Kako skinuti temperaturu? Šta zaista deluje, a šta ne?

Kako skinuti temperaturu? Šta zaista deluje, a šta ne?

Autor:

Povišena temperatura nije retkost i sasvim sigurno ste je imali i desiće se da je opet imate. U te svrhe, evo najboljih načina kako skinuti temperaturu.

Povišena telesna temperatura ima svoju svrhu u organizmu. Sama po sebi ona nije bolest, već jedan od simptoma bolesti . Ona nije nužno loša stvar, jer viskom temperaturom vaše telo se bori protiv baketrija i virusa – odnosno protiv bolesti. Drugim rečima, na naki način je dokaz da odbrambeni sistem vašeg organizma radi svoj posao.

Pa opet, dugotrajna temperatura nije nimalo prijatna i može vas oboriti u krevet i učiniti slabim i malaksalim, a posebno neprijatna i zabrinjavajuća može biti ona visoka oko 39-40 stepeni. Tada ćete sigurno poželeti da znate kako skinuti temperaturu.

Srećom po vas – ima nekoliko metoda za to.

Česte virusne infekcije praćene temperaturama ukazuju na pad imuniteta. Tada nema svrhe boriti se samo sa temperaturom, nego morate potražiti rešenje za sam uzrok problema – ojačati imunitet.

Fizičke mere skidanja temperature

Ovo je korak u kojem mnogi greše kada je visoka temperatura u pitanju. Groznica ume da da poremeti vaš fizički doživljaj toplote i iako „gorite“ vama može biti hladno. U tim slučajevima mnogi pribegavaju dodatnom zagrevanju da bi im bilo prijatnije – pokriju se ćebetom, navuku na sebe još neki sloj odeće.

Pogrešno skroz!

Ma koliko da se ponekad ušuškate i utoplite, kada imate temperaturu neće vam biti toplije jer taj osećaj hladnoće je subjektivan. Sa druge strane, svoje ionako toplo telo dodatno ćete pretopliti i dodatnim slojevima odeće i prekrivača samo ćete učiniti da se još više ugrejete. Dakle, kontraprodktivno i  nije način kako skinuti temperaturu.

Šta onda uraditi da se rashladite?

Raskomotite se

Umesto debelih džempera, bolja je varijanta da obučete laganu pamučnu pidžamu ili garderobu i eventualno se pokrijete tankim prekrivačem. Kada je odeća u pitanju, birajte prirodne materijale u kojima koža diše i izbegavajte usku garderobu. Na taj način dozvolićete telu da se oslobodi viška toplote.

Rashladite prostoriju u kojoj boravite

visoka temperatura

Ukoliko ste zbog toga što vam je hladno dodatno zagrejali prostoriju u kojoj boravite kako bi vam bilo prijatnije, promenite to. Sobna temperatuura je 18-20 stepeni Celzujusovih i trudite se da svedete toplotu prostorije na taj razuman nivo. Velika vrućina otežaće spuštanje visoke telesne temperature.

Skidanje temperature tuširanjem

Verovatno ste mnogo puta čuli savet da je tuširanje pouzdan način da se rashladite i jedna od efikasnih metoda kako skinuti temperaturu. Ipak, razmislite dobro. Ako imate jako visoku temperaturu i hladno vam je, tuširanje vam nikako neće prijati. Osim toga, ako napravite preveliku razliku u temperaturi, bukvalno ćete šokirati organizam.

Šta želimo reći?

Ukoliko pribegavajte ovoj metodi, temperatura kojom se tuširate treba da bude možda stepen manja od one koju imate. Nikako se nemojte tuširati hladom vodom kada imate temperaturu.

Pošto skidanje temperature tuširanjem nije uvek jednostavno ni prijatno iskustvo, evo alternative. Rashladite se  nakvašenim sunđerom ili vlažnom krpom. Najbolje je da stavite vlažnu oblogu na svoje čelo . Voda i ovde treba da bude mlaka  jer ako je previše hladna počećete da drhtite.

Odmarajte

Iako ste sigurno čuli kako se neka vaša komšinica ili koleginica hvali kako je izgurala prehladu i temperaturu na nogama i kako je normalno radila sve po kući i išla na posao, ne treba da joj zavidite na snazi. Najbrže i najkompletnije ćete se oporaviti ako odmarate kada ste bolesni. Bez brige, vaš imuni sistem već radi ozbiljan posao i ne treba da mu otežavate! Lezite i pijte čajeve za imunitet.

Lekovi za temperaturu

U svakoj apoteci možete bez recepta nabaviti lekove za temperaturu, takozvane antipiretike .Za decu su to uglavnom sirupi za temperaturu, odrasli imaju varijante u obliku kapsula, tableta, praškova. Imaju različite nazive ali su svi oni na bazi ibuprofena ili paracetamola.

I jedna i druga varijanta pomoći će u snižavanju telesne temperature, a pomoći će i ako imate bolove kao prateće simptome: reciumo glavobolja ili bolovi u mišićima koji su gotovo neizostavni kada je grip u pitanju

Ovde je jako važno da imate na umu da ovi lekovi ne leče sam uzrok temperature, već ublažavaju simptome. Ukoliko imate neku virusnu infekciju, vaše telo će jednostavno morati da se izbori sa njom. Ukoliko sumnjate na neku bakterijsku infekciju, za lečenje vam je potreban antibiotik.

Ukoliko ne izlečite uzrok temperature, ona ovim lekovima za temperaturu neće nestati.

Prirodni lek za temperaturu

Ukoliko ste više za prirodnu opciju i zanima vas kako skinuti temperaturu na posve prirodan način onda su ove taktike one koje treba da primenite.

Pijte dovoljno vode

Šta to znači? Kada mate temperaturu jako je vžno da ostanete hidrirani, jer visoka telesna temperatura lako može da dovede do dehidracije. Kada unosite dovoljno tečnosti, vaše telo će se lakše preznojiti i lakše rashladitii izboriti sa uzročnikom povišene temperature.

Jedite hranu bogatu nutrijentina

U nekim slučajevima, kada ste bolesni i kada vas muči visoka temperatura, nećete baš imati sjajan apetit. Ne morate da jedete mnogo ako vam do jela nije. Mnogo je važnije da to malo što pojedete bude bogato hranjivim materijama. U te svrhe najbolje je da jedete namirnice koje su dobre za imunitet, što više svežeg voća i povrća i što manje nezdrave hrane.

Pobedite temperaturu čajevima

Čajevi pomažu telu da se oslobodi bolesti što pre -odličan su izbor da ostanete hidrirani i jedan od načina kako smanjiti temperaturu. Smatra se da su za snižavanje temperature najbolji zeleni čaj, reishi čaj, majčina dušica. Izutenim se pokazao i čaj od đumbira koji podstiče lučenje tečnosti i znoja u organizmu i na taj način i hlađenje i snižavanje temperature.

Kako skinuti temperaturu narodnim lekovima

A kako su naše bake to radile? Uglavnom sa onim što su imale kod kuće.

Dejstvo ovih metoda nije pouzdano i dokazano, ali se već dugo prenose kao efikasne sa kolena na koleno pa nije na odmet da ih pomenemo.

Ovo je dobro da znate u onim situacijama kada lekovi ne rade onako kako očekujete, a do naredne doze leka koje sme da se pije ima još dosta vremena.  

Mokre čarape

Jedan od načina kako skinuti tempraturu i rashladiti telo su mokre čarape. Ukvasite par čarapa mlakom vodom i obujte, pa tako odmorite. Ovo deluje na sličan način kao i kada se rashlađujete sunđerom ili morkim peškirom. Čarape su jednostavnije jer ih jednostavno obujete i ne morate da ih držite, vezujete i razmišljate o njima. Obujete i to je to.

Ova metoda osnova je za većinu drugih narodnih lekova za skidanje temperature.

Skidanje temperature krompirom

Opet vam treba par čarapa ali i jedan krompir. Krompir oljuštite i izrendate, pa takav stavite na stopala kao oblogu za skidanje temperature. Veruje se da izvlači groznicu. Da bi stajao na stopalima, preko jednostavno obujte čarape.

Obloge od rakije za skidanje temperature

Obloge od rakije se često preporučuju za snižavanje telesne temperature . Možete koristiti komovu rakiju i razrediti je malo sa vodom, pa umočiti čarape u ovaj srastvor i obuti. Postoji i druga varijanta, a to je da se peškir ili krpa umoče u rastvor i da se njime masiraju stopala i dlanovi.Umesto komove rakije možete razrediti i medicinski alkohol.

Nauka nije na strani ove metode jer alkohol brzo isparava i sam efekat nije ništa bolji nego kod same vode, a pritom izvesne doze alkohola mogu izazvati iritacije na koži (posebno ako ga ne rastvorite) i apsorbovati se kroz kožu.

Jabukovo sirće za skidanje temperature

Ako nema rakije, jabukovo sirće je dobra zamena, ako ne i bolja. I njega možete da koristite za masiranje stopala i dlanova. Kada se koristi kao obloga za noge, onda se često upotrebljava u kombinaciji sa kukuruznim brašnom.Napravi se pasta od kukuruznog brašna i jabukovog sirćeta i stavi na stopala.

Jabukovo sirće kao i rakija nisu najsretnije rešenje za skidanje temperature jer imaj specifičan miris koji dodatno može smetati i izazivati nelagodnost onda kada ste bolesni. 

Generalno, ako potražite savet kako skinuti temperaturu, od narodnih lekova možete očekivati baš svašta – od rakije pa do senfa za skidanje temperature koji mogu da izazovu i iritacije na koži. Mokre čaape su ipak najjednostavnija i najlogičnija metoda jer su prosto hladna obloga.  A pre njih, ipak isprobajte one metode koje su zaista proverene – rashladite se, odmorite i popijte neki lek za temperaturu.

Temperaturu tela konotroliše deo mozga koji se zove hipotalamus. On na svoj način reguliše i održava toplotu tela normalnom tako što aktivira mehanizme zagrevanja (drhtavica i ubrzan metabolizam) kao i mehanizme hlađenja tela ( znojenje i širenje krvih sudova bližih površini kože).

Koliko ovakve narodne obloge za skidanje temperature zaista utiču na hipotalamus?

Nimalo, po svoj prilici, ali mogu da pomognu da se rashladite. I iako se mnoge žene kunu u njih, mi čemo biti iskreni: nisu magične!

Simptomi visoke temperature

Povišena temperatura retko se javlja samostalno i obično je prate drugi simptomi.Samu temperaturu osetićete sigurno kao neprijatnost koja čini da se osećate drugačije – možda slabo, možda će to biti drhtavica. Utvrdićete da si su vam slutnje tačne ako proverite da li imate povišenu telesnu temperaturu – toplomerom.

Koja je normalna telesna temperatura

Normalna telesna temperatura varira od čoveka do čoveka ( a ponekad i do toplomera do toplomera) . U suštini smatra se da je normalna od 36,3 stepena do 37 stepeni. Tokom dana naša telesna toplota se menja. Najniža je ujutru oko 6 sati ( pod uslovom sa spavate noću i da mišići i telo nisu aktivni) a najviša je uveče.

Kada smatramo da je temepratura povišena, a kada visoka?

skidanje temperature

Temperatura koja je viša od 37 stepeni smatra se povišenom. Obično to ne mora da bude znak za uzbunu, ali jeste znak za oprez.

Telesna temperatura preko 38 stepeni smatra se visokom – to stanje zovemo još i groznica. I to ne mora da bude zabrinjavajuće dok ne traje dugo i dok reaguje na pokušaje da je snizite na neki način.

Kada je vreme za lekara?

Ukoliko imate visoku temperaturu , preko 40 stepeni koja ne reaguje na tretman i koju ne možete skinuti, obavezno se javite lekaru.

Ukoliko visoka temperatura (preko 42 stepena)  dugo traje može izazvati ozbiljne probleme i oštećenja mozga zato je od izuzetnog znalaja lečiti je.

Ukoliko se osećate jako loše, ne možete da dišete, osećate napetost u zadnjem delu vrata, modri su vam usne ili nokti, imate jake glavobolje ili vrtoglavice, ne možete da hodate, imate osip ili modrice po telu.obavezno se javite lekaru.  

Visoka temperatura – uzrok

Uzrok povišene telesne temperature jeste zapravo atak na vaš imuni sistem. Supstance koje stvaraju groznicu nazivamo pirogeni. Oni dolaze is spoljašnjih izvora i aktiviraju pirogene unutar tela  koji govore hipotalamusu da popvećaju temperaturu.Naše telo tada počinje da drhti, krvni sudovi se sužavaju i telesna temperatura se povećava.

Pirogeni, odnosno uzročnici temperature su:

  • virusi
  • bakterije
  • gljivice
  • lekovi
  • toksini

Ukoliko je uzrok visoke temperature bakterijska infekcija, kao što je recimo gnojna angina, važno je da pijete antibiotik i da ispoštujete terapiju do kraja.

Ukoliko je uzrok virusna infekcija, onda vam antibiotik nije potreban jer neće bti efektivan. Ono što možete uraditi za sebe u tim situacijama jeste da mirujete, pustite telo da odradi svoj posao i izbori se sa infekcijama i eventualno mu pomognete u tome jačajući imunitet. Sirup za imunitet je još jedna alternativa koja vam je na raspolganju po tom pitanju. Virusne temperature praćene su obično i simptomima kao što su nos koji curi, bolno grlo, kašalj, promuklost, bolovi umišićima, povraćanje ili proliv.Naravno, ne idu svi ovi simptomi u istom paketu i odjednom.

Uzrok visoke temperature mogu biti i neki faktori iz okruženja. Konkretno, izloženost ekstremnoj toploti i tada se javlja stanje koje nazivanmo toplotni udar.U tom slučaju, potrebno je što pre ohladiti organizam i pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Mnoga oboljenja, maligne promene, probemi sa štitnom žlezdom ili centralnim nervnim sistemom mogu takođe biti uzrok povišene telesne tempertaure.

Vrste povišene temperature po dužini trajanja

Iako vam i tri dana visoke temperature mogu delovati kao večnost, valja znati da se pod kratkotrajnom temperaturom podrazumeva ona koja traje do dve nedelje.One su izazavne u glavnom nekim infekcijama.

Ako temperatura traje 15-20 dana, smatra se srednje dugom. Njen uzrok mogu biti upale , zakomplikovani virusi, delimično zalečene bakterijske infekcije, ali i neka ozbiljnija oboljenja.

Dugotrajna tempratura traje duže od 3 nedelje i nije nimalo naivna stvar. Uzrok mogu biti ozbiljne bolesti pa se u tom slučaju obavezno treba javiti lekaru radi detaljnog ispitivanja.

Bilo kako bilo, da biste uspešno skinuli temperaturu, potrebno je pronaći tačan uzrok koji okida ovaj odbrambeni mehanizam tela, a zatim i lečiti ga. Samo tako ove metode skidanja temperature biće uspešne i imaju smisla.