Hijaluronska kiselina za kosu je bingo za hidrataciju

Hijaluronska kiselina za kosu je bingo za hidrataciju

Suva i ispucala kosa, iritirana koža glave, perut? Više ne! Hijaluronska kiselina za kosu spašava stvar i valjalo bi da bude deo preparata za kosu koje koristite. Zašto? Otkrijte!

Po nekad se pitam da li je  ovo decenija hijaluronske kiseline. Njena čudotvorna moć podmlađivanja je toliko eksploatisana u reklamiranju anti age proizvoda da samo čekam da počnemo i “na leba da je mažemo”

Budući da ne verujem ništa dok se sama ne uverim, a ni vama drage moje neću da prodaju rog za sveću, danas hoću da ispitam i naučim od onih koji više znaju od mene da li je i na koji način hijaluronska kiselina blagotvorna za kosu. Obećavam vam jedan nepristrasan tekst koji će vam pomoći da i sami formirate svoj stav o nezi kose hijaluronskom kiselinom.

Mnogi smatraju da je hijaluronska kiselina za kosu sjajna zbog njenih hidrirajućih svojstava. 

Ukoliko je vašoj kosi potrebna dodatna vlaga, hijaluronska kiselina za kosu je najbolji način da joj je date.  Bez obzira na koji način ćete je uvesti u svoju rutinu nege kose, vrlo brzo ćete uočiti čudesne efekte ovog sastojka na zdravlje vaše kose.

Šta je hijaluronska kiselina?

Iako znam da i vrapci na grani cvrkuću o njoj, na ovom mestu samo kratko podsećanje.

Hijaluronska kiselina je gelasti molekul, polisaharid ili složeni šećer koji ima sposobnost vezivanja i zadržavanje velike količine vode. Nje već ima prirodno u ljudskom telu. Zbog toga je posebno pogodna za ugrađivanje u kozmetičke proizvode ili ubrizgavanje u kožu u vidu filera jer je organizam ne prepoznaje kao strano telo. Kod sisara se hijaluronska kiselina oblaže zglobove i nerve.

 Kad je reč o lepoti i nezi, ova kiselina pomaže da vam koža ostane hidrirana i redukuje znakove starenja. Upotrebom hijaluronske kiseline mogu se popraviti mnogi problemi sa kožom uključujući rozaceu, oštećenja od sunca pa čak i osetljivu kožu.

Hijaluronska kiselina (HA) koja se koristi u kozmetičke svrhe izdvaja se iz petlove kreste ili je proizvode bakterije u laboratorijskim uslovima.

Hijaluronska kiselina, koja zapravo i nije kiselina već polisaharid, prvi put je komercijalno upotrebio jedan pekar kao zamenu za belanac od jajeta.Ostao je fasciniran materijom koju je otkrio, napustio je pekarski zanat i postavio zlatni standard  u anti aging industriji.

Zašto je hijaluronska kiselina važna za kosu i kožu glave?

Koža glave je ista kao i na ostatku tela s tom razlikom što se na tom delu tela  nalazi mnogo veći broj folikula, preko 100.000, iz kojih kosa raste. Dublji, dermalni sloj vlasišta izgrađen je od vezivnog tkiva koje sadrži gelastu  tečnost koja hrani i hidrira dublje slojeve kože glave. Ova gelasta materija se delom sastoji od hijaluronske kiseline.

Na žalost, sa starenjem svašta nešto gubimo iz organizma pa tako i HA. Taj gubitak prouzrokuje suvoću kože glave. Onda to zahvati i folikule pa kosa raste krta, suva  i sklona oštećenjima.

Nanošenje hijaluronske kiseline spolja na kožu glave i kosu može da pomogne da se povrati izgubljena vlaga 

Kako koristiti hijaluronsku kiselinu za kosu?

Verovali ili ne 1g HA može da veže za sebe do 6 litara vode.

Meni odmah pada na pamet suva kosa koja je ponekad u takvom stanju da joj ni 66 litara vode ne bi bilo dovoljno.

hijaluronska kiselina za kosu upotreba

Takvu baš kosu imala je jedna Slađana koja kaže da joj je kosa izgledala kao da je upravo preživela požar. Dodatni opis vam ne treba. A sada... sada izgleda kao da je izašla iz priče o 1000 i jednoj noći, i to sve bez šišanja. Ja znam kako, jer sam se i sama uverila poslušavši njen savet. Probajte i vi ! Njeno iskustvo sa oporavkom kose nalazi se na ovom linku:https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Nikada ne stavljajte hijaluronsku kiselinu na suvo lice ili suvu kosu jer ih tada može dodatno isušiti u nastojanju da za sebe veže što više vlage.

Pogledajmo kako se ova neverovatna moć HA može upregnuti u sopstveni fijaker na putu ka besprekornoj kosi.

Na tržištu postoji pregršt proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu. Oni zasigurno hrane i osvežavaju i kožu glave i kosu. Nakon delovanja HA koža glave je nežna, negovana, bez peruti, krajevi kose su sjajni i mekani. Evo na koji način možete uvrstiti ovu čudesnu kiselinu u svoju rutinu nege kose:

Šampon za kosu sa hijaluronskom kiselinom

Pogledala sam malo šta se kod nas nudi i silno se obradovala. Postoji nekoliko izuzetnih marki blagih prirodnih šampona za kosu sa hijaluronskom kiselinom. Namena im je da pre svega očiste vlasište od peruti, kožu glave održavaju negovanom, zdravom i hidriranom, a kosu da oporave, da bude svilenkasta i mekana,  da ne puca. Ovi šamponi ne sadrže sulfate ali zato sadrže, u zavisnosti od proizvođača, prirodne vrlo korisne sastojke.

Neke robne marke imaju cele linije proizvoda na bazi hijaluronske kiseline. Druge pak imaju regenerator sa hijaluronskom kiselinom za suvu kosu. Procunjajte malo, ja sam našla i leave-in (neispirajući) regenerator koji bi trebao da vam zaključa vlagu u kosi do sledećeg pranja.

Kako izabrati dobar preparat sa hijaluronskom kiselinom? 

Brendovi neverovatno puno koriste HA  u svojim proizvodima. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju je koncentracija hijaluronske kiseline u njima. Evo kako da znate da li  jednom proizvodu hijaluronske kiseline ima samo u tragovima ili je njena količina dosta veća:

Obratite pažnju na kom se mestu u popisu sastojaka nalazi HA. Što je na višoj poziciji na listi to je njena koncentracija veća. Birajte proizvode gde se hijaluronska kiselina pominje na početku blizu početka ili u sredini popisa sastojaka. Sve ostalo vam nije prihvatljivo jer od proizvoda na čijem se popisu sastojaka ova kiselina nalazi na kraju nećete imati očekivane koristi.

Ponekad se HA kombinuje sa drugim sastojcima kako bi bila još efikasnija. Na primer u nekim regeneratorima ćete videti sastojak pod nazivom Hydroxypropyltrimonium Hyaluronate. On predstavlja specijalno naelektrisanu formu hijaluronske kiseline. Kosa je negativno naelektrisana dok je ovaj oblik HA pozitivno naelektrisan. Na taj način kosa i koža glave preivlače HA koja im donosi dodatnu vlagu vezujući se za njih jonskim vezama. Ovako specijalno formulisana hijaluronska kiselina u šamponu ili regeneratoru čini da je kosa mekša, lakše se češlja i manje je podložna oštećenjima.

Kad već pričamo o listi sastojaka u proizvodima, uvek obratite pažnju i na eventualno postojanje štetnih sastojaka kao što su alkohol i jaki veštački mirisi. Agresivne hemikalije iritiraju kožu glave i mogu da ometu pravilan rast kose. Takođe dehidrirajući sastojci, dakle oni koji isušuju kosu i kožu glave deluju  suprotno i ako ih ima u preparatu oni će prosto poništiti benefite hijaluronske kiseline.

Šampon neka bude pre svega bez sulfata je oni su među hemikalijama nahviše krivi za isušivanje kose.

Da li je hijaluronska kiselina dobra za kosu?

Kada dospemo u četrdesete, naše telo proizvodi tek polovinu količine hijaluronske kiselina koja je neophodna za održavanje punoće,čvrste jedre kože i zdrave blistave kose.

Prema tvrdnji svetski priznatih lekara, hijaluronska kiselina je kao đubrivo ili ako vam se ovaj termin ne sviđa, prihrana jer pojačava rast kose i prečnik vlasi. Dakle ova kiselina bi trebalo da vam obezbedi brži rast i jaču kosu.

Hijaluronska kiselina se nalazi u mnogo preparata za kosu, ali se isto može dodati organizmu i u vidu suplemenata pa će od toga i kosa imati koristi.

Međutim dermatolozi se još nisu složili oko toga da li je HA korisnije primenjivati spolja ili uzimati oralno. Zapravo, oni smatraju da je najbolje kombinovati obe metode da bi se dobili željeni rezultati na kosu, kožu i nokte..

Masaža glave serumom sa hijaluronskom kiselinom

Mnogi tvrde da je hijaluronska kiselina pored hidrirajućih svojstava, sjajan sastojak za rast kose. 

Masaža glave serumom na bazi hijaluronske kiseline predstavlja dubinski tretman folikula dlake.

Potražite serum za kosu koji sadrži 2% HA +vitamin B5

Ukoliko ste poželeli da sad odmah izmasirate vlasište hijaluronskim serumom možete upotrebiti i neki koji imate za lice iako nije naznačeno da je specijalno za kosu.

Svakako, serum za kosu nije loše imati. Ako ništa, a ono bar serum za ispucale i suve krajeve kose.

Hijaluronska kiselina za suvu i oštećenu kosu

Kosa koja je ostala bez svoje prirodne vlažnosti izgleda beživotno, nemoguće ju je oblikovati , nema sjaja. Kako ste došli do toga da vam je kosa kao slama?

Ima zaista puno načina ali u pozadini svakog od njih stoji činjenica da ste zaboravili da je kosa deo vašeg tela prema kome se morate odnositi sa puno pažnje i veoma nežno.

Da li ste je prečesto peglali vrelom presom (da sam ja neka vlast, zabranila bih peglu za kosu), da li ste je hemijski tretirali svako malo, sušili vrelim fenom i prali neodgovarajućim šamponima…Elem, da li HA može da popravi nanetu štetu?

Suvoj kosi je pre svega neophodno dodati vlagu koja joj nedostaje

Međutim, u ovakvom stanju, spoljašnji omotač vlasi je oštećen, porozan i teško uspeva da zadrži hidrirajuće sastojke.

Ovakvoj kosi je pod hitno potrebna vaša pomoć i to ne brzinska koja će da zakamuflira problem pred odlazak na važan događaj. Potrebno vam je da oporavite kosu

Taj, tako reći preobražaj, podrazumeva nekoliko koraka, a najmanje tri. I sva tri moraju biti prirodna pod obavezno.

  • Prvi korak je šampon za kosu, nežan, lekovit, prirodan, bez sulfata i bez bojazni da napravi još više štete na vašoj kosi. Može sadržati i HA i dosta drugih aktivnih lekovitih materija, eteričnih ulja i drugih darova prirode.Pranjem kose ovakvim šamponom već ste učinili mnogo.
  • Nakon toga, drugi korak je prirodna maska za regeneraciju kose. Njen zadatak je da dubinski hidrira, nahrani i regeneriše kosu, da joj vrati elastičnost i čvrstinu.
  • Najzad, serum za kosu da zagladi vlas, olakša raščešljavanje i povrati sjaj.

Najbolje je imati set koji sadrži sva tri koraka, a pripada istom brendu jer će samo tada vaša kosa dobiti besprekorno izbalansiran odnos svih neophodnih nutritijenata u pravom trenutku.

Ukoliko ste baš fan hijaluronske kiseline ima zaista dobrih dubinskih regeneratora koji je sadrže ili prosto pomešajte serum sa hijaluronskom kiselinom sa dubinskim regeneratorom

Ovo je zaista sjajno, jer hijaluronska kiselina kada je korektno formulisana može da zadrži 1000 puta više vode od svoje težine. Zato je ona sjajan  sastojak za dubinski tretman kose i kože glave.

Ovo je posebno zgodno za hladne zimske mesece kada je vašim kovrdžama potrebna sva vlaga koju mogu prikupiti. 

Hijaluronska kiselina za kovrdžavu kosu

HA  serum možete upotrebiti da osvežite svoje lokne. Naime, kovrdžava kosa je po svojoj teksturi sklonija suvoći i češće joj je potrebna dodatna hidratacija nego ravnoj kosi.

Kada osetite da vašim loknama ponestaje snage i elastičnosti, a tada kosa obično izgubi i sjaj i vaše lepe lokne se polako pretvaraju u bezobličnu raštrkanu masu na glavi,e tada u pomoć dolazi serum za kosu koji sadrži hijaluron. Jednostavno je. Uzmite sprej bocu, isprskajte kosu i nakon toga nanesite malo HA seruma na lokne. Posebno obratite pažnju na krajeve.

Naučno dokazana efikasnost HA za hidrataciju kose i kože glave

Nisam pronašla mnogo pisanih svedočenja o efektima hijaluronske kiseline na rast i kvalitet kose. Razlog tome je mislim pre svega u činjenici da se ova čudotvorna materija toliko eksploatiše u svim mogućim oblicima i metodama za podmlađivanje kože lica da kosa prosto ne može da dođe na red.

hijaluronska kiselina za kosu rezultati

Verujem da vrlo mali broj žena i razmišlja o podmlađivanju kose na ovaj način.

Ipak pronašla sam studiju koja kaže da je rađeno istraživanje na ženama volonterima sa različitim tipovima kose. Nakon  tretmana serumom za kosu sa hijaluronskom kiselinom svi su iskusili značajno poboljšanje u kvalitetu kose hidriranosti kože glave.

Bolja hidriranost mereno procentima je bila 52%. uz to popravio se kvalitet kose i sjaj.

Sećate li se obećanja sa početka priče, nikakvih hvalospeva bez pokrića. Sada nakon svega što saznah i podelih sa vama rekla bih da je hijaluronska kiselina dobar izbor za kosu.