Dijeta sa jajima: BRZA I JEFTINA DIJETA koju morate probati!

Dijeta sa jajima: BRZA I JEFTINA DIJETA koju morate probati!

Želite jednostavnu i jeftinu dijetu? Ne tražite dalje! Dijeta sa jajima je prava stvar za vas i omogućava da vrlo lako i brzo izgubite višak kilograma.

Priznajte, koliko ste puta rešili da držite dijetu, a onda shvatili da je preporučeni način ishrane previše skup za vaše mogućnosti? Rešnje je sve vreme bilo lako dostupno, a nalazi se u jajima. Evo o čemu se zapravo radi.

Predstavljamo vam dijetu sa jajima!

Brza dijeta sa jajima omogućava vam da se u veoma kratkom roku rešite viška kilograma, hraneći se pretežno jajima. Zvuči sjajno, zar ne? Ne treba mnogo vremena ni mnogo novca, niti su vam potrebne neke skupe i čudotvorne biljke i začini do kojih je teško doći. Sve vam je gotovo na dohvat ruke.

Kao i kod svake druge dijete i ovde je suština u smanjenom unosu kalorija i smanjenom unosu ugljenih hidrata.

U našoj ishrani su ugljeni hidrati dosta zastupljeni. Većina nas ne može ni da zamisli obrok bez hleba, a vrlo često je količina hleba koju jedemo za obrok mnogo više od jednog parčeta. Dosta ljudi smatra da su hleb  testenine ono što nas čini sitim, a da je sve ostalo je samo dopuna. Uz to,  hleb i testenine su jeftine i lako dostupne namirnice. Ne samo da vas za čas ugoje, već su zaslužne i za pojavu celulita. Pa kad već mršavite, rešite se i grudvica pod svojom kožom. Moja prijateljica Katarina je to uspela neverovatnom lakoćom- pročitajte kako na ovom linku! https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Dijeta sa jajima je zapravo dijeta bez ugljenih hidrata. Suština je da izvor sitosti treba da potražite u proteinima. Mnogo dijeta zasniva se na ovom principu, a jedna od njih je i liposukcijska dijeta. Dobra vest je da ih u jajima ima u izobilju. Najbolje od svega je to što su i ona su lako dostupna i jeftina namirnica. Možemo to smatrati jednim od  osnovnih argumenata u korist ove dijete.

Zašto treba smanjiti unos ugljenih hidrata?

Ugljeni hidrati su izvor energije za naš organizam. Nakon konzumiranja, oni se pretvaraju u glukozu koju naši mišići i naše telo koriste kao svojevrstan vid energije. Ipak, treba imati na umu da previše ugljenih hidrata i više energije nisu uvek prednost. Ukoliko ih ne utrošite, oni ostaju jednostavno višak koji naše telo pretvara u masne naslage i salo na stomaku koje posle ne možemo skinuti. Jedući jaja za obrok vi ćete utoliti glad, a pri tom nećete uneti višak ugljenih hidrata.

Onda kada ne unosite višak ugljenih hidrata, dajete vašem telu dajete priliku da počne da troši energiju  koja je akumulirana u vašim masnim naslagama u vidu rezervi.

Rezultati ove potrošnje masnih naslaga veoma brzo postanu evidentni i dijeta bez ugljenih hidrata daje brze rezultate.

Dijeta sa jajima i kalorije

Kada već govorimo o ovakvom načinu mršavljenja,  bitno je i da pomenemo koliko jaje ima kalorija. Smanjeni unos kalorija je osnova svake dijete.  Da bi obavljao svoje aktivnosti u toku dana, čoveku je u proseku potrebno 1200-1400 kalorija dnevno, ili malo više za one koji su fizički aktivniji. Jeste li ikada pokušali da izbrojite koliko kalorija sadrže vaši dnevni obroci? Ukoliko imate višak kilograma, po svoj prilici ste premašili ovaj prosek.

jaja za dijetu

Pa, koliko kalorija ima jaje?

Jedno tvrdo kuvano jaje ima oko 78 kalorija. Pojedite dva komada za obrok i uneli ste 156 kalorija. Tri ovakva obroka su jedva trećina kalorija koje treba da unesete tokom dana.

Dijeta sa jajima omogućava da budete siti i onda kada unesete malo kalorija.

Zašto su jaja odličan izbor?

Sigurno već znate da je zdrav doručak najvažniji obrok u toku dana, onaj koji treba da nam da energiju za ostatak dana i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Kada kažemo „doručak“, to vrlo često asocira na jaja. To nije slučajno tako.

Evo zbog čega su jaja odličan izbor za vaš doručak, ali i za ostale obroke tokom dana:

  • Jedući jaja za doručak uneli ste dovoljno proteina koji će vas držati sitim i dati vam dovoljno energije do ručka. Zapravo, za ovakav efekat dovoljno je da pojedete dva jaja za doručak. Pa zašto onda ne primeniti ovu taktiku i na ostale obroke u toku dana!
  • Jaja se jednostavno i brzo spremaju, i odlično kombinuju sa drugim namirnicama
  • Jaja su zdravija varijanta od pašteta, salama i drugih mesnih prerađevina koje obično jedemo za doručak, nesvesni koliko loših sastojaka koja idu u njihov sastav.
  •  Jaja su puna hranjivih materija. Bogata su vitaminima B (B5,B12 i B2), vitaminom A, fosforom, selenom.  Pored toga, tu su i manje količine vitamina D,E,K, kao i manje koiličine kalcijuma i cinka. Ona su bogata i kolinom, koji pripada grupi B vitamina, a koji je zapravo hranjiva materija koju naše telo koristi u izgradnji ćelija.
  •  Jaja povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi, time smanjuju mogućnost pojave bolesti srca i krvnih sudova.

Možemo zato da kažemo da je dijeta sa jajima efikasan način da izgubite višak kilograma, vodeći pri tome računa o svom zdravlju, o svom vremenu i budžetu.

SAVET: Ovo ne znači da vaš plan ishrane treba da podrazumeva samo jaja. Ostatak kalorija nadomestite hranom koja sadrži vlakna, vitamine i proteine, kao što su voće, povrće, nemasno meso.

Smršajte 10 kg za 7 dana!

Da li je to moguće?

Kao što smo već rekli, ovo je brza dijeta koja omogućava da izgubite dosta kilograma u jako kratkom periodu – i do 10 kg u 7 dana. To sve zavisi od toga koliko se pridržavate dijete, jedete li samo jaja ili i druge namirnice, preskačete li obroke jer ne volite jaja ili ponekad izvrnete pravila u svoju korist.

Ono što ovu dijetu čini  brzom jesu njeni rezultati, ali i vreme trajanja.

Ne bi trebalo da se hranite na ovaj način duže od 7 dana!

Jaja jesu hranjiva, ali ipak im nedostaje dosta hranjivih materija koje su vašem telu neophodne. Istina, višak ugljenih hidrata nije poželjan, ali ne može se živeti sasvim bez njih. Osim toga, u ishrani vam trebaju i vlakna, vitamin C i još dosta toga čega u jajima nema . Dugoročan nedostatak hranjivih materija može da dovede do brojnih zdravstvenih problema. Lepo je videti brze rezultate, ali treba znati i kada je dosta. U ovom slučaju je to 7 dana.

Dobar plan ishrane za dijetu sa jajima

Sigurno se sada pitate kakav treba da bude vaš plan ishrane ako rešite da se upustite u avanturu gubljenja kilograma na ovaj način. Da, jaja su hranjiva i zdrava, ali vaš plan ishrane treba da podrazumeva određena pravila koja uključuju i upotrebu drugih namirnica u ishrani.

Plan ishrane izgleda ovako:

  • Jaja treba da budu glavna hrana, glavni izvor proteina i masti, ali ne i jedina hrana
  • Doručak treba da bude najmanje pola sata posle ustajanja
  •  Obroci treba da budu relativno česti, otprilike na 3 sata. Između obroka ne bi trebalo da prođe više od 5 sati. Ovog rasporeda se treba pridržavati i ako ne osećate glad.
  •  3 sata pre spavanja treba da prestanete sa obrocima

Brza dijeta često podrazumeva stroga pravila ishrane.

Ovaj način mršavljenja  ima svoju restriktivnu varijantu koja ide u krajnost. To je dijeta samo sa kuvanim jajima. Plan ishrane je ovde vrlo jednostavan – za obrok se jedu samo barena jaja, a uz njih se pije mineralna voda. Srećom, postoji i ona varijanta kojoj se lakše prilagoditi na kraći rok. Jaja ne moraju da se jedu samo kuvana, a uz njih mogu da se jedu i druge namirnice, u ograničenim količinama.

NAŠA PREPORUKA: Da biste se bolje pridržavali pravila dijete, napravite jednostavan plan ishrane. Uvek je lakše dostići cilj koji je jasno definisan.

Jaja za svaki obrok – ne zvuči baš inspirativno, zar ne?

Ipak, uz dodatak ostalih namirnica koje će da dopune obrok, možete napraviti zdrav plan ishrane. Recimo, možete da servirajte jaja uz neko kuvano povrće, ili da im dodate neki specifičan začin.

Primer:

DORUČAK: 2 kuvana jaja, parče tosta, paradajz

UŽINA: jabuka

RUČAK: jaja pržena sa lukom, belo pileće meso i salata

UŽINA; pomorandža ili kuvano jaje

VEČERA: 2 kuvana jaja, tunjevina, salata

Poštujte pravila zdrave ishrane

Pravila zdrave ishrane ne podrazumevaju samo izbalansiranu ishranu zdravim namirnicama. Jedno od osnovnih pravila svake dijete jeste da jedete više puta na dan, ali po malo. Dijeta sa jajima podrazumeva da jedete na 3 sata, što je zapravo način da ispoštujete ovo pravilo.

Ne treba zanemariti ulogu vode u zdravoj ishrani. Veoma važno da unosite dovoljno tečnosti u svoj organizam. Sigurno  već znate  da će vas 8 čaša vode dnevno držati dobro hidriranim, ali isto tako će pomoći bržem sagorevanju masnih naslaga.

Može li dijeta bazirana na jajima da vam naškodi?

Sasvim je logično da se zapitate kakva su iskustva u držanju dijete sa jajima.  Izgubiti veliki broj kilograma u kratkom periodu svakako nije zdravo. Zato ova dijeta treba da traje samo 7 dana. Još manje je zdravo nastaviti hraniti se jednolično u dužem vremenskom periodu. Da, preterivanje i nepridržavanje pravila može da vam naškodi.

dijeta sa jajima jelovnik

Poznato je da su jaja bogata holesterolom. Jedno od osnovnih pitanja koje se nameće jeste: Kako ovoliko jaja i ishrani utiče na nivo holesterola u krvi ? Može li previše holesterola da ima polsedice po zdravlje?

Dugo se smatralo da previše jaja u ishrani nije dobro za zdravlje, a zatim su istraživanja došla do potpuno suprotnih zaključaka.

Hajde da pojasnimo tu priču o holesterolu.Naime, kada govorimo o holesterolu, bitno je da napomenenmo da je to supstanca koju proizvodi naša jetra. Holesterol  je zapravo neka vrsta lipida, odnosno masti u našem telu. Postoji holesterol koji nazivamo lošim, i onaj koji nazivamno dobrim.

A koji holesterol imaju jaja?

Istraživanja su pokazala da ona obiluju dobrim holesterolom i da povećan unos ovog holesterola neće ometati normalno funkcionisanje organizma, niti povećati nivo lošeg holesterola u krvi. Kada unosimo dobar holesterol, naša jetra jednostavno počinje da proizvodi manje sopstvenog holesterola. Dakle, na neki način, ona ima manje posla.

Loš holesterol se, za razliku od dobrog, nagomilava u krvnim sudovima. Vremenom, višak ovog holesterola postaje prepreka za normalan protok krvi. Samim tim, nagomilavanje lošeg holesterola postaje uzrok brojnih bolesti krvnih sudova, srca i povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Dobar holesterol nije uzrok pojave lošeg holesterola. Naprotiv! Istraživanja su pokazala da kozumiranje jaja smanjuje nivo lošeg holesterola i pretvara ga u dobar.

Mnogo veću ulogu u stvaranju lošeg holesterola imaju zasićene masti i ugljeni hidrati. Zato je dijeta sa jajima dobar izbor. Ona povoljno utiče na organizam – topi masne naslage i snižava nivo lošeg holesterola.

Iskustva u dijeti sa jajima

Iskustva onih koji su isprobali ovu dijetu govore i o tome da prvih dana može doći i do svojevrsne krize usled smanjenog unosa ugljenih hidrata, posebno onda kada se primenjuje varijanta dijete bez imalo ugljenih hidrata.

Ona nastaje zato što smo navikli na ishranu koja je bogata ugljenim hidratima pa smo, na neki način, zavisni od njih. Ovakve krize traju dan ili dva i javljaju se obično kao potreba da se pojede nešto slatko, ali se isto tako mogu javiti i slabost, mučnina i glavobolje. To ne mora biti razlog da se odustane od ovog načina mršavljenja. Ponekad je jedan slatkiš dovoljan da se prebrodi kriza, a uvođenje manje količine ugljenih hidrata učiniće dijetu podnošljivijom.

Rezultati koje možete da očekujete

Ukoliko želite da dovedete svoju liniju u red u kratkom roku, onda je dijeta sa jajima nešto što treba probati obavezno. To nije skupa i zahtevna dijeta koju ne možete ispoštovati. Potrebno vam je malo vremena, malo više dobre volje i čvrstog karaktera da bi ovaj način gubljenja viška kilograma pokazao rezultate. Ukoliko se posle toga vratite starim navikama, vratiće se i vaši kilogrami, gotovo istom brzinom kojom su nestali.

Ukoliko želite trajne rezultate, morate da poradite na vašim životnim navikama. Nemojte da unosite više kalorija nego što je potrebno i počnite da se bavite nekom fizičkom aktivnošću.

Dijeta sa jajima je odličan način da brzo dođete do željene težine – one koju ćete kasnije održavati pravilnom ishranom i zdravijim načinom života.