5 najboljih krema protiv bora

5 najboljih krema protiv bora

Krema protiv bora ima puno. Otkrijte kako izabrati pravu! Naučite da prepoznate potrebe svoje kože i podmladite je. Pred vama su saveti za izbor i spisak najboljih krema.

Sigurno ste nekada bacili pogled na police u drogerijama sa raznim preparatima za starenje. Krema protiv bora je proizvod koji danas dolazi u toliko oblika i verzija da je gotovo nemoguće snaći se i izabrati odgovarajuću.

Ukoliko tek otkrivate ovu kozmetiku, dobro bi vam došlo par smernica kako biste uspeli da prilagodite tretman sopstvenom tipu kože. Mi smo rešili da vam pomognemo.

Koja je najbolja krema protiv bora?

Ako sada očekujete spisak krema i proizvođača sa kojim ćete se uputiti u najbližu drogeriju ili prodavnicu, moraćemo da vas razočaramo. Spisak sigurno postoji, ali vam ga mi nećemo dati.

Daj čoveku ribu i nahranićeš ga danas, nauči ga da peca i naučićeš ga kako da se hrani čitavog života. Ili kako već ono ide ta poslovica…

Zato ćemo mi vama dati savete kako da odaberete anti age kremu koja najviše odgovara vašoj koži iz bogate ponude krema i proizvođača.

Šta, dakle, treba da znate o anti age kremama? Za početak, to da su one u suštini hidratantne kreme. Kako koža stari, ona gubi na vlažnosti, pa samim tim i na elastičnosti. Kao posledica toga, stvaraju se bore.

Osim bora, ove kreme ciljaju i na druge znake starenja poput crvenila, pegi, gubitka pigmenta ili fleka na licu itd. Iako one nisu baš čudo u pakovanju, mnoge od krema protiv bora ublažavaju znake starenja, te usporavaju starenje kože.

Naša poznata glumica, Lidija Vukičević se uverila u njihovu efikasnost. Ni ona nije imuna na znake starenja kože i njeno lice dobilo je prve bore. Međutim, uspela je da ih se reši i sada ima opet zategnuto lice bez bora i podočnjaka. Oduševljena je rezultatima. Podelila je javno tajnu svog mladolikog izgleda. Saznajte o čemu se radi klikom na ovaj link:https://minutzamene.com/lidija-vukicevic-moja-tajna-protiv-bora/

Iako je ova linija kozmetike pre svega namenjena damama, kreme protiv bora mogu koristiti i muškarci, a danas se na tržištu mogu naći posebne kreme koje tretiraju kožu muškaraca. Ipak, sastojci nisu drastično različiti, jer se u osnovi koža tretira na sličan način.

Koji su to, onda, sastojci koje treba da sadrži najbolja krema protiv bora? Evo nekoliko najbitnijih:

 •  neodermyl – sličan je kolagenu, i njegov cilj je podmađivanje kože lica. Koristi se u svim životnim dobima i sastojak je mnogih kvalitetnih krema koje utiču na to da se koža regenerše i hidrira. Sa njim, bore će lako biti otklonjene.
 • retinol i retinoidi ‒ sastojci koji su ponajviše zaduženi za ublažavanje bora, ali blagotvorno deluju i na proširene pore
 • epidermalni faktor rasta ‒ sastojak koji podstiče obnavljanje ćelija tako što utiče na proizvodnju kolagena u koži; kolagen je zadužen za elastičnost kože, pa samim tim i za ublažavanje znakova starenja
 • peptidi ‒ u osnovi amino kiseline, ova jedinjenja su zadužena za čvrstinu kože i takođe podstiču proizvodnju kolagena, a naročito su dobri za stariju kožu (posebno obratite pažnju na acetil heksapeptid 3 koji je sjajna prevencija jer sprečava nastanak novih bora, ili ih makar odlaže)
 • koenzim Q10 ‒ sastojak za koji ste verovatno svi već čuli; pripada porodici antioksidanata, a osnovna uloga mu je da štiti i obnavlja kožu, te da se bori protiv efekata starenja
 • antioksidanti ‒ uopšte uzev, kompletna ova grupa blagotvorno deluje na kožu i usporavaju starenje, pa tako i nastanak bora; jedinstveno im je to što štite kožu od slobodnih radikala koji mogu oštetiti ćelije kože
 • vitamin C ‒ osim što je važan za zdravlje čitavog organizma, u kremama protiv bora on pomaže obnavljanje ćelija kože
 • alfa hidroksi kiseline ‒ sastojci koji prodiru u kožu i spajaju ćelije kako bi se poboljšala čvrstina kože; osim ovoga, one služe eksfolijaciji čime doprinose obnavljanju kože
 • SP faktor ‒ kako je sunce verovatno najgori neprijatelj vaše kože, neophodno je da ove kreme sadrže dodatan faktor za zaštitu od sunca ( SPF) , kako bi se sprečio negativan uticaj UV zraka.

Osim ovih sastojaka, valja obratiti pažnju i na neke oznake koje razlikuju dobre kreme od onih najboljih. Najpre, bitno je da krema bude hipoalergenska kako bi se izbegle potencijalne alergijske reakcije. Takođe, bitno je i da krema ne izaziva akne i bubuljice, odnosno da bude nekomedogena.

To nas dovodi do sledećeg izbora:

Izbor kreme u skladu sa tipom kože – na šta obratiti pažnju

Činjenica je da masna koža sporije stari od suve na primer. Samim tim i kreme za ova dva tipa kože mogu da imaju razlike.

Krema protiv bora za masnu kožu

Krema protiv bora za masnu kožu treba da bude lagana, hidratantna i da je koža lako upija. To treba da bude neka nemasna formula koja ne začepljuje pore i ne čini kožu dodatno masnom, a naravno obogaćena gore navedenim sastojicma koji osvežavaju i revitalizuju kožu koja je počela da stari.

najbolja krema protiv boraNa isti način treba da deluje i krema protiv bora za mešovitu kožu. Ako je za utehu, masna koža je manje sklona nastanku bora, no to ne znači da ne treba da se negujete. Za vas su predviđene brzoupijajuće formule.

Krema protiv bora za mešovitu kožu

Mešovitoj koži koja je sklona aknama je potrebna blaga krema za bore koja neće biti previše masna i koja neće začepiti pore. Ako je vaša koža mešovita, onda morate da obratite pažnju da li na pakovanju piše da je krema za kombinovanu kožu.

Formulacija kreme treba da bude nemasna i laka za nanošenje. Koža treba brzo da je upije i da ne ostavlja mastan trag. U suprotnom, pore se mogu lako začepiti.

Krema  protiv bora za suvu kožu

Krema protiv bora za suvu i osetljivu kožu može biti masnija od one za masnu koži jer ovakvoj koži to itekako treba. Suva koža odlikuje se nedostatkom sebuma i od svih tipova kože najmanje je elastična i najviše sklona boranju. Ono što je preoporuka jeste da birate kremu sa hijaluronom. Hijaluronska kiselina omogućava suvoj koži da zadrži vlažnost.

Izbor kreme u skladu sa vremenom upotrebe

Verovali ili ne, nisu sve kreme namenjene za dnevnu i noćnu upotrebu i to se posebno odnosu na ovu kategoriju krema. Često anti age serumi i kreme u sebi imaju sastojke koji su regenerativni, ali loše reguju na dnevnu svetlost i čine kožu fotosenzitivnom ( retinol, vitamin C).

U skladu sa tim imate sledeće opcije:

Dnevna krema protiv bora

Ovo bi trebalo da bude lagana hidratantna formula. Kreme sa hijaluronom su odlične kao ova opcija, jer obezbeđuju koži optimalnu hidrataciju tokom dana. Takođe, dobro je da dnevna krema ima i SPF, ali ako nema, kremu koja ima zaštitni faktor možete naneti posebno. Naravno, i ovde je dobro sa uskladite izbor sa tipom kože jer postoji dnevna krema za suvu kožu, krema za normalnu kožu itd.

Noćna krema protiv bora

Ovde su u pitanju teže, masnije i jače kreme koje koža treba da upije tokom noći. U njima se mogu naći sastojci koji za dnevnu varijantu nisu baš pun pogodak, ali su dobri za regeneraciju kože koja se tokom noći odvija.

Svakako, idealno je da nađete kremu koja ispunjava obe svrhe i odgovara i dnevnoj i noćnoj nezi.

Krema protiv bora i godine starosti

Ključan faktor u odabiru odgovarajuće kreme za negu lica, pored glavnih sastojaka, jesu i vaše godine.

Starija koža zahtevaće drugačiji tretman od mlade, pa je bitno da u različitim periodima svog života primenjujete odgovarajuću negu i anti age kremu.

Za početak, često se postavlja pitanje kada treba početi sa upotrebljavanjem kreme protiv bora. Iako svaki dermatolog i kozmetičar ima svoj stav o tome, generalno koži mlađoj od 30 godina nisu neophodne anti age kreme.

Ipak, to ne znači da ne treba preduzeti korake zaštite. Evo kako pravilno negovati kožu u zavisnosti od godina.

Kreme protiv bora 25+

Ovu oznaku nose kreme namenjene osobama koje su u svojim dvadesetim, ali i u ranim tridesetim, u zavisnosti od tipa kože. Iako se zovu kreme protiv bora, ključna reč za ove kreme je prevencija znakova starenja kože.

Kako znaci starenja u ovom starosnom dobu uglavnom još uvek nisu vidljivi, nega ne treba da bude agresivna. Pre svega, ono na šta anti age krema za osobe mlađe od 30 treba da se fokusira je hidratacija. Zbog toga se preporučuje korišćenje hidratantnih krema sa zaštitnim faktorom.

Ipak, prilagodite negu i svom tipu kože. Bez obzira na godine, masnija koža će zahtevati tretman koji se razlikuje od toga kako se tretira suva koža. Preporučuje se da kožu redovno čistite, ali to ne znači da treba da preterate. Ne uklanjajte preterano prirodna ulja sa kože, jer ćete tako samo isušiti suviju kožu.

I uopšte, počnite sa ovim kremama pred sam kraj dvadesetih. Kreme koje štite od UV zračenja i najobičnije hidratantne kreme potpuno su dovoljne za mladu kožu koja još uvek sve radi sama da ublaži starenje, naročito ako imate zdrave životne navike.

Kreme protiv bora 30+

Nakon tridesete, a u zavisnosti od vašeg tipa kože, počinju da se javljaju prvi znaci starenja, najčešće u vidu sitnih bora oko očiju  i usana. Osim ovih znakova, možete primetiti i da vam koža postaje suvlja, da nema pređašnju čvrstinu i elastičnost ili da postaje grublja. Onda kada primetite prve znake, vreme je za kreme protiv bora 30+.

Hidratacija kože je i dalje ključ ublažavanja znakova starenja, pa se i dalje treba fokusirati na hidratantne kreme. Krema protiv bora u 30 im godima uglavnom liči na one hidratantne za mlađu kožu, samo malo bogatije sastojcima o kojima smo prethodno govorili.

Naročito bi trebalo potražiti anti age kreme bogate antioksidantima, vitaminima C, A ili E i betakarotenima. Takođe, ovo je dobar trenutak da počnete da koristite i dnevnu i noćnu kremu kako biste preduzeli sve mere protiv starenja.

Ukoliko je vaša koža genetski sklonija ranom starenju, dobra ideja je i da kremi protiv bora dodate i neki serum  protiv bora nakon tridesete. U ponudi postoji veliki broj prirodnih proizvoda koji su sjajni da sa njima započnete negu kože jer se baziraju na prirodnim sastojcima, te ne oštećuju kožu.

Kreme protiv bora 40+

Već u četrdesetim, bore bivaju sve izraženije, a koža često postaje daleko opuštenija i gubi svoju elastičnost. Nedovoljno čvrsta koža doprinosi izraženijim borama, kao i stvaranju novih, pa je potrebno koristiti kreme koje su daleko agresivnije od prethodnih.

Pored ovih, drugi prateći znaci starenja koje treba tretirati su i gubitak sjaja, neujednačenost tena, ali i prve staračke pege. Stoga ne bi bilo loše da ove kreme protiv bora kombinujete sa proizvodima koji se fokisuraju konkretno na ove probleme.

Kada birate kremu protiv bora 40+, potražite sastojke koji podstiču proizvodnju kolagena i elastina, poput peptida. Takođe, kreme protiv bora za osobe starije od 40 godina treba da sadrže i voćne kiseline i vitamine za kožu. I u ovom slučaju najbolji izbor su vitamini C, A ili E.

Razlog zašto se treba fokusirati na ove proizvode leži u njihovoj sposobnosti da tretiraju kožu iznutra, odnosno da prodru do dubljih slojeva. Na taj način aktiviraju se ćelije kože i podtiče se njihova regeneracija.

Najbolji efekat ove kreme će dati ako se kombinuju sa redovnom eksfolijacijom, ali i sa drugim proizvodima poput krema za oblast oko očiju i raznih seruma. Naročito bi bilo dobro da odaberete sebi proizvode iz iste linije jer obično proizvođači prave ove proizvode tako da doprinose efektima ostalih iz linije.

Otkrijte šta treba da ima krema 40+

Kreme protiv bora 50+

Nakon pedesete, koža sve postaje tanja, a znaci starenja sve vidljiviji. Bore su duboke, koža je daleko suvlja i opuštenija, a ten nepravilan. Ovakva koža ujedno je i osetljivija na spoljašnje uticaje, pa iziskuje najviše pomoći u vidu krema i seruma.

krema za bore

Zbog toga kreme protiv bora sa oznakom 50 (i više) moraju biti „teže‟ odnosno bogatije svim korisnim sastojcima o kojima smo dosad pričali. To naročito važi sa sastojke koji se povezani sa proizvodnjom kolagena ili ga na neki način imitiraju.

Zreloj koži potrebne su prirodne masti i ulja, pa potražite kreme protiv bora koje su naročito bogate njima ili su izričito namenjene zreloj koži. Naročito je važno da ovakve budu noćne kreme, jer se koža tokom noći obnavlja i najbolje reaguje na pomenute sastojke.

Kako je hidratacija ove kože naročiti izazov, kreme protiv bora za zrelu kožu treba da sadrže ceramide ili hijaluronsku kiselinu , ali i sastojke koji podstiču regeneraciju ćelija kože poput peptida, vitamina ili novootkriveni sastojak koji se zove Pro-Xylane.

Kreme protiv bora u ovim godinama treba kombinovati sa naročto jakim serumima, ali i proizvodima koji se ponašaju kao da „popunjavaju‟ kožu, te tako ublažavaju bore, poput alfa hidroksi kiselina.

I dalje je teško da odlučite?

Evo onda nekih naših predloga!

Ovo su najbolje kreme za bore

Sigurno se pitate koje su to proverene kreme koje će dati rezultate.

Na našem tržištu ih zaista mnogo, jer se potreba za njima sve više i više uvećava. Najpopularnije su kreme brenda: Nivea, Loreal, Vichy, Eucerin Hyaluron Filler linija,  ali tu su i neki neizvikani brendovi kojima treba da date šansu jer su pozitivna iskustva na njihovoj strani. Većina njih je prirodna. Neke naše poznate ličnosti su im dale šansu i oduševljene su. 

Nije zahvalno reći koja je najbolja krema protiv bora, ali daćemo naše favorite i argumente.

Neborela krema

Ova krema je savršeno formulisana prirodna formula koja eliminiše i bore, ali i fleke i podočnjake sa lica. Sadrži Neodermyl, za koji istraživanja govore da deluje kao kolagen u koži. Tu je i hijaluronska kiselina za hidriranost kože, biopolimeri koji zatežu kožu i ekstrakti sladića, rabarbare, masline, rodopske herbalee koji jačaju kožu i smanjuju podočnjake i fleke. Možete je nabaviti na linku: neborela.com

Taraderm krema za bore

Krema koja usporava pojavu novih bora i smanjuje stare, duboke bore. Ona sadrži vitamin E kao glavni sastojak koji regeneriše kožu i vraća joj elastičnost, kao i prirodna ulja kao što su bademovo, ulje lavande i ulje divlje ruže. Možete je nabaviti na internetu na Tarderm zvaničnom sajtu.

Alp Rose krema

Ovoje još jedna krema koja dosta obećava. Ona je napravljena od matičnih ćelija divlje ruže i koži vraća elastičnost, sjaj i zategnutost već za nekoliko nedelja. Koža se obnavlja, a bore se smanjuju. Formumima se provlače sjajna iskustva sa ovom kremom i mnoge žene je hvale.  Ono što se ipak često još provlači pored ove kreme jeste reč „prevara“. Mnogo je sumnjivih sajtova na kojima se ovima krema prodaje. Možete ukucati u Google i proveriti. Ovde vam nećemo dati link , jer ne znamo sa kog je sajta najbolje naručiti. 

Nikel Hidris krema

Iz asortimana Nikel kozmetike stiže krema koja koži pruža dubinsku hidrataciju i čini da ona ne bude isušena i gruba. Znaci starenja na licu se vremenom smanjuju. Sadrži ceramide i hijaluronsku kiselinu, kao i ekstrakt mandarina, smilja, suncokreta, med, narandže. Možete je za Srbiju nabaviti na Puritiy box sajtu.

Experalta Platinum

Siberian helath je razvio čitavu linija kozmetike za bore koja regeneriše kožu, među njima je i intenzivno podmlađujuća dnevna krema koja  može da sanira blage neprivalnosti na koži, poput bora i ožiljaka. Ovi proizvodi sadrže koloidnu platinu kao sastojak koji podstiče stvaranje kolagena i eliminiše bore. Možete naručiti na Siberian health sajtu

Prirodna krema protiv bora je najbolji izbor

Ukoliko niste ljubitelj industrijskih proizvoda i radije biste koristili prirodnu kozmetiku, danas postoje čitave linije prirodne kozmetike koje sadrže i prirodne kreme protiv bora. Prirodni sastojci su, bez sumnje, uvek bolji i sigurniji izbor, pa vam je prijateljski savet od nas da se okrenete njima.

Štaviše, postoje i razni recepti kako da sami napravite prirodnu kremu protiv bora, što je siguran način da utvrdite da su sastojci koje koristite zaista prirodni. Ovakve kreme su manje efikasne jer sastojci nisu koncentrovani. Na taj način, možete postići najbolju hidrataciju i vremenom ublažiti bore u nastanku.

Razni recepti koriste razne sastojke, a neki od naročito efektnih su sledeći:

 • bademovo ulje ‒ uglavnom služi da omekša kožu i hidrira je, ali i utiče i na ten tako što ga ujednačuje
 • kokosovo ulje ‒ najnoviji hit kada se radi o nezi kože, ponaša se kao jedan od najsnažnijih antioksidanata, pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, te tako čuva ćelije kože od propadanja
 • pčelinji vosak ‒ sadrži vitamin E, umiruje kožu i ima protivupalno dejstvo

Kako napraviti kremu za lice protiv bora?

Na internetu možete pronaći razne recepte , a mi vam ovde prenosimo jedan za koji iskustva kažu da je naročito efektan. Po ovom receptu, dobićete prirodnu kremu protiv bora koja će vam trajati otprilike tri meseca.

Sastojci koji su vam potrebni su:

 • ¼ šolje bademovog ulja
 • 2 kašike kokosovog ulja
 • 2 kašike pčelinjeg voska
 • ½ kašičice ulja sa vitaminom E
 • 1 kašika ši putera
 • malo esencijalnog ulja po izboru i želji (nije neophodno)

Kremu pripremate tako što sve sastojke stavite u staklenu teglu, a onda ih otopite na pari. Povremeno promešajte masu dok se sastojci budu topili kako bi se što pre sjedinili. Nakon što dobijete homogenu masu, ostavite je na sobnoj temperaturi da se ohladi. Nakon što masa ponovo očvrsne, čuvajte je u zatvorenoj kutiji na hladnom mestu i koristite ujutru i uveče nakon što očistite lice.

Krema protiv bora sa želatinom

Druga vrlo popularna i krajnje jednostavna domaća krema protiv bora uključuje želatin kao glavni sastojak. Kako je on odličan prirodan izvor kolagena, ovoj kremi treba pružiti šansu.

Potrebno vam je :

 • pola kašičice želatina
 • 50 ml vode
 • 1 kašika meda
 • 50 ml glicerina (kupite u apoteci)
 • 50 mg tablete aspirina

Sve ovo pomešajte i otopite na pari dok ne dobijete homogenu smesu. Tada prespite u sud i mutite miskreom dok ne dobijete gelastu smesu.  Ostavite da se ohladi sasvim u fržideru i koristite.

Imajte na umu da ove kreme mogu da uklone samo one, u startu uhvaćene, fine linije i bore. Krema protiv dubokih bora i značajnijih znakova starenja treba da ima moćnije sastojke u većoj koncentraciji. Tada se ipak opredelite za neku kupovnu varijantu.

Krema za bore iskustva

Kada krenete u izbor kreme protiv bora, gotovo sigurno ćete biti u nedoumici koju izabrati,  jer je ponuda ogromna. Postoje dnevne, noćne, za predeo oko očiju, za celo lice, sa ovim i onim sastojcima. A onda, sledeće ptanje koje se postavlja: da li krema protiv bora deluje i kakva su iskustva?

Mi smo ih potražili na forumima.

Iskustva sa kremama protiv bora su raznolika. U jednom se žene slažu – treba početi na vreme i krema protiv bora biće vaš odličan saveznik. Prirodne kreme protiv bora su odlična solucija i daju sjajne rezultate. Najbolje su one koje revitalizuju kožu, peglaju bore, ali se bore i protiv drugih znakova starenja kože kao što su staračke pege i fleke na licu.

Par saveta za kraj

Uvek prilagodite kozmetiku svom tipu kože, pa tako birajte i kreme protiv bora u zavisnosti od toga da li imate suvu ili masnu kožu. Naročito dobar savet za suvu kožu  je i taj da noću možete naneti i hidratantnu kremu na kožu na koju ste prethodno naneli kremu protiv bora. Ovo može biti naročito korisno za zrelu kožu ili kožu koja je genetski sklonija starenju. Međutim, ako imate masnu kožu, ovo može samo začepiti pore, te naneti veću štetu vašoj koži.

Nijedan proizvod ne može deluje na apsolutno sve znake starenja. Stoga je najbolje kombinovati proizvode koji se fokusiraju na određene probleme sa kožom. Isto tako, ukoliko imate mešoviti tip kože, kombinujte dve ili više krema protiv bora koje ćete naneti na određeni deo lica.

Ipak, nemojte preterivati sa proizvodima, naročito ukoliko nisu prirodni. Preterano korišćenje aktivnih supstanci može iritirati kožu i čak je i oštetiti, što će samo pogoršati znake starenja. Budite umereni i pratite kako vaša koža reaguje.

Isto tako, ne očekujte čuda, jer starenje ne možemo ni zaustaviti ni preokrenuti. Svi preparati i kreme protiv bora mogu samo ublažiti znake starenja i donekle pomoći vašoj koži. Efekti nikada neće biti drastični i često će biti spori.

Budite uporni i držite se režima, a blagotvorni efekti će već doći.

Za kraj, svakako ono najvažnije ‒ pazite šta kupujete. Samo zato što za neki proizvod tvrde da je klinički ispitan i testiran, ili da ga je odobrila ova ili ona zdravstvena organizacija, ne znači da će imati efekat koji obećava. Dobro proučite sastav i najpre isprobajte kremu pre nego što počnete da je koristite redovno.