Farbanje kose bebi sapunom i hidrogenom! Plavuše znaju zašto!

Farbanje kose bebi sapunom i hidrogenom! Plavuše znaju zašto!

Još niste probali farbanje kose bebi sapunom i hidrogenom? Ako niste znali, da vas informišemo- kosu u plavo, odnosno, u bleđe od svoje nijanse, možete farbati upravo tako. Kako funkcioniše ovaj način i kakve rezultate daje?  Sve to saznajte odmah.

Zamislite da ste se rodili početkom veka. Nije bilo svuda ni struje ni vode, a kamoli sredstava za ulepšavanje. U nekim zemljama sveta je i dalje tako.

Danas su nam dostupni i sve dostupniji razni preparati za kožu i kosu koje možemo koristiti u svojoj kući i po salonima lepote. Ipak, nekada je zanimljivo znati kako su se stvari odvijale ranije. Prirodno je da su ljudi i tada imali potrebu da, makar minimalno, menjaju sebe i nešto na svom telu.

Najpodložnija promeni oduvek je bila kosa. To je najčešće u pubertetu. Potrebu da budemo drugačiji ispoljavamo najlakše kroz farbanje kose. A i kasnije u životu. Kupimo novu farbu ili skratimo kosu, promenimo joj oblik, ispravimo, uvijemo…

Pošto nije uvek bilo profesionalne nege kose, žene su koristile prirodne stvari… Često se dešavalo da se smućkaju domaće boje za kosu. 

Pošto smo pisali o prirodnim bojama za kosu, pozabavićemo se i ovim malo starijim receptom, za koji ne možemo reći da spada u prirodnu kozmetiku. U njega ide jedan ceo bebi sapun i hidrogen.

Zašto su žene to koristile za farbanje? Sada ćemo videti.

Kada se koristi hidrogen i bebi sapun?

Ova kombinacija sastojaka koristi se pre svega kada želite da vam kosa bude plavlja nego što je trenutno.

Zapravo, kažu da je dobra za izvlačenje bledih nijansi i posvetljivanje kose. Koristi se kada hoćete da pređete iz tamne u smeđu ili iz smeđe u plavu boju.

Znate i sami koliko je nekada zahtevno da se promeni boja kose. Svi oni koji su se nekada ofarbali izrazito tamno znaju da je veoma teško skinuti tamne pigmente sa kose.

Neki imaju taj problem da im je prirodni pigment taman ili crvenkast, pa imaju problema da izvuku svetlije nijanse. U tome upravo pomaže ova kombinacija sastojaka.

Bez boje, samo uz pomoć hidrogena i bebi sapuna, farbanje će biti efikasno u tom smislu da ćete veoma lako moći da, nakon samo jednog tretmana imati kosu za nijansu svetliju.

Upravo tada i treba koristiti ovu mešavinu. Ako očekujete neke drastične promene i neke veoma ozbiljne rezultate, onda ovo nije za vas. Namenjeno je onima koji se muče sa pigmentima ili žele da minimalno posvetle kosu, a ne žele da koriste standardne boje.

Takođe, namenjeno je i onima koji nemaju strpljenja sa drugim vrstama izbeljivanja i posvetljavanja. Znamo da slične moći ima limun za kosu ili kamilica, ali se na rezultat čeka malo duže.

Ovde imate trenutan efekat, koji predstavlja blažu i malo neutralniju varijantu od ove koja u sebi sadrži i boju.

Zašto hidrogen i bebi sapun?

Hajde da krenemo od hidrogena, pošto se on i inače koristi za farbanje.

bebi sapun i hidrogen za farbanje

Hidrogen morate upotrebiti prilikom farbanja. Dolazi u pakovanju sa farbom ili ga možete kupiti sami, posebno. Služi kao razvijač farbe i ako želite da imate trajnu boju kose, ne možete bez njega. Morate ga upotrebiti da bi kosa bila trajno ofarbana.

Imamo razne vrste hidrogena za farbanje, od 3%, preko 6%, 9% i 12%. Njih možete nabaviti u parfimeriji ili apoteci. Troprocentni hidrogen nije toliko pogodan za farbanje, s obzirom na to da je veoma razblažen. Koriste ga oni sa baš slabom kosom i osetljivom kožom glave.

A oni koji se farbaju u tamnije nijanse, koriste šestoprocentni hidrogen, a oni koji žele da prosvetle kosu, devetopprocentni ili dvanaestoprocentni.

Ipak, koliko god bez njega ne mogle, jedno je sigurno, on oštećuje kosu. Posle farbanja, a to zna svako ko je isprobao, kosa gubi na kvalitetu. Biće oštećenija, krajevi ispucaju i nega posle toga mora biti kontinuirana i ozbiljna. Isto kao i blanš.

Posle bilo koje vrste farbanja opredelite se za prirodna sredstva koja ne oštećuju kosu dodatno. Dobar izbor su prirodni šamponi i balzami, bez dodatka parabena i sulfata jer će oni dodatno kosu učiniti slamastom.

Savet u tom smislu može vam dati i Zorana Pavić koju svi znamo.  Ona ima plavu kosu i njena kosa se jako ošetila. Morala je mnogo da traga za dobrim sredstvima koja će joj pomoći da oporavi kosu.I uspela je u tome, i to potpuno prirodnim putem. Ona je fascinirana jer je opet povratila sjaj i lepotu svojoj plavoj kosi, pročitajte na sledećem linku: https://minutzamene.com/zorana-pavic-ovaj-sampon-mi-je-spasio-kosu/

Sada nešto o drugom važnom sastojku našeg recepta za farbanje, a to je bebi sapun.

Oduvek se smatra, naročito u novije vreme, da sapun isušuje kožu i da nije baš u potpunosti pogodan za umivanje i kontinuiranu negu. Ipak, kao sastojak za farbanje, javlja se u tim, možemo da kažemo „starinskim” receptima.

Pročitajte da li je sapun dobar za pranje kose.

Svi sapuni sadrže sodu, koja isušuje kosu i kožu. Zato se u ovim receptima i javlja baš bebi sapun jer je on za razliku od drugih nežniji za naše telo. Sve po principu, ako smeju bebe da ga koriste, onda smeju i odrasli.

Ako nanesemo samo hidrogen na kosu, on će poprilično isušiti kosu i ona će izgubiti sjaj. S obzirom na to, u hidrogen treba dodati nešto što je dovoljno nežno, da ne ošteti kosu i nešto što je dovoljno jako, da se ne ublaži dejstvo hidrogena.

Kada je u pitanju preliv za kosu, on se obično radi balzamom ili šamponom, ali znamo da preliv ima trenutni efekat i ne možemo govoriti o tome da on trajno ostane.

Zato se u ovom slučaju poverenje daje bebi sapunu jer on može dovoljno da pomogne i učini da kosa bude i zdrava i ofarbana.

Kako se kosa farba bebi sapunom i hidrogenom?

Kažu da su ovaj recept plavuše smislile jer nisu želele da na manje od mesec dana daju novac za farbu. To ih je iznosilo mnogo novca na godišnjem nivou i zato su smislile ovaj, pokazalo se, efikasan način, da kosa ostane plava dugo vremena.

Prvi recept

On se preporučuje za prelazak iz smeđe u plavu boju

Nastao je tako je dolazilo do nezadovoljstva usled farbanja u smeđe. A znate i sami da ne smete ponoviti farbanje odmah, već u razumnom vremenskom razmaku.

Na ovaj način, smatraju žene, kosa se manje izgori. Naravno, ne bi trebalo prečesto koristiti ovu metodu jer, koliko god slabija od farbe, ona je ipak jaka za kosu i oštećuje je.

Biće vam potreban jedan dečji sapun, uglavnom se koristi Merimin, ali može biti i neki drugi i jedna flašica 9% hidrogena. U posudu se prvo sipa hidrogen, a zatim se narenda dečji sapun i smesa se dobro umuti, sjedini, dok se sapun ne istopi. Kao kada dobro ulupate farbu.

Zatim na deo kose koji želite da posletlite, nanesete dobijenu smesu. Odmah da napomenemo da od dužine kose zavisi koju količinu ćete koristiti. Za celu, a pri tom dugu kosu, biće potrebna dupla smesa. Dakle, dva bebi sapuna i dve flašice 9% hidrogena.

To nanosite na standardan način, kao i farbu. Kada se ofarbate, držite na kosi oko 40 minuta. Da bi izvuklo, za svaku plavu kosu, znaju plavuše, mora malo duže da se drži farba.

Posle toga, pažljivo, ispirate mlakom vodom i perete nekim blagim šamponom.

Sva je prilika da će zbog sapuna i hidrogena kosa biti dosta kruta, tako da je morate istretirati nekim balzamom ili maskom za kosu.

To i jeste uobičajena procdura posle farbanja. Trebalo bi da kosa bude svetlija posle ovoga, a naravno, da iz celog procesa izađe neoštećena.

Drugi recept

Drugi recept predstavlja obogaćenu verziju, koja bi trebalo da malo više pažnje obraća na negu kose. Možete ga koristiti za posvetljivanje, ali i za već plavu kosu kojoj treba dodatan sjaj i boja.

Pravi se kod kuće i vrlo je jednostavan. Od sastojaka će biti potrebno:

Važi isto pravilo kao i za prethodni recept: ako vam je kosa izrazito duga, stavite duple mere.

Prvo sipajte hidrogen u posudu, zatim maslinovo ulje i med. To dobro umutite. Za mućenje može vam poslužiti četkica za farbanje. Zatim u to ubacite jedno celo jaje, takođe se trudeći da to dobro umutite.

Kada se masa dobro sjedinila, onda narendajte jedan bebi sapun i dodajte ga u tu smesu. Onda ponovo sve lepo sjedinite, tako da masa bude kremasta, nalik na farbu kada se umuti.

Princip nanošenja je isti. Razmazujte dodijenu smesu po kosi, po principu farbanja. Najveću pažnju pridajte svakako korenu kose, on je uvek najtamniji ili, ako hoćete, najžući. Plavuše znaju.

Kada to uradite, sačekajte 40 do 45 minuta i onda isperite prvo malkom vodom, a onda i šamponom.

Na ovaj način kosa ne samo što će biti svetlija za nijansu. Biće i veoma lepo iznegovana, zbog prirodnih ulja i meda koje ste koristili.

Dobićete duplu korist – i ofarbanu i negovanu kosu.

Koliko traje efekat farbanja bebi sapunom i hidrogenom?

Ono što jeste važno, to je koliko ćete posle ovoga tretmana biti mirni, odnosno, koliko dugo će kosa biti lepa i sveža?

Odgovor je: Između dve nedelje i mesec dana.

Nezgodno je pogoditi tačno, zato što je sve individualno. Ipak, efekat ovakvog bojenja kose kraći je nego standardno bojenje kose farbom, a duže od običnog preliva koji stavljate zarad sjaja.

posvetljivanje kose bebi sapunom i hidrogenom

Naime, ovde se koristi hidrogen, ali se ne koristi boja. Hidrogen je zadužen za to da omogući da vlas primi boju, ali se boja ovde ne nanosi. Hidrogen izbeli vlas, bebi sapun je obloži, ali taj efekat nije isti.

S druge strane, kada stavljamo preliv, onda hidrogen držimo veoma kratko. Tako da on i ne stigne da deluje na kosu. Tada samo površinski deluje na vlasi i za kratko vreme im omogući da budu sjajne.

Ako želite pun efekat i trajanje, onda je boja ta koju treba koristiti. Ako želite manje štetno sredstvo za vašu kosu, onda se farbajte bebi sapunom i hidrogenom.

Da li ovakvo farbanje oštećuje kosu?

Iako smo naglasili da ovaj vid farbanja manje oštećuje kosu nego što je to slučaj sa klasičnim farbanjem, hidrogen ipak nanosi određenu štetu vašim vlasima.To znači da ovo nije potpuno bezbedan način koji možete ponavljati koliko god puta hoćete bez posledica, već da morate biti obazrivi. 

Zato se trudite da nega bude adekvatna i da makar šamponima i pakovanjima za kosu nadomestite to što je kosa pretrpela oštećenja. Birajte pametno. Neka to budu prirodni proizvodi, bazirani na boljnim sastojcima, koji će blago i neagresivno negovati kosu. Pri tom, vodite računa da nema parabena i sulfata jer na taj način dodatno oštećujete vlasi i zagađujete okolinu.

Evo šta sve možete da uradite kako bi kosa pored ovog tretmana bojenja ostala zdrava i sjajna:

  • perite je prirodnim šamponima
  • uvek, bez izuzetka, koristite balzame i maske za kosu
  • jednom nedeljno nanesite neko prirodno ulje (može kokosovo), na sat vremena, pa onda operite kosu
  • barem jednom u dve nedelje pustite kosu da se sama osuši
  • krajeve zaštitite hranljivim kapima (to mogu biti i neke prirodne, poput kapi od koprive)
  • trudite se da ne perete prečesto kosu
  • izbegavajte suve šampone, oni umeju da zapuše pore

Ako ispoštujete ove naše savete, farba će vam trajati duže, a kosa će biti manje oštećena. Zato razmislite o ovim savetima, a i o tome na koji način vam je najbolje da farbate svoju kosu.

Nijedan način farbanja kose nije u potpunosti bezbedan ni bez posledica po kosu. To sigurno znate i verovatno ste se upustili u farbanje bez obzira na to. Morate znati da nega doprinosi da se i eventualne nepravilnosti eliminišu, zato se redovno negujte eliksirima za kosu.

Farbanje kose bebi sapunom i hidrogenom može biti jedan od načina da oštećenja svedete na minimum, ali budite svesni da će ih i dalje biti, zato oprez. I ne brinite, kosa raste. Čak i ako negde pogrešite, jedno dobro šišanje rešava sve. Kad bi sve raslo kao kosa, bilo bi mnogo jednostavnije.