Par koraka za bezbrižno letovanje i sitnice koje život znače

Par koraka za bezbrižno letovanje i sitnice koje život znače

Autor:

Svake godine odbrojavamo mesece, dane, sate do polaska na put. Letovanje koje konačno, posle devet meseci u kancelariji i eventualno nekoliko kraćih pauza, pruža priliku da odmorimo od svakodnevice i nepotrebnih stresova koji se samo gomilaju.

Sanjamo o danima kada ćemo bezbrižno koračati po plaži dok nas talasi zapljuskuju, a onda nas dočeka realnost u kojoj još nismo ni kupile odgovarajući kupaći ili šešir, a ni zakazale termin kod pedikira i manikira. Jesu to sve sitnice, ali sitnice koje umeju da izlude jer gotovo nikada ne počnemo na vreme da planiramo šta sve treba završiti pred putovanje. Da Vam se to više ne bi dešavalo, ovih par stavki i saveta će Vas podsetiti šta ne smete da zaboravite pred put, i pomoćiće da Vas glava manje boli, kako bi odmor protekao kako ste Vi to planirali.

Pre početka, početak – bacite na papir osnovne stavke pred put

Da biste bili što efikasniji bacite na papir osnovne stavke poput pripreme za more, hrana, odeća, oprema za plažu, društvene igre, kozmetika i ostalo. Odatle će Vam ideje same navirati, plus ćete imati evidenciju i preškrabati ispunjene obaveze.

pakovanje za letovanje lista stavki sta poneti

Za početak vidite šta je to što treba obaviti pre letovanja, da li se to odnosi na depilaciju, termin kod frizera, ostavljanje kućnog ljubimca kod rođaka ili prosto završavanje nekih obaveza na poslu, bitno je da to ostane iza Vas kada krenete putem odmora. Obavezno proverite sve kućne aparate kako funkcionišu i ispraznite frizider da Vam se neka hrana ne bi pokvarila. Ako posedujete neke biljke, zamolite komšije da ih zaliju nekoliko puta dok ste se uputile na brčkanje.

Šoping je hrana i lek za dušu

Ma šta god neke žene govorile, sve volimo da šopingujemo. Ipak, i ta odeća, zanimljivi kupaći ili sandale na popustu mogu postati obaveza, ako knapirate sve svoje obaveze pred put. Planirajte svoj šoping na vreme, jer em što ćete uštetedi novac, poštedećete i svoje živce. Prelistavanje magazina ili prost surfing po sajtovima i modnim stranicama na netu, što verujem da i inače radite, bi trebalo da vam bude dovoljan vodič za aktuelne trendove za leto, ili akcije i popuste u nekim prodavnicama. Iako je veoma važno da se osećate dobro u svojoj koži, ako već žudite da smršate, nemojte čekati poslednji trenutak da počne dijeta i skidanje kilograma pred leto, pa da posle kukate kako ne možete da uđete u svoj kupaći. Verovatno ništa ne može da pokvari letovanje kao stres oko kilaže.

Odeću bi trebalo da svedete na par odevnih kombinacija za dan, plažu i izlaske isto tako vazi i za obuću. Par baletanki, japanki i sandala bi trebao da pokrije sve kombinacije. Isplanirajte i eventualno neki ogrtačić za hladnije morske noći ili pak nemojte ništa poneti i možda Vam neki džentlmen pritekne u pomoć. Od propratnih elemenata poput nakita i donjeg veša ponesite više komada i u raznim vedrim bojama. Leto je najkoloritnije doba godine dopustite sebi malo divljijeg duha.

Što se hrane za letovanje tiče, zavisi od toga da li planirate da nosite na more gotova jela ili ne nosite ništa, u prvom slučaju gledajte da prilagodite ishranu vrućinama i obavezno je dobro upakujte u rashladne torbe ili prenosne frižidere. Znam da svake godine govorimo jedna drugoj kako ćemo baš ove stopostotno bataliti razmišljanje o klopi na moru i kako će jedina briga biti koje peščane plaže i uvale posetiti, ili koji restoran prvi posetiti, ali ako se ipak nađete u situaciji da je potrebno da nosite hranu, isplanirajte to na vreme. Takođe i sam izbor destinacije i smeštaja igra ulogu u tome da li će se na more nositi hrana. Recimo ako je za letovanje Sicilija Vaša izabrana destinacija za odmor, manja je verovatnoća da ćete odsesti u apartmanu i pripremati sami sebi hranu. Hoteli na Siciliji su ono što želite, ako ste se već uputili tamo.

Oprema za plažu, kozmetika i šminka za leto

Oprema za plažu ne bi trebalo da predstavlja neku brigu, par peškira ili asura, šeširić, krema sa zaštitnim faktorom i društvene igre. Ili bilo šta drugo za ubijanje vremena poput lopte na naduvavanje, reketi, jamb ili malo mirnija varijanta kada je u pitanju ili nešto za ubijanje vremena poput lopte na naduvavanje, reketa, jamb, ili pak knjige i časopisi za malo mirniju varijantu.

Kozmetika je bitna stavka svake žene i pored stvari za održavanje svakodnevne higijene, trebaće Vam još par stvarčica poput kreme za posle sunčanja, maske za kosu ili kapi-serum za kosu. Kako je ovo period kada će Vam koža i kosa proći kroz svoju najbolju fazu ne morate se preterano šminkati već se prepustite što prirodnijem izgledu.

Pod stavkom ostalo bi bili neizbežni lekovi za ne daj Bože, probiotici, aspirini, presing protiv alergijskih reakcija ili autan za borbu protiv komaraca. A od praktičnijih stvari, fotoaparat i punjač, eventualno laptop. Ovu stavku uglavnom muški deo nikada ne previdi tako da ako imate na koga da se oslonite nemojte mnogo brinuti o tome. Ako pak idete same ili sa svojim drugaricama, nije loša ideja da još jednom proverite da li su tu svi potrebni punjači, eksterne baterije i fotoaparati, da se glavobolje pred put ne bi pretvorile u glavobolje posle puta, kada ne bude bilo fotografija sa letovanja.

Ispoštujte neke od ovih stavki i javite nam kako ste provele letovanje, gde ste letovale i da li se neki strah od zaboravljanja nažalost obistinio. Nadamo se da neće.