Dijeta bez ugljenih hidrata – vredi li probati ili ne?

Dijeta bez ugljenih hidrata – vredi li probati ili ne?

Šta je najveći neprijatelj vitke linije? Slatkiši i ugljeni hidrati. Zato je nastala dijeta bez ugljenih hidrata. Saznajte možete li zaista smršati sa ovom ishranom?

Šta su ugljeni hidrati?

Ugljeni hidrati su šećeri, neophodni  organizmu kao izvor energije – kako za pokretanje mišića, tako i za rad nervnog sistema. Oni mogu biti prosti i složeni i u skladu sa svojom stukturom dele se na:

  • Monosaharide 
  • Disaharide
  • Oligosaharide
  • Polisaharide

Treba znati da nisu svi ugljeni hidrati loši. Takvima se uglavnom smatraju prosti šećeri, dok se oni složeniji (kao što su skrob i vlakna) više tolerišu u ishrani. Prosti šećeri lakše dolaze do krvotoka,  dok složenim šećerima treba izvesno vreme da se svare, odnosno da ih telo razloži na proste šećere koje može koristi kao energiju.

Prosti ugljeni hidrati

 Ako ste pojeli nešto i osetili instant nalet energije, najverovatnije je bila hrana bogata njima. Zbog svog hemijskog sastava lakše ih sagorevamo, zbog čega dolazi do bržeg oslobađanja energije. To je dobra stvar ako osetite blagu malaksalost, ali se ista ta energija i troši veoma brzo. 

Mala količina ovih supstanci ne bi trebalo da bude veliki problem, ali veća količina dovodi do nagomilavanja u organizmu. Ako se se višak ne potroši dolazi do povećane telesne težine.  Namirnice koje uglavnom imaju veliku količinu prostih ugljenih hidrata su: slatkiši, gazirani napici, ali i žitarice i određene biljne namirnice.

Složeni ugljeni hidrati

Razlikuju se od ranije spomenutih šećera po hemijskom obliku. Oni su kompleksniji, samim tim potrebno je duže vreme kako bi se razložili. Ovo nije od velike pomoći ako osećate jaku glad i treba vam momentalan bust energije, ali ako se radi o tome da vam je neophodna duža sitost. Tada su ovi ugljeni hidrati prava stvar za vas. Oni vam pomažu da duže vreme osećate energiju i manje jedete hranu. Zbog navedenih osobina preporučljivi su ljudima koji su na raznim dijetama. Njihovom primenom manje su šanse da vam se nagomila težina. 

Među namirnice koje ih sadrže spadaju: razne integralne žitarice, mahunarke, namirnice bogate skrobom (kukuruz na primer). Koliko god da su dobre za nas ni kod njih nije preporučljivo prejedanje. 

Telo jedan deo šećera koristi kao izvor energije. Ono što ne iskoristi i što je višak, ono skladišti i u masne naslage.

Da li su onda ugljeni hidrati loši i da li goje?

Jesu, onda kada konzumirate samo proste šećere, a ne trošite toliko energije, jer telo ne može lako da se izbori sa viškom i gura ga u svoje masno skladište kao rezervu. I baš kao u pravom skladištu, ako rezerve ne trošite, pravite nepotrebne gomile. 

Ne samo da ovakva ishrana dovodi do gojaznosti, nego ćete zagarantovano na ovaj način dobiti i celulit. Da biste se istog rešili, treba vam sledeća taktika: prvo, promena u ishrani, a onda i dobra krema protiv celulita!Ako ne verujete nama, onda pročitajte kako se Jelena rešila celulita! Njena koža sada je glatka i zategnuta, bez celulita! A tajnu njenog uspeha možete otkriti ako kliknete na ovaj link: https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

U skladu sa ovim, dijeta bez ugljenih hidrata može da pokrene stvari u suprotnom pravcu i može da pomogne da počnete da trošite zalihe sala i da mršavite.

Dijeta bez ugljenih hidrata nije bukvalno bez njih, već njih ima u manjoj količini i uglavnom su to složeni ugljeni hidrati. Takva dijeta poznata je još i kao low carb dijeta (carb je skraćenica za “carbohydrates” što su ugljeni hidrati na engleskom, dok low znači “nizak” i označava nizak pocenat ovih namirnica u ishrani)

Nutricionosti smatraju da normalnom i zdravom organizmu 60% kalorija tokom dana treba da čine ugljeni hidrati, ali samo 10% treba da budu prosti šećeri.

Međutim, onda kada imate višak kilograma, dijeta bez ugljenih hidrata svodi ih na minimum. Postavlja se pitanje, šta onda telo koristi kao energiju i da li je ishrana bez ugljenih hidrata dobar izbor ili ne.

Dijeta bez ugljenih hidrata  i njen uticaj na mršavljenje

Evo šta se se dešava u telu:

Svi ugljeni hidrati koje unesemo razbijaju se na proste šećere i odlaze u krvotok podižući nivo šećera u krvi. To podiže i nivo insulina kojeg luči pankreas. Ako telo proizvodi previše insulina, on višak hranjivih materija i šećera skladišti u masne ćelije. Nakon nekog vremena, telo oseti nedostatak hranjivih materija i to je trenutak kada osetimo glad i potrebu da pojedemo nešto slatko. Unosom slatkiša, opet raste nivo insulina koji opet smešta višak u masne naslage i tako ulazimo u začarani krug gojaznosti.

Kada smanjimo unos ugljenih hidrata, insulin postaje stabilan , a telo počinje da topi masne ćelije kako bi dobilo energiju. Tako mršavimo,  a ponajviše skidamo salo na stomaku i celulit.

Da li je ishrana bez ugljenih hidrata restriktivna?

I jeste i nije. Svaka promena u ishrani, posebno ako je drastična, delovaće vam strašno i restirktivno i izazvaće promene koje ćete sigurno osetiti. Sa druge strane, u ovoj dijeti nema gladovanja. Slobodni ste da jedete dok se na zasitite, ali treba da birate šta jedete. Low carb ishrana zasniva se na većem unosu masti i proteina i zapravo je vrlo vrlo slična proteinskoj dijeti . Često ćete za nju naći skraćenicu LCHF dijeta, što ukratko opisuje ovakvu ishranu (low carb -high fats odnosno malo ugljenih hidrata i puno masti).

Dijeta bez ugljenih hidrata – tablica 

Kako bi lakše vodili računa o dozvoljenim namirnicama prilikom ove dijete napravili smo vam malu tabelu. U okviru nje mkožete videti koje su vam sve namirnice od koristi prilikom ovakve vrste mršavljenja.

Jedete masno, a mršavite? Može li to uopšte i šta treba jesti?

Sudeći po tabeli, namirnice bez ugljenih hidrata su jako retke i takva ishrana bi bila jako jednolična. Znači, nije baš realno da se drži dijeta bez ugljenih hidrata, nego djeta siromašna ugljenim hidratima.

Namirnice siromašne ugljenim hidratima

Hleb je na našim prostorima sinonim za pristojan obrok, ali u ovoj ishrani nema mnogo mesta za njega. Šta onda jesti kada ste na dijeti bez ugljenih hidrata? To najviše zavisi od toga koliki višak kilograma treba da izgubite. Što je višak masnih naslaga veći, režim treba da je restriktivniji. Najčešće se može svesti na dijetu bez hleba, slatkiša i testenina.

U tom slučaju, hrana koja je dozvoljena je na sledećoj listi:

Meso: Bilo koje vrste, najbolje onih životnija koje se hrane travom. Ipak, dozvoljeno je sve – svinjetina, piletina, govedina, ovčetina, ćuretina i meso divljači.

Riba: Prednost treba dati divljoj ribi u odnosu na onu iz mrestilišta, ali u zavisi od mogućnosti. Najbolji su losos, pastrmka  ili bakalar.

Jaja: Ona su bogata proteinima, odlično zasićuju, a imaju malo kalorija. Jeste li znali da postoji i dijeta samo sa jajima?

Povrće: Birate sveže i ono sa manje skroba, kao tos su recimo spanać , blitva, brokoli , karfiol , kelj, kupus

Voće: Iako ima frukotzu koja je prost šećer, malo ugljenih hidrata u paketu sa vitaminima i  mineralima neće vam škoditi. Možete jesti jabuke, kruške, pomorandže, jagode, maline, borovnice…Ne preterujte – možete jesti jednu voćku dnevno.

Semenke i orašasti plodovi: Bademi, orasi, seme sucokreta, laneno seme – sve ovo može biti odlična zamena za grickalice

Mleko i mlečni proizvodi: Iako ste na dijeti, preproučuju se punomasni mlečni proizvodi i mleko jer organizam sada umesto ugljenih hidrata koristi masti kao izvor energije.

Masti i ulja: Uglavnom neprerađena hladno ceđena ulja, kokosovo, maslinovo ulje, malsac

Pića: Dozvoljeni su voda, kafa. čaj – sve bez šećera

namirnice siromašne ugljenim hidratima

Ukoliko višak kilograma koji treba da izgubite neznatan, onda možete sebi da dozvolite na meniju namirnice koje imaju malo skorba, a to su: krompir, žitarice kao što je pirinač, ovas, mahunarke, pasulj, grašak i slično. Da se zasladite, možete sa tamnom čokoladom koja ima najmanje 70% kakaa, a da proslavite lepe trenutke sa čašom vina, ali bez dodatog šećera i iz proverenih izvora.

Namirnice bogate ugljenim hidratima

Pored onoga što smete jesti, da bi sve bilo jasnije, bitno je da navedemo i one namirnice koje ne smete jesti ukoliko želite da vidite da skala na vašoj vagi opada.

Izbegavajte ovih 5 grupa namirnica:

Šećere i veštačke zaslađivače: Dakle, odreknite se slatkiša, sladoleda, kolača, torti, ali i zaslađenih pića i voćnih sokova. Veštački zaslađivači su nešto što možete naći na etiketama namirnica koje kupuejete pod nazivima aspartam, saharin, sukraloza, ciklamat. Nije sve tako gorko i bezukusno.Možete koristiti steviu.

Žitarice: Posebno izbegavajte one sa glutenom kao što su pšenica, spelta, raž, ječam.

Testenine:. Izbegavajte hleb, peciva, paste, posebno od belog brašna.

Dijetalne i niskokalorične proizvode: Kada nema ugljenih hidrata, potebne su vam masti. Osim toga, ovakvi proizvodi su vrlo često puni veštačkih zaslađivača.

Trans masti i biljna ulja sa viskom koncentracijom omega 6 masnih kiselina : Margarin, sojino ulje, suncokretovo ulje, kukruzno ulje i slično

Suština ishrane bez ugljenih hidrata jeste da jedete svežu hranu i prave namirnice. Sve što je prerađeno u fabrici u neki proizvod nemojte da jedete.

Low carb dijetu možete držati na tri načina:

  • Strkitna dijeta koja podrazumeva 0-20g ugljenih hidrata tokom dana, a koja se još naziva i keto dijeta
  • Umerena dijeta,  koja podrazumeava 20-50 g ugljenih hidrata
  • Slobodna dijeta koja podrazumeva 50-100 g ugljenih hidrata dnevno

Prednosti low carb dijete

S obzirom da na dijetu idemo onda kada treba da izgubimo kilograme, onda ćemo kao prvu prednost ove dijete navesti gubljenje kilograma. Ne čudi  ovakav efekat. Prvo, zato što unosimo manje ugljenih hidrata, a najviše zbog toga što proteini i masti ne izazivaju toliku zavisnost kao šećer,  niti vas karfiol i kelj mame da ih jedete i onda kada  niste  gladni. Kao posledica toga, jedete mnogo manje.

Ne samo da mršavite, nego je ovo jedan od načina ishrane uz koji ne morate da gladujete. Možete se lepo najesti mesa i povrća koliko želite, a posebno salata. Međutim, neće vam ni trebati mnogo jer hrana koja ja bogata  mastima i proteinima dugo drži sitost i tu je najveća tajna uspeha ove dijete.

Iskustva sa dijetom bez ugljenih hidrata govore i da ona može utiče na smanjenje krvnog pritiska, na pobljšanje zdravstvene slike osoba koje imaju Dijabetes tipa 2 i da može da redukuje pojavu akni i bubuljica.

Pored ovih prednosti, ova ishrana ima i svoje mane zbog kojih je  vrlo diskutabilno vredi li je probati ili ipak ne.

Nedostaci dijete bez hleba i šećera

Ukoliko prestanete tek tako da unosite ugljene hidrate, vaše telo će biti šokirano prvih nekoliko dana. Simptomi koji se javaljaju usled tog šoka su glavobolja, umor, vrtoglavica, nervoza, lupanje srca, slabija fizička kondicija. Vremenom se to prrvaziđe i ovakvo stanje traje svega nekoliko dana. Najlakši način da to prevaziđete jeste da pijete dosta vode, a kada osetite slabost da pojedete supu.

Pored toga, iskustva govore da low carb ishrana kao posledicu često ima:

  •         grčeve u nogama
  •         loša zadah
  •         zatvor

68% ljudi koji su na nekoj dijeti bez ugljenih hidrata ima problema sa zatvorom. Kao posledica toga stomak je naduven, a vi izgledate deblje, umesto mršavije.

Kada ste gladni i kada vam nedostaje šećer u krvi postajete nervozni i to stvara još veći stres. Used stresa luče se hormoni kao što je kortizol, koji prosto vapi za ugljenim hidratima i slatkišima. Drugim rečima, ovaj način ishrane može biti kontraproduktivan ako prenaglite.

Pitanje je i koliko je ovakav način ishrane zaista zdrav. Onda kada  menjate ugljene hidrate sa masnoćom, povećava se  nivo lošeg holesterola u krvi i to loše utiče na zdravlje srca i krvnih sudova.Osim toga, ako potpuno izbacite ugljene hidrate, iz ishrane izostavljate neke bitne namirnice iz piramide pravilne ishrane – žitarice i vlakna.Takođe, nije poznato da li ovakav način ishrane može imati dugoročne posledice, jer je većina istraživanja na ovu temu trajala manje od godinu dana.

U svakom slučaju, pre nego što krenete sa dijetom, posavetujte se sa svojim lekarom.

Dijeta bez ugljenih hidrata –  jelovnik i recepti

Kako jesti i pritom uneti manje od 50g ugljenih hidrata dnevno?  Evo primer nedeljnog jelovnika.

1 dan:

Doručak: Omlet od jaja sa povrćem ,pržen na dozvoljenim uljima, recimo  na maslinovom. Povrće možete propržiti, ali još bolje ako je sveže, kao salata.

Ručak: Grilovano pileće maso i salata

Večera: Jogurt, šaka bobičastog voća i badema

2 dan;

Doručak: slanina sa jajima

Ručak: Hamburger, ali bez peciva i povrće za salatu

Večera: Losos sprmljenaž na maslinovom ulju i povrće.

3 dan:

Doručak: kao i prvi dan, jaja sa povrćem pržena na dozvoljenoj masnoći

Ručak: Salata od morskih plodova

Večera; Grilovano meso sa povrćem

4 dan:

Doručak: Omlet sa povrćem

Ručak: Bareno povrće i komad ćuretine

Večera: Goveđa šnicla i salata

5 dan:

Doručak: Jaja sa sirom

Ručak: Pečeni batak sa malo maslinovog ulja

Večera: prženi komadići svinjetine sa povrćem

6 dan:

Doručak: Kuvana jaja i salata

Ručak: Jogurt sa šakom bobičastog voća i šakom oraha

Večera: Ćufte od mesa i kuvano povrće

7 dan:

Doručak. Jaja sa slaninom i salata

Ručak : Spanać i pileće meso

Večera : Goveđa šnicla i salata

Ovo je prilično restriktivan i jednoličan jelovnik. Na sličnom prinicpu (unos puno masti i proteina i malo ugljenih hidrata) zansivaju se i neke popularne dijete kao što su Dukanova i Atkinsova dijeta. Obe su podeljene na faze, pa će vam takav pristup ukidanju kalorija možda više prijati.

Dijeta bez ugljenih hidrata nema ograničenje u kalorijama i nutricionisti koji stoje iza nje tvrde da možete jesti koliko želite, samo treba da birate prave namirnice i nećete se ugojiti

Imajte na umu:Prevelika količina bilo koje hrane, pa makar bila i bez imalo ugljenih hidrata , dovešće do povećanja telesne mase. Ukoliko rešite da probate low carb dijetu, mi vam savetujemo da ipak počnete da brojite kalorije, jer njih ima i u drugim namirnicama.

Štaviše, 1 g proteina i 1 g masti imaju više kalorija nego 1 g ugljenih hidrata.1 g proteina ima 4 kalorije, 1g masti 9 kalorija, dok 1 g ugljenih hidrata ima 3,75 kalorija.Prostom matematikom i logikom dolazimo do zaključka da veći unos masti i proteina može da bude poguban za vašu vitku liniju, možda više nego unos ugljenih hidrata.

Dijeta bez ugljenih hidrata sa mlečnim proizvodima

Mlečni proizvodi su ukusni, ali su i izvor raznih minerala i vitamina. Zato spadaju među odlične namirnice koje možemo koristiti u dijetama. Kod navedenog načina bitno je izbegavati varijante koje bi mogle da dovedu do gojenja. Prednost kod ovih namirnica leži u tome što se njihovim konzumiranjem oseća dugoročna sitost. Sastojci u njima omogućavaju našem telu da smanji potrebu za nezdravom hranom. Možda ste i ranije primetile, ali većina ljudi ne oseća želju za čipsom nakon malo sira. Razlog za to leži u kalcijumu. Tu su naravno i magnezijum, i razni drugi benefiti koje dobijamo kozumiranjem mlečnih proizvoda.

Ova vrsta dijete neće vas ostaviti gladnima. Možda vam deluje da ćete imati jednoličnu ishranu, ali ne brinite. Nećete jesti samo ovu vrstu hrane. Da bi imali pozitivno dejstvo trebalo bi da povećate unos mleka. Tu su naravno i jogurt, kao i kiselo mleko. Dozvoljeno vam je i kombinovanje sa voćem (maline, razne bobice, banane). Možete napraviti lep i prirodan voćni jogurt. Ako vam dosadi, samo zamenite sastojke.

Lep obrok možete napraviti uz 100 grama sira (mladi sir ili feta), mleko uz ovsene pahuljice ili kašu. Kao kombinaciju možete jesti i malo grčkog jogurta sa medom i višnjama, ili jaje i fetu sir.

Dozvoljene su vam razne kombinacije koje mogu obogatiti vašu ishranu. Ove dijete ne traju dugo. Dovoljno je da se pridržavate ovakvog režima ishrane oko 3-4 dana.

Dijeta bez ugljenih hidrata 6 dana

Ovo nije naziv neke nove dijete. Zapravo radi se o minimalnom broju dana koji su neophodni kako bi se postigli bar neki rezultati. Dovesti telo u red nije lako. Nedostatak ovakvog režima ishrane je u tome što zahteva rigorznu primenu. Ovde nema zabušavnja. Kako je zapisano, tako bi trebalo da se pridržavamo. 

ishrana bez ugljenih hidrata

Zašto 6 dana?

Stručnjaci tvrde, da je ovaj broj dana neophodan kako bi se videli rezultati. Nakon 6-og dana trebalo bi da se vidi pomak u manjem broju kilograma. 

Šta je sve neophodno za nju kako bi imala efekat? Pre svega, trebalo bi pridržavati se pravila ishrane. Šećeri i slatkiši su zabranjeni, ali i određeno voće (narandža, ananas, kruška) i povrće(kelj, spanać, paprika). Trebalo bi voditi računa o tome koja hrana sadrži ugljene hidrate (bez obzira da li se radi o glukozi ili laktozi).

Na listi namirnica koje bi mogli izbegavati tokom nje su: testenina, hleb, školjke, slatkiši.  Mogli bi voditi računa o namirnicama koje jedete jer džigerica na primer spada među hranu koju bi trebalo izbegavati. 

Po kojem principu funkcioniše? Kao i većina dijeta ovakve vrste njena efikasnost ogleda se u tome da ubrzate metabolizam. Verovatno vam zvuči čudno. “Kako ga ubrzati ako izbegavamo voće?” Ovo se radi jer unošenjem veće količine proteina pomažete telu da se prebaci u keto režim. Tokom tih 6 dana trebalo bi da vaše telo počne sa sagorevanjem masnih naslaga.  

Američka dijeta bez ugljenih hidrata

Većina ljudi nikada ne bi pomislila da ovakva dijeta dolazi iz Amerike. Njihov režim ishrane često podrazumeva gomilu nezdrave hrane zbog čega su Amerikanci među najviše gojaznim ljudima. Nisu svi ljudi isti, zbog čega je i nastala ova dijeta. Kako bi se doveli u fit formu napravljen je režim koji omogućava da se podstakne jače sagorevanje masnih naslaga. Upravo to je ova dijeta. 

Njeno uspešno sprovođenje uglavnom se bazira na većem unosu proteina, voća  povrća. Kada je koristite na vašem jelovniku preovladava meso, ali i jaja ili malo više začinjena. Tokom primene ove dijete nikako ne bi trebalo da jedete hranu bogatu mastima ili šećerima.

Laka je za kombinovanje sa zelenišem i ostalim povrćem zbog čega je moguće napraviti lepo balansirani ručak. Smatra se da ovakvom ishranom može doći do boljeg varenja i bržeg gubljenja kilograma. 

Kao dobar doručak možete uzeti voćnu salatu, dok je za ručak dozvoljeno jesti meso, jaja, ako imate vremena za kuvanje dobro je napraviti neki kuvani obrok uz povrće. Za večeru može povrće, mlečni proizvodi ili lagano proprženo meso. 

Trajanje dijete zavisi od efekta koji želite postići, a primenjuje se tako što je radite u ciklusima (makisimum 4 puta, i onda bi trebala pauza od 2-3 dana).Jedan ciklus bi trebalo trajati 3 dana (napravite plan ishrane za tih par dana, i primenjujete ga u krug, dok traju ciklusi). Ako primetite da dijeta više ne deluje trebalo bi napraviti malo dužu pauzu. Loša strana ovakvog načina ishrane jeste taj što može delovati malo jednolično ako se previše često primenjuje. Moguć je i osećaj gladi, kao i previše veliki gubitak kilograma ako se pretera sa dijetom.

Važno: Koliko je ugljenih hidrata dovoljno uneti?

Mada su ove dijete bazirane na posebnom režimu ishrane uvek je dobro znati koliko i da li je dozvoljeno uneti bar određenu količinu šećera. Kada niste na ovakvim režimima ishrane možete jesti do 65% ugljenih hidrata (odnosno kalorija koje se unesu). Ovo bi odgovaralo količini od oko 300 grama po danu. Za pravilno funkcionisanje organizma dovoljno je pojesti oko 230 grama na dan.

Sve preko toga može biti štetno po organizam jer može doći do gomilanja kilograma. Poremećaj varenja, ali i propratne pojave poput bubuljica su takođe mogući. 

Ako želite da smršate trebalo bi smanjiti šećere. Većina dijeta, ili zagovornika zdrave ishrane predlaže upravo to. Ako je dozvoljena ograničena količina ugljenih hidrata uglavnom se kreće u rasponu od oko 100 grama na dan. Ovo su verzije ishrane gde se smatra da je dijeta bazirana na niskom sadržaju ugljenih hidrata. Postoje i verzije gde je šećer apsolutno zabranjen. 

Vredi li probati uopšte ovu dijetu?

Vredi , ali pre toga uradite sledeće:  par dana vodite evidenciju šta ste sve jeli . Možda vas iznenadi koiko nezdrave hrane jedete onako s nogu, ne računajući je kao obrok. Ustanovite da li unosite previše prostih šećera, jer to je ono što treba da redukujete i možete li neke da zamenite složenijim varijantama (običan beli hleb zamenite integralnim, beli pririnač i testenine takođe imaju integralnu varijatu). Već tu ćete možda napraviti veliki pomak u vašoj ishrani i shvatiti da zaista unosite previše pogrešnih stvari.

Možete probati da ih smanjite odjednom, ali nikako nemojte potpuno da izbacite ugljene hidrate iz ishrane.

Iskustva sa dijetom bez ugljenih hidrata govore da ćete veoma brzo videti rezultate – uglavnom ćete izgubiti dosta vode jer ove materije vezuju za sebe dosta tečnosti, a kada ih nema, onda nema šta ni da zadržava vodu u organizmu. Možda ćete se osećati slabo i nervozno, umorno, ali će skala na vagi da pokaže pomak naniže. Iako je to samo voda, to je super motivacija da nastavite.

Ipak, naš savet je da probate da smanjujete ugljene hidrate postepeno. Dijete koje daju brze rezultate imaju veoma kratkoročne efekte. I sa ovom je isti slučaj. Ukoliko naglo odustanete od hleba, testenine i slatkiša, više ćete žudeti za njima i velike su šanse da prekršite pravila koja ste nametnuli sebi. Kilogrami  će se vrlo brzo vratiti pa takva dijeta defintivno nije nešto što treba probati i na šta treba gubiti vreme.