Krompir dijeta, jeftina i moćna!

Krompir dijeta, jeftina i moćna!

Krompir dijeta je kratkoročna dijeta za mršavljenje. Traje samo 3 dana, a možete izgubiti 3-5 kilograma. Želite da znate njena pravila? Onda nastavite sa čitanjem.

Možda vam sumnjivo zvuči da krompir može da pomogne u mršavljenju, jer obično nije na listi namirnica koje se preporučuju u dijetama za mršavljenje. Naprotiv, najčešće se nalazi na listi namirnica koje treba da izbegavate ako želite da smršate. Znate već, pun je skroba, ugljenih hidarata, a to baš i nije nešto što topi salo. Otkud onda sad odjednom krompir djeta i u čemu je fora? Zašto je sve popularnija?

Hajde da vidimo čega u krompiru ima i ima li on zaista nekog potencijala kao hrana za mrašvljenje.

Da li krompir goji?

Sigurno ste se već zapitali koliko kalorija ima krompir i da li on goji? Pa, zavisi na koji način ga spremite. Pržen u ulju u vidu pomfrita, ili onaj u vidu čipsa obogaćen aditivima, aromama i enormnom količinom soli sigurno nije nešto što ćete jesti kada ste na krompir dijeti – osim ako želite da zaradite celulit. Dva put razmislite. Moja prijateljica Jelena se jedva otarasila celulita. Dugo se mučila, dok nije pronašla prirodno rešenje koje joj je pomoglo. Od tada ga stalno koristi i izgleda top. Dobro je da znate šta je to. Pročitajte u njenom ličnom iskustvu na ovom linku: https://minutzamene.com/moj-celulit-je-nestao-na-ovaj-nacin/

A evo i koliko kalorija ima koja vrsta jela od krompira:

 • 100g krompira ima 76 kalorija
 • Pomfrit ima 321 kaloriju na 100 g
 • Pečeni krompir u rerni 140 kalorija na 100g
 • Kuvani oko 100 kalorija na 100g
 •  100g čipsa ima čak 561 kaloriju

Ovo su neke približne vrednosti. Krompir ima različite sorte (crveni, beli) pa i kalorije samim tim mogu malo da variraju.

Imajući ovo u vidu, odmah je jasnije šta u krompir dijeti dolazi u obzir, a šta ne.

Da pojasnimo.

Prosečnom odraslom čoveku potrebno je oko 2000 kalorija dnevno. Jedući krompir za doručak ručak i večeru u kuvanoj ili pečenoj varijanti, vaše mršavljenje može zaista krenuti uspešnim tokom. Sa druge strane, jasno vam je da ćete jedući čips i pomfrit ( a ovo su samo kalorije na 100g, dok vi sigurno pojedete više) vrlo lako i preterati.

Jeste li znali da je kuvani krompir je jedna od namirnica koje naviše zasićuju?

U jednom testiranju, osobe koje su jele kuvani krompir su duže vremena izdržale pre nego što su ponovo uzele da jedu, a i tada su jele u manjim količina u odnosu na osobe koje su jele neke druge namirnice.

Dakle, jasno je da krompir dijeta mora imati pravila, pa zato hajde da objasnimo i njih!

Krompir dijeta – pravila

Na koji način funkcioniše krompir dijeta?

Stvar je u sledećem: Krompir je pun skroba. U kombinaciji sa vodom, on vas dosta zasiti i na taj način nemate potrebu da jedete još. Nećete biti gladni.

E sad, ima među nama i onih koji jedu i kada nisu gladni. Zapravo, većina osoba sa viškom kilograma ima ovaj problem – ili jedu jer vole i uživaju u hrani, ili jedu na emotivnoj bazi. Sa tim ćete ipak morati da se izborite na drugi način.

Krompir je bogat vlaknima koja će da ubrzaju varenje hrane, što je posebno važno onda ako imate lenja creva. On sam po sebi nema mnogo kalorija, pa ćete ostati u okviru preporučenog dnevnog unosa, pa i ispod broja potrebnih kalorija,a to dovodi do mršavljenja.

Dijeta sa krompirom ima nekoliko varijanti i nijedna ne traje dugo, a brzo daje rezultate.

To vas može motivisati , jer izdržati dijetu 3 dana nije isto kao i promeniti kompletan režim ishrane, kao što je potrebno kada ste na hrono dijeti.

Sa druge strane, kako to kod ovih kratkoročnih i jednoličnih dijeta biva , kao što je ova ili dijeta sa bananama, rezulatati su kratkotrajni. U suštini, za tri, pet pa i sedam dana, ono što ćete izgubiti je višak vode u organizmu, dok će masne naslage verovatno ostati netakmute.

Pa opet, ukoliko vam je dovoljno da skinete 3-5 kilograma i ako će vam to biti dobra motivacija za nastanak dijete , krompir dijeta je super stvar.

Koja su pravila?

Zavisi od vrste dijete.

Zajednička su da:

 • Jedete krompir svaki dan
 • Pijete barem 12 čaša vode dnevno
 • Izbegavate alkohol. Možete piti umereno kafu ili čaj (bez šećera) i vodu.
 • Nema grickalica
 •  Nema dodatnih masti
 • Umerena fizička aktivnost je u redu. Ne iscrpljujte se teškim treninzima.

Dijeta sa krompirom deluje jer vi realno unosite manje kalorija nego što potrošite. Kuvanog ili pečenog krompira bez začina nećete se baš najesti i prejesti, a onda će  i rezultati biti vidljivi.

Ukoliko želite da vam dijeta uspe, izaberite dobar tajming. Izbegavajte da iskušenja i ne započinjite dijetu u vreme kada su praznici. Sa druge strane, period posta na vodi može biti dobar izbor.

Vrste dijete sa krompirom

Postoji nekoliko vrsta dijeta sa krompriom, premda je suština ista – jedete samo krompir i to radite 3 dana,. U nekim slučajevima pojedinci i produže dijetu na 5 ili 7 dana. A evo i detalja:

Dijeta sa kuvanim krompirom

Kod ove varijante jede se samo kuvani krompir. Nema soli, nema dodataka. Ukoliko baš ne možete nikako da ispoštujete ova pravila, dodajte neke niskokalorične začinske biljke i eventualno male količine sirćeta. Od masnoća možete neka prirodna nerafinisana ulja, kao što je maslinovo, ali najbolje bez njega.

Ne morate da kuvate porciju pop porciju krompira. Skuvajte ga u ljusci. Oljuštite  samo ono što ćete pojesti za obrok. Ostalo ostavite sa ljuskom. Ona će da zaštiti krompir od sušenja i moći ćete da ga jedete za popodnevni i večernji obrok.

Držite ovu dijetu 3 dana.

Dijeta sa pečenim krompirom

dijeta sa pečenim krompirom

Ukoliko vam kuvani krompir ne zvuči kao dobra ideja, onda probajte sa pečenim. Pri držanju ove dijete, koja takođe traje samo 3 dana, jedete 1 kilogram krompira dnevno. Ako imamo na umu da pečeni krompir ima 140 kalorija, vi na ovaj način unosite maskimalno 1400 kalorija. To je manje nego što inače unosite, i manje od preporučenog dnevnog unosa,pa će stoga i rezultati doći.

Pored toga, važno je i da pijete više 2 litra vode dnevno. Zapravo, preporučuje se 12 čaša vode dnevno, što je i više od 2 litra. Ne samo da je ovo neophodno za dobru hidrataciju, nego će i voda da doprinese osećaju sitosti.

Kakvo je pravilo ove dijete?

Krompire dobro operite, isecite na krupne kriške (može i polovine) i pecite u rerni dok ne porumene. Rasporedite u 5 obroka i jedite  tokom dana. Neka razmak između obroka bude što ravnomernji.

Dijeta sa krompirom i jogurtom

Kod ove varijante možete izgubiti i do 5 kilograma težine za 3 dana. Zvuči dobro?

Ako vam se ova kombinacija sastojaka dopada, evo detaljnog jelovnika dijete sa krompirom i jogurtom za sva 3 dana,

Krompir jedete bez dodatka soli, a o nekim drugim začinima za poboljšanje ukusa koji nisu baš najprirodniji i mogu sadržati čak i šećer da i ne govorimo.

1 dan:

Doručak:

Jedan kuvani krompir srednje veličine i jedna čaša jogurta

Ručak:

Dva kuvana krompira i čaša jogurta

Večera;

2 čaše jogurta

2 dan:

Doručak:

1 čaša jogurta

Ručak:

Kao i prvi dan , dva krompira i čaša jogurta

Večera:

1 kuvani krompir i čaša jogurta

3 dan:

Doručak

1 krompir kuvani, ali ovoga puta nema jogurta

Ručak:

Jedan kuvani krompir i 1 ćaša jogurta

Večera:

jedna čaša jogurta

Jogurt je odličan dodatak jer reguliše rad creva, ubrzava izbacivanje toksina. Ovo je jako restriktivna dijeta i nemojte je držati duže od 3 dana.

Dijeta sa krompirom – iskustva i rezultati

 

dijeta sa krompirom

Iskustva sa krompir dijetom govore da deluje i da u potpunosti dobijete ono što tražite. 3-5 kilograma manje za 3 dana. Ipak, istini za volju to je samo višak vode iz organizma. Moramo priznati da kada vidite da vaga pokaže manje brojke, sigurno ćete se prijatno iznenaditi i u tome je draž ove dijete!

A šta možete naučiti iz iskustva sa krompir dijetom?

Pa svakako to da vaše životne navike nisu bile dobre, ukoliko ste već imali višak vode u organizmu (o višku kilograma da i ne govorimo)  i to može biti dobar signal da to promenite! Voda se nakuplja onda kada jedete mnogo hrane bogate ugljenim hidratima i mnogo slanih namirnica sa previše natrijuma. I ovaj mineral i ugljeni hidrati vezuju za sebe vodu.

Prednost ove dijete je i to što ne morate da smišljate neki jelovnik i pravite planove. Jedete krompir i to je to. A za razliku od nekih dijeta koji na kraju ispadnu skupe, ova dijeta je smešno jeftina. Ne samo da ćete skinuti neki kilogram, nego ćete i uštedeti neki dinar.

Iskustva sa krompir dijetom govore i u prilog toga da ova namirnica baš brzo zasiti. Osim toga, ne možete baš ni uživati u krompiru za doručak, ručak, večeru i tako tri dana – sigurno da baš nećete preterati, posebno kad nije ni masan ni začinjen. Krompir sam po sebi može biti dosta suv i to će vas naterati da jedete sporije. Time su i veće šanse da signal da ste jeli stigne do vašeg mozga na vreme.

A kakva su iskustva nakon dijete se krompirom?

Stvari stoje ovako. Vratite se na stari režim ishrane, vratiće vam se i kilogrami

Oni koji su probali dijetu sa krompirom tvrde i da im je nakon nekoliko dana na nezačinjenom krompiru, svaka druga namirnica delovala kao pravi luskuz i poslastica.

Mnogi tvrde da posle 3 dana krompir dijete nisu imalu toliku želju za slatkišima, koliko su imali potrebu za proteinima.

Tada je dobro vreme da se bacite ne neku proteinsku dijetu ili izaberete neki zdraviji režim ishrane koji uključuje sve namirnice.

Da li je dijeta sa krompirom zdrava?

Svakako, na duži rok, nije preporučljivo hraniti se samo jednom namirnicom, ma kako ona zdrava bila. Zato ovo jeste kratkoročna dijeta.

Jedan veliki krompir  sadrži dosta ugljenih hidrata, ali je isto tako i dobar izvor vlakana, a u njemu ima i proteina. Jedući samo krompir, dobićete dosta vitamina B-6 (kažu stručnjaci oko 70% dnevnih potreba za ovim vitaminom) a tu su i drugi vitamini iz B grupe, premda u manjoj količini – niacin, riboflavin, folati i tiamin. Pored toga u krompiru ima i vitamina C. Tu je i nezanemarljiv udeo minerala : Jedući krompir unosite dosta magnezijuma i fosfora i manje doze bakra, cinka i kalijuma.

U korist zdrave strane ove dijete ide i činjenica da ćete imati manju potrebu za slatkišima i das vam grickanje čipsa neće biti ni na kraj pameti. Najbolje od svega je što za tri dana ima i da uvidite koliko često jedete nezdravu hranu i koliko puta tokom dana jedete samo zato što vam je dosadno.

U tom smislu, krompir dijeta je zdrava. Ipak, postoje saveti da možete da držite ovu dijetu maksimalno 15 dana. Iako ima slučajeva da su se pojedini ljudi držali se ovog režima ishrane celih godinu dana, mi vam to ipak nikako ne preproučujemo!

Zašto?

Ako jedete samo krompir, jednostavno će vam nedostajati neke hranjive materije.

92% posto vaših kalorija doći će iz ugljenih hidrata, dok masti i proteina neće biti dovoljno. Bez dovoljno proteina, nećete gubiti samo kilograme, negi i mišićnu masu.  Takođe, nećete imati dovoljno gvožđa u ishrani, a to će da doevede od anemije. Masti su neophodne za normalano funkcionisaje mozga, proteini za mišiće, a sve zajedno za jak imuni sistem. Zato su vam pored krompira potrebne i druge namirnice.

Vredi li probati dijetu sa krompirom?

Ako volite krompir samo napred, ali nakon toga nastavite sa zdravom ishranom i vaši kilogrami će se sigurno topiti.

To znači:

 • birajte zdrav doručak
 • jedite raznovrsnu i zdravu hranu, izbegavajte prerađevine
 • vežbajte

A to već i sami znate, zar ne?