Supermoći koje ima beta glukan, njegova upotreba i iskustva

Supermoći koje ima beta glukan, njegova upotreba i iskustva

Beta glukan je,kažu,super moćan sastojak koji čini čuda za imunitet, a time sprečava mnoge bolesti.  Pripisuju mu se neverovatna svojstva, pa saznajte koja!

Na spisku bolesti kod kojih pomaže beta glukan su i rak i SIDA ,obe za sada neizlečive. Odmah da kažemo da ni beta glukan nema sposobnost da ih leči, već značajno pomaže organizmu da ojača i tako se izbori efikasnije sa ovim opakim bolestima i čini ih podnošljivijim.

Možete li onda zamisliti koliko je koristan za imuni sistem?

I ne samo to! Pokazao se koristan i kod mnoštva drugih bolesti,ali o tome ćemo naknadno.

Ukoliko smo vas zainteresovali, hajde prvo da vam objasnimo sledeće:

Šta je beta glukan?

beta glukan za imunitet

Ako vas je termin „glukan“ asocirao bar malo na glukozu odnosno na šećer, niste daleko od istine. Glukani jesu vrsta složenih šećera odnosno polisaharida, čije se prirodno stanište nalazi u ćelijskim zidovima nekih bakterija, gljivica i kvasaca, biljaka (kao što je ovas i ječam), algi i lišajeva. Odmah možete primetiti da se na našim prostorima, zahvaljući našim navikama u ishrani, teško može uneti u telo kao hrana, a jedini način da snabdete organizam ovim moćnim imuno pokretačem jeste da ga unesete. Telo ga ne stvara.

Sa druge strane, ishrana bogata vlaknima, algama, pečurkama svojstvena je istočnjačkoj kulturi i nije ni čudo što su benefiti beta glukana otkrveni prvo upravo tamo.

U tradicionalnoj istočnjačkoj medicini, koristi se vekovima za jačanje imuniteta, u Japanu je zvanično priznat kao lek od 1983. godine.

Na Zapadu se njegovo dejstvo još analizira i proučava, ali su dosadašnja istraživanja i testiranja pokazala vrlo ohrabrujuće rezultate.

A evo i šta su pokazala!

Upotreba beta glukana

Iako je beta glukan u farmaceutskim krugovima već postao sinonim za jak imunitet, smatra se da ima širi spektar dejstva. Proizvodi ga više proizvođača, može se naći pod raznim imenima : Najčešće je to beta glukan 1,3 ili beta glukan 1,3/1,6 D

 Hajde da vidimo za šta se sve upotrebljava.

Visok holesterol

Istraživanja su pokazala da uzimanjem ovog suplementa možete smanjiti visok holeseterol za samo nekoliko nedelja tretmana. Pri tom se pokazalo da utiče samo da snižavanje lošeg holesterola, dok na dobar holesterol i na triliceride ne utiče.

 

Polenska kijavica

Imamo dobru vest za sve one koji su alergični na polen ambrozije – beta glukan koji se dobija iz kvasca može drastično smanjiti simptome poleske groznice koju izaziva ovaj korov. Istraživanja su pokazala da svakodnevno uzimanje u roku od 4 nedelje može mnogo da pomogne. Ambrozija cveta tokom celog leta , ali najviše krajem avgusta i početkom septembra. Zato je dobro na vreme preduzeti korake i ojačati imunitet i početi sa primenom i 4 nedelje pre ovih vrhunaca u cvetanju! Proverite kakvo je stanje sa polenskim alergenima u vašem gradu.  

Beta glukan protiv raka

Iako istraživanja nisu pokazala da leči rak u potpunosti, dobro je znati da može da ojača organizam i produži život obolelima od ove opake bolesti. U ovom slučaju beta glukan daje se intravenski i najmanje godinu dana. Lentinan, oblik glukana koji se dobija i reishi gljive pokazao se kao posebno dobar u uništavanju tumorskih ćelija i sprečavanju metastaza. Sve ovo ipak još uvek ne garantuje izlečenje, ali može biti dobra preventiva.

Afte

Afte u ustima nekad se jave iz očiglednih razluoga (povrede i traume) ali su vrlo često pojava kojoj se ne zna konkretan uzrok i najveće sumnje padaju na slab imuni sistem. Kako glukani povoljno deluju na imunitet, tako se pokazalo da povoljno deluju i na afte u ustima. U ovom slučaju potrebno ga je koristiti najmanje 3 nedelje.

Prehlada i grip

Naravno, kada pomaže kod tako ozbiljnih stanja , beta glukan i njegova super imunološka svojstva dobri su i protiv onih blažih kao što su prehlada, grip, respiratorne  infekcije gornjeg disajnog trakta izazvane virusima. Testiranja su pokazala da glukani pomažu  da se ublaže simptomi ovih bolesti i da pomaže telu da se izbori čak i sa bakterijima i virusima koji su otporni na antibiotike.

SIDA  (HIV virus)

Ovo je hronično, nizlečivo oboljenje imuniteta i ono što je krakteristično za ovu bolest jeste propadanje odbrambenog mehanizma organizma. Ono tada postaje podložnije raznim virusima i bakterijama. Istraživanja su pokazala da primena beta glukana kod osoba obolelih od side može da pojača njihov imunitet i produži život. Koristi se u te svrhe intravenski.

Gljivične infekcije

Pored interne primene , glukani mogu imati i spoljašnju primenu. Rana istraživanja pokazala su da su korisni u ublažavanju simptoma gljivičnih infekcija na koži. Generalno, ovo je dobar tretman za zarastanje rana i lečenje opekotina.

Hronični umor

Umor može biti posledica fizičkog ili mentalnog napora, ali ponekad se javlja iz nama neobjašnjivih razloga. Ukoliko je tako duže vreme, znak je pada imuniteta. Upotreba glukana može vam vratiti energiju i snagu koje su misteriozno nestale.

Spisak bolesti kod kojih je primena beta glukana koristan bezmalo je beskonačan, posebno ako imamo u vidu da je jak imunitet više od pola zdravlja. Neki naučnici i istraživači tvrde da je i rak samo posledica lošeg rada imunog sistema i da ne može da se javi u organizmu u kojem je odbrana besprekorna.

Ispada tako  da glukani lako mogu da se izbori sa svim bolestima, što lakšim, što težim, pa čak i sa autoimunim bolestima. Ovde postoji teorija da je beta glukan imunomodulator, ali ne  i imunostimulator. Imunostimaluatori mogu da ojačaju imuni sistem i preko mere. To možda zvuči dobro, ali nije onda kada bolujete od neke autoimune bolesti kod koje je odbrambeni sistem organizma već hiperaktivan – do te mere da napada sam sebe!  U tim sluačjevima treba biti jako obazriv sa primenom lekova za imunitet. Beta glukan, sa druge strane, nije stimulator. On jača imuni sistem, ali ne preko mere. Jednostavno čini da svi delovi ovog sloćženog sistema fumkcionišu na nekom optimalnom nivou.

Glukani zapravo čine vaš imuni sistem pametnijim.  

Evo na koji način.

Kako funkcioniše beta glukan?

Kada govorimo o snižavanju lošeg holesterola, mehanizam delovanja je sledeći: On sprečava apsorpciju holesetorola kroz creva  i stomak. Ovde govorimo o oralnom konzumiranju beta glukana koji je  sintetisan iz žitarica (uglavnom je to ovas). To je vrsta rastvorljivih vlakana koji se u digestivnom traktu pretvaraju u gust gel. Taj gel gradi čvrstu vezu sa viškom lošeg holesterola i sprečava njegovu aprospciju putem creva. Na sličan način deluju i ovsene mekinje.

Sa druge strane, glukani se daju i u vidu injekcija i tada imaju drugačije dejstvo jer idu pravo u krvotok i smatra se da mogu ojačati odbrambeni sistem organizma. Glukani  modifikuju i ispravljaju rad narušenog imunog sistema, a deluju tako što stimulišu aktivnost makrofaga. To su imunološke ćelije koje aktiviraju druge imune ćelije da napadnu patogene klice . Te druge ćelije su interleukeni 1 i 6, T pomoćne ćelije, , gama interferon, NK ćelije odnosno ćelije ubice,neutrofili i druge.

Makrofagi oslobađaju ove citoksine zahvaljući kojima imune ćelije komuniciraju međusobno. Na taj način, sve one rade zajedno kao dobar tim i savršen mehanizam- tako beta glukan ojačava odgovor imunog sistema na razne bolesti.

Kada su tumori u pitanju, glukani deluju tako što:

  • stimulišu makrofage da spreče rast tumora
  • sprečavaju ćelije raka da stvaraju mrežu krvnih sudova neophodnih da hranne tumor
  • popravljaju oštećenja izazvana hemoterapijom i radijacijom

U novije vreme, beta glukan je sve popularniji i kod nas. Može se naći u vidu tableta ili sirupa, a vrlo često je i preporuka za jačanje imuniteta kod dece (za njih postoji posebna serija proizvoda)

Beta glukan je priznat kao pomoćnik odbramebnog sistema organizma  u Japanu,Južnoj Koreji,Australiji i na Tajvanu.

Beta glukan u hrani

beta glukan izvori

Beta glukan je prirodno jedinjenje i sasvim je logično da se nameće pitanje da li može da se nađe u hrani. Može, i najviše ga ima u ovsu i ječmu pa vam savetujemo da uvedete ove namirnice u svoju ishranu ukoliko do sada niste.

Osim toga, beta glukan u hrani može se naći u pojedinim pečurkama. Njime su posebno  bogate japanske medicinske gljive reishi i maitake koje se često preporučuju zbog svojih lekovitih svojstava i pogodnog delovanja na jačanje imuniteta.

Naposletku, tu je i pekarski kvasac iz kojeg se najčešće sintetiše beta glukan i stvara suplement. Sama primena kvasca ili testa nije korisna u pogledu snabdevanja organizma ovim jedinjenem, jer ga u tom slučaju nema u dovoljnim količinama.

Beta glukana ima i algama, ali one na našem podneblju nisu često na jelovniku.

Koliko je beta glukan u hrani koristan?

Zarad prevencije pada imuniteta svakako jeste. Međutim kada je samo jačanje narušenog zdravlja u pitanju,preporuka je da se uzimaju glukani u vidu splemenata . Jedan od razloga je i veličina ovih molekula koji se preradom smanjuju na veličinu manju od jednog mikrona. Smatra se da samo tako mogu da se apsorbuju na odgovarajući način kada se uzimaju oralno.

Koji izvor beta glukana je najbolji

Jako je važno, kad uzimate suplement, iz kojeg izvora je dobijen jer su istraživanja pokazala da svaki od njih deluje na svoj način. Razlikuju se po oznakama.

  • Glukani iz žitarica su najjednostavniji oblik (prate ih oznake 1,3D i 1,4D). Korisniji su za holesterol i zdravlje srca.
  • Glukani iz kvasca, gljiva i bakterija su kompleksniji (prate ih oznake 1,4D i 1,6 D). Bolji su za dijabetes i ostale ozbiljnije manifestacije narušenog imuniteta.

Studije su pokzale da je bolji odgovor imunog sistema kada se koriste nerastvorljiva vlakna za izdavajanje beta glukana. Ove forme mogu se naći u kvascima kao što su  pekarski kvasac i saharomices bulardi,  medicinskim gljivama kao šro su maitake, reishi, agaricus blazei muril

Nuspojave pri upotrebi beta glukana

Da bi sve prošlo kako treba, potrebno je da se držite nekih pravila i odgovarajućih doza za primenu. Uglavnom preporuke dolaze uz vaki lek posebno jer se i beta glukan dobija iz različitih izvora. Generalna je preporuka da se ne uzimaviše od 15g dnevno oralno i ne duže od 8 nedelja i da se tada uzima ujutru na prazan stomak.  

Ima li nekih nuspojava?

Kada se uzima oralno, beta glukan je relataivno bezbedan i zato se uglavnom preporučuje primena u obliku tableta i sirupa.  Eventualne nuspojave su mučnina ili proliv.

Kada se koristi intravrenski, spektar neželjenih dejstava je veći.  Beta glukan može izazavti groznicu, glavobolju, povraćanje, proliv, promene krvnog pristiska, oticanje limfnih čvorova.

Može uticati nepovoljno ne efekat pojedinih lekova. Ukoliko se uzima sa nesteroidnim antiinflatornim lekovima može izazavati stomačne tegobe. Ako pijete neku redovnu terapiju, najbolje je da se posavetjete sa lekarom.

Beta glukan – iskustva i cena

 

Suplement se može naći u bolje snabdevenim apotekama i preko interneta u obliku tableta i sirupa. Razni su nazivi i razni proizvođači. Cena tableta je od 850 dinara naviše,do 3500 dinara zavisi od proizvođača i od izvora koji je korišćen.

Iskustva sa beta glukanom su različita. Nekima je mnogo pomogao, uglavnom u sprečavanju virusa i gripa, bakterisjkih upala što govori u prilog jačanja imunog sistema. Drugi tvrde da nije imao nikakvo dejstvo. Ipak, kao što smo rekli, jako je važno koji se glukan koristi za koje bolesti.

Istraživanja o primeni i uticaju ovog sastojka su i dalje u toku i još je mnogo toga što se  ne zna o njemu. Zato, ako planirate da ga koristite , posavetujte se prvo sa lekarom . Beta glukan na prvu loptu deluje kao lek za sve. Jak imunitet jeste temelj zdravlja, a da li je jedan ovakav preparat u stanju  da taj temelj čvrsto izgradi ? Japanci i Australijanci na primer, veruju da jeste.

A i kod nas vreme će pokazati. Mi držimo palčeve i želimo da verujemo da  to zaista i može!