Bubuljice od slatkiša su stvarne! Zaustavite ih!

Bubuljice od slatkiša su stvarne! Zaustavite ih!

Obožavate čokoladu, ali ne želite bubuljice od slatkiša! Da li je ovo i vaša priča? Ako jeste, pročitajte naš tekst i saznajte u kakvoj su vezi slatkiši i bubuljice i da li postoji.

Jedete li previše slatkiša?

Najveći problem u svačijem životu je mera. Kada je hrana u pitanju, često moramo da merimo, preispitujemo kvalitet i količinu unetih namirnica. Sa šećerom je situacija posebna. Njegov uticaj na zdravlje ume biti veoma negativan, zato sa šećerima treba biti veoma oprezan.

Što se tiče činjenice preterivanja, ona se najpre ogleda u višku kilograma, a onda i u nekim drugim stvarima. Nedostatak energije može biti jedan od njih, a mogu biti i bubuljice.

Veza bubuljica i ishrane je tesna, naročito veza ugljenih hidrata i kože.

Često ćete čuti za mnoge da kažu: „Ma, jedem puno slatkiša, zato i imam bubuljice”. Možda nikada niste zaista razmislili kako to funkcioniše, ali zato smo mi tu. Evo kako detaljno stvari stoje.

Da li slatkiši izazivaju akne?

Kao što smo napomenuli, veza kože našeg lica i tela u tesnoj je vezi sa hranom koju konzumiramo. Na njoj se, zapravo, oslikava sve što svakodnevno unosimo, hteli mi to da priznamo ili ne. A šećeri? Oni i te kako utiču na kvalitet kože, a i na pojavu bubljica i raznih vrsta akni.

Svi znamo da je aknozna koža vrlo masna i sklona lučenju velikih količina sebuma.

U ovome i treba tražiti vezu između slatkiša i akni.

Hrana kao što su masti i šećeri podstiče pojavu upalnih procesa u organizmu. Ovakva hrana često je i uzrok hormonalnih promena u telu. Veoma dobro znamo da su upalni procesi i hormoni gotovo jednaki pojavi akni na licu.

Čak i da se ne jave ovi simptomi, masna i slatka hrana same po sebi podstiču veće lučenje sebuma, a takva koža je podložna i te kako bakterijama koje su opet podloga za stvaranje gnojnih čepova, začepljivanje pora i bubuljice.

Kada je ishrana balansirana i kada je unos šećera koliko-toliko kontrolisan, onda se očekuje da i stanje kože bude na nekom zavidnijem nivou. Na primer, šećeri iz voća, oni neće u takvoj meri uticati na ćelije. Fruktoza iz voća ishranjuje ćelije, a vlakna čiste creva, tako da je korist višestruka.

Naravno, ni sa voćnim šećerima ne treba preterivati, kako ne bi i oni počeli nepovoljno da utiču na zdravlje.

Veza između šećera i bubuljica

Veza između šećera i bubuljica postoji i intenzivna je. Naime, ona ima veze sa žlezdama sa unutrašnjim lučenjem. Konkretno, sa pankreasom i lučenjem insulina.

akne od slatkiša

Kada se najedemo hranom koja je bogata šećerima, onda naše telo odreaguje eksplozijom energije. U tim momentima smo veoma raspoloženi i čini nam se da smo dobro učinili za svoje telo. Ipak, posle te početne euforije sledi pad, a on se tiče upravo lučenja insulina iz pankreasa.

Možda deluje komplikovano, ali poenta je da šećer mora nekako da se snizi. To radi upravo insulin, šaljući višak šećera u ćelije. Kada ima dosta šećera, onda mora biti i dosta insulina, kako bi ga neutralisao. A upravo u tome se krije veza sa bubuljicama!

Insulin aktivira faktor rasta i androgene hormone. Veoma lako se tada javljaju hormonske akne, u bilo kojoj dobi da ste. Povezujemo ove pojave za tinejdžerski period i takozvane pubertetske akne, a to uopšte ne mora da bude slučaj. One se javljaju kod svih onih koji nisu baš raščistili sa sobom i koji su skloni da hrane takozvane „unutrašnje demone”.

Žlezde sa unutrašnjim lučenjem određuju naše zdravstveno stanje, a i akne, koliko god bile estetski problem, suštinski se tiču zdravlja tela.

To je ikusila na svojoj koži naša drugarica Ena. Ona nikako nije mogla da se izbori sa nečistoćama na svom telu i bila je gotovo očajna što je tako. Dani su prolazili, a bubuljice uprkos trudu nisu nestajale. Dok se nije pojavila mama sa prirodnim sredstvom. U početku skeptična, kada je videla prve rezultate, prigrlila ih je. Oduševljena je,  jer bubuljice su nestale. Sada želi da pomogne svakome ko se osetio kao ona da opet ima čisto lice bez bubuljica. O čemu se zapravo radi, podelila je u priči koju možete pročitati na sledećem linku: https://minutzamene.com/licno-iskustvo-moj-put-od-bubuljicave-do-ciste-koze/

Ako su slatliši uzrok bubuljica, onda je potrebno još promeniti i neke navike. No, kako da znamo da su baš oni problem?

Simptomi bubuljica od slatkiša

Ono što se nameće kao pitanje je, naravno, kako prepoznati da su bubuljice koje imamo baš od slatkiša, a ne na primer usled nekih drugih uzroka, na primer bubuljice od stresa.

Ono što je izvesno, to je da se bubuljice od slatkiša nekako najčešće pojavljuju kad i višak kilograma i povezane su sa malo ozbiljnijim ručkanjem. Starije žene su nekada takve bubuljice zvale „gojnice”.  Šta to u stvari znači? Primetan je višak kilograma i baš u tom periodu desilo se da su se pojavile i neke bubuljice na licu. Jednostavno je bilo povezati ta dva u ovu jednu reč, koja znači bubuljice od debljine.

Važno je, dakle, da su one povezane sa nekom sličnom promenom u životu, kada ste prestali da vodite računa o tome šta i koliko jedete.

Ove bubuljice mogu biti pojedinačne, tada su velike i često prerastu u akne, sa gnojnim iscetkom. Mogu biti i sitnije i da se pojave u grozdovima. Veoma često svrbe, tako da je to još jedan od simptoma.

Ono što ne sme da zavara, to je da se ljudi ponekad pitaju kako bubuljice od slatkiša, kada ne jedu previše slatke hrane. Odgovor se krije u nekim drugim namirnicama, bogatim ugljenim hidratima, iako su na prvi pogled to slaniši.

O tome će biti reči u nastavku teksta.

Namirnice sa šećerom koje su „krive” za bubuljice

Kada kažemo slatkiši, onda obavezno mislimo na namirnice kao što su čokolada, sladoled, torte, kolači. Ipak, u velikoj smo zabludi. Ovde su šećeri veoma očigledni i bez dileme ih ne treba koristiti.

Ima šećera koji su veoma skriveni duboko u neke naizgled slane namirnice, zato ćemo sada naglasiti čega se to treba paziti i veoma biti na oprezu.

  • Jedna od njih je hleb, kao i peciva od belog brašna. Ove namirnice obavezno u sebi imaju šećera koji se dodaje zbog ukusa, ali i načina pravljenja.
  • Tu su još i slane grickalice, kao na primer čips, grisine, perece, ribice, smoki, flipsi. Pogledajte malo bolje u sastav i uočićete da tu ima mnogo više šećera nego što se na prvi pogled čini.
  • Sosevi raznih vrsta, kao što su kečap, majonez, oni za meso i grickalice, puni su šećera i to takođe možete potvrditi u sastavu. Čak i paradajz pelati iz raznih tetrapakova i flaša imaju toliko šećera, da nikada ne biste pomislili s obzirom na ukus koji imaju.
  • Mesne prerađevine, kao što su neke vrste kobasica i salama, u sebi, pored drugih stvari, imaju i šećer u sebi. To nije na prvi pogled uočljivo, ali ako pogledate sastav, uverićete se.
  • Mlečni proizvodi su posebna priča. Često se za obično mleko kaže „slatko mleko”. Ono povećava broj enzima koji su zaslužni za rast i razvoj. U tome mu pomažu surutka i kazein koji se nalaze u njemu. Taj rast i razvoj tiče se pre svega rasta ćelija. Kada dete konzumira mleko, ono pozitivno utiče na telo. Kod odraslih osoba, taj ćelijski rast može podstaći, na primer, opadanje imuniteta i pojavu bubuljica na koži.Zato se pominje da, recimo, mlečna čokolada, i te kako negativno utiče na pojavu bubuljica jer ima u sebi i šećer i mleko. Oba sastojka loše utiču na lučenje sebuma iz lojnih žlezda. Zato se ova namirnica veoma treba izbegavati.

Pokožne bubuljice od slatkiša

Jedna od vrsta bubuljica koja se najčešće dovodi u vezu sa slatkišima jesu potkožne bubuljice. Pomenuli smo da bubuljice od slatkiša mogu biti sitne, mogu biti pojedinačne, sa velikim ispunom, ali su najčešće one nezgodne bubuljice koje se pojave ispod kože.

Nastaju često na nekim skrivenijim delovima lica, kao što je predeo oko nosa ili deo obraza, tamo ka kosi. Kada se pojave, prvo ih uopšte ne vidite. Najčešće ih primetite na bolan dodir. Da, karakteristika ove vrste bubuljica je da su veoma bolne na dodir. Nekada se i vide kao ispupčenje, ali bez nekog konkretnog vrha, bez sadržaja koji možete iscediti.

Epilog njihove pojave može biti dvostruk:

  • Ako ih uočite na vreme, pre pojave vrha, nekim kozmetičkim sredstvima možete zaustaviti njihovu ekspanziju i rast. Biće dovoljno da namažete neku kremu koja u sebi sadrži cink i velika je verovatnoća da od bubuljice neće ostati ni trag.
  • Kada je vidimo malo kasnije, onda ova taktika možda neće upaliti, pa se stvori vrh sa sadržajem za ceđenje. Postoje posebne tehnike za ceđenje bubuljica, pa vam zato to ne bismo preporučili u kućnim, nesterilnim uslovima. Ona sama po sebi iscuri i zasuši, tako da ne mora predstavljati veliki problem.

Problem jeste ako se ovakve bubuljice vrlo četo pojavljuju. To znači da ne mogu preparati uticati na njihov nestanak, već  isključivo rešavanje unutrašnjih uzroka. Tu se misli na velike količine šećera koje unosimo. Sve se to može veoma iskontrolisati, tako da je to jedna od svakako obavezujućih stvari, pre nego što se bacimo na kozmetiku.

Kako sprečiti bubuljice od slatkiša?

Da li je uopšte potrebno naglašavati kako se najbolje boriti protiv ovih bubuljica?

Naravno, najbolje nekonzumiranjem slatke hrane. To je mnogo lakše reći nego učiniti, budući da su proizvodi sa šećerom svuda oko nas.

rešenje za bubuljice od slatkiša

U članku naučnika sa Harvarda može se pronaći pregršt informacija o štetnosti šećera, ne samo po pitanju izgleda, već po pitanju onog glavnog, a to je zdravlje. Pomenuli smo veliki broj namirnica koje na sadrže. Čak i povrće je puno tih prirodnih šećera, potvrđuju ovi naučnici. Ipak, šećeri iz povrća i voća su ono što je nama potrebno, prijaju nam i telo ih na pravi način prerađuje.

Problem je u dodatim šećerima, koje, videli smo, konzumiramo kroz slatkiše, ali i kroz slane stvari, a da toga veoma često uopšte nismo svesni. Kažu u istom istraživanju da dnevno, prilikom nekontrolisanog unošenja slatkiša, pojedemo do 24 kašičice šećera. To je nešto malo manje od 100 grama. Zamislite to samo!

Naravno, pitanje koje se postavlja je koliko šećera treba da unosimo tokom dana, a da ne narušavamo zdravlje i izgled kože. Stručnjaci kažu da se kod žena i muškaraca ta brojka malo razlikuje i da žene mogu uzeti do 6 kašičica, to je oko 24 grama, a muškarci 9, što je oko 36 grama dodatog šećera dnevno.

Kada kažemo dodatog, ne mislimo na povrće i voće, već na slane i slatke stvari koje su zaslađene. Samo jedna limenka gaziranog soka ima oko 40 grama šećera. To baš i nije dobra vest. To znači da je čaša soka već previše, budući da šećera ima i u nekim namirnicama gde ga ne primećujemo.

Kako lečiti bubuljice od slatkiša?

Prvi i osnovni način za lečenje je kontolisani unos namirnica sa šećerom.

Nećemo reći dijeta, ali uzdržavanje od slatkiša svakako.

Još jedna važna stvar je redovno čišćenje lica, naročito pre spavanja, sredstvom koje prija koži. Ujutru je takođe važno rastvoriti višak sebuma, kako se prljavština ne bi lepila za lice. Izbegavati uljane čistače, priklanjati se u tom periodu gelovima i vodenastim strukturama za umivanje.

Skidanje sebuma možete obavljati nekim prirodnim losionom za lice. Sipajte ga na tufer i pokupite višak masnoće. Maske za masno lice takođe mogu biti od velike pomoći jer će ukloniti višak sebuma i izvući nepotrebne prljavštine.

Stiskanje bubuljica nije preporučljivo. Ako za tim ima potrebe, obratite se kozmetičaru. Kreme sa cinkom mogu dosta pomoći u isušivanju ovih bubuljica.

Iskustva sa bubuljicama od slatkiša

Dosta je iskustava sa bubuljicama od slatkiša. One su veoma česta pojava kako kod mlađih, tako i kod starijih osoba.

Marijana

U periodima slava i praznika, kada preteram sa slatkišima, moje lice bukne nenormalnom brzinom. Ovo mi se dešava od puberteta. Čim smanjim unos šećera, bubuljice se smire. Ipak, ono što me nervira su fleke i ožiljci sa kojima se posle mesecima borim. I tako u krug, uz kreme koje su dobre za fleke i nepravilnosti.

Laki

Imam 17 godina i veoma nečisto lice. Posle posete dermatologu, prestao sam da jedem slatkiše i već više od mesec dana je tako. Primećujem veliku promenu na koži. Naravno da lice nije još uvek skroz čisto, ali uz odgovarajuću medicinsku i prirodnu  kozmetiku, vidim svetlo na kraju tunela.

Biserka

Iako jedem sve što mi dođe pod ruku, nikada nisam primetila da su mi bubuljice izlazile više kada jedem više slatkiša. Valjda je do organizma, znam i one koji ne smeju parče čokolade da pojedu, a da im ne iskoči nešto.

Šećeri su neophodni našem telu, ali oni koji se izvorno nalaze u hrani. Oni su korisni na svim poljima. Izbegavajte dodate šećere kojih ima u slatkišima i tako ćete izbeći i neprijatnosti sa bubuljicama od slatkiša.