Afte u ustima i kako ih se rešiti

Afte u ustima i kako ih se rešiti

Konačno saznajte šta su afte u ustima, kako nastaju i kako se mogu lečiti. Otkrivamo detalje o ovom problemu, kao i prirodne načine da ih se rešite.

Koliko puta vam se desilo da osetite bolne ranice na sluzokoži usne duplje, ali niste sigurni o čemu se radi? Ukoliko vas je uplašilo nešto takvo, ne paničite. Radi se o aftama koje se javljaju na sluzokoži usne duplje ili na desnima, i premda ih nauka svrstava pod čireve, nisu ni upola tako ozbiljne kao čirevi.

Ovde je sve što treba da znate o njima.

Afte u ustima: šta su, kako izgledaju i koliko traju?

Afte su često jedan od znakova lošeg imuniteta. Ukoliko vam se često javljaju znak je da treba da ojačate imuni sistem.

Poznate i pod imenom aftozne lezije, afte su ranice koje nastaju sa unutrašnje strane usana. Iako vam ne mogu naneti preveliku štetu, one često mogu biti bolne, naročito na dodir, pa vam to može otežati pranje zuba, jelo i piće.

U suštini, afte su obično male, ovalnog su oblika i mogu biti bele, žute ili crvene. Postoje više vrsta afti, a glavne tri su:

 • male afte
 • velike afte i
 • herpetiformne afte.

Male afte su, kako im i ime kaže manje ranice ovalnog ili okruglog oblika. Nisu duboke, ne izazivaju preveliki bol i ne ostavljaju ožiljke. Mogu se javiti pojedinačno ili u grupama, premda nijedna ne sadrži više od 5-6 malih afti. Pritom, vrlo lako se leče i brzo nestaju ‒ već za nedelju dana, eventualno dve. One su ujedno i najčešći oblik afti.

Velike afte su, pretpostavljate, veće ranice i znatno dublje nego male afte. Najčešće će takođe biti ovalnog oblika, ali sa neravnim ivicama i javljaće se uvek pojedinačno. S obzirom da su malo ozbiljniji sličaj od malih, trebaće im malo duže da zacele, ali svakako ne predugo ‒ obično nestaju za manje od 6 nedelja. Ipak, postoji mogućnost da za sobom ostave manje ožiljke.

Herpetiformne afte su još veće, i predstavljaju rane koje sliče herpesu. Ne brinite, to ne znači da imaju bilo kakve veze sa herpesom, iako su po njemu dobile ime, zbog fizičke sličnosti rana. One se najčešće javljaju u skupinama u kojima ih, u zavisnosti od slučaja može biti između 10 i 100. Iako velike, nisu naročito duboke, te tako ne ostavljaju ožiljke. Pritom, imaju jednako brz period zarastanja kao i male afte ‒ zadržaće se tek nedelju ili dve.

Afte na jeziku

afte u ustima uzroci

Afte na jeziku slične su aftama koje se javljaju sa unutrašnje strane usta, na sluzokoži. Najčešće se javljaju sa strane ili ispod jezika i mogu biti svih veličina.

Utoliko su neugodniji oblik afti jer stalno dolaze u kontakt sa hranom i pićem, pa ih neminovna iritacija dodatno podljućuje. Zbog toga se mogu zadržati duže od afti na sluzokoži, ali se leče na identičan način.

Afte na desnima

Afte na desnima su ređi oblik afti, ali se mogu javiti i na ovom delu usne duplje. Obično se javljaju pri dnu desni, na mestu gde se one spajaju sa usnom.

Najčešći uzrok afti na desnima su infekcije i pogrešna higijena. Neretko se javljaju kod dece, naročito zato što mališani imaju običaj da sve igračke i stvari guraju u usta. Leče se isto kao i druge afte i prolaze brže jer ne dolaze tako često u dodir sa nečim što bi ih moglo iritirati, poput hrane.

Afte na nepcu i u grlu

Afte na nepci u grlu nisu nemoguće, ali ukoliko ih primetite na ovim delovima usne duplje, valjalo bi da obavite medicinski pregled. Razlog tome je što su, statistički, veće šanse da se na ovim delovima usne duplje javlja herpes ili neka druga bolest usne duplje, pa je bolje da ne postavljate sami sebi dijagnozu.

Ipak, ukoliko se ispostavi da se radi o aftama, ma koliko one retke bile na ovim mestima, lečenje je identično kao i kod svake druge vrste afti. No, ne treba da vas čudi ako im treba duže da zarastu ‒ pogađate, zbog toga što neminovno dolaze u direktan kontakt sa hranom, pićem, pljuvačkom i jezikom koji ih iritiraju.

Simptomi afti u ustima

Pored pomenutog bola koji vam može izazvati neprijatnosti dok jedete ili pijete, na afte u ustima mogu vas upozoriti i pojedini drugi simptomi, koji občno upućuju i na razlog zbog kojeg se afte javljaju. Neki od pratećih simptoma afti u ustima mogu biti:

 • otekline ili nadutost kože u neposrednoj blizini rane
 • iritacija sluzokože i preterana reakcija na začine
 • pojačana osetljivost sluzokože
 • gubitak apetita
 • promena veličine rane, tj. otekline itd.

U ekstremnim slučajevima može doći i do povišene temperature, te groznice ili uvećanih žlezda.

Znaci ozbiljnijih stanja

Kao što smo rekli, afte u ustima obično nisu opasne i nestaju brzo, u proseku za 2-3 nedelje. Isto tako, treba znati da one nisu zarazne, te se ne mogu preneti sa osobe na osobu. Ipak, ukoliko primetite neki od sledećih simptoma, valjalo bi da se obratite lekaru kako bi on obavio pregled za svaki slučaj.

Na šta dakle treba obratiti pažnju? Za početak, na njihovu veličinu. Ukoliko primetite neobično veliku ranu, trebalo bi da doktor proveri da li se uopšte radi o afti. Isto tako, ukoliko primetite da se afte šire, ili da se pojavila nova pre nego što je stara zarasla, i to može biti jedan od znakova upozorenja.

Iako vas može obradovati afta koja ne boli, to takođe može biti simptom da se radi o nečemu ozbiljnijem, a ne o običnoj afti. Takođe, i u slučaju da trpite nesnosan i neprestan bol, trebalo bi da se javite lekaru, jer afte obično ne uzrokuju naročito velike bolove.

U suštini svaka afta koja se u ustima zadrži duže od tri nedelje treba da prođe proveru lekara. Iako su sve šanse da se radi o velikim aftama, uvek je sigurnije da vam to potvrdi stručno lice.

Da ni ne spominjemo da, jave li vam se simptomi nečeg ozbiljnijeg, poput povišene temperature, groznice, mučnine i povraćanja ili dijareje, obavezno se obratite lekaru.

Čak i u slučaju da vam afte u ustima brzo nestaju, ali se pojavljuju iznova i iznova, i to često, trebalo bi da proverite uzrok zbog kojeg se tako nešto dešava, pa i u tom slučaju bolje zakažite pregled.

Uzrok afti u ustima

Uzroci afti u ustima mogu biti brojni i tiču se koliko spoljašnjih, toliko i unutrašnjih efekata. Treba naglasiti, pre nego što pročitate nešto što vas može zastrašiti, da se one najčešće javljaju i nestaju brzo i lako, i najčešće nisu povezane ni sa čim ozbiljnim. Afte kojih se treba plašiti su one koje traju ekstremno dugo, menjaju oblik i veličinu i uporno se vraćaju. Ukoliko ovo sa vama nije slučaj, sve su šanse da se ne radi ni o čemu ozbiljnom.

No, da pređemo na uzroke afti u ustima.

Najčešći uzroci afti jesu bilo kakva povreda sluzokože ili aftozni stomatitis. U povrede sluzokože spada sve što podrazumeva oštećenje, kao na primer ujed, posekotina, ogrebotina ili nešto slično. Ukoliko ste se ugrizli, slučajno četkicom za zube povredili usta ili se ogrebali drškom od sladoleda ili priborom za jelo, afta koja nastaje na tom mestu ne treba da vas iznenadi.

Aftozni stomatitis jeste ono što podrazumevamo kada kažemo afte u ustima. On se tretira kao zapaljenje sluzokože i može i sam nastati usled različitih uzroka.

Za početak, afte u ustima mogu se javiti kao reakcija na neki određeni lek. Ukoliko ste skoro uveli neki medikament u lečenje određenog stanja, afte ne treba da vas iznenade ‒ one su samo reakcije na pojedine hemijske supstance, i sve su šanse da vas neće naročitto dugo ni mučiti.

Kada govorimo o hemijskim supstancama, one generalno mogu biti razlog zbog kojeg se afte u ustima javljaju. Na primer, ukoliko vaša pasta za zube sadrži natrijum lauril sulfat, on može biti uzrok aftama. Takođe i jaki antiseptici iz vode za ispiranje usta mogu prouzrokovati afte ukoliko su prejaki za osetljivu sluzokožu usne duplje.

Pored ovih supstanci, i pojedina hrana može uticati na pojavu afti u ustima, naročito citrusno voće, zbog prisustva jakih kiselina. Isto tako, afte se mogu javiti i zbog infekcija i bakterija.

Pored ovih spoljašnjih faktora, afte u ustima mogu prouzrokovati i neki problemi vezani za vaš organizam, a to mogu biti sledeći slučajevi:

 • nedostatak vitamina (naročito vitamina B12)
 • nedostatak gvožđa, cinka i folne kiseline
 • hormonski disbalans
 • bolesti gastrointestinalnog trakta (kao što su Hronova bolest ili celijakija)
 • dijabetes
 • HIV/AIDs
 • genetska predispozicija
 • stres
 • pad imuniteta
 • autoimune bolesti
 • bolest ruku, stopala i usta itd.

Da li afte mogu upozoriti na rak usta?

Imajte na umu da ovo najčešće nije slučaj sa aftama, ali istina je da se rak usta najpre javlja upravo u vidu afti. Ovakve afte koje su simptom raka usta javljaju se najčešće na jeziku ili ispod njega (mada se ponekad mogu javiti i drugde u usnoj duplji, npr. na desnima, u grlu ili na nepcu) i traju ekstremno dugo.

Ipak, postoji način da utvrdite da li je reč o običnim aftama ili o potencijalnom raku usta. Za početak, obične afte su bolne, naročito na dodir, dok afte koje su simptom raka usta nisu. Ranice koje su simptom raka biće nepravilnog oblika, tvrde na dodir i praćene crvenilom koje obuhvata veći deo oko same rane.

Ukoliko afte u vašim ustima ne ispunjavaju ove uslove, i pritom se ne zadržavaju dugo u ustima, nemate razoga za brigu.

Afte kod dece i odraslih

Iako su i simptomi i uzroci afti slični i kod dece i kod odraslih, postoji par razlika među njima. Za početak, očekivali biste da su afte češća pojava kod dece ‒ ali nisu. Statistika kaže da se one javljaju češće kod odraslih i to, u najvećem broju slučajeva ‒ žao nam je dame ‒ kod žena.

Objašnjenje ove prakse moglo bi se potražiti u uzrocima. Naime, afte u ustima su češće kod žena prvenstveno zbog hormonskih poremećaja (najčešći uzrok afti kod žena), koji se mogu javiti usled trudnoće, menopauze, ali i redovnog menstrualnog ciklusa.

Analogno, kod dece su najčešći uzrok afti infekcije, pa su tako i zabeleženi slučajevi afti kod dece ređi, iako su deca sklona infekcijama. U prilog im ide i to što je, u većini slučajeva, veliki broj uzroka afti kod dece eliminisan ‒ kod dece je retko uzrok afti stres, hormoni ili pak pojedine bolesti.

Statistiku potvrđuje i to što uzrok afti kod odraslih može biti i odvikavanje od pušenja. Naime, afte se često javljaju u prvih nekoliko dana nakon što osoba prestane da puši, ali nestaju već nakon desetak dana.

Lečenje afti u ustima

Tretman kojim se leče afte u ustima zavisiće od uzroka zbog kojih su se uopšte i pojavile. Ukoliko je uzrok povreda ili nadražaj, onda kada uklonite ono što smeta sluzokoži, afte će nestati same od sebe.

Pored ovog, postoje i još neki načini da izlečite afte u ustima, a mi vam prenosimo nekoliko.

Sirup za imunitet može izlečiti afte

Već smo rekli da pad imuniteta može biti jedan od uzroka afti u ustima. Shodno tome, sirup za imunitet može biti dobar način da se rešite afti.

Osim što direktno jača vaš imunitet, pa time i sposobnost organizma da se sam izbori sa uzrokom afti, sirup za imunitet sadrži i brojne aktivne sastojke, na bazi prirodnih supstanci, koji mogu pomoći sluzokoži da se oporavi, a aftama da zacele.

Svoj imunitet možete, naravno, ojačati i na druge načine, i svaki od njh može doprineti tome da izlečite afte u ustima, pa je možda potpora imunitetu prvo što treba da uradite ukoliko vam se pojave afte u ustima. Za početak, razmislite o načinima da unesete dovoljno vitamina, pre svih vitamina B12, gvožđa i cinka u svoj organizam, jer njihov nedostatak može biti direktan uzrok afti.

Lekar vam može prepisati medikamente

Ovo je svakako najbrži i najsigurniji način da izlečite afte. Ne samo što će lekar sa sigurnošću utvrditi da li se radi o aftama, on će znati i šta da vam prepiše u zavisnosti od toga šta ih je uzrokovalo.

Medikamenti, pritom, ne moraju nužno biti tablete i pilule ‒ lekar vam može prepisati neko od sredstava za ispiranje usta. Njihov cilj jeste da ubrzaju proces zaceljivanja tako što štite afte od daljih infekcija i tretiraju postojeće, ali i smanjuju bol i iritaciju. Ukoliko sami kupujete ova sredstva za ispiranje usta, obratite pažnju na to da li sadrže steroide, jer oni ublažavaju bol i otekline.

Gel i sprej za afte

U svakoj apoteci farmaceuti vam mogu preporučiti i neki od gelova ili sprejeva koji leče afte u ustima. Ovi proizvodi najčešće se baziraju na anesteticima, a gelovi i sprejevi koje birate bi trebalo da sadrže benzokain, organsko jedinjenje koji se koristi kao lokalni anestetik.

I gelovi i sprejevi koji vam mogu pomoći sa aftama trebalo bi da imaju i antimikrobna svojstva kako bi na adekvatan način tretirali uzroke afti, a farmaceuti vam mogu preporučiti preparate koji sadrže sastojke sa ovim svojstvima.

Takođe, koristan sastojak gelova i sprejeva u borbi protiv afti mogu biti i kortikosteroidi od kojih se neki mogu nabaviti i bez recepta.

Propolis kao lek za afte

afte u ustima lečenje

Dobar prirodni lek za afte može biti i propolis. Ne samo u slučaju afti, propolis može biti višestruko koristan za vaš organizam, pa je svakako sastojak koji valja uvek imati pri ruci. Razlog tome leži u antiseptičkim i antibiotičkim svojstvima propolisa čime se direktno tretira uzrok afti.

Propolis možete naći u vidu kapi ili spreja i treba ga staviti direktno na aftu i područje oko nje. Pokušajte da pridržite preparat nekoliko minuta na ranici, a da ga ne sperete. Ukoliko je koncentracija propolisa veća, možete osetiti peckanje i bol, ali ne brinite ‒ to je sasvim normalna reakcija.

Afte ne vole sodu bikarbonu

Prirodan lek za lečenje afti i smirivanje upale možete napraviti i kod kuće i to zahvaljujući sodi bikarboni. Njeni sastojci pomažu u smanjivanju upale i lečenju afti, ali to ne znači da treba da stavite sodu bikarbonu direktno na ranicu i područje oko nje.

Soda bikarbona je prilično jaka i može izgoreti sluzokožu, pa se ona kao lek koristi razblažena. Dovoljno će biti da umutite kašiku sode bikarbone u čaši vode i isperete njome usta.

Od sode bikarbone možete napraviti i lekovitu pastu, time što ćete je pomešati sa malim količinama magnezijum hidroksida, poznatog i kao magnezijumovo mleko. Sastojke treba umešati u takvoj razmeri da se dobije polugusta homogena smesa koju u malim količinama treba da stavite na bolno mesto.

Možete iskoristiti i so za afte

Ukoliko nemate pri sebi sodu bikarbonu, sredstvo za ispiranje usta možete napraviti i uz pomoć obične, kuhinjske soli. Razmutite kašiku soli u čaši mlake vode i kada se so rastvori, isperite usta.

U nekim slučajevima, naročito ako se afte jave u skupinama, sredstvo za ispiranje usta možete napraviti i od kombinacije soli i sode bikarbone, ali ne preterujte sa sastojcima, već smanjite dozu. Takođe, nakon ispiranja ovim rastvorom, usta isperite i običnom vodom.

Još neki načini da umanjite bol i smirite afte

Pored ovih, postoje i drugi načini da umirite bol i lečite afte. Ipak, imajte na umu da pojedini trikovi deluju jače od drugih, pa neke morate ponavljati više puta.

Takav je na primer trik sa ledom. Kako biste smirili upalu i ublažili bol koje izazivaju afte, uzmite kocku leda i prislonite na aftu. Potrebno je da pridržite led na rani izvesno vreme i ponavljate postupak više puta.

Možete na afte stavljati i obloge od kesica biljnih čajeva. Sve što je potrebno jeste da prislonite vlažnu kesicu sa čajem na aftu i pridržite par minuta. Supstance iz bilja će delovati na rane i, u zavisnosti od toga za koje se bilje odlučite, mogu imati antiseptičko i antibakterijsko dejstvo.

Kad smo već kod čajeva i bilja, i čajevi vam mogu pomoći da se rešite afti. Sve što treba da uradite jeste da se potrudite da afte dođu u dodir sa čajem, i da pridržite čaj na afti par minuta pre nego što ga progutate ili ispljunete.

Svakako da bilo koji biljni čaj može imati blagotvorno dejstvo na ovo stanje, ali se za afte naročito preporučuju čajevi od kamilice ili sladića. Pored čajeva, mogu vam pomoći i prirodni sastojci kakvi su ehinacea ili smirna, koje mogu biti dobar dodatak čajevima.