5 tipova kože lica. Saznaj koji je tvoj!

5 tipova kože lica. Saznaj koji je tvoj!

Da li znate kako odrediti tip kože? Jako je važno da ovo znate, jer različitim tipovima kože lica odgovara različita nega. Predstavljamo vam svih 5, a vi saznajte koji je vaš!

Nisu svi kozmetički preparati za lice dobri za svaki tip kože. Suvoj koži ne prija nega koja će je još više isušiti, masnoj ne prijaju teške i masne kreme. I pored toga što je važno da znate kako pravilno očistiti lice, treba da znate i kako da pravilno negujete kožu i koji preparat da izaberete.

Tipovi kože su nešto što uglavnom genetski nasleđujete. Ipak, ima situacija kada mi sami utičemo na nju. Tako recimo loša ishrana može da utiče da vam koža bude masna i sklona potokožnim bubuljicama. Ukoliko je to vaš problem, saznajte kako da se pravilno rešite potkožnih akni.

Preprati koje birate za negu moraju biti u skladu sa vašim tipom kože, a najidealniji izbor je ako su prirodni. Ksenija je imala masan tip lica i mnogo bubuljica. Otkrila je tretman koji joj najviše odgovara i sada više nema akne, bubuljice, mitisere niti joj je koža masna. O čemu se radi? Pročitajte obavezno priču koju je podelila sa nama. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Tip kože može se menjati i tokom vremena. Recimo, tokom puberteta ili korišćenja kontracepsijkih pilula, hormoni se umešaju u produkciju sebuma, pa koža postane sklonija aknama. Ovo traje neko vreme, dok ima uslova za to, pa se koža posle vrati u normalu.

Osnovni tipovi kože i njihove karakteristike

Tip kože zavisi od toga koliko masnoće ima, koliko vode zadržava (što utiče na njenu  elastičnost) i koliko je osetljiva.

tipovi kože lica

U skladu sam tim, postoji 5 osnovnih tipova kože:

 • Normalna koža
 • Masna koža
 • Suva koža
 • Kombinovana koža
 • Osetljiva koža

Verovatno najbolja varijanta jeste da imate normalan tip kože i ako ste u tom košu, možete se smatrati srećnicom.

Koje su karakteristike ovih tipova kože?

Normalna koža je glatka, ujednačenog tena, mekana i bez vidljivih tragova masnoće . Pore su jedva vidljive. Nije preterano zahtevna za negu, ali je ne treba ni zapustiti.

Masna koža ima tragove masnog odsjaja od sebuma. Ova prirodna masnoća najviše se nakuplja na bradi, čelu i oko nosa. Kod osoba sa ovim tipom, nisu samo ove regije kritične, već je celo lice masno, neretko je i kosa masna. Ovakva koža stvara više sebuma nego što je potrebno, a uzroci mogu biti različiti:

 • loša ishrana
 • nasledni faktor
 • hormonski problemi
 •  stres
 • pogrešna nega kože

Masna koža ima široke pore, sjajna je, debela, sklona bubuljicama, mitiserima.

Suva koža je potpuno suprotna prethodnoj, osim u jednom – zahteva poseban način nege. Ovakva koža ne proizvodi dovoljno sebuma i teško ga zadržava, pa je suva i često se peruta. Treba joj nega koja je snabdeva dovoljnom količinom vlage.

Kod suvog tipa kože, pore su skoro nevidljive, koža je suva, zateže, i sklonija je gubitku elastičnosti i borama.

Uzroci suve kože mogu biti:

 • geni
 • izloženost vremenskim uslovima (jakom suncu ili jakoj hladnoći i vetru) bez adekvatne zaštite
 • preterano izlaganje solarijumu
 • navika pranja lica previše toplom vodom
 • posledica rekacije na jake sapune i sredstva za pranje lica

Kombinovani tip kože lica je onaj koji se dosta masti, ali samo na nekim delovima, dok je na nekim delovima lica koža normalna ili čak i suva. Nega ovakve kože lica zahteva da svaki deo lica tretirate posebno.

Pore kod kombinovanog tipa kože mogu biti vidljivije, a u predelima gde je masna koža je sklona  mitiserima i bubuljicama.

Kombinovani tip kože je takođe i onaj koji se menja u zavisnoti od spoljašnjih uslova. Takvo lice je, na primer, tokom jednog određenog perioda godine masno, a tokom drugog suvo.

Osetljiva koža lica je verovatno najteža kombinacija koja vam može zapasti. Tu spadaju osobe koje imaju problema sa promenamana koži kao što su ekcemi, rozacea i slično. Ovak koža lica se lako se iziritra, sklona je crvenilima i upalama.

Kako odrediti tip kože lica?

Da biste znali koji tip kože lica imate, potrebno je da uradite sledeći jednostavan test:

Operite lice vodom ili blagim sredstvom za čišćenje lica. Skinite svu šminku i ne stavljajte ništa na lice posle toga. Sačekajte sat vremena. Posle toga koža treba da se vrati u svoje normalno stanje.

Nakon sat vremena, vreme je da procenite.Stanite pred ogledalo i posmatrajte.

 • Ukoliko primetite tragove masnoća i sjaj na čelu, oko nosa i na bradi (takozvana „T zona“) imate kombinovanu kožu. Ovakav tip kože ima najveći broj ljudi
 • Ukoliko vam se celo lice sjaji i vidite ogromne pore na svom licu, očigledno je da je vaša  koža masna .
 •  Ako osećate neprijatno zatezanje kada pravite razne izraze lica, i ako se primete sitne linije dok to radite, vaša koža lica je suva.
 • Ako vam je lice čisto, nema odsjaj ni na kojem delu, glatko i mekano, imate normalnu kožu
 • Osetljvu kožu ne moramo posebno opisati. Ukoliko je imate, biće na njoj crvenila i drugih promena i verovatno ste već uveliko svesni da imate ovaj tip kože.

Kako odrediti tip kože i nije neka nauka, ali odabrati pravu negu možda je malo teže. Ipak, neće ni to biti, ako pratite ove savete!

Pravilna nega različitih tipova kože

Odredili ste tip kože i šta sad? Kako negovati lice?

Pročitajte: 10 DA i 10 NE za negu lica!

Evo  šta zahteva koji tip kože lica pa pročitajte i proverite da li ste negde do sada grešili i kako ubuduće da negujete svoje lice.

Pravilna nega normalne kože

Ukoliko ste u ovoj grupi, verovatno nemate mnogo brige i sve radite kako treba. Najbolje je da tako i nastavite. Redovno hidirijate lice kako bi ostalo nomalno i elastično, izbegavajte jako masne proizvode i sve će biti u redu.

Pravilna nega masne kože

Ako imate masnu kožu, verovatno ste frustrirani njenim odsjajem stalnim bubljicama. Možda je, u nameri da rešite problem, perete i previše često. Probajte da primenite neke od sledećih saveta:

 • ne perite lice više od dva puta dnevno
 • koristite blaga i prirodna sredstva za čišćenje lica, ma kako vam se činilo da vam treba neko jako sredstvo za suvišnu masnoću. Jaka sredstva isušuju kožu lica trenutno i ona počinje da proizvodi još sebuma, da nadoknadi masnoću.
 • Potražite na kozmetičkim sredstvama, šminci i puderima oznaku „non comedogenic“. Ovu oznaku imaju proizvodi koji ne zatvaraju pore!
 • Izbegavajte jake i masne kreme i držite se proizvoda u obliku gela
 • Povedite računa o ishrani. Smanjite unos ugljenih hidrata i slatkiša bilo koje vrste. Vežbajte da sagorite suvišne masti. Mnogi koji su prešli na hrono ishranu tvrde da im se koža lica drastično poboljšala.

Redovno hidrirajte vašu kožu. Mnoge osobe koje imaju ovaj tip kože misle da je hidriranje suvišno, a ne znaju da je važno održati prirodan balans. Redovna hidratacija je bolja od isušivanja.

Saznajte više o masnoj koži!

Nega suve kože

Ako ste od onih koji imaju suv tip kože lica, pokušajte sledeće da primenite u svojoj svakodnevnoj nezi.

 • Ne perite lice pretoplom vodom jer to dodatno isušuje kožu
 • Koristite blage sapune za čišćenje lica. Najbolji su prirodni preparati. Mnogi kozmetički preparati sadrže sulfate kojii isušuju kožu. Pročitajte uostalom, zašto treba da koristite šampone bez sulfata za negu kose i sve će vam biti jasno.
 • Ne trljajte lice peškirom, već tapkanjem pokupite vlagu.  Izbegavajte grube pilinge, jer suva koža može biti jako osetljiva.
 • Nakon pranja nanesite neku kremu koja dobro hidrira kožu.
 • Izbegavajte sredstva na bazi alkohola

Pročitajte pravila za negu suve kože!

Nega kombinovane kože

Ovaj tip kože je najrasprostranjeniji i zahteva posebnu negu. Na delovima „T zone“ koji su masni, izbegavajte masne i jake kreme. Dovoljno je samo da ih temeljno očistite.Sa druge strane, često ove osobe imaju jako suve obraze i ovde je potrebno naneti neko masno sredstvo za negu. Prirodna ulja kao što je bademovo ulje za lice ili ulje divlje ruže su odlična za ovakvu negu.

Nega osetljive kože lica

Nega ovog tipa kože je složenija i zahteva kompleksiniji pristup problemu. Potrebno je otkriti šta je uzrok osetljivosti kože i šta je to što izaziva upale, crvenila, perutanja, peckanje ili svrab kože. Ovde je najvažnije lečiti uzroke, a ne posledice.

Ponekad je dovoljno uočiti koji kozmetički proizvodi vam smetaju, a ponekad je osetljiva koža znak nekog oboljenja ili nedostatka vitamina i minerala na koži (recimo nedostak vitamina A).  Kada koristite novi proizvod koji niste koristili pre, a imate osetljivu kožu lica, isprobajte ga prvo na nakom manjem delu. Izbegavajte one sa veštačkim mirisima, parabenima, aditivima i držite se prirodne kozmetike

Saznajte koja koža je osetljiva koža!

Bez obzira na tip kože koji imate, uvek izbegavajte izlaganje direktnom suncu kako ne biste dobili opekotine od sunca, koristite adekvatnu UV zaštitu.Osim toga, rešite se loših navika kao što je pušnje i obavezno, obavezno unosite dovoljno tečnosti u organizam.

Najčešći  problemi na koži

Različiti tipovi kože imaju svoje probleme, a najčešći problemi na koži lica su sledeći:

vrsta kože lica

Dehidracija – ovome je posebno sklona suva koža lica, pa i kombinovana u određenom razdoblju. Prepoznaje se po finim linijima i osećaju da koža lica zateže, a nanošenje hidratantne kreme ili prirodnog ulja za lice donosi momentalno olakšanje.

Evo saveta kako hidrirati lice!

Hiperpigmentacija – ovome su sklone osobe koje se previše izlažu štetnim sunčevim zracima. Uzrok ove promene na koži lica može biti i trudnoća. Ovo je tada hormnoski problem koji se pogoršava na suncu. Hiperpigmentacija  nije uvek viljdiva golim okom već se za oktkrivanje ovog problema koristi Vudova lampa.  Pored pravilne nege kože i temeljnog čišćenja, za tretman hiperpigmentacije koriste se sredstva koja u sebi imaju agens za posvetljivanje kože kao što je hidrohinon. Ovo ne bi trebalo da radite na svoju ruku, već u konsultaciji sa dermatologom jer kozmetička sredstva za posvetljivanje kože mogu imati i kontraposledice i previše posvetleti pigment . Prirodan način da posvetlite kožu je vitamin C.

Bore na licu – ova promena je normalna posledica starenja kože, ali su joj sklonije osobe koje imaju suvi tip kože lica, jer njihova koža brže gubi na elastičnosti. Bore se prvo pojave tamo gde je koža najtanja, oko očiju, usana, a kasnije da manje osetljivim regijama lica.  U borbi protiv bora najbolje pomažu retinol, vitamin C, peptidi, hijaluronska, mlečna i glikolna kiselina, jer popravljaju strukturu kože. Osim toga, dobre mogu biti prirodne maske protiv bora i prirodne kreme za lice koje zatežu i hidriraju kožu.

Bubuljice akne i mitiseri su čest problem koji najviše pogađa osobe koje imaju masni tip kože lica. Oni uglavnom imaju velike pore koje budu začepljene viškom sebuma i na koji se lako nakupe bakterije. Tako nastanu upalni procesi kao što su bubuljice. Osim toga, na njihovu pojavu utiču i neki unutrašnji faktori, način ishrane i neke bolesti.  Ovakvom problemu potreban je kompletan pristup, adekvatna sredtva za čišćenje kože i blaga prirodna srtedstva protiv bubuljica, najbolje u formi gela koji se brzo apsorbuje i ne masti kožu dodatno. Možete probati i prirodne maske protiv bubuljica.

Sada kada znate kako odrediti tip kože lica i čemu je ona najviše sklona, lakše ćete izabrati i pravu negu!

Prirodna nega je uvek najbolji izbor, a blaga sredstva  za čišćenje su imperativ, bez obzira kakav tip kože imate. 

Zašto je sve ovo važno?

Uz pravi pristup i adekvatna kozmetička sredstva namenjena vašem tipu kože, eliminisaćete bubuljice i sprečiti nastanak bora. Šminkom se lako pokriju nedostaci. Ipak, to je samo maskiranje!  Dobra nega lica i zdrava koža su kao dobra podloga i glavni su preduslov za lepotu.