Zašto je pH vrednost kože od velike važnosti

Zašto je pH vrednost kože od velike važnosti

Autor:

Toliko puta ste čuli za pH vrednost kože, ali šta je ustvari i čemu služi, da li ste sigurni da znate u potpunosti? Da biste bolje sve razumeli , slede odgovori.

Nemojte da brinete, jer ovo neće biti komplikovan čas iz hemije, već jedan veoma koristan tekst, kako bi ubuduće znali šta predstavlja pH vrednost kože, kako kozmetika utiče i kako možete da izmerite kiselost vaše kože.

Vašoj koži potrebna je određena količina ulja, kako bi pre svega bila otporna na infekcije. Premalo ulja može dovesti do suve kože i preranog razvoja bora na licu, dok previše može dovesti do masne kože, akni i bubuljica. Ulje u vašoj koži zove se sebum i proizvode ga lojne žlezde, sitni kanali koji se nalaze u folikulu dlake.

pH  vrednost  meri alkalnost ili kiselost neke sredine. Ona se meri od jedan na više, pri čemu je jedan jako kisela, 14  jako alkalna, dok je pH od 7 neutralna sredina. pH između 1 i 6,9 je kisela i između 7,1 i 14 je alkalna sredina. 

Vaša želudačna kiselina ima pH od jedan ili dva, zbog čega loša probava toliko boli – to je kiselina koja gori želudac.

Vaša koža je prilično kisela, što pomaže kod sprečavanja napredovanja štetnih bakterija i gljivica. Optimalna pH vrednost kože iznosi 5,5 i možete je izmeriti uz pomoć lakmus papira.

Vaš znoj sa sebumom na koži formira nešto što se zove kiseli omotač, koji ima pH od 4 do 5,5. Korišćenje neadekvatnog sapuna za lice, vi zapravo uklanjate kiseli omotač i možete ostaviti kožu veoma osetljivom na gljivične ili bakterijske infekcije.Zato je bitno da imate adekvatan preparat za lišćenje lica koji ne uklanja sebum agresivno, nego pomaže koži da ga održi u normali.

Upravo takvi preparati pomogli su Nini da spasi svoje lice od groznih bubuljica. Njeno lice bilo je masno i jako problematično i užasno je patila zbog toga. Međutim, našla je način da se reši akni. Njeno lice je sada čisto kao da nikada problema nije imala. O čemu se radi i možete li i vi tako da se rešite bubuljica? Naravno! A da otkrijete kako, pročitajte njenu priču koja se nalazi na ovom linku: https://minutzamene.com/nasla-sam-resenje-protiv-bubuljica-ovo-je-moj-kec-iz-rukava/

Uopšteno govoreći, pazite na bilo koji sapun koji nije označen pH ravnotežom, jer ne znate šta je u njemu. Bilo koji sapun na kome nije naznačeno da je sapun za čišćenje lica, verovatno nije prikladan za vaše lice.

Vodite računa o tome kada kupujete sapune i vašu kozmetiku – uvek treba da obratite pažnju i na pH vrednost. 

Šta je pH vrednost kože

Zaista je veoma važno da razumete što bolje pH vrednost kože, jer samo na taj način možete uspešno da zaštitite vašu kožu od raznih iritacija, upala i sl.

pH vrednost kože je važna za održavanje prepreka kože i predstavlja „moć vodonika“ ili „potencijal vodonika“, a meri se kolika je koncentracija jona vodonika u rastvoru.

Jednostavnije rečeno, ona meri koliko je „kisela“ ili „alkalna“ neka materija ili sastojak u odnosu na destilovanu vodu koja ima „neutralni“ pH od 7.0.

Sve ispod pH 7.0 smatra se da je kiselo, a sve iznad pH od 7.0 se smatra alkalno ili „bazno“. Uopšteno govoreći, kiseline imaju kiseli ukus, a alkalne gorak ukus.

Da biste bolje razumeli sve o čemu pričamo, uprostićemo vam kroz primere kiselih i alkalnih stvari:

pH 1 = baterija

pH 1,5 – 3,5 = želudačna kiselina

pH 2 = sok od limuna

pH 3 = bezalkoholno piće

pH 3,4 =destilovano belo sirće

ph 3.5 = sok od narandže

pH 4,5 = pivo

pH 5,0 = čaj i kafa

pH 5.5 = kišnica

pH 6,2 – 7,4 = pljuvačka

pH 6,8 = mleko

pH 7 = destilovana voda

pH 7,4 = ljudska krv

pH 9 = soda bikarbona

pH 9 = morska voda

pH 9,0-10,0 = sapuni i deterdženti

pH 10,5 = mleko magnezijuma

pH 11,5 = proizvodi za kuću koji sadrže amonijak

pH 14 = ceđ (natrijum hidroksid)

Zašto je pH važan za negu kože?

Budući da pH vrednost kože utiče na nekoliko faktora koji doprinose celokupnom zdravlju kože. 

Pokazano je da koža sa pH vrednosti kože ispod 5 jeste zdravija koža, više hidrirana i ima jaču funkciju zaštite kože, od one iznad 5.0 pH vrednosti kože.

Kao što smo već rekli, vaša koža je zaštićena nečim što se zove „kiseli pokrivač“. To je mali film na površini  koji se sastoji od masnih kiselina, mlečne kiseline, aminokiselina i drugih sastojaka. Da uprostimo:

Imate kiseli pokrivač = zaštitna barijera na površini kože koja se sastoji od znoja, ulja na koži i mrtvih ćelija kože.

Ovaj kiseli pokrivač je ono što vašoj koži daje pH vrednost kože i varira od 4,0 do 7,0, sa prosečnom vrednosti od 4,7.  Štiti vašu kožu od bakterija, gljivica, virusa, zagađivača iz okoline i čini kožu mekom i nežnom.

Razbijanje ovog finog zaštitnika kože može imati neželjene efekte i dovesti do upala, dermatitisa, dehidrirane kože, suve kože, osetljivosti kože, akni, bubuljica itd.

Vaša flora kože čuva vas od bolesti poput akni, rosacea, psorijaze i dermatitisa.  Istraživanja su pokazala da postoji vrlo bliska veza između pH vrednosti kože i zdrave kožne bakterije.

kozmetika i pH vrednost kože

Šta ometa pH  vrednost kože?

Postoji toliko stvari koji utiću na pH vrednosti kože, kao što su zagađivači, patogeni, deterdženti, sapuni, sredstva za čišćenje, pa čak i voda. Da, da, nemojte se čuditi i to je tačno. A evo i malog objašnjenja.

Ovo je opšte pravilo: što je pH vrednost kože nešto veća, to je veća razgradnja kiselog pokrivača, a time i vlage. Dakle, iako voda nije loša sama po sebi, „tvrda voda“ , ona iz slavine, jeste.

Sve to ne znači da bi trebalo da prestanete da čistite vaše lice zbog straha od poremećaja vašeg kiselog pokrivača.

Zapravo, čišćenje je važno. Međutim, trik je korišćenje blagog pH sredstva za čišćenje kako biste održli zdravu kožu. Čišćenje koje je „uravnoteženo pH“ jednostavno znači da ima pH sličan koži .

Uopšteno govoreći, pH 5.5 je dobar  za postizanje i ne ometa mikrofloru kože kao što su alkalni sapuni. 

Većina proizvoda preporučenih za osetljivu kožu ima znatan učinak iritacije, što je povezano sa pH vrednošću samog proizvoda. Za većinu sapuna i sredstava za čišćenje potreban je bolji opis proizvoda, koji treba da uključi nivo pH i vrstu sredstva za čišćenje.

S tim otkrićem loših učinaka oštrih alkalnih sredstava za čišćenje, kozmetičke marke su formulisale određena sredstva za čišćenje sa nižim pH vrednostima.

Da vidimo šta se dešava sa prirodnim sastojcima koje koristimo za negu kože i kakava je njihova pH vrednost.

Sok od limuna, na primer, je kiseo jer sadrži približno 5% limunske kiseline koja ima pH od 2,2 što znači da je vrlo kisela. S druge strane, soda bikarbona ima gorak ukus, jer ima pH od 9,0 (visoko alkalna).

 Šta bi to značilo kada je nega kože u pitanju?

Možda jedna od najčešće korišćenih stvari za negu lica jeste soda bikarbona, koja se smatra  veoma alkalnom. Soda bikarbonu trebalo bi da izbegavate u svim tretmanima za negu kože, jer ima pH od 9. Istraživanja su pokazala da je njena upotreba vrlo štetna za kožu. Sada se pitate zbog čega je onda dame toliko koriste i preporučuju za lepotu?

Dobro pitanje.

Soda bikarbonu uvek treba da proverite na određenom delu tela, da vidite kako reaguje vaša koža. Ukoliko se javi crvenilo i iritacija, svakako nemojte da je koristite.

Soda bikarbona može trenutno da vam pruži zaštitu i da pomogne kod određenih problema sa kožom, ali trajno utiče negativno na kožu.

Proizvodi za negu kože i pH vrednost

Postoje određeni sastojci za negu kože koji zahtevaju specifične pH vrednosti kako bi vršili funkciju. To je poznato kao pH-zavisnost. Neki od proizvoda mogu biti aktivni sastojci jesu hemijski piling i serum.

Hemijski piling poput BHA (salicilna kiselina) i AHA (glikolna i mlečna kiselina) imaju nešto što se zove „Free Acid Value“ (FAV), što govori o snazi pilinga.

Kada se kiselina oblikuje pri pH ispod 2.0, ceo procenat te kiseline u rastvoru smatra se „slobodnim“.

Da biste bolje razumeli, evo primera. Ako imate proizvod od 20% salicilne kiseline na pH 2 onda svih 20%  jesu „slobodni“ i pružaju puno dejstvo. Međutim, što je bliži pH tog proizvoda i podignut na 7,0, to znači da se smanjuje od ukupnih 20% kiseline, i neće funkcionisati u potpunosti. Dakle, imaće manje efekta.

S tim u vezi, ono što su kozmetičke marke za negu kože uradile(nisu sve, već samo pojedine) smanjile se ukupni procenat kiseline i malo podigle pH vrednost proizvoda kako bi održale koristan učinak kiseline bez ugrožavanja sigurnosti korisnika.

Obzirom da kiseline rade na određenom pH, važno je da ih ne mešate sa drugim proizvodima tako da se ne uzrokuju određene reakcije na koži.

Pravilo je da sačekate 20-30 minuta između kiselina i drugih sastojaka u zavisnosti od pH, pre nego što pređete na sledeći korak za negu kože. Tada pH kiseline (ispod 4,0) efikasno neutrališe vaša koža (4,5-5,5)

pH vrednost kože

Redosled korišćenja proizvoda za negu kože

U svakodnevnoj nezi lica, sigurno da svaka žena koristi veliki broj proizvoda za negu kože. Većina žena možda ne razmišlja o redosledu, jer smatra da to i nije toliko bitno. Bitan je efekat i značaj samog proizvoda na kožu – ali da vidimo kakve to veze ima sa pH vrednošću.

U zavisnosti od koraka koje praktikujete, neki od ovih koraka možda ne važe za vas, pa ćete ih i preskočiti, ali pravilan redosled bi trebalo da bude:

Kada proizvodi sa različitim nivoom pH dođu u dodir, često se javljaju hemijske reakcije. Sapuni, losioni i drugi proizvodi koje koristite mogu uticati na pH vrednosti kože, a time i na zdravlje vaše kože. Zato je veoma važno da razumete pH vrednost kože, da razumete kako proizvodi mogu da izazovu iritaciju i druge probleme, kao i pravilan redosled korišćenja proizvoda za negu kože.

Ukoliko je vaša dnevna rutina kod nege kože lica izgledala drugačije, sada vam je jasno zašto svaki korak ima smisla, i zbog čega treba da pravite pauze između sastojaka.

Korisni saveti za vas

Površina kože je prevučena kombinacijom ulja koji se zove sebum i znojem. Ovaj sloj zove se „kiseli prekrivač“, što smo već u uvodu spomenuli.

Kiseli prekrivač štiti kožu od oštećenja, uključujući izlaganje suncu i vetru, i od dehidracije. Štiti vas od bakterija i gljivica, smanjujući rizik od akni, bubuljica, alergija i drugih problema sa vašom kožom.

Alkalni sastojci sa pH višom od 8 mogu biti vrlo iritirajući za kožu, kao i kiseline sa pH vrednosti od 3 ili niže. Nrpr. sok limuna ima pH od otprilike 2,3 – i za njega se takođe smatra, baš kao i kod soda bikarbone da šteti koži i da ne treba da se koristi za negu lica, kao što smo već spomenuli.

Kada kupite nov proizvod, najbolji način jeste da probate na vašoj podlaktici i da sačekate kraći period. Ostavite da se osuši, i sačekajte da vidite da li će se pojaviti neke promene, crvenilo ili iritacija na koži.

Izlaganje kože alkalnoj supstanci može je učiniti podložnijom iritaciji i infekciji, uključujući akne i bubuljice na licu.

„Blagi“ sapuni mogu imati pH od 9 do 11. Oni mogu da uklone vaš kiseli pokrivač i izvuku zaštitne lipide iz kože. Ako imate prirodno suvu kožu ili patite od ekcema, vaša koža ima alkalni pH, u tom slučaju ti sapuni mogu da povećaju nivo iritacije.

Zapravo, istraživanje objavljeno u Međunarodnom časopisu za dermatologiju iz 2002. godine otkrilo je da „većina proizvoda preporučenih za osetljivu kožu ima značajan iritacijski učinak, koji se odnosi na pH proizvoda.

Kada kupujete sapun za čišćenje lica, obavezno pročitajte sadržaj sastojaka, za šta je namenjen i kolika je pH vrednost. Kao što smo prethodno rekli, testirajte proizvode na svojoj koži kako biste saznali kako vaša koža reaguje.

Možda je dobar savet da kupite tester, pre nego se odlučite da kupite ceo proizvod.Takođe možete smanjiti pH vašeg losiona ili ručnog sapuna dodavanjem limunske kiseline (limun ili sok od limete).

Istraživanje objavljena u Međunarodnom časopisu za dermatologiju zaključuje da ljudi jednostavno treba da se bolje informišu o pH vrednosti proizvoda tako da ih mogu koristiti na odgovarajući način, bez štetnih posledica za kožu.

Na kraju da zaključimo. pH vrednost kože predstavlja zašitu kože od spoljnih faktora i štiti kožu od upala, iritacija i sl.

Važno je da znate koliko proizvodi koje koristite za negu kože sadrže pH vrednost, da ne bi došlo do iritacija, ukoliko ne stoji naznačeno.

Vodite računa koje proizvode kombinujete i koristite ih po redosledu koji smo prethodno objasnili.

Samo na taj način vaša koža može biti lepa, jedra i nežna, bez nepravlnosti i neželjenih bubuljica i akni.

Možda je vaš problem sa kožom do sada bio samo zato što niste znali šta je pH vrednost kože, kako se kombinuju i koriste proizvode, ali sada ste informisani u potpunosti, pa možete i izmeniti vaše greške.