Najbolje uputstvo kako oporaviti kosu koja je oštećena i suva

Najbolje uputstvo kako oporaviti kosu koja je oštećena i suva

Otkrićemo vam kako oporaviti kosu u zavisnosti od toga šta ju je oštetilo. Makaze ne moraju biti jedina opcija. Naučite i kako oporaviti kosu bez šišanja.

Mnogo je faktora koji utiču na izgled vaše kose i na to da li će se ona oštetiti ili ne. Na žalost, sve ono što koristimo da bi nam kosa izgledala lepše, na kraju ispadne mač sa dve oštrice i oštećuje kosu. Čak i svakodnevne stvari kao što je četkanje kose ili pranje kose, mogu da je unište. Ipak, bez njih i ne možemo.

Međutim, mi koristimo i mnoge druge stvari za ulepšavanje bez kojih se itekako može.

Realno gledano, pristup  oporavku kose neće biti isti za sve vrste oštećenja.

Ali da objasnimo prvo kako ona uopšte nastaju!

Kosa, odnosno dlaka, sastoji se od 3 sloja.

 • Unutrašnji sloj naziva se medula.
 • Ovaj sloj okružen je sledećim, koji se naziva korteks.
 • Spoljašnji sloj dlake naziva se kutikula.

Kada je ovaj spoljašnji sloj oštećen, kosa postaje porozna, suva i lomljiva.

Imate ovde više podataka o strukturi kose.

A kako dolazi do toga?

Hajde da vidimo kako možemo oštetiti kosu i kako oporaviti kosu u zavisnosti od toga čime smo je oštetili.

Počnimo od uzroka!

Šta je to što oštećuje kosu?

Evo nekoliko procedura i navika kojima najčešće oštećujemo kosu.

Prečesto pranje kose

Iako na mnogim šamponima stoji da su namenjeni za svakodnevno pranje kose, šamponiranje toliko često nije dobro, a posebno ne bilo kojim šamponom. Šampon za svaki dan treba da je blag i da ne sadrži sulfate i parabene . Sulfati su tu da bi pojačali efikasnost šampona. Ovakav šampon odlično pere – toliko dobro da uklanja suvišnu masnoću sa kose i kože glave. Ali i ne samo suvišnu, nego i više od toga. Kao posledica toga, kosa postaje suva i lomljiva.

Sebum jeste ono što kosu čini masnom, ali i ono što štiti vaše kutikule.

Vrlo brzo, kada ovo shvatite i počnete da koristite bolji šampon, primetićete razliku na svojoj kosi.

Slađana se uverila da je nega kose od ključnog značaja i da nije sve stvar toga sa kakvom si kosom rođen. Njena kose je bila divna, ali kasnije strašno oštećena farbanjem. Ona najgora kombinacija: teme masno, a krajevi suvi i ispucali. Vratila je kosi sjaj i lepršavost potpuno prirodno, brzo i jednostavno . Kosa joj je sada potpuno oporavljena i ponovo lepa. Promenila je samo jednu stvar u svojoj rutini. Pročitajte iskustvo koje je podelila sa nama i saznajte kako oporaviti kosu na njen način. Nalazi se na ovom linku.https://minutzamene.com/pobedila-sam-perut-i-opadanje-kose/

Farbanje kose

Poenta farbanja kose jeste da se kosa učini poroznijom i da ona lakše primi farbu za kosu, posebno kada se radi o onim farbama koje nisu prirodne i sadrže amonijak i koriste uz hidrogen peroskid za kosu.

Farbanje kose može da ošteti spoljašnji sloj sve do korteksa.

Obnavljanje kose oštećene farbanjem može da potraje i do 3 meseca, čak i onda kada se maskimalno brinete o njoj.

Problem sa kosom je taj što se jako brzo uništi i jako sporo oporavlja.

Minival ili trajno ispravljanje kose

Minival i slični trajni tretmani menanju strukturu kose kako bi bila ili prava ili kovrdžava  neko vreme. To se radi određenim kiselinama i hemikalijama koje oslabljuju veze u vašoj kosi, a onda ih ponovo stvaraju na drugačiji način. Ovi procesi uništavaju kosu i čine je mnogo poroznijom i slabijom.

Blajhanje

Upotreba blanša na kosi posvetljuje kosu – to svi znamo. Međutim, šta se zapravo dešava sa dlakom. Blanširanje je proces koji forsira kutikule da se otvore kako bi se uklonio pigment iz kose. Opet, kosa postaje slaba i lomljiva zbog toga i sklonija pucanju krajeva. Pošto je spoljašnji sloj oštećen i otvren, nema šta da zadržava vlažnost u kosi i vrlo brzo ona postaje beživotna i suva.

Prečesto vezivanje kose

Da li vam je stalno vezana kosa jer vam smeta i ide vam na živce kad je puštena? A onda kada je pustite ustanovite da je užasno oštećena i slaba?  Stalno vezivanje kose stvara pritisak na koren kose i može da dovede čak i do njenog opadanja što se zove trakciona alopecija. Osim toga, šnale, kopče, gumice i ostali akcesoari za kosu mogu da lome vlas i dovedu do ošetećenja kose posebno ako to radite svaki dan na isti način. A ako to još radite na mokru kosu – zlo i naopako. To može da dovede do trajnog oštećenja na kosi.

Prekomerno češljanje škodi kosi

Što se više čuje kako češljate kosu, to je veći znak da zapravo lomite svoju kosu. Pa još ako to radite i često u toku dana – vrlo brzo primetićete da vam je kosa iskidana i oštećena.

Jako je važno imati dobru četku za kosu, a najbolje je da ipak koristite češalj sa širokim zupcima i budete nežni prema svojoj kosi.

Prekomereno korišćenje toplote

U ovo se ubraju fenovi, figara za kosu, pegle za kosu, pa na kraju krajeva i sunčevi zraci i preterano topla voda kojom se pere kosa. Toplota nije dobra za kosu jer otvara kutikle i isušuje samu dlaku koja postaje suva, krta, lako lomljiva i oštećena. Zato treba zaštiti kosu od toplote.

Sada znamo šta je to što oštećuje kosu. A da bismo znali kako oporaviti oštećenu kosu, treba da znamo i da prepznamo problem.

Što pre uočimo da je kosa oštećena, to će njen oporavak ići brže i lakše. 

Kako da znam da mi je kosa oštećena?

Ne morate da tražite lupom simptome. Sledeći znaci će vam nesumnjivo ukazati na to.

Nedostatak sjaja

Oštećena kosa nema sjaj i blistavtost, prvenstveno zato što je suva. Kada su kutikli kose oštećeni, kosa  izgubi sjaj i teško ćete ga povratiti čak i kada stavite neko super okrepljujuće pakovanje za kosu.

Gruba tekstura

Dovoljno je da prođete prstima kroz kosu i ustanovite koliko je ona oštećena. Ako vam se prsti umrse u krajeve koji su grubi na dodir, sasvim sigurno vaša kosa pati za šišanjem i za oporavkom.

Nedostatak vlage

Oštećena kosa je uglavnom suva kosa. Ona ne pada lagano i nije elastična. Nije retkost da se teme zapravo prekomerno masti dok su krajevi užasno suvi. Ukoliko vam je kosa gruba i suva čak i posle najboljeg regeneratora za kosu, to je znak da kutikli ne mogu da zadrže vlažnost jer su oštećeni.

Procvetali krajevi

Procvetali krajevi idu u paketu sa suvim krajevima. Da biste ustanovili da li vam je kosa ispucala, potrebno je da dobro pogledate krajeve kose. Primetite li tačkicu iz koje se dlaka odvaja u dva ili više delova , to je znak ispucale kose.

Nedostatak elastičnosti

Kvalitetna i zdrava kosa je prilično elastična. Ne beskrajno, jer to je ipak samo dlaka, ali znatno elastičnija od oštećene kose. Pa, isprobajte na jednoj dlaci. Razvucite i vidite da li lako puca. Ako ne pruža veliki otrpor, oštećena je i treba da nađete način kako oporaviti kosu.

Previše zamršena kosa

Kada je dlaka zdrava i kutikli neoštećeni, ona je glatka i dlake i pramenovi klize međusobno jedni preko drugih. Takva kosa je lepršava i rastresita. Kada su kutikli oštećeni , oni se podižu i dlake se kače jedna za drugu, a onda i celi pramenovi.

Oštećena kosa se jako brzo mrsi. A pošto je obično i jako suva, ponekad se mogu napraviti pravi čovorovi koje je teško razmrsiti. Rezultat? Kosa se kida i postaje još gora.

Pošto smo dijagnostifikovali oštećenu kosu, onda čim primetite prve znake oštećenja- reagujete!

Kako oporaviti oštećenu kosu?

Kao što smo već rekli, odgovor na pitanje kako oporaviti kosu zavisi od samog uzroka koji je doveo do oštećenja na dlaci.

Pa, krenimo redom!

Prvo i osnovno što će vam trebati jeste sledeće:

Šampon za oporavak kose

Možete vi učiniti siline napore da oporavite kosu, ali ako je i dalje perete lošim šamponom, onda vam se trud ne isplati i džabe gubite vreme.

Šampon ne treba da bude deterdžent za kosu, već proizvod koji je hrani i neguje.

Šampon za oporavak kose treba da je blag i bez sulfata i parabena  koji kosi donose dodatnu štetu. Osim toga, treba da ima aktivne sastojke koji obnavljaju i regeneirišu vašu kosu.

To je ono što vam treba bez obzira na to šta je dovelo do oštećenja na kosi.

Kako oporaviti kosu posle farbanja

Farbanje kose može doneti lepu promenu kada se radi o nijansi. Međutim, posledice čestog farbanja znaju da potraju duže od boje koju ste naneli.I nisu nimalo dobre.

suva i oštećena kosa

Farbe za kosu uklanjanju prirodnu vlažnost kose i vrlo brzo, ako se farbate često, kosa postaje suva i užasno gruba na dodir.

To radi samo farbanje kose. A treba li da pomenemo da ponekad, zarad one prave nijanse, pre farbanja u nekim slučajvima izbeljujemo kosu blanšem? Duplo zlo!

Kako oporaviti kosu posle farbanja?

Da biste opravili nastalu štetu dobro je da isprobate sledeće;

 • upotrebite maslinovo ulje za kosu. Od svih ulja za kosu, poazalo se najbolje za hidrataciju i vraćanje vlažnosti kose kao i za vraćanje glatkoće dlaci. Ono omekšava kosu i čini je lakšom za češljanje. Napravite neku masku sa maslinovim uljem ili jednostavno uporebite samo njega.
 • Koristite šampon za farbanu kosu. Ako ste već rešili da hemijom urnišete kosu, neka bar šampon kojom je negujete posle bude prirodan i blag. Dobro za vašu kosu, ali dobro i za farbu na njoj. Farba se onda sporije ispira i potreba da se farbate se proređuje.
 • Smanite učestalost farbanja da biste smanjili oštećenja koja nanosite na kosu.  Ako može da prođe 2 meseca između dva farbanja, napravili ste odličan potez.
 • Izaberite pravu nijansu. Stručnjaci savetuju da farba za kosu bude 3 nijanse svetljija ili tamnija od vaše prirodne boje kose. Sve više od toga je teže održavati, jer se izrastak više vidi  i potrebno je češće farbanje kose.
 • Prepustite farbanje frizerima .
 • Dajte kosi vremena da se oporavi od tretmana. Ukoliko pored farbaje kose želite još neki tretman na noj (recimo trajno ispravljanje kose keratinom) neka između njih prođe bar 2 nedelje kako bi kosa stigla se oporavi. Naravno, idealno je da se držite samo jednog tretmana i da ne preterujete.

Kako oporaviti kosu posle blanša

Blanš radi vašoj kosi ono što izbeljivač radi vešu – izbeljuje ga i uništava vlakna. Ako vam je ikad blanš kapnuo na odelo, primetili ste da ostavlja bele fleke po odeći. Ono što radi kosi jeste da uklanja prirodnu boju prodirući u unutrašnji deo kose. Tu rastvara melanin koji kosi daje boju. Kosa posvetli, a ako se proces nestručno odradi ili vam padne na pamet da to radite sami kod kuće, ostaćete se poroznom, krtom i lomljivom kosom.

Kako oporaviti kosu?

Probajte ispriranje pirinčanom vodom. Smatra se da inozitol koji se moži naći u njoj prodire u kosu i obnavlja njenu ćelijsku strukturu. Takođe, dobro je da posle pranja na mokru kosu nanesete bademovo ulje koje će omekšati suve i krte krajeve kose i učiniti kosu mekšom.

Blanširanje svedite na minimum, a ako zaista želite da vam kosa bude zdrava, odustanite od njega.

Zaštite kosu od sunca. Ovako oštećena kosa je osteljivija na sve toplotne izvore, pa i na sunčeve zrake. Leti nosite neki šešir, a možete isprobati ulje makadamije koje odlično štiti kosu od sunčevih zraka.

Ukoliko idete na bazen, nosite kapu za plivanje. To je poželjno uvek, ali posebno ako ste blajhali kosu. Od hlora kosa može promeniti boju, a dodatno je može učiniti još oštećenijom i suvljom.

Kako sanirati oštećenja na kosi od toplote?

Milion puta ste čuli kako toplotni uređaji koje koristimo na kosi oštećuju kosu, dovode do podizanja kutuikula i porozne kose. Ako baš morate da ih koristite, sprečite oštećenja kose na sledeći način:

 • sušite kosu sa udaljenosti od najmanje 15 cm
 • koristite proizvode koji štite od toplote
 • smanjite temperaturu

Idealno je ipak da kosu pustite da se osuši prirodno.

A kako obnoviti kosu posle nastale štete?

Probajte da iskoristite prednosti kokosovog ulja za kosu. Njegovi molekuli su dovoljno mali da mogu da prodru u unutrašnjost dlake i hidriraju je dubinski. U isto vreme, ono stvara zaštitni sloj na spoljašnjem sloju kose, zatvara vlažnost i sprečava oštećenja izazvana drugim spoljašnjim faktorima.

Kako oporaviti kosu od nebrige

Ignorisanje oštećenja kose, neodlazak kod frizera jer želite dugu kosu, ostaviće posledice. Isto tako i grubo češljanje, stalno vezivanje, prečesto pranje pogrešnim šamponima, lakiranje, stavljanje gelova, pena i koječega što samo nanosi slojeve štete.

oporaviti kosu

Gore su navedeni načini kako oporaviti kosu bez šišanja.

Ali, da budemo sasvim iskreni, teško ćete zalepiti ispucale krajeve i ako njih ima puno, šišanje vam ne gine.

Mnogo manje ćete skratiti kosu i brže če porasti ako redovno idete da se šišate. Ako čekate mesecima, na kraju ćete skratiti i više od onoga što je poraslo.

Kako možete oporaviti kosu u ovom slučaju?

Počnite da brinete o svojoj kosi i vodite računa šta stavljate na nju i koliko ste grubi prema njoj. Koristite maske za kosu  jednom nedeljno.

Kako oporaviti zamršenu kosu?

Ako vam se kosa često mrsi, verovatno je oštećena. Nemojte ni birnuti šta je dovelo do toga, jednostavno rešite problem.

Pažljivo češljajte kosu. Ne kidajte je. Češljajte dok je mokra. Četku nikako nemojte koristi na suvu kosu, samo češalj. Za njenu upotrebu sačekajte da se kosa osuši.

Vratite vlažnost kosi. Oštećena i suva kosa izgubila je prirodna ulja i sklona je mršenju i elektricitetu. Dobar regenerator za kosu može popraviti stvari.

Kako vratiti sjaj oštećenoj kosi?

Sjajna kosa može ponovo biti vaš adut ako se trgnete na vreme i počnete da brinte o njoj. Perite kosu ređe i birajte blage šampone koji ne uklanjaju baš svu masnoću sa kose i ne isušuju je.

Isprobajte jojoba ulje za kosu. Nansite malo na dlanove, pa prođite kroz kosu dok je još mokra.

Kako oporaviti grubu kosu?

Ako vam je kosa gruba na dodir, znak je da je suva i da kutikli ne leže nego su podignuti. To ujedno zanči i da su unutrašnji delovi dlake izoženiji štetnim uticajima.

Kako pomoći obnavljanje i opravak kose u ovom slučaju?

 • Perite kosu hladnom bodom da zatvorite kutikule
 • Isprobajte jabukovo sirće za kosu. Ako je pH vrednost kose prevelika, to može da izazove grubu kosu. Ispranje jabukovim sirćetom može da vrati PH vrednost u normalu i da kosi instant sjaj.
 • Isprobajte arganovo ulje za kosu. Odlično vlaži kosu i hrani je vitaminima.

Kako oporaviti lomljivu kosu i tanku kosu?

Tanka kosa je nešto što prirodno možete naslediti, ali ona ne mora biti slaba i lomljiva. Ukoliko primetite da je kvalitet vaše kose opao, onda vam pored dobrog šampona za opravak kose koji deluje spolja, treba i adekvatna nega iznutra. Jedite hranu koja je dobra za rast kose, kao što su namirnice bogate proteinima i omega 3 masnim kiselinama.  I kosa treba vitamine da bi bila zdrava i jaka.

Zaključak: Kako oporaviti kosu prirodnim putem?

Na žalost, kao i sa mnogim drugim stvarima, kosa se mnogo brzo ošteti, a oporavak može trajati dugo.

Ako želite opet zdravu kosu, onda je bitno posvetiti se tome da nađete način kako oporaviti kosu prirodnim putem.

Može biti sasvim jednostavno.

Promenite svoje navike  i stav prema kosi i umesto hemikalija prigrlite prirodnu negu kosu i trikove koje smo gore naveli.

Izbegavjte sve ono što izaziva oštećenja.

Potrajaće malo, ali nakon par meseci, vaša oštećena kosa može ponovo da zablista u punom sjaju.