Da li je hidrogen peroksid dobar za vašu kosu

Da li je hidrogen peroksid dobar za vašu kosu

Želite da znate zašto se hidrogen peroksid meša sa farbom  i da li je on štetan za vašu kosu? Saznajte kako da posvetlite nijansu kose bez farbe.

Kada kažemo hidrogen prva asocijacija nam je farbanje kose. Neophodan je sastojak svakog pakovanja farbe bez obzira na nijansu koju ste izabrali.

Pored toga hidrogenom moženo posvetliti kosu i bez dodatka farbe.

Vodonik peroksid ima brojne upotrebne vrednosti kao na primer dezinfekcija manjih rana i posekotina, u domaćinstvu je veoma praktično pomagalo u raznim situacijama ali mi ga najviše poznajemo zbog njegove funkcije izbeljivanja, preciznije rečeno, obezbojavanja/dekoloracije/ kose.

Šta je hidrogen peroksid?

Hemijska formula hidrogen (vodonik) peroksida je  H2O2; dva atoma vodonika i dva atoma kiseonika. Skoro kao voda. Međutim u hemiji, jedan atom pravi veliku razliku. Ovaj jedan atom kiseonika viška pravi hidrogen jedinjenjem koje na sobnoj temperaturi služi kao sredstvo za dezinfekciju a kada se zagreva može da eksplodira.

Hidrogen koji svi imamo u kući je zato veoma razblažen.

Koji procenat hidrogena za kosu u rastvoru je dobar i zašto?

Bez sumnje imate bočicu hidrogena u kupatilu ili svojoj kućnoj apoteci, onog razblaženog 3%. Isto tako ukoliko kupite pakovanje farbe za kosu uvek je u njemu i bočica hidrogena.

Pitate se zašto se vodonik peroksid dodaje farbi i može li se bez njega?

Ukoliko želite trajnu boju ne može se bez razvijača a to je obično hidrogen peroksid.

Standardne vrste hidrogena su 3%, 6%, 9%, 12%.

Hidrogen se takođe može podeliti, uslovno rečeno, i prema kvalitetu. Naime, najčešće imamo onaj u obliku providne tečnosti neprijatnog mirisa koji se kupuje u apoteci i služi za dezinfekciju manjih rana i posekotina, za ispiranje ušiju i usne duplje.(Za ovu namenu nikako veći procenat od 3%)!

Za potrebe farbanja i posvetljavanja kose postoji masa različitih hidrogena za kosu. Svima im je u osnovi hidrogen peroksid određenog procenta uz dodatak boje, mirisa i sredstava za umanjivanje štetnih efekata na kosu i kožu glave.

Ukoliko sami birate farbu u supermarketu dobro proučite deklaraciju.

Svaka farba za kosu predodređena je da se koristi sa određenim procentom hidrogen peroskida. Najtamnije i srednje svelte nijanse mešaju se sa 6% hidrogena, dok se svetlije nijanse razvijaju sa 9 ili 12% hidrogena, u zavisnosti od vrste, pigmentacije i tona farbe. Za ovo najbolje bi bilo da se posavetujete sa frizerom.

Međutim morate znati da hidrogen peroksid isušuje kosu i što je jači to će vam biti teže da nakon farbanja zadržite zdravu, svilenkastu kosu koja ima svoju težinu, lepo pada i ne puca. Ono što vam može pomoći jeste da se posle promene koja je uključivala agresivan tretman, kosi pružite posle samo najfiniju prirodnu negu.

Birajte šampone bez sulfata, parabena i silikona, kao što je to uradila Irena. Ona nam je ispričala kako je prirodnom negom svoju ispucalu, oštećenu kosu koja je opadala dovela u besprekorno stanje i potpuno oporavila.I vi možete poći njenim putem. Za početak, pročitajte njeno sikustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Postoje i jače koncentrovani rastvori hidrogena, na primer 30%. Njime možete uspešno ukloniti buđ sa pločica ili upornu mrlju sa odeće ali ga ne koristite za farbanje kose!

Prirodna pigmentacija kose

Kosa je napravljena od proteina zvanog keratin, istog onog koji gradi nokte.

hidrogen za kosuVlas kose nastaje u folikulu dlake ispod kože. Ovo je mesto gde se granulama proteina pridodaje pigment koji daje boju vašoj kosi. Prirodna boja kose je rezultat dva pigmenta – eumelanin (nalazi se uglavnom u tamnijim kosama) and feomelanin (zaslužan za crvenkaste tonove).

Prirodna plava kosa je rezultat niskog nivoa pigmenta dok kosa sedi kada se proizvodnja pigmenta smanji ili potpuno izostane.

Zašto se hidrogen dodaje farbi za kosu?

Bez vodonik peroksida kosa, kako to obično kažemo, neće “primiti” farbu.

Kada hidrogen peroksid dođe u dodir sa kosom on otpušta jedan atom kiseonika prouzrokujući razbijanje molekula pigmenta.

Izbeljivač prodire u vlasi i uklanja prirodni pigment iz kose. U ovu svrhu obično koristimo hidrogen za kosu. Otuda naziv hidrogenska plavuša.

Dva glavna sastojka koja su uključena u svako farbanje kose čiji efekat traje duže od 12 šamponiranja su

 • Hidrogen peroksid (poznat kao razvijač ili osidativni agens) – Ovaj sastojak koji može biti različite jačine  inicira proces farbanja stvarajući trajnu boju koju ste izabrali. Što je jači razvijač to je veća količina sumpora uklonjena iz vlasi. Gubitkom sumpora kosa postaje kruta i bez težine. Zbog ovoga je važno da hidrogen za kosu koji koristimo za farbanje bude što rablaženiji. Dobar frizer će vam reći da ne treba da bude veći od 9 %.
 • Amonijak – Ova alkalija se ponaša kao katalizator kada stalna boja kose dođe u dodir sa vodonik peroksidom. Kao i sve alkalije, amonijak teži da otvori kutikule i tako omogući molekulima farbe da prodru u površinski sloj vlasi i oboje je.

Žene su menjale svoju boju kose još od starih vremena koristeći razne biljke i bobice . Moderne dame su u 18. veku  koristile prah kako bi posvetlie kosu. Bilo da mislite da su plvuše zabavnije ili preferirate brinete, tzv. “plavuše iz bočice” svoje zanosne nijanse dobijaju izbeljivanjem i farbanjem uz mnogo muke da svoju kosu održe zdravom i zaštite je od oštećenja.

Farbe bez amonijaka

Farbanje je kao i bilo koji hemijski tretman pogubno za kosu. Ma koliko da se trudimo da kosu održimo zdravom i sjajnom, farbanje zauvek promeni strukturu i kvalitet kose.  Osiromašena sumporom ona gubi svoju prirodnu težinu i mekoću. Posle farbanja predstoji nam konstantna pojačana nega za revitalizaciju.

Veoma je važno da napravite dobar izbor farbe koji se zasniva na kvalitetu a ne na slici sa pakovanja ili ceni.

U poslednje vreme se nastoji da se amonijak izbaci iz farbi za kosu i da se alkalije smanje na najmanju moguću meru. S druge strane, farbama se dodaju prirodni sastojci koji štite vlas tokom samog procesa farbanja. Najčešće dodatak je maslinovo ulje koje štiti kosu tokom samog procesa farbanja. Zahvaljujući nemu kosa zadržava prirodnu mekoću i volumen.

Kada sledeći put budete birali farbu neka bude bez amonijaka i sa što manjim procentom hidrogena.

Sad ćete mi prigovoriti da je ovakvo farbanje manje intenzivno i efekat je kraći. Ipak, ukoliko želite zdravu kosu to je manje važno.

Nije baš pametan izbor česta promena boje jer tada kosu svaki put morate celu izložiti lošem uticaju hidrogen peroksida i alkalija.

Savet:Zadržite li u dužem periodu istu nijansu farbaćete samo izrastak tako da neće biti ponovljenog izlaganja dužine hidrogenu.

Kako posvetliti kosu hidrogenom?

Ukoliko nemate sede i ne želite da promenite boju kose već biste samo želeli malo svetliju nežniju nijansu ili prelive u vidu diskretnih pramenova, možete upotrebiti hidrogen za kosu. Evo nekoliko saveta koji će vam biti od koristi.

Oprezno sa tretmanom cele kose hidrogenom. Pošto ste napravili experiment sa nekoliko pramenova i zadovoljni ste rezultatom sada u sprej bočici pomešajte hidrogen peroksid i vodu u razmeri 50:50. Naprskajte kosu svakog jutra ovom mešavinom. Kosa ne treba da vam bude vlažna ili mokra več samo prsnite nekoliko puta i to je to. Ovo je brz i lak način da posvetlite kosu ali ukoliko stavite previše hidrogena on će izazvati oštećenja. Ukoliko prskate celu kosu ne očekujte prelive u vidu pramenova -cela kosa će biti posvetljena.

Brži način.Ukoliko niste spremni da čekate da vam kosa postepeno postaje svetlija Pomešajte u posudi polovinu šolje vodonik peroksida sa polovinom šolje regeneratora za kosu , nanesite ovu mešavinu na kosu vodeći računa da ne dođe u kontakt sa licem. Koristite zaštitne rukavice kako biste zaštitili ruke.

Hidrogen za kosu i limun

 • 1/2 šolje destilovane vode
 • 1/4 šolje 3% rastvora hidrogen peroksida
 • 1/4 šolje svežeg soka od limuna
 • 1/2 šolje jakog čaja od kamilice

Sprej boca

Uputstvo:

 • Pošto ste oprali kosu, umotajte je u peškir koji će pokupiti višak vode, dobijenu mešavinu naprskajte direktno na kosu. ukoliko želite samo pramenove onda nanesite samo na delove kojež elite da posvetlite
 • Raščešljajte, ostavite da deluje jedan sat a zatim operite kosu na uobičajeni način.
 • Ukoliko želite da ubrzate postupak, osušite kosu fenom dok je mešavina na njoj ili sedite na suncu dok vam se kosa prirodno ne osuši. Toplota će ubrzati proces posvetljavanja.

Biće potrebno da ponovite postupak nekoliko puta dok ne primetite rezultate. Ukoliko se fenirate ili koristite druga pomagala koja oblikuju kosu pomoću toplote, rezultati će brže biti vidljivi.

Ovaj način posvetljivanja hidrogenom za kosu se preporučuje samo ukoliko imate prirodnu boju ili ste kosu bojili prirodnim sredstvima kao što je kana ili biljke.

Pažljivo sa  crnom i braon kosom, ovaj sprej će je posvetleti ali ne u plavu nijansu, već u braon ili narandžastu.

Kosa koja je već hemijski tretirana (farbanje, izbeljivanja, minival…) nije preporučljiva za dodatno tretiranje hidrogenom za kosu jer može doći do neželjenih reakcija.

Saznajte i kako da se ofarbate bebi sapunom i hidrogenom.

Nega kose nakon tretmana hidrogenom

Regenerator je obavezan i to kvalitetan, za farbanu kosu na bazi prirodnih preparata. Hidrogen će isušiti vašu kosu stoga morate naći način da je rehidrirate. Arganovo ulje kao sastojak vaših preparata za negu je dobar izbor bilo da ste kosu farbali ili samo izbeljivali hidrogenom. Ostavite regenerator da deluje malo duže no obično a potom isperite.

Preskočite pranje kada je to moguće. Sigurno nećete ići masne kose ali prečesto šamponiranje dodatno isušuje kosu. Kad god možete koristite suvi šampon a kada to nije moguće, kosu perite šamponom na bazi bilja bez sulfata,parabena i silikona.

Ograničite zagrevanje na jednom nedeljno. Vašoj kosi je neophodno da ostane što je moguće hidriranija. Fen, vruće lokne, prese  što je manje moguće u suprotnom, kosa će se toliko isušiti da će vrlo brzo biti nemoguće oblikovati. Zaštitite kosu od toplote. Možda ćete imati nijansu koju ste želeli ali neće biti vredno. Izgorela kosa izgleda kao stara olinjala perika.

Povratite sjaj nakon posvetljavanja kose hidrogenom. Nahranite koren i vlasi nekim uljnim tretmanom  kako bi vam kosa zasijala starim sjajem.

Je li hidrogen peroksid loš za moju kosu?

Sam hidrogen je štetna hemikalija ali budući da se višestruko razblažuje pre upotrebe samo male količine dolaze u kontakt sa glavom i kosom.

vodonik peroksidKako mnogi povezuju oštećenja kose upravo sa hidrogen peroksidom, mnoge kompanije traže alternativu kako bi ga izbacile iz preparata  za farbanje. Izbeljivanje kose nije moguće bez nekog oksidirajućeg agensa tako da i ove alternativne supstance deluju po istom principu.

Drugi uradi sam načini da posvetlite kosu

 • Limun-ukoliko niste baš srećni zbog onoga što hidrogen radi vašoj  kosi ili prosto želite prirodniji metod za posvetljavanje pokušajte sa limunovim sokom i sedenjem na suncu. Ovo je spor, postepen proces posvetljavanja i održavanja željene nijanse. Razblaženi limunov sok se nanese na kosu i sedi se na suncu jedan sat. Pre limunovog soka, na kosu nanesite regenerator ili neki repair tretman jer limunov sok baš isušuje kosu. Ponavljajte dok ne postignete željenu nijansu.
 • Cimet, med i maslinovo ulje zaista rade-isprobajte.
 • Kana
 • Čaj od kamilice
 • Soda bikarbona
 • Jabukovo sirće
 • Sunčanje

Cena hidrogena

Hidrogen peroksid nije skup preparat, bočica od 120 ml košta između 60 i 150 dinara u zavisnosti od proizvođača i dodatnih komponenti. Naime najjeftiniji je običan apotekarski hidrogen. Pored ovoga na tržištu postoje različite kremaste emulzije prilagođene nameni farbanja kose koje su prijatnog mirisa i uz dodatak sastojaka koji štite kosu.

Nijansiranje kose hidrogenom može biti zabavan i jeftin način da osvežite svoj izgled ali budite umereni i vrlo nežni prema svojoj kosi jer ona pamti vaše greške i dugo boluje.