9 razloga da aktivni ugalj postane deo vaše kućne apoteke

9 razloga da aktivni ugalj postane deo vaše kućne apoteke

Autor:

Da li imate aktivni ugalj u vašoj kućnoj apoteci? Trebalo bi jer je to jednostavan i jeftin način da se rešite nekih sitnih neprijatnosti u životu. Evo kako!

Mnogi ne znaju ili nisu nikad ni čuli za to da bi ugalj mogao da se upotrebljava u svrhe boljeg zdravlja i lepšeg izgleda.Sigurno ste do sada čuli da su mnogobrojni toksini iz najrazličitijih izvora uzrok narušenog zdravlja izgleda, raspoloženja. Još sigurnije ste do sada naišli na mnogobrojne savete o detoksifikaciji i uklanjanju štetnih materija iz tela. Jedan od možda najčudnijih ali sasvim prirodnih načina da očistite telo do toksina, jeste da u te svrhe upotrebite aktivni ugalj. Čudno, jer ugalj je crn, zar ne? Kako nešto što je crno može uopšte da bude pojam za nešto što čisti?

A to još i nije sve što on može. Otkrićemo vam još nešto. Ne samo da postoje tvrdnje da eliminiše toksine iz tela, koje i ne vidimo, već ga možete upotrebite da izbelite zube i magnetišete svojim osmehom!

Zvuči malo šašavo, zar ne?

Da li je medicinski ugalj neki novi bizarni trend?

Dakle, nije ništa novo, a nije ni bizarno.

Aktivni ugalj  jeste crn, ali nema ukus ni miris i dobijen je na posben način –spaljivanjem prirodnih sastojaka na visokim tempraturama u prisustvu gasa. Na taj način, u njemu se stvaraju posebne pore koje su zapravo zamka za raznorazne toskine. U ove svrhe uglavnom se sagoreva kokosova ljuska i neke vrste drveta.

Aktivni ugalj nije bilo kakav ugalj i ne pokušavajte da upotrebite u medicinske svrhe onaj koji je namenjen za loženje vatre .

Sigurno vam je poznata i crna maska za bubuljice na bazi ovog sastojka. Još jedan prirodan način da se rešite bubuljica je i onaj koji nam je otkrila Ksenija. Njeno lice bilo je puno bubuljica, a sada je glatko, čisto, nije masno i nema mitisere i akne. Pročitajte o čemu se radi u njenoj priči koja se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Dejstvo aktivnog uglja

Sigurno se i dalje pitate kako crni prah može da očisti vaš organizam,  kako deluje aktivni ugalj za  zube, da li ih izbeljuje  i na koji način se to uopšte dešava.

Površina aktivnog uglja je negativno naeleketrisna. Za razliku od nje, toskini u telu su pozitivno naelektrisani i kao takvi se vezuju za njegovu površinu i ostanu zarobljeni u njegovim  porama.

Medicinski  ugalj ne upija toksine već ih na neki način lepi za svoju površinu, slično kao magnet.

Zajedno sa  njim, toksini se izbacuju iz tela kroz stolicu. Na sličan način deluje i spolja. Prikuplja toksine i nečistoće sa kože i zuba i zatim ih jednostavno isperete vodom.

9 razloga da nabavite aktivni ugalj

aktivni ugalj primena

Za medicinsku upotrebu, on se  uglavnom  pravi u kapsulama, tabletama ili prahu. Relativno je jeftin, bezbedan za upotrebu a može na jednostavan i prirodan način da reši dosta vaših problema. Evo nekoliko razloga da ga nabavite.

1. Izbelite zube sa ugljem

Zubi mogu da požute iz mnogo razloga – zbog načina ishrane ili loših navika kao što je pušenje.  Za blistav osmeh koji privlači pažnju i šarmira potrebni su vam beli zubi. Tretman izbeljivanja zuba možete odraditi u nekoj stomatološkoj ordinaciji, ali isto tako možete to probati da uradite sami kada imate medicinski ugalj kod kuće.

  • Potrebno je da pomešate prah aktivnog uglja sa pastom za zube i operete ih kao što to  obično  radite.
  • Ukoliko želite sasvim prirodnu varijantu bez mogućih hemikalija u zubnoj pasti, dovoljno je da pomešate ugljeni prah sa malo vode.

Dok  budete prali zube, scena u ogledalu vas može obeshrabriti. Istini za volju, stavljati nešto na crno na zube u nameri da ih izbelite deluje sasvim suludo. Ipak, ako radite ovo 2 puta nedeljno, vrlo brzo primetićete razliku u nijansi.

+Imajte na umu da boja vaših zuba zavisi i od debljine vaše zubne gleđi. Gde je ona bolje očuvana i deblja, rezultati će biti povoljniji.

2. Rešite se lošeg zadaha

Medicinski ugalj za zube ne mora da ima namenu samo da ih očisti. Nečistoće i bakterije  na zubima i u ustima nisu samo uzrok žutih zuba, već i lošeg zadaha. Istraživanja su pokazala da ugalj privlači na sebe bakterije, pa je pranje zuba na sa njim odličan način da se rešite lošeg zadaha uzrokovanog bakterijama u ustima ili zubnim šupljinama.

3. Aktivni ugalj za stomak

Ako vas je zakačio stomačni virus ili ste se otrovali hranom pa ne znate kako zaustaviti proliv, ugalj  može biti pravo rešenje za vas. On će pokupiti štetne viruse i bakterije i izbacićete ih kroz stolicu.

On može da reši problem nadutosti stomaka i da ublaži gorušicu. Naime, neku hranu varimo zahvaljujući enzimima u stomaku, a neku zahvaljujući bakterijama koje su sastavni deo naše mikroflore. U ovu drugu grupu spadaju recimo neki ugljeni hidrati. Prilikom tog procesa varenja od trane bakterija, stvaraju se gasovi. Ukoliko vam je neki obrok teško pao i čini vam se ste naduli od njega, onda možete da uzmete malo medicinskog uglja koji će vrlo brzo doneti olakšanje.  

Da li vam se uzbruka nešto u stomaku kada ste nervozni i imate tremu?  Isprobajte ovaj lek i protiv nervoznog stomaka.

Ne preterujte sa upotrebom uglja. On jeste prirodan, ali ga ne treba upotrebljavati svaki dan, već samo onda kada vam je potreban. Ukoliko su stomačni problemi vaš svakodnevni problem , posetite lekara.

4. Lek za mamaurluk

Imali ste burnu noć, opustili ste se i popili previše alkohola? Ukoliko znate ovako da se provodite, onda vrlo dobro znate i šta je mamurluk. Glavabolja, mučnina i opšta slabost traju dokle god ima viška alkohola u krvi, čak i onda kada osećaj opijensoti prestane. Za sam mamurluk nije toliko zaslužan alkohol, koliko svi oni drugi sastojci u alkoholnim pićima koji im daju aromu, miris , boju i slično.  

Za eliminisanje alkohola zadužena je jetra koja ga razlaže,  a za eliminisanje ostalih toksina odličan je aktivni ugalj.

5. Snižava holesterol

Medicinski ugalj može povoljno da utiče na rad srca. Iako je ona ovom polju potrebno još istraživanja, ona dosadašnja pokazala su da on ima sposobnost  da smanji nivo lošeg holesterola kada se uzima 3 puta dnevno. Takođe, smatra se on sprečava stvrdnjavanje krvnih sudova i nastanak arterioskleroze.

6. Aktivni ugalj za lice i protiv bubuljica

aktivni ugalj za negu

Toksini nisu samo unutar nas, već se nalaze  i spolja, na našoj koži i narušavaju naš izgled. Jedan od dokaza da ih imate previše jesu i bubuljice na licu. Mnogo je razloga za njihovu pojavu – od onih unutrašnjih, hormonalnih , do onih spoljašnih koji nisu ništa drugo nego prljavština i bakterije zarobljeni u porama kože.  Jagode su odlične protiv bubuljica na licu, ali ako im je sezona prošla, aktivni ugalj za lice može da postane vaša nova higijenska rutina.

Dovoljno je da napravite masku za lice od jedne kašike aloe vera gela,  jedne kašike vode i jedne kapsule uglja.  Dobićete crnu smesu koju ćete naneti na lice i ostaviti da deluje nekoliko minuta. Ona će da pokupi višak masti, nečistoća, bakterija i da suzi pore.

Obratite pažnju kada nanosite masku na lice. Aktivni ugalj ne ostavlja fleke na licu, ali ostavlja fleke na odeći.

Pročitajte detaljno kako se koristi aktivni ugalj za lice!

7. Lek protiv ujeda insekata

Ujed insekata je neprijatan i bolan onda kada insekti ostave neki svoj specifičan otrov ispod naše kože, ili nam prenesu neku bakteriju, kao što mogu to recimo mogu da urade krpelji. Kada nanesete malo aktivnog ulja na mesto ujeda, on će da izvuče otrov i doneće brzo olakšanje. Naravno, za najbolje efekte potrebno je da reagujete odmah posle ujeda, dok otrov još nije dospeo u krvotok.

Kažu da je on dobar i kada je ujed zmija u pitanju. Ipak, u ovom slučaju je bolje obratiti se lekaru.

8. Crni šampon za kosu

Kao što uklanja nečistoće sa kože lica, j tako uklanja nečistoće sa kože glave. Usled proizvodnje viška sebuma javlja se problem sa masnom, slepljenom kosom i peruti, a sve to, priznaćete nije baš lepo. Osim toga, tokom dana pokupimo silnu prljavštinu na našu kosu, posebno onda kada imate običaj da je često dodirujete rukama.

Želite detoksikaciju kose i kože  glave?

Ne treba va m neki skupi tretman u frizerskom salonu niti neki čudotvorni šampon. Dovoljno je sipate kapsulu aktivnog uglja u šampon koji inače koristite. Rešićete se peruti i  nečistoća, a kosa če usled toga dobiti volumen.

Saznajte sve o aktivnom uglju za kosu!

9. Napravite ajlajner za oči

Ukoliko ste ljubitelj prirodne kozmetike , a želite glamuroznu večernju šminku,  onda je ajlajner na bazi aktivnog uglja prava stvar za vas. Sipajte ga  u manju posudicu i dodajte kap po kap vode dok ne dobijte crnu smesu sličnu ajlajneru, koju možete primeniti za izvlačenje crnih linija oko očiju. Hej, pa ne mislite vajda da su se u Starom Egiptu šminkali sa današnjim kozmetičkim markama? Mana ovakve šminke je jedino što nije vodootporna.

Ima li negativnih dejstava?

Ako smo rekli da aktivni ugalj treba da bude deo vaše kućne apoteke, to ne znači da treba da preterujete sa njim. Baš kao i lekove, koristite ga samo kad zatreba.

Ukoliko redovno pijete neku terapiju, vodite računa da ga uzmete najmanje 2 sata pre uzimanja leka. Ukoliko ga uzmete posle, može da pokupi iz lekova one aktivne sastojke koji treba da leče i time smanji dejstvo leka.

Ukoliko preterate sa upotrebom,  to neće imati neke strašne i životno ugrožavajuće posledice, ali možete očekivati sledeće:

  • crnu stolicu
  • crn jezik
  • povraćanje
  • zatvor

Iskustva sa aktivnim ugljem, način nabavke i cena

Kod nas se aktivni ugalj može nabaviti u bolje snabdevenim apotekama i najčešće je u obliku kapsula.  Cena table od 10 komada košta oko sto dinara, mada to zavisi od proizvođača, količine i slično.

Kapsule su odličan izbor, jer ih možete lako koristiti za internu upotrebu, ili istresti njihov sadržaj za bilo koju spoljašnju upotrebu.

Iskustva sa aktivnim ugljem uglavnom s pozitivna.

Ne postoje potvrde da će 100% da izbeli vaše zube za 10 nijansi, ali ćete posle par tretmana primetiti  razliku u boji. Osim toga, on sprečava nastanak kamenca na zubima, pa je i to dovoljan razlog da ga isprobate u ove svrhe.

Pokazao se odličan u lečenju nervoznog stomaka i smanjenju nadutosti. Bezbedan je i za decu, a možete ga dati i vašim ljubimcima kada imaju stomačne probleme. U lečenju mamurluka je mnogo prijatniji od pokušaja da popijete rasol onda kada vam je muka.

Verovali ili ne, ali taj crni prah može da učini da se osećate bolje i  može biti vaša energetska bomba. Možda vas baš neće napuniti energijom i dobrim raspoloženjem, ali će pomoći da izbacite ono što vam iste oduzima.

Preporučena doza za internu upotrebu je od 2- 4 kapsule dnevno, samo onda kada imate neki od gore navedenih problema.

Aktivni ugalj ima zaista široku primenu. Možda ne tako široku kao soda bikarbona koja je bezmalo univerzalan lek za svakodnevnu upotrebu , ali dovoljno da razmotrite njegovu nabavku. Ne za svaki dan, već za neke malo crnje dane!