Preparati uz koje je zaštita kose od sunca jednostavna!

Preparati uz koje je zaštita kose od sunca jednostavna!

Autor:

Zaštita kose od sunca je veoma važna i nikako ne smemo da je zapostavimo. Ali kako je sprovesti u delo?  Sačuvajte kosu uz ove preparate!

Kosa je osetljiva na UV zrake i ne smete da dozvolite da vam propadne preko leta. Ona ne može da izgori na suncu, ali može da se osuši, da krajevi postanu ispucali i ona postaje krhka, zbog toplote, hlora, kupanja i sušenja na kose na suncu. Krajevi kose počinju da izgledaju kao slama, a boja koju imate počinje da bledi.

Sa dobrom i pravilnom negom, ove nuspojave možete da sprečite ili da učinite da budu manje vidljive. Kada UV zraci prodiru u samu srž dlake, oni prodiru direktno kroz zaštitni sloj. Zatim se proizvode slobodni radikali koji uzrokuju oštećenja prirodnog pigmenta kose (melanina). Dejstvo sunčevih zraka oštećuje i keratin koji prirodni protein kose, od njega je kosa izgrađena. Zato je važno da je zaštitimo kako znamo i umemo od sunca.

Svima nam je želja da uživamo preko leta i da nam ništa ne ometa odmor. Oštećena, iskrzala kosa itekako može da nam zadaje glavobolje.Da do nje ne bi došlo, puko pranje kose nije dovoljno. Kosi treba zaštita, a evo i saveta čime i kako zaštititi kosu od sunca.

Šta su preparati za zaštitu kose od sunca i kako se koriste?

Na tržištu postoje mnogi preparati koji su namenjeni da zaštite kosu od sunca. Nije važno kakav ste odmor izabrali, da li su to bazeni, more ili obližnje reke – sunce je jako!

sprej za zaštitu kose od sunca

UV zraci oštećuju kosu isto koliko i našu kožu, pa zato i ona postaje tokom leta suvlja i oštećenija nego inače. Kad nastupi vreli letnji dan, vašoj kosi su potrebni preparati koji će je sačuvati i koji će sprečiti da ona na kraju leta izgleda kao da joj nema pomoći.

Ovi preparati obično se prskaju na kosu, jer se tako najravnomernije nanose po celoj površini. Osim toga, poseduju određeni stepe UV zaštite.

Naša poznata pevačica Zorana ne brine više zbog kose. Ona je pronašla preparat uz koji se oseća sigurno i što je najvažnije, ona zna da će se sa mora vratiti sa lepom i zdravom kosom. Njena kosa je nekada bila toliko oštećena, da je na sve moguće načine samo pokušavala da je veže i sakrije, ali sada ona nesmetano raste, nahranjena je i predivna. Kako? Pročitajte njeno iskustvo na sledećem linku: https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

Evo koje preparate možete da koristite kako biste zaštitili kosu od oštećenja od sunca.

Sprej za zaštitu kose od sunca

Sprej za kosu za zaštitu od sunca namenjen je za čestu upotrebu tokom letnjih dana. U sebi sadrži specijalnu formulu koja čuva vlasi kose od toplote i od sunčevih zraka. Sprejevi su nemasne i lagane strukture, i čine kosu sjajnom i lakom za raščešljavanje.

Dok smo izloženi suncu i vodi, teško je zamisliti da prođemo prstima kroz kosu. To se čini kao nemoguća misija. Kao da se od korena do krajeva zamrsi i nikako nas ne sluša. Nije ovo redak slučaj. Čim počne sezona kupanja, treba da nabavite jedan sprej za zaštitu kose od sunca i da ga uvek nosite sa sobom. On deluje kao osveženje za kosu i zaista će vam pomoći kada je zamršena kosa u pitanju.

Ako vam je kosa često zamršena, pročitajte kako možete da je odmrsite za sva vremena.

Kako se koristi sprej za zaštitu kose od Sunca?

Sprej treba da se nanese pre nego što se izložite suncu. Možete ga naprskati i posle dva, tri sata, ako vidite da je vašoj kosi potrebno osveženje i vlažnost.

Sprejevi se nalaze u malom pakovanju i kompaktni su, pa ih možete poneti u torbi, neće vam zauzimati mnogo mesta, a mnogo će vam značiti.

Osim što će vaša kosa izgledati oštećeno ako ne koristite preparate koji su joj potrebni da pregura leto, ona će ovo loše da podnese, ali na dugoročne staze. Mnoge žene posle odmora mesecima se posvećuju posebnoj nezi kose i pokušavaju da je oporave iz korena. Kosa može da izgubi i volumen, a štetnost sunčevih zraka samo će ubrzati ovaj proces.

Sprejevi se ne ispiraju i u većini slučajeva jako lepo mirišu, što je još jedan plus!

Sun protect formula vašeg spreja za kosu ne bi smela da sadrži silikone.

Upravo zato mnogi se okrenu prirodnim uljima kao alternativi.

Ulje za zaštitu kose od sunca

Ulje za zaštitu od sunca je idealno za letovanje! Ulja za kosu mogu da nahrane kosu i da zadrže vlažnost. Nanose se na mokru kosu, kada je isperete od soli.

Ako koristite sprejeve ili ulja, postoji velika mogućnost da vam neće biti potrebno šišanje kada se vratite sa odmora.

Ulje makadamije je čest sastojak u ovim u ovim preparatima jer ima najjači zaštitni faktor. Na spisku dobrih ulja za zaštitu kose i kože, nalazi se ulje jojobe, arganovo ulje, ulje semenki grožđa, šipka, susamovo , kokosovo ulje, maslinovo, bademovo ulje i ricinusovo ulje. Ako vidite ove sastojke, slobodno možete kupiti proizvod, jer su ova prirodna ulja najbolja za vašu kosu

PAŽNJA: Iako neka ulja imaju zaštitni faktor, on nije dovoljno visok da bi adekvatno zaštitio kosu. Zato potražite proizvode koji dodatno imaju i sun protect sastojke, a koji su prirodnog porekla.

Najbolji preparati za zaštitu kose od sunca

Evo i nekih konkretnih preparata koji su se pokazali kao prava blagodet za kosu tokom leta.

kako zaštititi kosu od sunca

Balea sprej za zaštitu kose od sunca

Vrlo često preporučivan po blogovima i forumima, zato jer je jako dostupan i jeftin. I ovo je dvofazni sprej koji treba promućkati pre upotrebe. Proizvod sadrži ricinusovo i kokosovo ulje, dosta proteina ( keratin i hidrolizovane proteine kukuruza, soje i pšenice). Sadrži i vitamin E koji deluje kao antiokisadnt i pantenol. Osim toga, sadrži silikone, ali one sintetičkog porekla koji su topivi u vodi. Sve u svemu, štiti kosu od izbeljivanja i pucanja, ali nema taj bitan uv faktor.

Bed head sprej za kosu

Nešto manje poznata marka, ali sa sjajnim potencijalom. Ovaj proizvod sadrži UV kompleks koji blokira uticaj sunčevih zraka. Osim toga, sadrži ektrakt morskih algi, ektrakt grejpfruta i vitamin E. Najbolje je da ga potražite po online prodavnicama.

Revlon Eksperience Sun Pro Keratin sprej za kosu

Sadrži Aquamaris complex , kombinaciju sastojaka koji vode poreklo iz nora i  Corallina Officinalis crvenu morsku algu, keratin i ono najvažnije, UV filtere za kosu. Koristi se pre izlasaka na sunce i toko boravka – ne ispira se, kao ni ostali sprejevi za kosu.

Zaštita kose na moru

Ko još ne voli letnje avanture? Otišli ste na odmor, da konačno ne mislite ni o čemu, a čim se vratite sa plaže primećujete da vam je kosa kao slama.

Tokom leta vam treba frizura koja će biti laka za održavanje.

Često nismo zadovoljni prirodnom frizurom, pa je stilizujemo svakoga dana. Feniranje, peglanje, uvijanje… zaboravite na to u letnjim danima. Prava je ludost da još više sušite kosu ukoliko ste na moru. Ne možemo da vam zabranimo da nosite aparate za stilizovanje koji rade na principu toplote, ali bi idealna odluka bila da ih tih deset dana držite što dalje od sebe.

Ne morate mnogo da mozgate, najbolje frizure za leto jesu kike ili vezani rep. Ove jednostavne frizure koje vam neće oduzeti više od par minuta, a biće dovoljno efektne za plažu, kao i u noćnom izlasku.

Vaša kosa će na moru izbledeti, koje god da je boje.

Možete da se ofarbate i sredite kosu kada se vratite sa letovanja, a ako to uradite pre samog letovanja, biće uzaludno. Ako vam je kosa već svetla, onda nemate šta da brinete. Dobićete prave morske pramenove i zavodljivu frizuru, kao da ste bili kod najboljeg frizera.

Bez pakovanja za kosu ne smete da krenete na letovanje!

Pročitajte koja su najbolja pakovanja za vašu kosu koja možete i sami pripremiti.

Pakovanje može da sačuva vašu kosu od preteranog isušivanja i može da joj da dovoljno hranljivih sastojaka da „preživi“ jako sunce i visoke temperature.

Postoje i posebna pakovanja za kosu koja su namenjena baš za morske uslove, i mogu da se drže na kosi dok vi uživate na plaži. Možete i da izaberete zaštitu kose od sunca u spreju koja će biti dovoljno snažna da zaštiti dlaku od pucanja.

Još jedna važna stvar koju nikako ne smemo da zaboravimo jeste dobro ispiranje kose kada se vratite u apartman. Kosa ne voli morsku so, u narednim redovima saznaćete i zbog čega! Ispiranje običnom vodom nakon uživanja na suncu je odlično za kosu i koliko god da ste iscrpljeni, nemojte da preskačete ovaj korak. Isperite je za par minuta i nastavite sa odmaranjem!

Osim sunca, i voda u bazenu ili moru može da dovede do oštećenja kose.

Voda iz bazena je loša za vašu kosu, jer sadrži hlor. Osim što ovi hemijski sastojci mogu da utiču na boju vaše kose, mogu i da je zamaste ili isuše. Naravno, to ne treba da vas spreči da skačete u vodu i da uživate u letnjim avanturama.

Bilo da ste na moru ili u bazenu, isperite kosu kada završite.

Čak i ako ste odlučili da se zadržite u gradu ili na plaži posle kupanja, onda je najbolje da sa sobom ponesete čistu vodu sa kojom ćete sve neželjene supstance isterati iz kose.

Jedna loša vest na koju moram da vas upozorim jeste da, ukoliko vam je kosa plava, da lako može da postane zelenkasta ako se kupate u bazenu. To se dešava zbog prisustva hlora i zbog prisustva hemikalija za dezinfekciju bazena. Biće vam potrebni ispirači u boji ili skidači boje, kako biste zelenkastu nijansu skinuli sa glave.

Zaštita kose od sunca i soli

Već posle nekoliko dana na odmoru, zbog sunca i soli vaša kosa se može itekako oštetiti. Bezbrižno letovanje može da se pretvori u zabrinute dane u kojima samo razmišljate o svojoj kosi. Da se to ne bi dogodilo, morate da je zaštite od sunca i soli.

zaštita kose od suca i soli

Ako se budete pridržavali naših saveta, vratićete se sa letovanja sa zdravom i lepom kosom. Saznajte i kako da pravilno hidrirate kosu tokom leta, ali i tokom hladnijih meseci.

Ako volite da plivate i ne želite da razmišljate o tome da li ćete kvasiti kosu ili ne (jer se na moru to nekako podrazumeva), onda je bitno da napravite frizuru pred samu plažu i više o tome ne mislite. Pletenice jesu najbolji izbor ili puštena kosa, jer onda ne kidate kosu. Punđe i sva ostala ekperimentisanja mogu da iskidaju kosu, tako da treba da ih izbegavate na plaži.

Isto kao što i telo mažete na plaži, da biste ga zaštitili od UV zraka, tako i kosu morate da pazite kada nastupe visoke temperature. Leti kosa postaje posebno krhka, a suva i oštećena kosa je jedan od najčešćih problema kod žena.

Evo i najboljeg uputstva za obnovu suve i oštećene kose.

Dajemo vam savete kako da zaštite kosu od sunca i soli, a da pritom ne utrošite mnogo vremena, jer vam je prioritet da se odmorite i da što više iskoristite lepe dane.

Budite nežni prema vašoj kosi

Nemojte biti agresivni.

Kosa je pod uticajem sunca i soli veoma lomljiva.

Kada je operete, dovoljno je da je samo iscedite i da je pustite. Nemojte da je trljate peškirom, da je dugo sušite fenom i nemojte da je češljate dok je mokra.

Nošenje šešira na plaži je moderno i ovaj trend možete da iskoristite jer šešir glavu čuva od sunca. Obavezno ga ove godine ponesite na letovanje!

Izaberite širi koji je od prirodnog i laganog materijala, koji će omogućiti kosi da diše. U suprotnom, teme će vam se znojiti, pa može doći do mašćenja kose.

Koristite hranljive, prirodne šampone

Tokom letovanja je veoma važno koji ćete šampon izabrati.

Šampon treba da nahrani vašu kosu i da joj pruži dovoljno vlažnosti, kako ne bi došlo do sušenja i stvaranja naglih oštećenja. Savršen izbor je šampon koji ima u sebi hijaluron za kosu. Birajte šampone koji u sebi ne sadrže sulfate (jer oni dodatno isušuju kosu)  silikone i parabene i one koji su u stanju da vašu kosu dubinski operu od soli. Sunčevi zraci dodatno podstiču lojne žlezde luče sebum, pa se kosa brže masti u korenu. Možda ćete nekad želeti i svakodnevno da operete kosu. Zato je bitno da šamponi budu prirodni, na biljnoj bazi, a ne puni hemijskih sastojaka koji samo čestom upotrebom pogoršavaju stanje vaše kose.

Nega kose leti je posebna, ali nije teška!

Sve se menja. Neke proizvode koje inače koristite moraćete da odložite, a umesto njih da upotrebite neke nove.

U svakom trenutku treba da imate na umu da se vaša kosa suši zbog sunca i da ne smete dodatno da je sušite. Treba da joj pružite dodatnu negu i proizvode koji mogu da održe vlažnost i da spreče pucanje, krzanje krajeva i sjaj nestaje.

Važno je da perete kosu redovno i da za to birate prirodne, blage šampone. Što bolji šampon, to je veća garancija da će vaša kosa održati kvaltet.

Tokom letnjih meseci, izbegavajte prečesta farbanja, posebno blanširanje kose.

Svi topli tretmani učiniće da vaša kosa oslabi da postane beživotna. Kada se sezona kupanja i sunca završi, onda tek posetite frizera i sredite kosu, obavezno ošišajte krajeve i osvežite kosu bojom.

Poželjno je da je što više prirodno sušite. Zaista, da li vam je pored toliko stepeni potreban fen za kosu? Ako baš jeste, onda uključite minimalno duvanje.

Evo kako se pravilno suši kosa!

Nega kose leti zahteva da i pre same sezone sredite krajeve i spremni dočekate sunce. Idite kod frizera u aprilu, pa tek onda u septembru, jer u međuvremenu ste izloženi suncu, vodi i avanturama koje itekako mogu da naškode izgledu kose.

Uživajte u letu i brinite o svojoj kosi, čak i kada ste na odmoru! Zaštita kose od sunca je značajna za njeno zdravlje i izgled , a nije teška!

Izvori:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19138021/

https://doi.org/10.1016/j.jphotobiol.2004.03.001

https://doi.org/10.1016/j.det.2005.08.006

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18408872/

https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2006/PP/B504574F