Ishrana protiv bubuljica – kompletan vodič

Ishrana protiv bubuljica – kompletan vodič

Ishrana itekako ime veze sa vašom kožom. Otkrivamo vam kako treba da izgleda ishrana protiv bubuljica. Saznajte koja je to hrana koja izaziva akne, a koja ih suzbija.

Sigurno ste mnogo puta čuli onu tvrdnju da ono što unosite u organizam  ispoljava na vašoj koži i na vašem zdravlju u celini. Tako je i sa bubuljicama. Iako se odavno smatra da je ishrana jedan od faktora koji izaziva bubuljice, neka konkretnija istraživanja na tu temu rađena su tek u novije vreme. Na osnosvu njih izvedeni su zaključci koja je to hrana koja leči akne i koja je odovorna za njihovo inetnzivno izbijanje.

Koja je veza između ishrane i akni?

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom povećava količinu šećera u krvi, što dovodi do toga da naše telo luči više insulina nego inače.

Glikemijski indeks je sistem bodovanja za hranu koja sadrži ugljene hidrate. Insulin je hormon koji se proizvodi u pankreasu i omogućava ljudskim ćelijama da koriste šećer iz unetih ugljenih hidrata.

Insulin stimuliše andogene-muške hormone koji zatim stimulišu prekomerno lučenje sebuma i hiperkeratinizaciju (prekomerno stvaranje ćelija koje dovode do očvršćivanja kože koja blokira lojne žlezde). Na taj način su prekomerni sebum i hiperkeratinizacija ključna faza u razvoju simptoma masne i problematične kože, sklone aknama i bubuljicama.

Ako unosite bilo koju hranu koja sadrži visok glikemijski indeks, a tu spadaju sećeri, masti, slatkiši, sokovi, belo brašno, dovodite svoju kožu u stanje da ne može da se otrgne dejstvu hormona, masnoća i alergija.

Međutim, ishrana nije jedini uzrok bubuljica. Tu su i spoljašnji faktori, prljavština, pogrešna nega, hormonske promene.Zato, da bi rezultati bili očekivani i potpuni, pored ishrane promenite i negu. Naša poznata jutjuberka Sara Stanković je dokaz da prirodna nega može biti kec u rukavu kada su bubuljice u pitanju. Ona je uspela da se u potpunosti reši masne kože i bubuljica na licu i da ima savršeno čisto lice. Zanima vas kako? Bacite pogled na njenu priču koja je na ovom linku. https://minutzamene.com/sara-stankovic-bubuljice/

Ipak, ukoliko se borite sa ovim problemom već neko vreme, možda je dijeta za akne baš ono što vam treba. Proverite i probajte!

Sasvim smo sigurni da vam neće škoditi. Naprotiv, može se desiti da osim bubuljica izgubite i neke masne naslage.

Dijeta za akne može se podeliti na dve stavke:

  •   hrana koja izaziva bubuljice
  •   hrana protiv bubuljica

Pa, krenimo redom!

Hrana koja izaziva bubuljice

Koja se to namirnice najčešće krive za pojavu akni? Smatra se da je zapadnjački način ishrane bogat zasićenim mastima i ugljenim hidratima itekako odgovoran, a konkretno sledeće namirnice.

Kravlje mleko

Ako je neka namirnica ozloglašena na ovom polju kao hrana koja izaziva akne, onda je to kravlje mleko. A da li je to istinito?

Studije koje su objavljene 2010. godine pokazale su da postoji veza. Postoji više teorija zašto se to dešava. Jedna je ta da kravlje mleko podiže nivo šećera u krvi što povećava upalne procese u telu i tako dovodi do izbijanja bubuljica. Takođe, povećva nivo insulina, koji sa druge strane podstiče veću proizvodnju sebuma – masnoće koju luče naše lojne žlezde. Povećan nivo masniće utiče na začepljenja pora i nakupljanje prljavština i bakterija u njima i doprinosi razvoju bubuljica.

Sledeća teorija po kojoj mleko izaziva bubujice odnosi se na prisustvo hormona rasta u njemu koji podstiče preteran rast ćelija kože. To dodatno na svoj način utiče na stvaranje uslova za začepljnje pora i stvaranje upala.

Brza hrana

Brza hrana ima svoje prednosti i mane. Prednost je ta što je ukusna i brzo spremna. Manu možemo opisati onom izrekom „što je brzo to je kuso“. Da bi bila brzo spremljena uglavnom joj je potrebno dosta manoće i to je ono što je čini lošom.

Podjedanko brza hrana je i salata, ali niko nju ne uzima u obzir kao obrok, zar ne? E pa, sva ta nepotrebna masnoća izaziva upale u telu, stvara više sebuma i rezultat je neminovan – bubuljice. Sa druge strabe, brza salata bila bi pravi izbor protiv njih!

Šećer

Šećer je krivac za gojaznost, zavisnost od slatkiša a na kraju krajeva i za bubuljice. To ne znači nužno da treba da se odreknete povremenog uživanja u slatkišima. Jedan sok ili jedan kolač neće načiniti štetu. Ipak, nekoliko kolača, zalivenih gaziranim sokokom, (a sve to po mogućnosti kao desert posle neke brze hrane) i tako svaki dan? Budite sigurni da je ovo hrana koja izaziva akne.

Hrana sa visokim glikemijskim indeksom

Ovakve namirnice se brzo razlažu u telu na proste šećere i utiču na povećanje insulina i rast šećera u krvi, hormonske promene i upale. Sve to zajedno izaziva akne.

Koja je hrana sa visokim glikemijskim indeksom, pitate se? Svi oni ugljeni hidrati za koje važi preporuka da ih se klonite. Ukratko: čips, beli hleb, peciva, testenine, beli pirinač, keksi…

Svaka hrana ima svoj glikemijski indeks označen brojem. Što je veći broj, to se ona pre razlaže u šećer. Kada nivo šećera u krvi raste, raste insulin koji povećava proizvodnju sebuma.

hrana koja izaziva bubuljice

Čokolada

Čokolada se prilično često pominje kao hrana koja izaziva akne,ali ovde moramo da napomenemo da se tada radi o mlečnoj čokoladi koja je bogata mastima i šećerom, a ima manji procenat kakaoa. Sa druge strane, tamna čokolada je solidan izbor i bogata je antioksidantima i manji je krivac za nastanak bubuljica.

Istraživanja na ovom polju još nisu došla do konkretnih zaključaka na temu jer su bila kratka ili nepotpuna, premda večina sugeriše da bi mogla da dovede do takvih neželjenih promena.

Jodirana so i ostali izvori joda

Iako su izvesne doze joda neophodne našem organizmu i on se baš zbog toga dodaje soli, preterivanje može imati drugačije posledice i može izazvati akne. Zato je najbolje da u ishrani koristite morsku so koja ima manju količinu joda. Izbegavajte konzerve i prerađevine.

Alkohol

Suvišno je da govorimo koliko je alkohol štetan,  jer to verovatno i sami znate. Možda niste znali, ali alkohol može biti krivac za vaše bubuljice i učiniti postojeće bubuljice još groim, jer povećava upalu. On izaziva promene u hormonima, a to opet može biti uzrok nastanka bubuljica. Redovnim konziumiranjem alkohola dovešćete i svoj imunitet u pitanje, a time i sposobost organizma da se bori sa bakterijama koje izazivaju bubuljice.

Gluten

U nekim slučajevima ,kod  osoba koje su netolerntne na gluten , pored toga što dolazi do disfunkcije gastroinetstinalnog trakta, dolazi i do pojave bubuljica (i drugih pojava na koži) . Eliminacija glutena iz ishrane tada može doneti poboljšanje za oba problema.

Ukoliko se borite sa aknama i sumnjate da je hrana uzrok, najbolje je da vodite dnevnik ishrane i potražite vezu između onoga što jedete i onoga što vam se dešava na koži. Imajte pri tom na umu da jedan dan nije dovoljan da primetite vezu, zato se dobro naoružajte strpljenjem. Recimo, probajte mesec dana bez mleka, pa mesec dana bez glutena i tako dalje i obratite pažnju da li će promena u ishrani da se isplati .

Ishrana protiv bubuljica

Sa druge strane ove klackalice nalazi se hrana protiv bubuljica.

Možda neće sasvim sprečiti da se one javljaju, ali uvođenjem ovih namirnica postoje šanse da se izgled vaše kože oporavi, a bubuljice nestanu sa lica. 

Ključ je u pravilnoj i zdravoj ishrani koja isključuje gore navedene namirnice koje nisu dobre ni za čiju kožu, a ponajmanje za kožu sklonu aknama. Mnoge osobe koje pređu na hrono ishranu recimo, kao jedan od prvih pokazatelja uspeha primete da ima je koža lepša. Nije retkost da plan ishrane za mršavljenje pokaže i svoje efekte na koži.

Pošto je hrana sa visokim glikemijskim indeksom izazivač problema, onda ishrana namirnicama sa niskim glikemijskim indeksom može smanjiti rizik.

To su složeni ugljeni hidrati ,a mogu se naći u integralnim žitaricama, mahunarakama i svežem voću i povrću. Takođe , protv upala na koži korisni su antioskidanti, cink i vitamini A i E u hrani.

Ishrana protiv hormonskih bubuljica

Hormonske bubuljice su direktno povezane sa našim hormonima, to je savršeno jasno. Tokom pubetreta, a kasnije i u trudnoći, menopauzi, dolazi do variranja količine estrogena i progesterona u ženskom telu. Ceo taj hormonski disbalans dovodi do pojačanog lučenja sebuma iz lojnih žlezda, što rezultira pojavom akni i bubuljica na površini kože. Sebum se nakuplja u porama koje se zatvaraju, dolazi do upale pod kožom i javljaju se bubuljice.

Dakle, ako ne želite da imate bubuljice od hormona, dovedite hormone u normalu.

Jeste li znale da određene namirnice u ishrani mogu dovesti do poremećaja načina rada hormona? Da, uglavnom su to masti, prosti šećeri i skrob.

Način ishrane vam u mnogome može pomoći da rad hormona dovedete u normalno stanje, ali i izgled vaše kože. Kada je ishrana zdrava, koža je mnogo negovanija i lepša.

Evo primera malih novina koje treba da uvrstite u svakodnevnu ishranu, ako želite da se rešite hormonskih bubuljica:

  • Hidrirajte vaše telo, unosom dovoljne količine tečnosti, minimum 2l vode dnevno. Izbacite gazirane napitke, kao i kofein koji može uticati da koža ne izgleda dobro.
  • Jedite manje slatkiša i grickalica, neka vam se ishrana svede na unosu mesa, ribe i žitarica.
  •  Izbegavajte unos slatkog mleka svakodnevno, birajte mlečne prerađevine, sa manjim procentom mlečnih masti.
  • Povećajte unos žitarica, orašastih plodova i hrane bogate vlaknima. Takva hrana se sporije razlaže, a duže vas čini sitim.

Dakle, hranite se zdravo, a posebno uključite u ishranu protiv bubuljica ove namirnice:

Omega 3 masne kiseline

Ne morate sasvm izbegavati masnoće da bi vam lice bilo manje masno i da bi vaša koža imala manje problema sa bubuljicama. Dovoljno je da se ishrana protiv bubuljica bazira na zdravim mastima i namirnicama bogatim omega 3 masnim kiselinama. Naći ćete ih u masnoj ribi, orašastim plodovima, lanenom semenu.

Hrana bogata cinkom

Cink je bitan za brže zaceljivanje kože i nekoliko studija je pokazalo da može da smanji efekat akni, kao i da spreči opadanje kose i da ojača imunitet. Lako ga možete nabaviti u vidu suplementa, ali najzdravije je ipak da cink dobijate iz hrane. U tom slučaju jedite ostrige, crveno meso, beli luk, džigericu, žumance. Cink je takođe važan za bolju apsorpciju vitamina A, koji je značajan za kožu.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je bogat antioskidantima pa je preporuka da prekobrojne šolje kafe zamenite upravo njime. Ne samo da je oodlična namirnica protiv akni, nego je dobar i za mršavljenje. Protiv bubuljica ga možete primeniti i površinski, tako što ćete napraviti neku prirodnu masku koja ga ima u svom sastavu ili jednostavno tretirati upalno mesto ohlađenom kesicom zelenog čaja.

Sveže voće i povrće

Ovo je najbolji način da dođete do čitavog niza vitamina koji su vam potrebni za kožu, a kojih nema na pretek u masnoj, prerađenoj hrani ili slatkišima i testeninama (zato ih i zovemo prazne kalorije) . Mnoge namirnice biljnog porekla (posebno one narandžaste boje poput šargarepe, kajsija, bundeve)  sadrže beta karoten koji smanjuje produkciju sebuma i deluje antiupalno na kožu.

Probiotici

Probiotici su zaduženi za zdravlje creva,ali kako je sve u našem organizmu povezano, tako imaju indirektne veze sa zdravljem i izgledom vaše kože. Probiotici smanjuju upale, regulišu rad creva izbacivanje toksina i aposrpciju neophodnih hranjivih materija. Možete ih nabaviti u obliku kapsula, ali je opet najbolje da vaša ishrana protiv bubuljica bude bogata namirnicama koje su prirodni probiotici kao što su jogurt, kombuha, kefir, kiseli kupus, jabukovo sirće  kvas i slično.

Vitamini E i A

Vitamin E je izuzetno bitan za zdravu kožu a određena istraživanja pokazala su da nizak nivo vitamina E i A može biti povezan sa izbijanjem bubuljica na licu. Povečanje unosa hrane bogate ovim vitaminima može doneti dobre rezultate. Brazilski orah i bademi su recimo dobar izvor ovih vitamina. Brazilski orah je pored toga bogat i selenom,koji je moćan antioksidant.

Hrana bogata vitaminom C

hrana protiv bubuljica

Vitamin C jača zidove ćelija i pomaže opopravak kože. Možda neće sprečiti bubuljice, ali je neophodan da biste sprečili pojavu ožiljaka od bubuljica . Hrana bogata vitamiom C je često bogata i bioflavonidima koji deluju protivupalno.

Začini

Previše začinjena i ljuta hrana poput čilija ili ljutih papričica recimo može da pogorša stanje  bubuljica ukoliko se svakodnevno konzumira. Međutum, to ne znači da vaša hrana treba da bude neukusna. Probajte da dodate ukuse biljnim začinima,kao št su recimo majčina dušica, ruzmarin, list mente.

Korpiva

Čaj od koprive ima antiupalna svojstva i može da pomogne da se smiri koža prekrivena aknama. Bogat je antioksidantima pa konzumiranjem ovog čaja detoksikujete telo. Toksini mogu biti svašta, od stvarnih štetnih metrija koje unosimo hranom kao to su pesticidi, pa do viška masnoće ili šećera u našem telu.

Potočarka

Potočarka je biljka koju možda niste navikli da konzumirate, ali ako je ishrana protiv bubuljica vaš cilj, onda probajte da dodate nekoliko listića u vašu salatu recimo. Kao i većina zelenog lisnatog povrća, bogata je antioksidantima. Pored toga, potočarka je bogata manganom, karotenom i kalijumom i sve to čini kožu čistom, blistavom i bez bubuljica.

Komorač

Komorač vam je možda poznat kao začin i lekovita biljka koja pomaže kod stomačnih tegoba. Činjenica je i da je dobra namirnica protiv bubuljica jer smanjuje otoke i pomaže telu da se reši viška toksina i tečnosti .Možete recimo probati čaj od komorača.

Cvekla

Cvekla je odlična za imunitet. Nije retkost da se loš imunitet ogleda upravo i u lošoj koži prekrivenoj bubuljicama i sklonijoj upalama koja sporije zaceljuje. Otuda je cvekla dobra hrana protiv bubuljica. Bogata je vitaminom A izuzetno korisnim za kožu , vitaminom E ali mineralima kao što su kalijum. kalcijum, natrijum, magenzijum. Svi su oni bitni za zaceljivanje epiderma odnosno površinskog sloja kože.

Rooibos čaj

Rooibos čaj je jedna od najboljih namirnica protiv bubuljica. Naziva se još i crveni čaj. Bogat je antioksidantima i prirodni je probiotik. Smanjje upale, a time pomaže da se smanji i problem sa bubuljicama.

Koji god čaj da pijete, pijte ga bez šećera ukoliko želite da bude namirnica protiv bubuljica.

Ovde pročitajte koji su još čajevi dobri protiv akni!

Za akne i njihovu pojavu su uglavnom zadužene bakterije koje na licu izazivaju upalu, posebno u adekvatnim uslovima. Sama hrana ne izaziva bubuljice, ali može da izazove promene u hormonima, bude okidač za jače lučenje masnoće i tako pogorša stanje već postoječih akni.

Budite istrajni ako želite da vam ishrana protiv bubuljica pomogne. Da biste videli rezultate, potrebno je da ne odstupate od ove dijete za akne i izdržite tako 10-12 nedelja.

Zdrava i pravilna ishrana raznorsnim namirnicima može doprineti da vam se očisti i telo od masnoća. Vrlo često je gojaznost usko povezana sa pojavom bubuljica. Dakle, neka veza postoji. Ishrana protiv bubuljica će vam svakako pomoći da očistite kožu, a prirodna nega i redovna upotreba površinskog tretmana je odlična dopuna. Budite istrajni i vrlo brzo vaše lica ima da zablista!

Izvori;

https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/diet

https://doi.org/10.5114/ada.2016.59146

https://doi.org/10.4161/derm.1.5.10192

https://journals.lww.com/jewds/Fulltext/2011/07000/Role_of_diet_in_acne__a_descriptive_study.3.aspx