Bubuljice na čelu? Postoji rešenje!

Bubuljice na čelu? Postoji rešenje!

Autor:

Muče vas bubuljice na čelu? Tražite načine kako da ih se rešite? Evo nekih vrlo dobrih! Saznajte šta im je uzrok pa ih konačno pobedite.

Spremaš se za izlazak? Za važan razgovor? Tu je tip-top garderoba , samopouzdanje na vrhuncu, sve dok ne baciš pogled u ogledalo i… eto je! Bubuljica! Ni manje ni više, nego na čelu!

I već vidiš kako tvoje samopouzdanje tone i topi se. Već zamišljaš razgovor u kojem niko i ne sluša šta pričaš, ma koliko elokventna bila, jer je tu ta bubuljica na sred čela, skreće pažnju, galami umesto tebe i niko više ne vidi ni tvoju super odevnu kombinaciju, ni tvoje znanje ni samopouzdanje – ta crvena izbočina je tu i preti da sve pokvari!

Da li je baš tako?

Pa, kako se uzme. Činjenica je da ona neće baš toliko dominirati, ali je vrlo izvesno da će određenu količinu pažnje skrenuti na sebe. Tvoje samopouzdanje i energija će biti poljuljani, makar niko i ne znao za tu dosadnu pojavu na tvome licu. Jer, ipak, ti znaš!

I ne želiš je tu!

Bubuljice na čelu: uzroci

Ok, kako je uopšte to moguće?

Izdvajaš značajno vreme da bi brinula o čistoći lica, uradila si sve što je bilo u tvojoj moći, a bubuljice na čelu su ipak tu.

Imamo potencijalno dobru vest – nije sve do tebe.

Postoje stvari koje se odvijaju u našem telu, a da mi na njih ne možemo da utičemo.

Postoje i stvari kojima smo okruženi, a ni njih ne možemo izmeniti.

Negde između svih ovih stvari, usled njihovog kombinovanja, nastaju bubuljice na čelu.

Znamo, naporne su i smetaju. Najbolje bi bilo da ih nema. I ne možeš se setiti ni jedne jedine dobre strane što sad na tvom čelu stoji bubuljica.

Ipak, nije baš tako.

Ma koliko iritantne i dosadne bile, bubuljice na čelu su način da ti tvoje telo pošalje poruku.

Ne bi bilo loše da, nakon što te prođe prvi nalet besa i nervoze što su opet tu, porazmisliš o tome na šta te one upozoravaju.

Možda neguješ lice, ali na pogrešan način?

Moja prijateljica Nina je imala baš taj problem i ništa joj nije bilo jasno. Ipak,  pronašla je vrlo jednostavno rešenje  uspela da potpuno oporavi svoje lice i eliminiše svaku bubuljicu koju je imala. I vi možete imati čisto lice ako probajte njen trik. O čemu je reč? Saznajte i  pročitajte njeno iskustvo na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

To može biti rešenje, ali evo šta je još uzrok:

Ishrana

Postoji teorija koja govori o uzrocima nastanka bubuljica. Poznata je pod nazivom face mapping i naročito se osvrće na bubuljice koje se pojavljuju na čelu.

akne na čelu

Naime, smatra se da mesto na kojem se pojavljuju bubuljice može ukazivati na uzrok zbog kojeg one nastaju. Bubuljice na čelu nemaju isti okidač za nastanak kao i bubuljice na obrazima, akne na bradi ili nekom drugom delu lica.

Face mapping nam govori da akne na čelu mogu ukazivati  na to da tvoj digestivni sistem ne prihvata baš najbolje hranu koju unosiš u organizam.

Usled loše ishrane koja je bogata masnoćom i prostim ugljenim hidratima lojne žlezde proizvode više masnoće odnosno sebuma. To dovodi do toga da koža bude masnija, samim tim i sklonija bubuljicama.

Stres

Naravno da nikako ne smemo zaboraviti ni glavnog neprijatelja modernog čoveka – stres. Stres i neredovan odmor su često u osnovi raznih problema sa kojima se bori naše telo, pa mogu biti i jedan od uzročnika pojavljivanja bubuljica na čelu.

Pročitajte više o vezi bubuljica i stresa.

Hrana i stres ne moraju biti jedini uzrok bubuljica na čelu.

Nepravilna nega kože

Bubuljice na čelu često nastaju usled neadekvatne nege kože. Kada se nečistoće i sebum, prirodna masnoća kože, ne uklone pravilno, mogu se nakupiti u porama. Ovo nakupljanje dovodi do stvaranja čvrste materije koja može začepiti pore, što rezultira nastankom akni.

Pogrešna kozmetika za kosu

Loš izbor šampona može izazvati iritaciju kože i doprineti stvaranju bubuljica, naročito ako sastojci iz šampona dospevaju na liniju između kose i čela. Preporučuje se korišćenje šampona bez parabena, veštačkih mirisa, konzervansa i dodatnih ulja.

Znoj

Znojenje, može prouzrokovati probleme. Znoj se meša sa bakterijama i prljavštinom, što može izazvati iritaciju i stvaranje akni. Ovo je posebno izraženo kod ljudi koji često nose kape ili se bave fizičkim aktivnostima.

Da biste smanjili ovaj rizik, preporučuje se nošenje traka za glavu koje apsorbuju znoj i drže kosu podalje od čela.

Prilikom izbora  kapa, važno je obratiti pažnju na to kako oni mogu uticati na pojavu bubuljica na čelu. Nošenje kapa može izazvati dodatno znojenje i lučenje sebuma na čelu, pa se savetuje odabir kapa od prirodnih materijala i smanjivanje njihovog nošenja, posebno tokom leta.

Genetika

Genetski faktori igraju značajnu ulogu u sklonosti ka aknama. Ako u vašoj porodici postoje osobe koje su imale ili imaju problema sa aknama, veća je verovatnoća da ćete i vi imati slične probleme. Ovo je posebno važno za razumevanje kod onih koji se suočavaju sa upornijim ili težim oblicima akni. Genetska predispozicija može uticati na to kako vaša koža reaguje na različite spoljašnje i unutrašnje faktore, što uključuje proizvodnju sebuma, brzinu obnavljanja kožnih ćelija i reakciju na bakterije. Svest o genetskom aspektu može pomoći u prilagođavanju režima nege kože i potrazi za adekvatnim tretmanima.

Problem sa jetrom

Ova ideja se povezuje sa kineskom tradicionalnom medicinom, ali nema studija koje bi ovo potvrdile. Ipak, razmotrite. Redovna pojava akni na čelu može biti indikator problema sa jetrom ili nadutošću stomaka. Preporučuje se da povećate unos vode i da jedete hranu koja je blagotvorna za jetru, kao što su lisnato zeleno povrće i izbegavanje brze hrane i alkohola.

Isto važi i za sledeće…

Problemi sa digestivnim sistemom

Akne na čelu mogu ukazivati i na probleme sa varenjem određenih namirnica ili preterano prisustvo toksina u organizmu. Za poboljšanje varenja, preporučuje se konzumacija gorčina ili digestivnih enzima pre obroka. Takođe, osiguravanje adekvatnog sna je ključno za održavanje zdravlja digestivnog sistema i kože.

Hormonske promene

Hormonske promene igraju ključnu ulogu u nastanku bubuljica na čelu, posebno kod žena. Tokom menstrualnog ciklusa i u trudnoći, fluktuacije hormona mogu uzrokovati prekomerno lučenje sebuma, što dovodi do zapušenja pora i stvaranja akni. Ova hormonalna dinamika posebno je izražena neposredno pre menstruacije i u prvom tromesečju trudnoće, kada se povećava aktivnost lojnih žlezda.

Ipak, za akne koje se pojavljuju baš na čelu postoje i specifični uzročnici. Upotreba komedogene šminke ili kozmetika za negu kože lica koja je puna štetnih sastojaka mogu doprineti pojavi bubuljica na čelu.

Sasvim je moguće da je u pitanju i nešto što ti je pred nosem, a da ti jednostavno to ne pada na pamet.

 • Tako perut može biti jedan od uzročnika. Naročito ako imaš šiške. U tom slučaju, perut opterećuje kožu i potpomaže nastanak bubuljica. Tada nastaju sitne bubuljice na čelu. Šiške mogu pogoršati problem bubuljica na čelu jer zadržavaju ulja i prljavštinu koja mogu blokirati pore. Savetuje se da se šiške redovno peru i drže podalje od čela koliko god je to moguće. Razmislite o stilizovanju kose na način koji minimizira kontakt sa čelom, poput upotrebe šnalica za povlačenje šiški u stranu. Ovo može pomoći u smanjenju pojavljivanja i pogoršanja akni na čelu.
 • Masna koža glave takođe može biti krivac. Ukoliko masnoća koja se krije na tom delu kože prodre dublje, dovodi do pojave bubuljica na čelu.Sa ovim uzrocima je vrlo povezana upotreba određenih preparata za negu kose i kože glave koji ti ne odgovara. Ako ovi proizvodi dolaze u dodir sa čelom, mogu biti uzročnici za nastanak akni na čelu. Obrati pažnju i pokušaj sa nekim drugim prirodnim proizvodima.
 • Piling lica je vrlo koristan, uklanja izumrle ćelije i održava kožu svežom, ali ukoliko se sa pilingom preteruje, može iziritirati kožu. Iritirana i osetljiva koža je pogodno tle za nastanak bubuljica.

Vrste bubuljice na čelu

Postoji više vrsta akni i sve one mogu biti na tvom čelu.

 • komedoni – sitne izbočine koje su baš i najkarakterističnije za čelo. Obično su u pitanju zatvoreni komedoni, bez vrha, ne mogu se iscediti, a ako probate, garantujemo da ćete zakomplikovati situaciju.
 • sitne bubuljice na čelu – javljaju se u gomili i obično su vrlo uporne dok im se ne nađe uzrok.Mogu izgledati kao osip. Ponekad mogu biti praćene svrabom, što dodatno stvara nelagodu.
 • potkožne bubuljice na čelu – ređe u gomili, najčešće se desi da izbije „jedna ali vredna“ i to obično onda kada ti to najmanje treba u životu. To može biti bubuljica pred menstruaciju, ali i posledica nekog spoljašnjeg faktora. Sitne potkožne bubuljice na čelu se razlikuju od ostalih po tome što mogu ostati na koži duže vreme. Karakterišu ih sitne izbočine na čelu koje su bez vidljivog crvenila. Iako nisu upaljene, mogu biti bolne na dodir.
 • hormonske bubuljice na čelu – iako se najčešće pojavljuju na bradi i duž vilice, nije isključeno da se pojave i ovde. Usled hormonskih promena, kao što su recimo one u pubertetu, javlja se prekomerna proizvodnja sebuma u koži i samim tim idealni uslovi za akne.
 • pustule – bubuljice sa belim vrhom, ispunjene gnojem. Otvorene pore koje privlače bakterije su često uzrok ovog problema. To su bele gnojne bubuljice lako prepoznatljive po svom belom vrhu. Sadrže gnoj unutar sebe i često mogu biti bolne i tvrde na dodir. Obično se javljaju kada se bakterije upale unutar pora.
 •  mitiseri:  Oni nastaju kada se pore napune prljavštinom i izumrlim ćelijama kože. Kada se ova materija oksiduje na vazduhu, mitiseri dobijaju svoju karakterističnu crnu boju.

Kako se rešiti bubuljica na čelu?

Ne dozvoli da te poduži spisak uzroka obeshrabri.

Ako udružiš mogućnosti koje ti priroda pruža i redovnu negu kože – protiv ove pošasti se možeš izboriti.

Nudimo ti čitavu listu mogućnosti kojima možeš da pribegneš ukoliko si rešena da se definitivno otarasiš bubuljica na čelu.

Evo šta  možeš isprobati.

Preparati protiv bubuljica

Prvo i osnovno za čim treba da posegneš. Preparata protiv bubuljica ima raznih – neki su za privrmenu upotrebu, kao što je benzoil peroksid.

Neki su za regularnu negu i takvi su najbolji jer se mogu upotrebljavati duži vremenski  period, sve dok problem ne nestane. U tom kontekstu, dobro je da znaš za Aknolin set, jer je to proizvod koji je na biljnoj bazi , a prepun aktivnih sastojaka koji mogu da pomognu da se tvoja koža manje masti, bude dubinski čista i koji saniraju upale.

Ako baš nemaš ovo, možeš probati nešto od ovih saveta dole.

Ipak, imaj na umu da namazati paradajz na lice ( koji je možda i pun pesticida) ili nešto slično, nije prečica ka čistom čelu bez akni koja se čuva kao velika tajna da bi se prodavali kozmetički preparati. Nije isto. Prirodna kozmetika ima izdvojene aktivne sastojke iz biljaka u većoj količini – zato je i efikasnija.

Ipak, za slučaj nužde, evo šta pomaže za bubuljice na čelu.

Limunov sok

Blagotvorno dejstvo limuna na našu kožu je odavno poznato Bilo da imaš jednu, ili više sitnih bubuljica na čelu, nemoj oklevati da isprobaš ovaj citrus. Pre spavanja utrljaj nekoliko kapi soka od limuna na bubuljicu i ostavi ga preko noći. Bićeš iznenađena rezultatom.

Jagode

Iako to možda ne bi očekivala, jagode, zahvaljujući velikim količinama salicilne kiseline, vitamina C, kao i elagične kiseline, mogu biti jedan od tvojih najboljih saveznika u borbi protiv bubuljica.

Med

Pored toga što med možeš koristiti za pravljenje blagotvornih maski za lice, on će ti biti dragocena pomoć za borbu protiv bubuljica. Ostavi da deluje 15 minuta, a zatim isperi. Cink, vitamin C i omega 3 kiselina će pomoći da se bubuljica počne povlačiti.

Paradajz

Paradajz je poželjan u ishrani ne samo zbog toga što predstavlja ukusnu salatu, nego i zbog toga što sadrži veliku količinu antioksidanata. Ovo njegovo svojstvo je našlo delotvornu primenu i u borbi protiv akni na čelu.

Ako su ti se na čelu pojavile bubuljice, a imaš paradajz pri ruci –  isprobaj ovu metodu. Utrljaj paradajz predeo na kojem su se akne pojavile i ovo ponavljaj dva puta dnevno.

Samo budi oprezna – zapamti da preterana upotreba soka od paradajza može dovesti do isušivanja kože. Zato savetujemo da ga razblažiš ukoliko želiš da ponavljaš ovaj postupak češće od dva puta dnevno.

Vinsko sirće

Ovo je jedan od najefikasnijih boraca protiv bubuljica na čelu. Tamponom, tupferima, ili štapićem za uši namaži bubuljicu jednom ili dva puta dnevno.

Preporuka je da se sirće ne razblažuje pre nanošenja, osim ako ti baš ne smeta.

Jaja

Da, to piše. Jaja. Možda nisi znala, ali bela opna koje možeš da sakupiš sa zidova ljuske od jajeta će ti pomoći da ublažiš bubuljice na čelu. Namaži bubuljice ovom masom i ostavi je da stoji onoliko dugo koliko ti odgovara.

Belanca su poznata po svojim svojstvima koja mogu pomoći u zatezanju pora i smanjenju viška ulja na koži, što je korisno za sprečavanje i tretiranje bubuljica. Za pripremu maske, jednostavno odvojite belanca od žumanaca i nanesite ih na čisto lice. Ostavite masku da deluje nekoliko minuta dok se ne osuši, a zatim je isperite toplom vodom. Ovaj tretman može biti posebno koristan za osobe sa masnom kožom i sklonosti ka aknama

Beli luk

Znamo, znamo. Ne zvuči baš primamljivo. Ipak, beli luk je poznat kao izvrstan antibiotik. Kao takav, on uništava bakterije i ima antioksidantsko dejstvo. Ma koliko neprijatno mirisao, beli luk će pomoći da bubuljice sa čela što pre nestanu, a sprečiće i eventualni nastanak ožiljaka.

Korijander i kurkuma

Korijander je još jedan od prirodnih antibiotika koji pomaže čišćenju organizma i može pomoći u borbi protiv akni na čelu. Zajedno sa kurkumom ili nanom, sok od korijandera će pomoći da se sa bubuljicama na čelu izboriš što pre.

Šta još možeš da uradiš?

Budući da neke životne navike utiču na nastanak bubuljica, preporučujemo da pokušaš njih da promeniš.

 • Redovna nega kože lica će pomoći tvom licu da uvek bude sveže. Posveti mu pažnju kakvu zaslužuje bar dva puta dnevno koristeći prirodne losione za pranje lica. Tvoja koža će ti biti zahvalna, smanjićeš mogućnost da kožu nasele bakterije, a time i mogućnosti za nastanak akni na čelu.
 • Piling lica je odličan način da održavaš svoju kožu čistom a da, pritom, sprečiš i nastanak i razvoj akni na čelu. Ipak, budi umerena. Nema potrebe da izlažeš svoju kožu ovom tretmanu češće od jednom do dva puta nedeljno. Ukoliko se sa pilingom pretera, on može dovesti do iritacije i povećane osetljivosti kože.
 • Adekvatna briga o koži glave će takođe pomoći u prevenciji akni na čelu. Ukoliko ti je koža glave naglašeno masna i sklona perutanju, odaberi šampone i kozmetiku za negu kose koja će biti adekvatna. Najbolje bi bilo da se odlučiš za prirodne šampone protiv peruti bez sulfata. Time ćeš značajno smanjiti mogućnost da se na tvom čelu često pojavljuju bubuljice.
 • Hidratacija.Ukoliko je tvoje telo valjano hidrirano, bubuljice na čelu će se ređe pojavljivati. Posveti pažnju sebi i svom telu tako što ćeš unositi dovoljno tečnosti, pre svega vode. Naročito je preporučljivo da izjutra popiješ čašu mlake vode, koja blagotvorno deluje na celokupan organizam.
 • Ishrana. Organizuj svoju ishranu tako da odgovara čitavom tvom organizmu. Tvoje telo će ti se odužiti boljom kondicijom, pojačanom energijom i – smanjenjem bubuljica na čelu. Ishrana bogata vitaminima i mineralima koji pomažu smanjenje količine masnoće rezultiraće i smanjenjem masnoće kože. A što je koža manje masna, manja je i verovatnoća da će se bubuljice učestalo pojavljivati. Ovde imaš detaljno o ishrani protiv akni.
 • Pokušaj da izbegavaš stresne situacije. Znamo da je ovo lakše reći nego učiniti. Ipak, česta izloženost stresu ne donosi ništa dobro. Odredi jasno svoje prioritete i ne dopusti da te uznemirava ono što nije vredno tvog zdravlja i tvoje lepote. Spavaj redovno i uživaj u sebi. To će ti se višestruko vratiti.

Kako sprečiti bubuljice na čelu?

Kako bi se efikasno borili protiv bubuljica na čelu, važno je primenjivati specifične metode nege kože i prilagoditi određene aspekte svakodnevnog života. Evo nekoliko korisnih saveta:

  1. Rutina nege kože: Redovna i blaga eksfolijacija kože čela ključna je za uklanjanje mrtvih ćelija kože i sprečavanje začepljenja pora. Takođe, preporučuje se upotreba nekomedogenih preparata za šminku i negu kože koji neće dodatno začepiti pore i izazvati nove akne.
  2. Materijal odeće i aksesoara: Prilikom izbora kapa i ostalih aksesoara, izbegavaj sintetičke materijale koji mogu povećati zadržavanje znoja i bakterija na koži. Pamuk i drugi prirodni materijali su bolji izbor jer omogućavaju koži da diše i smanjuju rizik od iritacija.
  3. Prilagođavanje ishrane: Smanjenje unosa alkohola i brze hrane može značajno doprineti smanjenju toksina koji opterećuju jetru, a samim tim i poboljšanju zdravlja kože. Uključivanje zdravije hrane bogate vitaminima i mineralima doprinosi boljem izgledu i zdravlju kože.
  4. Promene u životnom stilu: Redovno vežbanje, adekvatna hidratacija i efikasno upravljanje stresom su ključni za opšte poboljšanje zdravlja, što se direktno odražava na zdravlje kože. Osim toga, osiguravanje dovoljno sna svake noći pomaže u regeneraciji kože i smanjenju pojave akni.
  5. UV zaštita: Značaj UV zaštite ne sme se zanemariti kada je reč o nezi kože sklone aknama. Izlaganje suncu bez adekvatne zaštite može ne samo pogoršati stanje postojećih akni, već i povećati rizik od stvaranja ožiljaka i hiperpigmentacije. Sunčevi zraci mogu stimulisati proizvodnju sebuma, što može dovesti do dodatnog začepljenja pora i stvaranja novih akni. Takođe, UV zračenje može oslabiti kožu i umanjiti njenu sposobnost da se oporavi i izleči, čime se povećava verovatnoća nastanka trajnih ožiljaka od akni. Stoga je važno koristiti proizvode za zaštitu od sunca koji su prikladni za tip kože, posebno one formulacije koje neće dodatno začepiti pore.
  6. Pravilna hidratacija kože igra ključnu ulogu u upravljanju i lečenju akni, čak i kada je koža masna. Čest zabluda je da masna koža ne zahteva hidrataciju, ali zapravo, održavanje ravnoteže hidratacije je od vitalnog značaja za zdravlje kože. Korišćenje proizvoda koji isušuju kožu može imati kontraefekat, jer koža reaguje na sušenje povećanom proizvodnjom sebuma, što može dovesti do još više akni. Hidratantni proizvodi koji su posebno formulisani za masnu ili aknama sklonu kožu mogu pomoći u održavanju optimalne ravnoteže vlage, bez dodatnog začepljenja pora. Redovna hidratacija kože pomaže u održavanju njenog zdravlja, elastičnosti i može smanjiti pojavu akni, čineći kožu mekšom i zdravijom.
  7. Redovno čišćenje posteljine i peškira igra važnu ulogu u prevenciji bubuljica na čelu. Bakterije i nečistoće koje se nakupljaju na posteljini i peškirima mogu lako preći na kožu lica, što doprinosi razvoju akni. Stoga je važno redovno prati posteljinu i peškire, po mogućstvu na visokim temperaturama, kako biste osigurali uklanjanje bakterija i pružili svojoj koži čistu i higijensku površinu za odmor. Ovaj jednostavan korak može značajno smanjiti pojavu bubuljica.

Male tajne velikih majstora

Borba protiv bubuljica započinje nekada davno, još u vreme kada je prva žena poželela da bude što lepša.

Znači – oduvek.

Zahvaljujući tome, neko je pre nas isprobao raznorazne načine da ukloni te dosadne napasti sa čela. I, opet zahvaljujući tome, sada na raspolaganju imamo male tajne i trikove koje su naše sapatnice prikupljale godinama.

Da li ti je ikada palo na pamet da se protiv bubuljica na čelu možeš boriti pomoću praška za pecivo?

Nije ni nama. Ali zato nekome drugom jeste.

Donosimo ti listu malih tajni kojima se koriste u borbi protiv bubuljica.

Opet napominjemo – one nisu zamena za preparat protiv akni, one su samo prva pomoć u hitnim situacijama.

 • Ulje od nane će takođe biti dobro rešenje, naročito ako ga pomešaš sa vitaminom E. Ovu smesu nanesi na bubuljicu i pusti neka je koža apsorbuje. Umanjiće otok i crvenilo i ubrzati nestanak bubuljice sa čela.
 • Sodu bikarbonu pomešanu sa vodom možeš naneti na bubuljicu i ostaviti tako nekoliko minuta. Ovo će smanjiti crvenilo od bubuljica i vratiti pH vrednost kože u normalu. Ipak, nemoj držati ovu smesu duže od nekoliko minuta, da bi izbegla isušivanje kože.
 • Aspirin je poznat po svom anti-upalnom dejstvu i koristi se kao jedna od najefikasnijih maski protiv bubuljica na čelu. Izmešaj ga sa malo vode i nanesi na bubuljicu. Ostavi masku preko noći i isperi.
 • Led će značajno pomoći da se bubuljica na čelu, kao i otok oko nje, smanji. Zadrži ga dva do tri minuta i rezultat će biti odmah vidljiv.
 • Hidrogen od 3% takođe možeš naneti na bubuljicu. Njegovo antibakterijsko dejstvo će pomoći dezinfekciju i ubrzati nestanak bubuljice sa čela. Ovo nemoj pokušavati ukoliko nisi sigurna da tvoja koža dobro podnosi hidrogen, a svakako ga nemoj nanositi više od jednom dnevno.

Medicinski  tretmani bubuljica na čelu

Kada kućni lekovi i promene u načinu života ne donesu očekivane rezultate u borbi protiv akni, medicinski tretmani mogu biti efikasna alternativa.

Za lečenje težih oblika akni često se koriste retinoidi, koji pomažu u regulaciji obnavljanja ćelija kože i smanjenju upale.

Antibiotici su takođe opcija, posebno kada je potrebno boriti se protiv bakterijskih infekcija koje mogu uzrokovati akne.

U nekim slučajevima, hormonska terapija može biti preporučena, posebno ako su akne povezane s hormonskim neravnotežama.

Ovi tretmani zahtevaju konsultaciju sa dermatologom ili drugim zdravstvenim profesionalcem, koji može pružiti individualne savete i preporuke na osnovu specifičnih potreba i stanja kože.

Bubuljice na čelu – iskustva

Iskustva sa bubuljicama na čelu brojnih naših sapatnika koji su se morali boriti sa ovom dosadnom pojavom pokazuju nešto što je sasvim očekivano, a na to, ipak, vrlo često zaboravimo.

Život nam nameće tempo koji opterećuje, često iscrpi i izmori, pa lako zaboravimo na to koliko nam malo treba da budemo zadovoljni sobom.

A samo kada smo zadovoljni sobom, možemo biti zaista lepi. Sa bubuljicama, ili bez njih.

Šta nam zapravo savetuju ova iskustva sa aknama na čelu?

Pre svega – nega!

Bubuljice na čelu neće nestati same od sebe, zato jer smo poželeli da ih nema. Prirodna kozmetika je idealno rešenje koje može postati deo svakodnevne rutine.

Naš predlog je Aknolin set: losion koji čisti i gel koji uklanja akne.

 • Ukoliko povećamo unos vode, a unos gaziranih pića i kofeina svedemo na minimum, sasvim sigurno ćemo obezbediti češću i pravilniju detoksikaciju celokupnog organizma.
 • Smanjenje unosa čokolade, kolača ili koka kole, unos hrane koja omogućava izbacivanje toksina iz organizma rezultuje i smanjenjem bubuljica na čelu.
 • Redovno spavanje, odlazak u krevet na vreme i ustajanje u rano jutro takođe pomaže smanjenju nastanka akni na čelu.
 • Ako izdvojimo samo 20 ili 30 minuta dnevno za lagane vežbe, sasvim izvesno ćemo se bolje osećati. Ako se još potrudimo da te vežbe radimo napolju, telo će nam opet biti zahvalno.
 • A ukoliko udružimo te vežbe sa vežbama opuštanja, na korak smo da smirenije prihvatamo svakodnevna dešavanja.

Manje ćemo brinuti.

Ne samo zbog svakodnevnice, već i zbog bubuljica na našem čelu.