Kako da smirite grebanje u grlu na najjednostavniji način

Kako da smirite grebanje u grlu na najjednostavniji način

Grebanje u grlu najčešće je simptom koji vas upućuje na grip ili prehladu, ali i druge upale grla. Evo kako da umirite grebanje u grlu uz par trikova.

Onda kada nam je telo oslabljeno, prvi simptomi da nas bakterije i virusi uspešno napadaju najčešće su umor, malaksalost i, naravno, grebanje u grlu.

Iako grebanje u grlu ne utiče previše na sam razvoj bolesti i funkcionisanje organizma, može biti naporno i stvarati neugodan osećaj pri obavljanju svakodnevnih stvari. U zavisnosti od težine gripa ili prehlade, ovo grebanje može biti tek blago grebuckanje ili jači bol.

Obično ovaj simptom traje par dana, i ukoliko se radi o gripu ili prehladi, jedino što možete da uradite je da sačekate da virus prođe. No, to ne znači da ne možete da malo ublažite ovaj dosadan simptom.

Zašto se javlja grebanje u grlu i koji ga simptomi prate?

Uzroka grebanja u grlu ima dosta, ali su najčešći, kao što rekosmo, grip i prehlada, tj. virusne infekcije. Pored njih, može doći i do bakterijske infekcije koja, iako je ozbiljnija, nije neki prevelik problem, jer se leči antibioticima. U najvećem broju slučajeva, radi se o streptokoki.

grebanje u grlu uzroci

Pored gripa i prehlade, grebanje u grlu može se javiti i zbog malih boginja, mononukleoze, ili krupa. Kada se radi o uzročnicima grebanja u grlu koji nisu infekcije, i oni mogu biti brojni. Naime, ovaj simptom može se javiti i u sledećim slučajevima:

  • zbog alergija, kao reakcija na neke alergene
  • zbog suvog vazduha koji doprinosi suvoći grla
  • zbog iritanata, poput zagađenog vazduha, smoga, odnosno duvanskog dima i hemijskih isparenja
  • zbog gorušice, pri čemo se grebanje javlja usled oštećenja sluzokože kiselinama iz želuca
  • zbog pada imuniteta, odnosno onda kada je naš organizam iscrpljen i slab i kao takav podložan mikrobima
  • zbog tumora, pre svega raka grla, jezika ili grkljana, najčešće u kombinaciji sa pojavom kvržica na vratu, krvi u pljuvački i sekretu, konstantnom promuklošću i otežanim gutanjem
  • zbog opterećenih mišića grla ili popucalih glasnih žica, naročito ukoliko ste mnogo vikali, glasno pevali ili pričali dugo i bez prestanka.

Što se tiče pratećih simptoma, uz grebanje u grlu često se javlja bol u grlu koji je prouzrokovan pričanjem ili gutanjem onda kada je grlo već „načeto‟.

S obzirom na to da će se najčešće raditi o virusnoj infekciji, prateći simptomi mogu biti klasični simptomi gripa ili prehlade poput kašlja, kijanja, otečenih krajnika ili drugih žlezda u vratu i vilici, crvenila u grlu, promuklost, curenje nosa, a u težim slučajevima i povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima ili zapušen nos.

Grebanje u grlu i kašalj

Kada se ova dva simptoma nađu u kombinaciji, to uvek treba da vas upozori da se nešto dešava sa vašim zdravljem, pre svega sa imunim sistemom. Kada imuna funkcija opada, prvo što će se naći na udaru virusa i bakterija jeste sluzokoža grla i nosa.

Ovo svakako nije signal za paniku, ali jeste prvo upozorenje da treba ojačati imunitet. Takođe, kako biste ublažili predstojeće simptome virusnog oboljenja, nije loša ideja da se bacite na čajeve za kašalj, koji jednako pomažu i u slučaju da vas grebe grlo.

Uopšte, pojedini čajevi mogu vam pomoći da ojačate imuni sistem, kao što to mogu učiniti i vitamini i neke druge namirnice iz prirode.

Kada se jave grebanje u grlu i kašalj, dajte svom telu malo odmora, pojačajte unos tečnosti u organizam (naročito toplih napitaka i supica) i strpite se par dana. Sve su šanse da će i jedno i drugo proći.

Ukoliko se to ne desi, nego se jave i još neki od gore pomenutih simptoma, vreme je da se posvetite lečenju gripa i prehlade. Naravno, to još ne znači da treba trčati lekaru. Klasičan grip i prehlada se mogu zadržati i do 7-10 dana, pa i do dve nedelje.

Za sve to vreme, grebanje u grlu i kašalj mogu trajati istim ili različitim intenzitetom, sve zavisi od konkretnog slučaja i vašeg sopstvenog organizma.

Grebanje u grlu i alergija

Zadesi li vas grebanje u grlu na proleće, znajte da je u pitanju alergijska reakcija na polen, čak iako ranije niste imali problema sa alergijama. Polen putem vazduha lako dospeva u grlo (lakše nego do sluzokože nosa, na primer) gde može iritirati i zdravu sluzokožu i izazvati alergijsku reakciju.

No, polen nije jedino što može povezati grebanje u grlu i alergije. Pored njega, alergeni mogu biti i prašina, duvanski dim, buđ i plesan, ali i dlake i perje vaših kućnih ljubimaca.

Ono što otežava situaciju jeste to da su simptomi koji prate grebanje u grlu gotovo identični onima koji se javljaju kod običnog gripa ili prehlade. Pozitivna strana u svemu ovome jeste da će mere koje preduzmete protiv gripa i prehlade (unošenje tečnosti, odmor, itd.) donekle delovati i na alergije.

No, onda kada se simptomi zadrže duže nego što je to normalno za grip ili prehladu, vreme je da lekar utvrdi da li se zaista radi o alergiji. Ako je tako, onda se čitav problem može rešiti antihistaminicima.

Grebanje u grlu i njegovo lečenje

Pre nego da se okrenete lekovima i prirodnim zamenama za lekove u lečenju grebanja u grlu, potrudite se da najpre ispunite preduslove za uspešno lečenje ovog problema. To će podrazumevati par koraka.

Za početak, usporite. Grebanje u grlu jeste pokazatelj da vam je organizam oslabljen i da treba da podstaknete svoj imunitet. Prvi korak jeste da obezbedite svom telu dosta odmora. Dajte sebi slobodne dane, lezite i ne naprežite se.

Druga stvar kojoj je potreban odmor jeste vaše grlo.

Grebanje u grlu treba da vas upozori da je sluzokoži neophodno mirovanje i nenaprezanje kako bi se obnovila, pa je od velike važnosti da što manje govorite.

Pored govora, oštećeno grlo napreže i jelo i piće, naročito ukoliko jedete nešto kiselo ili ljuto ili pijete nešto hladno i gazirano.

Najlakši način da sve ovo izbegnete jeste da dosta spavate, pa zato spustite roletne i isključite telefon i alarm. Telo se tokom spavanja regeneriše, pa je to jedan od sigurnijih načina da pomognete grlu da se samo zaleči.

Sledeći korak jeste da hidrirate svoje telo, tj. da mu obezbedite dovoljno tečnosti. U tečnosti koje su dobre za bolno i upaljeno grlo spadaju čajevi i slični topli napici, ali i voda i supe (preporučuje se kokošja domaća supa bez mnogo začina, a naročito bez bibera).

Topli napici i supe rasparuju i greju grlo (onako kako se pari i greje i koža) čime se opuštaju mišići i sluzokoža grla, a toplotom se utiče na viruse i bakterije koji izazivaju upalu i grebanje u grlu. Pritom je važno da šta god da konzumirate, činite to u malim gutljajima kako bi se grlo naviklo i kako bi rasparivanje bilo postepeno.

Kako se leči grebanje u grlu i suvi kašalj?

Ukoliko vas muči suvi kašalj u kombinaciji sa grebanjem u grlu, sve su šanse da vaše grlo reaguje da iritante iz okoline i suv vazduh. Iako suv kašalj može da se javi i tokom gripa i prehlade, obično se uz ova oboljenja javlja produktivni kašalj jer se šlajm gomila u grlu i nosu i potrebno ga je izbaciti.

Ono što možete da uradite u slučaju suvog grla jeste da podignete vlažnost vazduha u svojoj okolini. Ovo možete uraditi na više načina, ali su parenje i tuširanje svakako najefikasniji. Ukoliko ste u prilici da odete u saunu, i to bi vam moglo pomoći da umirite grlo.

Za upaljeno grlo je pogodno i ispiranje grla, najbolje rastvorom od vode i soli. Slana voda deluje kao prirodni antibiotik, pa je ovo efikasan način da predupredite i moguć bakterijsku infekciju.

Ipak, ne preterujte sa dodavanjem soli jer možete iritirati sluzokožu. Za adekvatan rastvor dovoljno je da razmutite kačičicu soli u čaši mlake vode. Ispirajte ovakvim rastvorom grlo tri puta dnevno.

Još je bitno da se klonite iritanata, pa izolujte svoj dom od duvanskog dima, polena i ambrozije i uopšte jakih mirisa. Upaljeno grlo može iritirati i jak miris što parfema, što začina, pa je najbolje da se držite podalje od jakih aroma.

Za trenutno umirenje grebanja u grlu možete nabaviti i lozenge koje umiruju upale u grlu. One mogu sadržati neke medikamente, ali većina koja se nalazi na tržištu proizvedena je na biljnoj bazi. Lozenge koje su naročito dobre za grlo baziraju se na majčinoj dušici ili jagorčevini.

Lozenge i njihov sastav podstiču lučenje pljuvačke i korisnog sekreta koji obavija sluzokožu i umiruje grebanje kao i suvi kašalj. Ipak, one su dobro rešenje samo za odrasle i to samo na kratko, jer ne utiču na dugoročno rešavanje problema.

Lekovi za grebanje u grlu

Generalno, u najvećem broju slučajeva, biće vam potrebni lekovi koji deluju protiv upala. Za većinu ovih lekova neće vam biti potrebni recepti, pa vam ih može preporučiti i vaš farmaceut.

Bitno je da lekovi za koje se odlučite ne budu bazirani na steroidima jer oni pomažu samo u slučaju alergija. Ako vas muči i jak bol u grlu zbog kojeg ne možete da gutate ili govorite, možete nabaviti i neke blaže lekove protiv bolova. Oni smanjuju oticanje sluzokože, pa samim tim rešavaju i grebanje u grlu.

U slučaju bakterijskih infekcija, poželjno je da koristite i antibiotike. Međutim, njih nikako ne uzimajte na svoju ruku. Njih ionako ne možete ni nabaviti bez recepta, a veoma je bitno i da vam stručno lice prepiše terapiju.

Verujemo da su vas na antibiotike svi već upozorili. Kako biste izbegli njihove sporedne efekte, pridržavajte se prepisane terapije. Nipošto ne prekidajte terapiju čim osetite boljitak, jer se infekcija može povratiti.

Konačno, dobar lek za grebanje u grlu su i razni sirupi za kašalj. Svi sirupi koji su namenjeni lečenju kašlja automatski deluju i na upale grla pa mogu pomoći i kad vas grebe grlo. Sirup oblaže sluzokožu i umiruje grebanje. Pored sirupa za kašalj, može vam pomoći i sirup za imunitet koji jača organizam kako bi mogao da se bori protiv virusa.

Ipak, sirup za kašalj neće magično ukloniti grebanje u grlu. Pružiće vam trenutno umirenje, ali će i doprineti da infekcija brže prođe, naročito ako je sirup napravljen od lekovitog bilja koje ima dokazano dejstvo na upalu grla. Takvi su sirupi od bokvice, jagorčevine, majčine dušice ili belog sleza.

Najbolje od svega je što ne morate da čekate da se javi kašalj da biste počeli da pijete sirup za kašalj. Kako su svi ovi sirupi na biljnoj bazi, ne mogu vam naškoditi, a delovaće i kao adekvatna preventiva. Drugim rečima, sprečavate kašalj pre nego da se on pojavi.

smiriti grebanje u grlu

Rešite se grebanja u grlu prirodnim putem

I alternativna medicina nudi neka rešenja za vas kako biste izbegli klasične lekove. Prirodna rešenja su uvek sigurnija varijanta, a iako vam mnogo šta može pomoći sa upaljenim grlom i grebanjem, treba znati šta je najefikasnije u lečenju.

Već smo spomenuli čajeve i njihovu lekovitost. Biljni čajevi su univerzalni lekovi za mnoga oboljenja, a na grebanje u grlu deluju umirujuće i trenutno i dugoročno. Još ako se odlučite za adekvatno lekovito bilje, oporavak može biti utoliko brži.

Na primer, čaj od kamilice umiruje grlo, majčina dušica vam pomaže da se izborite sa infekcijama, a đumbir deluje protiv upala. Pored njih, i zeleni i crni čaj vam mogu pomoći kada vas grebe grlo, jer sadrže puno antioksidanata koji jačaju imunitet i bore se protiv mikroba.

Čaju možete dodati i med i to ima dvostruko dejstvo ‒ prvo što će vam zasladiti čaj (ukoliko je on naročito gorak može vam biti problem da ga pijete), a drugo što je med odličan za imunitet i zdravlje vašeg organizma.

Sjajna ideja je i da jedete med bez ičega. Med je bogat nutrijentima i spada u one namirnice koje su naročito dobre za zdravlje. Konkretno u slučaju da vas grebe grlo, med može služiti kao zaštitni sloj nad sluzokožom.

Na taj način, mikrobi su zaustavljeni pre nego da dospeju na već iritiranu sluzokožu. Istovremeno, sluzokoža ispod ovog sloja ima vremena da zaraste i reši se upale i to uz pomoć već pomenutih nutrijenata.