Šta je to Blefaroplastika?

Šta je to Blefaroplastika?

Autor:

Operacija očnih kapaka (korekcija kapaka ili stručno rečeno – blefaroplastika) je hirurški postupak koji se sprovodi s ciljem uklanjanja viška kože i/ili masnog tkiva s gornjih i/ili donjih očnih kapaka.

Indikacije za operaciju očnih kapaka su opuštena koža gornjih ili donjih očnih kapaka, “masne vrećice” oko očiju i umoran izgled očiju (zbog spuštenih kapaka). Osobe koje imaju ovakvih estetskih problema izgledaju starije nego što to zaista jesu, pa čak u nekim slučajevima, usled izrazito spuštenih gornjih kapaka, mogu imati i problem sa vidom.

Blefaroplastika je danas veoma uspešna grana estetske hirurgije, kojom se fizičke anomalije očnih kapaka relativno jednostavno koriguju. Medjutim, treba znati da ovaj postupak ipak ne pomaže u slučaju takozvanih „vraninih nogu“ ili bora smejalica, oko i ispod očiju, tamnih podočnjaka ili spuštene linije obrva.

Kada je u pitanju korekcija kapaka kao rezultat možete dobiti pomalo azijski izgled oka (usled zatezanja gornjeg kapka), ali to ne treba da vas brine, jer će vaš etnički i rasni identitet i dalje apsolutno dominirati.

Ukoliko želite radikalnije promene na svom licu, operacija korekcije kapaka ne mora da se izvodi isključivo kao zaseban postupak, već može biti u kombinaciji s drugim postupcima estetske hirurgije, kao što su na primer: uklanjanje bora ili korekcija obrva.

Šta možete očekivati nakon korekcije kapaka?

Korekcija kapaka je danas jedna od najčešćih intervencija estetske hirurgije, u smislu sve popularnijeg postupka za podmladjivanje lica.

Dakle, blefaroplastika može poboljšati vaš izgled, jer čini da vaše lice deluje odmornije i mladje. To će vam svakako goditi i pružiti vam više samopouzdanja. Ukoliko su vaši kapci jedina stvar koju želite da promenite na sebi, onda je blefaroplastika za vas odličan izbor.

Ako vam užasno smetaju vrećice na kapcima, nakon operacije korekcije kapaka to će za vas biti prošlost.

Medjutim, korekcija kapaka neće učiniti vaš izgled idealnim i neće vas učiniti bitno drugačijim. Za tako nešto ipak su potrebni i neki dodatni hirurški zahvati. Zato pre nego što se definitivno odlučite za neku od estetskih operacija pažljivo razmotrite kakav rezultat želite da dobijete, pa se o tome detaljno posavetujte s iskusnim estetskim hirurgom.

Pre operacije korekcije kapaka

Pre operacije korekcije kapaka preporučujemo vam da potražite lične savete stručnjaka u Atlas opštoj bolnici (Atlas Estetici). Njihov stručni tim, na čelu s estetskim hirurgom, će prikupiti sve podatke o vašem opštem zdravstvenom stanju, ali tokom konsultacija nemojte zaboravite da mi saopštite i sve vama poznate faktore koji mogu uticati na vaše zdravlje.

Tokom konsultacija, vaš lekar će verovatno proveriti vaš vid i proceniti stanje opšte očiju i proizvodnju suza. Takodje biste trebali priložiti sve potrebne informacije i rezultate svojih najnovijih pregleda vida, ukoliko ih imate. Ako nosite naočare ili kontaktna sočiva, ne zaboravite ih ponesete sa sobom.

Pažljivo porazgovarajte o svojim ciljevim i očekivanjima od ove operacije. Imajte na umu da je potrebno tačno odrediti, hoćete li, ili nećete imati operaciju na sva četiri očna kapka ili samo na gornjim ili donjim kapcima. Da li je potrebno ukloniti samo višak kože i/ili masti, ili su vam potrebni i neki dodatni postupci.

Priprema za operaciju, operacija i oporavak

blefaroplastika

Estetski hirurg će vam reći kako da se pripremite za operaciju korekcije kapaka, uključujući odabir hrane i pića, stav prema pušenju, kao što će vam preporučiti i eventualnu upotrebu vitamina i lekova. Na vama ostaje da pažljivo sledite sve instrukcije i operacija bi trebala da protekne u najboljem redu.

Korekcija kapaka se može sprovodi pod lokalnom anestezijom, mada neki hirurzi u ovom slučaju vole koristiti i opštu anesteziju. Taj izbor prepustite hirurgu.

Nakon operacije, hirurg će vam staviti mast i zavoj preko očiju. Na početku kapci mogu biti napeti i bolni. Ako je potrebno, dobićete lek protiv bolova. Prvih nekoliko dana nakon operacije kapaka trebali biste da koristite hladne obloge, kako biste smanjili oticanje i modrice.

Većina hirurga preporučuje upotrebu kapi za oči, s obzirom da vam u periodu oporavka kapci mogu biti suvi. Tokom prvih nekoliko nedelja nakon operacije kapaka možete imati obilno suzenje očiju, povećanu osetljivost na svetlost i privremene promene u vidu (kao što je na primer, zamućen vid ili mutne konture predmeta).

Šavovi će vam biti uklonjeni nedelju dana nakon operacije. Nakon toga, otoci i modrice će se postupno smanjivati i vi ćete početi da se bolje osećate. Korekcija kapaka će učiniti da vam se izgled lica osveži i podmladi.

Tokom narednih nekoliko meseci preporučuje se zaštita očiju od sunca i vetra, kao i nošenje naočara za sunce.

Ako se još uvek dvoumite – da vam pomognemo

Operacija korekcije kapaka je praktično veoma bezbedna hirurška procedura, s niskim postotkom patologije.

Na kraju sledi još jedna veoma dobra vest, a to je da za razliku od nekih drugih plastičnih operacija koje imaju svoj “rok trajanja” i nakon nekog vremena zahtevaju ponavljanje postupka, rezultati operacije korekcije kapaka su za većinu osoba – TRAJNI.

Pa ako zaista niste zadovoljni svojim kapcima, zakažite konsultacije sa estetskim hirurgom i porazgovarajte otvoreno o svemu. Broj telefona za zakazivanje je: +381 11 785 88 88