Odložite pojavu bora! Evo rešenja!

Odložite pojavu bora! Evo rešenja!

Koje je najbolje rešenje za bore? Da li ste rekli: „prirodno“?  Istina je,  ali to ne znači da sada treba same da pravite nešto! Ne! Postoji mnogo bolja varijanta! Prirodna!

Sa naglaskom na „mnogo bolja“ i  „prirodna“!

Saznajte!

Znam.

Zar sada kada je u trendu (ma šta u trendu, to je već nivo opsesije) da sve više stvari pravimo sami – od činija, preko ukrasa za jelku do šampona, ja vam govorim da ne pravite sami kremu protiv bora?

A vi pri tom imate dobre argumente, poput: „ali ja imam ono baš baaaš proveren recept.“ Ili: „Izvini, i vrapci na grani znaju da su prirodne kreme bolje od kupovnih.“

Da, i dalje ostajem pri svome – ne, ne bi trebalo da sami pravite svoju čarobnu kremu.

Zašto?

Ukratko:

  • postoje velike šanse da napravite više štete nego koristi, pa da vam bore budu najmanji problem
  • možete pronaći i odlične kreme za bore koje kombinuju najbolje iz oba sveta – prirodne sastojke i pouzdanost industrijskog procesa.

Da objasnim to malo bolje i detaljnije?

Hoću, drage volje. Evo, počinjem(o):

# 1 Male su šanse da sami napravite efektnu kremu

Šokantna vest: fontana mladosti nije u našoj kuhinji.

Znam, bezveze skroz.

Ali, razmislite malo. Živimo u surovom kapitalizmu i konzumerizmu. Skoro da više ne može ni da vas iznenadi šta sve ljudi pokušavaju da monetizuju (khm, khm, prisetite se samo prodavanja nevinosti preko interneta, ako ćemo da merimo do kog ekstremnog nivoa je sve otišlo do đavola).

I u takvom svetu treba zaista da verujemo da tvorci čudotovornih recepata po internetima ne bi već do sada unovčili to što su otkrili i prodali nekom kozmetičkom brendu? Mislim, ako je već tako efikasno kao što tvrde?

Teško.

Da se razumemo, naravno da nije nemoguće da smanjite vidljivost bora nečim što sami smućkate. Ali da li ste zaista spremni da trošite vreme i novac dok ne ubodete tu pravu opciju? I još važnije – imate li “luksuz” da svoju kožu pretvorite u pokusnog kunića, dok ne pronađete to neotkriveno blago?

Istina je, zapravo, da:

# 2 Možete imati više štete nego koristi

Sigurna sam da je u vašoj kuhinji sve čisto i pod konac, ali nikada ne znate koji su alergeni i problematični mikro organizmi našli put do vaših polica i frižidera. Pri tom, mnogo recepti u sebi imaju sastojke koji mogu biti problematični za određeni tip kože. Ili čak uopšte nisu bezbedni i bezazleni za eksperimetisanje i upotrebu.

Ni za šta na svetu ne postoji garancija, ali kod industrijskih krema barem postoje koraci koji se moraju ispoštovati da bi proizvod uopšte bio pušten u prodaju

Proizvođači su u obavezi da izvrše testiranja i da dobiju odobrenja odgovarajućih regulatornih tela.

Ko garantuje za ispravnost na forumu? Profili poput Pamela i Kia? One su ovlašćene da vrše kontrolu i snosiće neku odgovornost za neželjene reakcije na vašoj koži? Hmmmm… Ne bih rekla.

Jedno je prirodna medicina i korišćenje biljaka koje su se kroz decenije dokazale kao dobre i blagotvorne za određena stanja i bolesti, a sasvim drugo “kako mali Perica zamišlja da se pravi krema protiv bora”.

Nego, kad smo već kod prirode, da usput razbijemo i mit: industrijska krema = proizvod pun toksičnih sastojaka.

Ima i onih koji imaju potpuno drugačija iskustva.

# 3 Postoje dobre i efikasne prirodne kreme

Ono što nam predstavlja najveći problem i navodi nas da budemo samo svoji majstori je upravo sastav kozmetičkih proizvoda. To je brinulo i Sandru:

“Postala sam jako oprezna nakon svih onih priča o sastojcima antiperspirant dezodoransa koji mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene tegobe. Paralelno sa njima, počeli su da se pojavljuju slični problemi i sa drugim kozmetičkim proizvodima.

Najviše sam zazirala od takozvane anti-age kozmetike. Kad god sam poželela da kupim neki takav proizvod, pomislila sam: „A, koliko li tek hemije u njima ima?“ Ono što je prelomilo da potražim nešto što bi mi odgovaralo su bile grozne, velike bore na dekolteu. Imam 35 godina, a zbog toga što ne mogu baš nikako da spavam na leđima, dekolte mi izgleda kao da imam bar 20 više.

Dok sam tragala za nekim prirodnim rešenjem, naišla sam na Neborela kremu. Odmah mi je privuklo pažnju to što ima veliki broj prirodnih sastojaka (poput sladića, masline, shea butera i sl.), a nema kojekakvih petroleja i ostalih čudesa.  

Odlučila sam da joj dam šansu i nisam pogrešila! Naručila sam je na sajtu: https://neborela.com/

Bore oko očiju su praktično nevidljive, dok su one na dekolteu značajno manje i stvarno moram da se zagledam da bih uopšte videla. Koža lica mi je zategnuta i sveža i zaista se zbog toga bolje osećam. Uz to, znam da na duže staze ne nanosim štetu svojoj koži.”

Kao što vidite, moguće je kombinovati najbolje od dva sveta – brendirani kozmetički proizvod i prirodne sastojke. Ali, obavezno prvo proverite deklaraciju i šta je to što zapravo krema sadrži, pa odaberite upravo kao i Sandra – provereni brend, što više prirodnih sastojaka i 0 štetnih.

iskustvo

A kad već pominjemo sastojke, eto još jednog izazova sa kojim se možemo susresti kad poželimo da nešto sami smućkamo:

# 4 Ne možete da pronađete sve sastojke

Da li vam ovo zvuči poznato:

Konačno ste pronašli pravi recept za domaću kremu protiv bora; ispod su redovi i redovi komentara zadovoljnih korisnica foruma, a ponosna “vlasnica” recepta BeautyGirl98 obećava da se krema brzo i lako pravi.

Sreća, sreća, radost! A onda – cvrc. Isčitavate recept i kod trećeg ili četvrtog sastojka počnete da se češete po glavi – gde pobogu da to nađete?

Pošto je mahom reč o receptima prevedenim sa engleskog, obavezno postoji makar jedan sastojak, ako ne i više, zbog kojeg treba da guglujete dok vam se oči ne zakrvave. Strana za stranom online apoteka i sajtova sa prirodnom kozmetikom, dok iscrpljeni i poluludi ne nađete čarobni sastojak.

A onda – hladan tuš.

Za cenu tog jednog sastojka još malo da možete komotno da kupite industrijsku kremu najboljeg kvaliteta. Malo obesmišljava koncept – lako, jeftino, jednostavno, zar ne?

Ali, čak i da uspete da pronađete sve sastojke i da ni jedan ne košta boga oca, nailazite na sledeću prepreku:

# 5 Teško da možete da pogodite pravu razmeru

Ne znam za vas, ali ja kad vidim da treba da odmerim na 3 ili 5 grama ili 0,10 mililitra nečega, dođe mi da se izgrebem i sama sebi napravim još koju boru.

Mislim, stvarno. Na šta ja ličim? Na nekoga ko ima apotekarsku vagicu u džepu? Svaka moja nesrećna vaga jako kratko drži skazaljku na nuli. Za tren oka, već je na 120 grama. Evo baš pre neki dan kad sam pravila neke kolače, na kraju nisam znala da l’ sam odmerila dovoljno brašna ili ipak imam 100 gr više.

I dok kod kolača to nije nerešiv problem (čuvena odokativna metoda domaćica), ovde bi valjalo da se ispoštuju tačne mere i odnosi između sastojaka. Jer može da se desi da je granica između zategnute i spržene kože baš u 10 gr ili 1 ml. A to je za mene već dovoljan razlog da se manem pretvaranja svoje kuhinje u laboratoriju.

Ako ste pomislili da se ovda završava spisak mogućih problema, žao mi je što moram da vas razočaram.

pravljenje-kreme

# 6 Čuvanje i odlaganje mogu biti rizični

Većina krema koje pravimo ne sadrži sastojke koji omogućavaju da dugo opstanu. Priznajte i sami, koliko puta ste se iznenadili što je prošao rok trajanja jogurtu, mleku ili kečapu? Iako lepo piše, velikim brojevima do kad možete da ih upotrebljavate. A ko tek onda da vodi računa da li je prošlo 2 nedelje ili mesec dana od kako ste napravili kremu?

Da i ne pominjem ono kad vas malko „uhvati žal“ da bacite u kantu to što je ostalo. Po principu: pa jeste prošao rok pre koji dan, ali koliko sam para dala i vremena potrošila? Ajde možda može još koji dan. I tako prođe još ko zna koliko dana, dok smesa u ambalaži od neke potrošene kupovne kreme stoji u čošku frižidera.

Menjajući svoju strukturu, izložena svemu i svačemu, postoje odličan izvor infekcije i iritacije. A onda će vam bore stvarno biti najmanji problem.

I za kraj poslednji, ali ne i najmanje bitan razlog.

# 7 Čitav proces oduzima previše vremena

Zastanite na trenutak i razmislite – koliko ste već vremena izgubili skrolujući forume, blogove i razne sajtove u potrazi za savršenim receptom? I još koliko pokušavajući da pronađete iskustva drugih da biste doneli odluku da li je to dobra opcija za vas? O agoniji pronalaženja sastojaka tipa “od ptice mleka” i spravljanja i mućkanja svega da i ne pričam.

Čak i da jeste jeftinije od kvalitetne kupovne kreme (mada kad se sve sabere i oduzme, uključujući i “instrumente” poput merice, špatula i koječega, često to nije slučaj), vredi li to vašeg vremena? Ili imate, poput Milene, važnijih prioriteta?

“Kao zaposlena žena, supruga i majka, nažalost nemam baš vremena na pretek. Sa druge strane, bez obzira na broj obaveza, ne dozvoljavam sebi da budem zapuštena i zarozana. Kako to rešavam? Dobrom organizacijom i određivanjem prioriteta. Ne gubim vreme na poluuspešne pokušaje depilacije kod kuće, pravljenje raznih kozmetičkih mućkalica ili samostalno farbarnje.

U skladu sa budžetom za takve stvari, odvajam novac za depilaciju, frizera i kvalitetnu prirodnu kozmetiku. Imam jednostavne i kartke jutranje rituale. Važni su mi dobra hidrantna krema, krema protiv bora (poput Neborele koju koristim već neko vreme i prezadovoljna sam rezultatima ne samo po pitanju bora, već i podočnjaka) i hidrirajuće mleko za telo.“

Uspevam i da budem negovana i da odvojim vreme za porodicu, prijatelje ili šolju čaja i dobru knjigu.”

Sigurno i vi, kao i Milena, s protokom godina shvatate da ono “samo vreme ne može da se vrati” nije puka floskula. I zato ga nemojte trošiti na sve ono što možete za sličnu sumu novca i mnogo manje vremena da dobijete gotovo.

Osim, ako naravno, baš uživate u tome.

Ali, ako se slažete sa bilo kojim od navedenih razloga, a želite da se oslobodite bora koje vas svaki put neprijatno iznenade kad se pogledate u ogledalo, dajte šansu prirodnim, a gotovim rešenjima poput NeboreleOtkrijte zašto je mnoge žene preporučuju i zbog čega je jedinstvena.