Kako hijaluronska kiselina za lice briše bore!

Kako hijaluronska kiselina za lice briše bore!

Istina je! Hijaluronska kiselina za lice čini da izgledate mlađe i lepše. A koliko zaista znate o njoj i kako se upotrebljava pravilno? Saznajte baš sve!

Pre svega, treba da znate šta je hijaluron i odakle potiče. Da li je to nešto veštački stvoreno i toliko jako da pegla bore ili nešto što je prirodno i bezbedno?

Činjenica je da su mnoge žene zarad lepote sklone isprobavanju svega i svačega, a mnogo toga prilično je rizično za zdravlje, kao što su plastične operacije, liposukcija ili ugradnja silikona i filera.

Da li je i ovo jedna rizična metoda?

Šta je hijaluronska kiselina?

Imamo dobre vesti za vas!

Hijaluronska kiselina za lice je potpuno prirodna i bezbedna supstanca i možete bez bojazni koristiti proizvode sa ovim sastojkom u svrhe uklanjanja bora.

A ako je prirodna, onda se sigurno pitate gde se ona u prirodi nalazi?

hijaluronska kiselina

To je supstanca koja se nalazi u našem telu, a ima je i u hrani. Najviše je ima u tečnosti koja je u našim očima, zatim u zglobovima i u koži. Ne samo da se može koristiti u svrhe brisanja znakova starenja, već se ona koristi i za internu upotrebu, uglavnom baš radi boljeg zdravlja zglobova i očiju. Kao spoljašnji tretman koristi se za lečenje rana i promena na koži kao što su recimo opekotine.

Ipak,  možda je najpoznatija kao sastojak koji se koristi u estetske svrhe.

 • U kozmetici, ona se dodaje kremama, jer smanjuje vidljivost bora.
 • U eststskoj medicini, koriste se hijaluronski fileri kojima se rade određene korekcije na licu.

A da li je moguće smanjiti bore? Možete se kladiti da jeste!

Aleksandra nam je to i potvrdila i ispričala nam svoje iskustvo sa borama i podočnjacima i njihovim uklanjanjem. Uspela je za kratko vreme da vrati svom licu mladalačku svežinu. I vi možete postići isto, ako probate njen trik. Šta je to? Pročitajte njeno iskustvo, nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bora-podocnjaka-i-podmladila-lice-za-kratko-vreme/

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da hijaluron uopšte nije kiselina,već zapravo vrsta šećera – glikozaminoglikan. To je veoma dug lanac molekula ugljenih hidrata koji imaju sposobnst za zadrže ogromnu količinu vode.

Ugljeni hidrati generalno vezuju za sebe dosta tečnosti i to je jedan od razloga zašto ishrana koja je bogata ovim namirnicama dovodi do zadržavanja viška vode u organizmu. Međutim, kao što vidite, nekada to možete okrenuti u svoju korist.

Prednosti hijaluronske kiseline – zašto je dobra za lice?

Osnovna karakteristika ove supstance jeste sposobnost da koži obezbeđuje neophodnu vlažnost odnosno hidrataciju.

Baš kao što sunđer ima sposobnost zadržavanja vode, tako i ova supstanca radi i njena prednost najviše leži u njenoj sposobnosti da zadrži vlagu hiljadu puta veću od svoje težine.

Uzroci bora su različiti, ali jedan od glavnih je suva koža i posledice prevelikog izlaganja Suncu i njegovim UV zracima koji uništavaju kolagenske veze i elastičnost na koži. Takođe, za pojavu bora smatraju se odgovornim i hormoni, a posebno estrogen. Smanjen nivo estrogena čini da vremenom koža postane suva i sklonija borama. No, kako godine prolaze, drastično se smanjuje i hijaluron. Zato je koži u menopauzi potrebna posebna nega.

Hijaluronan za lice pomaže koži da održi vlažnost i kolagen i ostane elastična i fleksibilna. Zato je postala nezaobilazan sastojak krema i seruma protiv bora – svojevrsna fontana mladosti.

A kako uopšte deluje i zašto joj se pripisuju ova svojstva?

Ova kiselina zadržava mnogo veću masu tečnosti od sopstvene mase. 1 gram ove supstance u stanju je da veže za sebe 6 litara vode.

Iz tog razloga, dobra je za kožu lica jer:

 • Hidrira suvu kožu. Suvoj koži i njenom propadanju i starenju dodatno doprinose izloženost suncu , zračenju solarijuma ili drugim zagađivačima spolja, uključujući i loše životne navike kao što su recimo alkohol i pušenje. Hijaluron koži vraća vlažnost, elastičnost i fleksibilnost i igra ključnu ulogu u hidrataciji.
 • Smanjuje bore. O ovome su rađene brojne kliničke studije koje su pokazale da hijaluronske kreme i serumi na bazi hijaluronske kiseline već za mesec dana pokazuju vidljive rezulatate na ovom polju, za razliku od placebo krema koje su korišćene u studijama i koje nisu davale efekte.

Koža je najveći organ na našem telu i 50% hijaluronske kiseline nalazi se u koži.

Za lepu kožu bez bora, bitan je elastin i kolagen. On je zaslužan za strukturu kože i njene slojeve i možete ga zamisliti kao elastično platno. Kada se vlakna elastina pokidaju, ono prestaje da bude rastegljivo. Isto je i sa našim kožom. Kada je koža suva, ove veze lakše pucaju i eto bora na licu.

Tamo gde je koža najtanja, te veze su najosetljivije i zato se javljaju prve bore oko očiju. E ,tu na scenu stupa hijaluron koji ima zadatak da hidrira i oporavlja kolagenske veze i sprečava njihovo propadanje.

Može li se koristiti čista kiselina protiv bora?

Ne baš!

Već smo rekli da ona može da veže veliku količinu vode, smatra se do 1000 puta više od sopstvene težine. U prevelikoj koncentraciji, učinila bi kožu previše vlažnom. A može imati i kontraefekte.

Recimo, u suvim klimatskim uslovima ili suvom okruženju, hijaluron nema uslova da pokupi vlažnost iz okoline pa radi suprotno – počinje da crpi vlagu iz dubljih slojeva kože i tako ona postaje još suvlja.

Jako važno da znate i ovo:

Iako ima sjajne sposobnosti, za efikasnost tretmana je bitna i veličina molekula ove supstance.

Naime, ovi molekuli su uglavnom veći u odnosu na molekule drugih kiselina za lice, kao što je glikolna kiselina. Previše su visoke molekularne težine da bi uspešno prodrli u kožu, pa ostaju na njenoj površini. Zato je bilo neophodno da naučnici i proizvođači kozmetičkih sredstava nađu način kako da je učine efikasnijom. Rezultat tog napora su kreme i serumi sa hijaluronskom kiselinom niže molekularne težine i na bazi njene soli.

Koliko su efikasne kreme sa hijaluronskom kiselinom i serumi protiv bora?

Kao što su studije pokazale, jako su efikasne u anti age nezi. Ipak, prilikom kupovine hijaluronske kreme dobro čitajte sastav, jer i ostali sastojci su bitni.

Najbolje je da koristite samo preparate koje imaju poptuno prirodne sastojke. Štetni i agresivni sastojci na vašoj koži potuno su suvišni i mogu imati kontradejstvo.

Mnoge kreme sadrže so hijaluronske kiseline ( naći ćete je u sastavu kao Sodium Hyaluronate) . Ovo nije neka prevara već je zapravo mnogo bolja opcija,  kada znamo da su molekuli same kiseline preveliki da uspešno produru kožu.

Sodium hyaluronate ima iste efekte kao kiselina, ali mnogo sitnije molekule koji lakše prodiru u  kožu.

U kremema se ne koristi veliki procenat hijalurona, jer bi tako nešto imalo neželjene posledice – da koža postane još suvlja. Našem telu je uvek važan balans. Na sam izgled kože, pored vlažnosti, utiče i njena struktura i jačina i tu glavnu ulogu igra kolagen koji se takođe nalazi u nama samima.

S obzirom da su hijaluronska kiselina i kolagen već u deo nas, najbolje kreme protiv bora su zapravo one koje aktiviraju stvaranje ove dve supstance u koži.

Danas postoje napredne biotehnologije koja imaju ove sposobnosti kao što su NEODERMYL i NOV-HYAL BIOTECH G

Za serume za lice se trvdi da su efikasniji, jer su koncentrovaniji.

Međutim,  kada vidite sa serum  sadrži hijaluronsku kiselinu  100%  (ili se pominje već neki drugi veliki procenat) znajte da to nije istina, jer ova kiselina odnosno soli hijalurona obično dolaze u formi rastvora i ovakvi serumi bi bili previše jaki.

Kreme  i serumi koje imaju više od 4% hijaluronske soli mogu da dodatno isuše kožu.

Koja krema i koji procenat će vam prijati zavisi od toga koji tip kože imate. Masnoj koži treba manje vlažnosti, pa i manji procenat hijalurona, nego suvoj koži.

Najpoznatiji serumi ove vrste su Ordinary, La roche posay, a što se krema tiče izdovojili bismo Neborela kremu koja pored soli hijaluronske kiseline ima i neodermyl i sastojke na biljnoj bazi bez štetnih sastojaka. Ovi proizvodi doprinose smanjenju vidljivosti finih linija i bora, doprinose boljolj hidrataciji u dubljim slojevima kože.

Tretmani lica hijaluronskim filerima

Pored krema koje u sebi imaju ovu prirodnu supstancu, za uklanjanje bora koriste se i tretmani u kozmetičikim salonima. Verovatno ste već čuli za hijaluronske filere. S obzirom da ova kiselina postoji u našem telu, a vremenom nestaje i narušava izgled kože, fileri su tu da umanje ovaj nedostatak.

A kako se koriste?

Hijaluron fileri se koriste u sledeće svrhe:

 • povećanje usana
 • podmlađivanje lica, odnosno zatezanje kože ubrizgavanjem na ključnim mestima na licu
 • uklanjanje podočnjaka
 • podizanje jagodica
 • korekcija asimetrija na licu
 • podmlađivanje i osvežavanje izgleda kože (kako lica, tako i vrata i ruku)

Efekat ovakvog tretmana traje oko 2 godine, mada bi bilo preporučljivo da se ponovi na 6 meseci.

Cena popunjavanja bora hijaluronom zavisi od količine kiseline koja se potroši.

 Juvederm, Restylan i Teosyal – svetski priznati preparati

Ovo su neki od naziva pod kojima ćete naći neke trermane, a zapravo su samo svojevrsni brendovi hijaluronske kiseline.

Mezoterapija hijaluronom

Ovo je poseban tretman, koji se obavlja malenim iglicama i ampulicama. One se bockaju po kritičnim delovima, onima koje treba podmladiti. Koncentrovane su i popunjavaju bore. Molekuli vode vezuju se za njih i tako koža ostaje sveža dugo vremena.

Hijaluronska kiselina u ampulama

Na tržištu se takođe mogu naći amuple sa hijaluronom. Ni ovo nije 100% kiselina,  već njen rastvor. Za spoljašnju primenu koriste se samo 2-3 kapi iz ampule. One se nanesu na čisto i oprano lice.  Nakon toga se obavezno nanese neka hidratantana krema ili se lice hidrira alojom verom.

hijaluronska kiselina u ampulama

Tretman ampulama ne treba da bude deo vaše svakodnevne nege, već se one koriste povremeno.  Neke od ovih ampula upotrebljavaju se i za ubrizgavanje pod kožu i punjenje bora. U ovom slučaju dobro čitajte uputstva za primenu, savete kako i koliko dugo da koristite ove kiseline kao i da li su pogodne za ubrizgavanje ili ne.

Saznajte sve o ampulama za lice!

Priznajemo – kreme protiv bora su efikasne zahvaljujući hijaluronu. To ne znači da treba da zanemarite pravilnu negu kože, jer ova kiselina nije jedino što joj nedostaje. To su i vitamini i minerali, a neke od njih možete potražiti u prirodnim maskama protiv bora. Važno je i da znate kako pravilno čistiti lice.

Ovo je  savršena nega za kožu i u to nema sumnje, zato i jeste jako popularna. Najbolje od svega je što je prirodna.

Kada probate hijaluronsku kiselinu za lice videćete da će koža posle toga biti sjajna, hidirirana, zategnta, mekana. Bore će vremenom postati manje vidljive, a one sitnije mogu i sasvim nestati.

Deluje jednostavno izabrati kremu protiv bora, ali nije baš tako.

Sve što je popularno, ne morate uzeti odmah zdravo za gotovo. Uvek se informišite pre upotrebe. Videli ste da prevlika količina hijalurona uopšte nije dobra za lice i za kožu i da su tvrdnje da neka krema sadži 100% ove kiseline velika laž.  Na vama je da procenite da li onda uopšte verovati u efikasnost takvog proizvoda i da li mu pokloniti poverenje.Videli ste da je i veličina molekula bitna, kao i sastav ostalih komponenti.

Baš iz tog razloga da vam olakšamo kupovinu, napravili smo ovaj vodič za izbor kreme protiv bora.

Koliko često koristiti hijaluronsku kiselinu za lice?

Ovo zavisi od toga u kom obliku se koristi.

 • Ako je koristite u kremama i sreumima, kao i u nekim drugim kozmetičkim sredstvima, koa što su ampule, onda je dozvoljena njena svakodnevna upotreba. Kao što smo već rekli, neškodljiva je i pomaže koži da se regeneriše.
 • Hijaluronske filere ne možete ubrizgavati kad god vam se prohte. Njihovo delovanje traje duže, godinu do dve. Dopuna je ponekad potrebna, ali ne pre šest meseci. Naravno, pošto filere treba raditi kod proverenih stručnjaka, a to su isključivo lekari, a ne kozmetičari, oni će vam dati najbolji savet.

U konsultaciji sa lekarom se tretman ponavlja.

Hijauronska kiselina ili retinol- šta je bolje?

Bilo je reči i o retinolu. Postoji ogromna razlika između ova dva. Prednost moramo ipak dati hijaluronskoj kiselini.

Razloga je nekoliko.

 • Pre svega agresivnost. Retinoli su agresivni za kožu i treba biti veoma pažljiv prilikom njihove upotrebe. To ne znači da morate imati nuspojava, jednostavno, morate biti oprezni. Hijaluronska kiselina nije agresivna i ne može vam doneti ništa loše. Osim ako ne preterate u ubrizgavanju.
 • Takođe, retinoli isušuju kožu. Za razliku od hijaluronske kiseline koja isključivo hidrira, hrani i neguje, retinoli umeju biti u tom smislu nezgodni. Posle njih se koža peruta.
 • Prilikom korišćenja retinol krema treba obratiti pažnju na to da li izlazite na sunce. Opasna je kombinacija sunčevih zraka sa retinolima. Može doći do ozbiljnih posledica po kožu. Sa hijaluronskom kiselinom nema bojazni, ona ne reaguje loše u kontaktu sa sunčevom svetlošću.

Najčešće greške pri upotrebi hijaluronske kiseline

Možda niste razmišljali, ali evo najčešćih grešaka koje pravimo,posebno kada se koriste serumi i ampule.

 • Korišćenje bez hidrantne kreme. Uloga hijaluronske kiseline je da zaključa vlažnost u koži. To znači da koža mora biti vlažna. Ova kiselina prodire u najdublje slojeve i traži vodu. Ako je ne nađe, ona se vrati na površinu i ispari.Tek kada ima vode u koži, ona igra svoju pravu ulogu. Kreme sa hijaluronom uglavnom su dovoljne same po sebi – one su dobitna kombinacija.
 • Korišćenje hijaluronske kiseline kao prvog koraka nege. Pogrešno! U prethodnom pasusu smo objasnili zašto. Ona služi da zaključa vlažnost. Dakle, treba je koristiti kao poslednji korak u redosledu nege. Posle hidriranja, ona će samo zadržati vodu. Ako se prečesto koristi kao prvi korak, ona može biti i iritantna za kožu.
 • Nanošenje hijaluronske kiseline na suvu kožu. Opet logično! Potrebno je da koža ima vlažnosti. Ako je nema, onda nema ni koristi od nje, ona samo izađe na površinu i ispari.

Zato nemojte zdravo za gotovo koristiti sve što vam se servira, a da se prethodno niste informisali o svemu i to detaljno. Mnogi proizvodi mogi biti i štetni za kožu, ako ih ne koristimo na pravi način ili ako nisu pravilno iskombinovani u proizvodima.

Kako odabrati pravu stvar?

Dobro se informišite o sastavu proizvoda i čitajte etikete.  Prirodni proizvodi sa dobro izbalansiranim sastojcima treba da budu vaš primarni izbor.

Izvori:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1062/hyaluronic-acid

https://www.health.harvard.edu/blog/the-hype-on-hyaluronic-acid-2020012318653

https://www.medicalnewstoday.com/articles/hyaluronic-acid-benefits

https://www.npdermatology.com/blog/better-skin-care-improve-your-skin-with-hyaluronic-acid