Neuzvraćena ljubav, važna životna lekcija

Neuzvraćena ljubav, važna životna lekcija

Gotovo da nema osobe koja se u svom  životu nije susrela sa  teskobom neuzvraćene ljubavi. Poznato nam je koliko to može biti bolno iskustvo. Kako zaboraviti neuzvracenu ljubav?

Nije važno da li ste tinejdžer ili osoba srednjih godina, nemoguća ljubav Vas može dovesti do velike patnje, osećaja odbačenosti i nesigurnosti. Jake, nekontrolisane emocije, mogu uticati i na druge sfere vašeg života. Opsesija, tuga, razočarenje predstavljaju emocije koje osećamo kada smo nevoljeni od osobe koja nas privlači i sa kojom priželjkujemo ljubav. Stepenice koje prolazimo kroz emotivni bol prihvatajući nedostupnu ljubav mogu biti stepenice lične transformacije.

Oni koji su prošli kroz tu patnju  rekli bi,  dobro došao u klub!

Ali da li se možemo pomiriti sa činjenicom da osoba koju želimo kraj sebe, ne gleda na nas istim očima? Kako preboleti  neuzvraćene emocije?

Ne samo što možemo preboleti, već možemo dosta naučiti iz patnje koju nam je nanela neuzvraćena ljubav, emotivno i mentalno ojačati i naučiti zdravo da se nosimo sa odbacivanjem.  Takvo iskustvo predstavlja put otkrivanja ličnih strahova, potencijala i zadovoljstva. Učenjem iz lične patnje, učimo mnogo toga o sebi!

Zapravo, kroz problem jednostrane ljubavi, možemo steći “imunitet psihe” koji će nam služiti da zrelo i stabilno sagledamo sve dobre i lose strane  ljubavi

Zašto neuzvraćena ljubav boli?

Voleti nekoga, misliti o toj osobi, deliti lepe trenutke, zvuči neverovatno romantično. Oh, ta pusta ljubav, defintivno daje smisao našim životima. Međutim i ljubav ima trnje na koje se možemo ubosti. Taj trn ljubavi naziva se  neuzvraćenost.

Neuzvraćena ljubav nije obostrana. Upravo problem nastaje kada jedna osoba oseća snažne emocije prema drugoj osobi, a da pri tome druga osoba ne oseća i ne pokazuje iste emocije.  

Zvuči li Vam poznato?! Osećaj odbačenosti, sujeta, bes i anksioznost mogu nastupiti kao odbrambeni mehanizam u fazi neuzvraćene ljubavi. Razlog tome leži u neprihvatanju činjenice da nismo voljeni od osobe prema kojoj mi osećamo snažne emocije.

Poput suprotnih polova na magnetu, ma koliko se trudili da ih spojimo oni jednostvano beže. Tako je i sa emocijama, osobe koje ne gaje slične emocije prema drugoj osobi nisu u stanju da osete bol koji zadaju osobi koja pati za njima.

Nemoguća ljubav kao sindrom

nemoguca ljubav

Možete biti odbačeni od strane različitih grupa i zajednica i nećete osećati takav intenzivan emotivni bol. Svakodnevno, doživljavate sitne odbačenosti i neuzvraćene emocije, ali ipak ih nećete doživeti kao traumatično iskustvo. Međutim, ljubav određene osobe za Vas može da predstavlja nešto drugo, nešto zbog čega možete danima fizički i mentalno patiti ukoliko postanete svesni da od te osobe ne možete očekivati ljubav.

Stručnjaci smatraju da stres prouzrokovan neuzvraćenim emocijama može dovesti do srčanih obolenja, poremećaja varenja, povišenog pritiska, depresije i drugo.

Nemoguća ljubav zaista Vas može ometati u svakodnevnom životu, gde god da se okrenete videćete nešto što će vas asocirati na vašu bol. Sentimentalne pesme, tužni filmovi, teške životne priče. Možete osećati bol u grudima, možete danima plakati i biti bezvoljni.  

Prihvatanje teške istine, da proživljavate nemoguću ljubav, je prvi stepenik ka prebolevanju te ljubavi.

Kako psiholozi tumače jednostranu ljubav?

Osoba u koju smo zaljubljeni i prema kojoj osećamo jake emocije, predstavlja ekskluzivnu  osobu u emotivnom životu svakog pojedinca. Sve naše misli  vezane za tu, posebnu osobu, su emotivno obojene. Kako bi rekli, leptirići nas preplave.

Nije retkost da tu osobu vidimo u mnogo boljem svetlu nego što ona jeste, superiorniju i nedostužnu za nas, što nas intrigira  i podstiče da je iz dana u dan osvajamo.

Za tango, potrebno je dvoje…

Da bi doživeli nemoguću ljubav, trebalo bi  pre toga biti u nekom odnosu sa  tom osobom.

To ne znači da zaljubljenost u Bred Pitta ne može biti nemoguća ljubav za Vas, ali ovde se bavimo ljudima iz života za koje nas vezuju snažne emocije.Da li ćete je sresti na zabavi i uživati u dugim razgovorima, ili će to biti vaš najbolji prijatelj u koga ste zaljubljeni, nije važno. Nije retkost da uplovite u romantičnu vezu sa pratnerom koji iznenada počinje da se udaljava od vas i jednostavno nestane.

Zašto patimo za osobom koja nam ne uzvraća ljubav?

Često se dešava da tu osobu ne vidimo celovito, odnosno vidimo samo njenu lepu ili samo lošu stranu. Zato nam na trenutke ona može izgledati kao najdivnija osoba koju poznajemo  ali na trenutke i kao njena suprotnost.

Problem necelovitog posmatranja i doživljaja neke osobe budi kod nas oprečne emocije, od ljubavi do mržnje. Ali kada je neuzvraćena ljubav u pitanju, celovit doživljaj je neophodan kako bi smo podneli teške emocije sa kojima se borimo.

Fantaziranjem, traženjem izgovora, begom od realnosti, možemo zavarati sebe da osoba koja odbija naše emocije zapravo igra igru sa nama. Obmanjivanje sebe, iracionalni zaključci, predstavljaju mehanizam odbrane koji stvara osoba kako bi se izborila sa neuzvraćenom ljubavlju. Stvarajući sebi lažnu nadu da je takav odnos ipak moguć, osoba sebi samo produžava stanje patnje i agonije.

Nije retkost čuti što je neko hladniji prema drugoj osobi, toliko druga osoba više želi da je osvoji.Da li je ta osoba već  zauzeta, nedostižna ili nas samo ne ceni dovoljno – činjenica je da se može desiti da usled odbijanja počnemo  još više da želimo tu osobu. Neretko su sujeta i reciprocitet emocije koje tada vladaju nad nama.

Sujeta

Ideja da osobu koju jako želimo kraj sebe nas odbija i proživaljavamo nemoguću ljubav može biti težak udarac našoj sujeti. Činjenica je da svako od nas želi biti poseban i svako želi da ostvari ljubavni odnos sa osobom koja mu se dopada. Ali kada nam to ne pođe za rukom, naš um se bori protiv ideje nemoći i nesigurnosti sujetom. Međutim što više postajete agresivniji i što više vršite pritisak na osobu koja Vam ne uzvraća ljubav možete napraviti suprotan efekat.  Počinjete tu osobu još više da gurate od sebe, a to nije način kako preboleti neuzvraćenu ljubav. 

Zamislite da ste žedni i pijete morsku vodu. Žeđ nećete moći da ugasite i sve vreme ćete piti sve više i više vode. Rezultat je jasan. Ukoliko osoba ne želi da Vam uzvrati ljubav, nemojte na silu tražiti razloge da ne poverujete u to.

Reciprocitet

Naš um funkcioniše po principu reciprociteta. Ukoliko učinimo nešto za nekoga, nesvesno imamo očekivanja da će ta ista osoba uraditi nešto za nas. Kada ulažete energiju i vreme u odnos sa nekom osobom, zapravo činimo to sa ciljem da bi nam se vratila uložena pažnja i trud. Dodamo li na to usluge, duge razgovore, pažnju, prirodno je da očekujemo nešto zauzvrat. Što nam se manje uzvraća sve što pružamo, skloni smo da još više snage i elana uložimo kako bismo dobili ono što smatramo da zaslužujemo. Na taj način, što više ulažemo, a ta osoba nam manje uzvraća, mi još više želimo tu osobu, jer smo uložili mnogo u nju. Ipak, ovo je velika greška- ulaganje prevelikog vremena i energije u nekoga ko nas ne želi pored sebe, obično će još više gurnuti osobu dalje od nas.

Dolaskom do relanog sagledavanja odnosa, celovitim posmatranjem osobe koja nam ne uzvraća emocije kao i vladanjem emocija možemo izbeći samoobmanu, sujetu i problem sa reciprocitetom i naći način kako preboleti neuzvraćenu ljubav.  

Psiholozi smatraju da je neophodno vreme kako bi se sve prijatne i neprijatne emocije stabilizovale i smirile i kako bismo uspeli da prebolimo nemoguću ljubav. Treba odvezati klupko zamršenih emocija. Međutim većina populacije ima problem u sagledavanju realnih aspekata tog emotivnog debakla i  ne može na zdrav način da se izbori sa tako oprečnim i teškim emocijama.

Ljubavno odbijanje, može probuditi veoma destruktivne emocije poput besa i mržnje kod osobe koja nije dobila ljubav za uzvrat. Uzrok tome leži u velikom strahu i frustraciji od odbacivanja.

Odbacivanje, nemogućnost uspostavljanja ljubavne veze, raskidi, neuzvraćena ljubav predstavljaju veliku frustraciju za koju je neophodno vreme kako bi ste iz stanja uznemirenosti sve burne emocije smirile i na pažljiv način sagledale.

Upravo ta frustracija, kažu stručnjaci nastaje kao neodstatak sposobnosti  vladanja sopstvenim emocijama. Nemoguća ljubav nikome ne prija, ali to ne znači da nećete naći ljubav na drugome mestu .

Stručnjaci smatraju da je optimalni period zdrave patnje između šest i osam nedelja.

Ukoliko osoba ne može da se pomiri sa idejom neuzvraćene ljubavi, valjalo  bi potražiti stručan savet psihologa.

Četiri načina kako preboleti nemoguću ljubav

Proveli ste noći plačući, nemate snage da odete ni na posao. Ležite u krevetu i gledate “ Seks i grad”. Ukoliko Vam ovaj scenario izgleda poznato onda je vreme da podignete roletne i pažljivo pročitate naše savete.

preboleti neuzvraćenu ljubav

Razmazi sebe…

Ukoliko Vam se dogodi da teško podnosite   ljubavno razočaranje,   da ste jako razočarani i tužni, nemojte potiskivati emocije. Predlažemo Vam da se odmorite nekoliko dana od Vaših dnevnih obaveza. Jedan od odličnih načina kako zaboraviti neuzvracenu ljubav jeste da ugodite sebi. Da li ćete jesti u krevetu i gledati omiljeni film ili ćete obilaziti butike sa prijateljicama na Vama je izbor. U ovom periodu je jako važno vreme koje posvećujete sebi. Vreme kada volite sebe više. Nemojte biti strogi prema sebi, vreme je da se opustite! Uživajte i opustite se.

Pronađi hobi

Energija koju gubimo dok patimo za nekim, može nas dovesti do depresije i bezvoljnosti. Dakako,važno je povratiti energiju i usmeriti na kreativne stvari. 

Moja prijateljica, kada ju je dečko ostavio nakon nekoliko dana odlučila je da preuredi čitav stan. Od lepljenja tapeta, krečenja do pomeranja nameštaja. Kada sam je pitala, kako se oseća? Odgovorila mi je : NIkad bolje, osećam više energije od kada sam oplemenila svoj prostor.

Ovo je dobra ideja zar ne? Da li ćete promeniti nameštaj, upisati kurs šivenja ili krenuti na jogu izbor je vaš. Važno je vratiti se samom sebi, vratiti energiju za lični razvoj, pomoćiće Vam u zaboravljanju neuzvraćene ljubavi.

Izlasci su opet zanimljivi

Da li se sećate kada ste poslednji put izašli i đuskali čitavu noć? Kada ste okupili prijatelje iz srednje škole? Možda Vam je baš to potrebno. Prijatelji, izlasci i smeh. Da, nećete pričati sa prijateljima o vašoj nesrećnoj romansi i emotivnom bolu. Pričaćete o vašim dogovštinama, smešnim frizurama iz tinejdžerskih dana. Opustićete se i zaboravićete na vaš bol.

Reći ću Vam nešto o mojoj najboljoj prijateljici. Nakon prekida dugogodišnje veze osećala se užasno depresivno i odbačeno. Patila je i samo  je razgovarala o tome koliko je boli neuzvraćena ljubav, govorila je da nema snage da preboli.  Bila je jako  ljuta. Više nisam mogla da slušam o njenom bivšem dečku i shvatila sam da ona nema ništa drugo o čemu će pričati. Zato sam organizovala žurku gde sam pozvala ogroman broj ljudi koji nju nije poznavao.  Naterala sam je da priča sa ljudima ali ne o njenom bivšem dečku. I da, desilo se to da je počela da se smeje. Veselila se čitave noći i konačno je počeo da se vraća njen sjaj.

Može se preboleti neutešna neuzvraćena ljubav, kada shvatite da ima mnogo zanimljivih ljudi oko Vas.

On nije jedini

Osoba koja  Vam je ukrala srce, zbog koga ste patile i otpatile definitivno nije jedina osoba na svetu.Vreme je da počnete da izlazite sa drugim ljudima. Nemojte se plašiti da se može dogoditi opet nemoguća ljubav. Kroz to ste već prošli, naučili ste da se živi i posle toga i sada je vreme za nove radne pobede. 

Sećate se moje prijateljice iz prošlog primera? Mislila sam da je beznadežni slučaj. Ta ista devojka je u srećnoj vezi sada, i znate šta?! Zaista je pronašla partnera sa kojim je potpuno zadovoljna.

 

Šta se nauči od nemoguće ljubavi?

Takva vrsta ljubavi zaista može biti najgore iskustvo. Međutim sve ono što ste prošli prebolevajući je, vas je naučilo mnogo toga.  Život nije gotov, ovakva ljubav se svima desi, ali to ne znači da nakon nje nećete voleti mnogo jače.

Neuzvraćena ljubav nas tera da razmislimo šta je za nas ljubav

Pomalo zvuči neobično ali zapravo ovakva životna situacija Vas natera da se zapitate šta za Vas predstavlja ljubav, koliko ste spremni da žrtvujete za ljubav i kada je vreme da kažete zbogom!

Uči nas da prihvatimo odbacivanje

Ovo je bolna lekcija za sve nas, ali neizbežna. Biti jednom odbijen znači naučiti se nositi sa tim osećajem. Setite se samo koliko ste puta Vi odbili nekoga ko Vam nije bio simpatičan, stoga ovu životnu lekciju prihvatite kao i sve druge.

Primorava nas da budemo bolji.

Setite se koliko ste se trudili da pokažete najbolji deo sebe osobi koja Vam se dopada. Iako sa tom osobom niste uspeli da podelite emocije, bili ste odbijeni uvideli ste kako izgleda kada dajete najbolje od sebe. Stoga zašto se ne bi potrudili da date čitavom svetu najbolji deo sebe.

Neuzvraćena ljubav je dokaz da možemo opet voleti.

Snažne emocije koje ste osetili pored osobe koja vas nije volela na isti način, mogu vas navesti da budete mnogo obazriviji pri ulasku u sledeće emotivne veze. Ali to ne znači da nećete voleti opet i da nećete biti voljeni.  Verujete bićete i volećete opet mnogo jače i srećnije.