Kako ojačati zidove vena?

Kako ojačati zidove vena?

Vene, naročito one na nogama, umeju da nam prave problem. Možda zvuči čudno, ali postoje načini kako možemo ojačati zidove vena, kao i zidove krvnih sudova u telu, da nas ne bi mučili i opterećivali u estetskom i zdravstvenom smislu. Ostanite sa nama i podelićemo neke od trikova koji mogu biti od koristi.

Ako obavljate malo teže fizičke poslove, one prilikom kojih ste primorani da stojite neko duže vreme, onda su vam verovatno izraženi vene i kapilari na nogama. Možda imate i genetsku predispoziciju za tako nešto, iako ne obavljate neku vrstu teških poslova. Ponekad je i usled broja godina normalno da se na nogama pojave proširene vene i kapilari.

Pročitajte ovde, ima nade za bol u nogama usled stajanja.

Da, ne možemo mnogo da menjamo ono što nam je dato. Nažalost, stvari su takve kakve jesu i malo se tu može. Međutim, na nama je da se ne predajemo i da iz svake situacije u koju upadnemo, pokušamo da izađemo kao pobednici, ma koliko situacija bila na prvi pogled teška.

Takav je slučaj i sa proširenim venama.

Ono što možemo da uradimo je da svojim načinom života pokušamo da ojačamo zidove vena i krvnih sudova, kako bi one bile manje podložne iskakanju, bolu, otečenosti, koje ponekad moramo da trpimo, bez obzira na to gde se nalazimo.


Ipak, zidove vena možemo ojačati na razne načine, samim tim, umanjiti šansu da nas nešto preterano boli ili muči prilikom svakodnevnih aktivnosti.

Ojačavanje zidova vena ishranom

Kao svaka savesna osoba, potrebno je da krenemo od onoga što je glavno, a to je, hteli mi to da priznamo ili ne, šta jedemo, kakvu hranu unosimo u svoj organizam.

Svesni činjenice da tako ne treba, često svoje telo častimo velikom količinom masti i ugljenih hidrata, koji zamašćuju naše krvne sudove i u mnogome nam rade loše. Stradaju i zidovi vena, koje se, ako se desi neki od udruženih faktora, pretvaraju u noćnu moru. Bolne su, peku, a ponekad vena pod upalom hoće i da puknu. Pucanje vena je tek problem za sebe.

Ishrana je zato veoma važna jer može pomoći da vene iznutra budu „negovanije” i da se, samim tim, manje loših stvari za njih lepi. Kažu da su osobe posle četrdesete godine gotovo bez izuzetka u opasnosti od raznih problema krvnih sudova, pa je samim tim neophodno da se iz upotrebe izbace uobičajene loše navike velikog broja ljudi, a tu spadaju pre svega alkohol i cigarete, a onda masna hrana i prosti šećeri.

I ovo znamo, ali nije zgoreg ponoviti da je veoma važno ne jesti prženu hranu, već onu koja je skuvana ili obrađena na pari. To je hrana koja nije upila višak masnoće i kao takva, pogodnija je za upotrebu i jelo.

Životinjske masti treba izbegavati, a hranu bazirati na biljnim uljima, koje treba koristiti prirodno ceđenja, bez zagrevanja i termičke obrade. Takođe bi, za ojačane i zdravije vene trebalo smanjiti unos direktnih produkata životinja, kao što su razna mesa, mleko i jaja, naročito žumance koje je puno holesterola.

Uravnotežena ishrana za ojačavanje krvnih sudova podrazumeva dovoljan unos voća, povrća i vlakana, sa akcentom na reč dovoljan. Ni preterani unos takozvane zdrave hrane nije naročito preporučljiv, pre svega zato što velika količina voćnih šećera može biti podjednako štetna, kao i unos belog šećera. A preterani unos vlakana može sprečiti normalnu apsorpciju gvožđa, cinka, kalijuma i magnezijuma, elemenata neophodnih našem organizmu, zato tu poseban oprez.

Sada malo preciznije.

Hrana koju treba posebno forsirati kako biste ojačali zidove vena podrazumeva grejpfrut i zeleni čaj


Umerenim unosom kafe vi stimulišete rad pojedinih organa, ali za detoksikaciju organizma preporučuje se zeleni čaj, koji, kao i grejp, potpomaže prirodno smanjivanje holesterola. Voćna vlakna su veoma korisna i za probavni sistem. Tu se podrazumevaju i ostali citrusi, ali grejp u ove svrhe najbolji zbog manjka šećera, a velike količine vitamina C koji njime unosite.

Tu je i crni luk, bogat selenom, koji je izuzetno važan kada je u pitanju zdravlje i ojačavanje zidova krvnih sudova. Beli luk možete koristiti za obloge. Krastavac i paradajz takođe imaju svojstva čistača krvnih sudova, pre svega zbog male količine kalorija koje njime unosite. Zeleni paradajz se takođe može koristiti, proverite kako. Tu se pridružuju kupus i zelena salata, bogati vitaminim C.

Od voća se preporučuju i bobice, aronija i jagoda, kao i crna ribizla, jer su bogate vitaminom B3. On je zadužen za pravilno funkcionisanje i dobar protok hranljivih materija kroz organizam.

Vlaknima su bogate sve mahunarke, zato se sve i preporučuju kao odlične za konzumiranje baš u ove svrhe.

Da ponovimo, svaka uravnotežena i planirana ishrana, pre svega raznovrsna, dobra je za jačanje zidova krvnih sudova. Ako vam se pojavio neki konkretan problem sa venama, onda je vreme da izbacite sve nezdrave stvari iz ishrane (podrazumevaju se jela i pića) i okrenete se kuvanoj hrani, kojom dominiraju prethodno navedene namirnice.

Jela koja su puna začina bi takođe su nezdrava i za zdrave, a kamoli za osobe koje imaju zdravstvene probleme. Tako da, budite veoma umereni kada je u pitanju dodavanje začina jelima. Ne možete ih potpuno eliminisati, ali njihovu upotrebu možete svesti na minimum. Toliko brige o sebi dugujete svom telu. I to samo kada je u pitanju ishrana. O telesnim vežbama biće reči u nastavku.

Ojačavanje zidova vena vežbanjem

Malopre je bilo reči o tome da stajanje uzrokuje bolne i osetljive vene, a ne smemo propustiti da pomenemo i to kako i dugo sedenje može biti veoma loše cirkulaciju, samim tim i za pojavu proširenih vena na nogama.

Umerena fizička aktivnost mora da postoji kako bi vene na nogama ojačale. Mnogi lekari preporučuju set vežbi koji će doprineti boljem funkcionisanju krvnih sudova uopšte jer umereno kretanje, pored hrane koja takođe treba da bude umerena, jesu dobra osnova da organizam funkcioniše kako treba.

Neke od vežbi su vema lagane, a pomažu prilikom ojačavanja vena.

Hodanje – hodanje dnevno najmanje pola sata može pomoći da se krv, koja se nagomilala u krvnim sudovima nogu, potiskuje na gore. Pri svakom koraku, pospešuje se cirkulacija i mali krvni sudovi na stopalima i na listovima mnogo bolje rade.

Jedan od čestih izgovora kada je bavljenje fizičkom aktivnošću u pitanju je kako se nema vremena. Recimo, ta šetnja iziskuje pola sata koje morate izdvojiti. A vreme i brzi tempo života nam to ne dozvoljavaju baš uvek.

Hodanje može biti planska šetnja, ali  možete je nekako ubaciti u svakodnevne aktivnosti i ne primećujući da je upražnjavate.


Na primer, ako vam je radno mesto blizu, možete da prošetate, a ne da idete kolima. Ili, ako putujete autobusom, onda izađite nekoliko stanica ranije da biste se prošetali.

Ako ne možete ovaj segment da uklopite, možete, recimo, u neku manju kupovinu da odete a da ne palite auto. Ili jednostavno, nabavite kućnog ljubimca i moraćete nekoliko puta nedeljno sa njime da prošetate. Uklopite šetnju i druženje sa osobama koje su vam drage i korist za vas biće dvostruka.

Kada je letnja sezona u jeku, nemojte propuštati priliku a da ne plivate. Još jedna od fantastičnih aktivnosti i načina kako da ojačat zidove vena jeste plivanje. Položaj koji zauzimamo kada plivamo i pritisak u vodi, omogućavaju lakši protok krvi kroz vene, što je idealno ako želite da vam cirkulacija bude bolja.

Osim toga, plivanje se smatra generalno najboljom i najkvalitetnijom fizičkom aktivnošću jer pomaže i prilikom gubljenja suvišnih kilograma, tako da su razlozi više nego ozbilji da pronađete najbliže kupalište i spas pronađete i za vrućine koje su leti nesnosne.

Ni zima ne treba da bude prepreka za kupanje. Zatvoreni bazeni omogućavaju vam da budete fizički aktivni tokom čitave godine, s malom napomenom da obratite pažnju koliko vremena provodite u bazenima sa toplom vodom, pošto dug boravak u vrućoj vodi nije najidealniji za vene, jer vruća voda širi vene i usporava protok krvi.

Da biste ojačali zidove vena i pospešili cirkulaciju, preporučuje se da naizmenično noge tuširate toplom i hladnom vodom, idući od članaka prema bedrima, kako bi krv brže hrlila ka gore.


Takođe možete koristiti neke fine kupke koje će pomoći da se vene osećaju bolje, naročito one kupke u koje ste dodali ruzmarin i matičnjak, ali i neke obloge koje će biti od koristi. Ovde  pročitajte koje su najbolje obloge za vene koje možete napraviti.

Lečenje vena vodenom parom  može biti još jedna od opcija.

Još jedna odlična vežba za ojaćavanje krvih sudova jeste i podizanje nogu iznad nivoa srca, kako bi se postigla bolja prokrvljenost nogu. Ovo treba raditi dva puta dnevno, ujutru i uveče, po desetak minuta. Već posle prvog dana primetićete kako su bolovi u nogama nestali i kako vam je sada hod lakši.

Sve što treba da uradite, to je da pronađete neki zid ili uzglavlje, možda čak i neki jastuk kako biste naslonili noge na njega. Kada to uradite, zadržite tako desetak minuta, pa onda spustite noge u horizontalan položaj. Ili, jednostavno, nastavite dnevne aktivnosti. Osećaćete momentalno olakšanje. Na duže staze, to će ojačati zidove vaših vena.

U ovom tekstu detaljno pronađite koje bi to vežbe bile najidealnije za vene.

Ojačavanje zidova vena masažom

Osim ako nemate upalu vena, možete posegnuti za jednim veoma prijatnim načinom otklanjanja bola, kao i ojačavanja vidova vena, a to je masaža nogu. Ovde možete saznati kako lečiti upalu vena.

Ne treba da se opterećujete, ovu masažu možete izvesti sami. Potrebno vam je neko sredstvo, najbolje neka krema za vene, a možete isprobati i mast od gaveza, koji se pokazao odličnim u te svrhe, kao i bilo koji preparat na bazi divljeg kestena. Tu su još i preparati na bazi nevena koji smanjuju osećaj bola, žarenja, peckanja i crvenila koji su često prateći elementi slabljenja venskog sistema.

Isprobajte i Sofija kremu za vene.

Kada nanesete neki od preparata za masažu, utrljavajte ga blagim pokretima u kožu, povlačeći prstima odozdo na gore. Time poboljšavate cirkulaciju i ojačavate krvne sudove.

Bilo bi idealno da pre toga istuširate noge toplom i hladnom vodom naizmenično, a onda uradite ovu blagu masažu.


Masaža ne treba da traje vremenski dugo, dovoljno je desetak minuta da bi ste se opustili, da bi krv procirkulisala kroz krvne sudove, a i da bi se upila krema koju nanosite

Nekoliko praktičnih saveta za jačanje zidova vena

Da vam vene na nogama ne bi zadavale mnogo problema, izbegavajte usku i neudobnu obuću, naročito ako će dan za vas biti naporan. Mislite pre svega na udobnost onoga što nosite (mada znamo da je ponekad i elegancija važna) i noge će vam biti zahvalne.

Ako ste na radnim mestima koja od vas zahtevaju da sedite, na svakih sat do sat i po vremena napravite pauzu, ustanite i prošetajte se. Time činite odličnu stvar za svoje vene.

Ukoliko, pak, po čitav dan stojite, potrudite se da na pauzama i posle posla noge izdignete ne biste li ih odmorili. To je, takođe, odlična stvar za ojačavanje zidova i bolje funkcionisanje vena.

Na kraju, ali ne i manje važno, određeni vitamini takođe mogu pomoći da vaši krvni sudovi budu jači i zdraviji. O zdravoj hrani je već bilo reči, ali da biste predupredili ili izlečili neki od problema, koristite vitamine B6 i B12. Unosite ih kroz hranu, ali i kroz suplemente.Još jedan univerzalno važan vitamin je i vitamin C, koga možete naći, što u kiselkastoj hrani, što u tabletama.

Ispratite neke od ovih saveta i videćete kako se vaši problemi koje ste imali sa venema drastično smanjuju. Disciplinovanost nam pomaže da funkcionišemo bolje i da budemo uspešniji u svakom segmentu života.