Aparati koji štede vaše vreme, štede vam i energiju!

Aparati koji štede vaše vreme, štede vam i energiju!

Aparati koji štede vaše vreme, zapravo i postoje ne bi li olakšali  obavljenje svakodnevnih kućnih poslova i pomogli da se sve odradi na što jednostavniji i lakši način. Ovo su neki koji su postali nezamenljivi. 

Nekada su žene sve radile ručno, počevši od pranja veša, peglanja, kuvanja ručkova, čišćenja kuće, ama baš svega što se tiče uređivanja jednog domaćinstva. Da ne govorimo o njivama i sadnicama, tada ni upola nisu postojale mašine koje su poljoprivredne poslove obavljale, kao danas.  

Nije bilo loše ni nekada, ali je danas znatno život olakšan svima onima koji su uglavnom tanki sa slobodnim vremenom. Tehnologija koju danas imamo, postala je neizostavni deo svake porodice i to su uglavnom kućni aparati bez kojih ne bismo mogli da zamislimo ni jedan dan. 

Čini se da nikada nije bilo lakše postići savršenu higijenu i blistavost doma, a da pritom ne uložite mnogo truda i energije. Jer, tu se nekako nameću i ostale obaveze koje nemaju mnogo veze sa pospremanjem, a zahtevaju mnogo izdvojenog vremena. Baš zbog toga, danas govorimo o svim tim, možda naizgled malim i nebitnim aparatima, koji čine naš život lakšim i jednostavnijim.

Neki od njih su:

Mašina za pranje posuđa

mašina za sudove

Sudomašina je zaista veliki pomagač u vašoj kuhinji. Dobar je izbor naročito za višečlane porodice, u kojima se sudovi u sudoperi veoma često nagomilavaju. Pored vašeg pomagača, više nećete brinuti svaki put kada prođete pored sudopere. Jednostavno je napunite, a za to vreme možete obavljati i svoje druge obaveze ili jednostavno odmarati. 

Mašina za pranje suđa, osim što pere, ona i suši vaše sudove i čini ih blistavim i sjajnim. Da biste postigli najbolje rezultate pranja i sušenja , postoje i određene smernice koje morati poštovati, ako želite da vas dobro i dugo služi. One se uglavnom odnose na to da čaše i tanjiri budu lepo spakovani, da ostaci hrane ne ostaju po njima, kao i da se ne koristi previše praškastog deterdzenta, jer će ostaviti masne fleke. 

Zamislite samo koliko možete sačuvati kvalitet svojih ruku i kože na rukama, kada umesto vas, sudove pere mašina i štedi vas bespotrebnog pucanja ruku?! U ovom smislu, ušteda je velika i jako značajna za svaku od nas. Em što ćemo imati više vremena za sebe, em će nam krema za ruke trajati duže. Ako je do sada već i nemate, razmislite o tome. 

Indukciona ploča

Indukciona ploča je poslednjih godina zauzela mesto klasičnom električnom šporetu i takozvanom rešou, koji se nekada davno jako mnogo upotrebljavao u domaćinstvima. Koristili su ga kada treba nešto na brzaka da se spremi ili podgreje, ali su njegove ploče i tada bile iste kao i na šporetu, u početku brze, a onda sve sporije i slabije. 

Na sreću, danas, imamo indukcionu ploču, koja emituje energiju za 20 sekundi . Isto tako se brzo i zagreva, ali i hladi. Posebno je dobra, jer ne postoji mogućnost da se dete opeče, kao ni odrasli, jer zagreva samo površinu iznad koje stoji sud, a ostali deo površine ringle je hladan. Postoje one ploče sa četiri ringle, a ima i onih sa jednom, koja je fenomanalna kada želite da skuvate čaj, kafu ili podgrejete ručak. To uz indukcionu ploču možete uraditi za jedan minut, a možda i manje. 

Ako ste došli umorni i gladni sa posla, možete za čas ispržiti jaje, zakuvati supu, napraviti pire. Ručak je spreman u nekoliko minuta i sve to zahvaljujući ovoj fantastičnoj ringli. 

Mašina za pranje veša

Mašina za pranje veša je definitivno, najkorisnija i stvar u kući, koju ništa ne može da zameni i koju svako mora da ima. Ona pere toliko dobro, na različitim temperaturama, prilagođenim određenom tipu veša. Osim što dobro pere, skida i uklanja sve fleke, veš je mirišljav, čist, a boja garderobe neoštećena. Kada peremo ručno, nekada toliko trljamo, da skinemo svu boju sa odeće. 

Kada bismo ručno mogli da odredimo tačnu temperaturu vode na kojoj treba da operemo određenu stvar?! Nikada.

Ovako, mašina lepo opere, prosuši ga centrifuga i veš izađe polusuv. Vama ostaje da ga opeglate i spreman je za upotrebu. Odlična ušteda vremena i velika pomoć, zar ne? Dok mašina vrti, vi čitajte knjigu ili brinite o svojoj kosi

ves masina

Izuzetne su i one mašine 2u1 koje peru i suše veš u isto vreme. Veš je posle toga veoma mekan i mirišljav, a čini se i kao da nije mnogo pogužvan. Ovaj tip mašine odličan je kada živite u stanu, pa nemate dvorište i žicu na kojoj možete da poširite garderobu. Nema bespotrebne vlage u kući, kondenzacije i stvaranja buđi po zidovima. Jednostavno razmislite o ovome. 

Štapni mikser

Štapni mikser pripada onim malim kućnim aparatima, koji nisu ni malo upadljivi, a olakšavaju nam svakodnevnicu, tako da to i ne primećujemo. Uz ovaj mikser, nikada lakše nije bilo spremiti potaž od kuvanog povrća, kašicu za bebu, zdravi smuti od prirodnog voća ili napitak za mršavljenje

Štapni mikser je dovoljno snažan da usitni čak i delove obarenog mesa i da u nekoliko minuta dobijete najukusnji i najzdraviji obrok za vaše najmilije. On je veoma pogodan i kada ne želite da vam smeta u kuhinji, pored pregršt apatara koji zauzimaju veći deo vaše radne površine. Tanak je i veoma malo mesta zauzima u radnim delovima svake kuhinje. 

Uz pomoć štapnog miksera, kuvanje čorbe nikada nije bilo lakše. Toliko mogućnosti i ideja pruža ovaj mali aparat, da prosto poželite odmah da ga kupite. Prokuvate malo mesa i povrća i samo izblendate mikserom, dodate vodu u kojoj se kuvalo povrće, začinite i vaš obrok je spreman. Odlična ideja kada nemate mnogo vremena i žurite na posao, a i onima koji ne vole da provode mnogo vremena u kuhinji. Brzo, a hranljivo i zdravo. 

Električni krčko

Kada kažem „elekrtični krčko“, prva asocijacija je sarma.  Uz pomoć krčka, sprave za sporo kuvanje, sarma je gotova , bez potrebe da pazite na nju i da je dodatno okrećete. 

Električni krčko štedi električnu energiju, ne ispušta neprijatne mirise i sav vazduh kruži kroz njega. Hranljivi sastojci hrane koja se kuva ostaju unutar posude, a vaše je samo da poređate i uključite. Nečujno i neprimetno, vaš ručak će biti gotov. Ne treba da mešate, plašite se da će da zagori, temperaturu samo podesite i ne brinete, on sam na kraju isključi. Možete i zadremati za to vreme dok se ručak skuva. 

Možda nismo ni primetili koliko nam neke stvari u životu znače i prave ustupke kada je u pitanju ušteda vremena i energije. Bez malih, kućnih aparata život ne bi bio isti. Zato uživajmo u tome što nam je omogućeno, i učinimo da nam potraju što duže i bolje.