Kako uživati na odmoru sa ograničenim budžetom?

Kako uživati na odmoru sa ograničenim budžetom?

Autor:

Ograničeni budžet nije razlog da uskratite sebi zasluženi godišnji odmor. Uz nekoliko saveta i trikova, neosetno ćete uštedeti i opustiti se na moru ili planini.

Spremni ste za letovanje, ali vaše kartice baš i nisu? Vreme je za drugačiji raspored troškova!

Slobodno spakujte kofere i zaputite se na povoljnu destinaciju – dole su neke napomene uz čiju će pomoć sve ići kao podmazano, a nećete ni osetiti da se ustežete od bilo čega.

#1 Vodite računa o skrivenim troškovima!

novcanik-stega

Ako se uhvatite da posežete za konzervicom indijskih oraha iz hotelskog mini bara, zaustavite se na vreme! Artikli koje biste u obližnjoj prodavnici platili mnogo niže naći će se na vašem računu i pokvariti vam utiske s letovanja; ne dozvolite da se ovo desi i odolite iskušenju.

Pored sobnih frižidera, glavni neprijatelj vašeg novčanika na letovanju je i telefonski račun. Zaboravite na telefonske razgovore i SMS poruke, i u potpunosti se prebacite na lokalne WiFi mreže. Mobilni prenos podataka uvek treba da isključite!

#2 Potraga za smeštajem: trikovi za uštedu

Uz pomoć dobre organizacije vremena i planiranja možete dati mnogo manje novca za smeštaj. Ovo su neki od saveta za uspešan lov na povoljan smeštaj:

  • najjeftinije su first minute i last minute ponude; prva opcija je bolja za ljude sa porodicom i preciznim radnim vremenom, dok je druga dobra za mlade i ljude sa prilagodljivim rasporedom;
  • ako vam trebaju jeftini apartmani, naoružajte se strpljenjem i krenite u samostalnu potragu preko interneta; zabeležite sve što vam deluje primamljivo, kontaktirajte vlasnike i budite spremni na kompromise;
  • raspitajte se o mogućim popustima koje možete ostvariti ako pripadate nekoj od osetljivih kategorija ili studirate, imate decu ili ste penzioneri.

Ušteda na odmoru ne mora vas opterećivati – možete da se opustite i uživate i uz malo novca ukoliko presečete nekoliko izvora nepredviđenih troškova u korenu. Novac koji ste sačuvali možete da iskoristite za neku lepu večeru ili novi odevni predmet koji će lepo stajati uz vaš preplanuli ten!

#3 Priručna apoteka – za „ne daj Bože”

Na letovanjima će vas ponekad zateći omanje zdravstvene tegobe, ali to ne mora da vam pokvari raspoloženje. U omanji neseser spakujte pouzdane lekove i imajte ih uvek kod sebe na letovanju, kako ne biste morali da eksperimentišete sa stranim lekovima i sporazumevate se sa apotekarima.

Na letovanju će vam najčešće trebati nešto od ovoga:

  • probiotici;
  • lek za glavobolju;
  • nešto protiv bolova (zubobolja i sl.);
  • lekovi za simptome virusa i prehlade;
  • krema za ubode insekata i opekotine od sunca;
  • hidrogen, flaster.

#4 Dalje od zamki za turiste!

Lokalci će bez ikakvog problema iz gomile izdvojiti naivne turiste koji ne poznaju lokalne običaje, a neko može pokušati i da iskoristi vaše neznanje. Kako biste to sprečili, unapred potražite na internetu savete za turiste i ponešto od lokalnih običaja.

Pravi primer za „dranje” turista su taksi automobili: nipošto ne ulazite u bilo koje vozilo, već zamolite na recepciji da pozovu taksi za vas, ili tražite broj pouzdane lokalne taksi službe. Još više ćete uštedeti ako se odlučite za gradski prevoz; uzmite dnevnu ili nedeljnu kartu i raspitajte se o kretanju autobusa i metroa. Najbolje je da potražite ažuriran sajt i sačuvate snimak ekrana na telefonu, kako biste uvek imali spreman raspored.

Prodavnice u turističkim kvartovima i ulicama popularnim za šetanje mogu biti i duplo skuplje od regularnih – prošetajte samo stotinak metara dalje od centra, i videćete kako se cene sve više smanjuju.

#5 Kako se hraniti?

ishrana-kuvanje-paradajz-se

Ukoliko niste u hotelu sa uplaćenim doručkom, ručkom i večerom, sva je prilika da ćete tokom odmora biti prepušteni sebi što se tiče hrane. I ovde je moguće uštedeti, a da ne ostanete gladni!

Za početak, lako ćete proceniti u kojim je restoranima cena obroka neopravdano visoka: luksuzni restorani u centru prvi su na listi precenjenih lokala, a umesto njih možete se sasvim dobro najesti u nekom manjem restoranu gde se hrani lokalno stanovništvo, ili negde gde služe domaće specijalitete.

Sem toga, obratite pažnju i na table ispred restorana: tu pišu cene za sve što se služi, pa ne možete da pogrešite! Imajte na umu da je negde napojnica obavezna, a negde se uračunava i porez i kuver, pa uvek spremite nešto više novca od onoga što ste precizno izračunali.

Ukoliko sami spremate hranu u apartmanu, najbolje je da namirnice kupite u najbližem supermarketu, gde se kupuje i na veliko. Male radnje u turističkim naseljima često dupliraju cene u sezoni, pa bi bilo dobro da uporedite cene kada budete išli u kupovinu. Na pijaci ćete naći voće i povrće koje je sigurno sveže, a možete da probate i neke stvari kojih kod nas nema.

Ušteda na odmoru ne mora vas opterećivati – možete da se opustite i uživate i uz malo novca ukoliko presečete nekoliko izvora nepredviđenih troškova u korenu. Novac koji ste sačuvali možete da iskoristite za neku lepu večeru ili novi odevni predmet koji će lepo stajati uz vaš preplanuli ten!