Hidrogen za bubuljice?  Pomaže, ali oprezno sa njim!

Hidrogen za bubuljice? Pomaže, ali oprezno sa njim!

Autor:

Hidrogen za bubuljice je jeftin, lako se pronalazi i poznat je po tome se što koristi u antibakterijske svrhe. Verovatno već imate neku bocu hidrogena negde u kući. Saznajte odmah kako će odstraniti bubuljice sa hidrogenom!

Sigurna sam da ste hidrogen koristili za sve i svašta, jer je on dobar za mnogo stvari! Revolucionarno otkriće je da se on može bezbedno uporebljavati za lečenje bubuljica.

Teorija iza korišćenja hidrogena 3%  za lečenje akni je da on ubija bakterije na vašoj koži i pomaže da se isuši sebum.

Ipak, sa njegovom upotrebom morati biti pažljivi. Nije baš sve jednostavno kako deluje, zato danas i pričamo o ovoj temi. Otkrili smo ono najvažnije – kako se koristi, kako deluje i da je zaista tako moćan kao što se priča?!

Vredi pročitati! Hidrogen za bubuljice će vas u svakom slučaju iznenaditi.

Šta radi hidrogen za bubuljice?

Hidrogen je sredstvo sa kojim morate pažljivo da rukujete. Njega koristimo kao prevenciju za gljivičnu infekciju noktiju, koristimo ga takođe i za lečenje akni. On se koristi i za dezinfekciju alata, izbeljivanje kose i čišćenje radnih površina. Takođe se koristi u oralnoj nezi i baštovanstvu. Možda će biti neugodno znati da se tretman kože na koži može koristiti i kao sredstvo za čišćenje u domaćinstvu.

Problem akni nije redak, znate već da se one javljaju i u pubertetu i u kasnijem dobu.

Ponekad se hidrogen koristi za lečenje sledećih stanja:

  • za opekotine
  • za posekotine
  • za infekcije
  • za ogrebotine

O hidrogenu za lice su mišljenja podeljena, posebno od 2012. godine kada su medicinski radnici širom sveta izbegavali da ga koriste. Odjednom, o njemu su isplivala i negativna mišljenja.

Naime, postoji rizici kod njegovog korišćenja, kada je reč o koži. Smatra se da hidrogen može da ošteti zdrave ćelije oko rane.

Hidrogen može dovesti do sušenja kože, pa čak i do pojave ekcema. Iako se ponekad koristi kao sredstvo za dezinfekciju kože, ovaj proizvod nikada ne biste trebali koristiti bez prethodne konsultacije sa lekarom ako je neko ozbiljnije lečenje kože u pitanju.

Ovaj rastvor je najjednostavniji peroksid, a dolazi kao bistra, viskozna tečnost. Ovaj oblik hidrogena je snažan oksidant i antimikrobno sredstvo. Generalno, hidrogen se prodaje u više jačina, a zdravstveni radnici preporučuju svima koji koriste ovo rešenje na svojoj koži da ne bi trebalo koristiti jači hidrogen od 3%.

Kada ga koristimo za bubuljice, hidrogen može da bude delotvoran, ali morate da pazite da ne preterate jer itekako može da on normalne napravi suvu kožu, mnogo brže nego neki drugi prozvodi iz apoteke.

Kada se stavlja na bubuljicu, ne se koristi u svom izvornom obliku. 

Najčešće se sa nečim meša, o čemu ćete saznati u narednim redovima.

Kako se koristi hidrogen za bubuljice?

Smatra se da je hidrogen peroksid delotvoran za lečenje akni, jer može ubiti bakterije, a već znamo da su bakterijske akne baš čest slučaj. Takođe, hidrogen peroksid može da osuši i ukloni sebum koji se stvara na koži, što može igrati ulogu isušivanju postojećih akni u sprečavanju novih bubuljica.

hidrogen protiv bubuljica

Hidrogen za bubuljice može imati uticaj na pojavu fleka od akni, ali važno je razumeti kako on deluje na akne i bubuljice i kako možemo da izbegnemo sve te nus pojave.

Lojne žlezde, skrivene tačno ispod površine kože, stvaraju supstancu poznatu kao sebum. Ova masna supstanca je neophodna za održavanje naše kože glatkom i hidriranom, a izbacuje se kroz pore spojene sa folikulom dlake. Ako ove žlezde proizvode prekomernu količinu sebuma, lepljiv rastvor može popuniti pore i kombinovati se sa mrtvim ćelijama kože i bakterijama, uzrokujući stvaranje čepa. Jednom kada nastane infekcija, formira se neka vrsta akni.

Hidrogen za bubuljice deluje tako što ubija bakterije kose su se zadržale na koži.

On deluje čim ga nanesete na aknu, jer u dodiru sa kožom,  oslobađa svoj atom kiseonika. Bakterije izumiru, a akna se suši i za nekoliko dana u potpunosti nestaje. Dolazi do zarastanja bubuljice.

Hidrogen može da deluje kao piling, jer će kožu očistiti od svega što ne valja.

I kad pogledamo sa te strane, hidrogen za akne deluje kao savršeno rešenje, koje je na dohvat ruke, ali ovo, nažalost, nije cela priča.

Ako se pomalo plašite dejstva hidrogena, onda je najbolje da birate blažu negu. Prirodna nega može da bude svakako bolje i bezbednije, zdravije rešenje. Ksenija se uverila u moć kvalitetne nege i uspela je da izleči svoje lice od nesavršenosti. Nekada je imala bubuljice, masnu kožu i uporne akne, ali uspela je da svoje lice dovede do perfekcije. Pročitajte njeno iskustvo na sledećem linku i saznajte o čemu je reč: : https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-bubuljica-mitisera-masne-koze-lica/

Sve bakterije i prljavština koja ostaju na koži donose potencijalni rizik za nastanak novih bubuljica i zato je važno da redovno čistite lice i da obratite pažnju na to koje proizvode koristite. Oni moraju biti prilagođeni vašem tipu kože i moraju rešavati problem kod određene vrste bubuljica koju imate.

Ako niste sigurni šta je najbolj stvar za vas, a dugo vas već muče bubuljice, najbolje je da razgovarate sa dermatologom, a ne da uzimate baš sve na svoju ruku. Ovde mislim i na hidrogen za bubuljice, jer njegova nepravilna upotreba može dovesti do pogoršanja akni na licu.

A kako se koristi hidrogen za akne?

Pomešajte 1 deo hidrogena sa 2 dela vode i tuferom nanosite ovu mešavinu na bubuljice. Stavi se tuferom na bubuljicu, a potom se za desetak minuta ispere mlakom, a onda i hladnom vodom. Posle nanošenja hidrogena, možete da namažete hidratantnu kremu.

Ono što je važno da napomenemo jeste da je hidrogen za lice najbolji za masnu i kombinovanu kožu. Ne preporučuje se za suvu kožu i kožu koja već ima iritacije na koži.

Hidrogen za cistične akne

 Cistične akne su bubuljice koje su pod kožom i pune su gnoja i bakterija. One su upaljene, crvene i naduvene. Nekad nećete da odolite, a da ih ne iscedite. Ceđenje cističnih akni može da bude mač sa dve oštrice, pa morate da pazite da to radite pravilno.

Kad ste već iscedili bubuljicu, morate nečim i da je dezinfikujete. Mnogi za to biraju alkohol ili hidrogen, bar to uvek imamo u kući. Ipak, ceđenje bubuljica, posebno ovih upaljenih, nikako nije pametno, jer možete da proširite upalu na licu i da stvorite još bubuljica, a to nije dobar potez.

Hidrogen za cistične akne neće učiniti čudo koje očekujete, pa se preporučuje da koristite prirodnija sredstva kada imate upalu na koži. Hidrogen će otkloniti bakterije sa površine kože, ali ne može da prodre unutra. Moguće je da će hidrogen osušiti i kožu oko bubuljice, a s tim činom ne dobijate izlečenje bubuljice.

Hidorgen za ožiljke od akni

Mnogi u potrazi za besprekornom kožom naići će na metodu upotrebe hidrogena za lečenje akni. Iskušenje je razumljivo – jeftino je, lako se nalazi u lokalnim apotekama ili trgovinama prehrambenih proizvoda i deluje kao snažan udarac za bakterije koji bi naizgled uništio sve akne na licu.

Nažalost, nije sve tako jednostavno. Hidrogen može učiniti više štete nego koristi kada je u pitanju lečenje akni, posebno kada ga ne koristite kako treba. Srećom, postoje i alternativne opcije koje su efikasne i bezbedne za kožu.

Ožiljci od akni mogu da budu dugotrajni i mogu i godinama da ostanu na vašem licu. Mogu da nastanu od ceđenja bubuljica, a mogu i da se stvore na mestu gde je nekada bila uporna akna. Sve u svemu,  mogu da utiču na vaše samopouzdaje, jer fleke i rupice se teško sakrivaju.

Postoje brojne studije o tome da li hidrogen deluje na ožiljke. Mišljenja su podeljena. Hidrogen može izbeliti kožu.Procesom koji se naziva oksidativni stres, hidrogen oštećuje i ubija žive ćelije, uključujući i bakterije. Iako ubijanje bakterija može zvučati kao korist kada se radi o borbi protiv akni, ali ovaj proces takođe rezultira oštećenjem zdravih ćelija kože – uključujući one koje se nazivaju „fibroblasti.“

Fibroblasti su ćelije koje pomažu u stvaranju vezivnog tkiva u koži. Oni su takođe presudni kada je reč o zaceljivanju rana. Kada su fibroblasti oštećeni, sposobnost vaše kože da zaceli postaje oslabljena.

Dolazimo do toga da prekomerna upotreba hidrogena može da dovede do novih ožiljaka na licu.

Otkriveno je da, ako se hidrogen primenjuje lokalno, može usporiti sposobnost fibroblasta da zaceli kožu. Druga studija je došla do sličnih zaključaka. Otkriveno je da mešanje hidrogena u fibroblaste može dovesti do stvaranja ožiljaka. Za ljude koji su skloni aknama to znači da će na vašoj koži verovatnije biti više ožiljaka od akni nego što je bilo na početku lečenja.

Hidrogen ili alkohol za lice – šta je bolje?

Teško je reći da li je alkohol bolji od hidrogena ili je obrnuto. I alkohol i hidrogen slično deluju na kožu, s tim da alkohol neće toliko oštetiti zdrave ćelije. Ipak, i sa jednim i sa drugim imamo problem kod isušivanja kože, pa je bolje i bezbednije da ga izbegavamo ukoliko je naša koža osetljiva.

hidrogen za akne

Čak i kada je masna koža u pitanju, ne smemo da preterujemo sa upotrebom alkohola i hidrogena, jer koža može da se poremeti i da izgubi svoju prirodnu hidrataciju. Koliko god nam sebum smeta, on je naša prirodna zaštita i barijera od spoljnih faktora. Ako preteramo sa uklanjanjem sebuma, dolazi do novog problema – do zategnute, iritirane i oštećene kože lica.

U redu je koristiti i alkohol i hidrogen ponekad, ali nemojte to da radite svakog dana. U slučajevima da ste iscedili bubuljicu, možete koristiti bilo koji od ova dva prozvoda.

Hidrogen za bubuljice – rizici i nedostaci 

Kao što smo već rekli, hidrogen sa sobom nosi i dosta rizika. Možda vam isušivanje kože sada deluje kao super ideja, posebno ako vam je koža masna i puna bubuljica. Ipak, znajte da je on dosta agresivan i da postoji mnogo blažih, a moćnijih varijanti sa kojim ćete moći da rešite problem.

Izaberite neko prirodno sredstvo za bubuljice i bićete sigurni da neće doći do oštećenja kože.

Hidrogen za akne iskustvo

Iskustva pokazuju da hidrogen zaista može da ubije bakterije, pa ćete videti kako bubuljica vremenom postaje manja. Naizgled, činiće vam se da se problem rešava.

Emilija nam je ispričala njenu stranu priče: “ Često imam problem sa bubuljicama – nekad buknu više, nekad manje. Jednom mi je prijateljica, koja je medicinska sestra, rekla da ona s vremena ne vreme koristi hidrogen za bubuljice. Objasnila mi je kako i rešila sam da probam. Ne prija uvek, ali kada je mi je lice upaljeno, ovo mi bude pravi spas. Moje lično iskustvo je krajnje pozitivno. To ipak nije ono što je zauvek rešilo moj problem. Za potpuno čišćenje lica od akni, koristila sam prirodni tretman protiv bubuljica.

Ne smete zaboraviti da uvek na tufer dodate i malo vode, kako koncentracija od 3% ne bi bila prejaka za vaše lice.

Hidrogen u teoriji jeste odličan za bubuljice, ali u praksi može dovesti do novih problema, pa zato treba da budete pažljivi i da ne preterujete sa njegovom upotrebom.