TOP LISTA šampona bez sulfata

TOP LISTA šampona bez sulfata

Autor:

Otkrijte zašto su sulfati štetni i koji su najbolji šamponi bez sulfata! Prelaskom na ove proizvode, zdravlje vaše kose dobiće sasvim novu dimenziju.

Potpuno prirodna sredstva za pranje kose omogućavaju da pravilno negujete svoju kosu i vratite joj izgubljenu vitalnost i sjaj.

Jeste li znali uopšte da većina proizvoda za pranje kose ili tela sadrži sulfate? Oni mogu izazvati razne komplikacije i iritacije kože. Neki od vas su možda osetili da ih koža svrbi posle kupanja, a ne znaju zbog čega. Većina nas, baš zbog prisustva sulfata, muku muči sa pokušajima da oporavi kosu. Ona je, zahvaljujući tome, sve više oštećena i suva i nikako se ne oporavlja.

Sulfati mogu biti jako agresivni i bukvalno uništiti strukturu kose i poremetiti ravnotežu proizvodnje subuma na koži glave.

Bez njih se može itekako. Ne samo da to nije loše, nego će vam kosa biti zahvalna na tome. Moja prijateljica Irena osetila je to na svojoj kosi koja je bila jako oštećena i puna peruti. No, to je prošlost! Sada je njena kosa mekana, svilenkasta, zdrava i lepršava. Kako joj je pošlo za rukom? Lako, i vi možete uraditi isto! Detalje pročitajte u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/ 

Znate li šta su sulfati?

Sulfati su prvi put upotrebljeni u kozmetičkom proizvodu oko 1930 godine. Od tada su postali standardni sastojak šampona, a nisu baš nešto što je neophodno za negu kose.

Poslednjih 10 godina, prirodna kozmetika sve više dobija na značaju, a time je poraslo interesovanje za prirodnu negu kose. Tada su šamponi bez sulfata najviše dobili na svom značaju i popularnosti. I to sa razlogom. To nije samo neki novi trend već zaista treba da počenete da čitatate etikete na šamponima koje kupujte ako želite da imate zdravu kosu.

A evo i zbog čega.

Sulfati su jaki deterdženti dobijeni na bazi mineralnih soli koje sadrže sumpor. Oni su površinski aktivne materije – molekuli čiji jedan deo privlači vodu, a drugi ulje.

Da li i vama pranje i pena idu jedno sa drugim?

Mislite da je dobar šampon onaj koji pravi odličnu sapunicu ili vam omogućava da operete kosu sa samo jednom kapi?

To delimično jeste istina. Pena ima sposobnost da podigne prljavštinu sa površine kože i kose i time je čišćenje efikasnije.

Sulfati su zapravo te supstance koje su u većini šampona zaslužne za sapunicu i izvlačenje prljavštine na površinu.

Oni su prilično jeftini, pa je zato lako napraviti jeftin šampon koji dobro peni.

Naći ćete ih u šamponima pod raznim nazivima. Uglavnom su to: ammonium lauryl sulfate (ALS), sodium lauryl sulfoacetate(SLSA), sodium myreth sulfate, TEA laureth Sulfate , sodium laureth sulphate (SLES)

Mnogo je skuplje napraviti potpuno prirodan šampon bez sulfata, koji dobro peni.

Ali nije nemoguće i takav šampon je jedina prava nega za vašu kosu.

Dugoročno gledano, više se isplati investirati u prirodnu negu i zdravu kosu, nego kasnije u silne preparate kojima ćete pokušavati da popravite štetu, a koji će neće dati očekivane rezultate.

Želite zdravu i sjajnu kosu? Onda vam za negu treba blagi šampon bez sulfata i parabena, pogodan za svakodnevno pranje kose.

Predstavljamo vam najbolje!

Sulfati su sastavni deo skoro svih sredstava za pranje. To  su jedinjena koja obezbeđuju gustinu, viskozitet i dobru penu. Međutim, iako oni čine da mislimo kako su šamponi dobri, ponekad su skirveni uzrok većine problema koje imate sa kosom.

Kako sulfati utiču na kosu?

Sulfati prilično agresivno deluju na teme glave, isušujući ga i remeteći njegovu prirodnu ravnotežu. To može da dva dovede do  potpuno različita problema:

 • suvo teme koje se peruta i nečista kosa
 • teme koje se brzo masti i masna kosa

I jedno i drugo najčešće je praćeno suvom i beživotnom kosom, krajevima koji liče na slamu i željom i potrebom da kosu perete što češće! A vremenom kosa počinje i da opada!

Jedna specifična studija se bavila uticajem natrijum dodecil sulfata (SDS) na ljudsku kosu, koristeći FT-IR ATR spektroskopiju za ispitivanje hemijskih promena koje SDS izaziva na ljudskoj kosi. Ova studija je otkrila da SDS menja konformaciju proteina u vanjskom zaštitnom sloju kose, tj. kutikuli, transformišući β-list strukturu u nasumičnu spiralu i β-zavoj. Dodatno, SEM i AFM studije pokazale su morfološke promene na površini kose, uključujući pucanje i delimičnu eroziju sub-slojeva kutikule​​.

Znamo, zvuči komplikovano, ali  ove studije ukazuju na to da iako sulfati mogu biti efikasni u čišćenju kose, njihova upotreba može imati negativne efekte na strukturu i zdravlje kose i vlasišta, posebno kod osoba sa osetljivom kosom. Njihova dugotrajna upotreba može da dovede do gubitka prirodnih ulja i proteina, čineći kosu suvom i slabom, a takođe može da dovede do suvoće i iritacije vlasišta. Od njih kosa brže stari, a to znači i manju vitalnost.

Osobe sa osetljivom kožom, ekcemom, rozaceom ili alergijom na sumpor, kao i osobe sa suvom ili finom kosom, posebno bi trebale da izbegavaju ovakve šampone obavezno, ali i svi mi.

Gde nabaviti šampon bez sulfata?

Nije baš da ćete naći šampone bez sulfata i parabena u svakoj lokalnoj prodavnici. Većina ljudi i dalje šampon bira po mirisu i ceni, a o sulfatima malo ko razmišlja.

šampon bez sulfata upotreba

No dobro, nije teško naći ih.

Možete naći šampon bez sulfata u apotekama, drogerijama, a možda vam je najjednostavnije da ga nađete online i kupite preko interneta.

A koja je cena šampona bez sulfata?

Cene šampona bez sulfata, parabena i silikona su različite i zavise od sastojaka u šamponu. Idu od 800 dinara pa i preko 3000 dinara.

Šamponi bez sulfata, vrste

I ovi šamponi prave se u nekoliko varijanti.

Šampon za suvu kosu

Šampon za suvu kosu uvek mora da bude pažljivo biran, jer on mora kosu da štiti od daljeg isušivanja i da joj podari sve neophodne nutritijente. Odgovarajući šampon mora da obezbedi hidrataciju, da bude bez sulfata, veštačkih mirisa i parabena, prirodni šampon omogućava jačanje strukture dlake plus lakše raščešljavanje kose. Trebalo bi da doprinosi i njenom zdravlju, a i izgledu.

Šampon za sve tipove kose

Prirodni šamponi bez sulfata svoje dejstvo baziraju isključivo na velikoj koncentraciji prirodnih aktivnih sastojaka, u proseku 80-90%. Formulisani su tako da čiste kožu glave, čiste skalp od suvišnih masnoća i oslobađaju kosu nagomilane peruti. Njihova prednost se ogleda u tome što svoje dejstvo baziraju na prirodnom jačanju korena kose, stimulišu njen rast i obnavljanje.

Prirodni šampon za sve tipove kose ima taj zadatak, da se prilagodi svakom vrsti, da štiti, obnavlja i da je ne isušuje.

Šampon za volumen bez sulfata

Šampon za volumen mora biti potpuno prirodan, mora da štiti kosi, oblaže je i jača celokupno površinom dlake. Obično su ovi šamponi puni keratina koji kosi daje punoću, volumen i sjaj.

Šampon protiv opadanja kose bez sulfata

Šamponi protiv opadanja kose, bazirani su na prirodnim sastojcima i to su uglavnom odabrani sastojci. Najčešće sadrže ricinusovo ulje, ad3 kapi, koprivu, vitamine B kompleksa, hajdučku travu, rastavić. Ne sadrže sulfate i paraben i osim što štite kosu od opadanja, omogućavaju stvaranje novih vlasi iz korena.

Šta treba da ima dobar šampon bez sulfata?

Jako je važno da, prirlikom kupovine prirodnog šampona na deklaraciji budu sadržani sledeći sastojci:

Glukozidi-dobijaju se ceđenjem prirodnih sastojaka najčešće kokosa i šećera. Kokos se veoma često upotrebljava u kozmetologiji, kao blago sredstvo za negu, čišćenje i održavanje kože. Koža ga voli jer je ne čini iritiranom.

Glutamati i Sulfosukcinati aminokiselina – vrsta surfaktanata odnosno površinski aktivnih materija.  Nemaju alergijsko dejstvo i pripadaju nekomedogenim vstama preparata. Često se sreću u kozmetičkim biljnim preparatima.

Tauridi i izetionati masnih kiselina– dobijeni iz masnih kiselina kokosa. Veoma nežni i blagi po kožu sa velikom moći regenerativnog svojstva.

Najbolji šamponi bez sulfata

Ima i onih šampona na kojima stoji tvrdnja da su potpuno prirodni, ali  njihov sastav ipak govori drugačije. Zbog toga je potrebno da dobro čitate etikete ili da znate koji su to provereno dobri šamponi u koje možete imati poverenje.

Takođe ima šampona na kojima stoji da su bez  SLS, a imaju SLES ( vrste sulfata) – zato čitajte deklaracije.

I ovo da kažemo: To što se neki proizvod vodi kao šampon za bebe, ne znači da nema sulfate.

U te svrhe, evo našeg doprinosa toj temi i spiska  najboljih šampona bez sulfata koje morate probati.

1. Vlasilan šamponi bez sulfata

 

najbolji šampon bez sulfata

 

Ovo je specijalna kolekcija prirodnih šampona namenjena prvenstveno osobama koje imaju problem sa peruti i opadanjem kose, kao i osobama koje imaju oštećenu i nezdravu kosu. Specijano dizjanirana bioaktivna formula bez sulfata i bez soli, sa prirodnim regulatorima viskoznosti i stabilnosti pene omogućava bogatu penu i dubinsko čićenje kose bez iritacija.

Šampone bez sulfata uglavnom prati  mit da slabo pene. Sa Vlasilan šamponima, tih problema nema i osećaj čistoće je potpun.

Kako deluje?

Vlasilan šampon ima dve formule koje se mogu koristiti u kompletu, ili zasebno i obe su bez sulfata.

 • Formula A dubinski čisti kosu i uklanja perut, mrtve ćelije i višak sebuma te vraća ravnotežu temenu glave. Na taj način sprečava opadanje kose koje nastaje usled začepljenja pora i stvara preduslove za rast zdrave kose i njenu regeneraciju. Od prirodnih aktivnih sastojaka Vlasilan šampon za dubinsko čišćenje ima lavandu koja deluje antibakterijski, alnatoin koji pospešuje cirkulacju , piroctone olamine koji sprečava perut, kamilicu , mentu, ulje pšeničnih klica i kakao buter koji smanjuju iritacije, ulje shea drveta koje reguliše proizvodnu sebuma na glavi.
 • Formula B je ta koja regeneriše koren i strukturu dlake, vraća kosi sjaj, vitalnost, mekoću i sprečava širenje već nastalih oštećenja. U tome glavnu ulogu igra ekstrakt svile sa jezera Como, prirodni protein koji regeneriše dlaku. Tu je i babasu ulje koje kosi i koži vraća prirodnu vitalnost i vlažnost, makadamia ulje koje deluje kao prirodni omotač i štiti  kosu od spoljašnjih uticaja. Biljni sastojci kao što su kopriva, arnika, hajdučka trava utiču na koren kose i podstiču rast, a rastavić čini kosu mekanom i lakom za oblikovanje. Posle 4-6 nedelja možete primetiti rast i potpuno drugačiji i zdraviji izged vaše kose.

Za potpunu negu Vlasilan šamponom preporučuje se prvo upotreba  formule A u trajanju od najmanje 4 nedelje. Onda kada temenu vratite zdravlje, prirodnu vlažnost i sprečite  opadanje, možete preći na formulu B koja regeneriše i podstiče rast kose.

Imajte na umu da bez zdravog temena glave nema ni zdravog i normalnog rasta kose, i da tu vrlo često leži i uzrok opadanja kose. Vlasilan se odlično bori i sa uzrocima, a ne samo sa posledicama. Zato je i efikasan!

Ukoliko nemate perut, ne opada vam kosa i ne masti se, možete odmah da pređete na formulu B za regeneraciju kose jer je ona idealna za svakodnevno pranje – blaga, neškodljiva i bez iritantnih supstanci.

Isto tako, ukoliko probate formulu A i ustanovite da vam ona odgovara, možete nastaviti da koristitie samo nju.

Vlasilan šampon ne može se nabaviti u prodavnicama i naručuje isključivo preko inetrneta, na njihovom sajtu: ovotaris.com/vlasilan/

2.Alterna Haircare Caviar – dnevni šampon za detoks kose

Kako sam naziv sugeriše, ovo je luskuzan šampon bez sulfata koji štiti kosu od oštećenja, ne oštećuje farbu, vraća kosi vlažnost, čisti i štiti od svih toksina kojima je tokom dana izložena. Idealna formula za suve i oštećene krajeve obogaćena ni manje ni više nego ekstraktom kavijara.

Kako deluje?

Alterna Haircare Caviar šampon sadrži specjalan Alterna anti-age  kompleks koji uključuje vitamin C koji deluje kao antioksidant, kavijar koji je bogat omega 3 masnim kiselinama ključnim za zdravu i jaku kosu,  i citokine koji utiču na  koren i ćelije kose i stimulišu njen rast. Rezultat je zdravija , jača, sjajnija kosa. Pored toga, ovaj šampon sadrži određene specijalne formule napravljene da štite kosu od UVA i UVB zračenja . Ne možete ga nabaviti kod nas, ali možete preko interneta iz inostranstva.

Cena ovog šampona je 34$.

3. Biokap šampon bez sulfata

Biokap šampon je proizvod italijanskog brenda Bios line. Namenjen je osobama koje imaju problem sa opadanjem kose. Potpuno je prirodan ,bez sulafata, parabena i silikona.

Kako deluje?

Biokap šampon deluje isključivo biljnim aktivnim sastojcima na teme glave, među kojima se izdvajaju: Saw palmetto, kopriva i seme budneve koji jačaju koren i deluju protiv upala. Tu je i hajdučka trava koja stimuliše rast kose, biljni enzimi iz hmelja i pšenice koji obnavljaju vlasište, olax dissitiflora, biljka afričkog porekla koja poboljšava cirkulaciju i apsorpciju svih aktivnih materija.

Biokap šampon bez sulfata koristi se u kombinaciji sa ampulama, ako je u pitanju jako opadanje kose. Ampula se koristi svaki drugi dan, dok šampon može da se koristi svaki drugi ili treći dan.

Posle tri mseca upotrebe savetuje se pauza od mesec dana.

Cena Biokap šampona bez sulfata je oko 1600 dinara, a cena ampula koje dopunjuju negu je oko 3100 dinara. Može se nabaviti u bolje snabdevenim apotekama, drogerijama, online prodavnicama

4. Moroccanoil clarifying šampon za dubinsko čišćenje kose

I ovo je odličan šampon za dubinsko čišćenje bez sulfata, fosfata i parabena. Namenjen je pre svega za skidanje naslaga i nečistoća sa kose, bilo da su u pitanju toksini iz okruženja, masnoće, silikoni, naslage kamenca od tvrde vode, hlor ili nešto drugo. Sve ove nečistoće talože se na kosi usled čega ona postaje beživotna, krta i suva. Moroccanoil clarifying šampon vremenom uklanja sve ove nečistoće i oporavlja kosu redovnom upotrebom.

Kako deluje?

Arganovo ulje i ulje avokada vraćaju kosi izgubljenu prirodnu vlažnost, lavanda i kamilica umiruju teme, keratin obnavlja ćelije dlake a ekstrakt jojobe normalizuje proizvodnju sebuma. Moroccanoil šampon sadži i ruzmarin koji uklanja perut i čisti teme, podstiče cirkulaciju i time i rast kose.

Ovo je idelana formula za kosu oštećenu farbama i drugim hemijskim tretmanima.

I njega karateriše slabija pena koju možete aktivirati dodavanjem još vode. Ukoliko to nije dovoljno, isperite šampon i ponovite postupak pranja.

Ukoliko se bavite plivanjem i redovno se kupate u bazenu ili imate tvrdu vodu u domaćinstvu, možete koristiti ovaj šampon 2 puta nedeljno. U ostalim slučajevima koristi se dva puta mesečno.

Cena Moroccanoil claryfing šampona je oko 3300 dinara, a može se naći u specijalizovanim prodavnicama za frizere ili preko interneta

5. Wella elements šampon bez sulfata i parabena za obnovu kose

Wella elements šampon bez parabena, silikona i sulfata namenjen je za potpuno prirodnu negu kose i relativno je nova linija u Wella kolekciji šampona za kosu. Ovaj preparat jeste blag, ali svojim prirodnim sastojcima popravlja nedostatke na kosi i održava postojanost keratina koji je glavni sastojak kose

Kako deluje?

Najveću ulogu za oporavak kose ima ekstrakt drva jasena koji pruža zaštitu kose od korena do vrha.  Osim toga, Wella elements šampon bez sulfata sadži panetenol koji obnavlja i zadržava vlažnost kose.  Takva kosa  postaje snažnija i otpornija, prilagodljiva promenama.

Ovaj šampon odličan je za negu kovrdžave kose.

Nakon tretmana kosa je mekana i hidirirana. Šampon je namenjen za svakodnevnu upotrebu, ne sadrži agense koji su jaki i koji iritiraju kožu, odlično peni i pruža sjajnu negu.

Wella elements šamponi mogu se nabaviti u bolje snabdevenim specijalizovanim prodavnicama za frizere, drogerijama i putem ineterneta.

Cena Wella elements šampona je oko 2000 dinara.

6. Phytokeratine Extreme šampon za oštećenu kosu

Šampon brenda Phyto Paris još je jedan šampon bez sulfata napravljen na biljnoj bazi i namenjen je osobama koje imaju oštećenu i  iskrzanu kosu. Ono što ovaj šampon radi jeste regeneracija oštećene kose i svojevrsna implementacija keratina u samu strukturu dlake.

Kako deluje?

Za ovo je zaslužan biomimetički keratin, dobijen iz biljaka koji kosa lako prepoznaje kao prirodan i lako prihvata. Phytokeratine Extreme šampon je zaista bogat raznovrsnim aktivnim sastojcima i dosta gust u odnosu na ostale šampone bez sulfata. Osim botaničkog keratina, ovaj šampon sadrži ulje baobaba, zapota puter,  aminokiseline iz priničanih, pešeničnh klica i soje koji imaju ulogu da regeneriršu kosu, kao i  ekstrakt božura i ekstrakt nara koji imaju ulogu antioksidanata.

Phyto Extreme šampon  možete nabaviti u bolje snabdevenim apotekama ili online radnjama, a cena je je oko 2500 dinara.

Zašto treba koristiti šampone bez sulfata?

Hemijska jedinjenja kao što su sulfati i parabeni opterećuju kosu i isušuju teme glave. Oni su relativno jeftini sastojci koji daju sjajnu penu i gustinu šamponu, a to je ono što uglavnom poistovećujemo sa osećajem pranja. Ipak, to je vrlo često prejako za našu kosu, a usled preteranog korišćenja ovakvih šampona ona postaje oštećena uprkos tome što ste joj pružili neverovatnu negu.

najbolji šamponi bez sulfata

Kada čujete da je neki šampon „snažna“ nega za vašu kosu, dobro se zapitajte da li je to dobro za vas. Snažna formula  nije za svaki dan, a oštećena kosa, masna ili puna peruti prosto vape za svakodnevnom negom.

Ukoliko već imate tu potrebu, postoji rešenje – ne morate da trpite  i sakrivate nedostatke već izaberite pravi šampon bez sulfata i parabena koji je potpuno prirodan i pre svega blag. Najbolje onaj koji se bavi i uzrocima problema, a ne samo posledicama. Samo to je pravilna i efiksana nega koja će vašoj kosi vratiti sjaj, mekoću i vitalnost.

Prednosti šampona bez sulfata

Šamponi bez sulfata postaju sve popularniji izbor među potrošačima koji teže zdravijoj i prirodnijoj nezi kose.  Evo detaljnijeg pogleda na ključne prednosti šampona bez sulfata:

 1. Normalizacija proizvodnje sebuma: Sulfati su agresivni deterdženti koji mogu isušiti vlasište i narušiti njegovu prirodnu ravnotežu sebuma. Kada se izostave iz formule šampona, pomaže se u održavanju prirodnog nivoa hidratacije vlasišta, što može doprineti normalizaciji proizvodnje sebuma. To znači manje masne kose za one s prekomernom proizvodnjom sebuma, ali i manje suvoće za one s nedovoljnom proizvodnjom.
 2. Omekšavanje kose: Bez agresivnog uklanjanja prirodnih ulja, kosa može zadržati svoju prirodnu mekoću i sjaj. Šamponi bez sulfata često sadrže hranljive sastojke poput biljnih ulja i ekstrakata koji dodatno hrane kosu i omekšavaju je.
 3. Sprečavanje pojavljivanja peruti: Sulfati mogu iritirati vlasište, što ponekad dovodi do peruti ili pogoršava već postojeće stanje. Korišćenjem šampona bez sulfata smanjuje se rizik od iritacije i peruti, jer su blaži prema vlasištu i podržavaju njegovo zdravlje.

Šamponi bez sulfata predstavljaju odličan izbor za one koji žele nežnije rešenje za čišćenje kose, koje istovremeno podstiče zdravlje i prirodnu lepotu. Bilo da imate osetljivo vlasište, farbanu kosu, ili jednostavno želite da smanjite upotrebu agresivnih hemikalija u svojoj rutini njege, šamponi bez sulfata mogu pružiti potrebnu negu uz dodatne prednosti za opšte stanje i izgled vaše kose.

Šamponi sa sulfatima dobro peru kosu. Zašto ih ne koristiti?

Zapravo, oni peru i previše dobro i ove hemikalije prilično agresivno deluju na samu kosu i na kožu glave. One ispiraju njenu prirodnu vlažnost , uklanjanju prirodna ulja, peptide i proteine sa kose.  Za uzvrat dobijete suvu i beživotnu kosu , procvetale krajeve i perut.

Ovakva kosa osetljivija je na alergene, mikrobe, toksine, vremenske ulsove, dodire. U nekim slučajevima, „preterana“ nega može da dovede i do njenog opadanja. Uostalom, pročitajte koji su uzroci opadanja kose.

Isto tako, verovali ili ne, možete lako zapasti u začarani krug masne kose. Kada se teme isušuje i nema dovoljno sebuma (jer šampon sve ukloni), to je signal lojnim žlezdama da počnu da proizvode više masti. Kosa je tada masnija, vi je više perete agresivnim šamponima koji isušuju kožu  pa izazivaju dodatno lučenje lojnih žleda i tako u krug. Krajnji rezulatat toga je najgora moguća kombinacija za kosu: suvi beživotni krajevi, a teme i koren kose koji se zamaste za dan.

Pročitajte savete za masno teme i suve krajeve!

Sulfati ponekad toliko dobro rade svoj posao, da uspešno uklananju farbu sa vaše kose ili i neke druge, skupocenije tretmane koji ste odradili za oparavak kose (recimo keratinski tretman) . Zato će vam svaki dobar frizer posle jednog takvog tretmana preporučiti da kosu perete isključivo sa šamponom bez sulfata ili da nabavite šampon za farbanu kosu. I ne samo tad. To je opcija koji biste uvek trebalo da koristite.

Sulfati su materije koje podižu kutikle na kosi, ćelije dlake koje se preklapaju jedne preko drugih i čine spoljašnji sloj kose. Oni prodiru i deluju dubinski i ispod kutikla, a time dobijate iskrzanu kosu koja je slaba i sklona  oštećenjima. Zvuči apsurdno, ali na ovaj način voda prordire dublje u samu dlaku i kosa usled toga ona postaje „vlažnija“. Samim tim, postaje i teža za sušenje, zar ne?  Treba li dodatno da pominjemo koilko štete nanosi duplo više sušenja fenom vašoj kosi?

Ako ste odradili tretman keratinom, olaplex ili bilo koji drugi tretman na kosi, obavezno pređite na šampone bez sulfata. Ne samo da je zdravije, već će i efikasnost tretmana koji ste koristili biti dugotrajnija.

Parabeni i kako oni utiču na kosu

Pored toga što je najbolja varijanta za zdravu kosu da koristite šampon bez sulfata, bilo bi najbolje da sredstva za pranje budu i bez drugih štetnih supstanci  – parabena

Pročitajte koji su još štetni sastojci u kozmetici!

Baš kao ni sulfati, ni oni neće mnogo pomoći vašoj kosi.

Šta je sad to pitate si i otkud sad kupovina šampona treba da bude takva nauka?

Čitajte dalje, lako ćete ih prepoznati!

Šta su parabeni?

Parabeni su  hemikalije koje se nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima, bilo da oni imaju sapunicu i služe za pranje ili ne. Njihova uloga nije pranje, nego konzerviranje i sprečavanje bakterija da se razviju u kozmetičkim proizvodima, omogučavajući im da duže traju.

Tražeći ih po etiketama, naći ćete ih pod nekim od sledećih naziva Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben. Smatra se da utiču na rad endokrinog sistema.

Možda sva ova sintetička čuda čine da šamponi deluju moćnije, bolje čiste, savršeno omekašavaju, ali vremenom vaša kosa jednostavno prestane da liči na kosu, a počne da liči na slamu. Zato je naša preporuka da koristite potpuno prirodne šampone bez sulfata koji su nežniji, a omogućavaju vam da kosa bude čista i oprana. Štaviše, uz dobru kombinaciju drugih aktivnih sastojaka dobijenih iz prirode, jedino su što vašoj kosi treba za potpuno negu, pravilno čišćenje i za brži rast kose.

Kako deluju šamponi bez sulfata?

Šamponi bez sulfata  namenjeni su za prirodnu negu  kose. Oni sadrže blage površinski aktivne materije  koje nisu agresivne za kožu glave, ne isušuju kosu i ne ispiraju farbu i druge tretmane za kosu.

Česta je zabluda da su šamponi bez sulfata retki i da ne prave dobru penu. Istina je da postoje šamponi koji su potpuno prirodni, a koji imaju dobru kombinaciju površinski aktivnih supastanci i sredstava za održavanje pene i gustine šampona,  koja su bez soli. Zato su oni najbolja opcija za one koji imaju osetljivu kožu, ali i za one koji nemaju tih problema.

Iskustva sa šamponima bez sulfata i  parabena

Da li ćete primetiti razliku između šampona bez sulfata i onih na koje ste navikli?

 Ukoliko je kombinacija sastojaka dobra, vrlo verovatno je jedina razlika koju ćete primetiti znatno zdravija kosa.

Evo nekoliko ličnih iskustava:

Boris:

„Pre nekoliko meseci sam odlučio da probam šampon bez sulfata, jer sam imao problema sa suvoćom vlasišta. Primetio sam da su standardni šamponi bili preagresivni za moje vlasište. Otkako sam počeo da koristim šampon bez sulfata, primetio sam značajno poboljšanje. Vlasište mi više nije suvo, a kosa mi izgleda zdravije i sjajnije . Osim toga, smanjilo se i opadanje kose. Moram priznati da sam bio skeptičan na početku, ali sada definitivno ne planiram da se vratim na regularne šampone.“

 

šampon bez sulfata iskustvo

Vesna

„Uvek sam imala tanku, lomljivu kosu, pa sam odlučila da probam šampon bez sulfata na preporuku mog frizera. Nakon nekoliko nedelja korišćenja, zaista sam primetila razliku. Moja kosa je postala mnogo mekša i lakša za oblikovanje i mnogo manje opada. Jedna stvar koju sam posebno zavolela jeste kako se ovaj šampon ponaša na mojoj farbanoj kosi – boja duže ostaje sveža. Jako sam srećna sa rezultatima i definitivno ću nastaviti da koristim šampone bez sulfata.“

Kako se koriste šamponi bez sulafta?

Ima i onih šampona bez sulfata koji slabije pene. Da biste bili 100% zadovoljni primenom, evo kako treba pravilno da ih koristite.

 • Dobro ukvasite svoju kosu. Ali stvarno temeljno i dobro. Na taj način će šampon bez sulfata bolje da se rasporedi po kosi i odoradi svoj posao.
 • Ukoliko baš imate problem sa formiranjem pene , verovatno kosa nije dobro nakvašena. Bolje dodajte još vode da aktivirate šampon.
 • Isperite kosu. Ali stvarno temeljno i dobro. Ostaci šampona učiniće kosu teškom.
 • Nanesite sredstvo za regeneraciju kose , poželjno opet prirodno, bez parabena. Ova sredstva često nemaju sulfate jer nije ni neophodno da prave penu.

Savetujemo vam da probate šampone bez sulfata bar 4 nedelje. Tek onda ćete sasvim isprati sve toksine nagomilane na kosi i videti pravi čari prirodnog šampona za kosu.

Obratite pažnju na etikete i čitajte pažljivo. Negde će biti naznačeno da je šampon bez parabena, ali to ne znači da je i bez sulfata. Takođe, možete naići i na šampone na kojima stoji da su bez SLS, ali ako pročitate etiketu vidite da imaju SLES oblik sulfata.

Ovde je dobro da imate na umu da ne gledate samo ono što eliminišete ovakvom kupovinom (u ovom slučaju sulfate i parabene) već i da vodite računa o tome šta dobijate! Zato gledajte da šampon ima prirodne sastojke koji neguju kosu, kožu glave, podstiču rast i regeneraciju kosu. E tada ste napravili pravi izbor!

Ukoliko ste rešili da svojoj kosi posvetite više pažnje i vratite joj nekadašnji sjaj i vitalnost, nije dovoljna odluka da se više ne farbate i da stavljate samo prirodne maske za kose.  Treba vam pravi šampon.To je osnova!

Jaki šamponi sa puno pene deluju čudotvorno. Ipak, vrlo često i pored duge primene nekog „super šampona“ primetimo da on jednostavno prestaje da deluje. Ili da nikad nije ni delovao.Za razliku od njih, blagi šamponi bez sulfata koji su potpuno prirodni, lagano ali sigurno čine da vaša kosa ponovo postane vaš ponos i povrati svoj zdrav izgled.