Noćne maske za kosu pružaju dubinski oporavak

Noćne maske za kosu pružaju dubinski oporavak

Počnite da koristite noćne maske za kosu! Dajemo vam odgovore o ovom čudesnom načinu oporavka suve, oštećene i ispucale kose. Saznajte kako deluje.

Nikad čuli za noćne maske za kosu ? Veliki propust !

Ovakav način oporavka kose postao je veoma popularan u svetu, a sada je stigao i kod nas. Što se tiče nege oštećene kose, tu se ne razlikujemo od drugih žena. I naša kosa puca, kida se, postaje dehidrirana, trpi razna oštećenja itd. Čak i ako koristimo fenomenalne proizvode, nije na odmet da se ponekad počastimo i pružimo kosi dodatnu zaštitu i negu.

Ali, kako noćne maske za kosu oporavljaju?

Šta to ima u njima i po čemu se razlikuju od klasičnih dnevnih maski?

Počnimo od najjednostavnijeg pitanja.

Šta je noćna maska za kosu ?

Noćna maska predstavlja visoko koncentrovani tretman koje služe dubinskom oporavku kose.

Vremenom kosa postaje oštećena. Naročito ako upotrebljavamo stajlere poput fena, figara itd. Ovakav tretman zna dosta da utiče na zdravlje i izgled kose.  To se dešava jer kosa postaje oštećena i iznutra. Takvoj kosi nisu dovoljni obični šamponi, klasične maske itd. Njoj je neophodno nešto što će prodreti u dubinu dlake i ojačati je. Upravo to se dešava kod maski za kosu za noć.

Često sam dobijala pitanja u čemu je razlika između noćne i klasične maske za kosu ? Verovatno ste mislile da možete koristiti istu masku koju koristite preko dana. Verovale ili ne razlika ipak postoji.

Kao i kod noćnih krema i kod maski za kosu za noć reč je o supstancama koje imaju najbolji efekat na regeneraciju, prodiru dubinski i visoko su koncentrovane, često imaju veću gustinu i masnoću od proizvoda za dnevnu negu. I naravno, najbolji efekat imaju ako se ostave da deluju preko noći.

Kako deluje noćna maska za kosu ?

Ovaj tip maski morate je držati preko noći na kosi. Za to vreme, sastojci iz njih dospevaju u vašu kosu preko kutikule.

Mnoge maske ovakvog tipa mogu se naći u vidu gela. Međutim nakon stavljanja tekstura proizvoda se može promeniti. Tako da možete očekivati promenu iz gel teksture u laganiju verziju. Ova promena teksture zove se “topljenje”. Naravno, nije u pitanju pravo topljenje nego proizvod jednostavno omekša kada se nanese na kosu i lakše rasporedi kako bi ga kosa bolje upila.

Kome je namenjena maska za kosu za noć ?

Ove maske za kosu mogu koristiti svi koji imaju problematičnu kosu, sklonu pucanju, lomljenju, koja je suva ili dubinski oštećena.

Naravno, ne morate čekati da vam kosa bude u ekstremno lošem stanju kako bi reagovali na vreme. Ukratko, maske za kosu za noć su namenjene svima.

maska za kosu za noć

Koristimo ih kada primetimo da nam kosa nije u baš najboljem stanju. Imaju sposobnost da pomognu kosi koja ima:

 • Suve krajeve – To predstavlja čest problem kod kose. Obično se dešava kada naša kosa nije hidrirana. Dehidriranoj kosi treba dodatna nega i vlaga. Zato je odlično koristiti maske za kosu koje joj obezbeđuju to.
 • Krta kosa – Svima se desilo da im kosa nije bila u najboljem stanju. Možda zbog nemarnosti, odlaganja šišanja ili loše nege… Krta kosa je nešto što nas može sve pogoditi. Zato se i koriste maske za kosu, zar ne ?
 • Lomljiva kosa – Noćne maske za kosu mogu pomoći oko sprečavanja lomljenja kose. Kada primetite takve znake uglavnom se radi o kosi koja je izgubila vlagu, elastičnost i niste joj posvećivali dovoljno nege. Ovakva kosa nije oštećena samo spolja nego i iznutra. Zato joj klasični preparati za negu i reparaciju nisu dovoljni.
 • Beživotna kosa – Možda ste jednostavno izbegavale šišanje, a možda je i neki drugi razlog. Šta god da je u pitanju noćne maske za kosu mogu pomoći i oko ovog problema
 • Naelektrisana kosa – Statički elektricitet nije nešto što želite na svojoj kosi. Od njega kosa deluje naelektrisano, neuredno… Čak i ako ste provele dosta vremena na sređivanje, kada imate naelektrisanu kosu dešava se da imate neki neposlušan čuperak.Zato je dobra ideja koristiti ovakav proizvod kako bi smirili vašu neposlušnu kosu i smanjili pojavu elektriciteta.
 • Oštećena kosa – Ovakvi tipovi oštećenja se ne javljaju preko noći. Zato je neophodno vreme kako bi se otklonili. Oštećena kosa mora imati dobru negu i zaštitu.

Ne žele svi da koriste preparate za kosu i preko noći. To uglavnom zahteva pranje kose ujutru, a ako je kosa baš dugačka – i sušenje. Sve to oduzima puno vremena.

Ivana se godinama mučila sa suvom, oštećenom i ispucalom kosom. I pored lošeg satanja kose nije imala srca da ide i ošiša svoju nekada bujnu kosu. Pokušavala je da reši problem na razne načine i bezuspešno. Digla je ruke, i onda je dobila savet da proba nešto što joj je dalo neočekivane rezulate. Desilo se čudo! Otkrila je nešto što je zaista delovalo i sada ima dugu, zdravu, jaku i oporavljenu kosu. Ono što je pomoglo njenoj kosi pomoći će i vašoj. Pogledajte šta je Ivanu spasilo muka: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

A evo i konkretnih saveta za korišćenje maske za noć na kosi.

Kako se koristi noćna maska za kosu ?

Ako ste mislili da kupite dobru masku i držite je 15-20 minuta i da će to rešiti vaš problem sa kosom, nećete postići ništa. Takva oštećenja ne mogu nestati preko noći. Potrebno je vreme.

Zato su i nastale noćne maske za kosu. Ova “hrana za kosu” koristi se na sledeći način:

 1. Razmrsite kosu – Ovo obavezno radite pre spavanja.
 2. Stavite noćnu masku za kosu . Obavezno uradite tako da lepo razmažete na celu površinu i duž dlake.
 3. Stavite zaštitu za kosu – Možete kosu umotati u peškir, staviti kesu na glavu ili kapu za tuširanje. Za koji god tip da se odlučite bolje je staviti nešto na kosu nego isprljati jastučnicu.
 4. Kada se probudite isperite kosu (uradite to sa mlakom vodom i trudite se da budete temeljni, kako bi temeljno isprali ostatke maske).

Radite to bar jednom nedeljno.

Da li se primenjuje na suvu ili vlažnu kosu ?

Pitanje koje muči mnoge žene. Istina je da mnoge od nas nisu sigurne da li i u kojim situacijama treba kvasiti kosu. Zapravo, sve zavisi od toga šta dodajete u noćnu masku za kosu.

Ako je maska na uljanoj bazi onda se kosa ne kvasi. Ako je na vodenoj ili nekoj drugoj možete slobodno oprati kosu.

Zašto ?

Voda i ulje se ne mešaju. To je nešto što većina nas zaboravlja. Kao dve supstance noje se “ne podnose” nema svrhe primenjivati ih zajedno. Ako ulje dodamo na vlažnu kosu ono će samo skliznuti sa nje. Neće se zadržavati, i zato će efekat biti slabiji.

Kako isprati maske sa kose ?

Ne možete isprati samo sa običnom vodom. Ako ste koristili noćne maske za kosu sa uljem obavezno lepo našamponirajte kosu i birajte za to šampone bez sulfata. Uzalud vam sva noćna nega kose, ako posle sve upropastite lošim šamponom.

Šta sadrži noćna maska za kosu?

Maske za kosu za noć imaju veliki broj aktivnih sastojaka koji pomažu oporavku vaše kose. Ako ste planirali da kupite neku od njih predlažem da gledate njihov sastav i da znate šta vašoj kosi treba (hidratacija, reparacija, jačanje itd.)

Najbolji sastojci u noćnim maskama su:

 • Voće  – Omekšava i smanjuje elktricitet kod kose.
 • Orasi i njegovo ulje pružaju kosi zaštitiu i hridrataciju. Ovakva ulja su dobra za suvu i oštećenu kosu. Jedna o pozitivnih osobina orahovog ulja je i eliminisanje statičkog elektriciteta kod kose.
 • Shea puter – Hidirira i neguje kosu zbog čega je jako cenjen u kozmetici.
 • Kinesku ruža – Može se pronaći u vidu ulja. Ovaj sastojak hrani kosu masnim kiselinama, deluje poput jakog antioksidanta i na taj način sprečava dalje lomljenje oštećene kose. Ima sposobnost zaštite kose od štetnih uticaja.
 • Ulje iz koštica grožđa – Pozitivno utiče na regeneraciju i reparaciju kose.
 • Ekstrakte algi – Ne spada u nešto što viđamo svaki dan u sastojcima proizvoda za kosu. Alge čine kosu mekšom, zadržavaju vlagu u njoj i ne otežavaju vlasi kose.
 • Kokosovo ulje – Naravno, retko koji proizvod za kosu može proći bez kokosovog ulja. Trenutno izuzetno popularno u maskama za kosu jer čini kosu hidriranom, mekom i utiče pozitivno na oporavak oštećene kose.

Od ostalih sastojaka, ove maske mogu sadržati: proteine u vidu keratina ili kolagena, hijaluronsku kiselinu za kosu, aminokiseline…

Kako napraviti noćne maske za kosu ?

Ako želite da napravite dobru noćnu masku za kosu potrebni su vam određeni sastojci. Ovakve maske mogu dosta uticati na oporavak oštećene kose, i za razliku od mnogih drugih proizvoda lako se prave.

noćna maska za kosu recept

Sastojci koje morate razmotriti prilikom pravljenja maske za kosu za noć:

 • Ulja (maslinovo, kokosovo, ricinusovo, orahovo ulje itd.)
 • Jaja
 • Voće (avokado, banana, citrusi)
 • Biljke poput (Aloe vere, kurkume, kane …)
 • Pivo, kvasac
 • Mlečni proizvodi (jogurt)
 • Med za kosu

Organsko ili klasično ulje za kosu čini čuda za oporavak oštećene kose. Neka od njih podstiču rast kose, druga utiču na hidrataciju i regeneraciju.

Jaja su jako dobar sastojak za maske za kosu. Tačnije žumance. U njemu se nalaze: proteini ( ovomucin, glikoproteini itd. ), lipidi, ugljenihidrati, minerali (fosfor, sumpor itd.).Kada dodate žumance u masku za kosu, ona vremenom postaje jača, sjajnija i zdravija.

Voćni sastojci imaju brojne pogodnosti za kosu. Postoji dobar razlog zašto se često stavljaju u razne maske  Voće je puno antioksidansa, vitamina (A, E, C), minerala i drugih. U zavisnosti od voća zavisi i uticaj koji će imati na kosu.

Biljni sastojci – Mogu se često naći kao deo domaćih verzija noćnih maski.  Pružaju hidrataciju, pospešuju reparaciju, daju zaštitu kosi od spoljnih uticaja itd. Neki su odlični za pospešivanje cirkulacije, drugi smiruju iritaciju kože temena glave. Sasvim je sigurno da svi oni imaju ulogu na kosu.

Pivo i kvasac su bogati izvori vitamina B. Retko koji sastojak može da utiče tako pozitivno na oporavak i rast kose kao on.

Med je malo specifičan sastojak . Zbog svoje gustine može biti malo neprijatan. Ipak, on je ujedno i jedno od stvari koji će vam jako oporaviti kosu. Ima lekovita svojstva koja su odavno poznata ljudima. Kosu čini sjajnijom, oporavlja je i daje joj sjaj.

A evo i recepata.

Noćna maska za kosu sa banano

Banana daje super teksturu maskama za kosu. Ovaj tretman za kosu je lak za pravljenje i možete ga često primenjivati kod kuće.

Sastojci:

 • 1 srednja banana
 • Jogurt (grčki ili običan)
 • Maslinovo ulje

Pravljenje: Izmeljajte bananu tako da nastane homogena smesa. Kada je gotova dodajte jogurt i malo maslinovog ulja. Smesu nanesite na prosušenu vlažnu kosu. Uvijte kosu u kesu ili prijanjajuću foliju i odspavajte.

Rezultat: Nakon ovakve maske za kosu za noć kosa dobija neophodnu negu i vlagu. Rezultat je negovana, hidrirana i oporavljena kosa. Postupak možete ponavljati jednom nedeljno, ali nemojte preterivati.

Maska za noć sa kokosovim ulj em

Kao jedan od najčešćih sastojaka nemoguće je da ne spomenem magično kokosovo ulje za kosu. Lepo miriše, neguje kosu i omekšava je. Gde ćete bolji sastojak.

Priprema: Sjediniti sastojke i staviti na čisto teme glave. Pažljivo utrljati na kosu i uviti je u foliju. Sutra ujutru isperite dobro kosu i raščešljajte je.

Rezultat: Na ovaj način dobijate izuzetno mekanu i glatku kosu.

Voćna noćna maska za kosu sa avokadom

Obožavam maske za kosu sa voćem. Naročito ako sadrže sastojke poput citrusa ili avokada. Dopada mi se njihov miris, međutim još više volim njihovo dejstvo na moju kosu. Ako želite da isprobate nešto malo drugačije slobodno isprobajte ovu masku. Sve što vam treba je:

 • Avokado ili ulje avokada
 • Limun ili limeta (sok od 1 limuna)
 • Ricinusovo ulje

Priprema: Izmeljajte 0,5-1 avokada (u zavisnosti od dužine vaše kose), dodajte ricinusovo ulje i limunov sok. Lepo sjedinite sve i stavite na vašu kosu. Zatim umotajte u peškir ili je obavijte prijanjajućom folijom i lezite u krevet. Kada se probudite neophodno je temeljno isprati kosu i oprati je blagim šamponom. Ponavlajjte postupak par puta mesečno.

Rezultat: Ovakav način negovanja kose doprinosi poboljšanju jačanja kose, kosa postaje otpornija, jača, sjajnija i hidrirana.

Napomena: Pazite da ne preterate sa citrusima, previše njihovog soka može oštetiti kosu.

Najbolje noćne maske za kosu

Postoje razne noćne maske za kosu, evo koje su se baš izdvojile po pitanju efikasnosti.

Sefora noćna maska za kosu

Jedna od izuzetno traženih noćnih maski za kosu. Ovaj tretman sadrži u sebi Shea maslac. U pakovanju dobijate i kapicu. Maska pomaže da vam kosa postane jača i manje sklona lomljenju. U pakovanju dobijate masku za kosu i kremu za kosu.

Možete je pronaći u Sefori ili kupiti preko interneta.

Briogeo – Nemojte očajavati tretman za reparaciju

Noćna maska za kosu koja ima gelastu teksturu koja se kasnije menja i postaje kremasta. Pakovanje ima 59 ml. Primenjuje se za loknastu, naelektrisanu, oštećenu kosu. Krema je bez silikona i sulfata tako da dobro utiče na opšte stanje kose. Ne isušuje je već utiče povoljno na hidrataciju, smiruje i neguje kosu. Maska je na bazi ulja.

Može se poručiti preko interneta

Panten Pro V – noćni čudesni serum za reparaciju

Proizvod koji je izuzetno hvaljen, međutim ne može se lako naći. Možete ga potražiti na internetu ili pitati nekoga iz inostranstva da vam ga donese, jer žene tvrde da ima dobro dejstvo na suvu i oštećenu kosu. Njegov sastav je takav da pomaže konstantnom obnavljanju oštećenih delova dok stoji na vašoj glavi.

Ovaj proizvod se može poručiti preko Amazona.

Shwarzkopf noćna maska za kosu

Ova maska je odlična ako imate farbanu kosu. Kosa koja je tretirana bojama često postaje lomljiva i oštećena. Takođe, ona vremenom gubi punoću boje, zato obojena kosa zahteva posebnu negu, a ovaj brend vam upravo to i pruža. Jača oslabljenu i oštećenu kosu zahvaljujući melemima i keratinom koji se nalazi u njoj, dok aktivni sastojci iz nje utiču na reparaciju oštećene kose.

Pored ove za farbanu kosu, ovaj brend poseduje još nekoliko varijanti noćnih maski za kosu.

 • Shwarzkopf BC bonacure Time Restore Q10 Night Spray – Lagane teksture ali ima veoma jake sastojke koji pomažu oko lomljive i krute kose.
 • Shwarzkopf Professional SEAH HAIRSPA Beauty Sleep – Sadrži kašmir. Dobra je za oštećenu kosu koja je trpela dug stres.

Tony Molo noćno pakovanje

Ovo specifično pakovanje sadrži noćnu masku koja u sebi sadrži sastojke poput linolina i kokosovog ektrakta. Oni utiču na suvu kosu vraćajući joj neophodnu vlagu i sprečavajući dalja oštećenja. Može se poručiti online preko stranih platformi. Nema je na našem tržištu.

Cene ovakvih maski za kosu se kreću od 500 do 3000. Neke se mogu pronaći na našem tržištu druge se mogu poručiti samo preko ineterneta ili u drugim državama.

Iskustva sa noćnim maskama za kosu

A evo i šta kažu oni koji su ih probali.

Jelena – “Imala sam jako oštećenu kosu i na nagovor drugarice sam isprobala noćnu masku za kosu. Kosa mi je postala mekša i manje kruta. Još uvek se malo lomi, ali nije strašno kao ranije.”

Anica – “Koristila sam razne maske za kosu, pa i te noćne. Nisam se uspela redovno da ih primenjujem pa sam prestala. Dosta vremena mi je trebalo za ispiranje ujutru, a uvek sam bila u žurbi. ”

Marija – “Zadovoljna sam makama za kosu za noć. Koristim ih par meseci i kosa mi je u mnogo boljem stanju. Više se ne lomi i ne puca. “

Niko ne želi vidljiva oštećenja na kosi. Zato i pribegavamo stvarima poput noćnih maski za kosu. Postoji veliki izbor proizvoda koje možemo izabrati, od prirodnih do kupovnih. Proizvodi sa prirodnim aktivnim supstancama su nešto što svako može isprobati i uveriti se u njihovo dejstvo. Verujem da možete pronaći pravu masku za kosu i oporaviti vašu kosu uz pomoć ovog vodiča.