Najbolji preparati za rast kose – preporuka

Najbolji preparati za rast kose – preporuka

Više ne morate da čekate dugo da vam izraste kosa. Postoje preparati za rast kose koji će ubrzati ovaj proces, koje ćete poželeti da probate smesta.

Svi već znamo koliko je naporno čekati da vam kosa poraste. Sve i da nemate nikakvih problema sa kožom glave koji bi mogli dodatno da uspore rast vlasi, neporecivo je da je ovaj proces toliko dug, da vam je potrebno debelo strpljenje.

Ljudska kosa raste do 2,5 centimetra mesečno, što je praktično jedva primetno, naročito kad uzmete u obzir da će krajevi pucati, i da ćete morati redovno da se šišate.

A šta tek da kažemo za opadanje kose? Spor rast ćete možda i prebroditi i dočekati dugu kosu, ali ukoliko vam kosa i opada, to može sprečiti rast kose. Štaviše, sve i da kosa raste, u većini slučajeva, ona opada toliko da se rastom ne postižu nikakvi zapaženiji rezultati.

Sve ovo zvuči crno da crnje ne može biti. Ali, ne mora da bude tako.

Moderna nauka uspela je da otkrije šta vam može pomoći da ubrzate i pospešite rast kose. Ključ su preparati za kosu koji pokrivaju razne segmente nege, a koji vam pomažu da imate dugu i blistavu kosu.

Preparati protiv opadanja kose i njihovo dejstvo

Pre nego da počnete da razmišljate o novoj kosi koja će izrasti, morate najpre da zaustavite opadanje kose. Postoje mnogi trikovi koje možete da usvojite kako biste to postigli: od ređeg pranja do masaže glave. Međutim, i preparati protiv opadanja kose vam mogu pomoći u tome. Oni mogu biti za spoljnu upotrebu ili pak oralnu. Što se spoljne upotrebe tiče, to su najčešće šamponi protiv opadanja kose koji nastoje da nahrane kožu glave i koren dlake, ne bi li ojačali kosu i sprečili opadanje.

preparat za rast kose

Preparati za novi rast kose nisu isto što i oni protiv opadanja, premda se odlično dopunjuju. Poenta je prvo zaustaviti opadanje i naći uzroke problema, a onda kada to rešite, nekim proizvodom za rast, podstači stvaranje novih vlasi i aktiviranje korena dlake.

Postoje razne vrste preparata za rast kose, ali je definitivno za vas najbolje da oni budu prirodni. Koliko ovakvi preparati mogu da budu moćni otkrila nam je Ivana. Njena kosa je opadala i bila puna peruti. Prelaskom na prirodnu negu, uspela je da oporavi kosu u potpunosti. Ne samo da joj kosa izgleda sjajno i lepršavo, nego više i ne opada i brže raste.

Isto možete probati i vi. Saznajte šta je radila i kakav preparat za rast kose je koristila u ličnom iskustvu koje nam je ispričala. Nalazi se na ovom linku: https://minutzamene.com/masna-i-slaba-kosa-puna-peruti-vise-nije-moj-problem/

Pored šampona, preparati protiv opadanja kose mogu biti i

 • ulja za rast kose, kao što je recimo čičkovo ili ricinusovo
 • ampule za rast kose koje sadrže nutrijente neophodne za jaku kosu.
 • losioni za kosu koji se ne ispiraju i sadrže određene medikamente
 • eliksiri i melemi, pa čak i razne maske za rast kose.
 • kapi za rast kose, kao što su recimo one od koprive
 • sprej za rast kose ( koji je suštinski losion, samo u bočici sa raspršivačem)

Svrha svih njih je da ubrzaju rast kose i aktiviraju folikule dlake.

No, pored njih postoje i preparati za rast kose kod žena i muškaraca koji se piju kako bi se sa problemom obračunali iznutra. To su u većini slučajeva suplementi koji sadrže vitamine za kosu ili, pak, neki medikamenti (naročito ukoliko neko oboljenje izaziva opadanje kose).

Pročitajte više o tabletama za rast kose.

U zavisnosti od toga o kakvom rastu kose pričamo, razlikujemo sledeće:

Preparati za ponovni rast kose imaju ove sastojke

Kako bi nova kosa počela da raste, nakon što ste zaustavili opadanje, potrebno je da koren bude jak i koža glave zdrava, Ukoliko nova kosa bude slaba, neotporna na spoljašnje uslove i lako lomljiva, ništa niste zapravo uradili.

Zato preparati za rast nove kose treba pre svega da se fokusiraju na jačanje i hranjenje kose da bi postigli ikakav stvarni efekat.

Kada budete tražili ove preparate za rast kose, obratite pažnju da nude formule za jačanje dlake, pored onih koji ubrzavaju i stimulišu rast. To ukratko znači da šamponi, balzami, ulja i ostali preparati za ponovni rast kose treba da sadrže vitamine.

Najvažniji vitamini za rast kose su:

Pored njih, za kosu su važni i pojedini minerali, poput cinka i gvožđa, ali i magnezijuma.

Mnogi preparati imaju sastojke koji podstiču cirkulaciju kože glave, pa bolja prokrvljenost dovodi do aktivacije folikula dlake i rasta kose. Najčešće se u te svrhe koristi kofein su šamponima. Od koristi može biti i kolagen za kosu, ali i keratin. Oni ipak više utiču na samu strukturu dlake i čine da bude jača, deblja, otpornija i ne kida se.

Bilo da ih koristite same, ili kao deo nekih drugih preparata za ponovni rast kose, esencijalna ulja su takođe veoma važna da bi kosa ponovo počela da raste i da bi bila jaka. Najbolja ulja koja možete koristiti su ulje jojobe, ricinusovo ulje, bademovo ulje i maslinovo ulje. Sva ona redom stimulišu rast kose, a možete ih uvesti u redovnu negu tako što ćete njima masirati kožu glave i ostaviti ih da deluju do pola sata pre nego da operete kosu.

Pošto su sva ova ulja redom viskozna i teška za upijanje, možete ih kombinovati sa još nekim drugim, lakšim esencijalnim uljima koja takođe imaju uticaj na jačanje kose. Takva ulja su: mentino ulje, ulje eukaliptusa, ulje lavande, ulje ruzmarina, ulje majčine dušice i mnoga druga.

Preparati za rast kose za muškarce – po čemu su posebni?

Iako svi prethodni saveti treba da važe i za žene i za muškarce, neosporivo je da su saveti pre svega namenjeni damama. Jednostavno, žene su češće te koje žele da puste kosu, i to što pre.

Ipak, problema sa rastom kose mogu da imaju i muškarci, pa da vidimo šta je to od preparata za rast kose za njih najbolje.

Opadanje kose kod muškaraca je česta pojava i najčešće se vezuje za godine i genetiku. Zahvaljujući modernoj kozmetici, danas postoje brojni načini kako ubrzati rast kose kod muškaraca koji mogu delimično ili potpuno da preokrenu stvari. Svi oni stimulišu folikul i brži rast kose, a ujedno čine i da kosa postane gušća.

Preparati se mahom oslanjaju na supstance koje utiču na testosteron (tačnije dihidrotestosteron)  i njegove receptore (za razliku od preparata namenjenih ženama), jer od ovog hormona ponajviše zavisi to koliko će dlake brzo rasti i u kolikom broju.  Ipak, ovim preparatima treba nešto vremena da počnu da deluju, pa nemojte odustajati ako rezultata nema odmah. Štaviše, kako biste pokrili razliku dok preparati ne počnu da deluju, najbolje je da sa terapijom počnete na vreme, i to čim se pojave prvi znaci proređivanja ili opadanja kose.

Najbolji preparati za rast kose za muškarce sadrže minoksidil, lek koji je namenjen opadanju kose kod muškaraca. On direktno produžava fazu rasta dlake smanjujući nivo dihidrotestosterona ,čime se postiže jaka i zdrava dlaka, a ujedno i gušća kosa.

No, pre nego što posegnete za takvim stvarima, evo rešenja koje mnogo pruža, a često je potcenjeno.

Prirodni preparati za rast kose

U prirodi definitivno postoji alternativa za svaku svrhu, pa tako i za brži rast kose. Mnogi od njih su sastojci sjajnih šampona za rast kose. Biljni preparati za rast kose treba da vam budu prvi na listi, jer su oni najbolje što možete pružiti svojoj kosi. Sigurno ste već čuli da su neke biljke odlične za rast kose. Izdvojićemo najpoznatije: kopriva, beli luk, ricinusovo ulje, ruzmarin.

Zamorno je stalno praviti maske i kojekakve pripravke sa ovim biljkama. Postoji bolja varijanta. Biljni šampon za kosu. Vlasilan šamponi su naša preporuka iz dva razloga:

 • na biljnoj su bazi i imaju veliku koncentrovanu količinu aktivnih sastojaka – mnogo veću od one koju biste dobili samostalnim mućkanjem svojih preparata. Samim tim su i efikasniji.
 • sadrže 2 formule koje su savršen spoj dejstva o kojem smo govorili na početku: formula A zaustavlja opadanje kose, perut i deluje na zdravlje kože glave ( ovo je dakle preparat protiv opadanja kose) . Formula B je preparat za rast kose i ona svojim aktivnim sastojcima stimuliše rad korena dlake i ubrzava rast.

Vlasilan za brži rast kose

Vlasilan šamponi se isključivo kupuju online, a brojni zadovoljni korisnici govore o njihovom kvaitetu. Da ne lutate, evo prečica gde ga i vi možete poručiti ako želite da ubrzate rast kose. Dovoljno je da kliknete na ovo dugme.

Osim Vlasilana, postoje i drugi proizvodi kojima je uloga rast kose.

Najpoznatiji brendovi su:

 • Alpecin double (cena: 1660 rsd)
 • Marbo aktivator crveni ( 3408 rsd)
 • Bob’s secret kapsule (4460 rsd)
 • La Croa stimulation šampon za rast kose (1200 rsd)
 • Krauterhof serum (1329 rsd)
 • Balea professional serum za rast kose (399 rsd)
 • Biokap šampon  (1475 rsd) i ampule za rast
 • Ducray Anaphase šampon (1820 rsd)
 • Vichy Dercos linija koja ima niz proizvod protiv gubitka kose, od šampona do ampula

Domaći preparati za rast kose

Od namirnica koje imate možete napraviti šampon, balzam, ili masku za rast kose, a da vam za pripremu ne treba više od nekoliko minuta.

Na primer, možete napraviti gel od aloje vere i limunovog soka istaviti ga na kosu 20 minuta pre pranja kako biste sprečili opadanje i podstakli rast kose kod žena i muškaraca. Isto tako, možete od prokuvanih listova karija i nekog ulja napraviti preparat za masažu glave koji jača kosu i pomaže joj da poraste.

A evo šta još možete da napravite kod kuće.

Prirodni šampon koji će pomoći kosi da poraste

Sve što vam treba za blagi, prirodni šampon za kosu koji će ubrzati rast kose jeste 1 šolja vode i 1 kašika sode bikarbone.

Izmešajte sastojke i koristite u malim količinama da biste kvalitetno očistili kožu glave. Ovim šamponom treba da masirate teme otprilike 2 minuta, pa potom dobro isperete kožu glave kako soda bikarbona ne bi oštetila osetljivu kožu.

Prirodni balzam za rast kose

Uz prirodni šampon, ide i prirodni balzam koji će u kombinaciji ubrzati rast kose i učiniti da ona bude glatka i mekana, a jaka.

Za balzam vam je potrebno samo malo vode (1 šoljica) i 1 kašika jabukovog sirćeta. Postupak je isti kao i sa šamponom: koristite u malim količinama i umasirajte, ali ovog puta samo na krajeve. Izbegavajte da ovaj balzam stavite na koren kose.

Hranljivi balzam za zdravu kosu

proizvod za rast kose

S vremena na vreme, svojoj kosi možete omogućiti i pravi mali hranljivi tretman uz pomoć prirodnog balzama za kosu od jaja i esencijalnog ulja.

Potrebno vam je jedno jaje, malo esencijalnog ulja po izboru i vaš redovni balzam ili regenerator. Izmešajte sastojke i nanesite na kosu u izdašnim količinama. Ovaj balzam zapravo funkcioniše više kao maska, jer bi trebalo da stoji duže na kosi od klasičnog balzama.

Ostavite ga na kosi nekih 20-ak minuta, a potom dobro isperite kako ne bi ostalo tragova jaja u vašoj kosi. Ukoliko vam smeta miris jaja, možda nije loše da ovo uradite pre pranja kose.

Proteinska maska za kosu

Rekli smo već da su proteini veoma važni za rast kose. Tako i vaši prirodni preparati za rast kose treba da sadrže proteine. U maskama za kosu to se najčešće postiže tako što iskoristite jaja.

Potrebno vam je:

 • 1 jaje
 • 3 kašike ricinusovog ulja
 • 1 kašičica jabukovog sirćeta.

Sve sastojke treba pomešati tako da dobijete glatku masu koju potom treba da umasirate u teme. Potom ostavite masku na kosi oko 30 minuta i isperite je hladnom vodom. Možete je isprati i vodom i jabukovim sirćetom kako biste uklonili miris jaja iz kose.

Ukoliko vam je potrebna jača maska (tipa ako imate ozbiljnije probleme sa opadanjem kose), ovim sastojcima možete dodati i 1 kašiku meda i 1 kašiku kokosovog ulja.

Možete pronaći još proteinskih maski za kosu!

Maska za rast kose od banane

Sličan efekat kao proteinska maska ima i maska od banane za koju vam je potrebno:

 • 1 banana
 • 1 jaje
 • ½ šolje piva
 • 1 kašika meda.

Sve ove sastojke treba da izmiksate tako da dobijete homogenu masu bez grudvica. Potom masku treba da nanesete na čitavu kosu, od korena do vrha.

Uvežite kosu i pokrijte je kesom ili kapicom za tuširanje, ako je imate, i ostavite da odstoji negde između sat-sat i po vremena. Potom isperite masku hladnom vodom.

Kako pivo radi kao preparat za rast kose?

I samo pivo pomaže vašoj kosi da poraste, bilo da je ona samo slaba i lako se lomi ili je i počela da opada.

Pivo se često koristi za stilizovanje kose među devojkama, naročito kod onih koje imaju prirodno kovrdžavu kosu. Ali ispiranje kose pivom ujedno i hrani dlaku i jača je, a sastojci iz piva mogu pomoći i novoj kosi da brže poraste.

Osim čistog ispiranja kose pivom, možete ga dodati i svom šamponu da biste izvukli njegove blagodeti. Pre nego da ga dodate šamponu, kuvajte pivo dok ne ostane samo jedna četvrtina od prvobitne količine, pa ga izmešajte sa šamponom i izvukli ste iz njega sve što vam je potrebno.

Maska od crnog luka za rast kose

I crni luk je jedna odlična namirnica za rast kose iako možda niste ni sanjali da je to tako. On stimuliše rast dlake iznutra, pružajući joj neophodnu vlagu u korenu.

Crni luk nije najprijatnijeg mirisa, ali narodni recept kaže da bi trebalo da masirate teme crnim lukom i njegovim sokom svakog dana i to mesec dana kako biste sprečili opadanje kose i pospešili rast nove kose.

Ili možete napraviti prirodnu masku od crnog luka i meda. Trebaće vam 1 veća glavica crnog luka i 2-3 kašike meda. Narendajte crni luk i vodite računa da njegov sok ostane u posudi u kojoj pravite masku.

Luk treba da nanesete na koren kose i da potom preko stavite med i dobro umasirate u kožu glave. Ostavite masku da deluje 30 minuta i isperite. Ponavljajte ovaj tretman što češće možete, a najbolje do 3 puta nedeljno kako biste što pre videli prve rezultate.

Kokosovo ulje za rast kose

Nema tog alternativnog medicinara koji vam neće reći da je kokosovo ulje dobro za bilo šta što vas muči, pa tako i za rast kose. Prirodni preparati za rast kose koji sadrže kokosovo ulje navodno su se koristili kroz istoriju u gotovo svim drevnim kulturama.

Ovo ulje najbolje je koristiti za masažu kože glave, ali budite strpljivi pre nego što se pojave prvi rezultati. Možda je sporo, ali delujte, kažu iskustva.

Kokosovo ulje sadrži lance masnih kiselina što ga čini idealnim za pospešivanje rasta kose, ali je ujedno i razlog zašto je kosa od njega tako glatka i sjajna. Koža ga lako upija, pa mu neće biti problem da prodre do korena dlake i da uđe dublje u njenu strukturu.

Iznutra, ono sprečava gubitak proteina koji je jedan od glavnih razloga zašto se kosa lomi i puca.

Ipak, nemojte ga stavljati na kosu u prevelikim količinama. To što nanesete više kokosovog ulja na kosu ne znači da će ona i upiti više. Upravo naprotiv, to može dovesti samo do toga da vam kosa bude previše masna, jer se kokosovo ulje ne ispira tako lako kao neka druga ulja.

Vitaminski preparati za brzi rast kose

Kad kažemo prirodni preparati za rast kose, mi obično mislimo na šampone, maske ili ulja i serume koji se nanose na kosu spolja. Međutim, postoje i različiti prirodni suplementi koje možete uzimati kako biste pospešili rast kose.

Generalno, kosi su potrebni vitamini da bi mogla da raste, pa je to pre svega ono na šta se treba fokusirati.

Više od svega potreban vam je kompleks vitamina B i to naročito vitamin B7 iliti vitamin H ‒ popularni biotin. Biotin zapravo učestvuje u hemijskim procesima vezanim za proteine, što ga čini važnim za rast kose.

Ukoliko biste želeli da uključite biotin u ishranu, možete ga alternativno naći i u sledećim namirnicama:

 • bademima
 • kikirikiju
 • orasima
 • jajima (posebno žumancetu)
 • avokadu
 • karfiolu
 • mleku
 • siru
 • sardinama
 • lososu
 • svinjetini itd.

Pored biotina i kompleksa vitamina B, za rast kose potrebni su vam i vitamini A, C, D i E. Ako ih ne unosite ishranom, potražite suplemente za rast kose na biljnoj bazi koji ciljano kombinuju odgovarajuće doze ovih vitamina.

Sada kada znate da ima načina da pomognete kosi da raste, ostaje vam samo da izaberete preprat po svojoj meri.