Probajte Dukanovu dijetu i rešite se viška kilograma – zauvek!

Probajte Dukanovu dijetu i rešite se viška kilograma – zauvek!

Da li znate šta je Dukanova dijeta? Ova dijeta obećava trajne rezultate i skida kilograme bez jo-jo efekta.  Da li vas zanima o čemu je reč? Pročitajte!

Šta je Dukanova dijeta?

Dukanova dijeta je program ishrane koji je osmislio francuski nutricionista Pjer Dukan, po kojem je dijeta i dobila naziv. Njegov program obećava da ćete izgubiti 4-5 kilograma već prve nedelje, ali i to da se izgubljeni kilogrami nikada  neće  vratiti! Zvuči bajkovito, zar ne!? Samo što vi više ne verujete u bajke…

Možda na pomen reči „dijeta“ vi ravnodušno  odmahujete rukom i konstatujete da je to samo način gladovanja, nepotrebno mučenje posle kojeg se vrlo brzo višak kilograma ponovo vraća. To je tzv. jo-jo efekat. Istina je zapravo ovakva:

Za trajne rezultate potrebni su trajni napori, odnosno pridržavanje pravilnog načina ishrane. Dukanova dijeta nije dijeta. Ona je više način života.

Program ishrane koji je osmislio ovaj francuski lekar podrazumeva dosta pravila. Da bi bajka postala stvarnost, potrebna vam je upornost i  čvrsta rešenost da ih poštujete. Izuzetke i izgovore treba da ostavite po strani.

Pravila Dukanove dijete

Dukanova dijeta je vrsta proteinske dijete, baš kao što je i dijeta sa jajima. Poznata je još kao i Francuska dijeta. Jedno od osnovnih pravila ovog načina ishrane jeste korišćenje ograničenog broja namirnica.  Dozvoljeno je konzumirati 100 namirnica, pretežno čistih proteina, kojima se u kasnijoj fazi programa dodaje povrće.

Dobra  vest je da je broj namirnica ograničen, ali da je količina koju možete jesti neograničena.  Dakle, nema gladi

Ugljeni hidrati su svedeni na minimum. A tu je i magični sastojak  koji čini jelovnik Dukanove dijete  ovsene mekinje.

Ukoliko baš ne volite ovsene mekinje, onda razmislite dva puta. Ovsene mekinje se koriste svaki dan u ishrani. Preostaje vam onda jedino da ih zavolite! Zašto su one bitne? Ovsene mekinje odlično drže sitost, a i sadrže proste šećere. Njihovim konzumiranjem unosite neophodnu količinu ugljenih hidrata.Smatra se takođe da one pozitivno utiču na rad creva, da privlače molekule masti i toksine i pomažu njihovo lakše izbacivanje iz tela. One su na neki način sredstvo detoksifikacije tokom držanja ove dijete i izvor ugljenih hidrata.

Ishrana nije jedino pravilo koje morate poštovati da biste dostigli željene rezultate. Neophodna je i fizička aktivnost. Bez brige, ne morate odmah da idete u potragu za ličnim trenerom niti da provodite sate u teretani.

Dobar program vežbanja možete raditi i kod kuće, a i 20 minuta šetnje svaki dan je sasvim dovoljno. Morate priznati da to ipak nije nedostižno!

Fizička aktivnost pomoći će vam da se rešite i celulita. A to nije jedina stvar koja vam može pomoći. Jeca je pronašla potpuno jednostavan i prirodan način da se reši celulita i strija. Njene noge su opet zatgnute i koža glatka, a zahvaljujući ćemu… saznaćete ako pročitate njeno lično iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/moze-li-se-celulit-zaista-pobediti/

Odredite svoj cilj

Pre nego što počnete sa Dukanovom dijetom, potrebno je da znate koliko kilograma viška imate i koja je vaša idealna telesna težina. Drugim rečima potrebno je da izračunate vaš indeks telesne mase. Idealna telesna težina možda nije ono što vi zamišljali. Treba da imate na umu da ona zavisi i od vašeg pola, i od vaših godina.  Osoba koja je visoka 170cm, ne treba da ima isti broj kilograma u pubertetu i sa 35 godina starosti. 

Idealna telesna težina je cilj koji treba da postignete držeći dijetu.

Sama dijeta sastoji se od 4 faze – neke duže, neke kraće. Zbog ovoga često govore da Dukanova dijeta liči na Atkinsovu. Dve faze imaju za cilj gubljenje određenog broja  kilograma, dok dve imaju za cilj održavanje novostečene telesne težine.

Vaša startna pozicija počinje primenom prve  faze dijete koju je osmilio Dukan.

Dukanova dijeta – prva faza

Ovo je najrogoroznija faza Francuske dijete i naziva se još i fazom „napada„.

dukanova dijeta jelovnik

Prva faza  Dukanove dijete je bespoštedna borba protiv masnih naslaga u kojoj su proteini vaše glavno oružje.

Na raspolaganju imate 72 namirnice, isključivo proteinskog porekla. Ugljeni hidrati su strogo zabranjeni. Unošenjem samo  proteina, vaše telo napada masne naslage u nameri da dobije neophodnu energiju iz njih. Iskustva onih koji su probali Dukanov program ishrane svedoče da je ovo  najteža faza, ali srećom i najkraća. Ne treba da traje duže od 10 dana.

Koliko treba traje prva faza Dukanove dijete?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od vašeg cilja, odnosno od broja kilograma koji treba da izgubite. U prvoj fazi gubite najviše kilograma. Za 10 dana izgubi oko 4-5 kilograma. Imajte na umu sledeće:

  • Ukoliko ne treba da izgubite toliko kilograma, faza napada može da traje i kraće.
  • Ukoliko treba da izgubite više kilograma, imajte na umu da taj cilj ne treba da dostignete odmah u prvoj fazi. Ishrana samo proteinima dugoročno nije najbolji izbor za zdravlje. Zato ova faza ne treba da traje duže od 10 dana. Nakon toga prelazite na drugu fazu, kojom se proces mršavljenja nastavlja, ali sporijim tempom.

Prva faza Dukanove dijete – jelovnik

U prvoj fazi ovog programa mršavljenja jelovnik je ograničen na 72 namirnice. Među njima su sledeće: nemasno meso, riba, iznutrice, jaja, mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti,voda i dijetalni napici. Sve to može da se začini sa brojnim začinima kako hrana koju jedete ne bi bila jednoličnog ukusa. Ovde na scenu stupaju gore pomenute ovsene mekinje – jedna i po kašika dnevno.

Pored hrane, veoma je bitno unositi i dovoljno tečnosti. Potrebno je da pijete litar i po vode dnevno, mada su dozvoljeni i čaj i kafa bez šećera.

Tačno je da prva faza Francuske dijete može biti najteža, prvenstveno zato što je to nagla promena načina ishrane, a zatim i zbog toga što je zabranjen unos neproteinske hrane. Ipak, gledajte sa vedrije strane – ova faza traje najkraće i daje najbrže rezultate.

Dukanova dijeta – druga faza

U drugoj fazi programa mršavljenja koji je osmislio Dukan, polako se u ishranu uvodi povrće. Ali ovde postoji strogo pravilo – povrće bez skroba. Dakle, krompir, pasulj, pirinač i druge žitarice nisu dozvoljeni. Na spisku postoji 28 namirnica koje možete jesti. A broj namirnica nije jedina restrikcija. Ovo povrće ne treba da bude spremljeno bez ulja ili margarina, a najbolje da je kuvano na pari.

Druga faza Dukanove dijete je polako ali sigurno napredovanje ka željenoj telesnoj težini.Ova faza se zato naziva „krstarenje„.

Koliko dugo treba da traje faza „krstarenja“?

To zavisi od toga koliko kilograma ukupno treba da izgubite. Dakle, u prvoj fazi izgubili se određen broj kilograma.  Do konačnog cilja idete polako kroz ovu drugu fazu. Gubitak kilograma ovde nije tako drastičan i za nedelju dana gubite oko pola kilograma. Nije teško da sada izračunate koliko treba da traje ova faza. Ukoliko vam do vašeg cilja treba još 3 kg, faza krstarenja treba da traje 6 nedelja.

Jelovnik u drugoj fazi Dukanove dijete

Kao što smo već rekli, u ovoj fazi se čistim proteinima dodaju i porcije povrća. Ne dolaze u obzir sve  već samo 72 namirnice proteinskog porekla. Možete jesti sledeće:

Meso: svinjski,  teleći ,konjski biftek, divljač , pečenica, teleća i svinjska kremenadla, zečetina, juneća i svinjska šnicla, dimljeni suvi vrat, svinjska i juneća pršuta, bubreg, džigerica, hamburger, kuglice od mesa, šunka, rozbif, piletina i dimljena pileća prsa, ćuretina i dimljena ćureća prsa, pileća džigerica, fazan

Riba i morski plodovi : skuša, losos, tuna, bakalar, dimljeni losos, som, pastrmka, riblji stapići (ali čitjte sastav, često u njima ima malo ribe) , sardina, oslić i slično. Zatim,  školjke, jastog, lignje, hobotnica, sipa, dagnje, račići, škampi, ostrige,  kraba, gambori, puževi .

Jaja: od kokoške, od prepelice (preporučuju se kuvana).

Mlečni proizvodi, ali samo oni sa sa 0% masti: obrano mleko, nemasni jogurt, sir i pavlaka.

Biljni protein kao što je tofu.

28 namirnica biljnog porekla

Sledeće namirnice možete da konzumirate počev od druge faze – faze krstarenja.

Blitva, artičoka, celer, patlidžan, brokoli, tikvice, bundeva, zelena salata, crni i beli luk, kupus (sve vrste), prokelj, karfiol, špargla, spanać, morač, boranija, krastavac, paprika, praziluk, rotkvica, cvekla, pečurke, šampinjoni, paradajz, šargarepa, repa, soja.

Voda i ovsene mekinje ostaju i dalje deo plana. Sada se koriste 2 kašike ovsenih mekinja dnevno.

Preporučuje se da se tokom ove faze kombinuju „dani sa povrćem“ (proteini i dodatno povrće sa spiska)  i „proteinski dani“ (samo proteini, bez povrća). To se može raditi naizmenično – tri dana sa povrćem, tri samo sa proteinima.

Dukanova dijeta – treća faza

Prve dve faze Francuske dijete polako vas dovode do zacrtane telesne težine. To su faze mršavljenja.Treća i četvrta su tu da pomognu održavanje dobre linije. Ova treća faza se zove „faza konsolidacije“

Treća faza Dukanove dijete je faza kada se vaš način ishrane vraća na pravi kolosek.

Kada kažemo da se ishrana vraća na pravi kolosek, to ne znači da se vraća na stari kolosek. Budimo iskreni, da je taj režim ishrane bio dobar, vi ne biste imali višak kilograma. Oni koji imaju Iskustva sa Dukanovom dijetom, tvrde da se kilogrami ne vraćaju. To je zato što se ne vraćate sasvim svojim starim navikama. U ovoj fazi polako ponovo uvodite neke namirnice koje su u prethodne dve faze bile zabranjene.

Koliko dugo treba da traje faza konsolidacije?

Koliko ćete ostati u ovoj fazi, zavisi od toga koliko ste kilograma izgubili u prethodne dve faze. Pravilo dijete koju je osmislio Dukan podrazumeva 10 dana konsolidacije za svaki izgubljeni kilogram. Ukoliko ste izgubili 3 kilograma, to podrazumeva 30 dana konsolidacije.

Jelovnik u trećoj fazi Dukanove dijete

Sada imate pravo da jedete povrće svaki dan, da jedete jedan komad voća i 2 kriške integralnog hleba. Takođe, sada možete sebi da dozvolite povremeno i porciju povrća koje ima skrob, kao i da se častite svojim omiljenim obrokom. Naravno , ne svaki dan, nego jednom nedeljno! Isto tako, preporučuje se da jedan dan nedeljno bude ipak čisto proteinski dan.Kao i kod prethodne dve faze, nastavljate da pijete 1,5 litar vode dnevno i jedete 2 kašike ovsenih mekinja.

Dukanova dijeta – četvrta faza

Ova faza dijete naziva se još i faza stabilizacije„. Vaš život se ovde vraća u normalu i slobodni ste da jedete šta god poželite. Dobro, priznajemo, ima par jednostavnih pravila.

Četvrta faza Dukanove dijete je faza kada se vaš način ishrane vraća na pravi kolosek.

Ipak, nakon ovoliko vremena provedenih u ograničenoj ishrani, do četvrte faze već vam je jasno koja hrana ne treba previše često da bude na vašem tanjiru. Sada vam vaše iskustvo sa Dukanovim programom ishrane jasno stavlja do znanja da previše ugljenih hidrata, mnogo prerađenih proizvoda i gotova jela nisu poželjni.

Koliko dugo treba da traje faza stabilizacije?

Jasno je – ova faza treba da traje do kraja života. Na taj način izbeći ćete vraćanje izgubljenih kilograma i onaj jo-jo efekat.

Jelovnik u četvrtoj fazi Dukanove dijete

U ovoj fazi možete da jedete sve što želite. Ali , to ne znači da treba da nadoknadite izgubljeno i navalite na slatkiše. Budite umereni. Osim toga bitno je da ispoštujete pravilo da jedan dan nedeljno odvojite za čisto proteinski dan. Najbolje je da to bude onaj dan kada ne planirate druženja i izlaske i kada ste kod kuće. Pored toga, pravilo koje treba da poštujete je 3 kašika ovsenih mekinja dnevno. To je sasvim  dovoljno da vas drži sitim i spreči da padnete u iskušenja.

Važnost fizičke aktivnosti

Dijeta po Dukanu ne podrazumeva samo zdraviji način ishrane, nego i aktivniji stil života. Šta to znači? Da li treba da počnete da se profesionalno bavite nekim sportom ili počnete da trenirate nešto? To zapravo nije loša ideja, ukoliko imate dovoljno vremena. A nedostatak vremena je, priznaćete, najčešći izgovor koji koristite za izbegavanje rekreacije. Ipak, izgovor je samo izgovor. Gde ima izgovora, postoji i način.

Dukanova dijeta od vas ne zahteva ekstreman fizički napor. Dovoljno je 20 minuta šetnje dnevno.

Dakle, možete da idete na posao peške ili biciklom, da koristite stepenice umesto lifta, nabavite psa i redovno ga šetate, trčite ujutru, upišete se na neki ples ili krenete u teretanu, pratite neki program vežbanja od kuće. Sve je dozvoljeno, osim celodnevnog sedenja i ležanja!

Zašto je važna fizička aktivnost?

Kada ste fizički aktivni, sagorevate masne naslage u vašem telu, ali u isto vreme zatežete kožu i mišiće i oblikujete svoje telo.

Da li je Dukanova dijeta zdrava ili može da vam naškodi?

Danas je postala svakidašnja pojava u društvu da ono što se jednog dana pokaže kao delotvorno i zdravo, sutra postane najveći neprijatelj vašeg zdravlja. Isto je i sa ovom dijetom. Prvo je bila na listi najpopularnijih i najefikasnijih, da bi se u poslednje vreme tražili načini da se ona ospori jer je nezdrava.

Gde se krije istina?

dukanova dijeta rezultati

Istina je, kako to obično biva, negde na sredini.

Loše posledice koje može da ima ovaj način ishrane:

Prvenstveno je to višak proteina, a nedostatak drugih hranjivih materija.

  •  Nedostatak ugljenih hidrata može da dovede do osećaja slabosti i malaksalosti.
  •  Nedostatak vlakana može da dovede do zatvora i problema sa probavom
  •  Manji unos voća i povrća znači i manje antioksidanata. To znači veće šanse za razvoj srčanih bolesti, raka, preveremeno starenje kože
  • Višak proteina može da dovede do povećanog stvaranja mokraćne kiseline, lošeg zadaha, ali i do bolesti jetre i bubrega, kao i do slabljenja kostiju.

Na isti ovaj način možemo da posmatramo štetnost prevelike količine ugljenih hidrata, soli i slično, koji su sastavni deo svakodnevne ishrane. Ponekad i više nego što treba. Da bi se ovi nedostaci prevazišli, Pjer Dukan preporučuje uzimanje suplemenata.

U odbranu ovog načina ishrane moramo da kažemo on nije sasvim lišen voća i povrća. Proteinska faza traje kratko , i iskustva govore da za to vreme ne  bi trebalo da bude većih zdravstvenih problema. Naravno, ukoliko primetite da vam dijeta ne prija, obratite se lekaru za savet.

Prednosti Dukanove dijete

Iako postoje tvrdnje da je ovakav način ishrane pogrešan, moramo priznati da on ima i svoje prednosti:

  • Obroke uglavnom morate da pripremate, tek poneka salata može se jesti sveža. Dakle, ukus zavisi od vaših kulinarskih sposobnosti!
  •  Program ishrane ima jasna pravila. To olakšava njihovo praćenje i put do cilja. Možete da planirate svoje mršavljenje do neke mere i konstatujete na vreme imate li šanse da dovedete liniju u red pre odlaska na more (ili nekog drugog vama bitnog događaja)
  •  Ne morate da brojite kalorije . Dovoljno je da pazite šta jedete.

Iskustva sa Dukanovom dijetom

Ova dijeta je postala popularna jer mnoge poznate ličnosti tvrde da su uz nju dovele svoju liniju do savršenstva. Svoja iskustva sa javnošću su podelile i Dženifer Lopez i Kejt Midlton.

Istraživanja na internetu su pokazala da su oni koji su imali iskustva sa Dukanovom dijetom izgubili u proseku 7 kilograma za prve dve faze. Klinička istraživanja su takođe pokazala da je ova dijeta efikasna i sigurna za zdravlje.

Svi mi teorijski znamo koje namirnice dovode do gojaznosti i gomilanja masnih naslaga, i šta treba jesti da bi ih se rešili. Dijeta po Dukanu je možda teži, ali efikasan i proveren način da to shvatite i primenite u praksi.

Da li ćete se zaista rešiti viška kilograma zauvek i izbeći jo-jo efekat?

Dukanova dijeta je doživotni plan ishrane, koraci koje treba da pratite do kraja života. Vaša igra sa viškom kilograma je u vašim rukama – ovo je samo način da počnete da okrećete stvari u svoju korist. Kako ćete dalje okretati taj točak, ne zavisi od sreće, nego od vaših odluka. One ponekad podrazumevaju i odluke o odricanju.

Pa, šta mislite? Da li ste spremni da dostignete svoju idealnu težinu?