Šamponi bez sulfata i sve što treba da znate o njima

Autor:

Znate li da šamponi bez sulfata mogu da pomognu da se kosa obnovi? Evo kako! Ako vam kosa nije zdrava, to znači da možda grešite u načinu na koji negujete kosu. 

Potpuno prirodna sredstva za pranje kose omogućavaju da pravilno negujete svoju kosu i vratite joj izgubljenu vitalnost i sjaj.

Jeste li znali uopšte da većina proizvoda za pranje kose ili tela sadrži sulfate? Oni mogu izazvati razne komplikacije i iritacije kože. Neki od vas su možda osetili da ih koža svrbi posle kupanja, a ne znaju zbog čega. Većina nas, baš zbog prisustva sulfata, muku muči sa pokušajima da oporavi kosu. Ona je, zahvaljujući tome, sve više oštećena i suva i nikako se ne oporavlja.

Sulfati mogu biti jako agresivni i bukvalno uništiti strukturu kose i poremetiti ravnotežu proizvodnje subuma na koži glave.

Bez njih se može itekako. Ne samo da to nije loše, nego će vam kosa biti zahvalna na tome. Moja prijateljica Irena osetila je to na svojoj kosi koja je bila jako oštećena i puna peruti. No, to je prošlost! Sada je njena kosa mekana, svilenkasta, zdrava i lepršava. Kako joj je pošlo za rukom? Lako, i vi možete uraditi isto! Detalje pročitajte u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/ 

Znate li šta su sulfati?

Sulfati su prvi put upotrebljeni u kozmetičkom proizvodu oko 1930 godine. Od tada su postali standardni sastojak šampona, a nisu baš nešto što je neophodno za negu kose.

Poslednjih 10 godina, prirodna kozmetika sve više dobija na značaju, a time je poraslo interesovanje za prirodnu negu kose. Tada su šamponi bez sulfata najviše dobili na svom značaju i popularnosti. I to sa razlogom. To nije samo neki novi trend već zaista treba da počenete da čitatate etikete na šamponima koje kupujte ako želite da imate zdravu kosu.

A evo i zbog čega.

Sulfati su jaki deterdženti dobijeni na bazi mineralnih soli koje sadrže sumpor. Oni su površinski aktivne materije – molekuli čiji jedan deo privlači vodu, a drugi ulje.  

Da li i vama pranje i pena idu jedno sa drugim?

Mislite da je dobar šampon onaj koji pravi odličnu sapunicu ili vam omogućava da operete kosu sa samo jednom kapi?

 To delimično jeste istina. Pena ima sposobnost da podigne prljavštinu sa površine kože i kose i time je čišćenje efikasnije.

Sulfati su zapravo te supstance koje su u većini šampona zaslužne za sapunicu i izvlačenje prljavštine na površinu.  

Oni su prilično jeftini, pa je zato lako napraviti jeftin šampon koji dobro peni. Naći ćete ih u šamponima pod raznim nazivima. Uglavnom su to: ammonium lauryl sulfate (ALS), sodium lauryl sulfoacetate(SLSA), sodium myreth sulfate, TEA laureth Sulfate , sodium laureth sulphate (SLES

Mnogo je skuplje napraviti potpuno prirodan šampon bez sulfata, koji dobro peni.

Ali nije nemoguće i takav šampon je jedina prava nega za vašu kosu.

Dugoročno gledano, više se isplati investirati u prirodnu negu i zdravu kosu, nego kasnije u silne preparate kojima ćete pokušavati da popravite štetu, a koji će neće dati očekivane rezultate.

Zašto treba koristiti šampone bez sulfata?

Šamponi sa sulfatima dobro peru kosu. Zašto ih ne koristiti?

Zapravo, oni peru i previše dobro i ove hemikalije prilično agresivno deluju na samu kosu i na kožu glave. One ispiraju njenu prirodnu vlažnost , uklanjanju prirodna ulja, peptide i proteine sa kose.  Za uzvrat dobijete suvu i beživotnu kosu , procvetale krajeve i perut.

Ovakva kosa osetljivija je na alergene, mikrobe, toksine, vremenske ulsove, dodire. U nekim slučajevima, „preterana“ nega može da dovede i do njenog opadanja. Uostalom, pročitajte koji su uzroci opadanja kose.

Isto tako, verovali ili ne, možete lako zapasti u začarani krug masne kose. Kada se teme isušuje i nema dovoljno sebuma (jer šampon sve ukloni), to je signal lojnim žlezdama da počnu da proizvode više masti. Kosa je tada masnija, vi je više perete agresivnim šamponima koji isušuju kožu  pa izazivaju dodatno lučenje lojnih žleda i tako u krug. Krajnji rezulatat toga je najgora moguća kombinacija za kosu: suvi beživotni krajevi, a teme i koren kose koji se zamaste za dan.

Pročitajte savete za masno teme i suve krajeve!

prirodni šamponi bez sulfata

Sulfati ponekad toliko dobro rade svoj posao, da uspešno uklananju farbu sa vaše kose ili i neke druge, skupocenije tretmane koji ste odradili za oparavak kose (recimo keratinski tretman) . Zato će vam svaki dobar frizer posle jednog takvog tretmana preporučiti da kosu perete isključivo sa šamponom bez sulfata ili da nabavite šampon za farbanu kosu. I ne samo tad. To je opcija koji biste uvek trebalo da koristite.

Sulfati su materije koje podižu kutikle na kosi, ćelije dlake koje se preklapaju jedne preko drugih i čine spoljašnji sloj kose. Oni prodiru i deluju dubinski i ispod kutikla, a time dobijate iskrzanu kosu koja je slaba i sklona  oštećenjima. Zvuči apsurdno, ali na ovaj način voda prordire dublje u samu dlaku i kosa usled toga ona postaje „vlažnija“. Samim tim, postaje i teža za sušenje, zar ne?  Treba li dodatno da pominjemo koilko štete nanosi duplo više sušenja fenom vašoj kosi?

Ako ste odradili tretman keratinom, olaplex ili bilo koji drugi tretman na kosi, obavezno pređite na šampone bez sulfata. Ne samo da je zdravije, već će i efikasnost tretmana koji ste koristili biti dugotrajnija.

Parabeni i slikoni i kako oni utiču na kosu

Pored toga što je najbolja varijanta za zdravu kosu da koristite šampon bez sulfata, bilo bi najbolje da sredstva za pranje budu i bez drugih štetnih supstanci  – parabena i silikona.

Pročitajte koji su još štetni sastojci u kozmetici!

Baš kao ni sulfati, ni oni neće mnogo pomoći vašoj kosi.

Šta je sad to pitate si i otkud sad kupovina šampona treba da bude takva nauka?

Čitajte dalje, lako ćete ih prepoznati!

Šta su parabeni?

Parabeni su  hemikalije koje se nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima, bilo da oni imaju sapunicu i služe za pranje ili ne. Njihova uloga nije pranje, nego konzerviranje i sprečavanje bakterija da se razviju u kozmetičkim proizvodima, omogučavajući im da duže traju.

Tražeći ih po etiketama, naći ćete ih pod nekim od sledećih naziva Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben. Smatra se da utiču na rad endokrinog sistema.

Šta su silikoni?

Upotreba silikona u šamponima za kosu deluje na prvu loptu kao sjajna nega. Silikoni stvaraju vodootporan sloj na kosi , čineći je svilnkastom, mekanom, lakom za rašćešljavanje i sjajnijom.Zato su sve popularniji razni serumi i kristali za kosu koji su baš na bazi silikona.

Ali to je zamka.

Na isti način na koji sprečavaju prodiranje vode, sprečavaju i sve one dobre materije koje zaista regenerišu i vlaže kosu da dođu do središta dlake. Ovo je samo površinsko rešenje problema koje vremenom dovede do toga da kosa postaje sve oštećenija i suvlja.

Silikoni se takođe vremenom nakupljaju na vašoj kosi, čime ona postaje teža i beživotna.  Da biste ih se rešili, uglavnom ćete posegnuti za nekim jakim šamponom, onim koji odlično peni u samo par kapi. Takav šampon, već smo rekli, sadrži ogromnu količinu sulfata koji dodatno isušuju i oštećuju kosu.

Prepoznaćete silikone na etiketi tako što njihovi nazivi imaju nastavak „cone“ kao što su Dimethicone, Methicone, Cyclomethicone ili nastavak „siloxane“ (Cyclopentasiloxanem Trisiloxane).

Da biste isprali silikone iz vaše kose trebaće van  4-6 nedelja.

Možda sva ova sintetička čuda čine da šamponi deluju moćnije, bolje čiste, savršeno omekašavaju, ali vremenom vaša kosa jednostavno prestane da liči na kosu, a počne da liči na slamu. Zato je naša preporuka da koristite potpuno prirodne šampone bez sulfata koji su nežniji, a omogućavaju vam da kosa bude čista i oprana. Štaviše, uz dobru kombinaciju drugih aktivnih sastojaka dobijenih iz prirode, jedino su što vašoj kosi treba za potpuno negu, pravilno čišćenje i za brži rast kose.

Kako deluju šamponi bez sulfata?

šamponi bez sulfata i parabena

Šamponi bez sulfata  namenjeni su za prirodnu negu  kose. Oni sadrže blage površinski aktivne materije  koje nisu agresivne za kožu glave, ne isušuju kosu i ne ispiraju farbu i druge tretmane za kosu.  

Česta je zabluda da su šamponi bez sulfata retki i da ne prave dobru penu. Istina je da postoje šamponi koji su potpuno prirodni, a koji imaju dobru kombinaciju površinski aktivnih supastanci i sredstava za održavanje pene i gustine šampona,  koja su bez soli. Zato su oni najbolja opcija za one koji imaju osetljivu kožu, ali i za one koji nemaju tih problema.

Iskustva i kako se koriste šamponi bez sulfata i  parabena

Da li ćete primetiti razliku između šampona bez sulfata i onih na koje ste navikli? 

 Ukoliko je kombinacija sastojaka dobra, vrlo verovatno je jedina razlika koju ćete primetiti znatno zdravija kosa. Ima i onih šampona bez sulfata koji slabije pene. Da biste bili 100% zadovoljni primenom, evo kako treba pravilno da ih koristite.

  • Dobro ukvasite svoju kosu. Ali stvarno temeljno i odbro. Na taj način će šampon bez sulfata bolje da se rasporedi po kosi i odoradi svoj posao.
  • Ukoliko baš imate problem sa formiranjem pene , verovatno kosa nije dobro nakvašena. Bolje dodajte još vode da aktivirate šampon.
  • Isperite kosu. Ali stvarno temeljno i dobro. Ostaci šampona učiniće kosu teškom, čak i ako on nema silikone.
  • Nanesite sredstvo za regeneraciju kose , poželjno opet prirodno, bez parabena i silikona. Ova sredstva često nemaju sulfate jer nije ni neophodno da prave penu. Ipak, čitajte etikete, jer vrlo često sadrže silikone.

Savetujemo vam da probate šampone bez sulfata bar 4 nedelje. Tek onda ćete sasvim isprati sve toksine nagomilane na kosi i videti pravi čari prirodnog šampona za kosu.

Šamponi bez sulfata – proizvođači

Istini za volju, šampone bez sulfata parabena i silikona ne proizvode baš svi jer, kao što smo rekli, njihova proizvodnja je malo skuplja. Međutim, ima proizvođača, kako na stranom tako i na našem tržištu.

Od stranih ćemo na primer izdvojiti sledeće:

  • Insight šampon bez sulfata,
  • Alfaparf keratin šampon
  • Loreal šampon bez sulafata
  • Alaverde
  • šampon bez sulfata Muller

Dok od naših možemo da izdvojimo Vlasilan kao prirodni šampon bez sulafata, parabena i silikona sa kojim mnogi imaju sjajna iskustva! Više o tom sjajnom šamponu naći ćete na njihovom sajtu koji se nalazi na ovom linku: https://www.ovotaris.com/vlasilan.html

Obratite pažnju na etikete i čitajte pažljivo. Negde će biti naznačeno da je šampon bez parabena, ali to ne znači da je i bez sulfata. Takođe, možete naići i na šampone na kojima stoji da su bez SLS, ali ako pročitate etiketu vidite da imaju SLES oblik sulfata.

Gde nabaviti šampon bez sulfata?

Nije baš da ćete naći šampone bez sulfata i parabena u svakoj lokalnoj prodavnici. Većina ljudi i dalje šampon bira po mirisu i ceni, a o sulfatima malo ko razmišlja.

No dobro, nije teško naći ih.

Možete naći šampon bez sulfata u apotekama, drogerijama, a možda vam je najjednostavnije da ga nađete online i kupite preko interneta.

A koja je cena šampona bez sulfata?

Cene šampona bez sulfata, parabena i silikona su različite i zavise od sastojaka u šamponu. Idu od 800 dinara pa i preko 3000 dinara.

Ovde je dobro da imate na umu da ne gledate samo ono što eliminišete ovakvom kupovinom (u ovom slučaju silikone sulfate i parabene) već i da vodite računa o tome šta dobijate! Zato gledajte da šampon ima prirodne sastojke koji neguju kosu, kožu glave, podstiču rast i regeneraciju kosu. E tada ste napravili pravi izbor!

Ukoliko ste rešili da svojoj kosi posvetite više pažnje i vratite joj nekadašnji sjaj i vitalnost, nije dovoljna odluka da se više ne farbate i da stavljate samo prirodne maske za kose.  Treba vam pravi šampon.To je osnova!

Jaki šamponi sa puno pene deluju čudotvorno. Ipak, vrlo često i pored duge primene nekog „super šampona“ primetimo da on jednostavno prestaje da deluje. Ili da nikad nije ni delovao.Za razliku od njih, blagi šamponi bez sulfata koji su potpuno prirodni, lagano ali sigurno čine da vaša kosa ponovo postane vaš ponos i povrati svoj zdrav izgled.