7 najboljih micelarnih voda koje će vas osvojiti!

7 najboljih micelarnih voda koje će vas osvojiti!

Micelarna voda je promenila igru kada je čišćenje lica u pitanju! Još oklevate da probate? Vreme je da saznate šta je čini posebnom i koja je najbolja!

Ako ste ranije besomučno trljali lice rukavicom za skidanje šminke pokušavajući da se oslobodite vodootporne maskare i naslaga pudera, zaboravite na to. Drage moje sada imamo micelarnu vodu – nezamenljiv proizvod u službi vaše lepote.

Zahvaljujući zvezdama šou biznisa, top modelima i profesionalnim šminkerima, a pre svega brojnim drematolozima , ovaj preparat za negu lice je poslednjih godina postao hit.

Pore kože lica će ponovo prodisati. Posle primene se ne morate čak ni umiti a lice vam se neće zatezati kao posle umivanja sapunom.  

U moru različitih preparata važno je izabrati micelarnu vodu koja ne sadrži metale i opasne konzervanse . Izaberite preparat za suvu i osetljivu, normalnu ili masnu kožu. Cena je važna stavka prilikom izbora.Uštedite vreme jer smo mi za vas uporedili cene nekih proizvođača. 

Šta je micelarna voda?

Micelarna voda nije losion ili mleko za skidanje šminke. To je voda neutralne PH vrednosti u kojoj plivaju micelle.  

Ime je dobila po  malenim uljastim molekulima (micelama) koji se dobijaju iz prirodnih šećera.  Jedan kraj ovih molekula je hidrofilni i privlači vodu dok je drugi  lipofilni tj. privlači ulja i masne čestice i rastvara ih.

Micele deluju kao magnet koji privlači sve nečistoće sa lica.  

Micelarna voda je posebna po tome što u sebi spaja svežinu čiste vode ( ne sadrži kalcijum, magnezijum i katjone metala ) i efikasnost ulja za skidanje šminke.  Ujedinjeni u jedan proizvod ova dva sastojka omogućavaju otklanjanje masnoća pomešanih sa nečistoćama  i temeljno brisanje čak i vodootporne šminke. Ne iritira kožu i nije potrebno ispirati je.

Sada se možda pitate i ovo…

Može li micelarna voda izazvati akne?

Može. Pogrešan izbor preparata uvek može da dovede do toga da loša odreaguje loše na njega. Takođe, i neke greške koje često pravimo pri upotrebi mogu biti kontraproduktivne.

Osobe sklone bubuljicama trebalo bi pažljivo da biraju i da gledaju da micelarna voda bude bez ulja. Takva voda malo teže skida šminku, ali je manja šansa da bude komedogena.

Osim toga, nega nakon upotrebe ove vode je bitna. Ako vam se čini da vam stvara akne, probajte da je ipak isperete običnom vodom.

Vrlo je važno i da budete temeljni kada čistitite lice, da ne razmazujete maskaru i šminku i gurate ih dublje u pore, već da zaista gledate da skinete sve ostatke šminke.

No, najbolje je ipak kada možete da očistite lice i obračunate se bubuljicama u istom potezu, zar ne. O da, i to može.

Blaga sredstva za čišćenje lica jako su važna za one koji pate od akni i bubuljica. Jana je koristila blag i prirodan tretman i rešila se svih akni i bubuljica na licu, kao i masne kože. Podelila je svoje iskustvo sa nama, pa možete i vi isprobati njen trik.  Pročitajte ga na ovom linku: https://minutzamene.com/resenje-protiv-bubuljica-je-konacno-tu-i-brzo-deluje/

Za one kojima je micelarna voda i dalje misterija i nisu načisto šta je razlikuje od drugih sredstva za čišćenje lica, evo detaljnijeg objašnjenja.

Čemu služi micelarna voda?

Pošto ima umirujuće dejstvo,  posebno je cenjena kod  žena koje traže blago sredstvo za čišćenje kože lica. Formulisana bez sapuna , često i bez mirisa ona omogućava da se održi  Ph vrednost koja pogoduje svim tipovima kože.

Blagost koja ne umanjuje njenu moć čišćenja je kvalitet koji je posebno ističe. Podloga za šminku, vodootporna maskara, trajni ruž, nema problema – ova voda sveža i blaga uklanja sve i odgovara svim ženama. Posebno je pogodna za one prezauzete koje nemaju mnogo vremena za dnevnu rutinu.

Danas postoji veliki broj različitih marki tako da uvek možete izabrati onu koja vam odgovara. U prilog popularnosti ovog  proizvoda ide i činjenica da su kozmetičke kuće razvile čitavu paletu ovih proizvoda namenjenih različitim ciljnim grupama. Tako postoji baby micelarna voda za čišćenje osetljive dečije kože, biomicelarna voda koja je sertifikovana kao potpuno prirodna, preparati za lice sa uljem i bez ulja kao i niz različitih robnih marki ovog proizvoda. Gotovo svaka kozmetička kuća ima svoju micelarnu vodu.

Posebno će vam koristiti kada se nađete u situaciji kao što je izlet, kampovanje i slično gde nemate vodu na raspolaganju. Dovoljno je da imate bočicu ovog preparata za lice i par pamučnih tufera i nećete morati da se odreknete svojih navika.

Micelarna voda sastav

Glavni sastojak micelarne vode su micele, sićušni, uljasti molekuli čistači koji su potopljeni u vodi. Ove čestice imaju sposobnost da privlače čestice masnoće i nečistoće.

Voda u kojoj plivaju micele je meka voda, neutralne PH vrednosti i ne sadrži ostratke teških metala, hlora i slično.

Pored ovoga, u zavisnosti od proizvođača i tipa kože kom je namenjena, micelarna voda u svom sastavu obično ima limunsku kiselinu, glicerin, ekstrakt ružine vodice, esencijalna ulja…

micelarna voda upotreba

Dobar proizvod mora imati precizno izlistane sve sastojke na deklaraciji. Birajte one bez sulfata.

Kako se koristi micelarna voda?

Čišćenje lica nikad nije bilo lakše.  Na pamučni tufer sipajte nekoliko kapi micelarne vode tako da bude vlažan. Vlažnim tuferom prelazite preko lica. Videćete prljavštinu i ostatke šminke koji su sa vašeg lica prešli na tufer.  

Da biste odstranili maskaru zadržite namočen tufer par sekundi na kapku, a zatim blago obrišite nadole preko trepavica.

Micelarna voda i veštačke trepavice – ovo morate znati!

Bilo da je u pitanju nadogradnja trepavica ili veštačke trepavice za jednokratnu upotrebu, ovi modni dodaci imaju lepak. Preporuka je da se za čišćenje lica ne koriste ulja, jer ona vremenom rastvaraju lepak. Zato gledajte da vaša micelarna voda bude bez ulja.

Možete imati čistu kožu bilo gde i u bilo koje doba dana uz pomoć ovog proizvoda. Ne brinite,ona ne mora da zameni kompletnu higijenu lica na koju ste navikli ali će joj dodati jedan veliki plus.

Da li se micelarna voda ispira?

Ovo dredtsvo za čišćenje ima zadatak da pokupi ostatke prljavštine. Ona prodire do onih najsitnijih delova u dubinu kože i izvlači poslednje atome sebuma iz kože. Nema potrebe da se ispira.

Međutim, ništa nećete pogrešiti ni ako je ispetete mlakom vodom, bez sapuna. Izbor je vaš, a mi vam prepuštamo da sami odlučite kako ćete postupati.

Predlozi za upotrebu

Dajemo vam predloge kako da upotrebite micelranu vodu.

Jutarnje čišćenje lica

Lice bi trebalo prati bar dva puta dnevno. Iako mislimo da nam je lice ujutru relativno čisto jer smo prethodne večeri temeljno uklonili šminku i sve nečistoće sama voda neće biti dovoljna jer ne rastvara masnoću. Jutarnje pranje je važno da bi se odstranile masnoće koje koža proizvede tokom noći.  Treba nam proizvod koji će dubinski razmastiti pore. Micelarna voda je brz i nežan način da u novi dan uđete svežeg blistavog lica koje se neće zasijati već do doručka. Pri tom koža neće biti suva i zategnuta.

Uklanjanje šminke

Micelarnu vodu možete koristiti za uklanjanje šminke. Možete se rešiti desetina raznih bočica, jer je sada ovaj jedan proizvod dovoljan. Brzo, lako i bez agresivnog trljanja pripremite lice za noć. Čiste pore bez masnoće i ostataka mejkapa  su najvažniji uslov za noćnu revitalizaciju kože lica. Posebno obratite pažnju na zonu oko očiju.

Uklonite delove šminke

Ponekad nećete želeti da u potpunosti uklonite šminku već samo da osvežite, na primer, šminku na očima. Tuferom namočenim micelarnom vodom možete ciljano očistiti samo određeni deo gde želite da korigujete šminku. Isto važi ako tokom šminkanja pogrešite sa ajlajnerom, ružem ili maskarom. Pažljivo obrišite željeni deo i nastavite sa šminkanjem.

Posle uklanjanja šminke

Ako za uklanjanje šminke koristite neki drugi preparat u vidu losiona ili mleka, posebno ako vam je koža suva i osetljiva micelarna voda je bolje rešenje od vode iz slavine koja je uglavnom tvrda, sadrži hlor i kamenac.

Očistite lice posle treninga

Budući da čišćenje lica micelarnom vodom ne zahteva da imate tekuću vodu, ovo je sjajan način da posle teretane ili fitnesa usput uklonite znoj i nečistoće sa lica. Ovo je veoma važno da se znoj i sebum ne pomešaju i zapuše pore a i zbog toga što je  cirkulacija posle treninga najbolja te treba koži obezbediti da može da diše. Evo još saveta o nezi kože posle treninga.

Ne možete preterati sa čišćenjem lica micelarnom vodom.

Jeste li znali da je micelarna voda osmišljena u Parizu pre nekoliko decenija? Voda je tamo bila tvrda i agresivna za nežnu kožu lica. Parižankama je trebala voda za pranje koja će istovremeno temeljno čistiti i negovati lice. Zahvaljujući njima danas žene širom sveta uživaju u blagodetma ovog proizvoda.

Da li treba mućkati micelarnu vodu?

Pre nego je sipate na tufer vate, nije na odmet promućkati je, ne grubo, već lagano na gore i dole okrenuti bocu. S obzirom da sadrži uljane čestice koje se dobro razlažu u vodi, mućkanjem ćete samo potvrditi njihovo bolje sjedinjenje i omogućiti vašoj koži lica kompletnu negu i dubinsko čišćenje.

Kada je promićkate, ona tada bukvalno oživljava, bude joj se micele, aktiviraju se. Odlična je za suvu i osetljivu kožu sklonu aknama.

Kada se dobro natopi tufer, micele imaju zadatak da vežu i pokupe sve nečistoće sa kože lica.

Da li je micelarna voda dobro rešenje za svaki tip kože?

Bukvalno za svaki tip, osim za one koji imaju problematičnu masnu kožu lica.Ona ostavlja površinski film na koži koji dodatno može zagušiti pore inapraviti situaciju još gorom.

Osim što će se količina sebuma povećati, mogu se javiti i različiti drugi problemi, poput crvenila ili bubuljica, akni.

Ovaj tip kože u ovakvim situacijama radije bira tonike za čišćenje lica, zbog drugačije koncentracije aktivnih sastojaka, koji su primereni baš masnom tipu kože.

Micelarna voda za osetljivu kožu

Za osetljivu kožu, je čak i preporučljivo koristiti je, zato što sadrži brojne elemente koji umiruju upalne procese na koži i smanjuju crvenilo i iritaciju. Ružina vodica je jedan od glavnih sastojaka, ona je jako poznata da se koristi za lečenje ekcema, dermatitisa, psorijaze i drugih problema vezanih za osetljivi tip kože.

Koliko je bezbedno koristiti micelarnu vodu?

Praktično gledano, prilično bezbedna za upotrebu. Međutim ako saberemo teorijski deo, možemo se čak i uhvatiti za neke neregularne delove vezane za bezbednost upotrebe micelarne vode.

Jedan od sastojaka koji micelarna voda sadrži u sebi jeste PHMB sastojak (poliaminopropil bigvanid) čija je upotreba širom sveta zabranjena, a ima ga u većini kozmetičkih preprata.

Zato je nekad bolje koristiti prirodni losion za lice na bazi biljaka.

Micelarna voda bez ulja

Da, napravljena je čak i ovakva linija . Obično je poseduje medicinska kozmetika.To je vrsta kozmetike koja je prilagođena za čišćenje lica masnog tipa kože i uglavnom se samo njima i preporučuje.

Micelarna voda bez ulja, sadrži sve druge aktivne sastojke rastvorene u prečišćenoj vodi, koji kupe sve nečistoće, a ne stvaraju onaj masni sloj nakon upotrebe.

Ne opterećuje dodatno kožu i ne guši pore. Odličan izbor za dame sa masnom kožom, kada nisu u mogućnosti da kožu očiste na drugi način.

Micelarna voda za muškarce

Apsolutno je indikovana za upotrebu kod muškaraca, bezbedna, i nežna.

Ne postoji posebna linija za muškarce, to je upravo ova koju koriste i žene, univerzalni proizvod.

Kod muškaraca, micelarna voda je odlična zamena toniku za čišćenje lica, bez ispiranja.

Micelarna voda vs. tonik – razlike

Tonik je sredstvo koje ima svaka linija kozmetike. Odrađen je tako da ga pažljivo morati birati prema svom tipu kože. Ako odaberete pogrešan tonik, problem na koži lica će biti još veći i dublji.

Svaki tonik za lice, tačno je predodređen kakvom tipu kože lica pripada i u zavisnosti od toga, u sebi sadrži sve aktivne sastojke koji su joj potrebni. Tonik je nezaobilazni deo kada je čišćenje kože u pitanju i češće ga biraju osobe sa masnom i problematičnom kožom lica.

Micelarna voda je blaže sredstvo od tonika. To je voda, koja sadrži blaga esencijalna ulja u sebi i može se koristiti bukvalno za svaki tip kože.

Micelarna voda je korak koji ide između umivanja i čišćenja lica tonikom.

Glavna razlika između ova dva proizvoda je ta, što se tonici uglavnom koriste samo kada postoji neko veliko dešavanje na licu, a obično za sužavanje pora, a micelarna voda može da se koristi svakodnevno, blaga je i odlična za hidrataciju lica.

Najbolja micelarna voda – preporuka

Kao što je slučaj i sa drugim vrstama proizvoda ni sve micelarne vode nisu istog kvaliteta. Mi smo za vas napravili izbor proizvoda koji su dostupni na tržištu i koji su po našem mišljenju trenutno među najboljim.  

šta je micelarna vodaOno što vama može biti od koristi je činjenica da gotovo svaka robna marka ima nekoliko odvojenih proizvoda za različite tipove kože što vam olakšava izbor.

Garnier micelarna voda

Hipoalergijska formula i pristupačna cena  čine ovu micelarnu vodu pravim izborom za vas. Zgodna je za ukljanjanje šminke kada ste kratki sa vremenom. I kod ove marke je dostupna formula za posebno osetljivu kožu. Ovo je jedna od najboljih micelarnih voda na tržištu. Uspešno uklanja i tešku šminku uz manju količinu potrebnog preparata. Možete je naći i u varijanti sa cinkom protiv nesavršenosti kože koja je posebno pogodna za osobama sa kombinovanom i masnom kožom.

L’oreal micelarna voda

Čisti, hidrira kožu, uklanja šminku i umiruje kožu..Pogodna je za normalnu do suvu kožu. Od sastojaka koji vam mogu biti poznati sadrži natrijum hlorid i kalijum fosfat. Kod varijante za normalnu do suvu kožu lista sastojaka je nešto duža. Vama prepuštamo da prilikom izbora detaljno pročitate deklaraciju. Samo tako ćete biti sigurni da ste uvek izabrali prirodne preparate.

Mixa micelarna voda

Fiziološka micelarna voda jednim potezom hvata i odstranjuje šminku i nečistoće sa lica i očiju ne iritirajući osetljivu kožu.Obogaćena pantenolom i glicerinom njena formula uklanja osećaj iritacije i neguje kožu.. Ima neutralnu PH vrednost i veoma je pogodna za osetljivu kožu. Ne sadrži alkohol, parfem ni paraben, Mixa micelarna voda je hipoalergijska.

Bioderma micelarna voda

Možda najpoznatija od svih, micelarna voda Bioderma Sensibio H2O Sensibio H2O je nežan čistač koji uklanja čak i vodootpornu šminku i omiljena je među profesionalnim šminkerima.

Sensibio H2O je dizajnirana za osetljivu kožu te je dobar izbor za različite tipove kože i svaku starosnu dob. Idealna je za uklanjanje šminke kada ste na putu gde vam voda nije lako dostupna jer čisti lice bez potrebe da se naknadno umijete. Takođe je dobra za žene koje žive na području gde je voda tvrda. Bioderma takođe ima i Hydrabio verziju za suvu kožu i  Sebium verziju ako vam je koža masna. Ipak Sensibo je najpopularnija među potrošačima.

Balea micelarna voda

Sadrži vodu, glikole, vodicu pomorandžinog cveta, limunsku kiselinu, ne sadrži fosfate.

Glavni čistač u ovoj formuli je  natrijumov kokoamfoacetat  koji pripada grupi izuzetno blagih čistača koji potpomognut glikolima iz formule potpuno uklanja šminku, sebum i nečistoće. Glicerin koji je takođe u sastavu ove micelarne vode neguje kožu posebno ako se ne umivate posle čišćenja, vodica pomorandžinog cveta uništava bakterije. Ne sadrži alkohol.Upravo zbog citrusa u sastavu možete osetiti peckanje ako dospe u oko.  Prisustvo natrijum benzoata ( konzervans koji se najčešće nalazi u gaziranim pićima, ukiseljenom povrću, džemovima…) u njenoj formuli je činjenica koja joj svakako snižava rejting u pogledu kvaliteta. Sve u svemu ovo je proizvod srednjeg kvaliteta.

Nivea micelarna voda

Micelarna voda za skidanje šminke Nivea 3 u 1  obogaćena  Dexpanthénolom i uljem semena grožđa brine o licu i očima. Uklanja maskaru bez trljanja i neguje trepavice. U potpunosti čisti kožu blago uklanjajući šminku. Hidrira kožu i uklanja znake preosetljivosti kao što je crvenilo, zatezanje i suvoća. Ova formula je izuzetno blaga za kožu i posle primene nije neophodno umivanje. Micele rade na principu magneta, nanete na kožu one privlače čestice šminke i nečistoća pomešanih sa sebumom a da pri tom ne remete prirodnu hidrataciju kože. Pored varijante 3u1 postoje odvojeni preparati za suvu, masnu i osetljivu kožu, u pakovanjima po 200ml i 400ml.

Vichy micelarna voda

Inovativnog sastava, obogaćena ekstraktom cveta različka, provitaminom B5 i termalnom vodom  koji smiruju, jačaju i omekšavaju kožu, posebno najosetljiviji deo oko očiju, ne sadrži parabene. Posle  upotrebe  ovog preparata koža je nežna, meka i osvežena., ne suši se , nije masna ni lepljiva.

Vichy micelarna voda ne sadrži sapune, boje, dermatološki je ispitana i ne oštećuje sočiva ako dospe u oko.

U ponudi je zaista veliki broj micelarnih voda. Predstavili smo vam one koje su po svom sastavu najprirodnije, ne sadrže fosfate i katjone metala.

Micelarna voda cena

Na vaš izbor će svakako uticati i cena. Istraživali smo za vas. Vama prepuštamo da budete veštiji i pronađete parfimeriju ili apoteku u kojoj ćete svoj omiljeni proizvod kupiti po još nižoj ceni.

Mixa  400ml – oko 460 din

Bioderma sensibo sebium H2O 100ml – oko 400 din (Ovo malo pakovanje je zgodno ako krećete na kraći put).

Garnier dvofazna micelarna voda 400ml – oko 530din

Bioten   400 ml – oko 430 din…

Nivea   400 ml – oko 520 din.

Velnea  250 ml – oko 250din.

Imajući u vidu da odgovara svim tipovima kože i ne podrazumeva agresivno trljanje i ispiranje, micelarna voda će postati najnežniji partner vašeg lica.

Iskustva sa micelarnom vodom

S obzirom da je poslednjih godina postala sve traženiji preparat, micelarna voda niže brojne uspehe kada je nega kože u pitanju. Brojne zadovoljne dame, čak i poznate ličnosti, najlepše govore o njoj, i kako one kažu, zbog brzine života koji žive, sada ne mogu da zamisle da na drugačiji način obrišu tragove šminke i završe jedan naporni dan. 

Micelarna voda je postala obavezno sredstvo svakog ženskog ručnog nesesera, tako da vam to govori o tome koliko je dobar saveznik u službi lepote.