Sok od drenjina za detoks organizma, zdravlje i uživanje

Sok od drenjina za detoks organizma, zdravlje i uživanje

Autor:

Jeste li spremni da saznate kako možete u isto vreme da uživate i da pobojšavate svoje zdravlje? Probajte sok od drenjina i otkrijte zašto se u narodu kaže „zdrav kao dren„.

Budite spremni da vas ovaj napitak očara na prvi pogled.  On ima predivnu, primaljivu jarko – crvenu boju, predivan miris i aromu, a kažu i da ima brojne zdravstvene prednosti.

Malo o drenu

Dren je sinonim za zdravlje. Kod nas, međutim, on ima više simboličan značaj nego upotrebnu vrednost. Plod ili grančice drena simbolično se stavljaju u Božićnu česnicu kao simbol zdravlja, a grana sa ovog drveta je gotovo obavezan detalj Đurđevdanskog venca. Ipak, ovo je samo simboličan način da dren unapredi vaše zdravlje. Da biste to stvarno uradili, potrebno je da konzumirate njegove plodove, a to nedovoljno činimo. Daleko od toga da drenjine nisu zdrave, ali su jedna od onih biljaka koje baš i nećete naći u velikoj meri kao kultivisane, niti njihovi plodovi pune radnje naših prodavnica.

O zdravlju drena se mnogo više priča, nego što se zaista zna iz iskustva!

A gde možete naći ovo voće? Kako prepoznati nešto što ne viđamo tako često?

Drenjine rastu na drvetu drena (Cornus mas) koje je listopadno i uglavnom samoniklo. Ono spada u manja drva i cveta od februara do aprila. Ima prelepe karakteristične žute cvetove koji kasnije prerastaju u zanimljive crvene plodove.

Drvo drena

Plodovi drena nisu zreli čim porumene, a blago crveni su potpuno nejestivi i neukusni.  Najbolji su kada sami otpadnu sa drveta, kada omekšaju i dobiju tamno crvenu boju.

One drenjine koje nisu zrele  jako su kisele, poneke i do te mere da  skupljaju usta. Zreli plodovi drena  beru se u od avgusta do oktobra, zavisi od položaja samog drveta (na kojoj je nadmorskoj visini i koliko izloženo Suncu)  i tada od njih možete napraviti fenomenalan sok od drenjina.

Pored soka, od drena se pravi džem, a u nekim krajevima i rakija i liker. Kažu da su sve sve ove  poslastice lekovite. Mi vam odmah savetujemo umerenost, posebno kada su rakije i likeri u pitanju.

Sam oblik ploda drena je nešto možemo opisati kao mešavinu trešnje i masline. Liči na trešnju  zbog crvene boje, a duguljast plod i koštica podsećaju na masline.

Savet plus:Zeleni, nezreli plodovi koriste se u mediteranskoj kuhinji tako što se konzerviraju poput maslina.

Dakle, ukoliko ste ljubitelj maslina, pošto ne uspevaju u našem kraju, pronađite drvo drena i isprobajte njegove plodove na ovaj način.

Ukoliko ipak više  volite da se voćem zasladite, sačekajte da dobro sazri.

Lekovita svojstva drena

Da li je dren zaista toliko zdrav koliko se priča?

Ova biljka se toliko povezuje sa pojmom zdravlja da se stiče utisak da je svemoguća. Drenjine jesu zdrave, ali neće vas izlečiti od teških i hroničnih bolesti!

Evo koje su  zdravstvene prednosti drena:

Lek protiv proliva

 Drenjine se najčešće koriste kao lek protiv dugotrajnog proliva, koji može nastati usled trovanja hranom, virusa, bakterija i sličnih uzroka. Glavni sastojak zadužen za to jeste tanin, koji je jako oštrog ukusa koji skuplja usta. Drenjine imaju sluzastu strukturu i bogate su pektinom, što dodatno utiče na bolji rad i pokretljivost creva, kao i na njih oporavak i zaceljivanje onda kada su bila napadanuta nekim virusom ili bakterijom. Creva imaju veoma značajnu ulogu u našem organizmu, jer odatle naše telo crpi neophodne vitamine i minerale iz hrane koju konzumiramo. Onda kada creva ne rade svoju funkciju kako treba, ceo organizam trpi.

Detoksikacija organizma

Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje drenjina poboljšava rad jetre i bubrega. Normalan rad jetre važan je za preradu toksina u našem organizmu, kao i normalan rad bubrega koji omogućava da neke od tih toksina izbacimo kroz urin. Drenjine su bogate vitaminom C i smatra se da ga imaju više nego pomorandže. Kiselost ovog ploda, posebno onda kada nije sasvim zreo, uveriće vas u  to. Vitamin C je poznat kao antioksidant i pomaže telu u borbi portiv slobodnih radikala.

Da bi sok od drenjina imao ovaj detoks efekat, najbolje je da se napravi napitak od svežih plodova i bez kuvanja, jer samo tako zadržava prednosti koje pruža vitamin C.

Jačanje imuniteta i oporavak od bolesti

 Sok od drenjina obiluje mineralima kao što su cink, kalijum, bakar, magneziujum, natrijum, gvožđe. Kao takav odličan je za oporavak dehidriranog organizma i u situacijama kada usled proliva ili povraćanja dođe do većeg gubitka minerala i hranjivih materija u organizmu. Naravno, može se koristiti i kao preventiva. Odličan je pomoćnik u tretmanu anemije i malokrvnosti jer ima gvožđa, ali i vitamina C neophodnog za njegovu bolju apsorpciju.

Izbacivanje vode iz organizma

 Drenjine deluju kao diruetik, potpomažu rad bubrega i sprečavaju zadržavanje vode u organizmu. Na  taj način, baš kao i lekovi za izbacivanje tečnosti , pomažu da se smanji visok krvni pritisak.

Ne zaboravite: Terapija koju vam je prepisao lekar ne treba da se zanemari, ma koliko se verovalo da su plodovi nekog voća magični i lekoviti.

Dren je posebno bogat taninom, pektinom i organskim kiselinama i baš ti sastojci su ono što ga čini posebnim, pored vitamina i minerala koje ima.

Tanin je složeno jedinjenje koje se nalazi u mnogim biljkama i gorkastog je ukusa. Utiče na skupljanje krvnih sudova (otuda osećaj skupljanja u ustima)  pa su tako namirnice bogate  taninom pogodne za zaustavljanje krvarenja.

Pektin je jedinjenje koje se nalazi u korama i ljuskama pojedinih biljaka, a posebno voćnih plodova. To je oblik ugljenog hidrata. On ima sposobnost da vezuje holesterol pa se zato smatra da je dren dobar kod osoba koje imaju visok nivo holesterola. Takođe, smatra se da smanjuje nivo šećera u krvi, jer vezuje za sebe proste ugljene hidrate.

Organske kiseline su još jedna od stavki kojima obiluje dren. Ovaj tip kiselina se uglavnom nalazi u biljkama, a  među njima je posebno je rasprostranjena limunska kiselina. Njihova uloga je da deluju kao diuretici i kao blaga sredstva za čišćenje organizma. I ovo je jedan način izbacivanja toksina i još jedan razlog zbog čega bi trebalo da drenjinama pružite veću šansu u vašem životu.

Napravite sok od drenjina

Da li smo vas ubedili da treba da probate ovaj napitak?

Sve što vam je potrebno da biste uživali u blagodetima ovog divljeg voća koje se smatra posebno lekovitim jeste samo malo veštine, volje i naravno, sveže drenjine!

Drenjine
Drenjine

Obratite pažnju!

Drenjine mogu biti crvene veoma dugo, ali to ne znači da su slatke i zrele. Za sok, najbolji su tamni, mekaniji plodovi, oni koji padnu na zemlju kada su zreli. Sok od nezrelih plodova biće kiselo-gorko iskustvo koje vas možda neće oboriti s nogu.

Recept za kuvani  sok od drenjina

  •         1 kg drena
  •         2 l vode
  •         2 kg šećera (može i manje)

Dren operite i skuvajte u vodi dok ne omekša. Videćete da  će voda da poprimi lepu crvenu boju, a plodovi  će da poblede kao da su isprani. 20 minuta kuvanja je dovoljno.

Iscedite skuvane drenjine, ali sačuvajte vodu u kojoj su kuvane jer u njoj ima dosta hranjivih materija.

Ispasirajte dren, da bi se odvojio od koštica.

Stavite ispasirane plodove u gazu i procedite ih. Tako dobijenu tečnost dodajte vodi u kojoj su se kuvali plodovi.

Dodajte šećer i kuvajte još 20-ak minuta.

Dren ima dosta pektina i nije neophodno kuvati ga dugo. Brzo će dobiti gustinu sirupa.

To je to, vaš sok od drenjina je gotov!

Ostaje vam samo da ga sipate u flaše. Staklene flaše stavite u rernu da se sterilišu ili ih operite u mašini za sudove na većoj temperaturi. Zapamtite da u vrele flaše možete sipati samo vrelu tečnost. Čak i mlaka tečnost je velika promena temperature i izazvaće pucanje stakla.

Da biste na najbolji način iskoristili sve zdravstvene prednosti ovog voća, najbolje je napraviti sok od drenjina koji se ne kuva. Na taj način ćete prvenstveno sačuvati sve vitamine i minerale koji nisu otporni na toplotu.

Recept za nekuvani sok od drena

Potrebno vam je:

  • 1 kg sasvim zrelih drenjina
  • 1/5 l vode
  • sok od limuna

Zreli dren ima mekan plod pa ga nije neophodno kuvati da bi omekšao. Idelano bi bilio staviti ga u blender, ali problem predstavljaju koštice. Zato je najbolje ispasirati ih i sitisnuti kroz gazu. U dobijenu tečnost dodati vodu i sok od svežeg limuna.

Ovaj sok je kiseo i nije dugotrajan kao sirup. Međutim, kada mu vidite boju, nećete ni imati želju da ga čuvate. Popićete ga odmah!

Čaj od drenjina

Čaj od drena

Pored sokova, od drena se može praviti džem i to je prava poslastica, podjedanko dobra (ako ne i bolja) kao i džem od šipurka.

Plodovi drena mogu se kostititi sveži i tada su najbolji, a mogu se i osušiti i koristiti se se kao čaj. Dren je u suštini lekovit od kore do ploda. Kao čaj se može koristiti i kora drveta drena i sam plod. U svim slučajevima, ovo je čaj koji se koristi za lečenje proliva.

Čaj od kore drena priprema se tako što se 5-10g kore prelije sa 2 dl ključale vode i ostavi da se prohladi.

Čaj od sušenih plodova priprema se tako što se 3 kašike čaja preliju sa 2 dl vode i kuvaju do ključanja

Zanimljivo je da se kod nas dren smatra magičnim drvetom. Pored hrasta i tise, za njega se vezuju brojna verovanja. Pa čak i pored toga, dren je danas prilično zapostavljen. Ranije se dren sadio pored kuće koja se gradi, a sok od njegovih plodova, kao i džem ili čaj,  bili su neizostavni deo domaćnistva i koristili su se kod stomačnih tegoba.

Da biste došli do ovih plodova, moraćete danas dobro da se našetate po pijaci u kasno leto ili ranu jesen. Ukoliko vam ni tada ne pođe za rukom, setite se da je dren divlje, samoniklo drvo pa probajte da ga potražite u nekoj obližnjoj šumi. Eto dobrog razloga da provedete vreme u prirodi!

Potraga za drenom može biti podjednako zdrava, baš kao i sam plod!

Ukoliko i to omane, onda se uputite u neko selo i potražite neka stara domaćinstva – jedna od onih koja se nisu u svoje vreme podizala bez drveta drena u blizini.

Zdravi ste i mislite da vam  detoks tretman ne treba, a i niste skloni stomačnim tegobama?

U to slučaju, preporučujemo vam sok od drenjina samo radi uživanja. A uživaćete sigurno – prvo će vas omamiti njegova jarko crvena boja, a zatim fenomenalan ukus. Probajte. Nećete se pokajati!