Kolagen za lice i sve što treba da znate o njemu

Kolagen za lice i sve što treba da znate o njemu

Autor:

Kolagen za lice je bitan faktor kada je nega kože u pitanju!  Ako je sanjate o savršenom tenu i zategnutoj koži kojoj vreme ne može ništa, naučite sve o kolagenu ! Trebaće vam!

Kolagen ne možete videti golim okom, ali je on esencijalan za zdravu i snažnu kožu koja odoleva borama. Istraživanja pokazuju da čak i dok ovo čitate, u vašoj koži je sve manje ovog značajnog proteina. Naime nakon 25. godine života koža gubi 1% kolagena godišnje. Ne samo kolagena, nego i hijaluronske kiseline. To prilično utiče na izgled kože zato u nastavku saznajte kako nadoknaditi kolagen za lice

Šta je kolagen?

Počnimo od toga šta je kolagen i zašto vam je definitivno potreban?

Kolagen je ona materija u strukturi vaše kože koja je održava čvrstom, jedrom  i mladom.

Svakako da postoje i drugi važni gradivni elementi, ali ovaj protein čini 75 do 80 % našeg dermisa. Kolagenska vlakna su kao čvrsti rimski stubovi koji su poređani jedni do drugih kako bi održali čvrstinu kože.

Ovo je najzastupljeniji protein u našem telu, pogotovo  tip kolagena 1 (postoji 28 tipova kolagena). Nalazi se  u mišićima, kostima, koži, krvnim sudovima i tetivama. On daje čvrstinu i elastičnost koži.

Zanimljiva činjenica o kolagenu je da stimulacija njegovog rasta ima domino efekat. Naime, što ga je više u koži to ga ona više stvara.

Ljudsko telo proizvodi kolagen, ali sa protokom godina sinteza ovog važnog proteina se usporava.

Da li ćete onda dići ruke od svoje lepote ili postoji način da se oslabljena prirodna sinteza nekako nadoknadi?

Nemojte!

Ana nam je ispričala svoje iskustvo i kako je ona svojoj koži vratila elastičnost i čvrstinu. Za vrlo kratko vreme, povukle su se bore koje je imala i lice joj se zategnulo. I vi možete isprobati njen trik. Pročitajte njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-obrisala-bore-i-sve-znakove-starenja-sa-lica/

Evo zašto se kolagen za lice smatra fontanom mladosti.

Za početak, potrebno je da razlikujemo  dva tipa kolagena:

  •  endogeni, koji je prirodni kolagen, proizveden od strane našeg tela, 
  • eksogeni kolagen, sintetički, koji je nastao od spoljnih faktora, poput raznih dodataka.

Endogeni kolagen ima niz važnih funkcija, pre svega pozitivan uticaj na zdravstvene probleme, dok egzogeni služi za medicinske i kozmetičke svrhe.

Zdrava, mlada koža se lako regeneriše i nadoknađuje izgubljena ili oštećena kolagenska vlakna, tj. stvara novi kolagen. Ako sve funkcioniše  kako bi trebalo, tada naša mašina za proizvodnju kolagena – ćelije koje se nazivaju fibroblasti,  stvaraju nove količine ovog proteina. U isto vreme telo proizvodi enzime koji razbijaju oštećena kolagenska vlakna, razlažu ih i koža ih izbacuje iz sistema. Rezultat je jaka, jedra i blistava mladalačka koža.

Vremenom, međutim, stvari počinju da se menjaju.

UV zraci, zagađenje, pušenje, stres i drugi faktori, stvaraju slobodne radikale u našoj koži. Oni su kao oštre strelice koje se zabadaju, prave rupe i oštećuju kolagenske niti. Vremenom od ovoga koža počinje da se tanji.

Dodajte tome još i smanjenu proizvodnju kolagena u koži koja dolazi kao prirodna posledica starenja i za rezultat ćete imati kožu koja stari.

Još gore, preterano izlaganje suncu smanjuje broj fibroblasta u koži a to sve dovodi da naš sloj kolagena u koži postaje slabiji, tanji i manje sposoban da podrži željenu čvrstinu kože.

Bez obzira koliko zaštitne kreme nanosili na kožu, ćelije zadužene za proizvodnju kolagena gube snagu.

Kada smo mladi one proizvode obilje ovih proteinskih niti koji kao armatura premežavaju unutrašnjost kože.

U dobi oko 35 godina, enzimi koji razlažu kolagen pojačavaju svoju aktivnost posebno zbog dugogodšnjeg preteranog izlaganja suncu. Zatim dolaze bore i opuštanje lica. Svaki put kada napravite neki izraz lica one se produbljuju. Tak nastaju tzv. mimičke bore na licu.

Kada je kolagen jak, koža se nakon smejanja, mrštenja i drugih mimičkih pokreta vraća u prvobitno stanje jer je jedra i elastična.Kada je kolagen slab, ponovljeni pokreti lica prouzrokuju trajne brazde ili bore.

Koža prosto nema dovoljno kolagena da popuni žljebove koji se u njoj dube, tako da na licu vidite linije čak i kada je ono potpuno mirno, bez izraza. Takođe, koža više nema isti volumen kao u mladosti i ne može da odoli gravitaciji već poćinje da pada na dole.

Dakle, proizvodnja kolagena  se usporava kako starimo. Prvi znaci starenja su pojava  bora, neelastična  koža i bolovi u  zglobovima usled slabijenja hrskavice. Druge navike u životu  – poput unosa hrane visokog nivoa šećera, pušenja i dugotrajno  izlaganje suncu – takođe utiču na smanjenje  kolagena.

A može li se oporaviti?

Može!

Počnite da brinete o svom kolagenu već danas!

Najbolje vreme da počnete brigu o kolagenu u svojoj koži je još danas kada ste dovoljno mladi i rezultati izlaganja suncu i i druga oštećenja još nisu vidljivi. Na taj način se sprečavaju nova oštećenja u budućnosti.

Jednom kada koža počne da se tanji i opušta nastale posledice će biti mnogo teže popraviti.

Ipak nikada nije prekasno  da usvojite navike koje će obezbediti zdravlje i otpornost na bore vašem licu.

Sve što podiže nivo kiseonika , krvi i kolagena u koži je korisno i poželjno.

Kako možemo nadoknaditi kolagen?

Kako postoji ta generalna podela na unutrašnji i spoljašnji kolagen, tako i nadoknadu možemo izvršiti na ova dva načina.

Kolagen u hrani

Da biste usporili vaš proces starenja, smanjili pojavu bora na licu, zategli vašu kožu i kosi dali sjaj, potrebno je da unosite hranu bogatu kolagenom.

Glavni izvori kolagena su belančevine, uključujući govedinu, piletinu, ribu i jaje, školjke.

Više o tome kako se ti izvori razlikuju i imaju koristi kod nas:

Kolagen u govedini: Goveđi kolagen se dobija najviše iz kože, kostiju i mišića. Izrađen je uglavnom iz tipa 1 i 3 kolagena, što je dobro uklopljeno s obzirom da su to najcenjenije vrste stvorene i pronađene u ljudskom telu. Veoma je bogat izvor glicina i prolina, i stoga je govedina korisna za proizvodnju kreatina, izgradnju mišića i pomaže telu da stvara svoj vlastiti kolagen.

Pileći kolagen: Tip kolagena koji je najbrojniji u pilećem kolagenu je tipa 2, što je najbolje za izgradnju hrskavice. To ga čini korisnim za zdravlje zglobova, pogotovo jer ovaj izvor takođe daje hondroitin sulfat i glukozamin sulfat – od kojih oboje imaju značaj protiv starenja.Većina dodataka koji sadrže kolagen obično koriste pileći kolagen i osiguravaju tip 2.

Kolagen u ribi: Otkriveno je da se kolagen dobijen iz riba lako apsorbuje i osigurava uglavnom tip 1 kolagena, s aminokiselinama glicin, prolin i hidroksiprolin. Budući da se tip 1 može naći u celom telu, konzumiranje više ribljeg kolagena povezano je s prednostima za zglobove, kožu, vitalne organe, krvne žile, probavu i kosti. Hidroksiprolin je potreban za stabilnost kolagena i nastaje modificiranjem normalnih aminokiselina prolina nakon izgradnje kolagena. Ova reakcija takođe zahteva vitamin C (kako bi pomogao u dodavanju kiseonika), zbog čega nedostatak vitamina C može uzrokovati abnormalnosti u količini kolagena.

Kolagen u jajima: Kolagen jaja, pronađen je u ljusci, kao i u belancetu jajeta, uglavnom sadrže kolagen tipa 1. Ona takođe ima tip 3, 4 i 10, ali daleko najviše tipa 1, baš kao i ljudsko telo (otprilike 100 puta više tipa 1 od tipa 4).  On daje glukozamin sulfat,  hijaluronsku kiselinu i različite aminokiseline koje imaju prednosti za izgradnju vezivnog tkiva, isceljuju rane, pomažu izgradnju mišićne mase i smanjenju bol kod ukočenosti.

Za vegetarijance i vegane se preporučuje koštunjavo voće. Ili unos zelenog povrća(kelj, kupus, spanać), jer ova hrana stimuliše proizvodnju kolagena.

Sve je popularniji suplement kolagena.

A onda potpomognite proces i spolja!

SPF kreme i antioksidanti koji sprečavaju gubitak kolagena

Dovoljna su samo dva kratka izlaganja sunčevim zracima dnevno , na primer dva puta po sat vremena na jakom suncu da bi se aktivirao enzim u koži koji razgrađuje kolagen.

Sa druge strane, osobe svetle puti koje redovno koriste SPF zaštitna sredstva za sunčanje 3-4 puta nedeljno ne pokazuju nikakve vidljive znakove oštećenja kolagena u koži.

Sredstva za zaštitu od sunca širokog spektra (potražite proizvode sa oznakom “broad spectrum”), su najbolji čuvari kolagena u vašem licu kada ste izloženi suncu.

Zaključak je vrlo jednostavan: krema sa zaštitnim faktorom vam je neophodna i kada niste na plaži.

Pored zaštite našoj koži su neophodni antioksidanti koji će neutralisati štetne slobodne radikale i postojeće upalne procese u koži.

Nekoliko antioksidanata deluju dvostruko sa jedne strane štite kolagen u koži dok sa druge strane stimulišu njegovu proizvodnju. Vitamin C je jedan od ključeva koji odgovara specifičnim ćelijama fibroblasta.Najbolji serumi za lice kombinuju u sebi vitamin C sa vitaminom E i ferulinskom kiselinom. Ova dva antioksidanta podstiču snagu vitamina C u borbi za zdravlje kože.

Peptidi bakra su isto tako korisni za za kožu kao antioksidanti koji su stimulatori sinteze kolagena.

Kreme za lice sa kolagenom i ostali kozmetički proizvodi

Nema ozbiljnijeg kozmetičkog brenda koji ne nudi bar jednu kremu sa kolagenom.

kolagen za kožu

Međutim nije svaki kolagen u kremi delotvoran onako kako biste očekivali. Naime, molekuli kolagena su često preveliki da bi uopšte prošli kroz pore i doprli u sloj kože u kome treba da budu. Dakle takav kolagen iz kreme će ostati na površini i neće imati naročit efekat.

Ovaj površinski kolagen nije beskorisan jer hidrira kožu i pomaže zarastanju ožiljaka od bubuljica i drugih oštećenja na koži. On je odličan i za suvu kožu lica.

Da bi krema za lice sa kolagenom nadoknadila nedostajući protein u koži potrebni su mali molekuli kolagena koje će fibroblasti iskoristiti kao građu za nove kolagenske niti.

Pri izboru ovakve jedne kreme tražite da sadrži hidrolizovani kolagen ili peptide kolagena. Oni su dovoljno sićušni da uđu u kožu.

Kreme za lice protiv bora – kreme sa kolagenom se takođe proizvode za dnevnu i noćnu negu. U zavisnosti od toga, vašu kremu nanosite na čisto lice i ostaviti kremu da deluje. Naneti na lice, vrat i dekolte. Dejstvo krema sa kolagenom je višestruko.

Kreme koje podstiču stvaranje kolagena

Ukoliko je kolagen zaista sveti gral zdrave kože koja odoleva borama, onda su sastojci kreme koji pospešuju njegovu proizvodnju neprocenjivi i nezamenljivi.

DNA reparirajući enzimi koji su inicijalno razvijeni u cilju razbijanja kancera kože takođe su se pokazali korisni u redukciji gubitka kolagena iz kože. Naime, kada popravite oštećenja na DNA kože ona postaje deblja i čvršća. 

Isto kao što praktikujete jogu, pilates ili druge oblike vežbanja koji svi deluje na relativno različite načine sa istim ciljem , tako i kožu tj. njene ćelije fibroblaste treba izložiti različitim sastojcima  koji svi pogađaju različite receptore a sve u istom cilju-izgradnja novih kolagenskih niti.

Obilje kolagena u organizmu je uslov za lepotu.

Ukoliko treba da birate između kreme kojom ćete možda uspeti da nadoknadite deo izgubljenog kolagena i mogućnosti da vaša koža podstaknuta dobrim preparatom sama sintetiše neophodan kolagen, uvek izaberite ovo drugo.

Proteini iz puževe sluzi deluju odvratno, ali laboratorijsaka istraživanja su pokazala da ova puževa izlučevina sadrži u sebi faktor rasta tako neophodan koži za regeneraciju kolagena.

Zato su kreme za lice koje sadrže puževu sluz sve popularnije za negu zrele kože. 

U tom cilju možete potražiti i  regenerišuće serume koji takođe sadrže i faktor rasta ugrađen u sebi.

Bioaktivna kozmetika se, ne bez razloga, posmatra kao kozmetika budućnosti. Bioaktivne kreme za lice sadrže sastojke koji zapravo podstiču ćelije kože na biološku aktivnost u cilju regeneracije, popravljanja oštećenja i nadoknadu izgubljenog kolagena i elastina.

Krema za lice koja će podstaći ćelije kože da sama proizvede kolagen i tako bude čvrsta i otporna na boranje trebala bi da sadrži flavonoide koji štite kožu od fotooštećenja, deluju kao antioksidanti i imaju anti aging efekat.

Neodermyl je još jedna bioaktivna komponenta koja ćelijama kože daje novi polet i energiju da ponovo stvaraju kolagen kao u mladosti.

Alantoin i fenolne kiseline su još dve aktivne materije koje podstiču prirodnu regeneraciju kože.

Bioaktivne sastojke u kremama naćićete najpre u kremama koje pripadaju prirodnoj kozmetici.

Pored toga što podstiču regeneraciju kože, ove kreme imaju još jedan važan kvalitet – odsustvo štetnih hemikalija. Aktivne materije u njima najvećim delom su ekstrakti lekovitog bilja i drugih prirodnih materija.

Prednosti kolagena

Kolagen ima niz prednosti. Neke se tiču zdravlja, a neke izgleda. Na primer, ovde smo pisali kako se koristi kolagen za kosu.

Međutim, kako je koža lica naš fokus ovoga puta, evo prednosti koje kolagen pruža licu.

  • Poboljšava zdravlje kože. Kako starimo, proizvodnja kolagena opada – to se događa čak i dok čitate ovaj tekst. Fizički ćete ga primetiti: više bora i manja elastičnost kože.

Povećanje nivoa kolagena može pomoći vašoj koži da izgleda čvršće, povećate glatkost i sjaj i pomaže vašim ćelijama kože da se obnove.  

Istraživanja koja ispituju antiagresivna  svojstva kolagena pokazala su da je 2,5-5 grama kolagen hidrolizata korišćeno kod žena u starosti od 35 do 55 godina starosti,  jednom  dnevno tokom osam nedelja, značajno poboljšalo elastičnost kože, kao i kod vlažnosti kože, transepidermalni gubitak vode ( suvoća) i hrapavosti kože. Ovo čini kolagen jednim od najboljih prirodnih sastojaka za negu kože.

  • Ublažava postojeće i sprečava nastanak novih bora. Kolagenska vlakna u dubljim slojevima kože su kao fina potporna mreža koja kožu drži zategnutom, čvrstom i elastičnom. Bez kolagena ona se nakon mimičkih pokreta lica ne vraća u potpunosti u prvobitni položaj. Iz dana u dan na određenim mestima na licu se usecaju bore.
  • Hidrira kožu lica. Suva koža je najosetljivija na oštećenja svake vrste a na bore posebno.Kolagen koži  vraća neophodnu vlažnost čineći je otpornijom na pojavu bora i finih linija.

Iskoristite kolagen za lice!

Kolagen ima svoju primenu i kod preparata za negu lica. Veliki broj sredstava se proizvodi, a njegova korist je višestruka. Poboljšava strukturu kože,smanjuje bore i čini kožu blistavom i sjajnom.

Evo kako ga iskorititi najlakše!

Serum za lice – poboljšava strukturu kože i održava vezivno tkivo i tonus u dobrom stanju. Koristi se u svakodnevnoj nezi lica. Dovoljno je 2-3 kapi naneti na čistu kožu lica, vrata i dekoltea, ujutru i uveče.

  • Dubinski neguje i jača strukturu kože povećavajući nivo vlage, ubrzava metabolizam ćelija
  • Sitne bore nestaju
  • Nakon četiri nedelje vidno smanjuje bore, čak i do 50%
  • Sprečava prerano starenje kože, daje energiju ćelijama
  • Koži vraća tonus i elastičnost i čini je blistavijom.

Gel maska za lice – gel maska vraća koži vitalnost i blistavost.  Kolagen gel maska vlaži, hrani, podmlađuje i neguje kožu. Lako se nanosi na lice, jednom do dva puta nedeljno. Dovoljno je držati gel masku do dvadeset minuta da deluje, a nakon toga isprati vodom.

Kolagen ampule za lice – značajno hidriraju kožu, tako da lice postaje jedro, meko i glatko. Aktivni delovi se nalaze u vodenoj osnovi. Ampule za lice hidriraju kožu i zatežu kožu. Koriste se jednostavno u svakodnevnoj upotrebi, jednostavnim nanošenjem na vrat, dekolte i lice, mekim utapkavanjem. Nakon toga može naneti kremu.

Kolagen kapi za lice – kapi sa kolagenom su sastavni deo nege i  smatraju  se jako delotvornim sredstvom za održavanje pravilne hidratacije kože. Nanošenjem na kožu stvara se zaštitna barijera, zadržava vlaga i čuva postojeći prirodni kolagen. Koža postaje elastična i tonirana. Deluje protiv starenja kože. Posle tretmana kapima, naneti vašu kremu za lice.

Šta je tečni kolagen za lice?

Pića na bazi kolagena već jako dugo su poznata  i piju se u Japanu. Već godinama poznata marka Shiseido proizvodi praškove, pića i ostale dodatke sa kolagenom. Sada se ovi proizvodi probijaju i na zapadne zemlje, i to uspešno, zbog činjenice da od njih možete imati niz estetskih koristi.

Već smo napomenuli da kolagen duže kožu drži mladolikom, to znači da je i njegova primena upravo da uspori starenje.

Šta se događa vašoj koži kada pijete tečni collagen?

Kada uzmete hidrolizirani kolagen , povećavate unos posebnih amino kiselina dostupnih ćelijama u telu koje stvaraju kolagen.

Ovakvi sastojci kolagenskim napicima daju prilično loš ukus. Neki od ovih napitaka sadrže hijaluronsku kiselinu koja je dobro poznata u svetu, koja se koristi u estetskoj hirurgiji.

Iako ne postoje jasni dokazi da ovi napici mogu poboljšati kvalitet kože i da je podmlade, nesumnjivo je da ipak imaju neke druge koristi.

Kolagen u prahu

Kolagen u prahu predstavlja proizvod koji je sastavljen od amino kiseline. Nakon konzumiranja ovih proizvoda na organizam deluju tako što stimulišu sintezu prirodnog kolagena i tako sprečavaju stvaranje deficita kolagena u organizmu.

kolagen za lice u prahu

Upotreba kolagena u prahu je ograničena na jednu do dve kašičice na dan. Kolagenski prah je jako neukusan, tako da ga možete dodati u svoje ovsene pahuljice ili u jogurt. Takođe, možete ga koristiti u hladnim napicima, kao što su smoothie ili u toplim napicima, kao što je kafa. Kolagen je takođe dostupan i u kapsulama. O njegovoj upotrebi na ovaj način ipak je najbolje konsultovati lekara.

Tretmani koji stimulišu kolagen u koži

Nasposletku, da pomenemo i kozmetičke tretmane kao jedan od načina da se popravi količina kolagena u koži. Većina ih deluje tako što na neki način prave mikropovrede na koži. To aktivira fibroblaste koji regenerišu kožu stvaranjem novog kolagena.

Neki od tih tretmana su:

O kolagenu se može još puno govoriti. Njegov značaj je ogorman za zdravlje u celini, ali i za mladalački izgled kože-  Nadamo se da je razloga dovoljno i da će kolagen za lice postati nezaobilazan sastojak u vašoj svakodnevnoj upotrebi.