Suva kosa? Ovo su simptomi i metode oporavka!

Suva kosa? Ovo su simptomi i metode oporavka!

Suva kosa? Šta sa njom?  Ima rešenja za ovaj problem! Prepoznajte prve znake i oporavite je na ovih nekoliko jednostavnih načina.

Savremeno doba prezahtevno je prema nama ženama. Ne verujem da je muškarcima mnogo lakše, ali svakome je svoja muka najteža.

Ne brinite neću o muško ženskim odnosima ali hoću, prosto moram – o suvoj kosi. 

Da razjasnim odmah ovo. Postoje 2 fenomena suve kose:

 • suv tip kose – znači, suprotno od onoga što zovemo masna kosa. Ima manje sebuma, sporije se masti, ređa je potreba za pranjem, ali nije nezdrava. Ovo je češće kod gustih i kovrdžavih vlasišta. Ovde saznajte više o tipovima kose.
 • isušena kosa – ona koja je bila lepa, zdrava i normalna, a sada ne liči na kosu.

Rekoh već, vremena su zahtevna, frizura se ne pravi kao nekad, lepo opereš, uviješ na krpice, maramu oko glave i na spavanje. Sutra, eto vam frizure. Nema se vremena ni za beskrajno sušenje kose na sobnoj temperaturi. Nema žene, a da tu i tamo nema ili nije imala po koji pramičak svetlije nijanse. Pegla za kosu, uh ne volim ni ime da joj spominjem…

Uglavnom već prepoznajete delić onoga što nas običaji našeg doba teraju da radimo sa kosom. Sve ovo u cilju imanja što lepše, modernije frizure, a za što manje potrošenog vremena i zarad trendova i loših navika.

Razumem, jasno mi je i ne zameram, jer i sama igram u istom vrzinom kolu.  Bolje reći igrala sam, ali od sada više ne.

Sada želim da zajedno naučimo kako to da nam na sva nastojanja da budemo moderni, sređeni i savremeni kosa odgovara tako što prestaje biti naš lepi ukras i postaje problem zvani – suva kosa.

Kosa postaje suva kada ne dobija dovoljnu količinu vlage ili izgubi sposobnost da zadrži, sačuva vlagu.

Ona se može desiti kako ženama tako i muškarcima sa tom razlikom što muškarci bar u većini slučajeva imaju kratke frizure. Čestim šišanjem uklanjaju se krajevi koji su najsuvlji.

Starije osobe su sklonije suvoj kosi od mlađih .

Kako prepoznati suvu kosu?

Kosa nikada ne postaje suva preko noći. Vaše vlasi se menjaju postepeno, mic po mic, vi počinjete da primećujete prve znake, ali ih pripisujete lošem danu, ciklusu, vlazi u vazduhu ili prethodnoj noći punoj duvanskog dima.

Onda jednog jutra prosto shvatite da svojoj kosi “ne možete ništa”. Ako ste dospeli u tu fazu, vaša kosa je sigurno suva, a vrlo moguće i oštećena.

8 znakova da imate suvu kosu

Ovih 5 znakova neminovno ukazuju na problem:

1. Odsustvo sjaja

Kosa se sastoji iz tri sloja. Kada je zdrava, prirodna ulja u spoljašnjem sloju štite unutrašnja dva sloja vlasi. Ta prirodna masnoća, produkt lojnih žlezda koji svi znamo kao sebum, reflektuje svetlost sa površine dlake čineći da nam kosa sija.

suva i oštećena kosa

Sjaj kose je važan pokazatelj njenog zdravlja.

Kada je kosa suva, spoljašnji sloj je ispucao, kutikule su otvorene i kosa izgleda nezdravo i opušteno.

2. Kosa je gruba na dodir

Zdrava kosa je svilenkasta i mekana na dodir i pravo je zadovoljstvo kad prođete rukom kroz nju, bilo vi ili neko vama drag. Suva kosa je gruba…prosto gruba, nije je prijatno dodirivati. Kruta je , razbarušena, zamršena, u njoj zapinju i prsti i četka za češljanje. Ona se lako mrsi i teško raščešljava.

3. Kosa ne odgovara na preparate za negu koje koristite

Svako od nas ima pregršt preparata za negu kose. Oni su osmišljeni da vam da vam poprave stanje kose, ulepšaju je, olakšaju stilizovanje i slično.

Kada kosa nakon primene nekog od preparata ostane ista i dalje nemoguća, to nikako ne znači da treba da bacite preparat. To samo znači da vam je kosa suva i da prvo morate da je oporavite kako bi opet bila ona stara vaša svilenkasta kosa, vaš ponos.

Moja drugarica Dragana se upravo našla pred izborom da li baciti sve ili baciti svoju kosu koja je postala sve samo ne lepa i negovana. Samo tren pre no što je zakazala šišanje na mušku frizuru rekla je sebi: “Dobro! Još jedna šansa! Oporavi tu kosu, sigurno postoji način!” Dobro da je tako uradila. Evo je sada zavodljivo šetka sa najlepšom dugom kosom koju možete zamisliti. To što je njoj pomoglo, na isti način i vama može oporaviti kosu. O čemu se radi, saznajte na ovom linku iz njene lične priče:https://minutzamene.com/perut-i-opadanje-kose-su-proslost/ 

4. Kosi je potrebno neobično mnogo vremena da se pokvasi

Kada kvasite kosu, a posebno ako imate tip kose porozan i debelih vlasi (kovrdžava kosa najčešće ima te osobine), potrebno je mnogo vremena dok ne postane mokra. Ovo je znak da vam je kosa baš, baš suva.

5. Boja kose bledi

Bez obzira koje je boje vaša kosa i da li je prirodna ili farbana, kada kosa pobledi, izgubi svoj jasan ton i postane nekako šućmurasta i skroz neprivlačne boje to vam je siguran znak da se isušila.

6. Lomljenje kose

Kosa kojoj nedostaje vlaga pati i od nedostatka fleksibilnosti i elastičnosti, brže puca i pre se može okarakterisati kao gruba i lomljiva, nego kao savitljiva i mekana.

7.  Oštećena kosa

Uzrok i posledica u isto vreme. Suva kosa je manje otporna na oštećenja jer je njen zaštitni sloj narušen. Sa druge strane, ostećenja koja svakodnevno nanosimo svojoj kosi ( recimo vrelim stajlerima) doprinose da ona izgubi vlagu i ošteti se. Sve u svemu – postane suva, gruba, ispucala, iskrzana, bez oblika i vapi upomoć.

8. Opadanje kose

Ne mora nužno da ide uz suvu kosu, ali često ide u paketu. Ovo se posebno dešava onda kada je ovo posledica isušivanja kose lošim postupanjem, a ređe kada je u pitanju prirodno suva kosa, koja je u suštini zdrava i neioštećena sam se više masti.

Uzroci suve kose

Sve uzroke suve kose možemo podeliti u tri grupe:

Uticaj spoljašnje sredine

Deluje onda kada živite u podneblju sa vrelom i suvom klimom, provodite mnogo vremena na suncu i vetru, prečesto plivate u hlorisanoj ili slanoj vodi.

Navike vezane za negu kose

 • Prečesto perete kosu. Pročitajte koliko često treba prati vlasište.
 • Koristite agresivne šampone , regeneratore i druge preparate za oblikovanje kose.
 • Farbanje i drugi hemijski tretmani kao što je blajhanje, ispravljanje, minival
 • Stalno sušite kosu fenom
 • Upotrebljavate električne aparate za uvijanje kose, prese za peglanje

Zdravstveni problemi

U nekim slučajevima, suva kosa je rezultat nekih zdravstvenih problema koji se očituju kao nesposobnost kose da zadrži vlažnost unutar vlasi.

 •     Anorexia nervosa poremećaj ishrane koja dovodi do loše ishranjenosti. Ovo dalje vodi do suve i lomljive kose prosto zato što organizmu bivaju uskraćeni važni nutritijenti. Uvek imajte na umu da su kosa, koža, nokti na periferiji organizma, do njih poslednjih stižu hranljive materije kad se svi ostali organi podmire. Zato se nedostatak vitamina, minerala, proteina i drugih važnih nutritijenata prvo očituje na kosi.
 • Oboljenje tiroidne žlezde koja proizvodi premalo  paratiroidnog hormona što dovodi do snižavanja nivoa kalcijuma u krvi. Kalcijum je ključni mineral za zdravu kosu, kosti zube ali i druga tkiva.
 •   Meneks sindrom je redak genetski poremećaj  kada ćelije ne apsorbuju dovoljno bakra. Niska apsorpcija bakra utiče na zdravlje kose i prouzrokuje njenu suvoću.

Suva kosa posle farbanja

Sa farbanjem treba biti vrlo oprezan. Izbor farbe koja ne sadrži amonijak, a sadrži maslinovo ili neko drugo hidrirajuće ulje je malo bezbednije rešenje za kosu.

Nega farbane kose mora biti intenzivnija sa posebnim osvrtom na dodatnu hidrataciju.

Plava kosa je posebno rizična. Blajhanje podiže, otvara kutikule na vlasima kako bi dozvolilo izbeljujućim agensima da prodru u srednji sloj i oslobode ga prirodnog tamnog pigmenta. Ovo ozbiljno isušuje kosu.

Takođe, šamponi koji se koriste protiv žutila nisu dobri za kosu. Pričam o čuvenom ljubičastom šamponu. Posebno je loše što se zovu „šamponi“ pa mnogi pomisle da se plava kosa prosto redovno pere njima. Nisu to. Oni su neka vrsta preliva za kosu. Jako isušuju.

Suva kosa u menopauzi

Menopauza  dovodi  do brojnih promena u telu žene, kako fizičkih tako i psihičkih. Na žalost, ni vaša kosa neće biti izuzeta od toga ukoliko je menopauza nastupila.

Smanjen nivo hormona estrogena i progesterona negativno utiče na stanje kose.

Kosa može sporije rasti, tanji se i kod nekih žena počinje pojačano opadati u menopauzi.

Smanjeno prisustvo polnih hormona prouzrokuje viši nivo androgena(muških hormona) u organizmu. Preterano prisustvo androgena može zatvoriti folikule koji će prestati da proizvode vlasi. Zatim, često se javlja suvoća kože glave, pojava peruti a kosa postaje suva.

Vaš lekar će vam reći kako da najefikasnije ublažite fizičke posledice menopauze a vi sa svoje strane pomozite kosi da ne postane suva dodatnom negom koja je usmerena na izbegavanje uzroka isušivana kose i intenzivniju hidrataciju prirodnim preparatima bez štetnih hemikalija.

Nega suve kose

Kada vaša kosa postane nemoguća i shvatite da je suva postavite sebi sledeća pitanja:

 • Koliko dugo mi je kosa ovakva?
 • Koliko često perem kosu?
 • Koji tip proizvoda koristim za negu i oblikovanje?
 • Šta od alata koristim za oblikovanje kose?
 • Kako izgleda moja uobičajena ishrana?
 • Da li pored suvoće kose imam još neke neželjene simptome?

Kada postanete svesni odgovora na gornja pitanja biće vam jasno i šta treba da preduzmete. Posao neće biti lak ali zadatak nije nemoguć, zato ne odustajte.

Znam da dođe dan kada pomislite da su makaze jedini lek

Ne odustajte tako lako.

Kako sprečiti suvu kosu?

Vrlo često, isušivanje kose možete preduprediti jednostavnim promenama navika i životnog stila. Na primer:

 • Izbegavajte svakodnevno pranje kose šamponom. Svakodnevno šamponiranje kose spira zaštitni sloj sebuma sa vlasi koje ostaju ogoljene, mnogo manje sposobne da zadrže prirodnu vlagu unutar sebe. Optimalno je da prati kosu jednom do dva puta nedeljno. Nakon pranja, kosu možete dodatno zaštititi od isušivanja prirodnim uljima. Ovde sam pisala koja su ulja najbolja za kosu.
 • Stavljajte regenerator nakon svakog pranja.
 • Koristite samo šampone bez sulfata, jer oni su jedan od glavnih krivaca za isušivanje kose.
 • Koristite preparate za hidrataciju kose, na primer serum sa hijaluronskom kiselinom za kosu.
 • Izbegavajte hemijske tretmane kose ili ih svedite na najmanju moguću meru.Ukoliko morate da se farbate radite to pametno. Dobro razmislite o izboru boje i ne premišljajte se svako malo. Tako ćete sledeći put farbati samo izrastak i nećete morati dodatno isušivati ostatak kose. Ukoliko često menjate boju kose tada uvek farbate celu dužinu. Farbe posebno one koje u sebi sadrže amonijak jako isušuju kosu.
 • Što manje koristite fen, zapravo težite ka tome da kad god ste u prilici kosu sušite prirodno.
 • Izbegavajte peglu za kosu, figaro i električne uvijače. Ovde sam nedavno pokušala da vas naučim kako da prirodno ispravite kosu bez pegle.
 • Zaštita kose od toplote i izlaganja sunčevim zracima je vrlo važna. Ukoliko živite u podneblju suve klime sa puno sunca stavite nešto na glavu uvek kada izlazite iz kuće. Isto važi i za odlaske na izlete, godišnje odmore…poenta je uvek zaštititi kosu od sunca i vetra kao i od jake hladnoće.

A ako je prekasno za sprečavanje i problem je već nastao, čitajte dalje.

Kako izlečiti suvu kosu?

Sve ovo što smo nazvali negom suve kose zapravo bi trebalo primenjivati i preventivno da do sušenja kose ne dođe.

nega suve kose

Sad hajdemo korak dalje, da vašoj kosi koja je jako suva i oštećena, mrsi se, puca i odbija svako stilizovanje zaista pomognemo da povrati stari sjaj.

Evo šta vam je potrebno:

Šampon za suvu kosu

Možda niste razmišljali o tome, ali svaki vaš problem sa kosom proizvođači šampona će iskoristiti da bolje prodaju svoj proizvod.Zato ne verujte svakom šamponu na kome piše da je za suvu kosu.

Ono što dobar šampon razlikuje od manje dobrog su sastojci a ne oblik pakovanja.

Pre svega, suva kosa je već dovoljno izmučena i morate je skloniti od štetnih hemikalija koje je isušuju. Dobar šampon za suvu kosu ne sme da sadrži sulfate, parabene, veštačke boje i mirise.

Obratite pažnju na sastav proizvoda pre no što ga kupite.

Šampon za suvu kosu koji će vam stvarno pomoći treba da sadrži prirodna ulja, ekstrakte lekovitog bilja i druge aktivne materije koje započinju regeneraciju oštećene strukture kose ili u najmanju ruku bar ne čine više štete.

Balzam za suvu kosu

Zadatak balzama je da obavije vlas dlake, zatvori njene kutikule, a kosa je nakon toga mekana i sjajnija. Ako vam šamponiranje krade vlagu iz kose, zadatak regeneratora je da nadoknadi izgubljeno.

Kako izabrati najbolji balzam za suvu kosu?

Ako želite zaista dobar proizvod, pažljivo pročitajte sastav preparata. Vaš balzam bi trebao da sadrži mešavinu silikona i ulja. Pravilno glasi: u balzamu za suvu kosu poželjni su silikoni čiji se naziv završava na -icone ili -dimethicone.

Upozorenje: silikoni zaglađuju kutikule, kosu čine mekanom i sjajnom, ali ako ih često upotrebljavate, mogu da vam se nahvataju na kosi u vidu naslaga.

Ako se to desi povremeno morate oprati kosu šamponom za dubinsko pranje kose.

Tražite na pakovanju ključne reči: “hydrating,” “moisturizing,” “smoothing,” or “anti-frizz.” Glavni hidratori kose su biljna ulja poput kokosovog, jojojbinog, , arganovog, ši puter i glicerin.

Isprobajte formule za kovrdžavu kosu čak i ako niste vlasnica kovrdža.

Znamo da je kovrdžava kosa sklonija isušivanju, jača i poroznija. Ukoliko je balzam formulisan da nahrani takvu kosu onda će i za vaše potrebe biti dobar  Regeneratori za kovrdžavu kosu generalno jače hidriraju. E sad, te formule obično ne sadrže silikone koji ispravljaju kovrdže. Trebaće vam sigurno nekoliko pokušaja i pogreški dok ne nađete pravi proizvod.

Serum za suvu kosu

Kao tačka na „i“ , serum dolazi na kraju kada ste sve odradili kako valja u tretmanu suve kose. U sebi često sadrži silikone, ali vi ne birajte takav! Treba vam prirodan. Pojedine susptance su prirodna zamena za silikone. Zaglađuje kosu, čini da izgleda lepo i dobije na težini koja suvoj kosi nedostaje. Da ne dužim jer ima neko ko je bolje znao i sve nam ovde lepo ispričao o serumu za kosu.

Kako nahraniti suvu kosu i pružiti joj oporavak?

Ovakvoj kosi je zaista neophodno mnogo nežne nege i kompletna strategija za regeneraciju.

Prvo što ćete se zapitati je kako omekšati suvu kosu koja neprijatna i na oko i na dodir.

vlasilan testimonilal baner

Maska za suvu kosu

Ukoliko pravite domaće maske za kosu vodite se pravilom da je žumanac od jajeta sastojak koji hrani suvu kosu.

Pored toga vaša maska neka sadrži neko hidrirajuće prirodno ulje.

 1. kokosovo
 2. bademovo
 3. ricinusovo
 4. jojobino
 5. kukuruzno

Ovde ćete naći recepte za dobre maske za suvu kosu.

Gotove, kupovne maske će vam oduzeti manje vremena, sadrže izbalansirane sastojke baš za vaš problem u mnogo većoj koncentraciji.

 Pakovanja za suvu kosu

Pakovanja za kosu su formulisana tako da svi aktivni sastojci prodru dublje u vlas, nahrane je regenerišu i bukvalno ponovo vrate u život. Mnoge žene brkaju namenu regeneratora i pakovanja za kosu.Regenerator deluje površinski, zaglađuje kosu i čini je mekšom i lakšom za raščešljavanje. Njegovi efekti traju do sledećeg pranja kose.

Pakovanje za kosu posebno kad je suva je zapravo pored šampona prva stvar koju morate uvesti u redovnu negu. Ovde ćete naći podrobno objašnjeno koliko je zapravo važno i neizostavno  pakovanje za suvu kosu.

Krema za suvu kosu

Ovo vam može zvučati neobično ali da, postoji i krema za suvu kosu. Može se nanositi na mokru, tek opranu kosu ili nakon feniranja. Uvek se fokusirajte na donji deo kose i krajeve. Ne brinite, kosa vam neće biti lepljiva i masna nakon ove kreme. Lepo se to rasporedi po kosi. Krema za suvu kosu sadrži niz biljnih ekstrakata koji blagotvorno deluju na kosu, hrane je i hidriraju. Od ovog preparata ne očekujte veštački sjaj . Ona ne sadrži parabene. Nanesite nakon pranja količinu zrna graška na dlanove rastrljajte i onda rasporedite po kosi. Kosa bi trebalo da bude mekana, zaglađena i bolje hidrirana.

Ishrana za suvu kosu

Ono što jedete prvo će se manifestovati na stanju vaše kose, kože i noktiju. Nije retkost da je kosa koja je suva odraz onoga što jedete. Da biste popravili stvari, hidrirajte se i unosite dovoljno vode. Osim toga, veštačke masnoće, zamenite prirodnim namirnicama bogatim omega 3 i omega 6 masnim kiselinama.

Ovde smo pisali o hrani za kosu.

No, isto kao što radite iznutra, treba da radite i spolja. Negom dodajte kosi i hidrataciju i hranu. U tom smislu, čuda za oporavak može da napravi hronogram kose.

Frizure za suvu kosu

Ako se sećate celu priču smo i počeli pitanjem šta raditi sa suvom kosom u smislu kako da ne budete bez frizure.

Frizure srednje dužine ili duga kosa su bolje rešenje za suvu kosu.

Naime duga kosa svojom težinom vuče na dole pa će izgledati manje loše dok je ne oporavite. Isti efekat imaju i frizure tek nekoliko cm duže od ramena. Ipak, kod kose su najčešće krajevi ti koji su suvi. Nekad je najbolje iseći ih i započeti negu ispočetka.

Frizure sa šiškama na stranu odvlače pažnju sa suve kose na temenu. Takođe vam frizer može ošišati stepenasto pramenove ispod brade kako bi kosa dobila na dinamici i teksturi. Ujedno ćete skinuti krajeve koji su kod suve kose u najgorem stanju.

Za kovrdžavu kosu koja je suva i zamršena, pustite je da naraste što je više moguće, barem 2-3 cm preko ramena kako bi povukla krajeve na dole. Zatim odite frizeru da vam odseče krajeve ali ne ravno već pod blagim uglom. Blago stepenasto šišanje vratiće definisanost vašim kovrdžama.

Suvoća je vid oštećene kose. Ukoliko problem zanemarite i ostavite bez odgovarajućeg tretmana, kosa će vam postati krta, lomljiva, zamršena a tada će možda zaista morati da rade makaze. Zato poslušajte naše savete. Dobar prirodni set preparata za kosu je kao melem za ranu. Oporavite vašu kosu!