U čemu leži moć hijaluronske kiseline za lice i kako briše bore

Verovatno ste do sada više puta čuli da hijaluronska kiselina čini da izgledate mlađe i lepše. A koliko zaista znate o njoj i kako se upotrebljava? Saznajte baš sve!

Pre svega, treba da znate šta je hijaluron i odakle potiče. Da li je to nešto veštački stvoreno i toliko jako da pegla bore ili nešto što je prirodno i bezbedno?

Činjenica je da su mnoge žene zarad lepote sklone isprobavanju svega i svačega, a mnogo toga prilično je rizično za zdravlje, kao što su plastične operacije, liposukcija ili ugradnja silikona u grudi.

Da li je i ovo jedna rizična metoda?

Šta je hijaluronska kiselina?

hijaluron

Imamo dobre vesti za vas!

Hijaluronska kiselina za lice je potpuno prirodna i bezbedna supstanca i možete bez bojazni koristiti kreme sa ovim sastojkom u svrhe uklanjanja bora.

A ako je prirodna, onda se sigurno pitate  gde se ona u prirodi nalazi?

To je supstanca koja je prirodno prisutna u našem telu, a ima je i u hrani. Najviše je ima u tečnosti koja je u našim očima i u zglobovima i u koži. Ne samo da se može koristiti u svrhe brisanja znakova starenja, već se ona koristi i za internu upotrebu, uglavnom baš radi boljeg zdravlja zglobova i očiju. Kao spoljašnji tretman koristi se za lečenje rana i promena na koži kao što su recimo opekotine. Ipak,  možda je najpoznatija kao sastojak koji se dodaje kremama za lice, jer uklanja bore.

A da li je moguće ukloniti bore? Možete se kladiti da jeste! Aleksandra nam je to i potvrdila i ispričala nam svoje iskustvo sa borama i podočnjacima i njihovim uklanjanjem. Uspela je za kratko vreme da vrati svom licu mladalačku svežinu. Pročitajte njeno iskustvo, nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da ovo uopšte nije kiselina,već zapravo vrsta šećera glikozaminoglikan. To je veoma dug lanac molekula ugljenih hidrata koji imaju sposobnst za zadrže ogromnu količinu vode.

Ugljeni hidrati generalno vezuju za sebe dosta tečnosti i to je jedan od razloga zašto ishrana koja je bogata ovim namirnicama dovodi do zadržavanja viška vode u organizmu.

Zašto je hijaluronska kiselina dobra za lice?

Osnovna karakteristika ove supstance jeste sposobnost da koži obezbeđuje neophodnu vlažnost. Uzroci bora su različiti, ali jedan od glavnih je suva koža i posledice prevelikog izlaganja Suncu i njegovim UV zracima koji uništavaju kolagenske veze i elastičnost na koži. Takođe, za pojavu bora smatraju se odgovornim i hormoni, a posebno estrogen. Smanjen nivo estrogena čini da vremenom koža postane suva i sklonija borama, a da ne pričamo da hormoni utiču i na opadanje kose kod žena.

Hijaluronska kiselina za lice pomaže koži da održi vlažnost i kolagen i ostane elastična i fleksibilna. Zato je postala nezaobilazan sastojak krema i seruma protiv bora – svojevrsna fontana mladosti.

A kako uopšte deluje i zašto joj se pripisuju ova svojstva?

Hijaluronska kiselina zadržava mnogo veću masu tečnosti od sopstvene mase. 1 gram ove supstance u stanju je da veže za sebe 6 litara vode.  

Iz tog razloga, dobra je za kožu lica jer:

  • Hidrira suvu kožu. Suvoj koži i njenom propadanju i starenju dodatno doprinose izloženost suncu , zračenju solarijuma ili drugim zagađivačima spolja, uključujući i loše životne navike kao što su recimo alkohol i pušenje. Hijaluron koži vraća vlažnost, elastičnost i fleksibilnost.
  • Smanjuje bore. O ovome su rađene brojne kliničke studije koje su pokazale da hijaluronske kreme i serumi već za mesec dana pokazuju vidljive rezulatate na ovom polju, za razliku od placebo krema koje su korišćene u studijama i koje nisu davale efekte.

Koža je najveći organ na našem telu i 50% hijaluronske kiselina nalazi se u koži.

Za lepu kožu bez bora, bitan je i kolagen. On je zaslužan za strukturu kože i njene slojeve i možete ga zamisliti kao elastično platno. Kada se vlakna elastina pokidaju, ono prestaje da bude rastegljivo. Isto je i sa našim kožom. Kada je koža suva, ove veze lakše pucaju i eto bora na licu. Tamo gde je koža najtanja, te veze su najosetljivije i zato se javljaju prve bore oko očiju. E tu na scenu stupa hijaluron koji ima zadatak da hidrira i oporavlja kolagenske veze i sprečava njihovo propadanje.

Može li se koristiti čista kiselina protiv bora?

Ne baš!

Već smo rekli da ona može da veže veliku količinu vode, smatra se do 1000 puta više od sopstvene težine. U prevelikoj koncentraciji, učinila bi kožu previše vlažnom. A može imati i kontraefekte. Recimo, u suvim klimatskim uslovima ili suvom okruženju, hijaluron nema uslova da pokupi vlažnost iz okoline pa radi suprotno – počinje da crpi vlagu iz dubljih slojeva kože i tako ona postaje još suvlja.

Jako važno da znate i ovo:

Iako ima sjajne sposobnosti, za efikasnost tretmana je bitna i veličina molekula ove supstance.

Naime, ovi molekuli su uglavnom veći  u odnosu na molekule drugih kiselina za lice, kao što je glikolna kiselina. Previše su veliki da bi uspešno prodrli u kožu. Zato je bilo neophodno da naučnici i proizvođači kozmetičkih sredstava nađu način kako da to uraditi. Rezultat tog napora su kreme i serumi  sa hijaluronskom kiselinom.

Koliko su efikasne kreme sa hijaluronskom kiselinom i serumi protiv bora?

hijaluronska kiselina protiv bora

Kao što su studije pokazale, jako su efikasne. Ipak, prilikom kupovine hijaluronske kreme dobro čitajte sastav.

Najbolje je da koristite samo preparate koje imaju poptuno prirodne sastojke. Štetni i agresivni sastojci na vašoj koži potuno su suvišni i mogu imati kontradejstvo. Izbegavajte one koji imaju alkohol, parabene, sulfate.  

Mnoge hijaluronske kreme  sadrže so hijaluronske kiseline ( naći ćete je u sastavu kao Sodium Hyaluronate) . Ovo nije neka prevara već je zapravo mnogo bolja opcija,  kada znamo da su molekuli same kiseline preveliki da uspešno produru kožu.

Sodium hyaluronate ima iste efekte kao kiselina, ali mnogo sitnije molekule koji lakše prodiru u  kožu.

U kremema se ne koristi veliki procenat hijalurona, jer bi tako nešto imalo neželjene posledice – da koža postane još suvlja. Našem telu je uvek važan balans. Na sam izgled kože, pored vlažnosti, utiče i njena struktura i jačina i tu glavnu ulogu igra kolagen koji se takođe nalazi u nama samima.

S obzirom da su hijaluronska kiselina i kolagen već u deo nas, najbolje kreme protiv bora su zapravo one koje aktiviraju stvaranje ove dve supstance u koži.

Danas postoje napredne biotehnologije koja imaju ove sposobnosti kao što su NEODERMYL i NOV-HYAL BIOTECH G

Postoje kreme i serumi na kojima se tvrdi da su napravljeni od 100% hijaluronske kiseline (ili se pominje već neki drugi veliki procenat) To nije istina, jer ova kiselina odnosno soli hijalurona obično dolaze u formi rastvora i ovakvi serumi bi bili previše jaki.

Kreme koje imaju više od 4% hijalurosnke soli mogu da dodatno isuše kožu

Koja krema i koji procenat će vam prijati zavisi od toga koji tip kože imate. Masnoj koži treba manje vlažnosti, pa i manji procenat hijaluorna, nego suvoj koži.

Tretmani lica hijaluronskom kiselinom

Pored krema koje u sebi imaju ovu prirodnu supstancu, za uklanjanje bora koriste se i tretmani u kozmetičikima salonima. Verovatno ste već čuli za hijaluronske filere. S obzirom da ova kiselina postoji u našem telu, a vremenom nestaje i narušava izgled kože, fileri su tu da umanje ovaj nedostatak.

A kako se koriste?  

Hijaluron fileri se koriste u dve osnovne svrhe: Jedna je povećanje usana,  a mi ćemo ovom prilikom da se osvrnemo samo na  ovu drugu – popunjavanje bora hijaluronskom kiselinom. Tamo gde su bore nastale, smatra se da nema dovoljno ove supstance. Ona se zato ubrizgava pod kožu injekcijom. Ovo je jedna vrsta  mezoterapije lica. Obično se na ovaj način tretiraju bore oko usana, dok se za one jače i dublje bore koriste jači tretmani.  Ovo punjenje mehanički utiče na smanjenje bora, a kiselina bi trebalo da podstakne i dalji razvoj kolagena i tako bore oko usana nestaju.

Efekat ovakvog tretmana traje oko 2 godine, mada bi bilo preporučljivo da se ponovi na 6 meseci. Cena popunjavanja bora hijaluronom zavisi od količine kiseline koja se potroši.

Hijaluronska kiselina u ampulama

Na tržištu se takođe mogu naći amuple sa hijaluronskom kiselinom. Ni ovo nije 100% kiselina,  već njen rastvor. Za spoljašnju primenu koriste se samo 2-3 kapi iz ampule. One se nanesu na čisto i oprano lice.  Nakon toga se obavezno nanese neka hidratantana krema ili se lice hidrira alojom verom.

Tretman ampulama ne treba da bude deo vaše svakodnevne nege, već se one koriste povremeno.  Neke od ovih ampula upotrebljavaju se i za ubrizgavanje pod kožu i punjenje bora. U ovom slučaju dobro čitajte uputstva za primenu, savete kako i koliko dugo da koristite ove kiseline kao i da li su pogodne za ubrizgavanje ili ne.

Saznajte sve o ampulama za lice!

Priznajemo – kreme protiv bora su efikasne zahvaljujući hijaluronu. To ne znači da treba da zanemarite pravilnu negu kože, jer ova kiselina nije jedino što joj nedostaje. To su i vitamini i minerali, a neke od njih možete potražiti u prirodnim maskama protiv bora. Važno je i da znate kako pravilno čistiti lice.

Ovo je  savršena nega za kožu i u to nema sumnje, zato i jeste jako popularna. Najbolje od svega je što je prirodna.  Kada probate hijaluronsku kiselinu za lice videćete da će koža posle toga biti sjajna, hidirirana, zategnta, mekana. Bore će vremenom postati manje vidljive, a one sitnije mogu i sasvim nestati.

Deluje jednostavno izabrati kremu protiv bora, ali nije baš tako.

Sve što je popularno, ne morate uzeti odmah zdravo za gotovo. Uvek se informišite pre upotrebe. Videli ste da prevlika količina hijalurona uopšte nije dobra za lice i za kožu i da su tvrdnje da neka krema sadži 100% ove kiseline velika laž.  Na vama je da procenite da li onda uopšte verovati u efikasnost takvog proizvoda i da li mu pokloniti poverenje.Videli ste da je i veličina molekula bitna, kao i sastav ostalih komponenti.

Kako odabrati pravi?

Dobro se informišite o sastavu proizvoda i čitajte etikete.  Prirodni proizvodi sa dobro izbalansiranim sastojcima treba da budu vaš primarni izbor.