Kako izbaciti vodu iz organizma i rešiti se celulita i viška kilograma!

Kako izbaciti vodu iz organizma i rešiti se celulita i viška kilograma!

Da li znate da je zadržavanje vode u organizmu razlog što ne uspevate da smršate i što imate celulit? Evo saveta kako izbaciti vodu iz organizma i kako da prepoznate da imate ovaj problem.

Najveći deo našeg tela čini voda, a ona, znate i sami, ima svoju težinu i nije nimalo laka. Tečnost čini 70% naše težine – 50% telesne masti sadrži vodu i 75% mišićnog tkiva je voda.

Logično je da višak vode u tkivima utiče na to da i da vaša vaga pokazuje višak kilograma.

A kako znate da je baš to u pitanju? Prepoznaćete relativno lako.

Simptomi zadržavanja vode u organizmu

Da li se osećate teško, tromo, naduveno i sporo? Čini vam se da su svi vaši napori da izgubite kilograme i smanjite celulit uzaludni?

*** Pre nego što dignete ruke od toga, probajte da rešite problem samomasažom i odličnim gelom za celulit. Katarina je uspela tako da se reši celulita i strija i sada joj je koža zategnuta i glatka. Saznajte kako joj je pošlo za rukom u iskustvu koje je podelila sa nama. Naći ćete ga na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Zadržavanje vode u organizmu je stanje koje se još naziva i edem i nastaje kao posledica zadržavanja  tečnosti u tkivima, ali i u mišićima i masnim naslagama.

Posebno su ovom problemu sklone noge, koje usled ovog problema budu teške, otečene, bolne i umorne. Čarape se urezuju u kožu, a trag dugo posle toga ne nestaje. Za to je delimično zaslužna i genetika kao i sila gravitacije .

Međutim, noge nisu jedino msto gde možete primetiti zadržavanje vode. To mogu biti i prsti na rukama, zglobovi a neretko je i vaš stomak veći nego što treba baš iz ovog razloga.

Zadržana voda u organizmu može vam dodati 3-5 kilograma, u zavisnosti od toga koliko ste gojazni.

Nadut izgled i otečenost nije jedini simptom.Tu su i  bolovi u zglobovima, problem sa srcem kao što je visok krvni pritisak i ubrzan rad srca.

Postoje dve vrste edema:

 • Lokalni, kada usled zadržavanja vode u organizmu otiče samo jedan deo tela
 • Generalni, kada se problem oticanja javlja na svim kritičnim delovima tela.

Ukoliko ovakvi neprijatni simptomi potraju duže od nedelju dana savetuje se odlazak kod lekara po savet kako izbaciti vodu iz organizma i po adekvatnu dijagnozu.

Imajte na umu da ovi simptomi nekad mogu biti pokazatelj nekih ozbiljnih bolesti.Takođe, morate da znati da ako imate veliki višak kilograma, izbacivanjem vode iz organizma nećete doći do savršene figure – za to treba dosta odricanja od hrane koju ste inače jeli i dosta vežbanja. Čak i mnogi bodibilderi,usled pogrešne ishrane, mogu imati problema sa masnim naslagama na stomaku, jer se tu uskladištio višak natrijuma iz hrane. Izbacivanjem viška tečnosti i promeniom nekih navika, oni mogu doći do savršenog tela, ali ako je procenat masnoće na vašem telu veliki, taj gubitak se neće videti.

Koji su uzroci zadržavanja vode u organizmu?

Mnogo faktora utiče na to da se u tkivu vašeg tela zadržava tečnost i da se ona sporije izbacuje iz organizma. Ovo su neki od glavnih uzroka edema.

 •         Loša ishrana
 •         Loša cirkulacija
 •         Nedostatak kretanja i previše sedenja
 •         Nedostatak ili višak nekih vitamina i minerala
 •         Proširene vene
 •         Stres
 •         Menstrualni ciklus
 •         Izloženost toploti predugo vremena
 •         Alergije
 •         Bolesti jetre
 •         Bolesti srca
 •         Bolesti bubrega
 •         Problemi sa štitnom žlezdom
 •         Određeni lekovi

Zadržavanje vode u organizmu može biti posledica različitih zdravstvenih stanja i životnih navika. Jedan od čestih uzročnika ovog stanja su hormonalni disbalansi, koji su posebno izraženi kod žena tokom menstrualnog ciklusa ili usled problema sa štitnom žlezdom. Funkcija štitne žlezde je ključna jer hormoni koje ona proizvodi direktno utiču na ravnotežu tečnosti u telu. Ako štitna žlezda ne funkcioniše pravilno, može doći do zadržavanja vode, što se manifestuje oticanjem ili edemom.

Razumevanje ovih uzroka može vam pomoći da preduzmete korake ka smanjenju zadržavanja vode, bilo kroz promene u ishrani, načinu života ili kroz medicinski tretman. Važno je konsultovati se sa lekarom ako primetite učestalo ili ozbiljno zadržavanje vode, kako biste isključili moguće ozbiljnije zdravstvene probleme.

Važnost elektrolita i hidratacije

Jedan od najčešćih uzroka je prevelik unos soli, odnosno natrijuma. Da ne bi dolazilo do ovog problema, u telu treba da postoji ravnoteža mikronutrijenata kao što su natrijum i kalijum.

Soli su elektroliti koji se u našem telu pretvaraju u jone i oni mogu biti pozitivni i negativni. Elektroliti imaju mnoštovo funkcija, uključujući i regulaciju izbacivanja vode iz organizma. Za ovo je posebno zadužen natrijum i njega ima dosta u kuhinjskoj soli. Sa druge strane, za izbacivanje urina i rad bubrega, neophodan je kalijum. Ukoliko imamo previše natrijuma u organizmu, a ne i dovoljno kalijuma koji bi regulisao njegovo izbacivanje, eto nevolje u vidu otečenih zglobova ,stomaka i par kilograma viška, iako niste mnogo jeli.

Zapamtite – nije važno samo koliko jedete, nego i šta jedete.

Simptomi nedostatka kalijuma su slabost u mišićima, otečene noge i članci, umor, glavobolje, neregularan ritam srca.

Višak soli je nešto u čemu mnogi od nas pogreše. Možda ne solite mnogo obroke koje spremate, ali neke mesne prerađevine i konzerve, a posebno grickalice, čipsevi i flipsevi imaju ogromnu količnu aditiva i pojačivača ukusa kao što je mononatrijum glutamat, a koji su užasno štetni.

Pravilna hidratacija i unos elektrolita su ključni za održavanje ravnoteže tečnosti u telu.

Voda je esencijalna za sve telesne funkcije i pomaže u transportu hranljivih materija i odlaganju otpada iz ćelija. Kada je telo dobro hidrirano, smanjuje se rizik od zadržavanja vode, jer telo ne oseća potrebu da čuva vodu za hitne situacije.

Elektroliti poput magnezijuma i kalijuma igraju vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti. Magnezijum pomaže u regulisanju transporta vode u ćelijama, dok kalijum smanjuje efekte natrijuma i pomaže u sprečavanju zadržavanja vode. Adekvatan unos ovih elektrolita može se obezbediti kroz ishranu bogatu voćem, povrćem i integralnim žitaricama.

Za optimalno zdravlje, preporučuje se konzumacija dovoljne količine vode svakodnevno, a unos elektrolita treba prilagoditi individualnim potrebama, naročito ako se bavite fizičkom aktivnošću ili živite u toplijim klimama. Pijenje dovoljno vode i održavanje balansa elektrolita može pomoći u prevenciji mnogih zdravstvenih problema povezanih sa zadržavanjem tečnosti u organizmu.

Pazite, ovde govorimo o običnoj vodi. Mineralna, flaširana voda ima eletktrolite, a najveći broj voda kod nas zapravo je prepun natrijuma.

Pročitajte: Istražili smo: koja je najbolja flaširana voda u Srbiji

Ostali razlozi

Loša cirkulacija i kapilari su sledeći uzrok ovog problema. Zadržavanje vode može se desiti kada kapilari i njihovi tanani zidovi oslabe i kada se pritsak u njima promeni. Višak tečnosti tada kroz zidove kapilara bude ispušten u okolna tkiva.

Limfni sisitem takođe može da bude prepoterećen a simptom je, pogađate, zadržavanje vode i oticanje pojedinih delova tela. Dobro je da pročitate šta je limfna drenaža i kako ona pomaže!

Srčani problemi  se mogu prepoznati po specifičnom oticanju. Kada ovaj organ ne radi kako treba, dolazi do promena u krvnom priritsku i ako je učestalo, do zadržavanja vode u nogama, oko zglobova a može se desiti i da se nakupi voda oko pluća, što se manifestuje stalnim kašljanjem.

Bubrezi su glavni u procesu izbacivanja vode iz organizma i ukoliko oni ne rade svoj posao kako treba, jasno je da će se voda zadržati.

Sve u svemu, hronično otiacnje nije nimalo naivan problem i nije samo estetske prirode već može biti i alarm za zdravlje. Ipak, ono što možete uraditi sami jeste promena onih navika koje su se u više navrata pokazale kao loše i primena nekih prirodnih lekova za izbacivanje vode iz organizma, a ukoliko loše stanje uprkos tome potraje duže od nedelju dana, javite se lekaru.

Veza ugljenih hidrata i zadržavanja vode

Smanjenje unosa ugljenih hidrata može značajno doprineti redukciji zadržavanja vode u organizmu.

Ugljeni hidrati se pohranjuju u mišićima i jetri u obliku glikogena, a svaki gram glikogena u mišićima veže za sebe tri do četiri grama vode.

Kada smanjite unos ugljenih hidrata, smanjujete i količinu glikogena što dovodi do oslobađanja vezane vode i njeno izlučivanje iz tela.

Redukcija ugljenih hidrata takođe može smanjiti nivo insulina u krvi, što dovodi do smanjenja reapsorpcije natrijuma u bubrezima i daljeg smanjenja zadržavanja vode u organizmu.

Uključivanje više hrane bogate vlaknima, kao što su povrće, voće, i integralne žitarice, a smanjenje jednostavnih šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, može pomoći u održavanju stabilnog nivoa insulina i boljoj kontroli hidratacije tela.

Važno je napomenuti da bilo kakve izmene u ishrani treba raditi postepeno i uz konsultaciju sa stručnjakom, naročito ako ste na nekoj posebnoj dijeti ili imate određena zdravstvena stanja.

Tajna veza izmedu viška vode i celulita

Zadržavanje vode utiče na izgled kože, odonsno na strukturu i promene u kolagenim vlakanima, koja usled pritiska postaju degenersiana. Koža tada dobija izgled pomorandžine kore. Osim toga, celulit je, kao i višak vode, posledica otežane cirkulacije krvi i limfe. Usled toga, gomilaju se toksini i masne naslage pod kožom i eto celulita.

Bez brige!Evo odmah i jednog iskustva kako da on nestane!

Postoji više faza celulita i prvi je onaj koji nije vidljiv golim okom već samo kad se uštine koža. To je takozvani vodeni celulit koji je rezultat nakupljaja tečnosti u tkivima, ujključujući i masne ćelije.

Ukoliko želite telo bez grudvica i savršeno glatku kožu, odmah proučite kako izbaciti višak vode iz organizma.

Celulit, ako ga ne tretirate, neće postati bolji, nego samo sve gori. Počnite da vežbate i da se krećete više. Pokrenite tako krv i limfu, pijte dovoljno vode i promente sve ostale loše navike koje dovode do ovog problema.

Kako izbaciti vodu iz organizma promenom navika

 • Izbacite namirnice koje vam smetaju. Vodite dnevnik ishrane i probajte da nađete da li postoji neka veza između onoga što jedete i toga kako se osećate posle toga. Naduvenost i zadržavanje vode može biti  jedan od simptoma neteolerancije na hranu, bilo da su u pitanju mlečni proizvodi, pšenica ili nešto drugo. U slučaju da shvatite da su pšenica i netolerancija na gluten ono što vam smeta, pročitajte šta je bezglutenska ishrana.
 • Smanjite unos soli i ugljenih hidrata. I jedni i drugi imaju sposobnost da za sebe vezuju molekule vode, koji će ostati zarobljeni u vašem tkivu.
 • Vežbajte. Vežbanjem se znojite i to je jedan od načina, da pored izmokravanja, izbacite vodu i soli iz tela. Suvišno je da pričamo da će vam to pomoći da se osećate bolje i da dodatno smršate, jer ne samo da izbacujete višak vode, nego i sagorevate kalorije. 
  1. Kardio trening: Aerobne aktivnosti poput trčanja, brzog hodanja, vožnje bicikla ili plivanja poboljšavaju cirkulaciju i pomažu bubrezima da efikasnije filtriraju i izbacuju višak tečnosti. Pokušajte uključiti najmanje 30 minuta kardio vežbi većinu dana u nedelji.
  2. Trčanje: Trčanje je posebno efikasno jer kombinuje kardiovaskularni napor sa potrebom za stalnim premeštanjem tečnosti kroz telo. Trčanje povećava brzinu srčanog rada i pomaže u bržem izbacivanju nakupljene tečnosti kroz znoj i urin.
  3. Brzo hodanje: Ako vam trčanje nije prijatno, brzo hodanje je odlična alternativa. Brzo hodanje, posebno na blago neravnim terenima, može pomoći u aktiviranju mišićnih pumpi u nogama koje pomažu u povratku tečnosti iz ekstremiteta nazad ka srcu.
  4. Intervalni treninzi visokog intenziteta (HIIT): Kratki intervali visokog intenziteta mešani sa periodima odmora mogu biti veoma efikasni za ubrzanje metabolizma i povećanje potrošnje energije, što može pomoći u redukciji zadržavanja tečnosti.
  5. Joga i istezanje: Ove aktivnosti mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije i redukciji stresa, što takođe može uticati na smanjenje zadržavanja vode. Posebno su korisne poze koje podstiču cirkulaciju u donjim delovima tela.

  Redovna fizička aktivnost nije samo korisna za smanjenje zadržavanja vode, već i za opšte zdravlje i dobrobit. Uvek se konsultujte sa lekarom ili stručnjakom za fitnes pre početka bilo kakvog novog režima vežbanja, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili ste dugo bili neaktivni.

 • Pijte više vode.Barem 8 čaša vode potrebno je da bi vaše telo normalno funkcionisalo i ostalo hidrirano.

zadržavanje vode u organizmu

Ukoliko dehidrirate jer ne pijete dovoljno vode, ono malo tečnosti što unesete telo će zadržati kao rezervu. Zato je mnogo bolja opcija da napravite neku rutinu i pijete vode onoliko koliko treba. I vaša kosa i koža biće vam zahvalne za to, biće vitalnije i elastičnije.

Kažu da onda kada osetite žeđ, vaše telo je već dehidriralo. Bez obzira da li je to istina ili ne, ne čekajte da budete žedni da pijete vodu – pijte, baš isto onako kao što nekad jedete, a niste gladni.

 • Ne pijte alkohol. Ukoliko ste ikad preterali sa alkoholom, onda vam  je poznato da je jedan od pratećih simptoma mamurluka ogromna žeđ. To vam je praktičan dokaz da alkohol u prevelikim količinama dovodi do dehidracije, posebno onda kada zbog njega više mokrite ili  povraćate.
 • Eliminišite stres. On je uzročnik brojnih hormonalnih promena koje za posledicu mogu imati baš zadržavanje vode u organizmu. Pokušajte da ga se rešite izbegavanjem stresnih situacija ili nalaženjem načina da se sa njima suočite na neki svoj način.  To može biti meditacija ili promena pogleda na svet, u čemu mogu pomoći recimo pozitivne afirmacije. Takođe, vodite računa da imate dovoljno sna tokom dana. 7-8 sati je idealna mera za odmor.  

Čajevi za izbacivanje vode iz organizama

Postoje i brojni čajevi kao dobar način kako izbaciti višak vode iz organizma. To su uglavnom isti  oni čajevi koji deluju protiv celulita.

Čaj od peršuna kao diuretik. Ovaj čaj je odličan za izbacivanje vode iz organizma. Potrebno je da dve kašike sušenog peršunovog lišća ostavite u šolji ključale vode. Nakon 10 minuta procedite i pijete 3 puta na dan. Možete tome dodati i malo limuna.

Čaj od maslačka ima puno kalijuma, koji pomaže da se smanji nivo natrijuma u organizmu. Takođe je bogat i magnezijumom pa se smatra da je odlično rešenje onda kada želite da znate kako izbaciti višak vode iz organizma koji je nastao kao posledica mesečnog ciklusa.

Čaj za izbacvanje vode  priprema se lako. Kašiku sušenog korena maslačka sipajte u šolju vrele vode i ostavite da stoji 10 minuta. Procedite i pijete.

Preporučuje se da se pijete ovaj čaj tri puta na dan.

Morač, komorač ili divlja mirođija. Ovo je još jedna biljka koja ima diuretička svojstva i koja pomaže da se višak vode izbaci iz tela kroz bubrege. Jedna kašika semena morača stavi se u šolju vrele vode kako bi se napravio čaj. Nakon 10 minuta, procedite i pijete 3 puta dnevno.

Kukuruznu svilu možete koristiti za pripremu čaja. Jednostavno sakupite svilu sa kukuruza i ostavite je da se suši. Nakon toga, prelijte je vrelom vodom i pustite da odstoji 10-15 minuta pre nego što je procedite. Pijte ovaj čaj nekoliko puta nedeljno za podsticanje mokraćnih puteva i eliminaciju suvišne tečnosti.

Prirodni lekovi za izbacivanje tečnosti iz organizma

Espom so ili magnezijum sulfat

Epsom so poznata je još kao i gorka so i može se naći u prodavnicama zdrave hrane. Deluje tako što izvlači višak vode i višak toksina iz tela i opušta.

izbacivanje vode iz organizma rezultatiA kako se koristi? Napravite kupku! 2 šolje Epsom soli sipajte  kadu napunjenu mlakom vodom. Lezite u vodu barem 15 minuta i tako 3 puta nedeljno. Verujte nam, prijaće vam, jer ne samo da se bori sa zadržavanjem vode već opušta nerve i mišiće. Ne zaboravite, stres je još jedan razlog zbog kojeg vam se ovo možda dešava.Eto ideje kako da ga se rešite.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je dobar izvor kalijuma i kao takav dobar prirodni lek za izbacivanje vode iz organizma i snmanjenje nivoa natrijuma. Kako ga piti? Možda vam ne deluje kao najprijatnija opcija, ali nije toliko neukusan koliko vam se čini. Jabukovo sirće razredite u čaši vode. Na jednu čašu vode ide (za početak) jedna kašika jabukovog sirćeta, a kasnije možete povećati i na dve. Pijete ovaj srastvor dva puta dnevno. Probajte! Otkrićete  zašto se često jabukovo sirće koristi kao napitak za mršavljenje. Dovoljno je da izbacite višak vode iz organizma i videćete promenu. Jabukovo sirće je, međutim, dobro i kao spoljašnji lek. za otečene noge. Napravite kupku za noge. Pomešajte jednake količine sirćeta i vode i potopite noge 10 minuta.

Povrće i voće

Jedan od prirodnih načina da povećate nivo kalijuma i smanjite nivo natrijuma u organizmu jeste da ga unesete kroz ishranu, jer je to siguran način da ne preterate. Kalijumom je bogato povrće, posebno ono zeleno i lisnato kao što su kupus, kelj, zelena salata, spanać , blitva, krastavac, peršun. Od voća, kalijumom su izuzetno bogate banane i kajsije.

 Sirova šargarepa može se konzumirati kao deo salata ili kao sok. Ona pomaže u eliminaciji suvišne tečnosti, a može se kombinovati sa drugim voćem i povrćem koje potpomaže detoksikaciju.

Beli luk je koristan. Za maksimalno iskorišćavanje diuretičkih svojstava belog luka, najbolje je konzumirati ga sirovog. Možete ga sitno iseckati ili izgnječiti i dodati u razne obroke neposredno pre serviranja kako bi se sačuvala njegova nutritivna svojstva i enzimi.

Šta kada su hormonske promene i menstrualni ciklus uzrok problema?

Prema nekim istraživanjima , kalcijum i magnezijum mogu da pomognu u ublažavanju simptoma PMS-a. Kalcijum deluje na određene hormone koji su glavni uzrok većine menstrualnih tegoba, od bubuljica na bradi, do nadutosti. Preporučuje se unos 1200 mg kalcijuma devno i od 200-400 mg magnezjjuma.

Kako izbaciti vodu iz organizma tabletama

Postoje i medicinske metode  i to su uglavnom tablete koje nazivamo diueteicima i koje ubrzavaju izbacivanje vode iz ogranizma. Najbolje je da se pre upotrebe bilo kakvih medikamenata posavetujete sa svojim lekarom i prvo utvrdite da li možda neki lekovi koje pijete izazivaju ovaj problem. Recimo, takve efekte mogu imati kontraceptivne pilule.

Kada eliminišete tu mogućnost, posavetujete se o primeni tableta za izbacivanje vode iz organizma . One deluju tako što aktiviraju bubrege da izabvcuju više urina, a time višak vode . Često se prepisuju za snižavanje visokog krvnog pritiska i to je razlog zbog kojeg ne treba da ih uzimate na svoju ruku.

Ukoliko su vam noge umorne i teške, podignite ih na neko jastuče dok ležite, kako bi sila gravitacije prerasporedila višak tečnosti. Ako ste prinuđeni da stojite ceo dan, posebne čarape sa kompresijom olakšaće vam posao.

Pravilna i uravnotežena ishrana je rešenje mnogih estetskih problema, kao što su gojaznost i celulit, ali i spas za mnoge neprijatnosti, kao što je ovaj. Svaka dijeta koja uključuje smanjeni unos ugljenih hidrata daće u početku jako brze rezultate. Zapravo, sve brze dijete od nekoliko dana i nisu ništa drugo nego način kako izbaciti višak vode iz organizma. Za tako nešto,  ne morate da se izgladnjujete. Probajte ove prirodne načine.