POTKOŽNE BUBULJICE i kako ih se PRAVILNO rešiti

POTKOŽNE BUBULJICE i kako ih se PRAVILNO rešiti

Treba da znate kako se rešiti potkožne bubuljice na pravilan način. Da li cediti ili ostaviti da se sama povuče? Šta pomaže da brže sazru? Naučite odmah!

Potkožne bubuljice su upalni procesi duboko pod kožom i nisu uvek vidljive golim okom. To ih ne čini lakšim za lečenje. Možda one nisu uvek uočljive drugima, ali po bolu koji ih prati vi ćete sasvim sigurno biti svesni njihovog prisustva.

Površinske bubuljice možete jednostavno iscediti, ali sa potkožnim neka vam to uopšte ne pada na pamet!

Potkožne bubuljice pojavljuju se kao crvene, otečene formacije bez vidljivog gnoja. Za razliku od površinskih bubuljica, one su dublje smeštene unutar kože, što ih čini težim za lečenje.

Često se javljaju na licu, posebno na nosu, čelu i bradi, ali mogu biti prisutne i na drugim delovima tela.

Važno je izbegavati ceđenje ovih bubuljica jer to može povećati rizik od infekcije i ostaviti trajne ožiljke. Umesto toga, preporučuje se blago čišćenje i upotreba odgovarajućih tretmana o kojima će u nastavku biti reči.

Povremena pojava ovog problema nije nešto što treba da vas zabrine, ali ako vam se ova vrsta bubuljica javlja vrlo često, zar se ne pitate da li možda nešto radite pogrešno? Česta pojava ovog problema naziva se  još i cistične akne.

Hajde prvo da vidimo koji su uzroci potkožnih bubuljica i šta je moglo poći naopako.

Zašto se javljaju potkožne bubuljice?

Akne su upalni procesi ispod kože nastali kao posledica preteranog lučenja sebuma, sadržaja lojnih žlezda, ili usled nekog spoljašnjeg faktora koji onemogućava eliminisanje viška masnoće sa kože. Uzroci potkožnih bubuljica mogu biti različiti – više ili manje teški, lakše ili teže rešivi. Ovo su neki od najčešćih:

Potkožne bubuljice su složen problem kože koji može imati više uzroka:

 1. Loša higijena i nega kože: Nedovoljno ili neadekvatno čišćenje kože može dovesti do akumulacije bakterija i prljavštine, što zapušava pore i izaziva potkožne bubuljice.
 2. Genetika: Neki ljudi su genetski skloniji razvoju potkožnih bubuljica, što znači da istorija kožnih problema u porodici može biti faktor rizika.
 3. Stres: Psihološki stres može pogoršati stanje kože, izazivajući pojačanu proizvodnju sebuma, što dovodi do formiranja potkožnih bubuljica.
 4. Prekomerno znojenje: Znojenje može doprineti zapušavanju pora, posebno kada se kombinuje sa nečistoćama i bakterijama na koži.
 5. Hormonske promene: Hormonski disbalans, čest tokom puberteta, trudnoće ili menopauze, može uzrokovati prekomernu proizvodnju ulja u koži, dovodeći do potkožnih bubuljica.
 6. Loša ishrana: Dijeta bogata masnoćama, šećerima i nezdravim namirnicama može uticati na zdravlje kože. Neuravnotežena ishrana može dovesti do upalnih procesa u koži, što izaziva pojavu akni, uključujući i potkožne.

Kao što možete primetiti, mnogi od ovih faktora su interne prirode i to samo može da znači da su potkožne bubuljice znak neke neravnoteže ili promene u telu. Sve ovo uzrokuje povećanu proizvodnju sebuma pod kožom i usled toga stvaranje upale  i gnoja. Ovako stvorena upala pritiska okolne nervne završetke pod kožom i to stvara bol i otok, uz pojavu crvenila ili bez njega.

Potkožne bubuljice mogu se javiti na licu, bradi, na leđima i na ostalim delovima tela. Najgore je od svega je što, za razliku od površinskih akni i mitisera, mogu da vas muče mesecima.

Prvi poriv koji dobijete kada osetite neprijatan, specifičan bol pod kožom jeste da se bola rešite, a najčešće to radimo pokušajem da iscedimo potkožnu  aknu. Ovo je POTPUNO POGREŠAN PRISTUP koji može imati loše posledice.

Moja prijateljica Ksenija je tako upropastila lice. Bilo je puno ožiljaka i fleka i upaljenih akni. Srećom, našla je dobar prirodni preparat i poglavlje sa aknama je ostavila iza sebe zauvek. Pročitajte kako joj je to pošlo za rukom. https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Takođe, važno je istaći da se potkožne bubuljice različito manifestuju kod muškaraca i žena, često pod uticajem hormonskih faktora.

Kod žena se često javljaju na bradi i duž vilice, dok su kod muškaraca češće na nosu i čelu.

Gde se mogu javiti potkožne bubuljice?

Potkožne se bubuljice mogu javiti na gotovo svim delovima tela. Podjednako su neprijatne gde god da se javu, s tim što su na licu neprijatnije, budući da su vidljivije.

Potkožne bubuljice na bradi

Možda i najčešće, one se pojavljuju na kao bubuljice na bradi. Brada spada u takozvanu T zonu lica i malo je masnija. I maske koje u poslednje vreme često nosimo mogu biti uzrok bubuljica, takozvanih maskni. Takođe, brijanje kod muškaraca može biti uzrok ovom problemu.

Potkožne bubuljice se javljaju u vidu krvge na koži. Nekada je to jedna, a nekada ih ima i više.

Najčešće nemaju vrh, barem u početku, a kasnije se javlja neki vid mogućeg iscetka, koji, kao što smo napomenuli, nije preporučljivo samostalno cediti.

Potkožne bubuljice na nosu

Nisu toliko zastupljene, ali i ako se java, potkožne bubuljice na nosu se javljaju pojedinačno. To je najšešće jedna, ali velika bubuljica sa strane na nosu. Primetite je tako što vam je veoma bolna na dodir i unutra napitate kuglicu.

Kako raste, ona prestaje da boli i sve je vidljivija. Najčešće sama pukne i sadržaj izađe napolje.

Potkožne bubuljice na vratu

Potkožne bubuljice na vratu se veoma često javljaju u letnjim mesecima, kada je i znojenje obilnije. Iako su česte i kod žena, možda su malo više prisutne kod muškaraca. Razlog je za to upravo intenzivniji znoj.

Ponekad je i nedostatak higijene razlog zašto bubuljica na vratu. To ne znači da se ne kupate redovno, već da često pri kupanju zaboravimo da istrljamo vratni deo kako treba.

Potkožne akne na leđima

Kada smo na početku rekli da ih ima svuda, zaista smo tako i mislili. Svuda podrazumeva i leđni deo, naročito u predelu ramena. I žene i muškarci su im skloni. Razlozi su manje-više isti kao u prethodnom poglavlju, ali možete pročitati detaljno sve o bubuljicama na leđima.

Srećom te je donji deo leđa uglavnom pošteđen. Tu ulogu igra i malo deblja koža, koja je manje sklona iritacijama, nego što je ova na ramenima i vratu.

Potkožne bubuljice na preponama

Koža na preponama je veoma osetljiva. To najbolje znaju žene jer se depiliraju i briju. Pojava potkožnih bubuljica, oprt pojedinačnih, na ovim mestima je česta, a razlog su iritacije. Njih mogu izazvati već pomenute depilacije i brijanja raznih vrsta.

Ipak, treba biti obazriv kada su u pitanju bubuljice na preponama jer se na njima nalazi i veliki broj žlezda. Ponekad vam se pogrešno može učiniti da se radi o bubuljici, a u stvari je upaljena preponska žlezda. U ovom drugom slućaju se morate obratiti lekaru.

Potkožne akne ispod pazuha

Potkožne bubuljice se mogu javiti i ispod pazuha, a uzrokuje ih, šta drugo nego znoj, ali i antiperspiranti i njihov sastav. Kao i u preponskom delu, i u delu ispod pazuha treba lepo proveriti da li se radi o potpazušnim žlezdama ili o bubuljicama. Žlezde su svakako veće, ali nije na odmet biti pažljiv.

Ne cedite potkožne akne!

Morate biti svesni nekih činjenica:

Šansa da ceđenjem  i pritiskanjem dovedete bubuljicu do površine kože jako je mala. Šansa da iscedite potkožnu bubuljicu gotovo je ravna nuli, dok je verovatnoća da pri tom napravite komplikaciju, još veću upalu,ranu i poprličan ožiljak gotovo stoprocentna.

potkožne bubuljice uklanjanje

Bolovi koje ćete pri tom trpeti nisu zanemarljivi, a sve što ćete dobiti je iziritirano, bolno mesto koje je još više otečeno i crveno.

Imajte na umu da je potkožna bubuljica infekcija koja ja lokalna. Njenim pritiskanjem možete u izvesnim slučajevima izazvati i da se bakterije iz nje prošire pa da zauzvrat dobijete još akni.

Ukoliko je ovo vaš čest problem, posetite dermatologa koji će uraditi pregled i pronaći pravi uzrok. Ovo posebno važi ukoliko imate potkožne bubuljice na licu. Ožiljke na ostalim delovima tela ćete kako-tako prikriti, ali one na licu ni profesionalna šminka neće sakriti.

Kako se rešiti potkožne bubuljice pravilno i u 3 koraka

Da, dobro ste videli,  samo 3 koraka, ali to ne znači da su laki.

Ali krenimo redom:

KORAK 1 – rešite se bola

Potkožne bubuljice znaju biti prilično bolne i neprijatne , ali malo ko zbog toga posegne za lekovima protiv bolova. U redu je ako želite i možete da trpite, ali ako je baš bolno,  malo paracetamola ili brufena neće vam naškoditi. Ukoliko vam se ideja da pijete lekove zbog jedne promene na koži ne dopada, možete pokušati da olakšate sebi bol tako što ćete lek staviti na upaljeno mesto kao spoljašnju oblogu. Izgnječite malo Aspirina u toploj vodi ili napravite pastu sa medom i namažite otečeno mesto od akne.

Naš savet: Ukoliko vam mrvljenje tableta ne ide do ruke, možete isprobati kombinovani prašak protiv bolova.

I dalje niste za lekove čak ni kao obloge?  Onda možete ublažiti upalu tako što ćete na bolno mesto staviti led ili već neku drugu hladnu oblogu (zaleđen grašak je itekako popularan u ovoj varijanti)

Ovako se koristi led za lice!

KORAK 2- kako izvući potkožnu bubuljicu na površinu

Da biste započeli ovaj korak, treba da sa hlađenja pređete na zagrevanje. Naime, potrebno je da napravite toplu oblogu koja će raširiti pore i eventualno pomoći da sadržaj bubuljice stigne do površine. Možete jednostavno zagrejati peškirić i stavljati ga na upaljeno mesto. Kada se ohladi, stavljate iznova i iznova dok ne primetite da vam je pošlo za rukom da izvučete bubuljicu na površinu. Na isti način možete upotrebiti kesice čaja, samo pazite nada ne budu vruće.

KORAK 3 – isušite potkožnu bubuljicu

Prethodni korak nije uspeo?

Vrlo verovatno je bubuljica baš duboko pod kožom. Onda pređite na sledeći, a to je pokušaj da je isušite . Za to će vam biti potrebna krema na bazi benzoil-peroksida. Ovakva krema se bori protiv bakterija i ubrzava zaceljivanje ćelija. Ukoliko ste više fan prirodnih lekova i prirodne kozmetike, onda pokušajte sa uljem čajevca.

Ukoliko ništa od ovoga ne da rezultate, vaš dermatolog može da prodre do potkožne bubuljice posebnom iglom i na taj način napravi put zaglavljenom gnoju i izbavi ga napolje. Ni ovo nije varijanta koju treba da praktikujete sami kod kuće, prvenstveno zato što igla kojom se radi treba da bude sterilna. Ukoliko ne uradite ovo kako treba, proširićete infekciju, iskopati i raskrvariti ranu i učiniti problem potkožne bubuljice na licu još gorim.

Treba da znate i ovo: Svaka akna je kombinacija bakterija i suvišnih  ulja i tretiranje uzroka lekovima jedan je od načina da se one suzbiju. Lekar može da vam prepiše antibiotik ili hormonsku terapiju, ukoliko ustanovi da su bubuljice posledica hormonskih promena u telu. U tom slučaju, ženama se najčešće prepisuju kontraceptivne pilule.

Česta pojava cističnih akni zahteva ozbiljno lečenje i može ukazivati na ozbiljan problem,  kao što je sindrom policističnih jajnika. U pitanju su tada hormonske bubuljice.

Flasteri za potkožne bubuljice

Pošto se javljaju pojedinačno i nisu od početka vidljive u velikoj meri, potkožne akne zgodne su da sprečite njihov izlazak. Za to dobro dođu flasteri za potkožne bubuljice. Oni su mali, najčešće providni i zgodni da se prelepe preko bubuljice koja potencijalno može biti problem.

Ne samo za to, oni se mogu upotrebiti ako ste, ne daj Bože, čačkali i ozledili potkožnu bubuljicu. Flasteri za akne u sebi imaju hidrokoloid, gel koji izvlači prljavštinu i gnoj iz pore i bubuljice i smiruje upalu. Nekada sredstvo za previjanje rana, ovaj gel pomaže bržem zarastanju i isceljenju.

Zato, kada flaster stavite na prethodno očišćeno lice, najbolje preko noći, onda će on podstaći izvlačenje gnoja iz bubuljice. Neće biti čudno ako se, kada ga skinete, na njemu nalazi icsedak. Ono što je najvažnije, flasteri hidriraju kožu oko bubuljice, ona neće biti isušena, a upalu u samoj bubuljici smiruju.

Ne sme biti zamena za svakodnevnu negu, ali odlična prva pomoć, svakako.

Prirodni lek za potkožne bubuljice

Priroda ima širok spektar antispetika i antbiotika u svojoj ponudi i oni mogu biti sjajan izbor kada tražite način kako ukloniti potkožnu bubuljicu prirodno.

Ovo su neki od njih:

Ulje čajevca. Ovo je jedan od najboljih prirodnih tretmana za potkožne akne. Ulje čajevca ima prirodna antibakterijska svojstva, a pri tom i sposobnost da prodre pod kožu. Njegovim nanošenjem dezinfikujete pore, čistite lojne žlezde od eventualnih zapušenja prljavštinom i isušujete bubuljice. Jednostavno je za upotrebu. Nanesite malo ovog ulja na upaljeno mesto pre spavanja i ostavite preko noći. Ujutru isperite mlakom vodom.

Kokosovo ulje je odlično za negu kože i možete ga koristiti u svakodnevnoj nezi. A kako ukloniti potkožne bubuljice pomoću njega? Ne samo da hidirira, već kokosovo ulje deluje antibakterijski kao ulje čajevca. I primena je ista. Nanesete na lice pre spavanja, a ujutru isperete mlakom vodom.

Aloja vera deluje umirujuće na kožu i smanjuje upale. Ukoliko imate svež list aloje, iscedite gelastu masu iz njegovog lista i stavite na obolelo mesto. Masirajte 2-3 minuta, a onda ostavite da odstoji još 5 minuta. To je to ! Isperite mlakom vodom pa ponovite sutradan.

Glinena maska čisti lice i skuplja višak masnoće i nečistoća sa kože. Iako može da pomogne da se umanji upala i da se u brza proces izlečenja, glinena maska je bolja kao preventiva potkožnih bubuljica.

Med je od davnina poznat kao prirodni antiseptik i antibiotik koji bezbedno možete naneti površinski na kožu i spada u sastojke koje jednostavno morate imati kod kuće. Smanjuje upalu i crvenilo  na koži, a za to je potrebno nanenti ga na potkožnu bubuljicu na licu, ostaviti 15 minuta i isprati. Možete ponoviti 2 puta dnevno, svaki dan dok ne vidite poboljšanje.

Limunov sok je odličan za čišćenje lica i sprečava začepljenje pora. Osim toga, on može da posvetli kožu i ožiljke pa njegovom primenom radite dve stvari odjednom. Kako ukloniti potkožne bubuljice sa njim? Jednostavno! Potrebno je da iscedite sok od limuna, umočite u njega malo vate i nanesete na lice. Isperite posle 10 minuta. Ponavljajte 2 puta dnevno.

Ukoliko vas  kiselina iritira, dodajte u sok od limuna malo vode.

Nevenovo ulje i potkožne bubuljice se takođe mogu dovesti u vezu. Naime, stručnjaci tvrde da je neven biljka koja najblagotvornije od svih deluje na kožu. U tom smislu ju je veoma korisno imati u kozmetici. Tu si nevenove kreme sa raznim dodacima, ali i čisto nevenovo ulje. Njega možete kupiti, a možete ga i sami napraviti od sasušenih cvetova nevena i nekog blegog, nerafinisanog ulja, kao što je suncokretovo. Bleda ulja se preporučuju zbog divne narandžaste boje koju nevenovo ulje ima. Ono je odlično za potkožne bubuljice. Koristi se tako što ga šta ga štapićem za uši nanosimo na potkožnu bubuljicu. Najbolje uveče. Do ujutru ćete primetiti kako se bubuljica smanjila, u najboljem slučaju potpuno iščezla. Naravno, najbolje i najefikasnije će delovati prirodno nevenovo ulje.

Parenje lica je prirodna metoda lečenja potkožnih bubuljica koju takođe možete jednostavno isprobati kod svoje kuće. Treba vam činija vrele vode (može i čaja, recimo od nane ili kamilice) i jedan peškir. Nagnite se nad činiju i prekrijte glavu peškirom kako bi paru usmerili pravo na lice. To će otvoriti pore i okalašati put potkožne bubuljice do površine kože.

Kako sprečiti dalje upale?

Ako se vratite na uzroke koji izazivaju potkožne akne, videćete da mnogi od njih potiču iznutra i da su one zapravo odraz stanja i zdravlja vašeg organizma. U nekim slučajevima postoji način da promenite navike i da tako nađete način kako ukloniti potkožne bubuljice.

potkožne akne

 • Pijte dovoljne vode. Verujte, svaka nečistoća, ma gde bila u telu, pre će napustiti vaše telo ukoliko pijete dovoljno vode. Dobri su i čajevi protiv akni.
 • Povedite računa o higijeni lica. Pravilno perite lice i obavezno skidajte šminku pre spavanja.
 • Kozmetika za negu lica je bitna. Ako imate problematično lice, neka vam za svakodnevnu negu bude pri ruci neki anti akne preparat koji je na biljnoj bazi. Naša preporuka je Aknolin set – losion i gel.Koristite kozmetičke proizvode koji nisu na bazi ulja. Vašoj koži posle pranja potrebna je hidiratacija, ali ne i masne kreme i losioni. Bolji su oni u formi gela koji se lako apsorbuju. Idealno je da imaju aktivne sastojke koji regulišu lučenje masnoće u licu i sprečavaju stvaranje upala.
 • Uradite piling lica 2 puta nedeljno. Uklonite mrtve ćelije sa kože i na taj način sprečite nastanak upalnih procesa
 • Ne dirajte lice. Da, znamo kako to može biti teško kada imaš potkožne bubuljice na licu. Ipak, rukama tokom dana diramo pegršt prljavih stvari, a diranjem lica samo povećavamo šanse da se infekcija proširi.
 • Obratite pažnju na ishranu. Danas se sve više govori o tome da se ono  što jedete manifestuje na vašem izgledu. Loša ishrana bez vitamina može dovesti do toga da imate suvu beživotnu kosu, ali i do toga da gomilate toksine i masnoće koji pokušavaju da nađu svoj put iz tela kroz kožu uzrokujući bubuljice.  Zato je veoma važno da počnete da jedete što više svežeg voća i povrća. Takođe, probajte na izvesno  vreme da izbacite mleko i mlečne proizvode iz ishrane. Mleko sadrži određene hormone za koje se smatra da mogu napraviti nered pod vašom kožom. Iako studije tvrde da to nije moguće, u više navrata pokazalo se da izbacivanje mlečnih proizvoda može da smanji pojavu akni i da to može biti jedan od pokazatelja netolerancije na neku hranu.

Evo konkretnih saveta za ishranu protiv bubuljica.

 • Izbegavajte stresne situacije koliko god je to moguće ako je stres uzrok bubuljica. Ponekad je dovoljno da neke stvari sagledate iz drugačijeg ugla. Izbegavajte osobe koje vas guše i čine da se osećate neprijatno, spavajte dovoljno kako biste mirnije i staloženije reagovali na kritične situacije, vežbajte ili pokušajte na neki drugi način da utičete na hormone sreće u vašem telu.
 • Izbegavajte znojenje. To ne znači da treba da izbegavate fizičku aktivnost po svaku cenu. Ona je u redu ukoliko posle toga vodite računa da se istuširate i ukonite znoj sa sebe. Izbegavajte tesnu i sinetetičku odeću koja izaziva znojenje.

Specifični saveti za muškarce i potkožne bubuljice od brijanja

Specifični saveti za muškarce koji se tiču brijanja i problema sa bubuljicama koje to može izazvati su veoma važni jer nepravilne tehnike brijanja mogu pogoršati stanje kože. Na sajtu Ovotaris, posebno se naglašava važnost korišćenja odgovarajućih proizvoda za negu kože lica pre i nakon brijanja, kao i tehnike koje minimiziraju iritaciju i upale.

Evo nekoliko ključnih saveta koji mogu pomoći muškarcima da izbegnu probleme sa bubuljicama prouzrokovanim brijanjem:

 1. Koristite oštre brijače: Uvek koristite oštar brijač kako biste izbegli vučenje i cimanje kože, što može dovesti do iritacije i bubuljica. Brijač menjajte redovno.
 2. Priprema kože: Pre brijanja kožu pripremite tako što ćete je očistiti toplom vodom ili tuširanjem kako bi se pore otvorile. Ovo omogućava lakše i glatkije brijanje.
 3. Koristite kvalitetne proizvode za brijanje: Izaberite gelove ili pene za brijanje koje su namenjene osetljivoj koži ili koje sadrže hidratantne sastojke kako biste smanjili iritaciju.
 4. Tehnika brijanja: Brijajte se u smeru rasta dlaka, ne protiv njega, kako biste smanjili iritaciju i mogućnost urastanja dlaka. Ovo je posebno važno za područja koja su sklona bubuljicama.
 5. Nakon brijanja: Nakon brijanja koristite umirujući losion ili balzam koji ne sadrži alkohol, kako biste smirili kožu i izbegli upalu.
 6. Izbegavajte brijanje prečesto: Ako vam koža postane iritirana, dajte joj vremena da se oporavi pre nego što se ponovo obrijete.

Pored ovoga, postoje i kozmetički tretmani kao što su mikrodermabrazija ili laserski tretmani lica .

Kada se javiti dermatologu?

Pitanje koje ne možemo da preskočimo kada je u pitanju borba sa potkožnim bubuljicama je i kada se treba javiti dermatologu. Iako veliki broj ovakvih bubuljica možemo da uklonimo sami, potkožne bubuljice se nekada, na primer usled hormona, mogu javiti u malo većoj meri nego što je to uobičajeno.

One nekada mogu prekriti veliki deo lica i tada se obavezno morate javiti dermatologu, ne dolaze u obzir nikakvi samostalni eksperimenti i ispitivanja. Samo kada su pojedinačne i, takoreći bezazlene, potkožne bubuljice se mogu uklanjati nekim kućnim tretmanima.

Pojedini tretmani su popularni zbog svoje sposobnosti da dubinski očiste kožu, uklone mrtve ćelije kože, i smanje vidljivost ožiljaka od akni, čineći kožu glađom i zdravijom.

 1. Hemijski piling: Ovaj tretman koristi različite vrste kiselina kako bi se uklonili gornji slojevi kože, što omogućava obnavljanje kože i smanjenje upalnih procesa. Hemijski piling može pomoći u smanjenju masnoće kože i otvaranju začepljenih pora.
 2. Mikrodermoabrazija: Ovaj proces uključuje mehaničko uklanjanje gornjeg sloja kože pomoću finih kristala ili specijalnog uređaja. Mikrodermoabrazija je efikasna u čišćenju pora i uklanjanju mrtvih ćelija kože, što doprinosi smanjenju pojave bubuljica i poboljšanju teksture kože.
 3. Laserska terapija: Lasersko tretiranje kože koristi koncentrisane snopove svetlosti za ciljano tretiranje problematičnih područja. Laserska terapija može smanjiti upale, ubrzati zaceljivanje ožiljaka i poboljšati opšti izgled kože.

Ovi kozmetički tretmani su posebno korisni za osobe koje se suočavaju s upornim aknama ili žele da poboljšaju opšti izgled svoje kože nakon problema sa aknama.

Kako šminkom sakriti potkožnu bubuljicu?

Potkožne bubuljice je možda i najteže sakriti, s obzirom na to da nemaju vrh i da se javljaju u vidu izbočina.

Najbolje je prekriti ih prvo korektorom. Naravno, podrazumeva se da šminku stavljate isključivo na očišćeno lice. U suprotnom samo zatrpavate nečistoće. Dovoljna je mala količina korektora samo na potkožne bubuljice, a onda ide podloga za puder na celo lice. I ona treba da bude u tankom sloju.

Potom stavljamo tečni puder, ravnomerno, preko celog lica, pa i potkožnih bubuljica. Biće dobar i onaj manje pokrivne moći, mada je sigurnije ako je pokrivna moć velika. Nakon toga, po potrebi puder u kamenu i bronzer, ali samo ovlaš, bez prevelikog utapkavanja na mestu gde su potkožne bubuljice.

Pročitajte: Kako prekriti bubuljice bez instagram filtera?

Naravno, prvenstveno potkožne bubuljice treba lečiti, ali se one u nekim slučajevima mogu i prekriti, naročito ako se javi neka svečana prilika.

Mapiranje lica ili šta mesto na kom izlaze potkožne bubuljice govori o vašem zdravlju

Mapairanje lica je drevna metoda koja se koristi za dijagnostikovanje unutrašnjih zdravstvenih problema na osnovu lokacije bubuljica na licu. Ova praksa, koja potiče iz Ayurvede i tradicionalne kineske medicine, podrazumeva da svaka zona lica odražava stanje određenih unutrašnjih organa.

Evo nekoliko osnovnih zona mape lica i povezanih zdravstvenih indikacija:

 1. Čelo: Često se povezuje sa problemima digestivnog sistema, posebno sa funkcijom jetre i žučne kese. Problemi u ovoj zoni mogu takođe ukazivati na dehidraciju i lošu ishranu.
 2. Obrve i prostor između njih: Ova zona se povezuje sa jetrom. Problemi u ovoj oblasti mogu biti indikator stresa ili prekomerne konzumacije alkohola.
 3. Obrazi: Povezani sa plućima, obrazi mogu otkriti probleme sa plućima i respiratornim sistemom. Akne ovde mogu ukazivati na alergije ili zagađenje.
 4. Nos: Reflektuje zdravlje srca. Visok krvni pritisak ili loša cirkulacija mogu se manifestovati problemima na koži u ovom području.
 5. Brada i vilica: Ova zona je često povezana sa hormonskom ravnotežom, što je razlog zašto mnoge žene doživljavaju izbijanje akni u ovom području u vreme menstrualnog ciklusa ili zbog hormonskih poremećaja poput PCOS.

Razumevanje ovih veza može pomoći u identifikaciji osnovnih uzroka akni, omogućavajući ciljanije i efikasnije tretmane. Ova metoda nudi holistički pristup tretiranju potkožnih akni, gde se ne tretira samo simptom, već se istražuje i potencijalni osnovni uzrok na nivou celog organizma.

Kada krenete da isprobavate načine kako se rešiti potkožne bubuljice na licu ili telu, shvatićete da to nije nimalo lako. Nije uvek dovoljno samo da se pozabavite aknom, već je za trajne rezultate potrebno pozabaviti se nekim dubljim problemima. Ovakvi problemi, uključujući lošu ishranu ili posledice stresa, mogu se tretirati mesecima dok ne daju rezultate . Do tada, veliki broj bubuljica može ostaviti puno ožiljaka na vašem licu.

Zato, ako imate ovaj problem, ne odlažite rešenje i ne pravite ožiljke stiskanjem. Nabavite adekvatno sredstvo za negu lica koje je na biljnoj bazi i koje možete koristiti svaki dan. Bubuljice će vremenom i nestati, a ožiljci će postati novi problem sa kojim morate da se borite.