Kako poboljšati probavu – saveti za bolji rad digestivnog sistema

Kako poboljšati probavu – saveti za bolji rad digestivnog sistema

Autor:

Čini se da ne postoji osoba koja se barem jednom u životu nije susrela sa problemom neredovne probave. Situacija se pogoršava ukoliko je probava hronično loša, što za posledicu ima velike nelagodnosti i sputavanje normalnog životnog funkcionisanja. Kako rešiti problem? Evo saveta!

Brojni su uzročnici koji mogu dovesti do poremećaja u normalnom radu digestivnog sistema. Njihov spisak je dugačak, a tu su između ostalog i putovanja, nekvalitetne životne navike, preterano mirovanje kao i mnogi drugi.

Kako bi na neki način probali da reše ovaj problem, ljudi obično otpočnu sa korišćenjem probiotika. Sa druge strane, ima i onih koji se odluče da konzumiraju probiotski jogurt, koji pozitivno utiče na procese u organizmu. Međutim, ovo neprijatno stanje može biti sprečeno, a mi vam dajemo nekoliko saveta koji će vam sigurno biti od koristi na putu ka poboljšanju stanja organa za varenje.

Fokusirajte se na promene u ishrani

Brza i nezdrava hrana je postala sastavni deo naših svakodnevnih obroka. Iako često sasvim nesvesno, mnogi preskaču obroke u toku dana, a to sve i te kako negativno utiče na rad organa za varenje. Zdrava ishrana (iako je samo jedna od mnogih) definitivno je najbitnija promena kojoj treba da podvrgnete svoj organizam ukoliko želite da sprečite dublje probleme.

Samo zahvaljujući simptomima koje osećate, moći ćete da uvidite da li imate ozbiljniji problem sa probavom ili ne. Ti simptomi su sledeći:

  • Nadimanje praćeno pojačanim gasovima
  • Neprijatan osećaj u donjem delu stomaka
  • Gubitak apetita
  • Slabost
  • U pojedinim slučajevima se javlja čak i glavobolja

Kako biste sprečili dalje pogoršanje zdravstvenog stanja, potrebno je da se usmerite na promene u ishrani.

Doručak je najbitniji obrok u danu

S obzirom na to da doručak predstavlja prvi i najvažniji obrok u danu, njega nikako ne smete da preskočite! Da biste sebi osigurali neophodnu količinu energije koja će vas držati dobar deo dana, potrebno je da vaš doručak bude jak i bogat vlaknima

Vlakna sprečavaju zatvor i ubrzavaju rad creva, a neke od namirnica koje su bogate vlaknima su čia semenke, seme lana, bademi, žitarice, sočivo, leblebije, avokado, maline, jabuke, banane, grašak, cvekla, šargarepa i brokoli.

Manji obroci kao pomoć ubrzanju metabolizma

Kako biste doprineli ubrzanju metabolizma i poboljšali rad svog digestivnog sistema, preporuka je da u toku dana imate više manjih, ali hranljivih obroka. Idealna varijanta je ih bude između pet i šest (tri glavna obroka i dve užine).

Kako biste sebi olakšali ovaj zadatak, odredite sebi tačnu satnicu kada ćete imati dati obrok. Potrebno je samo da doručkujete pre devet sati, a ostatak rasporedite u toku dana onako kako najviše odgovara vama i vašem režimu. Između svakog obroka ostavite prostora za užinu koja će se sastojati od neke voćke. 

Pravilno kombinujte hranu

Svakodnevno konzumiranje identične hrane će samo dodatno usporiti rad creva. Potrudite se da vam ishrana bude što raznovrsnija i da iz svog jelovnika izbacite suvu hranu. Fokusirajte se na svežu hranu (voće i povrće u raznim bojama).

Osim toga, ne preporučuje se kombinovanje hrane koja je bogata ugljenim hidratima i proteinima životinjskog porekla u jednom obroku, kao ni konzumiranje slatkiša odmah nakon obimnog obroka. 

Obratite pažnju na to šta jedete pre spavanja

Stručnjaci ne preporučuju da se bilo kakva hrana konzumira i do nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Ovo posebno važi za tešku hranu, od koje se želudac brzo umara. Pored toga, ovakav raspored će uticati i na kvalitet vašeg sna, koji će biti znatno bolji. 

Pijte dovoljno tečnosti

Sama zdrava ishrana, bez obraćanja pažnje na tečnost koju pijete, neće biti od velike koristi. Ukoliko vam je cilj da ubrzate probavu, nemojte piti vodu pola sata pre obroka, kao i sat vremena posle njega. Ujutru obavezno na prazan želudac popijte čašu tople vode. Dokazano je da baš topla voda poboljšava rad digestivnog sistema.

Pored toga, bitna je i količina vode koju konzumirate dnevno. Preporučljivo je da to bude između 2l i 3l dnevno, jer ćete jedino tako uspešno hidrirati svoj organizam. 

Posvetite se fizičkoj aktivnosti

Ukoliko imate priliku, dobar posao za poboljšanje probave će odraditi fizička aktivnost nakon obroka. Potrudite se da aktivnost bude što umerenija, kao što je recimo blaga šetnja. Sve intenzivne aktivnosti (kao što su treninzi bilo kakve vrste) pomerite za nekoliko sati, jer mogu da dovedu do preusmeravanja energije neophodne za varenje. 

Izlečite se uz pomoć masaža i obloga

Ponekad problem sa probavom može biti i te kako bolan i neprijatan. Da biste ublažili prateće tegobe, uvek se možete osloniti na nekoliko jednostavnih trikova koje možete koristiti od kuće i koji ne zahtevaju nikakve resurse.

Kod zatvora može pomoći blaga masaža stomaka. Dlanom pritisnite stomak po sredini i u smeru kazaljke po satu ga blago masirate, kružnim pokretima. Ovo bi trebalo da podstakne rad creva i olakša tegobe. 

Pored toga, možete napraviti i toplu oblogu uz pomoć peškira ili nekog drugog priručnog sredstva i da je stavite na stomak. 

Ukoliko imate sličan problem, uz malo više informisanja moći ćete da ga se rešite u veoma kratkom vremenskom periodu ili da ga sprečite na vreme.