Znate li da šamponi bez sulfata mogu da pomognu da se ona obnovi? Evo kako! Ako vam kosa nije zdrava, to znači da grešite u načinu na koji negujete kosu. 

Potpuno prirodna sredstva za pranje kose omogućavaju da pravilno negujete svoju kosu i vratite joj izgubljenu vitalnost i sjaj.

 

Jeste li znali uopšte da većina proizvoda za pranje kose ili tela sadrži sulfate? Oni mogu izazvati razne komplikacije i iritacije kože. Neki od vas su možda osetili da ih koža svrbi posle kupanja, a ne znaju zbog čega. Većina nas, baš zbog prisustva sulfata, muku muči sa pokušajima da oporavi kosu. Ona je, zahvaljujući tome, sve više oštećena i suva i nikako se ne oporavlja. Sulfati mogu biti jako agresivni i bukvalno uništti strukturu kose i poremetiti ravnotežu proizvodnje subuma na koži glave.

Obavezno pročitajte kako je Irena oporavila kosu, baš zahvaljujući jednom prirodnom šamponu bez sulfata. Ovo je njeno iskustvo: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/ 

Sulfati su prvi put upotrebljeni u kozmetičkom proizvodu oko 1930 godine. Od tada su postali standardni sastojak šampona, a nisu baš nešto što je neophodno za negu kose.

Poslednjih 10 godina, prirodna kozmetika sve više dobija na značaju, a time je poraslo interesovanje za prirodnu negu kose. Tada su šamponi bez sulfata najviše dobili na svom značaju i popularnosti. I to sa razlogom. To nije samo neki novi trend već zaista treba da počenete da čitatate etikete na šamponima koje kupujte ako želite da imate zdravu kosu.

A evo i zbog čega.

 

Znate li šta su sulfati?

 

Sulfati su jaki deterdženti dobijeni na bazi mineralnih soli koje sadrže sumpor. Oni su površinski aktivne materije – molekuli čiji jedan deo privlači vodu, a drugi ulje.  

 

Vlasilan šampon za kosu

 

 

 

Da li i vama pranje i pena idu jedno sa drugim? Mislite da je dobar šampon onaj koji pravi odličnu sapunicu ili vam omogućava da operete kosu sa samo jednom kapi?  To delimično jeste istina. Pena ima sposobnost da podigne prljavštinu sa površine kože i kose i time je čišćenje efikasnije.

 

Sulfati su zapravo te supstance koje su u većini šampona zaslužne za sapunicu i izvlačenje prljavštine na površinu.  

 

Oni su prilično jeftini, pa je zato lako napraviti jeftin šampon koji dobro peni. Naći ćete ih u šamponima pod raznim nazivima. Uglavnom su to: ammonium lauryl sulfate (ALS), sodium lauryl sulfoacetate, sodium myreth sulfate, TEA laureth Sulfate , sodium laureth sulfate.

Mnogo je skuplje napraviti potpuno prirodan šampon bez sulfata, koji dobro peni.

Ali nije nemoguće i takav šampon je jedina prava nega za vašu kosu.

 

Dugoročno gledano, više se isplati investirati u prirodnu negu i zdravu kosu, nego kasnije u silne preparate kojima ćete pokušavati da popravite štetu, a koji će neće dati očekivane rezultate.

 

Zašto treba koristiti šampone bez sulfata?

 

Šamponi sa sulfatima dobro peru kosu. Zašto ih ne koristiti?

Zapravo, oni peru i previše dobro i ove hemikalije prilično agresivno deluju na samu kosu i na kožu glavu. One ispiraju njenu prirodnu vlažnost , uklanjanju prirodna ulja, peptide i proteine sa kose.  Za uzvrat  dobijete suvu i beživotnu kosu , procvetale krajeve i perut. Ovakva kosa osetljivija je na alergene, mikrobe, toksine, vremenske ulsove, dodire. U nekim slučajevima, “preterana” nega može da dovede i do njenog opadanja. Uostalom, pročitajte koji su uzroci opadanja kose.

Isto tako, verovali ili ne, možete lako zapasti u začarani krug masne kose. Kada se teme isušuje i nema dovoljno sebuma jer šampon sve ukloni, to je signal lojnim žlezdama da počne da proizvode više masti. Kosa je tada masnija, vi je više perete agresivnim šamponima koji isušuju kožu  pa izazivaju dodatno lučenje lojnih žleda i tako u krug. Krajnji rezulatat toga je najgora moguća kombinacija za kosu: suvi beživotni krajevi, a teme i koren kose koji se zamaste za dan.

 

prirodni šamponi bez sulfata

 

Sulfati ponekad toliko dobro rade svoj posao, da uspešno uklananju farbu sa vaše kose ili i neke druge, skupocenije tretmane koji ste odradili za oparavak kose (recimo keratinski tretman) . Zato će vam svaki dobar frizer posle jednog takvog tretmana preporučiti da kosu perete isključivo sa šamponom bez sulfata. I ne samo tad. To je opcija koji biste uvek trebalo da koristite.

Ove materije podižu kutikle na kosi, ćelije dlake koje se preklapaju jedne preko drugih i čine spoljašnji sloj kose. Oni prodiru i deluju dubinski i ispod kutikla, a time dobijate iskrzanu kosu koja je slaba i sklona  oštećenjima. Zvuči apsurdno, ali na ovaj način voda prordire dublje u samu dlaku i kosa usled toga ona postaje “vlažnija”. Samim tim, postaje i teža za sušenje, zar ne?  Treba li dodatno da pominjemo koilko štete nanosi duplo više sušenja fenom vašoj kosi?

 

Kako deluju šamponi bez sulfata

 

Šamponi bez sulfata  namenjeni su za prirodnu negu  kose. Oni sadrže blage površinski aktivne materije  koje nisu agresivne za kožu glave, ne isušuju kosu i ne ispiraju farbu i druge tretmane za kosu.  

 

Česta je zabluda da su šamponi bez sulfata retki i da ne prave dobru penu. Istina je da postoje šamponi koji su potpuno prirodni, a koji imaju dobru kombinaciju površinski aktivnih supastanci i sredstava za održavanje pene i gustine šampona,  koja su bez soli. Zato su oni najbolja opcija za one koji imaju osetljivu kožu, ali i za one koji nemaju tih problema.

 

Parabeni i slikoni i kako oni utiču na kosu

 

Pored toga što je najbolja varijanta za zdravu kosu da koristite šampon bez sulfata, bilo bi najbolje da sredstva za pranje budu i bez drugih štetnih supstanci  – parabena i silikona.

 

Šta su parabeni

 

Parabeni su  hemikalije koje se nalaze u mnogim kozmetičkim proizvodima, bilo da oni imaju sapunicu i služe za pranje ili ne. Njihova uloga nije pranje, nego konzerviranje i sprečavanje bakterija da se razviju u kozmetičkim proizvodima, omogučavajući im da duže traju.

Tražeći ih po etiketama, naći ćete ih pod nekim od sledećih naziva Methylparaben, Propylparaben, Ethylparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben. Smatra se da utiču na rad endokrinog sistema.

 

Silikoni

 

Upotreba silikona u šamponima za kosu deluje na prvu loptu kao sjajna nega. Silikoni stvaraju vodootporan sloj na kosi , čineći je svilnkastom, mekanom, lakom za rašćešljavanje i sjajnijom. Ali to je zamka. Na isti način na koji sprečavaju prodiranje vode, sprečavaju i sve one dobre materije koje zaista regenerišu i vlaže kosu da dođu do središta dlake. Ovo je samo površinsko rešenje problema koje vremenom dovede do toga da kosa postaje sve oštećenija i suvlja.

 

Vlasilan šampon za kosu

 

Silikoni se takođe vremenom nakupljaju na vašoj kosi, čime ona postaje teža i beživotna.  Da biste ih se rešili, uglavnom ćete posegnuti za nekim jakim šamponom, onim koji odlično peni u samo par kapi. Takav šampon, već smo rekli, sadrži ogromnu količinu sulfata koji dodatno isušuju i oštećuju kosu.

Prepoznaćete silikone na etiketi tako što njihovi nazivi imaju nastavak “cone” kao što su Dimethicone, Methicone, Cyclomethicone ili nastavak “siloxane” (Cyclopentasiloxanem Trisiloxane).

 

Da biste isprali silikone iz vaše kose trebaće van  4-6 nedelja.

 

Možda sva ova sintetička čuda čine da šamponi deluju moćnije, bolje čiste, savršeno omekašavaju, ali vremenom vaša kosa jednostavno prestane da liči na kosu. Zato je naša preporuka da koristite potpuno prirodne šampone bez sulfata koji su nežniji, a omogućavaju vam da kosa bude čista i oprana. Štaviše, uz dobru kombinaciju drugih aktivnih sastojaka dobijenih iz prirode, jedino su što vašoj kosi treba za potpuno negu, pravilno čišćenje i za brži rast kose.

 

Iskustva i kako se koriste šamponi bez sulfata i  parabena

 

šamponi bez sulfata i parabena

 

Da li ćete primetiti razliku između šampona bez sulfata i onih na koje ste navikli? Pročitajte ovo lično iskustvo devojke koja je potpuno oporavila svoju kosu. Ona je definitivno primetila razliku!

 Ukoliko je kombinacija sastojaka dobra, vrlo verovatno je jedina razlika koju ćete primetiti znatno zdravija kosa. Ima i onih šampona bez sulfata koji slabije pene. Da biste bili 100% zadovoljni primenom, evo kako treba pravilno da ih koristite.

  • Dobro ukvasite svoju kosu. Ali stvarno temeljno i odbro. Na taj način će šampon bez sulfata bolje da se rasporedi po kosi i odoradi svoj posao.
  • Ukoliko baš imate problem sa formiranjem pene , verovatno kosa nije dobro nakvašena. Bolje dodajte još vode da aktivirate šampon.
  • Isperite kosu. Ali stvarno temeljno i dobro. Ostaci šampona učiniće kosu teškom, čak i ako on nema silikone.
  • Nanesite sredstvo za regeneraciju kose , poželjno opet prirodno, bez parabena i silikona. Ova sredstva često nemaju sulfate jer nije ni neophodno da prave penu. Ipak, čitajte etikete, jer vrlo često sadrže silikone.

 

Svetujemo vam da probate šampone bez sulfata bar 4 nedelje. Tek onda ćete sasvim isprati sve toksine nagomilane na kosi i videti pravi čari prirodnog šampona za kosu.

 

Ukoliko ste rešili da svojoj kosi posvetite više pažnje i vratite joj nekadašnji sjaj i vitalnost, nije dovoljna odluka da se više ne farbate i da stavljate samo prirodne maske za kose.  Treba vam pravi šampon.To je osnova!

Jaki šamponi sa puno pene deluju čudotvorno. Ipak, vrlo često i pored duge primene nekog “super šampona” primetimo da on jednostavno prestaje da deluje. Ili da nikad nije ni delovao.Za razliku od njih, blagi šamponi bez sulfata koji su potpuno prirodni, lagano ali sigurno čine da vaša kosa ponovo postane vaš ponos i povrati svoj zdrav izgled.

Ocena naših čitalaca
[Ukupnol: 133 Prosek: 2.6]

 

Previous post

Često vam je masna kosa? Ove prirodne maske i šamponi su spas za vas!

Next post

Čajevi vam pomažu u borbi protiv celulita

The Author

Minut za MENE

Minut za MENE

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *