Muči vas hronični umor? Evo kako da povratite energiju!

Muči vas hronični umor? Evo kako da povratite energiju!

Šta je hronični umor? Kada zapravo postajete preterano umorni i šta to znači za vaš organizam?  Naučite da napravite razliku i saznajte kako da povratite energiju.

Hronični umor je zaista teško stanje koje možemo opisati kao nedostatak energije, motivacije, raspoloženja, volje, snage da se nešto uradi. Postoje situacije kada je realno i normalno da osećate umor, onda kada ste nešto naporno radili. Ipak, ima i onih tretnutaka kada umor i pospanost ne odlaze uprkos tome koliko ste vremena proveli spavajući i odmarajući.

Normalan umor nestaće za nekoliko sati ili za jedan dan, pod uslovom da odmarate. Konstantan ili hronični umor je onaj sa kojim se budite i posle spavanja i može trajati mesescima i godinama.  

Uglavnom ćete tada čuti da imate nešto što se zove sindrom hroničnog umora.

Simptomi hroničnog umora

Simptomi stalnog  umora mogu se podeliti na mentalne i fizičke.

Najkraće rečeno ovako:

 • Ukoliko simptome umora opisujete kao nedostatak energije, volje, ideja, koncentracije, tada govorimo o mentalnim simptomima.
 • Ukoliko ih opisujete kao iscrpljenost, gubitak snage, brzo umaranje i slično, onda govorimo o fizičkim simptomima umora.

Sam umor zapravo je simptom neke bolesti i poremećaja.

Pa ipak, kada govorimo o sindromu hroničnog umora koji je prilično specifičan, dodatni simptomi koji ga razlikuju od onog običnog uključuju:

 • Nedostatak pažnje i koncentracije
 • Loše pamćenje
 • Uvećane limfne čvorove na vratu i i spod pazuha.
 • Umor posle sna, konstantnu pospanost i iscrpljenost
 • Bolove u grlu
 • Bolove u mišićima
 • Bolove u zglobovima iako nije bilo povrede
 • Glavobolje
 • Iscrpljenost i umor koji traju duže od 24 sata, uprkos odmoru.

A evo i zašto dolazi do ovoga!

Uzroci konstantnog umora

umor i iscrpljenost

Kao što smo rekli, sasvim je normalno da nekad osetite umor i pospanost.

Pre nego što zaključite imate sindrom hroničnog umora, hajde prvo da vidimo sledeće:

 • Jeste li započeli skorije neku restriktivnu dijetu pa unosite manje hranjivih namirnica nego što bi trebalo?
 • Da li radite u smenama koje su predugačke ili radite noću?
 • Spavate li dovoljno?
 • Da li ste počeli da koristite neke lekove, suplemente, namirnice u ishrani koje niste koristili?
 • Jeste li trudni?
 • Da li konzumirate alkohol, cigarete, drogu?
 • Preterujete li sa vežbanjem? Ili ste baš sasvim neaktivni?

Ovo su uzorci umora  koji su jasni i očigledni.

Pored njih, mnoge bolesti kao jedan od simptoma i posledica  imaju stalan umor i iscrpljenost.

Evo nekih:

Alergije

Česta začepljenja nosa mogu biti znak da treba da ojačate imuni sistem, ali mogu biti znak da ste alergični i da imunitet preterano reaguje i brani se od onoga što mu ne prija. U ovom drugom slučaju, dešava se i to da alergije postanu  okidač konstantog umora.

Pored toga, pokazalo se i da alergija na hranu odnosno neke sastojke u njoj može da izazovu hronični umor i iscrpljenost, iako je hrana ta koja bi terebalo da vam daje energiju.

Srčane bolesti

Ako je umor i iscrpljenost posledica nekih aktivnosti koje ste ranije radili sa lakoćom, možda je u pitanju srčana bolest. Posetiite lekara ukoliko se zamarate više nego obično kad hodate, idete uz stepenice, nosite nešto.

Apneja tokom sna

Ovo stanje odnosi se na privremeni prekid disanja tokom spavanja. Često je povezan za hrkanjem i lošim snom i kao posledica toga može se javiti pospanost u toku dana i iscrpljenost. Apneja sna javlja se zbog niskog nivoa kiseonika u krvi i smanjenog protoka  vazduha tokom sna, a tome su sklonije osobe koje puše i koje imaju višak kilograma, ali i neke bolesti.  Ovo je ozbljno stanje, jer može da dovede i do srčanog napada i hronični umor ne treba ignorisati.

Dijabetes tipa 2

Iako nije zarazan, ovaj tip dijabetesa se sve viši širi među ljudskom populacijom, jer su nam navike u ishrani i navike u kretanju sve lošije. Simptomi koji mogu ukazivati na ovaj problem su upravo preteran, stalni umor, preterana žeđ ili glad, gubitak na težini.

Nedovoljno aktivna štitna žlezda

Hronični umor praćen stalnim osećajem hladnoće, gojznošću i lošim raspoloženjem može biti posledica nedovoljno aktivne štitne žlezde.

Anemija

Vrlo često, pad imuniteta i stalan umor i iscrpljenost ukazuju na nedostatak gvožđa u organizmu, odnosno na anemiju. Pored umora, osećate tada i da su vam mišići teški i brzo se zamarate.

Glanduralna groznica ili mononukleza

Ovo je virusno obolenje koje najviše pogađa mlađu populaciju, naziva se još i „bolest poljupca“. Izaziva umor, temperaturu, natečeno i bolno grlo i otečene žlezde. Sama bolest traje oko 6 nedelja, a simptomi umora  mogu da potraju i duže ili čak i da budu okidač za sindrom hroničnog umora.

Kandida u crevima

Kandida u crevima ili sistemska kandidijaza (kada je ova gljivica prisutna gotovo po celom telu u preteranim količinima) itekako može biti uzrok hroničnog umora i iscrpljenosti.

Depresija

Depresija je nešto što povezujemo sa stalno lošim raspoloženjem i tugom. Ali vrlo često je njen glavni simptom umor i nedostatak energije. Depresivne osobe neretko imaju  problem sa snom, a nepravilan i neredovan san dovodi do iscrpljenosti i pospanosti tokom dana.

Nervoza u nogama

Nervoza u nogama podrazumeva neprijatne osećaje u nogama kao što su trnjenje, peckanje, golicanje, bolovi… i sve u svemu imate neizdrživu potrebu da noge pomerate. Ovo posebno dolazi od izražaja kada mirujete, odnosno kada treba da spavate pa može i da ometa san. I opet, ako nedvoljno spavate noću, stići će vas iscrpljenost i pospanost tokom dana.

Ipak, u nekim situacijama nije tako jednostavno otkriti uzroke i tada govorimo o sindromu hroničnog umora. Naučnici tvrde da se on može razviti posle nekog virusa, usled uneravnoteženih hormona i pada imuniteta. Posebno su mu podložne osobe starosti  od 40-50 godina, žene i osobe koje su pod velikim stresom.

Koji je najbolji lek protiv umora?

Pre svega, odmor.

Ukoliko ste svesni da nedovoljno spavate i nedovoljno odmarate, onda je bolja organizacija vremena i raniji odlazak u krevet lek za umor koji vam treba.

stalni umor

Ako to ne rešava prolem  pođite od uzroka i eliminišite njih:

 • Ojačajte imunitet. Jak imunitet znači dovoljno energije i dobro zdravlje, brži oporavak od virusa, ali i brži opravak od umora i bolje raspoloženje. Lek protiv umora tada možete naći u sirupu za imunitet.
 • Borite se protiv alergije. Koristite sredstva za otčepljenje nosa ukoliko vas zapušen nos ometa u normalnom funkcionisanju i lekove protiv alergija. Naravno, pre toga ustanovite da li ste i na šta alergični. Antihistaminici mogu tada da budu vaš lek protiv umora. Međutim, tu je alergija na hranu i na neke namirnice. Tada je lečenje umora u izbegavanju namirnica koje vam smetaju. Na primer, osobe kojima smeta gluten, treba da poštuju pravila bezglutenske dijete
 • Hranite se zdravo. Jednolična i loša ishrana dovešće do neuhranjenosti i pada energije, jer naše telo uzima energiju iz hrane. Ona mora biti raznorvrsna i puna vitamina i minerala, ali i proteina i vlakana,masti. Da biste se rešili konstantnog umora birajte namirnice koje su bogate magnezijumom, kalijumom. Povedite računa o unosu gvožđa ukoliko ste anemični i izborite se sa kandidom tako što ćete izbegavati prirodne i veštačke šećere.
 • Proverite svoje zdravlje i rad hormona, rad štitne žlezde, pankreasa i rad srca i primenite terapiju koju vam prepiše lekar.
 • Spavajte dovoljno i bolje planirajte svoje vreme. Legnite ranije ili dozvolite sebi da odspavate popodne. Smanjite stres i usporite tempo.
 • Vežbajte redovno, ali ne idite u krajnosti i nemojte da se iscrpljujete vežbanjem. Ipak, budite aktivni i krećite se makar pola sata dnevno i provodte vreme napolju. Videćete da će i nivo energije i raspoloženje drastično da vam se poprave.

Prirodni lek za hronični umor

Pored ovih promena u životnim navikama i brige o sebi, probajte i ove prirodne lekove za umor!

Ovas

Bilo da je u obliku ovsenih mekinja ili ovsenog brašna, on može biti dobar za lečenje umora.  Smatra se jednom od najhranjivijiih namrnica. I ne samo to. Ovsene mekinje su pune vlakana, držaće vas sitim i mogu vam pomoći da smršate.

Napitak za umor od krompira

Jeste li pili nekad vodu od kormpira? Nije da je neki super ukusni napitak, znamo,  ali može biti za lečenje umora. Ovakva voda bogata je kalijumom i može  biti odličan trik onda kada vam treba nešto da povratite energiju.

Treba vam 1 neoljušten krompir i čaša vode. Operite krompir dobro i isecite ga na kriške. Ne ljuštite ga. Stavite u čašu vode i ostavite preko noći . Ujutru popijte na prazan stomak.

Ipak, po našem mišljenju, ima mnogo ukusnijih načina da se dođe do kalijuma. Videćete kasnije koja je dobra hrana protiv umora.

Čaj od koprive i maslačka

Ovo je super kombinacija za jačanje imuniteta i za energiju. Treba vam:

 • 1 šolja vrele vode
 • 1 kašičica čaja od maslačka i 1 kašičica čaja od koprive
 • kašičica meda

Vrelom vodom prelijete biljke i ostavite čaj da odstoji dok se ne prohladi. Procedite i pijete 2 puta dnevno. Zasladite medom.

Gingseng

Gingseng je kineska biljka za koju se smatra da uravnotežuje nivo kortizola (hormona stresa) ali i melatonin, zahvaljujući kome spavamo. Kao takav, idealan za lečenje umora!

Čaj od gingsenga napavićete tako što ćete u jednu šolju proključale vode dodati 1 kašiku korena ginsenga. Zasladite sa medom. Probajte da ga učinite svojom rutinom bar jednom dnevno. Videćete da će vremenom umor da se smanji i da ćete odlično da funkcionišete.

Beli slez

Beli slez je odličan lek za prehladu jer ima specifičnu sluzavu strukturu. A jeste li znali da je dobar lek za umor? Zapravo,  njegov glavni sastjak je glicirhizin koji deluje na funkciju adrenalnih žlezda koje su zaslužne za lučenje kortizola . On podstiče njegovu proizvodnju , a ponekad je baš nedovoljna količina ovog hormona uzrok hroničnog umora.

Najbolja hrana za lečenje umora

Pošto energiju dobijamo uglavnom iz hrane, onda treba da pomenemo i koja je to najbolja hrana za lečenje umora.

Citrusi

Ako će bilo šta da vas osveži momentalno i povrati vam energiju i raspoloženje onda su to citrusi. To mogu biti pomorandže, limun, madnarine… – od mirisa do ukusa, sve je sinonim za svežinu. Jedite ih ili napravite sok od sveže ceđenih voćki.

Hrana bogata magnezijumom

Mnogo današnje hrane je jako siromašno kada je ovaj nutrijent u pitanju, a jedini način da ga dobijemo jeste da ga unesemo. Nedostatak magnezijuma jedan je od razloga zašto se osećate bezvoljno, iscrpljeno i umorno. Dodajte u ishranu namirnice bogate njime – orašaste plodove, zeleno lisnato povrće, integralne žitarice, banane, spanać.

Spanać je izuzetno bogat magnezijumom, pa ima logike u tome što je Popaju bio omiljeno jelo onda kada mu je trebala snaga.

Evo vodiča kroz namirnice bogate magnezijumom.

Namirnice bogate vitaminom B

Nauka je dokazala da umor može biti posledica nedostatka vitamina B. Namirnice bogate ovim vitaminima su onda odlična mera za lečenje umora. Neći ćete vitamin B u bananama, tunjevini, lososu, govedini, lešnicima, belom luku, siru, mleku, jajima.

Hrana bogata kalijumom

U ove namirnice spadaju spanać, kokos, kefir, pasulj, banana, avokado i pečurke, pa ih uključiite u svoju ishranu, a posebno kada vam treba hrana protiv umora. Nedostatak kalijuma ispoljava se kao umor, napetost, grčevi u mišićima.

Voda

 

Ovo je mnogo puta ponovljena stvar, ali shvatite da je jako važno da pijete dovoljno vode tokom dana. Verovali ili ne, vaš hronični umor i iscrpljenost mogu vrlo lako da budu posledica dehidracije. Najmanje 2 litra vode dnevno je imperativ za lečenje umora!

Važno je da ne preteterujete sa hranom, ma koliko dobra i zdrava bila,  jer i prepun želudac dovodi do umora i pospanosti tokom dana. Telo dobar deo energije troši na varenje hrane.

Isto tako jako je bitno i da ne jedete premalo, a posebno je važno da započnete dan zdravim doručkom.

Hronični umor, kao što vidite, nije nimalo naivna stvar. Naprotiv, to je vrlo kompleskan problem. Međutim, vodeći trku sa vremenom, novcem, trendovima, često zaboravimo da nam treba odmor. Ali telo će samo da vas uspori – kad tad.

Da li ste već umorni od umora?

Ne čekajte da vas on stigne i prestigne. Vodite zdrav život, krećite se, smejte se i provodite vreme napolju. Spavajte dovoljno, ojačajte imunitet i tako nadmudrite iscrpljenost, da ona ne bi nadmudrila vas!