Evo odgovora KOLIKO VODE treba piti DNEVNO!

Evo odgovora KOLIKO VODE treba piti DNEVNO!

Milion puta ste čuli da treba piti dovoljno vode. A koliko vode treba piti dnevno? Da li je to neka univerzalna brojka i pravilo? Evo kako to da znate i izračunate.

Bilo da tražite savet za zdravlje ili za lepotu, jedan vas neće mimoići nikako. „Ostanite hidrirani i pijte dovoljno vode“ To već i vrapci znaju, zajedno sa onim često pominjanim ciljem od 8 čaša dnevno.

E sad, da li mora baš tako i toliko?

Ako ne, koliko vode piti dnevno?

Voda je izuzetno važna za funkcionisanje organizma i esencijalna za zdravlje i lepotu. Potrebe za njom variraju od čoveka da čoveka. I dok neki redovno piju čuvenih dva litra vode dnevno, jer im tako organizam sam traži, velika je grupa onih koji se sete da popiju vodu samo kada pojedu nešto jako masno i jako slano. Jednostavno, ne osećaju potrebu.

Treba li se voditi potrebama ili pravilima?

Pravilo od 8 čaša vode dnevno nije baš tačno i unos vode dnevno zavisi od mnogo drugih faktora. No, ne brinite, ta pravila nisu nemoguća i ukoliko ste do sada pili 8 čaša vode na dan, niste mnogo pogrešili.

Pitanje je, šta ako unosite manje ili ako jedva pijete vodu?

Morate onda pre svega da znate sledeće:

Zašto je važno unositi vodu?

Voda čini 60% naše telesne težine, što samim tim govori u prilog tvrdnje da je izuzetno bitna komponenta našeg organizma. Vrlo je važna za naš opstanak i za preživljavanje. Svaka ćelija i tkivo u našem organizmu trebaju vodu da bi optimalno radili svoj posao.

Svaki dan gubimo vodu iz organizma, kroz disanje, znojenje, mokrenje i slično i da bismo to nadoknadili pijemo tečnost.

Važno je unositi dovoljno vode jer ona:

 • Pomaže telu da održava normalnu telesnu temperaturu. Bez vode nema znojenja, a bez znojenja,u ekstremno toplim uslovima, nema hlađenja tela.
 • Pomaže da se rešimo otpada i toksina iz organizma, bilo kroz mokrenje, kroz znojenje ili redovno pražnjenje creva. Na ovaj način utiče na očuvanje kompletnog zdravlja.
 • Štiti osetljiva tkiva i održava elastičnost kože.
 • Podmazuje zglobove te tako utiče na pokretljivost tela
 • Maksimizira fizičke performanse. Gubljenje 2% vode tokom vežbanja može da ugrozi rad mišića (jer su i oni uglavnom od vode) i oslabi fizičke performanse.  
 • Maksimizira rad mozga i nivo energije. Čak i slaba dehidracija može da utiče na usporeniji rad mozga, lošije raspoloženje, povećava šansu za nastanak glavobolje.
 • Pomaže u regulisanju telesne težine. Voda može da pruži osećaj sitosti i ubrzati metabolizam. Pola litra vode može da ubrza metabolizam i do 30%, ali samo na sat i po vremena. Dnevni unos vode od 2l pomaže da sagorite 96 kalorija više tokom dana. Najbolje je da vodu prijete pre obroka, a i posle ukoliko ste žedni.

Naposletku, nije zanemarljiva ni uloga vode i njenog unosa onda kada se želimo rešiti celulita. Premda vam sama voda neće ototpiti grudvice celulita na nogama, pomoći će da se toksini i masti brže izbace. Pročitajte detaljno o tome kako pomaže voda protiv celulita.

Za potpun uspeh u borbi protiv celulita, probajte ipak sa dobrim prirodnim anticelulit gelom. Jelena nam je otkrila kako se ona rešila celulita i kako je postigla da joj koža opet bude zategnuta i bez grudvica masnih naslaga i celulita. Pročitajte njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

Koliko vode treba piti dnevno?

Neophodan dnevni unos vode zavisi od mnogo faktora. Između ostalog od vaših godina starosti, pola, opšteg zdravstvenog stanja, dnevne fizičke aktivnosti ali i od podneblja u kojem živite i klimatskih uslova u kojima se nalazite.

dnevni unos tečnostiTako ste sigurno i sami prietili da onda kada ste fizički ativniji imate veće potrebe za vodom, kao i da dnevni unos vode značajno povećavate kada su napolju velike vrućine.

Ne postoji univrezalna količina koja odgovara svim ljudima, pa tako ni univerzalan odgovor koliko vode piti dnevno, ali postoji prosek koji možete uzeti kao osnovu.  

Prosečna odrasla osoba koja živi u umerenoj klimi treba da unese oko 3,7 litara tečnosti ukoliko se radi o muškarcima (što je oko 15 čaša dnevno) i 2,7 litra tečnosti ukoliko se radi o ženama (štoje oko 11 čaša)

Faktori koji utiču na to da treba da promenite unos tečnosti su:

 • Celokupno zdravlje. Ukoliko imate proliv, ako povraćate ili je vaš imuni sistem poklekao pred nekim virusom pa vas muči visoka temperatura, gubite više tečnosti nego što je u obiočajeno. Tada je potrebno da nadoknadite tečnost i pijete je više. Na isti način treba da se odnosite prema unosu tečnosti ako imate upalu bešike pa usled toga češće mokrite.
 • Vežbanje i fizička aktivnost. Ukoliko ste fizički aktivniji utoliko se vaše telo više znoji, odnosno gubite tečnost na ovaj način. Zbog toga je važno da tokom vežbanja, kao i posle njega unosite dovoljno vode. Ukoliko imate ekstra naporan trening koji traje duže od sat vremena, potrebno je nadoknaditi i elektrolite izgubljene putem znojenja. U tom slučaju se preporučuju sportski napici.
 • Okruženje u kojem se nalazite. Ukoliko ste ceo dan u toplom okruženju koje izaziva znojenje, opet treba da povećate unos tečnosti kako biste omogućili organizmu prirodno hlađenje.
 • Trudnoća i dojenje su posebna priča i organizam tada takođe ima potrebu za dodatnom tečnošću. Trudnice bi trebalo da piju bar 2,4 l tečnosti dnevno dok dojilje treba da piju oko 13 čaša odnosno 3,1 litra tečnosti dnevno.

Međutim, obratite pažnju. Ovde se ne radi o količini vode koju treba popiti dnevno, nego o tome koliko tečnosti treba uneti.

Tečnost pak uzimamo iz raznih izvora.

Oko 20% dnevnog unosa tečnosti dobijamo iz hrane koju konzumiramo.  

Kao što voda čini odrđene procenat naše telesne mase, prisutna je i u namirnicama koje jedemo. U nekima više, u nekima manje. Recimo kada su lubenica ili krastavac u pitanju, skoro 100% njihove težine čini voda. Uostalom, sve ono što možete iscediti u dobar sok ima u sebi dosta vode.

Sa druge strane , tokom dana ne pijemo samo vodu. Tu su i čajevi, kafe, sokovi, mleko i sve to se računa kada je dnevni unos tečnosti u pitanju.

Voda je ipak najbolji izbor kada unosite tečnost, mimo hrane koju unosimo. Iako i sa vodom može da se pretera, to je relaivno redak slučaj. Sportski napici imaju više minerala nego što bi vam moglo vbiti potrebno, kao i neke mineralne vode. Većina naših je recimo prebogata natrijumom.

Energetski napici sadrže mnogo kofeina koji u preteranim količinama nije poželjan. O sokovima, gaziranim napicima sa mnogo kalorija i šećera da i ne govorimo. Zato kada govorimo o unosu tečnosti govorimo uglavnom o vodi.

Izračunajte koliko treba vode da pijete dnevno na osnovu kilaže

Postoje i preciznije formule koje mogu da odrede vaše individualne potrebe za vodom u zavisnosti od vaših godina, težine, navika…Ne treba ista količina vode nekome ko je sitan rastom ima jedva 45 kilograma i nekome ko ima 90 kilograma i visinu.

dnevni unos vode

Evo jedne formule!

Izmerite svoju težinu. Broj kilograma pomnožite na sledeći način vodeći se godinama

 • ako imate do 30 godina, pomnožite težinu sa 40
 • ako imate od 30-55 godina, pomnožite sa 35
 • ako ste stariji od 55, pomnožite težinu sa 30

Dobijeni broj podelite 226,4 i dobićete koliko čaša vode treba da popijete dnevno.

Dakle, osoba od 70 kilograma i 32 godine starosti trebalo bi da popije 10,8 čaša vode dnevno.

Ukoliko vežbate, stvari se menjaju. Količina vode koju treba dodati dnevno, prema preporuci Američkog koledža za sportsku medicinu je 350 ml na svakih pola sata fizičkog napora koji planirate. Znači, ako trenirate intenzivno sat vremena, svojim dnevnim potrebama vode dodajte 700 ml.

Ukoliko ne unosite dovoljno tečnosti, organizam funkcioniše otežano. To nećete primetiti odjednom. Postoje znakovi i simptomi koji ukazuju da vašem telu nedostaje vode u organizmu.

Nedostatak vode – simptomi

Jedan od najpouzdanijih simptoma nedostatka vode u organizmu je osećaj žeđi. Kada naš totalni nivo vode u oganizmu padne ispod određenog nivoa, aktivira se ovaj osećaj. U neku ruku, žeđ je odbrambeni mehanizam tela koji signalizira nedostatak vode i izaziva potrebu da vodu nadoknadimo. To je nesvesan proces, javlja se i kad ne mislimo o njemu i prilično je efikasan.

Drugim rečima, iako ima onih koji zagovaraju da treba piti 8 čaša vode dnevno po svaku cenu, nećete dehidirirati ako se vodite svojim osećajem žeđi.

Kao što smo ustanovili, voda nije jedini način na koji unosimo tečnost.

Međutim, ukoliko dugo ne unosite vodu, javljaju se simptomi dehidracije. Neki znaci da vam nedostaje vode u organizmu su :

 • jaka žeđ
 • umor
 • suva usta i jezik
 • tamna mokraća i retka potreba za mokrenjem
 • glavobolja
 • letargija

A i sam fizički izgled može da ukaže na to.

 • suva koža i prevremeno starenje
 • suve usne
 • suva kosa koja se lako lomi
 • perut
 • izraženiji celulit jer toskini,pa i višak vode,ne odlaze iz organizma već ostaju zarobljeni u masnim džepovima pod kožom
 • gojaznost

Ovi znaci nedostatka vode koji se tiču izgleda nisu nešto što će se pojaviti odmah, već su signal generalno malog unosa tečnosti tokom dana koji traje neki duži period vremenasimptom loše navike!

Verovali ili ne, ali nedostatak vode može da izazove iznenadne napade gladi. Ukoliko je ovo često vaš slučaj, probajte da popijete vodu umesto što posegnete za nekom grickalicom. U ovim slučajevima dehidracije, telo šalje lažan signal mozgu da je gladno, kada je u stvari žedno. Posebno na ovo obratite pažnju kada vam se jede nešto slano.

Dugotrajna dehidracija i nedostatak vode u organizmu mogu da dovrdu i do promena u raspoloženju, loše koncentracije, zatvora pa i do formiranja kamena u bubregu. Povećan je rizik od povišeng krvnog pritiska jer cirkulatorni sistem treba vodu za normlano funkcionisanje. Takođe, može se javiti i povšen holesterol jer dehidracija utiče na to da unutrašnje ćelije počinju da gube vodu. Telo to kompenzuje proizvodeći više holesterola. Respiratorni problemi su takođe na spisku jer voda je potrebna da bi nos, pluća, sinusi mogli da ostani vlažni i zadrže patogene klice.

Previše vode nije zdravo!

Može li se preterati sa vodom?

Može, premda se to retko dešava. Tada dolazi do prehidracije, a može se javiti i hiponatremija (nizak nivo natrijuma u krvi). Ovo se dešava zbog toga što višak vode razredi elekrtolite u krvi . Simptomi nisu nimalo naivini i mogu se javiti umor, glavobolja, konfuzija, povraćanje i mučnina,grčevi u mišićima i slabost, koma.

Lečenje podrazumeva smanjeni unos vode, povećan unos natrijuma kao i uportrebu diuretka.

Dakle, važno je znati koliko vode treba piti dnevno!

Najbolji način da ostanete hidrirani jeste da:

 • popijete čašu vode posle svaog obroka i između obroka
 • pijete više vode ako vežbate i ako je vrućina.
 • popijete vodu ako osećate glad, a znate da ste nedavno jeli.U tom slučaju vam voda može pomoći i da smršate
 • nosite flašicu vode sa sobom. Setićete se da je popijete češće nego što mislite. Žeđ ćete ponekad izignorisati ako vas mrzi da odete do vode, ali ne i kad je pri ruci.

Zaključak: Koliko vode piti dnevno?

S obzriom da unosimo dosta tečnosti i mimo same vode, da se i kafa i čaj računaju, da i hrana ima vodu u sebi -dovoljno je ispoštujte svoj osećaj žeđi kad se javi i ne odlažite zadovoljenje ove potrebe. Priroda je prilično dobro udesila ove stvari! Pa ipak, ukoliko ste svesni svoje greške i pritom još primetite da teško gubite kilograme, da retko idete u toalet, kao da izgled kose i kože dobijaju uveli izgled i gube vitalnost isjaj, a celulit počinje da buja – nema jasnijeg znaka da treba povećate unos vode dnevno.