Regeneracija kose je moguća! Treba da uradite ovo!

Regeneracija kose je moguća! Treba da uradite ovo!

Zanima vas regeneracija kose? Kosa vam je oštećena, opada lomi se, a ne želite da se šišate? Oporavak je moguć.  Naučite kako to sprovesti u delo, jer nije teško!

Ako je i vaša želja da vam kosa bude lepša i zdravija, kao ponovo rođena, regenerišite je. Napravite plan i budite uporni. Znajte da ponekad tretmani koji traju samo nekoliko minuta dnevno mogu napraviti ogromnu razliku u kvalitetu vaše kose.

Budite kreativni u miksovanju lekovitih sastojaka dok ne nađete pravu kombinaciju baš za vas.

 • Važno je da se fokusirate na to da nahranite kosu spolja i iznutra, odaberete prave preparate za negu koji će vam pomoći u nameri da regenerišete kosu – bilo da je oštećena vašom nebrigom, preteranim izlaganjem suncu, hemijskim tretmanima i toploti.
 • Takođe, bitno je da koristite proizvode za hidarataciju , jer samo „nahraniti“ kosu nije dovoljno. Treba je i „napojiti“.
 • Naposletku , tu je i prevencija i zaštita kose od oštećenja.

Preduzimanjem narednih koraka u nezi može biti vrlo blagotvorno, zajedno sa izbegavanjem stresa. Ostanite pozitivni, budite nežni prema svojoj kosi, osluškujte njene potrebe i podržavajte zdrave životne navike

Šta je regeneracija kose?

Pojam “regeneracija” je sigurno jedan od najviše ekploatisanih. Primenjuje se na sve i svašta, a kada je lepa kosa u pitanju nezaobilazan je.

Pri svakom pranju kose srešćete se sa bocom regeneratora. Na nekim pakovanjima piše connditioner (drugo ime za isti proizvod) ili balzam. Znamo da bez njega ne možemo ali i dalje je retko sresti osobu kojoj sa kosom sve štima. To znači da kosi ipak nije dovoljan.

Regeneracija znači obnavljanje, preporod, podmlađivanje…

Međutim, ono osnovno što treba kosi za oporavak je adekvatan šampon za kosu. To je ono što svi koristimo za pranje kose, ali samo neki od nas koriste šampon i za više od pranja – za negu.

Zašto je kosi potrebna regeneracija?

Na žalost, postoji mnogo više od jednog razloga zašto vam je potrebna regeneracija kose. Različiti problemi sa kosom podrazumevaju i različite metode, tretmane i sredstva za regeneraciju iste.Manje više, svi se bar u nekom trenutku susrećemo sa različitim problemima sa kosom. Tako se čini da je potreba za regeneracijom kose postala više pravilo nego izuzetak.

Koleginica moje rođake, na kompliment o njenoj prelepoj kosi ispričala mi je malu priču koja bi i vama mogla biti putokaz za regeneraciju suve i iskrzane kose. Njena kosa je sada regenerisana, sjajna, jaka i zdrava. Na sledećem linku vam prenosim u celosti Slađanino lično iskustvo: https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

U cilju boljeg razumevanja oštećenja na kosi ali i potrebe za njenom regeneracijom, upoznajmo malo bolje svoju kosu.

Kosa funkcioniše ovako!

Kosa je keratinska tvorevina koja raste iz folikula dlake na vlasištu. Deo kose koji vidimo, češljamo , šišamo je već mrtav i zato naizgled neosetljiv.

kako regenerisati kosu

Vlas kose se sastoji iz tri sloja: medula, korteks i kutikula. Medula je središnje jezgro dlake, nju obavija korteks a kutikula je spoljašnji vidljivi sloj koji je providan i ima zaštitnu ulogu.

Dlaka se sastoji od 10 – 15% vode, minerala, masti i melanina, koji je zadužen za boju kose kao i od 85 – 90% proteina

Svaka vlas kose raste iz sopstvenog folikula. Njen koren je smešten na dnu folikula koji podseća na malo vrećasto udubljenje u koži. Svaki koren dlake sadrži sopstvene ćelije rasta. One se konstantno dele i guraju na gore ka površini kože. Tako kosa raste.

Moguće je da vlas ne sadrži središnji sloj-medulu , ako je vrlo tanka. Posebne ćelije u korenu dlake koje se zovu melanociti, stvaraju pigment-melanin koji vašoj kosi daje njenu boju. Oblik folikula određuje tip vaše kose (da li je ravna, talasasta ili kovrdžava)

Kosa raste u 3 faze:

 • Anagena –  faza rasta
 • Katagena – faza tranzicije
 • Talogena – faza mirovanja i na kraju, faza ispadanja

Deo kose koji vidimo zove se vlas ili dlaka. Izgrađena je od proteina keratina koji je spojen i zbijen tako da čini osnov strukture kose. Ovo je isti onaj materijal koji izgrađuje nokte. Zato ponekad, ako vam zatrebaju vitamini za kosu, videćete da se mnogi istovremeno deklarišu i kao vitamini za nokte

Keratin je izvanredno jak protein izuzetno otporan na habanje. Molekuli keratina drže se na okupu pomoću dve vrste veza: disulfidne i hidrogenske veze. Disulfidne veze su ekstremno izdržljive. Zapravo to su jedne od najjačih veza u prirodi.

Kada stavljate minival ili ispravljate kosu hemijskim tretmanom, disulfidne veze se kidaju i preoblikuju u drugačiju konfiguraciju stvarajući od ravne trajno kovrdžavu kosu ili obrnuto.Ovo vam omogućava da trajno promenite oblik vlasi.

Folikuli sa godinama mogu izgubiti sposobnost proizvodnje melanina što rezultira pojavu sedih vlasi.

Hidrogenske veze su slabije i brojnije od ovih prvih. One vašoj kosi daju fleksibilnost. Kada je kosa mokra one se lakše kidaju i mogu se trajno poništiti toplotom ( feniranje, peglanje, uvijanje) sve dok se kosa ponovo ne pokvasi. Ovo je ujedno i objašnjenje zašto kosu toliko izlažemo toploti kako bismo joj dali željeni oblik.

Kada neki od ovih ciklusa prekinemo ili zloupotrebimo i preteramo sa kidanjem nekih veza, dolazi do oštećenja kose, a onda i potrebe za njenom regeneracijom!

Prirodna regeneracija kose

Pri pomenu regeneracije kose prvo pomislimo na njen ponovni rast, bilo da se kosa proredila što je čest problem kod žena ili na mušku ćelavost.

Prirodna regeneracija kose podrazumeva i to: podsticanje ponovnog rasta kose, razbuđivanje uspavanih folikula, lečenje različitih problema sa kožom glave koji mogu dovesti do gubitka kose, alopecija, perut, seboreja…

Pored toga pod prirodnom regeneracijom kose podrazumeva se i niz postupaka koji će vratiti u život vašu oštećenu kosu. Iako je vidljivi deo vlasi već mrtav i čini vam se da ukoliko se ošteti tu se više ništa osim makaza ne može preduzeti, to jednostavno nije istina.

Samo par promena u ponašanju prema kosi dovodi do njenog oporavka, obnavljanja, regeneracije.

Priroda nas najbolje leči samo ukoliko smo spremni da naučimo kako i da odlučimo da smo vredni da sebi pružimo dovoljno vremena i najbolji način nege i brige o sebi.

Znam da je najčešće neizvodljivo brati lekovite biljke, cediti esencijalna ulja iz njih i sve to pakovati u komplikovane recepte prirodnih maski za regeneraciju kose.Zato ja uvek biram divne ljude u koje imam poverenja i znam da su, to što meni ne polazi za rukom, oni spakovali za mene u savršen prirodni tretman za regeneraciju kose. Pričam vam o brendu Ovotaris i njihovim sjajnim Vlasilan šamponima za regeneraciju kose.

Izaberite i vi takav jedan set proizvoda u kome ćete dobiti sve od prirode što je vašoj kosi potrebno da ponovo zablista zdravim sjajem.

Regeneracija kose koja opada

Ukoliko vlas kose iščupamo iz folikula nova će narasti ukoliko folikul nije oštećen.

Ova činjenica nam može poslužiti kao uvod u ono što na ovom mestu treba objasniti.

Gore smo videli da kosa prolazi kroz tri faze rasta i u poslednjoj fazi, životni vek vlasi se završava ispadanjem iz folikula.

Sve dok se opadanje uklapa u okvir od 100 vlasi dnevno, regeneracija kose zbog opadanja vam nije potrebna. To je normalno opadanje kose.

Sve dok su vaši folikuli zdravi oni će odmah na mestu ispale vlasi stvoriti novu. Na glavi uvek imamo tri generacije vlasi: one koje rastu, one koje su u fazi mirovanja i one koje ispadaju. Taj prirodni bioritam kose omogućava da na njeno neprimetno obnavljanje,  a nama dozvoljava da uvek imamo dovoljno vlasi za željenu frizuru.

Kao i bilo koji drugi deo našeg tela, folikuli se mogu razboleti, a prirodni ritam rasta kose po fazama narušen. Kada dođete u situaciju da vam ispada mnogo više kose od onih 100 vlasi dnevno imate poblem sa opadanjem kose.

Razloga za ovu pojavu je toliko da ne bi stali ni u tri ovakva teksta. Objasnili smo ih sve i možete ih naći na našoj stranici. Na ovom mestu vam sada  nudimo samo savet o regeneraciji kose koja opada.

Ukoliko nije u pitanju ozbiljno oboljenje već više skup pogrešnih postupaka i okolnosti koje su dovele do opadanja uradite sledeće i gledajte kako vam se kosa progušćuje

Masaža kose

Masaža glave može pomoći u regeneraciji kose koja opada.

Masažom se pospešuje prokrvljenost vlasišta, revitalizuju se umrtvljeni folikuli.

Prednost masaže glave je što se izvodi uz pomoć esencijalnih ulja koja pospešuju rast kose ili zajedno sa blagotvornim prirodnim maskama za rast kose.

Uz to, odvojite li svakodnevno vremena da izmasirate glavu to će vas osloboditi napetosti koja je jedan od dokazanih uzročnika opadanja kose. Ovde smo pisali o opadanju kose od stresa.

Aloja

Veoma dugo već je aloja provereni prirodni lek za regeneraciju kose koja opada. Ona takođe umiruje kožu glave . Smanjuje pojavu peruti i deblokira folikule koji znaju biti zapušeni od prekomernog izlučivanja sebuma.

Možete uoptrebiti čist aloja gel nekoliko puta nedeljno ili izabrati prirodni šampon i regenerator na bazi ove lekovite biljke.

Kokosovo ulje za regeneraciju kose

Sadrži masne kiseline koje prodiru u unutrašnje slojeve vlasi kose i na taj način smanjuju gubitak proteina iz njih.

Kokosovo ulje za kosu možete koristiti pre ili nakon pranja kose u zavisnosti od tipa kose.

Ukoliko vam se kosa brzo masti možete naneti kokosovo ulje uveče i ostaviti da deluje tokom noći ili par sati pre no što ćete oprati kosu.

Umasirajte ovo blagotvorno ulje u kožu glave i rasporedite ga po čitavoj kosi.

Za suvu kosu koristite kokosovo ulje kao leave-in ( ne ispira se) tretman.

Iako još nema dovoljno naučnih dokaza koji bi potvrdili da kokosovo ulje regenereiše kosu i pospešuje njen rast, sama činjenica da se već vekovima koristi u tu svrhu nam je dovoljan garant da nećemo pogrešiti ukoliko ga upotrebima za regeneraciju kose.

Riblje ulje za regeneraciju tanke kose

Konzumacija omega masnih kiselina spada u regeneraciju kose iznutra. Masne kiseline su bogate nutritijentima, pre svega proteinima.

Uzimanje suplemenata ribljeg ulja u kombinaciji sa antioksidatima popravlja gustinu dlake i povećava njen prečnik.

Drugim rečima tanka kosa se regeneriše većim prisustvom omega masnih kiselina u ishrani, a riblje ulje je jedan od najjednostavnijih načina da se opskrbite dovoljnom količinom ovih nutritijenata.

Ginseng

Uzimanje suplemenata ginsenga pospešuje regeneraciju kose koja opada. Ginseng uvek uimajte prema priloženom uputstvu i proverite moguće sporedne efekte pre konzumacije.

Crni luk

Ukoliko možete da se izborite sa mirisom crnog luka mogli biste otkriti sve benefite za kosu ove kuhinjske namirnice.

Crni luk se pokazao kao uspešan u lečenju alopecije aerata jer podstiče rast kose. Ispitivanja su pokazala da on stimuliše sintezu keratina ali i popravlja cirkulaciju u koži glave.

Možete izblendirati nekoliko glavica luka, procediti sok i naneti ga na kožu glave. Nakon 15 minuta delovanja kosa se normalno opere.

Ovo je bilo ono što možete sami. To sve daje efekta, uz dosta strpljenja. Nešto brže rešenje je sledeće!

Kozmetičke procedure za regeneraciju kose

Postoje i brojne kozmetičke procedure kojima se radi regeneracija kose, posebno kada je pojačano opadanje u pitanju. Evo nekih najzastupljenijih!

PRP (Platelet Rich Plasma) tretman za regeneraciju kose

Iza ovog naziva krije se tretman sopstvenom krvnom plazmom bogatom trombocitima.

Služi za zaceljivanje i regeneraciju ćelija koje su nosioci rasta kose. Kada je kosa proređena, tanka ili kada se želi brži rast kose preporučuje se ovaj tretman.

Ovo je medicinska metoda kojom se uz pomoć trombocita, stimulatora rasta i bioaktivnih  proteina iz krvne plazme zaustavlja opadanje kose, stimuliše novi rast kose, obnavlja koža glave i ojača kosa.

PRP tretman kose se primenjuje i za regeneraciju kose kod muškaraca koji pate od nasleđene ćelavosti

Ovaj tretman se izvodi tehnikom mezoterapije. To znači da se tankim iglicama u kožu glave ubrizgavaju male količine materijala koji se dobija specijalnom tehnologijom iz krvi pacijenta.Stručnjaci kažu da metoda nema neželjenih efekata i da obezbeđuje čak 80% efikasnosti.

Još bolji su rezultati ukoliko se kombinuje sa mezoterapijom kose.

Broj tretmana i dužina terapije zavisi od stanja kože glave i problema koji se rešava. Određuje se u dogovoru sa lekarom.

Regeneracija kose stem ćelijama

Regenerativna medicina se zasniva na principu korišćenja sopstvenog tkiva ili ćelija za lečenje različitih oboljenja. Lečenje matičnim ćelijama je danas našlo primenu u gotovo svim granama medicine. 2012. Godine tim istraživača u Tokiju je, u eksperimentalnim uslovima uspeo da stimuliše rast nove dlake primenom stem ćelija.

Regenerativne ćelije se izoluju iz masnog tkiva pacijenta i ubrizgavaju se u delove kože glave gde nedostaje kosa ili je proređena.

Budući da su u pitanju sopstvene ćelije pacijenta nema rizika od neželjenih reakcija.

Ova metoda je pogodna i za regeneraciju muškaraca gde je prisutna ćelavost ali i za regeneraciju retke kose kod žena.

Regeneracija suve kose

Kada dođemo u fazu da je kosi neophodan generalni oporavak, makaze su nezaobilazan alat.

regeneracija kose

Ovo ne znači da ćete svoju dugu kosu pretvoriti u dečačku frizuru. Ne radite to, osim ako je to vaša želja.

Šišanje bi trebalo da bude samo prvi korak vaše odluke da regenerišete suvu i oštećenu kosu. Odsecite samo ekstremno suve vrhove koji kvare izgled i ometaju oblikovanje frizure. 

Nekada je potrebno odseći samo centimetar-dva a nekad i  pet. Nakon toga ćete otpočeti sistematski regenraciju suve kose koji će dovesti i do bržeg rasta kose. Vrlo brzo ćete povratiti svoju staru dužinu. Kosi treba redovno šišanje krajeva sa vremena na vreme. Nije baš da možete zaboraviti sasvim na makaze i frizerski salon.

Pročitajte: Koliko često treba šišati kosu? Evo odgovora!

Nakon šišanja u plan regeneracije suve kose uvrstite ova saznanja:

 1. Uzimajte vitamine za kosu
 2. Uvrstite omega-3 masne kiseline i antioksidante u ishranu. Evo koja je hrana dobra za kosu.
 3. Izbegavajte svakodnevno pranje kose.
 4. Smanjite ili izbacite sušenje suve kose
 5. Perite kosu hladnijom vodom
 6. Negujte kosu esencijalnim uljima
 7. Jednom nedeljno nanesite na kosu prirodnu masku za regeneraciju suve kose.
 8. Jednom u 15 dana praktikujte tretman za dubinsku regeneraciju kose. U tu svrhu pročitajte sve o dubinskom tretmanu kose toplim uljima.

Regeneracija masne kose

Šta kada se kosa preterano masti? Pa i to je način na koji ona signalizira da nije sve u redu i vapi za oporavkom. U ovom slučaju potrebno je smanjiti lučenje sebuma .

Ono što većina nas pogreši jeste prekomerno isušivanje kose i nedostatak hidratcije. Kosu koja je masna ne treba sasvim lišiti sebuma, jer on ipak ima određenu ulogu. Poenta je lučenje sebuma dovesti u balans i tako regenerisati kosu i kožu glave. U tome vam mogu pomoći isključivo šamponi bez sulfata koji su na biljnoj bazi i koji sadrže aktivne sastojke koji smanjuju mašćenje kose. 

Pročitajte: 10 najboljih šampona za masnu kosu

Igla ili priroda za regeneraciju kose?

Svi znamo da postoji čitav niz metoda za regeneraciju kose. Stručnjaci potkrepljeni napretkom medicine se utrkuju u sve novijim procedurama koje više obećavaju.

Transplantacija kose je posebno privlačna u regeneraciji muške kose.

U svakoj priči mogli bismo se podeliti na bar dva tabora:

 • Prvi su pobornici prirodnih metoda za očuvanje i podsticanje svoje lepote pa i regeneracije kose.
 • Drugi se lako odlučuju za rizike odlaska pod nož, iglu i slično.

Bez namere da presudimo ko je u pravu, mi smo uvek tu da vam ponudimo prirodno rešenje jer tu uvek igrate na sigurnu kartu.

Sredstva za regeneraciju kose

Već je rečeno da mala promena donosi veliku razliku.

Prirodna regeneracija kose je bez ožiljaka, bez transplantacije i jedino uz adekvatna sredstva.

Šampon za regeneraciju kose

Odlučili ste  da regenerišete kosu. Prvi korak je da izbacite hemiju iz preparata za njenu negu i da za sebe odaberete prirodni šampon za regeneraciju. Ima ih na tržištu, domaći su proizvodnje, što bi se reklo tu iza ugla ih prave naši komšije kojima možemo verovati. Prepuni su nutritijenata, lekovitog bilja i bioaktivnih materija.

Naš savet je da ne prospustite ono što po pitanju regeneracije kose može da vam pruži Vlasilan šampon koji možete naći na ovom linku: https://ovotaris.com/vlasilan/

Maska za regeneraciju kose

Preporučuje se da za regenerativni tretman birate set proizvoda koji deluju step by step i jedan drugog nadopunjuju.

Dizajnirani su tako da za vašu kosu svojim sastavom i načinom delovanja odrade zaokružen proces regenerativne nege. Jednom nedeljno praktikujte masku za regeneraciju kose osim ako nije drugačije naznačeno u uputstvu.

Serum za regeneraciju kose

Ovi proizvodi su pakovani u finim malim boččicama sa pumpicom. Jedno pakovanje seruma za kosu će vam trajati vrlo dugo. Definišite koji problem sa kosom serum treba da vam reši i potražite baš takav. Postoje serumi za tretman kose izgorele vrelom pegom, blajhanjem. Zatim tu su serumi za ekstremno suvu kosu ali  i oni za sjaj i brži rast kose. Vrlo često u sebi sadrže blagotvorno arganovo ulje.

Ampule za kosu

Kod svog prodavca potražite još i ampule za regeneraciju kose.

One sadrže u malenom pakovanju koncentrovane vitamine, minerale i proteine neophodne za regeneraciju kose. Ukoliko sami pristupate regeneraciji kose obratite pažnju da postoje dva tipa ampula za kosu: one za kućnu upotrebu i druge namenjene isključivo aplikaciji u salonima.

Ampule  za kosu se nanose na čistu i osušenu kosu jednom dnevno i to u dužem vremenskom periodu.

Keratin za regeneraciju kose

Keratin je osnovna gradivna materija vlasi. Vrlo jak protein kome kosa može da zahvali svoju izdržljivost. Kada je oštećena, to znači da su keratinska vlakna u njenom omotaču su uništena.

Postoje i proizvodi na bazi keratina koji bukvalno popunjavaju rupe u spoljašnjem omotaču vlasi čineći je svilenkastom i sjajnom i regenerišući je.

veoma je popularan tretman brazilski keratin kose.

O keratinu za kosu ćete čuti sto različitih priča od one da je štetan za kosu do druge krajnosti da samo njime možete oporaviti kosu. Istina je negde na sredini, istražite malo i isprobajte tako ćete se uveriti da li vašoj kosi prija ili ne.

Osim ovog nabrojanog, možete potražiti:

 • kapi za regeneraciju kose
 • sprej za regeneraciju krajeva

Jedino je bitno da ovi proizvodi budu na prironoj bazi, bez silikona, sulfata i parabena – ako vam je cilj istinski oporavak kose, a ne maskarada.

Regeneracja kose ne mora biti teška ukoliko odlučite da njome pozabavite sa pažnjom i uz veliku pomoć blagodeti prirode. Prirodni preparati su tu da poprave sve što su hemikalije i vaš loš odnos prema kosi učinili.