Uz hidrogen za ispiranje usta do osmeha koji blista

Uz hidrogen za ispiranje usta do osmeha koji blista

Kad su desni upaljene, pojave se afte ili treba izbeliti zube, isprobajte hidrogen za ispiranje usta. Naučite kako da ga pravilno i bezbedno koristite u tu svrhu.

Hidrogen peroksid je hemijska supstanca koja kombinuje hidrogen i kiseonik u svom sastavu. Možete ga kupiti u većeni drogerija i svakoj apoteci. Sigurno već imate neku bočicu na polici.

Kad ga pospete po ogrebotini na koži stvori se obilna pena. Kiseonik izazove oksidaciju, svi štetni mikrobi pocrkaju i povreda brže zaraste.

Koristi se za sve i svašta od dezinfikovanja posekotina do čišćenja kade.

Neki se kunu da ispiranje grla hidrogenom smanjuje upalu istog, izbeljuje zube i umiruje upaljene desni. U nastavku vas učimo kako da bezbedno koristite hidrogen za ispiranje usta. Takođe ispitujemo da li je postupak zaista koristan i za šta.

Kako se ispiraju usta hidrogenom?

Ključna stvar u grgljanu hidrogena je da ga nikada ne smete progutati. Ovo morate ispoštovati o bilo kom procentu rastvora da je reč.  

Sledite ove korake za bezbedno ispiranje usta hidrogenom

 1. Za ispiranje usta koristi se 3% hidrogen.
 2. Razblažite ga u razmeri jedan deo hidrogena i dva dela vode tako da ćete zapravo dobiti koncentraciju od 1% hidrogena.
 3. Zabacite glavu nazad i uzmite mali gutljaj razblaženog hidrogena. Grgljajte i mućkajte hidrogen u ustima oko 60 sekundi.
 4. Nakon jednog minuta ispljunite sadržaj iz usta.

A čemu sve to uopšte?

Koje su prednosti hidrogena za ispiranje usta

Umiruje upaljeno grlo

Grgljanje hidrogena vam može biti od pomoći kada počne da vas grebe u grlu. Hidrogen ubija bakterije tako da će pomoći vašem organizmu da se izbori sa bakterijskom infekcijom koja je dovela do upale grla.

Pomaže izbacivanje šlajma iz grla

Dodatno, kada šljajm iz vaših usta dođe u kontakt sa hidrogenom on se pretvara u penu koja je manje lepljiva i lakše se izbacuje. Znate onaj osećaj kada šlajm zapne u grlu i guši vas i tera na povraćanje a neće nikako napolje.

Ponekad vas ovo stanje može naterati na povraćanje kako biste se oslobodili nakupljenog sekreta. Grgljanjem hidrogena možete se osloboditi ove ni malo prijatne situacije.

Mala deca i osobe koje ne umeju da grgljaju a ne progutaju tečnost mogu zameniiti hidrogen rastvorom soli u toploj vodi koja će doneti slične koristi. So prirodno dezinfikuje, topla voda ublažava iritaciju grla.

 1. Pomešajte šolju  tople vode sa pola kašičice soli
 2. Mućkajte po ustima i grgljajte ovaj rastvor 60. sekundi.

Poboljšava oralno zdravlje

Da li ste skloni aftama u ustima.. Niko ne zna zašto tačno nastaju, lekari kažu da nisu zarazne, prođu same i ako se ne leče. Iz ličnog iskustva znam da je njihova pojava povezana sa padom imuniteta, premorom ili stresom. Dakle javljaju se kada je naš organizam najslabiji. Veoma su bolne i posebno kod male dece, mogu dovesti do potpunog odbijanja hrane.

Hidrogen je moćan dezinficijens koji vam može pomoći da izlečite afte i druge sitne povrede sluzokože usta nastale, na primer, ukoliko ste se ujeli.

Hidrogen zapravo sprečava da se otvorene ranice u ustima inficiraju. Kad su afte u pitanju, hidrogen jednostavno razloži onu belu skramu koja se na ranici nahvatala, nakon toga afta je manje bolna i brže zarasta.

Smiruje upalu desni

Jedno drugo istraživanje iz 2012. godine o vezi hidrogena i oralnog zdravlja pokazalo je da hidrogen peroksid može biti od koristi u smanjenju upale desni. Treba ga koristiti paralelno sa redovnom higijenom u smislu pranja zuba , čišćenja zubnim koncem i upotrebe vodice za ispiranje usta. Kako biste što bolje iskoristili njegove blagodeti po zdravlje usne duplje, potrudite se da promućkate po celim ustima kako bi dospeo i do prednjih zuba i obložio desni.

Hidrogen izbeljuje zube

hidrogen za izbeljivanje zuba

Tokom samo jednog dana naši zubi su izloženi različitim vrstama hrane i napitaka. Neki od njih posebno čajevi i kafa ostavljaju traga na zubnoj gleđi. Paste za zube obično nisu dovoljne da uklone prebojenost zuba do koje vremenom dolazi. Ukoliko ste pušač, potrebno vam je još mnogo više truda da svoje zube održite blistavo belim.

Poslednjih godina je izbeljivanje zuba postalo baš popularno. U skladu sa tim odmah se pojavila i masa proizvoda koji vam obećavaju holivudski blistavo beli osmeh. Ovi proizvodi su po pravilu dosta skupi. Uz to, njihov učinak nije uvek klinički dokazan.

Može li hidrogen za ispiranje usta biti jeftinije i efikasnije rešenje?

Ukoliko znamo da je hidrogen peroksid glavni sastojak većine izbeljujućih pasti za zube skloni smo da verujemo da jednostavnim ispiranjem usta hidrogenom možemo postići bolji efekat.

Hidrogen je glavni aktivni sastojak preparata za izbeljivanje zuba kako onih profesionalnih koje koriste dermatolozi tako i onih koje možete kupiti u slobodnoj prodaji. Ispiranje usta hidrogenom vaše zube može učiniti beljim već nekoliko sati. Međutim, studija iz 2015 godine je otkrila da je neophodno ispirati usta hidrogenom nekoliko meseci kako bi se postigao dugotrajan efekat.

Ista studija je potvrdila da su gelovi za izbeljivanje zuba koji sadrže 10% karbamid peroksida, sa sadržajem od oko 3.5% hidrogena bili značajno efikasniji u vraćanju beline zubima.

Šta kaže nauka ? Da li hidrogen za ispiranje usta pomaže?

U kućnim uslovima možete koristiti 3% hidrogen iz apoteke, dakle onaj apotekarski namenjen medicinskoj upotrebi.Jače koncentracije hidrogena bi mogle oštetiti zubnu gleđ kao i desni i sluzokožu.

Takođe, i vreme izloženosti zuba hidrogenu je važno za očuvanje zdravog zubnog omotača.

Dovoljno je ispiranje usta hidrogenom 2x dnevno u trajanju od po 3 minuta.  

Stomatolozi koriste 12% hidrogen ali to ne pokušavajte kod kuće.

Budući da je koncentracija slabija, morate biti strpljivi dok ne uočite vidno poboljšanje boje vaših zuba.

Hidrogen i soda bikarbona za izbeljivanje zuba

Soda bikarbona je u ovoj kombinaciji zadužena za uklanjanje površinskih mrlja sa zuba dok hidrogen deluje dublje i izbeljuje ono do čega soda ne dopire. Ova domaća pasta pokriva sve funkcije koje dobra pasta treba da ima: čisti i dezinfikuje zube i usnu duplju, ubija mikrobe i izbeljuje zube.

 1. Pomešajte kašiku sode bikarbone sa malo hidrogena.
 2. Mešajte čistom kašikom
 3. Dodajte još po malo hidrogena dok dobijete gušću pastu bez grudvica.
 4. Umočite četkicu za zube u ovako dobijenu pastu i ribajte malim kružnim pokretima otprilike 2 minuta.
 5. Ostavite pastu na zubima par minuta.
 6. Temeljno isperite najpre četkicom i vodom a zatim još nekoliko puta dobro izmućkajte kako bi svi ostaci paste bili uklonjeni.

Da li je hidrogen za ispiranje usta štetan za zube?

Ukoliko se pridržavate uputstava – ne.

Mogao bi biti štetan ukoliko:

 • Koristite jak rastvor hidrogen peroksida za ispiranje usta ( jači od 3%)
 • Ukoliko hidrogen predugo deluje na zube (duže od minute ukoliko ispirate usta ili duže od 2 minuta prilikom pranja zuba pastom od hidrogena i sode bikarbone)
 • Primenjujete hidrogen previše često (više od jednom dnevno)

Čak i kada ste spremni da se svih uputstava striktno pridržavate, valjalo bi da prvo konsultujete svog stomatologa. Stručno lice će odrediti strategiju i dinamiku primene koja najbolje odgovara stanju vaših zuba.

Hidrogen za ispiranje usta i nuspojave

Osetljivost zuba je najčešća nuspojava primene hidrogena za ispiranje usta. Ukoliko vaši zubi postanu neprijatno osetljivi na toplu ili hladnu hranu i piće izbegavajte hidrogen za ispiranje usta.

Iskustva sa izbeljivanjem zuba hidrogenom

Šta god da ste pročitali ili su vam sugerisali na reklami važno je poslušati reč onih koji su sa određenim proizvodom ili postupkom imali iskustva.

Pa kakva su iskustva sa hidrogenom za ispiranje usta?

Za hidrogen kažu da je najefikasnije sredstvo za izbeljivanje zuba zato što hidrogen ne deluje na površini već ulazi u dentin i na tom nivou oksidiše organske materije koje zubima daju žućkastu boju.

Iskutsva govore da rezultati doLaze, ali ne preko noći!

Ispiranje usta hidrogenom protiv neprijatnog zadaha

Hidrogen se pokazao kao bezbedan, efikasan lek za zadah iz usta. Za razliku od nekih vodica za ispiranje usta koje su često na bazi alkohola, hidrogen ne isušuje sluzokožu usta. Dodatni molekuli kiseonika u rastvoru uništavaju bakterije tako što razbijaju njihove ćelijske zidove. Hidrogenom se dakle ne maskira neprijatan zadah iz usta već se ubijaju bakterije izazivači istog.

Za one koji pate od halitoze, neobično je važna eliminacjia bakterija koje se najčešće nalaze na mestima koja četkica za zube teško doseže. Ako ga korististe ujutru, može biti odličan način da se rešite jutarnjeg zadaha.

Osobe sa osetljivim desnima bi trebalo da naprave još blaži rastvor i da ga ne koriste baš svaki dan.

Ukoliko primetite da su vam desni pobelele ili vas peckaju jednostavno isperite usta dodatnom količinom vode i dajte desnima dovoljno vremena da se odmore pre no što opet upotrebite hidrogen za ispiranje usta.

U slučaju preosetljivosti na hidrogen najbolja alternativa je prirodni sprej za usta protiv neprijatnog zadaha.

Prirodni sprejevi za usta su formulisani na bazi lekovitog bilja sa jakim antiseptičkim svojstvima.

U njima se kombinuje snaga nane, žalfije, i drugog lekovitog bilja. Pored toga što našem dahu vraćaju svežinu a samim tim podižu i naše samopouzdanje, oni blagotvorno deluju i na bolno i iritirano grlo, upaljene desni, ranice u ustima i slično. Poenta je da na prirodan način uklanjaju štetne bakterije iz usne duplje.

Ukoliko vaš zadah iz usta ne dolazi od pokvarenog zuba ili poremećaja rada probavnog sistema, možete očekivati izvrsne rezultate.

Rizici od ispiranja usta hidrogenom

ispiranje usta hidrogenom

Nije dobro da se proguta nerazblažen hidrogen. To bi moglo dovesti do oštećenja unutrašnjih organa i izazvati unutrašnje krvarenje. Međutim, ukoliko vam se slučajno desi da progutate malko razblaženog hidrogena, kao što je 3% rastvor koji je najrasprostranjeniji, možda ćete osetiti samo blag bol u stomaku. Takođe bi se moglo desiti da povratite malo blago penušave supstance. Ipak mala je verovatnoća da ćete progutati više od jednog gutljaja razblaženog hidrogena te je zaista mala verovatnoća da dođe do povraćanja.

Nikada ne ostavljajte čašu u kojoj ste pripremili rastvor na dohvat drugim članovima porodice. Rastvor izgleda kao obična voda, tad se može desiti da ga neko od ukućana nesmotreno popije.

Nakon ispiranja usne duplje hidrogenom možda ćete primetiti blago crvenilo desni ili iritaciju usne duplje. Ovo bi trebalo da nestane par sati nakon ispiranja usta hidrogenom.

Ukoliko crvenilo i iritacija ne nestanu  ili počnete da osećate vrtoglavicu i slabost odmah se obratite lekaru.

Hidrogen peroksid je definitivno jedna od onih nezaobilaznih stvari koje svaka kuća ima. I baš kao što je sa takvim lekovima za sve probleme slučaj, potežemo ga za sve i svašta.

Možemo reći da je svakako dobar kao prva pomoć. Ipak ako ste suočeni sa nekim ozbiljnim problemom u usnoj duplji, neka hidrogen bude samo pomoćno sredstvo.

Reč je o vašim ustima i zato izbor pravog rešenja tražite u dogovoru sa stručnjakom koji najbolje zna koji je izbor pravi.