Popunjavanje bora filerima:  kada može, a kada ne?

Popunjavanje bora filerima: kada može, a kada ne?

Autor:

Imate duboke bore na licu i tražite najbolje rešenje za popunjavanje bora? Kada zatezanje ne daje rezultate, vreme je sa se bore popune. Evo kako.

Postoji više načina na koji se bore na koži mogu eliminisati. Nekada je dovoljno zategnuti opuštenu kožu. Nekada su bore tako urezane, da je njihovo punjenje jedini izlaz. I to se radi! Detaljno saznajte u nastavku čime i kako!

Svakako je najpopularnije ovo…

Popunjavanje bora hijaluronskim filerima

Za uklanjanje bora i popravljanje kontura lica danas više nije neophodno da idete pod nož i na hirurške intervencije. U većini slučajeva, ovi nedostaci se sada brzo i bezbolno mogu regulisati ubrizgavanjem hijaluronskih filera.

To je jednostavan tretman koji  traje svega 10 do 15 minuta, a nakon ovog vremena ste spremni da nastavite vaše obaveze. Estetski rezultati su izuzetno dobri, pacijenti se najčešće odlučuju za ovaj vid popunjavanja bora,  a iritacija i nuspojave su izuzetno retki.

Uz pomoć ove metode vaše lice će ponovo povratiti onaj mladalački izgled i vaš problem sa borama će biti rešen.

Studije kažu da je ovo samo jedna od uspešnih strategija za podmlađivanje lica.

Šta su hijaluronski fileri?

Hijaluron, odnosno hijaluronska kiselina, sastavni je deo ljudskog organizma. Zbog toga će se veoma retko desiti da hijaluron izazove određenu alergijsku reakciju. Nalazi se prirodno u koži i veoma je značajna za njen izgled. Ona vezuje veliki broj molekula vode, pa je iz tog razloga vaša koža tako zategnuta i lepa kada je ima dovoljno.

Proces starenja, kao i veliki broj  spoljnih uticaja utiču na to da se količina hijaluronske kiseline u organizmu vremenom smanjuje, što automatski utiče na izgled vaše kože i pojavu bora – prvo na licu, a zatim i na drugim delovima tela.

Hijaluronski fileri vam omogućavaju da ponovo povećate koncentraciju hijaluronske kiseline u koži, što se momentalno odražava i na izgled i konture vašeg lica.

Hijaluronska kiselina se u obliku gela ubrizgava direktno u vašu kožu, uz pomoć izuzetno tanke igle i popunjava bore. Na mestu uboda ne ostaju nikakvi tragovi, izuzev mogućeg kratkotrajnog crvenila, koje se povlači za nekoliko sati.

A može se podmladiti lice i bez toga.  Kako?

To nam je ispričala Ana. Ona kaže da je uspela bezbolno da popuni svoje bore i ukloni tragove starenja sa lica. I znate šta? I vi možete tako! Najbolje je da pročitate njeno iskustvo i otkrijete njen metod . Naći ćete ga na ovom linku:https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/ 

Treba da znate da nisu sve bore i sva područja na telu pogodna za ovaj  tretman bora.

Koji se delovi lica koriguju na ovaj način?

O tome pričamo u nastavku.

Popunjavanje bora oko usana

Bore oko usana mogu biti toliko duboke, da u najgorem stadijumu zauzimaju dubinu i do 0,5mm u koži.

Postoje 3 vrste bora oko usana:

  • nazolabijalne bore, koje idu od nosa ka usnama
  • marionetske bore koje se prostiru od krajeva usana ka bradi
  • barcode bore, one manje koje se prostiru iznad gornje usne.

Popunjavanje bora oko usana uspešno se vrši hijaluronskim filerima, laserskom metodom ili ubrizgavanjem botoxa.

Sve metode su podjednako uspešne i veoma učinkovite. Ne zaboravite, naravno da između tretmana kožu lepo i pravilno negujete i da ispoštujete sve osnovne norme zdravog života.

Popunjavanje nazolobijalnih bora

Nazolabijalne bore su bore koje se nalaze oko područja usana i nosa, a u tom području se nalazi mišić okruglog oblika. Uz pomoć tog mišića možete pokretati usne i izvoditi ostale pokrete. Na rubovima mišića nalazi se vezivno tkivo koje se spaja sa ostalim mišićima. Ove bore se protežu od nozdrva do brade tj donje vilice

Glavni razlozi za nastajanje nazolabijalnih bora su promene koje se dešavaju u drugom sloju kože, tačnije u dermisu. Ono što se dešava sa vašom kožom s godinama jeste da ona počinje da se menja.

Menja se funkcionisanje ćelija, a sam proces obnavljanja  ćelija sve je sporiji. Koža počinje da gubi vlagu, kolagen  i elastin i sve se više isušuje. Gubi se elastičnost i jedrina koja je bila svojstvena u ranijim godinama, dok su bore sve dublje i dublje.

Takođe preterana izloženost suncu, jedan bitan faktor koji utiče na kožu i  ubrzava starenje kože i stvaranja nazolabijalnih bora.

Najbolje rešenje je popunjavanje bora uz pomoć hijaluronskih filera.

Suština ovog tretmana je nadoknada izgubljenog hijalurona koji tokom procesa starenja nestaje.I ne samo to. Kako hijaluron vezuje molekule vode, tako faktički napuni ove brazde na licu.  Hijaluronski fileri zadržavaju prirodan oblik predela oko usana i bore su adekvatno popunjene i taj deo lica oko usana izgleda svežije, punije, zategnutije, a bore automatski postaju pliće.

Popunjavanje bora na čelu

Injekcije su najlakši način da se uradi punjenje bora na čelu. Ono što je bitno da znate je da su rezultati  privremeni. To znači da je neophodno da tretman izvodite na svakih nekoliko meseci kako bi se sprečilo ponavljanje finih linija i bora na vašem licu, odnosno potrebna je korekcija.

Postoji veliki broj injekcija kojima  se ovo može odraditi, poput kolagena, sopstvene masniće i hijaluronske kiseline. Veoma su efikasne, bezbolne, i jedino što se može javiti jeste oticanje lica i crvenilo. Oporavak je brz i možete nastaviti normalne aktivnosti u roku od 24 sata.

Masirajte nežno tretirano područje, u ovom slučaju čelo, pet minuta, tri ili četiri puta dnevno, barem nedelju dana, ako injekcija sadrži polilaktičnu kiselinu. Ako ste bili tretirani sa drugim inekcijama, držite ruke dalje od  lica najmanje tri dana.

Ukoliko koristite bilo kakve dodatke u ishrani ili lekove,  kao i mnoge biljke, oni mogu ometati postupak ili uticati na vaše rezultate. Recite svom hirurgu o svim lekovima ili dodacima koje trenutno uzimate pre primene injekcija.

Svoju negu protiv bora možete nastaviti sa vašim kremama protiv bora, kao i što ste radili pre tretmana.

Popunjavanje bora između obrva

Kao važna komponenta ekspresije lica i žrtva stalnog izlaganja suncu, nije čudo da je čelo sklono borama. Tokom vremena, kako godine prolaze vertikalne  linije prave put između obrva. Često se nazivaju „11“ bore, jer liče na ovu brojku.

punjenje bora između obrva

Ove bore zaista mogu da budu neprijatne, obzirom da su karakteristične za emociju ljutnje i besa, pa vas mnogi  mogu i videti baš kao takvu osobu.

Ali nemojte da očajavate zato što rešenje postoji i za bore između obrva.

Botox

Dinamične bore, one uzrokovane kretanjem mišića, obično najbolje reaguju na botox. On funkcioniše privremeno blokira rad mišića. Opušteni mišić tada ne može da proizvede pokret koji utiče na bore između obrva.

Botox je tretman za bore između obrva koji će svoje efekte imati u trajanju oko 3 do 4 meseca. Mana mu je samo što lice nakon njega izgleda neprirodno,  a ako preterate – čak i naduveno.

Injekcije za popunjavanje bora

Kako ljudi stare, dermalni sloj kože postaje tanji. Gubitak elastičnosti vidi se u pojavi bora na licu i između obrva. Dinamične bore takođe mogu  postati trajne i da više ne nestanu, čak i kada se lice opusti.

Injekcije vam mogu pomoći da eliminišite bore između obrva dodavanjem volumena kožnom sloju.  Trajanje rezultata i moguće nuspojave zavise od vrste injekcije koju ste upotrebili.

Bilo da se odlučite za botox ili injekcije, pravi izbor za vas će zavisiti od pozicioniranja vaših mišića lica i vrste bora koje imate. U nekim slučajevima kombinacija je potrebna kako bi se uklonile i statične i dinamičke bore.

Takođe, mišićna struktura čela kod nekih ljudi, može ih predispozirati na neželjene nuspojave, kao što su spušteni kapci. Sa toliko različitih faktora za razmatranje, važno je da raspravite sve mogućnosti popunjavanja bora u konsultaciji sa lekarom koji će vas lečiti.

Za bilo koju vrstu tretmana da se odlučite, veoma je važno da se dobro raspitate kod kog hirurga ćete obaviti tretman i da dobijete odgovore na sva pitanja pre samog tretmana.

POPUNJAVANJE BORA

Popunjavanje bora oko očiju

Bore oko očiju sastavni su deo lica, jer nastaju kao posledica mimičkih svakodnevnih pokreta. One su, kao i bore oko usana prvi pokazatelj da nam koža stari i da je počela da gubi svoje prirodne komponente.

Prve promene oko očiju, primetićete već u kasnim dvadesetim, kada je ustvari i pravo vreme da se krene sa određenom negom, makar u vidu anti-age kreme ili nekog seruma. Linije oko očiju daju umoran i iscrpljen izgled, a vrlo često znaju da se prostiru i do jagodica do polovine obraza.

Najpre se dame odlučuju za dopunu hijaluronskim filerima srednje gustine, jer je upravo on pogodan za mesta gde želimo veći volumen. Ova metoda popunjavanja bora je brza, bezbolna, i vrlo elegantna kojom se postižu izvanredni rezultati u trajanju do 12 meseci.

Popunjavanje pušačkih bora

Pušačke bore nastaju neprimetno, ali su toliko neprijatno izražene, da gotovo ne postoji adekvatnije rešenje od onog da se podvrgnete nekoj vrsti tretmana.

To naravno mogu biti fileri koji se pod kožu ubrizgavaju jednokratno, mogu biti hijaluronski tretmani, ili bilo šta što se vama u tom momentu učini kao najbolje rešenje.

Popunjavanje obraza podizanjem jagodica

Podizanje jagodica hijaluronom se najčešće izvodi na našim prostorima. Ovom tehnikom se dobija “Holivudski izgled”.

Kako starimo, punoća u srednjem delu lica se gubi, koža gubi tonus i biva spuštena na dole. Kao tužni smajli. To se dešava, jer su meka tkiva na  na licu najpodložnija promenama, pa zato mnoge dame udaraju na taj adut kada žele ženstven izgled i madolikost.

Podizanje jagodica licu daje trouglastiji oblik, pa ono deluje mlađe, svežije i sofisticiranije,

Postoje još neke metode podizanja jagodica, da to nisu samo hijaluronski fileri. To su korekcija jagodica sopstvenim masnim tkivom, implantima i aqua filerima, ali to prepustite lekaru da odredi i uputi vas u najbolju i najsugirniju varijantu podmlađivanja.

Koje regije nisu pogodne za ovaj tretman?

Uprskos jednostavnosti primene, popunjavanje bora nije rešenje za sve nabore na licu. Primera radi, bore na vratu koje su nastale kao posledica opuštene kože, bolje će reagovati ne neku vrstu liftinga i zatezanja kože, nego na popunjavanje. Ipak, ako su u pitanju one dve linije na vratu od savijanja glave na dole, onda popunjavanje može pomoći.

Takođe, uklanjanje podočnjaka na ovaj način nije uvek rešenje, jer umesto opuštene, naborane kože možete završiti sa naduvenim podočnjacima.

Da zaključimo: udubljene bore mogu da se popune. Bore nastale tanjenjem i opuštanjem kože, moraju da se zategnu.

Čime se sve pune bore?

Postoji više načina da se ovo uradi, a ovo su najčešći.

Popunjavanje bora krvnom plazmom

Jedna u nizu od procedura koje pruža izuzetan rezultat u podmlađivanju je tretman sopstvenom plazmom pacijenta-PRP terapija. Ova metoda je od onih koje zatežu kožu na prirodan način i čine da stimulacija kolagena i prirodnog hijalurona bude podstaknuta.

Platelet rich plasma je bogara trombocitima koji se dobijaju iz krvi čoveka, centrifugom u 4 puta jačoj koncentraciji nego što je ima u telu, i kao takva se ubrizgava u lice (najčešće), a izuzetno je popularna zbog efekata koji se postižu faktorima rasta.

Ovakvi tretmani pomažu tkivu da se regeneriše, i isto tako koristi svoju prednost koju ima, da zaceli i podmladi kožu.

Tokom 7-10 dana od samog tretmana, trombociti koji su ubačeni otpuštaju faktore rasta, što koži omogućava bolju hidriranost i cirkulaciju. Svaka ćelija u koži je nahranjena dovoljnom količinom kiseonika, a kao rezultat, dobija se bolji ten, visoki tonus kože, tekstura je fantastična i mekana, a lice vidno zategnuto.

Popunjavanje bora sopstvenim masnim tkivom

Ovo je veoma poznata i vrlo stara procedura. U estetskoj hirurgiji ova metoda doživljavala je uspone i padove zbog stepena masnog tkiva koji se resorbuje.

punjenje bora

Rezultati nakon ovog tretmana su odlični.

Kada se odlučite za ovaj vid popunjavanja bora, prvo je neophodno da uradite pregled , na kom se analizira i procenjuju vidljivi znaci starenja i vaše karaktristične crte lica.

Razgovor na prvom pregledu treba da obuhvati kompletnu anamnezu, ukoliko je bilo određenih bolesti ili operacija, lekove koje trenutno koristite, kao i alergije, ukoliko ih imate.

Na osnovu lekarskog pregleda i istorije vašeg zdravstvenog stanja postavlja se dalja indikacija u cilju sprečavanja komplikacija.  Biće vam strogo zabranjena upotreba aspirina, vitamina E i estrogenih hormona pre operacije.

Kako izgleda punjenje bora sopstvenim masnim tkivom?

Tankim kanalima specijalnom tehnikom se usisava planirana količina masnih ćelija koja se posebnom procedurom priprema za ovaj tretman. Nakon toga se mikrokanilima ubrizgaju masne ćelije modelirajući lice, naravno sve  po predhodnom dogovoru sa pacijentom. Oporavak je jako brzo, već za nekoliko sati.

Veoma je važno da se dobro raspitate kod vašeg lekara, o rezultatima nakon tretmana, i da vam lekar pokaže slike pre i posle, kako ne bi bilo nezadovoljnih nakon tretmana.

Komplikacije su veoma  retke, zato ne treba da brinete i uglavnom se svode na otok i podliv koji prolazi za nekoliko dana. Kasnije može doći do resorpcije masnog tkiva.

Lipofiling (kako se još naziva ovaj tretman)  zahteva poseban tretman oporavka. Ukoliko se nakon tretmana pojavi otok, dovoljno je da stavite hladne obloge. Pranje lica više puta dnevno nakon jednog dana. Rez od operacije je manji od 1 mm. Ožiljci se neće videti.

Najidealniji kandidati su mlađe osobe između 35 do 55 godina sa vidljivim udubljenima, asimetrijama, sitnim i dubokim borama oko oka, čela, obraza ili nosa.

Popunjavanje bora šminkom

Šminka je nekako oduvek bila dobra potpora za prikrivanje svakavih nečistoća na licu, a ujedno je koristila da se istakne već postojeća lepota, koju svi posedujemo.

Dobra profesionalna šminka može da prikrije i popuni svaku nečistoću i rupicu na licu, tako da je mnogim damama ovo savršeno rešenje, kada krenu na neki događaj, gde treba da izgledaju savršeno.

U ovu svrhu, najčešće se koristi dobar matirani puder, hidratantna prirodna krema, podloga za šminku, i dobar stručnjak koji sve to zna lepo da nanese i rasporedi.

Na kraju svega toga, pravilno nanesen crveni ruž samo može da upotpuni izgled i skrene poglede sa poneke bore i linije na licu.

Pročitajte više trikova kako sakriti bore šminkom.

Aktivni serum za popunjavanje bora

Do sada smo već nebrojano puta govorili o serumima i njihovom brzom i efikasnom dejstvu na kožu. Serumi su providne tečnosti, koje su toliko koncentrovane i pune aktivnih sastojaka, da je koža jednostavno preuhranjena kada se na nju nanesu.

Mnogo se lepo razlažu, koža ih fantastično upija i podnosi, nisu teške teksture, i ono što je najvažnije, dopiru do najdubljih slojeva u koži, delujući na nju u punom sjaju.

Serum za treba da bude bogat prirodnim kolagenom i hijaluronom, kao i brojnom vrstom vitamina za osvežavanje i hidriranje kože, a za zategnutost će ostali aktivni sastojci završiti posao. I on se može ubrizgavati pod kožu sa ciljem da aktivira ćelije kolagena i elastina. Tretman kojim se to radi je zapravo mezoterapija.

Najbolje od svega je što vam za serum nisu potrebne skupe intervencije, njega možete nanositi kod kuće, dva puta dnevno i uživati u postignutim rezultatima koju nastupaju veoma brzo.

Krema za popunjavanje bora

Ovo su takozvane anti-age  kreme, koje svoju invaziju drže već dugi niz godina. Za kremu svi znaju, dok se na ostale preparate gleda sa određenom dozom rezerve.

U zavisnosti od tipa kože, svaka žena bi u nekom određenom trenutku trebalo da počne sa korišćenjem kreme za bore, čak i mnogo pre nego što one postanu vidljive i izražene. Neko optimalno vreme su rane tridesete, kada koža još u sebi ima svoje prirodne elastičnosti, koju samo treba nadograditi i obogatiti.

Popunjavanje bora privremenim i trajnim filerima

Za efektnu korekciju bora na licu kod velikog broja pacijenata nije nužan invazivni estetski zahvat.

Među neinvazivnim zahvatima koji koriguju bore na licu, posebno su popularni tretmani bora dermalnim filerima.

Postoje dve vrste filera, i to prvu vrstu  čine fileri sa privremenim učinkom, a drugu čine fileri sa trajnim učinkom.

U svakodnevnoj medicinskoj praksi najtraženiji i najpopularniji filer je gore pomenuta  hijaluronska kiselina.

Ponuda hijaluronskih filera je zaista velika na tržištu, a najnoviji trend koji je u ovom trenutku na vrhu svetske liste je i čuveni Teosyal RHA Resilient Beauty. Ova linija filera, potpuno je nadmašila sve druge već postojeće, jer je unapređena formula napravljena tako da ima dve nove osobine, elastičnost i rezilijentnost, koje se potpuno prilagođavaju pokretima lica, izraženoj mimici, a i rok trajanja im je duži nego kod svih drugih.

RHA filer se savršeno usađuje u duboke slojeve kože, gde potpuni efekat ispoljava tek posle nekoliko dana. Koža dobija pun efekat, a prisusutvo hijalurona se uopšte i ne primećuje. Ovi fileri su do sada najsličniji prirodnom hijaluronu koji koža već normalno sadrži.

Ono što je važno je da RHA fileri izražavaju brojne prednosti nego klasični i to u vidu boljeg volumena tkiva, bolje hidratacije, dobre izgradnji kolagenskih vlakana unutar kože.

Zbog brzine postupka, trenutnog efekta i još  bržeg oporavka, i najmanjeg rizika od komplikacija, ovi su postupci danas izuzetno popularni kako među hirurzima, tako i među pacijentima.

Cena

Kada pričamo o ceni tretmana ,to je različito.

Cena zavisi od modela filera koji se upotrebljava za popunjavanje bora i od količine materijala, to je ono što čini razliku.

Zato je neophodan pregled, na osnovu kog vaš hirurg saopštava koji su fileri najbolji za vaš problem.

Pregled je uglavnom besplatan, tako da vašu odluku možete doneti na kraju pregleda. Uzmite u obzir i da li se tretmani trebaju ponavljati ili su rezultati trajni.

Ono što će vam sigurno biti najbolja odluka je svakodnevna nega kože kremama za lice. Ponekad svakodnevni mali rituali daju bolji rezultat nego nagle promene.