Maslinovo ulje za gljivice na noktima? Vredi probati!

Maslinovo ulje za gljivice na noktima? Vredi probati!

Maslinovo ulje za gljivice na noktima vam može pomoći da sprečite širenje ovog neprijatnog posetioca vaših noktiju. Ne znate detalje? Informišite se!

Ako čitate ovaj tekst, sva je prilika da ili imate ili ste imali problema sa gljivicama sa noktima. Ipak, uzimajući u obzir da neki od vas ovaj tekst čitaju informativno, potrudićemo se  da vam objasnimo šta su u stvari gljivice i kako se one na noktima manifestuju.

Kada ih osoba ima, bukvalno ne može a da ih ne primeti. Nastaju uglavnom na noktima nogu, ređe mogu zahvatiti i nokte na rukama. Pojavljuju se u ranoj fazi, kao nekakve mrlje. Najpre žućkaste, a kasnije sa tendencijom da postanu mrke, braon ili sivkaste.

U početku ne deluju strašno i tu ljudi najviše greše. Misle da je to nešto prolazno i da ne moraju ništa preduzimati. A zapravo, nije tako.

Da li maslinovo ulje deluje na gljivice?

Istraživanja u kozmetičkoj industriji pokazala su da maslinovo ulje veoma blagotvorno utiče na probleme sa kosom i kožom. Prirodna medicina ga smatra jednim od boljih sredstava i kada su neke vrste bolesti u pitanju.Što se ishrane tiče, naročito u neobrađenom stanju, neprikosnoveni je čuvar krvnih sudova i organizma u celini, prvenstveno srca.

Naravno da maslinovo ulje samo po sebi ne može izlečiti neku bolest, ali može pomoći da se neprijatni simptomi uklone. Takav je slučaj i sa gljivicama na noktima.

Samo tretiranje maslinovim uljem ne može pomoći da gljivice zauvek nestanu.Međutim, može pomoći da se neki od simptoma uklone i da se napravi dobra sredina za konkretne lekove i sredstva koje možemo koristiti kako bi gljivice zauvek nestale.

Maslinovo ulje za ovakvu upotrebu mora da bude 100% prirodno, devičansko, hladno ceđeno. Sva druga koja su na tržištu možda imaju manju cenu, ali nisu original ceđena, već su rafinisana ulja. Ponekad je u njima veći procenat nekog drugog prirodnog ulja, nego maslinovog.

Površina noktiju zahvaćena gljivicama nije velika. Gljivice ponekad ne napadaju ni sve nokte na nogama. Najčešće je to palac, nekada i prst do njega. Tu je za gljivice površina malkice veća i onda mogu da se šire. Jabukovo sirće uspešno može pomoći.

Maslinovo ulje je odlično da se u njega urone nokti, odnosno, prsti na nogama i da tako odstoje dvadesetak minuta.Za to vreme će čisto maslinovo ulje da prodre do najdubljih delova nokta, preko nokatne ploče i među šupljinama i moći će efikasno da ublaži simptome.

Nekada se kao simptom javlja svrab. Ponekad, pak, javljaju se i ozbiljni bolovi, ako je problem sa gljivicama nelečen dugo vremena.

Dakle, uloga maslinovog ulja je da omekša nokte i da koliko-toliko otvori put nekom konkretnijem sredstvu za lečenje gljivica, da deluje.

To može biti neki sprej za gljivice, sapun ili prah koji je specijalizovan za to. A mogu biti i neka druga ulja, jača po sastavu, koja se ne smeju nanositi sama.Tu je onda maslinovo ulje noseće ulje. U maslinovo ulje se dodaju druga ulja i ono tako još efikasnije pomaže da se gljivice uklone.

Pre nego što krenemo još konkretniju priču, naša čitateljka Brankica vam može posvedočiti o svom iskustvu. Ona je uz dosta muke i truda pronašla prirodno i jednostavno rešenje za otklanjanje gljivica sa nogu i noktiju. Presrećna jer ne mora više da krije svoj problem. Nokti su joj opet glatki i zdravi, a noge nemaju neprijatan miris zbog kog se stidela. Znamo, nije prijatno pričati o ovome, ali ako je ovo i vaš problem, njena priča može vam biti od koristi. To što je njoj pomoglo, može pomoći i vama. O čemu se radi? Saznajte na ovom linku; https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-gljivica-na-noktima-i-nogama/

Koje maslinovo ulje najbolje deluje za gljivice na noktima?

Gljivice na noktima, prvo, neće nestati same od sebe. Potreban je nekakav trud i nekakvo sredstvo, kako bi se uklonile. A drugo, nisu uvek bezazlen problem, budući da pojedinim osobama počnu i da otpadaju nokti kada gljivice na noktima dostignu neku ozbiljnu fazu.

maslinovo ulje protiv gljivica na nogama

Bilo kako bilo, gljivica i bakterija ima, što na i u našem telu, što oko nas. Do njihovog razvitka koji nam pravi problem, dolazi kada se njihov broj uveća i počnu da štete našem organizmu.

Sa gljivicama, taj proces počinje u obući. Kada je obuća tesna ili je od nekvalitetnog materijala, u kome se znoji noga, onda nastaje problem. Problem mogu biti i nekvalitetne, patike koje smrde ili čarape. Ako se zbog njih znoji noga, onda se i gljivice u vlažnoj sredini opet brže razvijaju.

I treći razlog je veliki broj sati u obući. Ako radite takav posao da ste konstantno van kuće i da su vam noge stalno zatvorene, vi  rizikujete gljivice na noktima. Sredina koja je zatvorena dugo vremena i sa minimumom vlage može stvoriti problem.

Ovde nije loše napomenuti nekoliko stvari koje mogu biti od značaja kada je maslinovo ulje za gljivice na noktima u pitanju.

Naime, nije samo ekstra devičansko maslinovo ulje dobro za regeneraciju i pomoć kod gljivica.

Kao naročito efikasno pokazalo se ulje, odnosno ekstrakt lista masline. Verovatno kao i mi niste pravili naročitu razliku kada su ove stvari u pitanju, ali sada je vreme da se iskristališe.

Maslinovo ulje o kome mi govorimo se dobija od ploda masline i kao takvo je odlično za upotrebu. Postoji takozvani ekstrakt lista masline, koji bi bio veoma pogodan za lečenje gljivica, čak najpogodniji.Za razliku od običnog maslinovog ulja, ovaj ekstrakt se ne može baš svuda nabaviti. Ima ga u specijalizovanim radnjama i eventualno, prodavnicama zdrave hrane. Njega je dovoljno kapati na obolele nokte ili nanositi na tufer, pa onda zalepiti i tako prenoćiti sa tim na noktima.

Kažu da je ovo ulje, odnosno, ovaj ekstrakt poprilično jak i kao takav, pogodan za upotrebu u ove svrhe.

Još nije loše pomenuti da je i sam list masline i te kako dobar, da se u vidu čaja, kuva i koristi zdravstveno. Jedan od načina da izleči gljivice je da se nokti koji imaju problema urone u takav čaj i tako drže određeno vreme.

Tegobe se gube, a u kombinaciji sa uljem lista masline, rezultati su i više nego zagarantovani. Potrebno je samo da budete uporni.

Kao u ekstrakt, i list masline za čaj se može pronaći u radnjama koje su za to specijalizovane. 

Kako se koristi maslinovo ulje za gljivice na noktima?

Već smo naveli jedan način koji veoma može pomoći, kada su gljivice na noktima u pitanju. Vrlo je jednostavno. To je da nokte uronite u malo maslinovog ulja i tako sačekate da ono oddeluje i da smiri sve potencijalne simptome i upale.

Možete pogledati ovaj video u kojem je objašnjen način upotrebe:

Naročito je ovakav način efikasan kod pojava kao što je svrab noktiju. Može pomoći i ako nokti bole.

Ipak, rekli smo da samo maslinovo ulje ne može potpuno ukloniti gljivice na noktima, ali i te kako može učestvovati u tome.

Maslinovo ulje je jako dobro noseće ulje.

Šta to u stvari znači?

To znači da je ono idealno za rastvaranje drugih ulja. Dobro je i za pravljenje macerata i raznih melema. To radimo tako što razne biljke potopimo u ulje i čekamo određeno vreme da one ispuste svoje korisne tvari i svoja korisna ulja.

Kada je u pitanju lečenje gljivica na noktima, govorićemo o rastvaranju nekih drugih, jačih ulja, u maslinovo ulje.

Postoje neka ulja, koja, kada bismo ih kojim slučajem naneli direktno na kožu, u ovom slučaju na nokte, mogli bi da nam nanesu čak i neku štetu, u vidu opekotine ili nečeg sličnog. Zato dobro slući maslinovo ulje koje može razblažiti neka druga ulja, dobra za lečenje gljivica.

Ulje origana i ulje masline za gljivice

Ulje origana ima izuzetna svojstva. Koristi se oralno, ali i za mazanje, kao što je ovde slučaj. Zapravo, kako gljivična infekcija i paraziti mogu čoveka da napadnu i putem krvi, pa da stvore neprijatnost, ono se može i piti. Po jedna kašičica dnevno je dovoljna.

Za nokte se ulje origana razblažuje u maslinovom ulju. Proporcija je jedna kap ulja origana na četiri kapi maslinovog ulja. Pre toga je dobro noge potopiti u toplu vodu i tako držati pola sata.

Kada nokti omekšaju, onda se dobijena mešavina ulja može dodati na dva načina. Prvi je mazanjem na oboleli nokat. Za to može poslužiti štapić za uho.

Drugi način je da se tufer natopi ovom mešavinom ulja i tako drži petnaestak minuta na noktima. Sa ovim načinom treba biti uporan. Ista gljivica izaziva i bolest koja se zove atletsko stopalo. Potrebno je da se noge tih dana ne izlažu dodatno zatvaranju. Takođe se ne sme biti u dodiru sa hemikalijama.

Gljivice se tako brzo razmnožavaju u slatkoj sredini. Zato u to vreme, vreme lečenja gljivica, treba izbegavati konzumaciju šećera.

Svakako, sa ovim lekom, kao i svim prirodnim lekovima, treba biti uporan. Tada će i rezultati doći.

Ulje čajevca i maslinovo ulje za gljivice

Još jedno ulje koje se može koristiti za gljivice, ali pažljivo jer izaziva iritacije, jeste ulje čajevca. Kažu da ga Aboridžini i još neka plemena koriste godinama za razna stanja. Jedno od tih stanja jeste i za gljivice na noktima.

Ulje čajevca ima u sebi jedinjenje terpinen-4-ol, koje fantastično deluje na viruse, bakterije i gljivice. Ne sme se koristiti samostalno jer postoje brojne kontraindikacije na njega. Neke od njih su crvenilo, svrab i peckanje. Koža na njega može biti osetljiva i zato se razređuje.

Potrebno je da ga pomešate u razmeri 1:1. Dakle, najmanje dve kapi ulja origana i dve kapi maslinovog ulja. Noge, odnosno nokti, trebalo bi da budu čisti. Dakle, posle tuširanja ih namažite ovom mešavinom ulja.

Sačekajte malo, pa onda obujte čarape i nastavite sa dnevnim aktivnostima. Predlaže se da pre nego što ostavite ulje čajevca na noktima, proverite na nekoj maloj površini kože da li vam ono neće izazvati iritaciju.

Veoma je jednostavno korišćenje, samo i kod ovog ulja treba biti uporan, kako bi se gljivice povukle.

Još je bolja varijanta koristiti prirodni sprej za stopala sa ekstraktom ulja čajevca, ali i drugih aktivnih prirodnih supstance koje zajednički daju najbolje rezulate: deluju i na uzrok i na posledice.

Koliko često se koristi maslinovo ulje za gljivice?

maslinovo ulje protiv gljivica na noktima

Još jedan važan momenat je koliko često treba koristiti maslinovo ulje, samo ili u nekoj kombinaciji.

Da bi bilo adekvatnih rezultata, potrebno je da koristite maslinovo ulje za gljivice na noktima dva puta dnevno. To znači, ujutru i uveče.

Uveče je već jasno i neće biti teško da se ovo sprovede. Ujutru može biti izazovno, ali ako se dobro organizujete i neće biti problem.

Jedan od predloga je da tufer koji se natapamože se staviti u frižider i koristiti i ujutru. Samim tim, štedite vreme, koje je ujutru nekada neophodno. Naravno, svaka primena zahteva nov tufer.

Može li maslinovo ulje za gljivice biti kontraproduktivno?

Kada je maslinovo ulje u pitanju, nema kontraindikacija. Ono ne može ni u kom smislu naštetiti telu. Iritacija se može javiti ako se maslinovo ulje meša sa nekim drugim uljem koje je jako. O tome je već bilo reči.

Maslinovo ulje, kao i neka druga ulja mogu biti nezgodna za korišćenje jer ima dosta fleka posle njega. O tome vodite računa kada ga nanosite. Najbolje da tim prilikama koristite malo stariju odeću, za koju neće biti šteta ako se isfleka.

Iskustva sa maslinovim uljem za gljivice na nogama

Neki od naših čitatelja su nam poslali svoje utiske o korišćenju maslinovog ulja za glivice na noktima. Evo nekih od njih.

Ranko

Koristio sam maslinovo ulje i ulje origana za gljivice. Jako sam zadovoljan, sve je brzo nestalo.

Mira

Moram priznati da nikakve koristi od maslinovog ulja za gljivice nisam videla. Ja sam imala i na noktima i među prstima i pomogao mi je sprej za gljivice, a i mast za gljivice.

Stana

Koristila sam maslinovo ulje, kokosovo ulje i ulje čajevca. Ovo poslednje je baš jako i moglo bi da ošteti kožu. Primećujem boljitak. Malo je naporno stalno nanositi, ali se isplati trud.

Milan

Imao sam gljivice zato što su se namnožile u mojim patikama. Noge su mi jako smrdele i koristio sam mnogo stvari. U patike sam stavljao sodu bikarbonu za gljivice. Potapao sam prste u maslinovo ulje. Potom sam ih prskao sprejem.

Kada sam bio uporan u tome, nakon mesec dana, sve je nestalo.

Nadamo se da smo bili od koristi kada je u pitanju ovaj problem. Nije zdravstveno opasno imati gljivice na noktima, ali je veoma neprijatno. Zato je važno da ih lečimo prirodnim sredstvima.

Jedno od najprirodnijih, a pri tom i učinkovitih je maslinovo ulje za gljivice na noktima. Zato pokušajte sa njim! Možda je to rešenje koje ste tražili.