Da li je dijeta 10 posto konačno pravi način da smršate?!

Da li je dijeta 10 posto konačno pravi način da smršate?!

Zanima vas dijeta 10 posto i iskustva sa njom? Na pravom ste mestu! Dijeta traje 3 nedelje a cilj je izgubiti 10% telesne težine. Evo na koji način.

Možda vam se ne čini primamljivo da izgubite samo 10% svoje težine. Ali razmislite dobro? Da li je to malo?  

Ukoliko ste gojazni imate 85 kilograma, trebalo bi da za 3 nedelje po ovom režimu izgubite 8,5 kilograma. Za taj period vremena, to uopšte nije malo. Izgubiti više od toga za mesec dana bio bi šok za organizam.

Dijeta 10 posto se bazira baš na toj ideji zdravog mršavljenja. Rigorozne dijete u kojima se gladuje i naglo gubi veliki broj kilograma nisu dobre. Od njih se lako odustaje, jer ćete tokom njihovog držanja osećati slabost i pad energije, pa time i potrebu da to nadoknadite. Ponekad i previše. A ukoliko izdržite, možete se oprostiti i sa viškom kilograma, ali ako ste mudri, i sa celulitom. Kada krenete u promene, onda krenite. Celulit neće baš uvek da nestane sa mršavljenjem, ali zato provereno hoće ako mu dodatno pomognete kremama i masažom.

E, Jelena nam je otrila kako je ona konačno uspela da se reši celulita, pa bacite pogled na njeno iskustvo i isprobajte proverenu metodu. Bićete prezadovoljni, kao i ona. Njena priča nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

Sa druge strane, smatra se da telo ima sposobnost da održava težinu na nekom nivou na kom jeste. Trpi varijacije od 10 posto bez većih poteškoća. Vrlo lako odemo tih 10% na više, posebno ako volimo da uživamo u dobrom zalogaju. A na tih 10, vremenom dodajemo još 10, i još 10 i ugojimo se. A malo nam teže ide da izgubimo tih 10% jer to zahteva odricanja.

Ideja iza ove dijete jeste baš to – skinuti samo 10 posto. Odatle početi.  I to uopšte nije nemoguće.

Dijeta 10 posto iskustva i rezultati

Ono što sve čitaoce najviše zanima jeste vredi li uopšte pokušati i kakva su iskustva sa dijetom deset posto. Na osnovu onoga što smo našli na forumima i na osnovu razmene iskustava sa onima koji su probali, možemo potvrditi j da su ona pozitivna i da je na ovaj način moguće smršati . Da li će to biti 10%, zavisi od toga koliko ste varali i bili disciplinovani. U svakom slučaju, rezultati se vide, pa su i iskustva pozitivna, čak i kada se brojke ne poklapaju sa planovima.

Već samim prelaskom na ovakav režim ishrane, u roku od nedelju dana izgubićete dosta tečnosti iz organizma i to već može doneti 2 kilograma manje.  

Iskustva onih koji su vodili dnevnik ishrane govore i da su tek tada uvideli koliko su zapravo kalorija unosili tokom dana usputnim zalogajima, čašom gaziranog soka i slično, a da tome nisu pridavali značaj.

Rezultat dijete 10% nije dramatičan gubitak kilograma za kratko vreme. Cilj je da za 3 nedelje uvidite koliko ste jeli, koliko treba da jedete i kakve namirnice treba da birate, a kakve da izbegavate. A verujte nam, biće vam vrlo, vrlo jasno. Videćete to i po svom izgledu na kraju.

Za početak ove dijete  vam treba:

 •         Vaga za merenje telesne težine
 •         Digitron za računanje kalorija
 •         Sveska u kojoj ćete voditi dnevnik ishrane
 •         Zalihe zdravih namirnica
 •         Dobra volja

Spremni da pokušate da izgubite kilograme uz dijetu deset posto?

Krenimo redom!

Dijeta deset posto pravila

Pre samog početka dijete trebalo bi da stanete na vagu i izmerite svoju telesnu težinu.

Mršavljenje će biti lakše kada znate cilj kojem težite!

Ovo je osnovni korak jer na osnovu njega procenjujete koliko treba da smršate odnosno koliko je 10% od vaše telesne težine, ali i to koliko kalorija treba da unosite.

Osnovno pravilo deset posto dijete jeste da dnevno unosite ograničen broj kalorija. Koliko će to biti zavisi od vaše težine.

Na jedan kilogram telesne težine dozvoljeno je uneti 25 kalorija dnevno.  

Drugim rečima, na gore pomenutih 85 kilograma, cilj je da izgubite 8,5 kilograma težine unoseći 2125 kalorija dnevno (85×25) .

Odrasloj osobi potrebno je inače potrebno oko 2000 kalorija dnevno, tako da je ovo i više nego potrebno. A ako već imate višak kilograma ( a 85 kilograma za ženu prosečne visine nije malo) to znači da sigurno unosite i više od toga.

Ukoliko imate blagi višak kilograma i imate 75 kilograma, treba  da unosite 1875 kalorija. To je malo manje nego što je prosečnoj odrasloj osobi potrebno.

dijeta 10 posto iskustva

I naravno, ovo nije dijeta za svakoga. Ukoliko imate 50 kilograma i visoki ste 170cm, sigurno vas računica i ne zanima. Poslednje što treba jeste da težite anoreksiji.

Ovde na red dolazi sveska u kojoj ćete voditi dnevnik ishrane. U nju zapišite koliko kalorija treba da unosite dnevno i napravite jelovnik.

Dijeta 10 posto traje 3 nedelje, pa vam, zarad lakšeg praćenja situacije, preporučujemo da počnete od ponedeljka.

Tokom ovog režima ishrane nema slatkiša, nema testenina i jedete samo zdravu hranu za mršavljenje. Nema zaprške, nema prženja, ulja i margarina. Dozvoljeno je maslinovo ulje. Slobodni ste da dodajete začine po ukusu i so, ali sa njom ne preterujte.

Dijeta 10% jelovnik

Ovaj način ishrane podeljen je na tri nedelje. Prva i treća su identične. Svaki dan jede se drugi tip namirnica, slično kao što u UN dijeti imate proteinski, voćni dan i slično. Pri tom nemate neko tačno određeno vreme kada jedete. Na vama je da rasporedite obroke tokom dana. Bitno je samo da dnevno ne premašite unos kalorija.

Bez obzira što jedete zdravu hranu, imajte na umu da i ona ima kalorije i da možete preterati.

Tokom dijete od deset posto možete piti neograničeno kafu, vodu, a odličan izbor je i zeleni čaj za mršavljenje.

Ishrana se tokom tog perioda svodi na povrće, voće, meso, mleko i mlečne proizvode, palentu, pirinač i jaja. U prvoj nedelji se ne kombinuju, u drugoj je dozvoljena kombinacija određenih namirnica.

A da ne biste preterali sa kalorijama, bitno je da znate koliko i pojedine namirnice imaju kalorija.

Evo najosnovnijih (odnose se na količinu od 100g) , a mi vam preporučujemo da za neko detaljnije praćenje instalirate neku apllikaciju na vašem telefonu koja prati unos kalorija ili one koje najviše volite unesete u svoj dnevnik i imate pri ruci kada računate.

Povrće Voće Jaja Mlečni proizvodi Meso Ostalo
blitva 20 Banana 89 Jaje 70 Mleko 2,8% masti 56 Goveđi but 180 Pirinač  belikuvan 130
cvekla 40 Jabuka 52 Kajgana 167 Krem sir 250 Pileća dđigerica 128 Palenta 349
karfiol 20 Kruška 58 Kuvano jaje 144 Jogurt 2,8%  52 Ovčetina 293
kupus 22 Breskva 39 Grčki jogurt 125 Piletina 230
paradajz 18 Kajsija 48 Kačkavalj 389 Belo pileće meo 116
krompir 90 Pomorandža 38 Kefir 60 Ćuretina 143
pasulj 271 Kivi 40 Pavlaka 20% 206 Svinjetina 280
šargarepa 36 Grožđe crno 54 Feta 263 Skuša 262
grašak 78 Šljive 38 Oslic 71


Izbegavajte suvo voće jer ima mnogo više kalorija od svežeg i lako možete preterati, iako mislite da grickate zdravu hranu.Primera radi, sveže grožđe ima 54 kalorija, a suvo čak 296!

Dijeta 10 posto –  jelovnik i plan isharne  1. i 3. nedelja

Ponedeljak: Povrće. Spremate ga na bilo koji način. Dozvoljeno je maslinovo ulje, so i začini. Nije dozvoljena zaprška- Najbolje je ipak da je kuvano ili na pari, a idealno ako je sveže.

Utorak: Meso. Preporučuje se kuvano, ali moće i grilovano . Spremljeno bez masti i ulja. Iako su dozvoljene i viršle, šunke i naresci mi vam savetujemo da ipak ostanete pri čistom mesu.

SReda: Pirinač ili palenta. Ceo dan.

Četvrtak: Mlečni proizvodi. Birajte sve osim voćnih jogurta jer imaju dodatni šećer, ali i kombinuju voće, a to nije dozvoljeno. Birajte nemasne varijante.

Petak: Jaja. Možete ih jesti na bilo koji način, samo bez hleba i drugih dodataka. Ovaj dan vam je sličan režimu ishrane kada ste na dijeti sa jajima.

Subota: Voće. Jedete voće po izboru ceo dan, ali pratite kalorije koje unosite. Ne jedete suvo ni konzervirano. Samo sveže! Nema kupovnih voćnih sokova kao zamene. Možete iscediti sok od voća, ali ne dodajte šećer. Naš je predlog ipak da jedete, a ne pijete voće. Žvakanje šalje mozgu signal da ste jeli. Pijenje baš i ne.

Nedelja: Meso i riba. Birajte šta volite, spremite bez masti i jedite tokom celog dana, u  okviru dozvoljenog kalorijskog unosa.

Druga nedelja – plan ishrane

U ovoj nedelji  dozvoljene su kombinacije dve vrste namirnica

Ponedeljak: Povrće spremljeno na bilo koji način i kuvano meso.

Utorak; Isto kao prethodni dan, kombinacija povrća i mesa

Sreda: Pirinač bareni i povrće na bilo  koji način. Ovde sad ne može palenta, jer ima više kalorija.

Četvrtak: Mlečni proizvodi, uz dodatak salate na primer.

Petak: Jaja, može dodatak u obliku salate, sira, jogurta

Subota: Voće . Ono se ne kombinuje sa drugim namirnicama, ali može više vrsta voća. Napravite i voćnu salatu.

Nedelja: Meso ili riba, spremeljeni po želji, bez kombinovanja sa drugim tipom namirnica.

Nakon ove nedelje ponavljate opet prvu nedelju.Posle toga prestajete sa dijetom! Sledi vam održavanje težine.

10 posto dijeta jelovnik

Dijeta 10 posto i zamena dana

Ovo pitanje muči mnoge koji su krenuli sa ovom dijetom, pa im se u nekom momentu ne poklope želje i planovi kada je ishrana u pitanju.

Da li smeju da se zamene dani i da se počne sa mesnim umesto sa voćnim danom ili napravi neka druga kombinacija?

U suštini, nećete učiniti neki strašan prekršaj ako to uradite. Bolja je varijanta da se pridržavate redosleda, ali neće biti smak sveta ni ako zamenite dane. Bitno je da ne ponavljate dva ista dana u toku nedelje (ili više njih) . Tako ćete obezbediti da jedete raznovrsno i unesete sve potrebne hranjive materije, vitamine, proteine i vlakna i da održite samodisciplinu.

Na ovaj način vi unosite namirnice iz piramide pravilne ishrane, ali u malo okrnjenom sastavu.

Osnovni saveti za uspešno mršavljenje

Obično se uz 10 posto dijetu preporučuju i ovi saveti, koje bi generalno trebalo da imate na umu, bez obzira na kojoj ste dijeti.

 • Obročite se. Jedite 3 obroka dnevno i 2 užine. Ne grickajte u međuremenu, ne jedite iz dosade nego samo tad i samokad ste gladni.
 • Koristite dnevnik ishrane. Zapišite šta ste jeli , koliko je to kalorija i pazite da ne preterate. Jošje bolje ako napravite konkretan jelovnik i obroke za svaki dan. Manje su šanse da pogrešite i da „slučajno“ pojedete nešto što nije na spisku.
 • Napravite pravilan razmak između obroka. Bićete manje gladni.
 • Pijte dovoljno tečnosti
 • Jedite i žvaćite polako. Hranu servirajte u malim tanjirima. Poželjno plave boje jer ta boja smanjuje apetit.
 • Jedite sami, jer  u društvu se jede više.
 • Vežbajte. Zbog vas i vašeg zdravlja dobro je da budete fizilki aktivni.Ne iscrpljujte se. Nećete smršati ako se izmorite, a onda nadoknadite energiju ogromnim unosom kalorija. Pročitajte šta jesti posle treninga. Imajte na umu da sam trening, bez redukcije u ishrani, neće doneti rezultate.
 • Pridržavajte se dijete i jelovnika i kada ste na poslu i na putu. Nema izgovora.

Kako održavati težinu posle dijete 10 posto?

Naposletku, da bi ovaj režim ishrane imao smisla, važno je da i posle njega nastavite da se zdravo hranite.

Iskustva govore da ukoliko se vratite starim navikama – jo-jo efekat vam je zagarantovan.  

Da li to znači da treba da ostanete na ovakvom režimu doveka?

Ne baš!

Posle 3 nedelje preporučuje se pauza. Za održavanje težine preporučuje se da povećate unos kalorija po kilogramu.

Sada uzimate 30 kalorija po kilogramu težine, a ne 25.

Ali ne zaboravite da ste smršali i da treba opet da se izmerite da dobijete tačnu količinu kalorija koju možete uneti.

Nemojte šokirati organizam picom i kolačima. Nastavite da brojite kalorije. Dane slobodno pomešajte, a mešajte i namirnice.  Samo birajte zdravu hranu iz gore navedenih grupa namirnica i rezultati će doći i biće dugoročni.

Svakako, ne treba sebe kažnjavati i nikada više ne pojesti ukusan kolač ili čokoladu. Povremeno sebi dozvolite ove „ispade“, inače će ishrana da vam postane mučenje, a to sigurno ne želite. A da biste ostali pod kontrolom, sve to lepo zapišite u svoj dnevnik ishrane. Ako preterate  i popravite se, sigurni smo i da ćete videti i napismeno zašto se to desilo.

Sasvim smo uvereni da će vam se dijeta 10 posto dopasti jer nije rigorozna. Niko od vas ne očekuje da počnete da jedete 500 kalorija dnevno ukoliko ste imali običaj da jedete 2500. Kao posledica toga, mršavićete, ali nećete biti slabi i iscrpljeni i demotivisani.  Spremajte povrće i meso koje volite i još ćete i uživati.

Nakon 3 nedelje, deset posto dijeta doneće rezultate – vaše telo navići će na manji unos kalorija i imaćete manje kilograma. A ako nastavite zdravo da se hranite, tako će i ostati.

Ukoliko vam se ne čini dovoljno ono što ste izgubili i želite još da smršate, ne produžavajte ovu dijetu. Napravite pauzu barem 3 nedelje i održavajte težinu. Onda se izmerite, pregledajte svoj dnevnik, podvucite greške , zaokružite uspehe i krenite u nove pobede. Izračunajte novih 10% i postavite novi cilj. A onda nam javite kako ste prošli!