Lubenica dijeta kao spas u zadnji čas!

Lubenica dijeta kao spas u zadnji čas!

Lubenica dijeta može da vam pomogne da smršate veoma brzo. Ovo je prava letnja dijeta u kojoj ćete uživati i doterati liniju za more za tili čas!

Šta uraditi onda kada ste isplanirali letovanje u detalje, a niste imali na umu vaš izgled na plaži? Držali ste dijete nekoliko dana pa onda odustajali jer niste mogli da odolite iskušenjima.

Dijeta sa lubenicom je možda vaša slamka spasa.

Da li je lubenica goji? Slatka je!

Skeptični ste u vezi ideje da dijeta sa lubenicom može pomoći da smršate jer je ona slatka?  Čitali ste da previše šećera koji se ne potroši tokom naših aktivnosti dovodi do stvaranja masnih naslaga? Da li je lubenica dobra za mršavljenje ili može da vas ugoji?

Hajde da objasnimo tu brigu oko previše šećera.

Svaka hrana ima svoj glikemijski indeks (GI) koji pokazuje koliko brzo ona podiže nivo šećera u krvi. Hrana koja ima glikemijski indeks veći od 70 smatra se hranom sa visokim GI. Lubenica ima GI 72, dakle veoma visok.

Treba li to da vas brine? Da li lubenica goji?

Ukoliko ste dijabetičar, onda treba da vodite računa o tome kako će se vaše telo izboriti sa navalom šećera u krvi.Ukoliko niste, treba da uzmete u obzir Glikemijsko opterećenje i na osnovu toga ustanovite hoće li neka hrana doprineti da se ugojite i kako će se telo izboriti sa šećerom .

Ovaj pokazatelj se dobije  tako što se GI pomnoži sa sa količinom svarjivih ugljenih hidrata i podeli sa 100.

  • Glikemijsko opterećenje je preveiliko ukoliko je veće od 20.
  • Ono manje od 10 smatra se niskim

Pa da li lubenica goji?

Ona ima glikemijsko opterećenje oko 5 jer na 100g ima 7g ugljenih hidrata.

Samim tim njena slatkoća nije problem i ona ne može da vas udeblja.

Naprotiv! Tvrdimo vam da je lubenica dobra za mršavljenje.

Koliko kalorija ima lubenica?

Ukoliko želite da smršate, onda želite i da znate koliko namirnica na koju ste se ustremili ima kalorija i da li je zaista dobar pomoćnik ka tom cilju.

lubenica za dijetu

Kalorijska vrednost lubenice nije velika. Na 100g, ona  ima oko 30 kalorija. Problem je u tome što je puna vode i jako teška i 100g ovog slatkog povrća baš i nije doza koja zadovoljava naš apetit. Uglavnom pojedemo mnogo više i strahujemo da li lubenica može da goji. Pa ipak, sve i da pojedete kilogram ove slatke namirnice, pojeli ste 300 kalorija. To je samo malo više kalorija nego što ima 100g belog hleba. A šta mislite, šta će vam više ispuniti stomak?

Dakle, lubenica dijeta može biti veoma efikasna za mršavljenje. Njen sastav čini 90% vode i može se reći da lubenicu više pijete nego što jedete. Ipak, za razliku od vode, ona ima dosta vlakana i baš u tome je njena tajna. Za razliku od vode morate da se pozabavite njenim žvakanjem. To mozgu šalje signal da jedemo i osećaj sitosti je lakše dostižan. Osim toga vlakna ispunjavaju mesto u crevima baš kao i tečnost, a to smanjuje vaš apetit.

Dijeta sa lubenicom  je odlična i zbog toga što se uspešno bori sa najvećim neprijateljem svake dijete – žudnjom za slatkišima. Jer znate, lubenica je slatka!

Poslednja i ne najmanje važna prednost lubenice je činjenica da jedući je, vi unosite dovoljno vode u organizam, što pomaže u procesu izbacivanja toksina, regulisanju nivoa natrijuma u telu i izbacivanju viška vode iz organizma. Voda je ono što je čini teškom. Šta mislite, kako višak vode utiče na vašu težinu?

Zadržavanje vode u organizmu, doprinosi tome i da celulit bude vidljiviji. Ivana Stamenković Sindi, iako model, i sama je imala tih problema. Ona se rešila celulita zauvek, prirodno i lako. U čemu je njena tajna, saznaćete ako kliknete na ovaj link: https://minutzamene.com/ivana-stamenkovic-sindi-ovo-mi-pomaze-protiv-celulita/

Ova dijeta,  kao i neke druge dijete, zasniva se na činjenici da kada zamenite obroke bogate mastima sa obrocima koji su bogati vlaknima, ostajete siti ali topite kilograme.

Kratkoročna lubenica dijeta

Za razliku od Atknis dijete, Dukan dijete ili nekog sličnog konkretnog programa ishrane, ne postoji konkretna dijeta sa lubenicom, već se ovako naziva svaka dijeta koja uključije u svoj jelovnik njeno svakodnevno konzumiranje tokom izvesnog perioda. Zato postoji više vrsta ove dijete.

Jedna od njih je kratkoročna dijeta sa lubenicom koja traje 5 dana i omogućava da za to vreme skinete 5 kilograma.

Kratkoročne i brze dijete koje se zasnivaju na samo jednoj namirnici mogu vam pomoći da brzo izgubite kilograme, ali ne i da  ostvarite trajne rezulatate. Za to je potrebno kontinuirano zdravo se hraniti.

Ipak, ukoliko ste u stisci sa vremenom kao pred odlazak na more, a ne treba vam mnogo do savršene linije, lubenica dijeta odlična letnja  varijanta sa kojom možete da započnete svoj život u tanjem telu. Leto je idealno vreme za početak dijete jer su vam dostupne raznovrsne sveže namirnice.

Primer jelovnika za lubenica dijetu od 5 dana

Prvi dan:

Doručak: 1 kriška lubenice i šolja kafe ili čaja

Ručak: 150 g govedine uz 150 g kuvanog pirinča. Zasladite se kriškom lubenice

Večera: 60g sira, kriška hleba i kriška lubenice

Drugi dan:

Doručak; kriška tost hleba, šolja kafe ili čaja i kriška lubenice

Ručak: 100g  piletine bez kožice, parče hleba i kriška lubenice

Večera: 100g ribe na roštilju, 100 g kuvanog pirinča i čak 2 kriške lubenice.

Treći dan:

Doručak: Kao i prethodni dan – komad tost hleba, šolja kafe i kriška lubenice

Ručak: 50g paste sa paradajz sosom i 3 kriške lubenice.

Večera: Salata od svežeg povrća i lubenica – koliko god možete da pojedete

Četvrti dan:

Doručak: 2 kriške lubenice

Ručak : Supa od brokolija (bilo koja supa od povrća biće u redu) , komad hleba i 2 kriške lubenice.

Večera: 3 pečena krompira srednje  veličine i 2 kriške lubenice

Peti dan;

Doručak: 3 kriške lubenice

Ručak: 150 g goveđeg mesa i neograničena količina lubenice

Večera: Komad integralnog hleba , 60 g sira i 3 kriške lubenice

Ovakav metod  ishrane drastično smanjuje broj unetih kalorija i ne treba da se prati dugoročno.

Vežbanje i rekreaciju preskočite ovih dana jer ćete se osećati loše, iscrpljeno i umorno.

Ukoliko primetite da vam ovakav način ishrane ne prija, prekinite ga odmah i ne čekajte da po svaku cenu dogurate do petog dana. Ima pregršt dijeta koje možete probati . Možda dijeta sa lubenicom nije za vas.

Dugoročna dijeta sa lubenicom

Ova varijanta dijete ima dve faze . Iako se naziva dugoročnom i ona traje relativno kratko  – 13 dana.

Prva faza ove dijete je jako restriktivna i traje 3 dana. Tokom tog perioda se jede samo lubenica i ništa drugo.

Druga faza traje 6 -10 dana. Ona je lakša od prve faze, ali ipak dosta stroga. Podrazumeva 2 obroka dnevno i lubenicu kao užinu između obroka.

Primer dnevnog jelovnka za drugu fazu dijete sa lubenicom

Doručak: komad sira i činija žitarica sa mlekom

Ručak: Nemasno meso ili riba spremljeni bez masti. Može na roštilju ili kuvano. Uz to može salata od svežeg povrća, začinjena sa par kapi maslinovog ulja i malo sirćeta.

Za večeru i za užinu između doručka i ručka pojdite 2-3 kriške lubenice.

Ni ova dijeta nije preporučljiva dugoročno, a posebno je pogrešno produžiti prvu fazu i pokušati izgubiti kilograme pod izgovorm: „Ja obožavam lubenicu! Ješću samo nju

To može pomoći da se rešite kilograma, ali i dobrog zdravlja. Ne zaboravite da vam za zdrav život trebaju i masti i proteini a ovde toga nema na pretek. Ona ima samo vodu i vlakna i ugljene hidrate.

Još jedna varijanta dugoročne dijete sa lubenicom jeste da je spontano uvrstite u svoj jelovnik tokom leta – što više to bolje.

  •         umesto grickalica i slatkiša
  •         za svaku užinu 

Videćete da će dobro da popuni prazan prostor u vašem stomaku, a da pri tom niste pojeli nešto što će se zalepiti za vas u  vidu sala. Na taj način ćete znatno smanjiti unos kalorija. Ovo je najbolji način da se upotrebi lubenica za mršavljenje, ali teško može biti spas u zadnji čas!

Smatrajte ovakav režim ishrane vašom odskočnom daskom ka vitkoj figuri. Nakon što završite sa lubenica dijetom, bilo da pratite duži ili kraći program, treba da nastavite sa zdravom i pravilnom ishranom i da se ne vraćate starim navikama. Zapravo, na ovaj način ćete za 13 dana vrlo lako uvideti koliko masne i loše hrane zapravo unosite u organizam i šta je ono sa čime preterujete.

Lubenica i zdravlje

Možda nije najbolja i najzdravija namirnica na svetu, ali jeste dobra. Lubenica je bogata vitaminima A, B1, B6 i vitaminom C. Baš kao i sok od paradajza bogata je likopenom, jedinjenjem koje joj  daje crvenu boju. Smatra se da on pomaže u borbi protiv srčanih bolesti , holesterola i nekih oblika raka.

S obzirom da je ona bogata vaknima , odlična je za regulisanje probave, a prisustvo vode u njoj omogućava da se osvežite i da budete uvek dobro hidrirani.

Lubenica je bogata magnezijumom i kalijumom i jedući je zapravo zadovoljavate dnevne  potrebe za ovim mineralima. To smanjuje bolove u mišićima posle vežbanja i napornog treninga . Idealna je u borbi protiv PMS-a kod onih žena koje pate od nadutosti i grčeva u mišićima.

Zalogaj lubenice je zalogaj čistog, pravog i efikasnog osveženja za celo telo.

Kako izabrati zrelu lubenicu?

Koju tehniku vi korisitite u ovom slučaju? Da li lupkate, tražite da vam je iseku ili možete da je prepoznate po izgledu? Da li vam je izbor lubenice lutrija?

Da bi ova dijeta bila efikasna, potrebno je da i lubenica koju jedete bude ona prava i da mami da je pojedete svojom crvenom bojom i slatkoćom, a to može samo ako je dobro zrela.

Otvaranje lubenice koja je zelena je kao otvaranje razočaravajućeg rođendaskog poklona.

Jedan od načina da utvrdite da je zrela jeste da dobro proučite njenu koru. S obzirom da ne raste na grani, nego na zemlji, jedan njen deo koji je položen na tlo, ima drugačiju, svetliju boju .  Ukoliko je ova boja žućkasta, lubenica je zrela. Bela ili zelena  boja ukazuju na to da treba da je zaobiđete.

Drugi  način da procenite zrelost je da pogledate boju vreža i prstena oko njega. Ukoliko je prsten braonkaste boje, lubenica je zrela. Ukoliko je zelen, ubrana je previše rano. Sami vreževi mogu da vas prevare. To to su suvi nije uvek znak da je lubenica zrela već može biti znak da je odavno ubrana. Zato je najbolje da se vodite bojom prstena.

Kakva su iskustva sa lubenica dijetom i šta možete da očekujete od nje

Lubenica dijeta je način ishrane koji je pravi hit tokom leta, kada su nam one lako dostupne. Tvrdnje govore da na ovaj način možete izgubiti 15 kilograma za 7 dana odnosno 2,5 kilograma dnevno!

dijeta sa lubenicom

A kakva su zaista iskustva i da li je ovakva tvrdnja realna?

Možda ovakva tvrdnja može biti tačna  ukoliko jedete samo lubenicu u malim količinima i ništa drugo uz to. Pri tom ćete se verovatno osećati vrlo loše i šansa da ovako izdržite 15 dana je vrlo mala. Jesti samo lubenicu je bezmalo isto kao i živeti samo na vodi.  Pri tom imate dobre šanse da upropastite sopstveni organizam, dovedete ga do hipoglikemičkog šoka .

Iskustva onih koji su držali dugotrajniju dijetu sa lubenicom govore da je moguće izgubiti oko kilogram i po nedeljno, tako što su umesto grickalica i jeli nju.  Dijeta sprovedena na ovaj način ne mora da se drži samo 13 dana i slobodno je produžite celo leto. Jedite normalno, pažljivo birajte namirnice i zamenite masnoće i slatkiše lubenicom i sigurno ćete primetiti kako rezultate.

Kratkoročna lubenica dijeta može da pomogne da za 5 dana izgubite i do 5 kilograma, ali to će mahom biti višak vode iz organizma. Ukoliko je to ono što ugrožva vašu savršenu liniju na plaži, samo napred – navalite  i posle tog nastavite da se hranite umereno i zdravo .

Ukoliko vam treba neki ozbiljniji pomak  na polju mršavljenja, treba da znate da ne postoji dijeta koja će vam pomoći da se spremite za letovanje u 7 dana. Iskustva sa lubenica dijetom govore da ona ne daje magične raezultate na tom polju. U tom slučaju, priprema i planovi za letovanje trebalo je da krenu mnogo ranije.

Najveća prednost dijete sa lubenicom je njen kratak rok i zato se rado upuštamo u ovo iskustvo. Rezultati deluju brzo dostižni, a pri tom jedemo ono što volimo.

Može li lubenica dijeta biti vaš spas u zadnji čas?

Može, samo  ako nemate prevelik višak kilograma. Za savršeno telo potrebno je mnogo više truda, vežbe i pravilna ishrana.

U svakom slučaju, lubenica neće da vam škodi. Jedite je što više – onako zarad samog uživanja i osveženja. Bolji je izbor od gaziranog napitka ili bilo kog soka sa veštačkim zaslađivačima. To što  će ova dijeta redukovati  vaš apetit, omogućiti da unosite dovoljno tečnosti i naposletku smrašate prihvatite oberučke – kao  bonus!