Šta je medicinska kozmetika i kada vam treba

Šta je medicinska kozmetika i kada vam treba

Šta je to medicinska kozmetika?  Čemu služi, kome je namenjena?  Po čemu je posebna? Informišemo vas o važnim svojstvima i najboljim brendovima.

Kada govorimo o medicinskoj kozmetici, ne moramo je posmatrati kao suprotnost takozvanoj običnoj kozmetici, ali njena svojstva jesu malo drugačija. Termin „obična” kozmetika nije najsrećnije odabran, ali će nam služiti da se napravimo razliku.

Uopšte, termin kozmetika je veoma širok i obuhvata:

 • sve one proizvode koji se tiču nege tela i lica, koju još zovemo i preparativna kozmetika,
 • a tu su i one stvari za ulepšavanje, šminka, koju zovemo dekorativna kozmetika.

Dakle, sve je to kozmetika.

I ne samo to, ponekad imamo običaj reći i za kućnu hemiju, za čišćenje i pranje podova, nameštaja, ali i za pranje rublja i sudova da je i to kozmetika, samo kućna kozmetika. Naravno, mnogo je češće da se ovo odnosi na gore navedene stavke, ali nije isključeno ni ovo drugo u narodu.

Možemo uopšteno reći da se reč kozmetika odnosi na sve one supstance (bilo hemijskog, bilo biljnog porekla) kojima je cilj da poboljšaju izgled nečega.

To poboljšavanje može ići u pravcu održavanja prirodnog izgleda, a može biti i dekorisanje već postojećeg. Ona tome služi i to je njena svrha.

Korisnici kozmetike su ljudi svih životnih dobi, od 7 do 77, kako vole da kažu neki. Dodali bismo i ranije doba, zato što i bebe takođe koriste veliki broj kozmetičkih sredstava u nezi. Dobro, ne koriste bebe, nego njihovi roditelji. Kozmetika je, dakle, nezaobilazan deo od samog početka naših života.

E sada, u okviru čitave te zbrke koju smatramo kozmetikom, a ponavljamo, suzićemo je na negu i održavanje tela, odgonetnućemo gde je mesto medicinske kozmetike i šta to ona predstavlja.

Šta je medicinska kozmetika i kako se razlikuje od obične?

Razlikujete sigurno situaciju kada se opečete, pa vam na koži ostane plik koji treba tretirati kao otvorenu ranu, od toga da su vam, recimo, prirodno sitne oči i želite šminkom malo da ih uvećate. Svesni ste da to nisu iste situacije i da će vam za njih biti potrebne apsolutno različiti kozmetički preparati.

Za prvo je potrebna nega, a za drugo šminka – potpuno različiti preparati.

medicinski kozmetički preparati

Ako ste ovo dobro razumeli, onda smo na pravom putu da napravimo razliku između medicinske i obične kozmetike. Ali još nismo stigli do pravog i konkretnog odgovora.

Opet jedna slika.

Zamislite sada da bolujete od ekcema, ali da imate teži oblik, sa jakim svrabom koji vas tera da se češete i tako stvarate krvave rane na koži. Vi tada nećete posegnuti za nekom kremicom koja će vašu kožu hidrirati i osloboditi vas iritacija, već ćete otići dermatologu koji će vam preporučiti neku medicinsku mast, dakle lek,  koji je specijalizovan da reši baš vaš problem.

Ako, pak, imate blagi ekcem, koji vas svrbucka s vremena na vreme, vi ćete posegnuti za nekom medicinskom kremom, najčešće tražeći savet od farmaceuta, koja će biti dovoljno dobra da svrab i simptome koje ekcem izaziva svede na minimum.

Da li je sada jasnije?

Najjednostavnijim rečima, medicinska kozmetika ili dermokozmetika, predstavlja više od obične kozmetike, a manje od medicinskog leka.

Ova kozmetika nije u stanju da izleči problem, ali može da umanji simptome i često je neophodna za svakodnevnu negu one kože koja je pod terapijom i koja treba da bude izlečena. Sastavni je deo lečenja, ali nije ključni, već propratni deo onoga što zovemo terapija.

Poređenja radi, kardiovaskularne probleme neće izlečiti pojačana fizička aktivnost i redukovana ishrana, nego lekovi. Ali je nužno da, pored toga što pijete lekove, prestanete da jedete nekontrolisano i da se više krećete. Lekovi su tu glavni, ali oni ne mogu mnogo ni dugo, ako ovi drugi uslovi nisu ispunjeni i ispoštovani.

Isto je sa medicinskom kozmetikom. Ako imate neki jači i ozbiljniji problem, koristićete lekove i medicinske masti i kreme, ali ćete za negu i pravilno održavanje tela nabaviti i neku medicinsku kremu koja će ubrzati izlečenje i olakšati muke.

Ono kada su medicinske kreme same dovoljne da reše problem, to je kada je problem u začetku i kada nije potrebno uključiti pravu terapiju. Kao kada vas boli grlo, a ne odete lekaru i ne uzmete antibiotike, nego vam apotekar preporuči neke tablete za sisanje koje će zalečiti vaše grlo, ako virus gripa još uvek nije uspeo da se raširi po organizmu.

Eto, to je, veoma plastično objašnjeno, šta predstavlja medicinska kozmetika u odnosu na „običnu” i koja je njena uloga u odnosu na lekove i medicinske preparate koje dobijamo receptom.

I još jedna, veoma važna stvar: medicinska kozmetika izrađena je od pažljivo odabranih sastojaka koji veoma pozitivno deluju na kožu, ne izazivajući iritacije. Nema mirise ni konzervanse i zato je pogodna za bebe, kao i za osobe koje pate od kožnih oboljenja. Njenim korišćenjem možete biti sigurni da ništa negativno neće da se dogodi povodom problema koji imate.

Ona možda neće biti dovoljno jaka da vas izleči u pojedinim situacijama, ali njena uloga i nije da leči, nego da ublažava simptome, što će ona svakako učiniti.

U kojim prilikama i za koje probleme koristiti medicinsku kozmetiku?

Više je problema i više simptoma koje medicinska kozmetika može izlečiti sama. Iako češće pratilac lekova koje dobijete od strane dermatologa, ova kozmetika može apsolutno biti delotvorna kada je u pitanju dosta problema. Izlistaćemo najznačajnije.

 • Dermokozmetika može pomoći kod osipa. Bilo da se vama, dakle, nekoj starijoj osobi pojavi neka vrsta osipa, od vrućine i znoja na primer , to spada u kategoriju onih problema koje ova kozmetika može veoma lako i efikasno da reši. Tu su i deca u mlađem uzrastu, sve vrste osipa koji nisu uzrokovani hranom ili nekom alergijom, mogu biti uspešno izlečeni.
 • Peckanje i svrab takođe spadaju u listu problema koje medicinska kozmetika lako rešava. Trebalo bi svakako proveriti zbog čega se javljaju ti simptomi, ali oni lako mogu biti rešeni, ako su površinski, nekom od krema koje će vam preporučiti farmaceut.
 • Crvenilo i perutanje, pomenuli smo malopređašnji blaži ekcem ili suva koža usled životnih okolnosti u kojima se nalazimo, takođe mogu biti lako rešeni nekom vrstom  kozmetike ovog tipa.
 • Seboreja, perut, kao i opadanje kose mogu veoma uspešno biti rešeni uz pomoć medicinskih sredstava, o kojima će biti reči nešto kasnije.
 • Tu su akne i bubuljice, kao i sitne bore koje veoma uspešno možete izlečiti nekim od medicinskih sredstava. Odnosno, može ublažiti simptome postojećih ili da spreči njihovu pojavu, ako su u začetku.

A u kontekstu bubuljica, evo Ninine priče. Ona je imala veliki izazov sa svojim licem koje je bilo puno bubuljia, ali je uspela da ga reši. Kako? Pa, lakše nego što biste očekivali! Ona sada ima lepo i čisto lice i ten bez nepravilnosti. I vaše lice može biti takvo ako isprobate njen trik. O čemu se radi, saznajte iz njene lične priče na ovom linku:  https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

A sada da malo detaljnije pojasnimo koje vrstee medicinskih kozmetičkih proizvoda postoje i kada jeste, a kada nije vreme za njihovu upotrebu.

Medicinski sapun

Jedan od važnijih proizvoda ovog tipa kozmetike jesu medicinski sapuni. Namenjeni su nezi lica i tela, pre svega koži koja je osetljiva. On ima antimikrobno i antiseptičko dejstvo, pomaže regeneraciju kože i istovremeno obezbeđuje hidrataciju, što ga razlikuje od nekih drugih sapuna koji uglavnom isušuju kožu.

Kao što smo već naglasili, svi medicinski proizvodi pravljeni su veoma pažljivo i sadrže odabrane sastojke koji kožu štite i obnavljaju.

Medicinski sapuni sadrže veću količinu glicerina, što ih čini pogodnim za korišćenje, kao i specifične kombinacije lekovitih biljaka, koje štite i čuvaju kožu.

Detaljno iščitajte ovde o dobrim svojstvima glicerina.

Neretko na tržištu možete pronaći i medicinske sapune sa sumporom, koji je poznat po tome kako odlično deluje na akne i bubuljice, eliminiše ih i u kombinaciji sa drugim sredstvima, trajno otklanja. Tako da su ovakvi  sapuni pogodni kako za lice, tako i za telo sa aknama (često su to ramena, kod muškaraca i žena).

Medicinski sapuni su pogodni za masnu i suvu kožu jer u sebi imaju sastojke koji hidriraju, a svi znamo da, bez obzira da li je koža masna ili suva, njoj je potrebna hidratacija, a to ovaj sapun i te kako pruža.

Pronađite ovde nešto detaljnije informacije o izboru sapuna za lice.

Medicinska kozmetika za lice

U medicinsku kozmetiku za lice spadaju oni brendovi za koje možemo reći da nisu komercijalni i koje ne možete pronaći baš na svakom koraku. Tu spadaju kreme, serumi, fluidi, losioni za čišćenje lica i mleka, onih proizvođača koji su se specijalizovali za određena područja lica i za specifične probleme koje možemo imati na koži.

Kreme sa specijalno odabranim sastojcima koje umiruju upalu, iritaciju i crvenilo, zatim zatežu bore ili čiste lice od bubuljica i akni, svaka sa kombinacijom sastojaka za problem kome su namenjene.

Medicinski šampon za kosu

Medicinski šamponi mogu biti spas za sve probleme koji se tiču brzog mašćenja kose, kao i kose sklone seboreji i peruti.

Kada vam je koža glave u dobrom stanju, primetili ste, sa čime god da operete kosu, vama će biti dobro. Međutim, čim se pojavi neki problemčić, onda stvar ne sme da bude tako opuštena.

Kod problema kao što je psorijaza, moramo posegnuti za nekim šamponom koji je specijalizovan i koji može te ogromne poluge ljuštenja glave, nekada i rana, da sanira. Tu je i obična perut, koja nastaje usled različitih faktora, a koju je najbolje ukloniti nekim medicinskim šamponom.

Malopre pomenuto brzo mašćenje kose, takođe je jedan od problema koji možete uspešno rešiti ovim vidom tretmana.

Ono što je važno napomenuti, a odnosi se i na medicinsku kozmetiku za lice, to je da njih ne bi trebalo koristiti u veoma dugom vremenskom periodu.

Kada se javi problem ili kada je problem u začetku, trebalo bi da ovi proizvodi budu prva pomoć u rešavanju. Kada se problem povuče, trebalo bi nastaviti sa redovnim korišćenjem „obične” kozmetike, eventualno preventivno, s vremena na vreme ponoviti proces i kožu osvežiti. Naravno, trudite se da kožu negujete stvarima iz prirode, prirodna kozmetika je za to nezamenljiva.

Ako kojim slučajem problem ode na drugu stranu, pa se pogorša, onda takođe ne bi trebalo nastavljati sa korišćenjem medicinske kozmetike, nego se obratiti stručnjacima za rešavanje problema koji imate.

Najbolji brendovi medicinske kozmetike kod nas

Često se pitamo kada nam je neki takav preparat potreban, koji brend da odaberemo i kojem carstvu da se priklonimo. Odgovor na to je jednostavan. Najbolje ćete, svakako, postupiti ako budete birali kozmetiku koja obiluje prirodnim sastojcima. Ponekad zanemarite čak i reklamu, a odaberite prirodno.

medicinska kozmetika za lice

Odlične proizvode koji se mogu svrstati u medicinsku kozmetiku ( jer smanjuju probleme i nepravilnosti) , a na bazi bilja i prirodnih aktivnih sastojaka ima domaći brend Ovotaris.

Ostali brendovi koje možete potražiti su:

 • La roche posay
 • Uriage
 • Bioderma
 • Eucerin
 • MartiDerm
 • Noreva
 • Vichy

Previše bi bilo da sada nabrajamo šta svaki od njih nudi, ali lako ćete se o tome informisati na internetu.

Gde nabaviti medicinsku kozmetiku?

Medicinsku kozmetiku ne možete nabaviti bilo gde. Najčešće se može nabaviti po apotekama ili online.

Ona se ne izdaje na recept, ima je u slobodnoj prodaji.

Ovakva kozmetika sadrži aktivne sastojke koji ispoljavaju određena dejstva na kožu i s toga se moraju pravilno primenjivati, u suprotnom, moglo bi biti i posledica.

Ova kozmetika, kao što isam naziv kaže, ipak je samo kozmetika i ne može zameniti lek koji treba da koristite u slučaju ozbiljnijih oboljenja, a i konsultacija sa farmaceutom ne može zameniti posetu dermatologu ukoliko su se javili neki simptomi koje u dužem vremenskom periodu ne možete da uklonite. Važno je da imate svest o tome.

Medicinska kozmetika je veoma korisna kod manjih problema na kosi i koži i u te svrhe možete je uvek koristiti.

Brojna su dvoumljenja oko toga šta ona predstavlja i u koje se svrhe koristi. Zato, ne oklevajte. Ako redovna nega običnom kozmetikom ne pomaže, red je da pređete na viši nivo. Ova kozmetika je upravo to. Ponekad je ona i sve što vam treba da bi se problem rešio, a ponekad samo koristan dodatak.