Kako zaustaviti proliv?

Kako zaustaviti proliv?

Autor:

Proliv može da se javi iznenada, uzročnici su mnogobrojni, a zajedničko pitanje svih ljudi koji se bore sa prolivom jeste: Kako zaustaviti proliv? I kako da to uradim odmah?

Proliv ili dijareja je učestalo izbacivanje stolice koja nije formirana. Osim što ume da bude prilično čest i iscrpljujući, proliv je veoma neprijatan i dosadan. Čim vam se izbacivanje stolice poveća više nego obično i čim stolica nema uobičajnu strukturu, to je znak da vam organizam poručuje da ima problem.

Retka, sluzava stolica koja varira od žute do zelene boje jeste posledica koju treba lečiti, posebno ako vam se ovo dešava često. Dijareja će vam oduzeti mnogo energije, osetićete bolove u raznim predelima tela i dok ga se ne rešite, morate ostati kod kuće, i to vrlo blizu kupatila.

Brza rešenja, uzročnici i posledice, i sve ono što treba da znate o prolivu, sada smo sjedinili kako bi ovaj problem bio lako rešiv.  Dakle, evo kako zaustaviti proliv.

Prirodni lek za proliv

Infekcija probavnog sistema može se javiti iako ste zdravi. Prirodni lekovi mogu vam pomoći da zaustavite proliv koji bi vam inače upropastio nekoliko dana, ako biste čekali da sam stane. Od trenutka kada dobijete dijareju, od tada se vaša ishrana menja.

Nemojte jesti ništa što u sebi sadrži šećere i mlečne masti. Odreknite se mleka, jogurta i svih mlečnih proizvoda na nekoliko dana, dok se situacija ne smiri.  

Ishrana za zaustavljanje proliva

Jedite integralni suvi keks, dvopek, unosite dosta tečnosti i jedite pirinač.

Osim toga, ishrana za zaustavljanje proliva obuhvata i ovo:

  • Spremite sebi supu koja nije masna. Preporučuje se supa iz kesice, koja će vam pomoći da ne dehidrirate, a i biće od svih namirnica najukusnija. Pirinač spremajte samo sa piletinom, dovoljno je da stavite samo vegetu ili so.
  • Jabuka će vam pomoći u borbi protiv proliva, ali ne u stanju u kojem je inače jedemo. Izrendajte je i ostavite da stoji oko sat vremena. Promeniće boju, ali nemojte da vas to obeshrabri. Pojedite je i videćete kako će vam ovo blagotvorno voće pomoći da se vaš stomak umiri.
  • Voda je nezaobilazni deo lečenja. Pijte dosta tečnosti u malim količinama. Dijareja utiče na to da vaš organizam dehidrira. Zato mu je potrebno dosta vode i čajeva koji su namenjeni samo za borbu protiv proliva.

Izbegavajte voćne sokove i ceđene sokove jer neće zaustaviti proliv, već će samo izazvati iritaciju crevne flore.

  • Što se tiče voća, osim jabuke, veom delotvorna biće i banana.

Ishrana za zaustavljanje proliva

Čajevi protiv proliva

Čajevi mogu biti veoma delotvorni kada je u pitanju proliv, ali samo određene vrste. Svakim prolivom telo se bori protiv otrova i bakterija i potrebna mu je biljna pomoć. Čajevi će pomoći da nadoknadimo tečnost, a i rešiće nam problem koji nas muči.

Kamilica, slez,čaj od dunje, čaj od bokvice, hrastova kora čaj od šipka, čaj od nane i čaj od kupine pomoći će vam zbog svojih blagotvornih dejstava i dijareja će stati.

Potrebno je da izaberete čaj koji volite i da ga pijete nekoliko puta dnevno. Uživajte u čaju, ne morate na iskap da ga pijete.

Osim čaja, ulje divljeg origana jeste najdelotvornije protiv proliva. Ulje divljeg origana stavlja se na kockicu šećera i zatim se ta kockica pojede. Ima jak ukus i miris i ako ga do sada niste probali, može izazvati mučninu. Za početak, stavite samo nekoliko kapi. Proliv će brzo nestati.

Kafa protiv proliva

Od davnina, znamo da kafa način kako zaustaviti proliv koji deluje najbrže od svih lekova. Ipak, ovaj napitak može da bude vrlo neukusan kao lek.

  • Jedna kašičica sirove kafe na prazan stomak, čim dijareja počne, biće sjajno rešenje za zaustavljanje. Ipak, ovo će biti neprijatno.
  • Druga verzija istog leka sa kafom jeste da iscedite limun u jednu kašičicu kafe i da sjedinite smesu. Ovakvu smesu treba pojesti. Gorko- kiseo ukusn je vrlo jak i neprijatan. Ne pokušavajte da promenite ovaj ukus dodavanjem šećera ili vode. Kafa će izaći iz vas u istom obliku. 

Koristite domaću kafu, a ne instant kafu, jer u slučaju korišćenja bilo koje druge kafe, nećete sprečiti proliv.

  • Blaža verzija jeste da kada kuvate čaj od kamilice dodate u šolju jednu kašičicu kafe i da popijete čaj sa ukusom kafe. Nije ukus koji ćete voleti, ali jeste delotvorno.

Koka kola protiv proliva

Koka kola može da bude način kako zaustaviti proliv kada je on u početnoj fazi. Ipak, ne treba preterivati. Dve do tri čaše koka kole dnevno biće dovoljne da pomognu. Koka kola deluje realtivno brzo zato što je gazirana i u sebi sadrži sastojke koje eliminišu bakterije koje stvaraju proliv. Uz to, pojedite nekoliko kockica crne čokolade. Crna čokolada koja u sebi ima mnogo kakaa steže stolicu. Ako je nemate kod kuće,  nikako ne možete do prodavnice, iskoristite čokoladu za kuvanje. Priznaćete, ovo je najukusniji recept!

Tablete za proliv

Lekove za proliv možete nabaviti u svakoj apoteci i dostupni su bez recepta. Lekovi za proliv primenjuju se za kratkotrajnu upotrebu, maksimalno dva dana i očekuje se da će vam dijareja stati veoma brzo, u zavisnosti od čega ste ga dobili.

Lekovi se piju radi sprečavanja daljih komplikacija vezanih za proliv. Može se desiti da dobijete povišenu temperaturu, mučnine i povraćanje su veoma moguće. Nadimanje i bolovi uz proliv jesu normalna pojava, ali vrlo su mučni i mogu zadavati probleme i kada prođe dijareja.

Vrste proliva

  • Akutni proliv javlja se kod zdravih osoba. U pitanju je iznenadna ređa stolica. Uzrok može biti ishrana, reakcija na neki lek ili počeak bolesti.
  • Turistički proliv javlja se isto kao i turističa mučnina, na putu ili kada se stigne u stranu zemlju. Ovakav proliv izazvan je stresom ili promenom klime. Može biti i od vode i od hrane na koju organizam nije navikao.
  • Hronični proliv javlja se usled bolesti creva i lečenje je dugotrajnije i drugačije.

Savet jeste da iako se odlučite za lekove protiv proliva, da se svakako pridržavate određene ishrane i da poštujete pravila dok problem  ne prođe. Ako budete koristili i lekove i pridržavali se prirodnih lekova, brzo ćete pobediti dijareju. Evo nekoliko ispobanih lekova koji će zaustaviti proliv.

Najbolje je da se prvo konsultujete sa farmaceutom, jer svaki lek ima neželjena dejstva i kontra efekte.

Probiotik za proliv

Antibiotici mogu izazivati dijareju.  Probiotik je potpuno prirodan preparat koji eliminiše loše bakterije i njihove toksine iz organizma, a istovremeno reguliše kiselost, obnavlja sluzokožu i pojačava lokalni imunitet u crevima.

Većina probiotika deluje tako što vezuje loše bakterije za sebe i razgrađuje loše bakterije pa samim tim potpuno eliminiše uzročnike dijareje iz creva i sprečava njihovo dejstvo koje imaju na organizam.

Probiotik izuzetno efikasno sprečava pojavu dijareje ukoliko se uzima preventivno, i ukoliko se koristi zajedno sa antibioticima.

Uzroci proliva

Uzroci proliva mogu biti raznovrsni.

Važno da je da se brzo reaguje kako bi se on što pre sprečio, ali i da se nađe odgovor zbog čega smo ga dobili.

Akutni proliv traje do tri dana, a hronični ume da traje i više od mesec dana Kada dijareja traje više od tri dana i ne može da se zaustavi, naš organizam se iscrpljuje velikom brzinom.

Više od 90% akutnih proliva uzrokovano je infekcijama, što znači da pripada infektivnim prolivima i da se leči prirodnim lekovima i lekovima za proliv. Ostalih 10% najčešće je uzrokovano: lekovima, trovanjima, ili su to putnički (turistički) i oni koji nastaju u drugim stanjima.

Prolivi koji nastaju zbog infekcija praćeni su povišenom temperaturom i dehidratacijom, bolovima u stomaku, mučninom i slabim apetitom. Među uzročnicima ovih proliva najčešći su virusi i bakterije. Ova vrsta proliva može se javiti u svakom dobu u godini, ali ipak je najčešća u letnjim mesecima.

Hronični proliv

Uporni i hronični prolivi traju duže od 15 dana, a nekad duže i od čitavog meseca.

Uzročnici hroničnih proliva jesu bakterije ili uporni paraziti. Ovakvi prolivi su sluzavi, a kako dani prolazi mogu  da budu i krvavi. Dovode do malokrvnosti i do gubitka težine. Važno je lekar brine o vašem stanju ukoliko se hronični proliv pojavi. Nemojte ga lečiti na svoju ruku, zato što stolica mora detaljno da se ispita i da se daju lekovi koji uništavaju određene parazite u crevima.

Korišćenje lekova dovodi do toga da stolica oslabi i da se dijareja javlja češće. Lekovi kao što su lekovi za smanjenje krvnog pritiska, lekovi protiv reume, antidepresivi-lekovi za smirenje, lekovi namenjeni za srčane bolesti, dovode do toga da stolica bude ređa i učestalija.

Uzimanje antibiotika dovodi do slabljenja stolice i do poremećaje crevne flore. Zato je bitno da se uz antibiotike obavezno piju probiotici koji će regulisati floru u crevima.

Hronični proliv može nastati i kao prateći efekat nekih drugih bolesti.

Bolest creva ili šećerna bolest mogu dovesti do problema sa prolivom. Ukoliko je proliv uporan, krvav i sluzav, češći u jutarnjim časovima, a ponavlja se prilikom celog dana, iako to do sada nije bio slučaj, a osoba gubi na težini, treba otići kod lekara i uraditi detaljnije analize, jer ovakvi simptomi mogu biti pokazatelji malignih oboljenja.

Karcinom debelog creva jedan je od najčešćih karcinoma i kod muškaraca i kod žena posle pedesete godine.

Još jedna stvar koja je bitna oko proliva jeste da budete otvoreni prema svom lekaru i da ga uputite u svaku sitnicu, u način ishrane, konzumaciju alkohola ili nekih drugih supstanci. Pružite i uvid ako ste imali neku jako stresnu situaciju koja je imala zdravstvenu posledicu.

Proliv i mučnina odnosno stomačni virus

Jedna od možda najmučnijih stvari oko bolesti dijareje jeste kada povraćamo i imamo proliv. Osećaj je neverovatno iscrpljujući i nije ni malo prijatan. Bolovi su prisutni u svakom delu telu, i imate osećaje da ne znate na koju će stranu izaći tečnost. Uglavnom se javlja usled infekcije izazvane virusima, odnosno kod takozvanog stomačnog virusa.

Ne traje dugo, srećom. Maksimalni rok ovog stanja je jedan ceo dan, do tri, u veoma kritičnim situacijama. Dehidracija je neizbežna jer ćete i samo vodu povraćati dok se creva ne smire. Važno je da unosite dosta čajeva i tečnosti kada vam organizam odobri da je moguće popiti nešto a da istog momenta ne izbaci.

Sve ove promene polaze od iste stvari, od pada imuniteta.

Pad imuniteta izazvan neadekvatnom ishranom, manjkom fizičke aktivnosti i nedovoljnim unosom vitamina jeste česta pojava, ali je potrebno svakoga dana da radite na tome. Jak imunitet je način život, to nije cilj koji se postavlja na mesec ili dva. Brinite o svom organizmu i sprečićete mnoge bolesti i bićete sposobni da ih savladate mnogo lakše i brže ako do njih ipak dođe.

Proliv i mucnina

Trovanje hranom takođe može da bude uzročnik proliva. Dijareja se može javiti nekoliko sati posle trovanja, a može proći i nekoliko dana, to zavisi od toga šta ste pojeli i koja bakterija napada vaš organizam.Osetićete iste simptome kao i kod akutnog proliva. Boleće vas glava, stolica će biti češća i ređe strukture, biće vam muka i osetićete kako morate da povraćate da bi vam bilo lakše. Osetićete i malaksalost, umor, trzavicu i povišenu tempereturu i slab apetit.

Važno je konsultovati se sa lekarom što pre jer nećete moći da razlikujete simptome, a lečenje je potpuno različito.  

Uz ove savete savladaćete proliv brzo i efikasno. Ako ipak primetite da ne pomažu ni prirodni lekovi, ni čajevi, ni određena ishrana, idite kod lekara i ispričajte mu sve što ste konzumirali proteklih dana.

Zapišite sve savete u vaš notes i ne brinite. Čim osetite nemir u stomaku, izaberite od kog ćete saveta prvo početi!