Organska kozmetika nije bacanje para, nego najbolji izbor za negu!

Organska kozmetika nije bacanje para, nego najbolji izbor za negu!

Pitate se da li da pređete na organsku kozmetiku, kao i kakve će efekte imati na vašu kožu, kosu i zdravlje? Mi vam otkrivamo sve važne informacije!

Da li ste ikada razmišljali o tome šta sve ulazi u sastav vaše šminke, šampona, losiona za telo ili gelova za tuširanje? Verovatno ne, jer su nam svima nažalost važnije neke druge stvari – pakovanje, miris i slične karakteristike. A to može skupo da nas košta. Ne, ne preterujemo.

Ali, nemojte nam verovati na reč, nego procenite i sami. Evo uobičajnih sastojaka mnogih industrijskih kozmetičkih proizvoda:

 • naftni derivati poput petroleja i parafina – zatvaraju pore i deluju kao plastična folija, pa ometaju organizam da eliminiše toksine; iako se dugo zadržavaju na koži, jer ih je teško u potpunosti isprati i toksični su i kancerogeni, u širokoj su upotrebi zbog svoje niske cene
 • ftalati – spojevi koji izazivaju posebnu zabrinutost, kako u medicinskoj zajednici, tako i među stručnjacima za životnu okolinu i često se nazivaju i “endokrini disruptorima”, jer remete hormonalni balans u telu
 • parabeni – konzervansi koji se dodaju većini proizvoda na bazi vode, kako bi se sprečio razvoj različitih bakterija; dok štite proizvode od bakterija, parabeni utiču, kao i ftalati, na hormonski balans (oponašaju estrogen)
 • propilen glikol – bistra, bezbojna i slabo isparljiva tečnost, bez mirisa, čija je uloga otvaranje pora, kako bi drugi sastojci lakše prodrli u kožu; iako nije štetan u istoj meri kao prethodno pomenuti sastojci, može da izazove iritaciju
 • sintetičke boje – ako se oduševljavate rozom, ciklama, žutom ili već nekom četvrtom bojom svojih gelova za tuširanje, treba da znate da su veštačke boje takođe toksične, jer se i one uglavnom prave od naftnih derivata

Pošto u proseku koristimo oko 10 kozmetičkih proizvoda dnevno, to znači da nanesemo i do 130 hemikalija. Kada pogledamo ove sastojke i njihovo desjtvo i imamo i u vidu da naša koža apsorbuje čak 60 posto onoga što na nju nanesemo, itekako imamo razloga da budemo zabrinuti zbog svoje svakodnevne beauty rutine i proizvode koje koristimo za ličnu higijenu.

Srećom, postoji bezbednija alternativa – organska kozmetika.

Ako već neko vreme razmišljate o njoj, u redovima koji slede otkrićete šta je organska kozmetika, po čemu se razlikuje od prirodne i zašto bi trebalo da razmislite o njenom korišćenju.

Šta je organska kozmetika?

organska kozmetika

Organska kozmetika označava kozmetiku u čiji sastav ulaze samo sastojci proizvedeni u skladu sa strogim procedurama po pitanju čistoće i odsustva pesticida i veštačkih đubriva. U sastav ove kozmetike ne ulaze genetski modifikovane biljke i ne upotrebljava se nanotehnologija, sterilizacija zračenjem i druge metode koje bi mogle da budu rizične po ljudsko zdravlje.

U njoj nećete pronaći ftalate, parabene i derivate nafte poput mineralnog ulja, kao i mnoge druge koje se nalaze na deklaracijama industrijske kozmetike, a čija štetna dejstva nisu čak ni ispitana.

Razlika između organske i prirodne kozmetike

Prirodna kozmetika još uvek nije zakonski regulisan termin i zato je odsustvo sertifikata glavna razlika u odnosu na organsku.

Kao i u organsku, i u prirodnu kozmetiku ulaze prirodni sastojci, dobijeni direktno iz biljaka ili minerala, bez prerade ili minimalno prerađeni. Obavezno pogledajte redosled sastojaka – što je bliži početku liste, u većoj je koncentraciji u proizvodu i obrnuto. Ako su na primer među sastojcima, i to pri početku liste, sastojci poput šea butera, aloje ili esencijalnih ulja, možete biti sigurni da je u pitanju prirodni proizvod.

Iako su i u prirodnoj kozmetici zabranjeni sastojci rizični po zdravlje ljudi, proveravajte deklaracije i izbegnite one koji sadrže parabene, ftalate, veštačke boje i mirise.

Po pitanju zdravlje i dobrobiti planete, prirodna i organska kozmetika se neuporedivo bolji izbor u odnosu na konvencionalnu. Uz to, često su i efikasnije u rešavanju problema koje imamo.

Ne verujete?

Onda obavezno pročitajte kako se Nina izborila sa bubuljicama, mitiserima i masnom kožom i dobila savršen ten upravo upotrebom prirodne kozmetike: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Organska kozmetika za lice i telo

Evo razloga zašto bi trebalo da koristite organsku kozmetiku:

Ne dolazi do zasićenja prilikom upotrebe organske kozmetike

Pretpostavljamo da ste primetili da nakon dužeg perioda korišćenja istih proizvoda (bez obzira da li je u pitanju krema, losion ili šampon) imate osećaj da su vam se koža i kosa zasitili. To je zbog velikog broja veštačkih sastojaka koji ostaju na površini. Ovakav problem nećete imati sa organskom kozmetikom.

Organski kozmetika je zdraviji izbor

Kao najveći ljudski organ, koža se neprestano obnavlja, učestvuje u eliminaciji toksina i predstavlja barijeru za bakterije. I upravo je zbog toga izbor kozmetike važan.

Onoliko pažnje koliko posvećujemo namirnicama koje unosimo, količini tečnosti i sna, treba da posvetimo i odabiru onoga što nanosimo na kožu. Dok smo sa jedne strane zabrinuti šta ima u vodi i vazuhu i sprovodimo tretmane detoksikacije, nanosimo toksičnu kremu i mleko za telo i omogućavamo prodor štetnih sastojaka u telo. Prilično besmisleno, zar ne?

Molekuli naftnih derivata poput vazelina i parafina koje koža nije u stanju da apsorbuje zbog njihove veličine, ostaju na površini kože i remete njene prirodne funkcije. Istovremeno drugi štetni sastojci industrijske kozmetike, čije nazive nekada ne možemo ni da pravilno izgovorimo, odlaze u naš krvotok.

Kod organske kozmetike, ovakavi rizici ne postoje.

Organska kozmetika ne sadrži veštačke mirise

Kada na proizvodu videte oznaku “miris”, “parfem” ili “fragrance”, možete samo da nagađate šta to znači. Bilo koji štetni sastojak se može kriti iz toga.

Naime, oznaka “miris” se u kozmetičkoj industriji koristi kao sveobuhvatan termin za brojne hemikalije. Čak 12.500 hemikalija koje kreiraju miris u kremama, sapunima i kupkama može biti sakrivena ispod ove oznake zato što proizvođači nisu u obavezi da na deklaraciji navedu koje su supstance u pitanju.

To znači da mogu biti i one za koji postoji sumnja da su kancerogene ili na neki drugi način štetne za ljudski organizam (izazivaju iritaciju, alergijske reakcije ili negativno utiču na pH vaše kože).

Upravo zato organska kozmetika nema jak, već blag miris, koji se dobija iz prirodnih proizvoda, poput esencijalnih ulja. Takođe, na deklaraciji organske kozmetike će sastojci biti izlistani pojedinačno i znaćete šta čini taj miris koji prija vašim čulima.

Organska kozmetika daje bolje rezultate

Kao i prirodna, i organska kozmetika daje bolje rezultate od industrijske zbog svojih sastojaka. To vam je ista stvar kao sa kuvanjem. Ukusno i zdravo jelo ne uključuje veštačke ukuse i previše prerađene sastojke, već se priprema od čistih, svežih i jednostavnih sastojaka. Formula je i u kozmetici ista – bolji sastojci znače i bolje rezultate.

Ovo vam može biti posebno značajno ako imate osetljivu kožu, jer sastojci iz organske kozmetike neće iritirati, isušivati i dodatno pogoršati stanje vaše kože.

Organska kozmetika ne šteti okolini

Iako vam se može učiniti da se ovo ne odnosi direktno na vas, kad bolje razmislite pitanje očuvanja životne sredine iteakako je povezano i sa našim životima.

Ako želimo da budemo iskreni prema sebi, priznaćemo da smo svesni da se pakovanja u kojem je spakovana naša industrijska kozmetika baš i ne nalaze na prvom mestu po stepenu biorazgradivosti. Takođe, hemikalije koje se u njima nalaze osim na našem telu završavaju i u vodi i samim tim u lokalnom ekosistemu. A da i ne spominjemo zemljište zagađeno pesticidima na kojem se uzgajaju neki od sastojaka, kao i genetski modifikovane biljke.

Kada koristite organske proizvode, učestvujete u smanjivanju negativnog uticaja na našu okolinu. Znate da koristite prirodne sastojke, spakovane u ambalaže koje su manje ekološki štetne.

Organska kozmetika lepše miriše

Kada su svi sastojci prirodni i organski, proizvodi imaju i prijatan, blag miris. Vaša krema sa mirisom ruže u sastavu zaista ima ružinu vodicu, a vaša esencijalna ulja su napravljena od biljaka, a ne od veštačkih sastojaka i hemikalija i to se odražava i na miris.

Nakon nekoliko nedelja korišćenja organske kozmetike izoštriće vam se čulo mirisa i bez problema ćete moći da razlikujete prirodne od veštačkih mirisa.

Koža će vam biti mekša ako uporebljavate organsku kozmetiku

Ako vam se dešavalo da pomislite da je vaš balzam ili losion za telo kontraproduktuvan, odnosno da su vam usne i kože još suvlji, znajte da ste u pravu. U industrijskoj kozmetici česti su štetni sastojci koji dodatno isušuju kožu, poput sulfata.

Pošto toga nema u organskoj kozmetici, vaša koža će zaista biti hidrirana, pa samim tim i mekša.

Uz to, uz upotrebu odgovarajućih proizvoda koža će vam verovatno biti i čistija i manje sklona upalama i pojavi akni i mitisera.

Organska kozmetika je jeftinija na duže staze

Da, znamo da vam ovo deluje nemoguće, jer jedan od najvećih mitova koji prati prirodnu, a pogotovo organsku kozmetiku, je da mora da bude skupa.

A to jednostavno nije tačno.

I samo znate koliko mogu da variraju u ceni industrijski kozmetički proizvodi. Pri tom, često se ni ne radi o kozmetici najpoznatijih brendova. Tako da sigurno možete za sumu koju izdvajate ili čak i za manje novca pronaći i organske proizvode.

Pošto često daje bolje razultate, organska kozmetika može biti na duže staze jeftiniji izbor. Kako, pitate? Pa pre ćete se rešiti problema koji vas muče, umesto da mesecima, a ponekad i godinama bacate novac na proizvode koji nikako da postignu željeni efekat.

Organska kozmetika štiti kožu od preranog starenja

Kozmetika sa prirodnim mineralima obezbeđuje i određeni nivo zaštite od sunca. S obzirom da je koža lica tanja i samim tim i podložnija štetnom dejstvu UV zračenju, odabir organskih proizvoda bogatih prirodnim mineralima će vam pomoći da duže zadržite zdravu kožu i mladalački izgled.

Većina organske kozmetike sadrži antioksidante, poput vitamina C, koji su dokazano neophodni saveznici u borbi protiv bora.

Organska šminka

Da, naša koža apsorbuje i šminku. U vreme Jutjub tutorijijala koji podrazumevaju po nekoliko slojeva svakog make up proizvoda, to je informacija koju treba da imamo na umu prilikom odabira kozmetike.

Ali, čak iako ne stavljate svakog dana 300 gr pudera, prajmera, hajlajtera, senki, maskare, sjajeva i ostalih proizvoda, nećete biti pošteđeni njihovog štetnog uticaja.

Da li ste znali da prosečna žena koja se svakog dana čak i minimalno šminka, upije više od 2 kilograma šminke tokom svog života? Ako koristite ruž za usne, tokom života ćete apsorbovati od 1,5 do 4 komada.

Želite li da prilikom svakog šminkanja unosite u organizam sastojke poput petroleja, parafina, parabena, aluminijuma i sulfata? Pretpostavljamo da ne. Onda je vreme da se među vašom šminkom polako pojavljuju organski proizvodi, uz koje ćete lepo izgledati, a da to ne platite svojim zdravljem.

Organska kozmetika za kosu

Ako se pitate odakle da počnete prilikom prelaska sa industrijske na prirodnu i organsku kozmetiku, odličan izbor su proizvodi za kosu poput šampona bez sulfata  i balzama.

Lako ih je pronaći, nisu skupi i primetićete razliku i pozitivne promene jako brzo.

Šta možete videti kada pogledate deklaraciju industrijskih šampona i balzama? Uobičajne sastojke poput:

 • sulfata – agresivno deluju na kosu i kožu glave i remete prorodnu vlažnost; posledica pene koju proizvode, a za koju smatramo da je temeljno očistila kosu, je masna kosa, sa ispucalim krajevima
 • parabena – pomenuli smo već da ovi konzervansi negativno utiču na naše hormone, a izazivaju i alergijske reakcije
 • silikona – vodootporan sloj koji stvaraju na kosi sprečava materije koje je regenerišu da dopru do središta vlasi, a taloženjem silikona kosa postaje teška i izgleda beživotno
 • propilen glikola (poznatiji kao antifriz)

Nije ni čudo što je često rezultat upotrebe ovih proizvoda suva kosa, perut i iziritirana koža glave. Ako želite najbolje za svoju kosu i kožu glave, gomila hemikalija u lepom pakovanju to svakako nije.

Za razliku od veštačkih sastojaka, prirodni sastojci hrane folikule dlake i ćelije kože prirodnim mineralima, uljima i ekstratima biljaka. Organski i prirodni proizvodi za kosu će vam zato pomoći da imate zdravu, jaku i bujnu kosu i ubrzaće njen rast, čak iako imate problema sa peruti, opadanjem i iskrzanom kosom.

Ne verujete?

Evo kako je Irena upravo uspela da preporodi kosu:https://minutzamene.com/kako-sam-oporavila-kosu/

Zaključak o upotrebi organske kozmetike

organska-kozmetika-1

Verujemo da ste sada i sami svesni zašto su organska i prirodna kozmetika bolji izbor od industrijske, ali evo da ukratko sumiramo:

 • ne dolazi do zasićenja proizvodima
 • zdravije su za vas i vaše telo
 • ne sadrže veštačke mirise
 • daju bolje rezultate
 • ne štete okolini
 • lepše mirišu
 • koža vam je mekša i zaštićena od prevremenog starenja
 • ne morate da brinete o svom zdravlju dok se šminkate
 • kosa će vam biti lepška, jača i bujnija

Svi se trudimo da vodimo računa o svom telu, kako bi izgledali mlađe i lepše. Kombinacija odgovarajuće hrane, odmora i opuštanja su osnova, ali važna je i pravilna nega. A pravilna nega podrazumeva korišćenje prirodnih, visokokvalitetnih organskih proizvoda koji su odlični za naš izgled, zdravlje i okolinu, koji uz to daju i bolje rezultate.

Ko ne želi beauty rutinu zbog koje izgleda i oseća se odlično?